Last news in Fakti

27 Февруари, 2019 09:00 4 975 33

Нямаме стадион, но искаме Световно

  • българия-
  • стадиони-
  • световно първенство-
  • домакин-
  • борислав михайлов-
  • национален стадион

Мечтите са безплатни, но стадионите не са

Нямаме стадион, но искаме Световно - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В столицата на България се проведе любопитна среща, на която спортните министри и ръководителите на футболните федерации на четири балкански държави се договориха да издигнат обща кандидатура за приемане на Европейско и Световно първенство по футбол. Очаква се меморандумът да бъде подписан през месец април, а официално кандидатурата ще бъде издигната до края на годината.

България, Сърбия, Румъния и Гърция искат заедно да приемат Световното първенство през 2030 и Европейското първенство през 2028 година. Няма нищо по-хубаво от това четири балкански държави да се изправят заедно срещу големите футболни сили и богати страни, които традиционно са домакини на спортни мероприятия от такава величина. Иронично обаче е желанието на България да кандидатства за домакин, при положение, че няма един читав стадион.

Самият Борислав Михайлов, завладял и държащ здраво управлението в Българския футболен съюз (сякаш му е рождено право), призна, че България е „най-зле“ от гореспоменатите държави. Според Михайлов обаче тази кандидатура на България е сериозна, защото има „политическата подкрепа от страна на правителството и премиера“.

Смело е да се говори за политическа подкрепа в страна, в която младите на практика няма къде да спортуват, дори да изявят желание за това (особено в по-малките населени места). И даже не говорим за не толкова популярни спортове, за които няма условия и стратегия за развитие. Царят на спортовете, футболът, който е най-масовият и обичан такъв, не е приоритет на държавата и БФС. Националният стадион „Васил Левски“, открит през далечната 1953 година и реконструиран след това, не е стадионът, с който можем да представим България в положителна светлина пред света.

Правителствата на България се сменят през годините, но проблемът си остава – България не разполага с красив и голям стадион, с който да се гордее, да не говорим за повече от един. Година след година си припомняме славното футболно лято в Щатите, когато „лъвовете“ елиминираха някои от най-големите сили и ни накараха да се гордеем и да развяваме високо българските знамена. Времето обаче спря през 1994 година. Поне футболното време. Развитие – нулево. Пропадане – стръмно надолу.

България не се е класирала на голямо първенство от 2004 година насам, все по-малко зрители отиват на стадионите в родното първенство, и все по-малко български футболисти играят в топ първенствата на Европа. И макар дъното да е ударено, спортните ни ръководители гледат на света с розовите си очила. Сякаш няма проблеми.

А такива има. Един бърз поглед към съседните страни разкрива спортната трагикомедия, в която живеем. През 2011 година в Букурещ беше открит стадионът „Арена Национала“, който приема не само мачовете на румънския национален отбор и Стяуа, но бе домакин и на финала в Лига Европа през 2012 година. Многофункционалният стадион е с капацитет от над 55 000 зрители, а по изграждането му са хвърлени над €234 милиона. Комшиите от Сърбия също не спят. Сърбите вече имат осигурено финансиране на проекта си за нов национален стадион, а първата копка ще бъде направена тази пролет. Планът е да се изгради не само стадион, но и „цял град”, като в проекта са включени жилищни и бизнес сгради, както и аквапарк. Белград се надява до две години и половина да разполага със съоръжение, което да приеме финала в Шампионската лига. Стадионът с капацитет от 60 000 места ще отговаря на всички високи стандарти на УЕФА. Настоящият дом на Цървена звезда „Райко Митич“ пък е истински храм на балканския футбол, а през ноември миналата година пред над 50 000 зрители Цървена победи Ливърпул в истински празник за сръбските фенове. На олимпийския стадион в Атина пък се проведоха Летните олимпийски игри през 2004 година, както и финалът на Шампионската лига през 2007 година. С капацитет от близо 70 000 места, гърците определено имат самочувствието да поискат голям форум. В Турция модерните стадиони „никнат“ един след друг (за справка - „Водафон Парк“ на Бешикташ и „Тюрк Телеком Арена“ на Галатасарай), докато на стадион „Филип II“ в Скопие се проведе двубоят за Суперкупата на УЕФА през 2017 година.

