Last news in Fakti

4 Март, 2019 10:00 3 918 92

3-ти март и митът за безкористната Освободителка

  • шипка

Жонглирането между Русия и Запада е рисковано и може да има висока политическа цена

3-ти март и митът за безкористната Освободителка - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Митът за Русия - "закрилницата" на българското Отечество срещу злите западни конспиратори действа не от вчера. Жонглирането между Русия и Запада обаче е рисковано и може да има висока политическа цена.

Националният празник предразполага към саморефлексия. Сред вечните теми, които 3-ти март извиква в българското национално съзнание, са отношенията с Русия и смисълът и значението на патриотизма. Двете „исторически сюжетни линии”, разбира се, са свързани.

В „Русия се завръща на Балканите” Димитър Бечев защитава тезата, че отношенията между балканските правителства и Кремъл винаги са почивали на тънки сметки. „Това, което прозира под приповдигнатата реторика за братство, панславизъм, православна солидарност и исторически връзки, често е суров опортюнизъм”. Владимир Гелман отбелязва, че „идеологията вероятно е най-малко значимият фактор в руската политика след рухването на Съветския съюз”. В своя ироничен манифест към балканските държавници Флориан Бийбър допълва „Владетелят” (1513 г.) на Николо Макиавели. Той заключава, че условие за успех в „барутния погреб на Европа” продължава да бъде майсторското жонглиране между Запада и Изтока, между НАТО и ЕС, от една страна, и Русия, от друга.

Внимателният анализ на историческите документи разкрива, че ролята на Русия в Освободителната война (1877-1878г.) далеч не е била вдъхновена от алтруистични съображения. Тя е била продукт на имперска политика. „Царското правителство преследваше във войната с Турция завоевателни цели и само ползваше лозунга на една освободителна война”, това се признава в издадената от Академията на науките на СССР „История на България” (1954 г.). Както отбелязва писателят емигрант Стефан Попов в очерка си „България и Европа”, злощастният Берлински конгрес е неизбежен. Прелиминарният Санстефански мирен договор от 3 март 1878 г. е резултат от волунтаризма на руската дипломация, която действа прибързано и непохватно, без да осигури подкрепата на другите Велики сили. Така се ражда широко пропагандираният мит за Русия – освободителката, закрилницата, бранеща нашето отечество от злите западни конспиратори, които са го осакатили.

"Неблагодарната" България

Легендата се използва с пропагандна цел в противоречивата история на отношенията между Русия и България. А в годините след края на Студената война митът е припомнян от представители на Кремъл, за да внуши вина на блудната дъщеря – България – която, предавайки своя ангел хранител, намерила пристан във „вражеските съюзи” НАТО и ЕС. Например, заслугите на Русия - Освободителката бяха изтъкнати с нравоучителен тон миналата година от руския патриарх–кагебист Кирил при неговото посещение в „неблагодарната” България. Много е възможно да чуем подобни укорителни думи и от Дмитрий Медведев, който ще бъде в България на 4-ти и 5-ти март.

Тази плоска, доста грубовата „емоционална манипулация”, оказва се, върши работа. Макар лидерите на балканските държави, в това число и българските политици, да не пропускат да флиртуват с Москва, дегизирайки циничния прагматизъм в сакралните одежди на духовното единение между славянските народи, сред значителна част от хората маската минава за „чиста монета”. Въпреки че 70% от българите одобряват членството на страната в ЕС (според проучване на „Екзакта”, публикувано през април 2018 г.), България е единствената членка на ЕС и НАТО, в която населението е разделено, както твърди доклад на Globsec от януари 2018 г., по въпроса за това, „кое е по-добро”: либералната демокрация (42%) или авторитаризмът (37%), като 70% посочват, че „харесват руския президент Владимир Путин”.

Инструментите за въздействие

Връщайки се към визитата на г-н Медведев, трябва да се посочи, че положителният ефект от този тип „аудиенции” е в това, че те винаги осветяват руските емисари в България. Така стигаме до спонсорирания от Русия патриотизъм или по-точно радикален популизъм, представян като кръстоносен поход в защита на консервативните християнски ценности. Можем само да се запитаме ако, както твърди L'Espresso, италианският вицепремиер Салвини и неговата Лига са получили 3 млн. евро от Кремъл, с колко ли са се облагодетелствали българските приятели на Владимир Путин? Сделката, захранила Лигата в навечерието на европейските избори, е за продажба на дизелово гориво.

