Last news in Fakti

7 Март, 2019 13:00 10 063 76

Велика Русия, умираща Русия

  • русия-
  • демокрация-
  • алкохолизъм-
  • миграция

Това число казва всичко: цели 40% от руснаците между 18 и 24 години искат завинаги да се махнат. Какво стана с великата и прекрасна Русия? В нея никой не иска да живее, пише руската журналистка Анастасия Аринушкина

Велика Русия, умираща Русия - 1
Снимки: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Западът загнива, ние сме обкръжени от врагове, но нашите духовни устои няма да се поддадат на натиска от "Гейропа". Тази изтъркана плоча се върти вече няколко години по руската телевизия. Пропагандаторите от държавните телевизионни канали се опитват да убедят руснаците, че целият свят е против тях - защото в Русия има традиционни ценности, а на Запад - не. И затова ни завиждат. Но младите руснаци не се доверяват на лозунга "Велика Русия срещу загниваща Европа". Както показват резултатите от анкета на център "Левада", цели 40 процента от руснаците на възраст между 18 и 24 години искат завинаги да напуснат Русия.

В Москва е добре. А в Русия?

Някои ще кажат: Глупости, руската младеж няма да напусне страната, защото тук далеч не всичко е лошо. Много е хубаво даже! Особено ако живееш в Москва. А най-добре е да си роден там и да не ти се налага да наемаш жилище в столицата, за което да даваш поне половината от заплатата си.

Има и хора, които вдигат платната и тръгват да подобряват жизнения стандарт в някой си Урюпинск. Не, това не е художествена измислица: преди няколко години маркетинговият експерт Василий Дубейковский напусна доброволно Москва и замина за Урюпинск, за да го превърне в "столица на руската провинция". Дубейковский действително помогна много на града, а руските медии редовно пишат за него, разказвайки за акцията му като за истински подвиг. Трудно мога да си представя подобна реакция в германските медии. Ако някой берлински експерт по маркетинг изведнъж реши да се пресели в Щралзунд, да речем, това едва ли ще удиви някого. За разлика от Русия, в Германия подобна стъпка не се свързва със себеотрицание и аскетизъм.

Велика Русия, умираща Русия

Прекрасна Русия, умираща Русия

А иначе Русия определено има какво да предложи - изумителни хора, култура, природа, веселие, плам. Защо обаче всичко това, с изключение на природата, може да бъде открито в изобилие единствено в Москва? Напуснеш ли пределите на столицата или на някой голям областен център, изведнъж сякаш попадаш в някакъв ад. Знам какво говоря: израснала съм в малко населено място в покрайнините на Волгоградска област, недалеч от същия този Урюпинск. Преди президентските избори през 2018 година се отправих към родното си място, за да напиша репортаж за това какво мислят жителите на провинцията за Путин и за самите избори. Оказа се, че хората изобщо даже не мислят за Путин - мислят за оцеляването си. Там 13 000 рубли е наистина добра заплата, учрежденията постоянно съкращават работни места, а в районната болница работят само половината отделения. Кой иска да живее в тази Русия? Повечето ми съученици отдавна са се разпръснали. Който е имал повечко късмет, се е установил в Москва, а другите - я във Волгоград, я в Саратов.

Москва не е Русия

Много е лесно да обичаш Русия, когато си живееш уютно в столицата с нейните добре платени работни места, денонощни магазини и луксозни кафенета. Само че Москва не е Русия. Извън столицата виждаш не толкова златната ръж, колкото ширещата се нищета. Впрочем, с течение на времето Москва също губи привлекателност. Корупцията е вездесъща, а ти си само на 24 години. И всеки момент може да попаднеш в затвора заради участие в някоя демонстрация. Срещу корупцията например. Това ли е прехвалената Путинова стабилност? По дяволите такава стабилност! Затова хората искат да се махнат. И се махат. Главно младите и образованите.

Нищо чудно всъщност

Най-привлекателна си остава Германия. Нищо чудно всъщност: причините, поради които руснаците избират тази държава, се виждат с просто око. В Германия има качествено образование и добро медицинско обслужване, дружелюбно отношение към чужденците, социални гаранции във вид на достойни заплати и пенсии.