Само ние си стоим само с обещанията. Премиерът Бойко Борисов обеща държавата да „извади“ 100 милиона за изцяло нов футболен стадион. През годините различни инвеститори също чертаеха красиви илюзии, включително изграждане на бижу в Овча купел, но тези проекти така и не видяха бял свят, по едни или други причини. За други държави от бившия съветски блок като Русия, Украйна и Полша дори не трябва да споменаваме, защото те вече организираха големи първенства. София днес е може би единствената европейска столица, която разчита на овехтял национален стадион като този в Борисовата градина. Хубаво е да мечтаем да сме домакини на Световно първенство. Мечтите са безплатни. Но стадионите не са...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    85 0 Отговор
    То ДЪРЖАВА НЯМА БЕ.
  • 2 гост

    37 0 Отговор
    Де стига брецале бе. Баце ще направи. Ако ме направи на "Бистришките тигри" на стадиону.
  • 3 перучка

    64 0 Отговор
    добре написано с перуката и тиквата нема шанс да се опраим
  • 4 арджентата

    61 1 Отговор
    Е как... нали построиха стадиони и спортни площадки на безлюдни селища...
  • 5 Аналогично

    65 0 Отговор
    Да се строят скъпи стадиони за тия футболисти е като да се направи публичен дом в хоспис...
  • 6 дедо Стефчо

    48 0 Отговор
    Страхотна статия и снимка..... Право в десетката ....
  • 7 Хахото

    43 1 Отговор
    А бе ние 2,5 милиарда за 8 самолетчета ще дадем, та 2 милиарда за 4 стадиона ли нямаме
  • 8 С....Я

    31 0 Отговор
    Тоя мазния ли ще ги направи ще откраднат от някоя магистрала и ще направят

    Коментиран от #10

  • 9 243

    34 0 Отговор
    На гол тумбак,чифте пищови.
  • 10 ха ха ха

    36 1 Отговор

    До коментар #8 от "С....Я":

    Не от магистрала, а от джоба на данъкоплатеца ще откраднат.
  • 11 Дедо Грую

    23 0 Отговор
    А бе има една приказка : -- Гладен ляга, ама си угажда.
  • 12 Гост

    30 0 Отговор
    Не само сме ударили дъното, копаме още надолу. Снощи по канал1 Лечков си оправяше сметките с Пенев. Това са приоритетите и затова сме така. А иначе нашите хитреци се опитват да се класират без усилие даже не през задния вход, ами направо из под канализацията. Щото на този етап 4 място в група е успех.
  • 13 ВСВСВС

    39 0 Отговор
    Снимката е показателна. Двама оядени алкохолици, окрали де що имало пари си мечтаят за световно първенство по футбол при положение, че футбол в България отдавна няма.
  • 14 Стефчо

    32 0 Отговор
    От стадиони и от велоалеи най-бързо се краде затова
  • 15 Грую

    30 1 Отговор
    Няма и да има. Цецо направи няма и половин стадион в Пловдив и загради едно игрище в Коматево, където преди това пасяха селските магарета, като за целта открадна повече от 6 милиарда, а пък за да се построят толкова стадиони колко ли трябва да се открадне? Зле съм с математиката! По -точно не съм зле с математиката ами ми става зле като започна да смятам!
  • 16 антрашпиц

    25 0 Отговор
    Всичките изброени държави от автора имат икономика в пъти по-силна от нашата и за това строят солидни стадиони.Ний ко имаме?!Аа,да .Имаме новопостроени калпави магистрали.Докато не почнем да произвеждаме няма как да искаме нито високи заплати,нито здравеопазване или пък..стадиони за световно и европейско.Ма къв бизнес в тая държава..то рекета унищожава всичко.
  • 17 Бай Благой

    20 0 Отговор
    Пак се подготвя кражбата на 1-2 милиарда български лева....нямаме за АЕЦ....ама за стадиони има?!
    Егати ненормалната държава!!
  • 18 Batushka

    13 0 Отговор
    Е ние сме най зле от всички ама за сметка на това сме стабилни и няма начин някои да ни помести от това състояние...
  • 19 анонимен

    14 0 Отговор
    ДЕСНИЯ ДЕБЕЛАК ПОТРИВА РЪЦЕ!
  • 20 ТтТ

    1 11 Отговор
    Ето ви една типична руска пропагандна ирония, за губене на доверие на властта.Никакъв не е проблема държавата да направи три стадиона 120 мил € ! Естествено, че ги нямаме! Нима Русия имаше всичките стадиона предварително! При построяването на един от новото им стадиони за световното, журналист коментираше в екстаз 40хиледната придобивка, че чак стана супер смешен в западните медии!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ники

    17 0 Отговор
    Футболът в България , за съжаление се използва за превъртане на пари и на далавери , сигурен съм , че не само при нас е така .. но при нас е само за това и се прави от недобросъвестни хора .. които дори нямат достатъчно пари за тая работа ... Националния стадион от друга страна, трябва да бъде държавен приоритет без значение от нивото на футбола .. защото е въпрос на престиж и все пак някаква възможност на този стадион да се види нещо качествено Дори на родни мачове - дербита .. сега доста хора не ходят защото , условията са потресаващи а футбола е скапан ... Има ли стадион бая хора ще идват заради добрата инфраструктура и тръпката от мача ... Относно организирането на подобен форум ... смятам , че доста се изхвърлят ... те разчитат на някакви финансирания за 4 стадиона с некви криви занижени сметки ... но не можеш да поканиш толкова хора с разбити улици , окъртени тротоари , огромен недостиг на хотели, адекватен транспорт ДО и ВЪВ Държавата и тн .... И даже визирам София .. за другите населени места ... може да съчиняваме смешки ... как на летището в Пловдив пристигат 30 000 Бразилци , че може и повече , защото те ходят много хора не всички са на мачовете и тн , а те се засичат с още 20 000 Руснаци Щото така се е паднало ... Ние сме многооооо далече от тия неща ...
  • 23 Чичо

    19 0 Отговор
    Жалка пасмина - Стадион няма, ама имало политическа подкрепа!!! Крадлива шайка герберастка!!!
  • 24 Българин

    11 0 Отговор
    НА ГОЛ ТУМБАК ЧИФТЕ ПИЩОВИ- ТОЕСТ СТАДИОНИ И АВИОНИ. Честито на малоумниците.
  • 25 Густо Майна

    10 1 Отговор
    Румъния вече има три стадиона за такива фируми: Арена Национала, Арена Клуж, новия срадион на Университатя - Крайова. Петролул - Плоещ също е с ново бижу, но за около 20 хил. души. В Тимишоара строежа е в ход. Предстои и в Яш! Така че... Много сме зле!!!
  • 26 Густо Майна

    10 0 Отговор
    От "100 год." се говори за стадион Пловдив. Че и специална "страничка" си има възстановяването му! Ако го бяха реновирали още преди 10-ина год. сега вече можеха да приключват Националния. Да не говорим, че на "Гагарин" във Варна, дупката доскоро многогодинясваше!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ПЕШО

    5 0 Отговор
    Македонците от къде намериха пари за своя стадион като не са в ЕС Колко милиона отидоха за площадки и стадиони по села и градчета където няма хора ефект нулев
    Пълна трагедия е навсякъде и във всичко
  • 29 abv

    3 1 Отговор
    Най-евтино ще излезе да се възстанови стадион Пловдив ,който като капацитет превъзхожда всички стадиони в страната, но от години на никой не му пука какво става с този стадион, нито на правителството нито на Община Пловдив.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 пепи

    2 0 Отговор
    В близкото минало двама тариката щяха да правят писта за Ф1.
    Тия двамата ще правят стадиони за световно по футбол.
    Тежко му на народа.
  • 33 Пешо

    1 0 Отговор
    Тиражирайки небивалици властта крие истинските проблеми на България, които вече от нрадекватното управление растат лавинообразно.