Енергетиката вероятно е най-важният инструмент за въздействие, използван от Кремъл. Руските олигарси и политиците, които ги дирижират, бързо разбраха, че в света на „победилия капитализъм” финансовото „мотивиране” е по-убедително от всяка идеология. Турски поток 2 ще бъде предмет на разговорите между Медведев и Борисов в София. В този контекст, президентът Радев се втурна отрано на барикадата. Той избра доста неподходящо място – срещата на НАТО в Кошице. Там заяви, че е направил необходимото в документ от срещата да отпаднат текстове, които „застрашават реализацията на важни инфраструктурни проекти от наш национален интерес”.

Хладна лобистка сянка

Г-н Цветанов побърза да сравни президента с Мадуро, забравяйки че управляващите са тези, които размразиха проекта АЕЦ „Белене”. Впоследствие се оказа, че в Кошице Радев е подписал декларация, в която се осъжда агресивната политика на Кремъл. Вицепремиерът Каракачанов нареди „противодействие” на хибридните заплахи, но упрекна Брюксел в „двоен стандарт” към Русия.

Жонглирането между Русия и Запада е рисковано и може да има висока политическа цена. Тарикатските опити за седене на два стола най-често завършват с падение. Същевременно над олтара на българския патриотизъм продължават да стоят чужди икони, да се веят чужди знамена.

И когато говорим за „материализирането на визитата” на Медведев (по израза на Радев), построяването на „газовото хъбче” (с думите на г-н Борисов) ще струва около 1.4 млрд. евро. Има индикации, че проектът ще спечели руската компания ТМК. Редица факти поставят под съмнение изгодата за България от Турски поток 2. Например: едва третият пазарен тест бе успешен; от началото на 2020 г. през тръбата трябва да потече газ, а българската отсечка от 474 км е още на хартия. Така, в навечерието на светлия празник, за пореден път хладна, лобистка сянка падна като надгробен камък върху българския патриотизъм.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    114 19 Отговор
    Абе верно чак безкористна не е била, но западняците са имали още по-малко интерес да ни освободят. Като идват тука да завладяват Добруджа с румънците ние им сритваме задниците барабар със сърбите. Само дето трябва да се отбележи че в историята, винаги когато сме заставали срещу Русия сме губили и сега не мислете че ще е по различно.

    Коментиран от #65

  • 2 Гаргамел

    35 90 Отговор
    просто каскетите са водили поредната война с турците и по случайност сме били на пътя им и хоп - освободители....русофилистиците сега ще скочат на амбразурата

    Коментиран от #66

  • 3 ГруЮ

    86 19 Отговор
    “Националният празник предразполага към саморефлексия”..,джендърски изказ на джендърска медия. И традицонно българофобство от Дойче веле.
  • 4 Така де

    97 21 Отговор
    Не съм защитник на Русия, но от САЩ и Европа няма по-долнопробни утайки на планетата!!! Това са най-големите садисти, измамници, крадци, експлоататори, двуличници, психари!!! Тия преебяха цялата планетата и съсипаха живота на над 90% от цялото население
  • 5 !!!

    100 16 Отговор
    "Уважаеми" германци от Дойче веле вие нямате ли си теми за размисъл и за срам ми с нас се занимавате ? Вие, които започнахте и избихте милиони,,милиони през Втората световна война вие, които сега унищожавате Европа внасяйки генетичен материал, чужди религии и тероризъм от третия свят ? Вие, които с нищо не сте ни помогнали през турското робство дори напротив, навредили сте ни, така че що не си @$5:%#% майката !

    Коментиран от #9, #23

  • 6 сори сорос

    90 14 Отговор
    О, чудо! Руската империя имала интереси. Както и Британската, ама не плюете по тях и Дизраели. Естествено, че руснаците са искали да прокарват своя политика на Балканите, война са водили за това. Сега някой режим, като не им отърва на каубоите какво правят? Внасят им демокрация, нали! Ама виж русите не, злодеи, кръвопийци, окупатори.