Руската статистическа служба изчислява, че през 2016 година за Германия са заминали само 4 700 руснаци. Германската статистика разполага с други числа. По данни на Федералната служба за миграцията и бежанците, през 2016 година в Германия са пристигнали 21 588 руски граждани за дълъг период от време. 1 300 от тях са започнали следване, други 1 600 са дошли да работят, 5 000 са получили разрешителни за временно пребиваване, а 4 400 са пристигнали при брачния си партньор, живеещ вече в Германия. Много ли е това? Да, като имаме предвид, че преселването в Германия не е проста работа. Трябва да се започне следване или да се намери работодател, който да поеме социалните разходи за руския специалист. А това не е лесно, нито пък евтино. За да заминеш, имаш нужда от сериозен стартов капитал. Имаш нужда и от знания, умения, трудов стаж и още, и още. Не всички в Русия притежават всичко това. Но всички искат достойно заплащане. Искат качествено образование и добро медицинско обслужване. Искат надежда и живот в свобода.

Русия - място за напускане

Да, Западът не е идеален, а пътят към интеграцията в Германия не е постлан с рози. Трудно е да научиш езика, сложно е да свикнеш с новата кулутура. Но всичко това остава на заден план, когато осъзнаеш, че в тази страна имаш права. И че те се спазват. Властта тук служи на хората, а не се разпорежда с държавия бюджет като със собствен бездънен джоб. Освен това имаш избор. Можеш да живееш в столицата или в някой по-малък уютен град, който предлага не по-малко комфорт. За разлика от Русия, където жизненият стандарт в Москва изобщо не може да се сравнява с този в Тамбов например с неговата средна заплата от 25 700 рубли.

Да, пределно ясно е, че няма да заминат всички. На Запад се отправят най-амбициозните, най-пробивните, а в Москва отиват тези, които искат да печелят толкова, че да задоволяват поне основните си потребности. И какво стана с великата и прекрасна Русия? В нея никой не иска да живее. Крайно време е да се замислим над това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ДДРОнег

    59 32 Отговор
    Още Некрасов се е запитал "Кой в Русия живее добре" :):):)
  • 4 не на либерал идиотизма

    83 75 Отговор
    дойче зеле е най-пропагандната и измислена медия, пулни утрепки извъртащи истината на 180 градуса според както им дойде
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Bahti

    54 22 Отговор
    Знам как изкарам Мечката, не знам как да я върна. Бисмарк.

    Коментиран от #16

  • 7 NikNay

    91 13 Отговор
    Ако сменим имената на градовете спокойно статията може да се отнася за европейска България.
  • 8 Eeer

    56 32 Отговор
    Запада винаги са искали да лапнат Русия,но!
  • 9 Да го кажем направо

    76 44 Отговор
    Както винаги-- DW разпостранява по света "размислите и страстите" на поредният соросоид в Русия...Еми що искат да се махнат-да се махат бе...--ама май не е баш така.Те от DW от години вече ни говорят че още малко-още малко и Русия "ке падне"...Сьщите дойчовци за които вьрхьт на цивилизацията е мулти -култито на Меркел,гей културата,джендьрството и т.н...Еми изгубихте ни доверието бе господа Дойчовци...изгубихте го
  • 10 Реално

    46 34 Отговор
    DW-дебилни дивотии
  • 11 нервен

    14 7 Отговор

    До коментар #5 от "90%, от българите не искат :":

    ........ДА
  • 12 Да ама Не

    69 36 Отговор
    Май е точно обратното-Велика Европа с умираща европейска цивилизация-факт.И точно DW имат огромна вина за това.Безкруполна пропаганда и льжи за емигрантите,за евро-атлантическите"ценности",за правата на гейовете и джендьрите,за тьрпимостта кьм радикалният ислям и още куп други безумия на DW.Та сега защо да ви вярваме???????????
  • 13 Реален поглед

    29 16 Отговор
    Те че масово не са добре в материален (икономически) смисъл си е така за повечето от тях. Но относно сферата на нематериалното безспорно са по-добре, поне като насока, и е напълно вярно това относно "загниването" на Запада. Това което не се случи по времето на противопоставянето срещу комунизма, всъщност се случи след победата над него. И не е на шега.
  • 14 Русофил

    48 25 Отговор
    Аз утре отивам да живея в мойта матушка,13000 рубли ще ми снигнат и за бояришник и за киселочки,ураа да живее мойта матушка и братушките,в атакааааа.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ДА ПИТАМ НЕЩО

    43 45 Отговор
    А добър ден русофили, приятно четене и няма страшно вие сте толкова празни глави че и от това ще изкарате девиденти
  • 18 Добрутро Сащофили

    60 30 Отговор
    21 588 руснаци от 140 милиона население, емигрирали в Германия за една година, и оттова следва извод, че никой не искал да живее в Русия...
    Браво бе, малоумници! А защо не кажете от 20 пъти по-малката Българи колко емигрират?!

