Last news in Fakti

18 Февруари, 2019 16:00 12 997 16

За тях България е раят на Земята

  • рай-
  • черноморие-
  • гьолът-
  • берлинаре

Един топъл минерален басейн, едни недоволни от живота възрастни хора и прокуждането им от "рая" - около този сюжет се върти всичко в документалния филм "Гьолът", сниман в България и включен в програмата на "Берлинале".

За тях България е раят на Земята - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дали лебедите стават за ядене, пита един от пенсионерите. Не, отговоря му негов познат - също с побелели коси и уточнява, че това били благородни птици, а и месото им не било вкусно. Жилаво е и мирише на риба, добавя трети. Старците са се излегнали в басейн с топла минерална вода, заслушани в кроткия черноморски прибой.

Необикновено е мястото, на което се развива действието във филма на Христиана Райкова "Гьолът" - познатия на варненци топъл минерален басейн край плажа. Във филма на студентката от филмовата студия в Бабелсберг той се превръща в сцена, на която възрастните хора идват всеки ден, за да си говорят за живота, за любовните си приключения и за това как навремето всичко е било по-хубаво.

80-годишният Александър подрънква на китара, възпявайки красотите на България и жените, разбира се. Във филма той разказва как като музикант навремето той бил обиколил целия Източен блок и как жените много го харесвали. Следва и доказателството - в целия си живот той бил имал 728 жени, хвали се възрастният мъж.

"България - райско място"

Генадий, който е руснак, обявява България за райско кътче на Земята. С това е напълно съгласен и таксиметровият шофьор Димчо, който не пропуска да отбележи, че докато в Москва валяло сняг, тук било топло. Неслучайно постоянните посетители на "Гьола" наричат това място "изворът на Афродита".

Но това спокойствие е измамно - къпещите се пенсионери очакват скоро да бъдат прогонени от "рая". Градската управа смята да вземе мерки срещу нелегалния басейн, който е нехигиеничен, и около който нощем се вихрят пиянски оргии. Стане ли това, за басейна ще се плаща вход от 10 лева. Александър поклаща недоволно глава - как при месечна пенсия от 150 лева да плаща такава входна такса?!

Документалният филм "Гьолът" рисува актуална картина на днешната българска действителност. Всъщност никой от героите не разполага с достатъчно пари. И когато техният рай е застрашен, те решават да действат: създават гражданска инициатива, събират подписи и протестират пред кметството. Само че в България не е задължително демократичният протест да постигне непременно резултат. От градската управа успокояват протестиращите, че всичко щяло да бъде наред, макар да е ясно, че планът е друг: минералният басейн да бъде саниран, а входът да стане платен.

История с продължение

Заснемането на филма е отнело три години. Когато приключили със снимките и се върнали в Германия, авторите научили, че имало развитие в спора. Тогава Райкова се върнала сама в България, за да заснеме допълнителни сцени.

Историята обаче не свършва дотук. Преди няколко седмици минералната вода била спряна и започнали нови протести, разказва продуцентката Женя Красних. "Не е ясно обаче какво ще се случи", казва тя. Може пък премиерата на документалния филм на "Берлинале" да пораздвижи нещо. В българските социални мрежи за филма се говори много - още преди показването му на екран.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен

    57 4 Отговор
    Реалито днес не е гьол-а блато....И сме в това блато благодарение И на DW-имат и те заслуга през последните 30 години....
  • 2 трогнат

    30 2 Отговор
    Явно нещо пак клепа българите "филма на студентката от филмовата студия в Бабелсберг", такива български филми получават най-много канграчулайшан на запад.

    Коментиран от #3

  • 3 Браво

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "трогнат":

    Само дето на изток никой не ги гледа!
  • 4 ванката

    35 3 Отговор
    аз се сещам за едни човекоподобни за които е рая на земята наща българия от както управлява герб...за тях филм няма ли да направите нали си ги обичат от евросъюза???
  • 5 Чеп

    7 6 Отговор
    Та се събират само педерунгели .

    Коментиран от #15

  • 6 Рррррр

    39 2 Отговор
    Не знам за този филм и този гьол но във България има много извори със лечебна дейност дори през кумунизма работеха имаше и приходи а сега? Демокрация ли унищожено е всичко и продължава да се унищожава, дори чешмите по пътя унищожават. Повече от грях е бог да ги накаже днешните управници ламтящи само за власт и пари. Проклети да са всички които работят срещу народа си.
  • 7 Иван

    38 2 Отговор
    БГ е Рай само за Управляващите...МАФИОТСКИ СТРУКТОРИ или 2-3 % от населението ни.
    КАРОЛЕВ веднъж се оплака по ТВ-то:
    ,Абе .. на Хотела МИ в Банско чистачките се оплакват че съм им давал само 350 лв?А те какво правят толкова???
    ...Ами хранят семейства...прост....ко,докато ринат хорските...
  • 8 Иванов

    20 1 Отговор
    Ма как така ще си плацикат мудите бадева? Пара трябва на тази държава, пара! Само дишането и въздишането може да останат безплатни. И спомените.
  • 9 анонимен

    13 0 Отговор
    никога не разказвайте нищо хубаво за държавата че ще кацнат нежелани индивиди ще ни изселят и ще се заселят те. нека да не знаят
  • 10 ЧастникА

    13 0 Отговор
    К'ви ленти, к'во кино, к'ви сантименти и кой ви говори за държава-та? Аз съм всемогъщият алчен и безкруполен частник, срещу приличен рушвет на това място ще излея бетон достатъчен за няколко бомбоубежища в стил мутробарок, яко чалга и певачки. Не за да печеля, а за да си узаконя мръсните кинти. Горили ще пазят още 100-200 метра преди "комплекса" ми от бедни навлеци. "Да го духат бедните". Да живее свободната инициатива, подплатена с рушвет и партийна закрила.
  • 11 Забавен е

    12 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Бойко Борисов
    Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разказва спомени от детството
    Обрах джанка и баща ми ме би, повече не съм крал..."

    Коментиран от #16

  • 12 Зрител

    4 0 Отговор
    А в блатото DW , квакат жаби .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Станчо

    10 1 Отговор
    Беднотия и глад в България и то за винаги....
  • 15 vasik atanasova

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Чеп":

    ЧУДНО КОЙ ТИ Е СЛОЖИЛ МИНУСИ
    СЛЕД КАТО СИ НАПИСАЛ САМАТА ИСТИНА
    ДА ДОБАВЯ ЧЕ И МРЪСНИЯ КАНАЛ ТЕЧЕ В НЕПОСРЕДСТВЕНА БЛИЗОСТ И МИРИШЕ НА ФЕКАЛИИ
    И ТОВА БИЛО РАЯ
    РАЙ ДА АМА НА ЦИГАНИТЕ
  • 16 ХИТЛЕР378

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Забавен е":

    Кой краде бе батко?Ние само си взимаме...