    Още през 1853 г., когато България е под "турско съжителство", в Източна България се разполагат тиловите поделения на англо-френските войски, десантирали в Крим, но не за нашето освобождение.Така че, не се палете излишно! Един ден ще стане ясно, че сме били 500 години под руско робство докато дойдат турците да ни освободят. Историята винаги е конюнктурна. Оруел е написал как става.

    Турците винаги намират някой будала, за да им свърши черната работа. И сега са намерили -Deutsche Wellе на тюрлюгювеча.
    Каквото и да дрънкате русофобите, резултатът е Свободна България!
    Поклон пред загиналите!

    Коментиран от #15

  • 7 пари

    47 1 Отговор
    Войната Русия - запада е от столетия и се води с всякакви средства и така ще е векове още докато някой се умори. Но това ли ще стане някога..... На война като на война....
  • 8 Кокича

    62 10 Отговор
    Как може точно на 3ти март такава статия. Да отмине няколко дни и се рекламирайте колкото искате, но на празника не бива. Всеки различно го приема, но уважавайте празника без значение кой ви бил освободил...
  • 9 ГруЮ

    26 7 Отговор

    До коментар #5 от "!!!":

    А така! Това трябва да им се повтаря и повтаря, че май позабравят кои са.
  • 10 булгаристан

    19 50 Отговор
    булгаристанците със своите умопомрачителни погледи и бедни мозъци незнайно защо, но са абсолютно убедени, че Русия е била длъжна да дойде да ги освободи и да им създаде държава на готово? Булгаристанеца със своята празна кратуна смята за нещо напълно нормално, че лудите руснаци трябва да си оставят своите жени, деца, семейства и да дойдат от хиляди километри да умрат тук за убавите булгаристанци цървулани. Разбира се булгаристанеца е с дребна и мръсна душица и сега за благодарност плюе срещу Русия в услуга на новият си господар от Америка. Не само плюе, ами и лае срещу тези благодарение на които сега съществува и даже дава на драго сърце държавата си, която му бе подарена за агресия срещу своята освободителка.Разбира се булгаристанеца, е нагло животно и не се задоволява само с това. Булгаристанеца освен държава на готово, смята напълно сериозно, че Русия му е длъжна да го издържа, да го храни , да го пази, да му строи заводи и промишленост на готово, да му дава евтин бензин, газ и всичко останало, да му изкупува всичките боклуци на завишени цени и тн. Булгаристанци????

    Коментиран от #14

  • 11 търтейчо

    45 10 Отговор
    Само като видях DW и ми секна мерака да чета статията още преди да съм прочел първата дума.
  • 12 Бесен

    42 12 Отговор
    Поредното словоблудство! Покажете ми 1 война, която не е подтикната от общ интрес?! Еврогейските русовоби наистина трябва да бъдат изселени от България защото не я заслужават - хвърляйте си гражданството и да ви няма мизерници!
  • 13 Дрън

    16 1 Отговор
    Дрън
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 гост

    15 42 Отговор

    До коментар #6 от "сори сорос":

    Статията е по исторически документи и не става въпрос за този и онзи ,а специално за Русия ,но ти нали си залюпен русофил не можеш да разбереш.
  • 16 ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА

    51 8 Отговор
    А , КАКВО " БЕЗКОРИСТНО " ПОЛУЧИХМЕ ОТ ......"ДОБРАТА СТАРА АНГЛИЯ" ОТ АМЕРИКАНСКАТА "МЕЧТА" ...........СМОТАНИ ПИСАЧО !!!!!
  • 17 соросоид безделник

    42 11 Отговор
    Явно в България няма да се намерят хора, които да могат да си подредят мислите и ясно да определят нашите национални интереси? До кога ще четем помиярщините на някакви грантаджии- предатели обслужващи интересите на трета чужда страна и то чрез чужда медия, като неонацистката дойче веле? До кога ше позволяваме трета чужда страна да ни се меси в отношенията с която и да било страна и да решава за нас? Ние суверенна държава и народ ли сме, или мърши?
  • 18 Ужас

    36 10 Отговор
    Аз не мога да разбера някой "родолюбци"....как може да отричаш явната истина, че дедите ти са посрещали с хляб и сол руската армия и са им благодарили, а сега да казваш, че са ни поробили просто те....явно сте искали в момунта да сте.резнати мюмюни?

    Коментиран от #79

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 охо бохо

    33 9 Отговор
    Дойче веле ? Изобщо няма да чета, защото зная каква помия ще ме залее !
  • 22 Дарина Пвлова

    3 10 Отговор
    Ама ето го ПАК жонглирането и слагането на главата в торбата по много културен и вежлив начин - ЗАЩО ТРЯБВА ДА ЖОНГЛИРАМЕ? зАЩО ДА СМЕ КЛОУНИТЕ В ТАЗИ ИГРА?? Като ни навират в носовете "удобната" история и ни обработват, че трябва да сме с едните против другите и всеки си избира клан, все едно сме в игра. ГАЗ ЩЕ ИМА!!! ТИМаджийте застроиха всичко, което могат на св.Константин и Елена - създадоха един малък град за 4 години и строят още - ЗАЩО - защото вече на всички е ясно, че тръбата ЩЕ Я БЪДЕ! Загрейте ги тея мозъци!
  • 23 Швайни

    25 2 Отговор

    До коментар #5 от "!!!":

    Изводът е, че ако не е Дойче веле да ни отвори очите, все още да сме си "роби". По добре си гледайте северен поток 2, че нещо онзи зад океана го дразните напоследък.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Баланс

    29 1 Отговор
    Както вече писах, санстефанска България е отговаряла, дори не изцяло, на нашия интерес, а това е което би трябвало да ни интересува. Просто сме имали някакво съвпадение на интереси в този момент. И се е видяло кой е ПРОТИВ нашия интерес. Ами да ни бяха освободили те, да бяха направили целокупната България държава под тяхно влияние. Но не са го направили, дори някои европейски държави са подкрепяли Османската империя.

    Коментиран от #83

  • 28 оле

    35 6 Отговор
    Изключителна наглост е да говориш за интереси, когато твоята страна е продавала оръжие на Турция за да ни избива ! Германия заедно с Англия и Франция са подкрепяли Османската империя срещу България и Русия ! Руснаците са умирали , а западняците са се облагодетелсвали ! Отвратителна нагла статия ! Но нищо ново, Дойче веле!
  • 29 ГосТ

    22 6 Отговор
    Тея тюрлюгювечи,както е писал някой по горе до нищо хубаво няма да доведат. Да, ние имаме историческа и културна връзка с Русия и не трябва да я губим. Да, в момента сме в ЕС, за разлика от някои които искаха само да го ползват и като видяха че няма да им мине номера избягаха,и ако не се крадеше толкова безобразно щяхме да бъдем значително по добре. Ние трябва да сме лоялни (поне веднъж) със съюзниците си и това е ЕС и нямаме абсолютно никакви задължения към сащ и Русия. Въпросът е,че с Русия сме много по близки и имаме много по голям интерес да имаме взаимоотношения ! Така е било, така и ще бъде. И какво седнали да словоблудстват,като строят огромна енергийна връзка,от която ние се отказахме по най .... начин !!!!
  • 30 SAAB

    27 5 Отговор
    Deutsche Welle -: учете корана и си носете чалмите ! :)

    Коментиран от #36, #39

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 От село

    24 2 Отговор
    Удачно е да си припомним, кои държави подкрепят османската империя, когато зверски потушава априлското въстание и са поддръжници на същата през руско-турската Освободителна война.Същите е.алници изравниха столицата ни през втората световна Като народ, винаги сме търгувани и предавани от свои и винаги в ущърб на националният интерес. Факт без изключения.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 българин

    28 5 Отговор
    До АВТОРА на статията,- разбира се ,че руснаците са имали имперски интереси към Балканите ,НО ако не бяха те а чакахте Англия,Франция и германия да направят нещо за България....нямаше и досега да има резултат а ТИ авторе и майка ти и.тн. щяхте да носите "звучни български имена",като Мюмн,Айше.Мехмет и т.н. НЯМА БЕЗПЛАТНО ДОБРО не го ли разбрахте тъпите манипулатори и неграмотни културни дейци,които пишете поръчкови статии???
  • 35 месара

    8 28 Отговор
    още ли има българи които смятат че русия ни била освободила от турско робство?! русия е завоевател, от тогава, до преди 30г.бяхме под тяхно робство! забравихте ли?

    Коментиран от #38, #40

  • 36 да ама не

    12 7 Отговор

    До коментар #30 от "SAAB":

    Нищо няма да приключи,защото:Българската атомна централа ,,Козлодуй” работи с руско ядрено гориво. Русия е единствения доставчик на природен газ за България. Руският нефтен мастодонт ,,Лукойл” притежава рафинерията в Бургас - най-голямото българско предприятие. За десет години от България към руски юридически лица под формата на отрицателно салдо са се оттекли над тридесет милиарда евро. ,,Енергетика, банки, недвижими имоти - Русия контролира пряко една четвърт от българската икономика.............
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ЕВРОМЕСОТО ТИЙ Е МНОООГО БЕЗВКУСНО

    12 4 Отговор

    До коментар #35 от "месара":

    НЯМА КОЙ ДА ВЯРВА ВЕЧЕ НА ЛЪЖЦИ КЪТ ТЕБЕ...
  • 39 Неблагодарници

    9 15 Отговор

    До коментар #30 от "SAAB":

    Не стига че без наша помощ нямаше да спечелят войната ами за благодарност им платихме 32 тона злато
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Густо Майна

    13 7 Отговор
    Истината за освобождението е много проста и видна за всеки почерпил, и сравнил инфо от няколко източника. Априлско възстание - Баташко клане - Макгахан (нему трябва да славим неистово името) - патардия из Европа относно нас - великите "упълномощават" един из тях (Русия) да свърши работата!!! Та те това е. Русия си "връща" за кримската излагация и започва да упражнява някакво влияние върху проливите. Вярно, в следващите две десетилетия буквално руските политици са си играли с нас и "свободата ни". Безплатен обяд няма, но, но - шапки долу за падналите братски руски момчета! Те са били като нас, с нас и за нас!!! И може би по-голямата част от тях и низшия команден състав наистина са вярвали, че го правят за братята българи и православието!

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Голяма работа

    15 3 Отговор

    До коментар #41 от "Густо Майна":

    Да, бе, в Европа вдигнали "патърдия", а Русия просто провела някаква си война, дреболия, нали.... Ама голямо възмущение е паднало в Европата.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 месара

    3 8 Отговор
    не, щото давам на такива като тебе да ми лапат щафетата

    Коментиран от #47

  • 46 даам

    14 3 Отговор
    Не четем дойче веле. Не слушам свободна европа. Не гледам телевизия.

    Умен човек съм.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 минаващ

    5 18 Отговор
    По-мръсно племе от Руско -Татарските орди няма и нищо хубаво нито сме видяли от тях, нито ще видим!!!!! Но след 50год. облъчване - още не свършват облъчените. По-големите си спомнят, че ни започваха от 1-ви клас още.....

    Коментиран от #49, #52, #87

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Кат РУСИЯ няма друга тъй велика на

    13 2 Отговор
    СВЕТА ! 1945 г. Англия, САЩ, Франция настояват за РАЗЧЛЕНЯВАНЕ НА ГЕРМАНИЯ ! СССР СТАЛИН заявява - " Ние не воюваме срещу немският народ а срещу ФАШИЗЪМА !" И ДОЙЧЕТО ОСТАНА ДОЙЧЕ !

    Коментиран от #77

  • 51 Дойчето Веле е ГМО !

    12 4 Отговор
    1989 г.САЩ и Англия са против Обединението на ФРГ и ГДР , но СССР реши въпроса в полза на Германия . Апо ЗАКОНИТЕ на войните победителят анексира територии за погасяване на щетите , НО РУСИЯ СЕ ИЗТЕГЛИ с половин Милион Войска от Източно Европа, 7,500 танка, 4 авиационни полка от ГДР БЕЗ КОПЕЙКА КОМПЕНСАЦИЯ ! Само РУСИЯ може да стори това.

    Коментиран от #71

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 1878 г. Зайчето ни поряза

    5 0 Отговор
    На две части плюс Автономия и окастрени като лозе след ТРИФОН Зарезан. ПОМНИМ ли ? ЗАЙЧЕТО Веле не пише затова защото е ГМО !

    Коментиран от #64

  • 54 Съединението е плод на РУСКИЯТ КНЯЗЬ

    8 2 Отговор
    Батенберг, но признателните, търговци и ЧОРБАДЖИИ га прогонват от България ! Това ГМО е плъзнала и днес по света !
  • 55 стоян георгиев

    6 15 Отговор
    българия е единствената страна в ес в която соцносталгиците са траино мнозинство.те доминират политиката икономиката и морала ни от което следва тотална разруха.докато не се оттървем от тях няма да тръгнем нагоре като нация .

    Коментиран от #58

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Да се чете

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "ЗАЙЧЕТО ни ... мамата и":

    Дойчето а не ЗАЙЧЕТО
  • 58 Гюрза

    11 2 Отговор

    До коментар #55 от "стоян георгиев":

    Ами,да започнем от тебе..

    Коментиран от #67

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Бадева РУСИЯ е била благородна

    3 1 Отговор
    ТУЙ днешно ГМО само ДДТ и Сатана ще му помогне да се облагороди !
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    3 7 Отговор
    Да храни ГОСПОД БОГ РОССИЮ !
  • 64 да се чете Дойчето

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "1878 г. Зайчето ни поряза":

    а не зайчето .
  • 65 Голем смях

    6 11 Отговор

    До коментар #1 от "Meganoob BG":

    Русия е печелила защото е била с Англия и САЩ.И не ние сме били против Русия ,а тя е била срещу България и през ПСВ и през ВСВ.Русия е нападала България,а не обратното.И защо ,когато сега сме със съюзниците на Русия да сме от губещата страна.Русия винаги е печелила със САЩ и Англия.Сега и ние сме с тях.Защо трябва да следваме монголите?
  • 66 Голем смях

    6 7 Отговор

    До коментар #2 от "Гаргамел":

    Това е вярно.Русия е търсела реванш за загубата през Кримската война и Априлското възстание и идва тъкмо навреме.Великите сили заради зверствата на турците не са имали възможност да се противопоставят.И не случайно Русия не е била сред Великите сили,а се е съобразявала с тях.Точно Великите сили и позволяват да започне война с Османската империя .
  • 67 стоян георгиев

    8 7 Отговор

    До коментар #58 от "Гюрза":

    почни от себе си другарю.благодарение на съветската окупация и последвалите процеси днес сме последни във всичко в европа.въпреки това тия дето 70 години давахте акъл и направления и морал не спирате да го правите.та ако искаш да има и след теб българи почни промяната от себе си.
  • 68 За родното ГМО само ДДТ и Сатана !

    4 0 Отговор
    С добро - няма как да стане ! До девето коляно !
  • 69 Нещата въ.вят към КОЧ МАНЬОВЪР

    0 1 Отговор
    МАЙДАН по български ! Владимир Зайков призьор и ПОРЯДОК НЬВЕДЬОТ ! Приказките, оговорките, .обясненията, договарянията, оставки, рокади, избори, афиши , цитати - ПЕТ ПАРИ НЕ ПРАВИ ! САМО В ОРЪЖИЕ !
  • 70 Готин ама не съвсем

    7 3 Отговор
    Дойче веле, а кога Германия ще си плати дълга към България, който е няколко десетки милиарда? Дето ви хранихме и пращахме ешелоните с храна за Германия през ВСВ? Та не ни давайте указания, а си върнете дълговете и тогава се изпразв@йте по въпроса!
    И запада не само е бил против нас. А е имал и висши офицери на служба при султана, които са водили армиите му срещу нас. Примерно Сюлейман паша, при Шипка!
  • 71 Истината е че

    3 1 Отговор

    До коментар #51 от "Дойчето Веле е ГМО !":

    През септември 1990 г. - непосредствено преди обединението на Германия, ГДР напуска Варшавския пакт. Само в рамките на няколко дни близо 360 000 военнослужещи от източногерманската Народна армия се превръщат във войници на НАТО. Почти толкова съветски войници напускат Източна Германия до 1994 година, за което Бон плаща на Москва близо 4 милиарда германски марки. Именно обединението на Германия беше в основата на по-сетнешното разширяване на НАТО, казва в тази връзка историкът Конрад Ярауш.
  • 72 Българче

    7 4 Отговор
    Няма по-гнусна и антибългарска агенция от Дойче Веле !
  • 73 Помнящ

    6 4 Отговор
    В кочината DW , от край време работят само предатели и родоотстъпници !
  • 74 СмотанРа

    2 1 Отговор
    И заживяхме щастливи с широки халки. Факт.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Аврам Каишев

    1 1 Отговор
    Ало!
    Евроатлантиците! Булгаристан е това, което не го искат в селото, а то пита къде е къщата на кмета, защото щяло да лющи дъщеря му.
    Това е вашата евроатлантическа принадлежност.
  • 77 червени боклуци

    3 6 Отговор

    До коментар #50 от "Кат РУСИЯ няма друга тъй велика на":

    Аз съм завършил история в СУ ,но такава смешка не съм учил.По -скоро Чърчил е искал САЩ да хвърлят атомна бомба над Москва и да приключат и с двата уродливи режима-комунизма и фашизма.Сега ушанките трябва да правят паметници на Труман,че ги е пощадил.

    Коментиран от #78, #82

  • 78 хамсал

    6 1 Отговор

    До коментар #77 от "червени боклуци":

    Завършилия, килийно училище, някой да ти е казал, че по времето на Труман американците са имали само тези бомби, които хвърлиха над Япония?

    Коментиран от #80

  • 79 Роко

    1 5 Отговор

    До коментар #18 от "Ужас":

    За разлика от господарите ти германците са си плащали всичко до пфенинг

    Коментиран от #88

  • 80 червени боклуци

    2 6 Отговор

    До коментар #78 от "хамсал":

    Не знаех че си им броил бомбите , а и американците сигурно не са били тъпана колко бомби имат.Съветската е дошла 10 години по-късно.Сигурно американците са спали 10 години.

    Коментиран от #85

  • 81 Българофил

    3 3 Отговор
    Ако утре на 5-ти март Борисов и Медведев отбележат 66г. От смъртта на Сталин, това ще е добре. Това означава, че с половин уста братушките ще се покаят за натрапения ни комунизъм от същия този Сталин. Това е основната причина България да се стреми към Запада-стремеж към по- висок жизнен стандарт!
  • 82 Guest

    5 1 Отговор

    До коментар #77 от "червени боклуци":

    Чисто технически въпрос: 1941 германците не успяха да бомбят Москва при огромното им, направо напред във времето тактико-техническо превъзходство. Мислиш ли, че при вече руското такова над ЦЕЛИЯ СВЯТ, през '45, американски бомбардировач щеше да припари до Москва?! Дали въобще щеше да успее да пресече съветска граница?!

    Коментиран от #84

  • 83 Роко

    2 4 Отговор

    До коментар #27 от "Баланс":

    Санстефанска България никога не е съществувала. И няма как да съществува в Сан Стефано единственото което се случва е че се прекратява поредната руско-турска война и Турция се признава за победена. Съдбата на България е решена на Берлинския конгрес където е приет Руско-Австрииския план за разделение на българските земи на България и Източна Румелия договорен в Райхщад (договорено е, че няма да бъде допуснато създаването на голяма българска държава което двете страни постигат в Берлин една от най - големите победи на руската дипломация) през 1876 година от императорите на Русия и Австро-Унгария. Британския вариант е бил да се раздели на източна и западна България при който в двете български области влизат значително повече територия от руския та дори и от санстефанския.
  • 84 Роко

    3 3 Отговор

    До коментар #82 от "Guest":

    Германците са бомбили Москва през 41-ва, а на изток са били само 20% от германската авиация. А през 1945 американците са можели без проблем да бомбят който и да е съветски град имали са нещо наречено СТРАТЕГИЧЕСКА АВИАЦИЯ такова са нямали нито германците нито руснаците. А червената армия е можела само щастливо да гледа как падат бомбите нямала е с какво да ги спре.
  • 85 хамсал

    6 0 Отговор

    До коментар #80 от "червени боклуци":

    Пак си в грешка, съветската атомна бомба е готова август 1949 година! Изобщо що за историк си?
  • 86 Лален

    3 3 Отговор
    Дали наистина 70 процента от Българите са за членството ни в ЕС ? Да не се окаже че масата от хора които са за този съюз са извън България или въртят някаква далаверка тук с помощта на въпросният ЕС . Тогава следва въпроса, щом са избягали от тук в мирно време и не искат да живеят тук, що за Бълагрия са ? Двойното гражданство е порочна и грешна политика, не е ли време за промяна !!!
  • 87 Символика

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "минаващ":

    "ПРИСЪСТВИТЕЛ", ислямофашистите от тях добро нито сте видели, нито ще видите...да не си мислиш, че върху едно от кубетата на руската църква в Шипка полумесецът е "случайно" под кръста?
  • 88 Плащали до пфениг

    2 1 Отговор

    До коментар #79 от "Роко":

    Еле пък през ВСВ е паднало едно "плащане"...
  • 89 ДДРОнег

    0 2 Отговор
    Благодарността към Русия се изчерпи с болшевишкия терор, наложен ни след 9 септември.
    Отношенията ни с Русия вече трябва да са без чувства, а само на интереси !!!
  • 90 ghost

    2 0 Отговор
    — Мамо, мамо, я ги виж!

    — Що е? — Идат, погледни ги.

    С пушки, с саби… — Що стоиш?

    Скоро, чедо, поздрави ги!

    Тях ги бог прати насам,

    да помагат, чедо, нам. —

    И детето дава крушки

    на солдатите без страх

    и крещи на тях:

    здравствуйте, братушки!



    Генералът кат орел

    ескадроните повежда,

    а орачът се запрел

    и омаян ги изглежда:

    чини му се, че е сън…

    Изведнъж с туптенье, с звън

    приближават кат вихрушки.

    Той си шапката свали

    и ги поздрави:

    здравствуйте, братушки!



    Шипка! Шипка! Гръм се чуй.

    Гурко мина планините!

    Радост, чудо беше туй!

    И на Тракия момите

    срещат храбрите борци

    и покриват със венци

    техни глави, коне, пушки…

    И кат стискат им ръце,

    викат от сърце:

    здравствуйте, братушки!



    Как са горди тез момци!

    Един казак варди, гони

    хиляди злодей, крадци —

    цели турски легиони.

    И народа с лик засмен,

    като гледа вече в плен

    тия полкове хайдушки,

    на казаците добри

    тъй благодари:

    здравствуйте, братушки!


    Иван Вазов
    Русе, 1878

    Край
  • 91 ghost

    2 0 Отговор
    Нека носим йоще срама по челото,

    синила от бича, следи от теглото;

    нека спомен люти от дни на позор

    да висне кат облак в наший кръгозор;

    нека ни отрича исторйята, века,

    нека е трагично името ни; нека

    Беласица стара и новий Батак

    в миналото наше фърлят своя мрак;

    нека да ни сочат с присмехи обидни

    счупенте окови и дирите стидни

    по врата ни още от хомота стар;

    нека таз свобода да ни бъде дар!

    Нека. Но ний знаем, че в нашто недавно

    свети нещо ново, има нещо славно,

    що гордо разтупва нашите гърди

    и в нас чувства силни, големи плоди;

    защото там нейде на връх планината,

    що небето синьо крепи с рамената,

    издига се някой див, чутовен връх,

    покрит с бели кости и със кървав мъх

    на безсмъртен подвиг паметник огромен;

    защото в Балкана има един спомен,

    има едно име, що вечно живей

    и в нашта исторйя кат легенда грей,

    едно име ново, голямо антично,

    като Термопили[1] славно, безгранично,

    що отговор дава и смива срамът,

    и на клеветата строшава зъбът.



    О, Шипка!



    Три деня младите дружини

    как прохода бранят. Горските долини

    трепетно повтарят на боя ревът.

    Пристъпи ужасни! Дванайсетий път

    гъсти орди лазят по урвата дива

    и тела я стелят, и кръв я залива.

    Бури подир бури! Рояк след рояк!

    Сюлейман безумний сочи върха пак

    и вика: „Търчете! Тамо са раите!“

    И ордите тръгват с викове сърдити,

    и „Аллах!“ гръмовно въздуха разпра.

    Върхът отговаря с други вик:
  • 92 Пешо

    1 0 Отговор
    Дойче веле - лъжа и измама.