    Коментиран от #19

  • 19 Само питам

    47 37 Отговор

    До коментар #18 от "Добрутро Сащофили":

    Колко германци са емигрирали в Русия бе путлераст? Нали Русия спаси света от фашизма, защо руснаците бягат в победена Германия и защо германците не бягат в русия?

    Коментиран от #51

  • 20 Русия Троянският куц кон на Ердоган

    11 21 Отговор
    Разправям аз,ама няма кой да слуша.
  • 21 Панов

    42 28 Отговор
    На 50-60 км от Москва се перат на дървено скеле на река.там са 17-18 ти век
  • 22 ванката

    31 23 Отговор
    ех тия платени пропаганди от дойче еврейвеле са на голям почит във вашия сайт явно получавате по някое шекелче за пропагандата ...

    Коментиран от #54

  • 23 К Нинова

    30 21 Отговор
    Зарусия може да емигрира само някой льохман.моя и на Ст Данаилов синовете станаха американски граждани
  • 24 ванката

    35 4 Отговор

    До коментар #5 от "90%, от българите не искат :":

    колега не се определяй като 90% от народаима много други хора освен теб в тая държава и за сведение искат да живеят навън само тия дето не са били в европа и са слушали медени слухове и легенди но когато отидат осъзнават горчивата истина има много хора които си обичат родината макар и опостушена от шайка крадливи и продажни боклуци !!!
  • 25 Batushka

    22 11 Отговор
    Дойче веле и до тук....
  • 26 Бай Благой

    32 21 Отговор
    Абе то и в България искат много хора да емигрират....ама като гледам не сме останали без население...(друг е въпроса че намаляваме драстично).
    Миграцията по различни причини е съвсем нормален процес от векове насам!!
    Съвсем скоро процеса ще е обратен с тази джендърска гейропска идеология!!
    П.С> А случайно да знаете че Русия от 2-3 години насам се превръща от вносител в Износител на храни - жито, царевица...
    Също в Русия в момента се заселват сума ти животновъди от ЮАР??
    Ма как да знаете като ни се поднасят новини които само опетняват Русия.

    Запомнете хора....скоро ще искаме да ходим да живеем в Русия!!

    Коментиран от #29

  • 27 Българофил

    23 6 Отговор
    " Пътят на Русия"- Николай Бердяев. Чудесна книга, макар че отдавна е издадена. И там е като при нас- половината за Европа, другата половина антиевропейци. Русия трябва да замести Англия в ЕС! Въпрос на стратегия. Не може да си говорим само за самолети и ракети!
  • 28 Голям Слон

    24 22 Отговор
    Лъжи, лъжи и пак лъжи.
    Гарантирано от Дойче зеле.
  • 29 Наблюдател

    23 30 Отговор

    До коментар #26 от "Бай Благой":

    Публикувано във факти.бг: ъщо в Русия в момента се заселват сума ти животновъди от ЮАР??.

    Защо лъжеш бе руска подлого? Колко фермера от ЮАР се заселиха в руската кочина? Ако има това са единици, които пропагандата ги показва постоянно оп медиите. но това не са "СУМА ТИ". Няма такива мазохисти!

    Коментиран от #34

  • 30 Асенчо

    36 5 Отговор
    Същата статия се отнася и за България! Нищо, че сме вече повече от 12 години в ЕС! Освен София, всичко останало е упадък! И със затихващи функции. Една умираща държава.
  • 31 Българин

    19 11 Отговор
    Много хора и от тази страна искат да се махнат
    Стиго писахте глупости за Русия
  • 32 Отегчен

    27 10 Отговор
    Хибридната война от DW против Русия е още от 1953 г. В момента този немски кенеф пълен с озлобени пе***асти е известен с това , че е почти неизвестен .
  • 33 Конго Зеле

