14 Февруари, 2019 19:50 1 309 9

Скандал в парламента за Изборния кодекс

  • изборен кодекс-
  • избори-
  • вежди рашидов-
  • румен радев

Без майчин език в предизборната агитация и без социология на вота

Скандал в парламента за Изборния кодекс - 1

За пореден път от ДПС настояха в предизборната агитация да бъде въведено използването и на друг език, освен официалния български, но с преводач. И за пореден път останаха сами в искането си, след като пленарната зала го отхвърли по време на дебатите по второто четене на Изборния кодекс.

Вече над 10 часа часа тече дискусията по закона, съпроводена с остри спорове. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ припомни договора ни за членство в ЕС, според който гражданите от съюза могат да се кандидатират навсякъде. Ние обаче ги задължаваме да говорят само на български език. Карадайъ даде и примера как лидерът на ЕНП в ЕП и кандидат за шеф на ЕК Манфред Вебер става водач на листата на ГЕРБ, а те го задължават да води кампанията на български. Въпреки аргументите на ДПС, залата отхвърли за пореден път искането им за кампания на майчин език.

Пленарната зала отхвърли и отпадането на забраната за социологически данни в деня на изборите, както и в деня за размисъл, която обаче снощи бе приета от правната комисия.

Предложението беше на Диана Саватева от ГЕРБ, която до последно го отстояваше в пленарната зала, въпреки че правната комисия не го подкрепя. Срещу социологията в деня на вота се обявиха и от опозицията. Бившата журналистка застана на страната на медиите и предупреди, че от години те са неравнопоставени на социалната мрежа, където тези забрани не важат. Подкрепиха я още петима депутати от нейния регион, но мнозинството се съобрази с опасенията, че предварителното оповестяване на резултати може да повлияе на крайните данни от изборите и да манипулира избирателите. Според БСП истинската цел на тази промяна не са ползите за медиите, а за целите на ГЕРБ за изборна манипулация.

"Запишете член първи в Изборния кодекс "всички избори са недействителни, ако ГЕРБ не ги спечели, направете го и бъдете щастливи", изригна пред „Канал 3“ левият депутат Филип Попов. Преди това лидерката му Корнелия Нинова и Тома Биков от ГЕРБ влязоха в словесен двубой на тема изборна фалшификация. Нинова обвини управляващите, че не желаят да въведат машинното гласуване още тази година, за да фалшифицират вота.

"Няма да има машинно гласуване, за да купят вота. Няма да има преференции", констатира Нинова. Тя заплаши, че социалистите внасят промените в Изборния кодекс във Венецианската комисия, ще запознаят с тях и европосланиците, за да знаят, че се готвят фалшифицирани избори. Червените ще сезират и Конституционния съд. Нинова поиска от Румен Радев и поредно президентско вето. "Обръщаме се към президента: Г-н президент, наложете вето, а ние ще внесем Изборния кодекс в КС". Соцлидерката призова "леви, десни и центристи" да се обединят и да спрат "диктатурата на режима "Борисов" днес и всяка друга партия утре".

В отговор Тома Биков от ГЕРБ апострофира Нинова, че да обяви отсега непроведени избори за фалшиви, е притеснително. "Това, което е притеснително, е внушението, че изборите ще бъдат фалшифицирани. И в тази зала ние трябва да бъдем много отговорни към този процес. Демокрацията е изключително крехко нещо, тя може да приключи за няколко часа само", предупреди депутатът от ГЕРБ и добави, че има редица примери в тази посока.

Дебатите по повод машинното гласуване прехвърлиха океана и стигнаха чак във Венецуела.

Данаил Кирилов нареди БСП и Нинова до Мадуро, когото обяви за техен партньор, като посочи, че именно при машинното гласуване там са били допуснати фалшификации. Нинова репликира, че е по-добре ГЕРБ да не зачеква темата за Венецуела, защото не е в техен интерес да се обясняват за прехвърлените петродолари. А на примера му, че във Франция няма машинно гласуване, соцлидерката отсече: "Във Франция никой депутат нощем не носи чували напред-назад".

"Хората не искат мадуризация", заключи за изборите и настояването за тотално машинно гласуване сега и веднага Тома Биков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ванката

    10 8 Отговор
    а кога ще се наложи закон забраняващ да съществува партия от друг етнос ??? тук е християнска държава и докато е такава нетрябва да има право друг етнос да има партия!!!

    Коментиран от #3

  • 2 Tervel bitcoin

    12 0 Отговор
    Е нема друга такава държава
  • 3 а бе

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "ванката":

    коя е тази етническа българска партия...нито герп нито бсп са етнически !!! пишман патриотите не са партия защото са създадени в противовест на турските партии които са незаконни !!! партиите трябва да защитават класови интереси а не етнически защото по конституция всички етноси са равни НО ТРЯБВА да спазват правилата в държавата като е нормално правилата в държавата да отговарят на вижданията на мнозинството
  • 4 гоСт

    20 1 Отговор
    Хора,вие видяхте ли българска партия,че те всички защитават ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ,кой Русия,кой Америка,кой Франция,кой...Турция?Къде са българските защитници,аз не намирам в българския парламент такива!
  • 5 jambazina

    10 2 Отговор
    Патреотите са на догановата хранилка. Циганските зулуми им идват добре, дават им повод да джавкат.
    Най-много ги е страх от президента, защото той е истински патриот.
  • 6 Щайнер

    7 5 Отговор
    бегай тука цигански езици не искаме , да ти приличам на циганин

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 чичо

    2 0 Отговор
    Да спрем диктатурата на Борисов,ама коя да пуснем,бай Тошо го няма вече,вие сами си го затрихте,а сещам се за един Жан!?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове