Last news in Fakti

21 Февруари, 2019 13:00 4 206 20

Защо са стерилизирали стотици хиляди жени в Перу?

  • перу-
  • жени-
  • стерилизация

През 90-те години на миналия ХХ в. стотици хиляди жени в Перу са били стерилизирани принудително. Правителството в Лима било убедено, че така ще победи бедността в селата в Андите. И до днес жестоките престъпления остават ненаказани

Защо са стерилизирали стотици хиляди жени в Перу? - 1
Снимки: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руте Сунига изглежда притеснена. Не ѝ е лесно да говори за това. "Завързаха ме на едно легло. Първо ръцете, а след това и краката. Някой ми натисна главата надолу. След това ми сложиха упойка. Не изгубих напълно съзнание. Усетих как след операцията зашиват раната. Болката беше много силна", спомня си тя през сълзи.

Зловещата норма от Лима

От тази "операция" са изминали вече 20 години. Но Рута Сунига страда и до днес. Навремето тя е била стерилизирана против волята ѝ. И нейната история далеч не е единствената. Всъщност такава е била обичайната практика в отдалечените села в Андите. По заповед на правителството през 1990-те са били стерилизирани стотици хиляди жени. Според някои документи, става въпрос за най-малко 300 000. Други документи обаче свидетелстват за 330 000 жени и няколко хиляди мъже.

Защо са стерилизирали стотици хиляди жени в Перу?

Те са били отвеждани за операция от медицински сестри и полицаи. А лекарите са били задължени да се придържат към зададената от правителството норма. Това разказва бившата медицинска сестра Либия Пинарес. "Всеки месец трябваше да изпълняваме нормата. В противен случай ни уволняваха. Натискът беше толкова голям, че дори и медицински сестри са се подлагали на стерилизация - само и само за да изпълним нормата. Заповедите идваха директно от Лима - по времето на президента Алберто Фуджимори", казва тя.

Стерилизацията може да победи бедността?

Почти всички жертви са жени от отдалечените села в Андите, където се говори кечуа. Много от тях дори не са разбирали какво точно вършат лекарите. Перуанското правителство е искало да намали раждаемостта на селското население, защото смятало, че високата раждаемост е основната причина за бедността и глада в отдалечените долини на Андите, както и в перуанската част от басейна на Амазонка. Оказва се обаче, че животът им след стерилизацията не е станал по-лек. Тъкмо обратното, споделя Хосефина Куиспе Гонсалес. "Мъжът ми едва не ме наби пред медицинските сестри. Какво правиш тук, крещеше ми той, защото смяташе, че съм дошла доброволно за операция. Оттогава насам семейният ни живот не е същият, както преди", казва тя.

Руте Сунига също твърди, че принудителните стерилизации са влошили живота на жертвите. Най-малкото защото повечето операции се били извършени немарливо и набързо. И до днес много жени се оплакват от хронични болки. "Вече не живеем щастливо с моя партньор. И това е само защото навремето ме оперираха. Всички припечелени пари давам за лекарства. Вече не мога да работя и на полето. Болките са все така силни", казва тя.

Отскоро президентът Алберто Фуджимори, който е заповядал стерилизациите през 1990-те, е зад решетките. Само че не заради тези престъпления. Той е осъден за корупция и за изпращането на ескадроните на смъртта срещу комунистите партизани. Принудителните стерилизации и до днес си остават ненаказани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    22 15 Отговор
    Поредния прозападен,колониален диктатор .

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Народно творчество

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Думам ти дъще - сещай се снахо...или: Гузен негонен бяга?
  • 3 Рене

    6 26 Отговор
    Путин обича диктатори, да вземе предвид.
  • 4 куку руку ку

    30 1 Отговор
    Само дето никой не споменава за МЕРК и "ваксините" й, уж против рака на шийката на матката, а всъщност водят до стерилитет на момичетата. Колко български жени не могат да забременеят заради тези "ваксини"?
  • 5 Б.МЕТОДИЕВ. Б.

    16 2 Отговор
    Трябва и тук, целият електорат мъже, жени, всичко!
  • 6 Бачо Киро

    23 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Много е наблизо до САЩ и не видят до там, понеже имат далекогледство... Гледат само на другия край на света... Я да имаше петрол обаче...
  • 7 Хорошо

    4 21 Отговор
    Акл путин стерилизира всички рускини ше ги пълня кат коледни пуйки по цял ден на воля

    Коментиран от #8, #18

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Не Не

    19 2 Отговор
    Да ,да така се контролира раждемоста а не с помощи от 1000лв. на циганин.
  • 10 скъперника

    1 2 Отговор
    Тези женски как се тепат ако знаете, организирват им специални боеве, има ги в тубето.
  • 11 Статистика

    13 2 Отговор
    Пропуснат е интересен момент: тези жени до момента на стерилизацията ИМАЛИ ЛИ СА ДЕЦА И минимум КОЛКО?
  • 12 Иван

    9 1 Отговор
    Същите неща ги е имало в доста страни - САЩ, Швеция, Чехия и др., макар и мащабите и причините да са различни. В САЩ по едно време е било достатъчно да си черен и безработен, за да те кастрират. Шведите са се базирали на т.нар. "евгеника" и ако носиш очила - кастрация... После като американците се извиняваме на индианците, задето сме ги трепали като кучета, изчистваме си сърцето и душата от лошите чувства и продължаваме напред. А това, че индианците почти ги няма - е, нали се извинихме?! Цялата работа в Перу се базира на малтусианството - средствата за прехрана се множат в аритметична прогресия, докато броят на хората нараства в геометрична прогресия, поради което все някъде ще дойде проблем с прехраната. Учудващото е само, че отново за индианци (кечуа) става дума, но пък е логично, че няма да се отървават от потомци на испанците, я. Освен това, Перу никога не е било държава с процъфтяваща икономика... Гнусна история!

    Коментиран от #14

  • 13 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    Да не би да е ставало по време на дивия капитализъм....????Я как по време на демократичния капитализъм решиха въпроса--- да погледнем България!!!Незабележимо,ЕФЕКТИВНО....и най важното ===САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ....
  • 14 Интересен детайл

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    Цитирам: ” Учудващото е само, че отново за индианци (кечуа) става дума, но пък е логично, че няма да се отървават от потомци на испанците, я.”. Тогавашният президент НЕ е ”потомък на испанците”, а на ЯПОНЦИТЕ.Демек, расово по-близък до индианците (стерилизираните), отколкото до испанците. Пита се: защо един.японец е ”предпочел” за стерилизацията своите расови ”братовчеди” пред ”потомците на испанците”?

    Коментиран от #15

  • 15 Иван

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Интересен детайл":

    Самият Фуджимори и неговият клан може да са от японски произход, но той е роден и израснал в Перу и е част от управляващия елит на страната. Не може да очакваш да се застъпва за правата на хора, към които никога не се е числял. Впрочем, манталитетът на целия клан Фуджимори е типично латиноамерикански, но с изявена азиатска жестокост, което лесно може да се провери от биографията му - ликвидирането на терористичните движения, човешките права, корупцията, шуробаджанащината и т.н. Картинката е типична за Латинска Америка - малцина свръхбогати, много на брой незаможни и широко представени леви политически възгледи в обществото. Както и във Венецуела е налице елит, който е противопоставен на широките маси... Вйобще нищо учудващо!
  • 16 Учуден

    3 1 Отговор
    Е, поне расово ( нима за белите перуанци монголоидните японци са нещо много по-различно от монголоидните индианци?) се е числял към хората, за чиито права не се е застъпил. ... в такъв случай май трябва да го оприличим на съвременен еничарин, правещ се на по-голям турчин от ходжата...
  • 17 бббббб

    8 1 Отговор
    При циганите това ще върши работа.
  • 18 Манаф

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хорошо":

    Тебе ще те пълня и без да си стерилизиран .
  • 19 факт

    1 0 Отговор
    а у нас ги умориме от глад и болести милиони
  • 20 Националист

    3 0 Отговор
    Спирали на всички циганки! Някой може ли да ми обясни, ако лошите, малоумните и престъпниците се размножават повече от добрите хора, умните и здравите, как това ще е хуманно и Божествено?
    Трябвало и спирали да им слагат, че да се махат после, когато жените са готови да отглеждат добри деца. Не всички майки са идеални, тия престъпници и престъпнички не са раждани от умни, добри и здрави майки. Спирали на всички глуповати, лоши, и малоумни жени. Да отложат раждането за по-нататък, когато станат готови.