    14 4 Отговор
    100% от американците искат да емигрират в Африка !
  • 34 Официална немска статистика

    21 11 Отговор

    До коментар #29 от "Наблюдател":

    През изминалата 2018 година около 250000 немски граждани от руски произход са се завърнали в Русия и Казахстан, около 12% са родени в Германия
  • 35 Иван

    5 4 Отговор
    Когато фактите говорят...
  • 36 Иван

    4 3 Отговор
    Когато фактите говорят...
  • 37 ххх

    23 7 Отговор
    Дойче зеле -черната станция на Сорос за фейк нюз(((
  • 38 йегермайстер

    20 9 Отговор
    Оня с 'петното" е виновен ! Руснаците живееха в Германия като окупационни войски.Така щеше да бъде и до днес,ако крепостта не бе предадена отвътре.
  • 39 Хайдутин

    22 6 Отговор
    че то в България е още по лошо! Ние къде сме не сме ли в европейският съюз? Нашата провинция е по зле от ВОЙНА!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Питам

    18 1 Отговор
    Въпрос : Кои са победителите във ВСВ ? Русия или Германия ?
  • 42 Боряшник

    17 16 Отговор
    В Ню Йорк, има руски квартал, защо в Москва няма американски? От 1990 насам в САЩ са дошли 4,5милиона руснаци обратно, никой. Защо богатите руснаци бягат в Европа и щатите? СССР - 289мил.души,РФ-142мил

    Коментиран от #56

  • 43 РОСФАКТ

    11 15 Отговор
    Русия прави опити да засели обезлюдени райони давайки безплатно земя и нулеви данъци, засега без успех, нулев интерес.
  • 44 1944

    6 10 Отговор
    най-добре е свинете да живеят в кочината.
  • 45 Сорос, Сорос, во тебя!

    17 3 Отговор
    Що се хабите? DW дала микрофона на някаква лезбийка която се представя за руския народ.
  • 46 Истината

    25 5 Отговор
    Зa 18 години:

    • Путин увеличи бюджета на Русия с 23 пъти, военните разходи с 30 пъти, БВП с 12 пъти (Русия скочи от 36-то място в света по БВП на 6-то място)
    • Путин погаси огромния външен дълг на Русия, около 400 милиарда долара.
    • Путин увеличи златния резерв на Русия с 48 пъти!
    • Путин върна 256 месторождения и находища с полезни изкопаеми под контрола на руската юрисдикция (останали са 3).
    • Путин разкъса и направи на на пух и прах споразуменията за разделяне на тези находища и продукцията от тях.
    • Путин национализира 65 % от нефтената промишленост и 95 % от газовата, вкл.и много други подотрасли. Путин възстанови и разви промишлеността на
    Путин възстанови и разви селското стопанство. (Русия 5 години подред е в първата тройка в света по износ на зърно, изпревари и съединените щати, която сега е на 4-то място).
    • Путин увеличи средните заплати в бюджетната сфера с 18,5 пъти за 12 години, а средните пенсии увеличи в 14 пъти.


    • Путин отмени Хасавюртовското
    споразумение с което отстоя и съхрани целоста на Русия, и обществено огласи НКО – 5-ата колона.

    • Путин забрани на депутатите да имат сметки в чужбина.
  • 47 USSR

    15 3 Отговор
    то май при нас в БГ е по зле...само на 20-30 км от софия всичко е разруха...де да вземахме и тук 25000 рубли,което май са 400-500? евро? а те се оплакват

    Коментиран от #61

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 От лудницата

    8 10 Отговор
    Доктор се обръща към пациента си: Но ти си съвсем нормален, защо са те вкарали в лудницата? А лудия одговаря: Направивих опит да емигририрам в Русия и ме взеха за луд.

    Коментиран от #60

  • 50 Стоян

    5 9 Отговор

    До коментар #48 от "Манго Мангала":

    Абе готин пич,сипи си една ракийка пусни си руската телевизия,и живота ти е рай.
  • 51 Баба игуменка

    10 5 Отговор

    До коментар #19 от "Само питам":

    "Тоз пък все неразбрал!" ... и това може да стане след 20 години когато арабелите, турците и африканците n-то котило станат факт в Германия. Руснаците ще има в коя бяла държава да се върнат, ама останалата европейска, бяла, малцинствена раса къде ли ще се дене. На някои може и да ви е хубаво да живеете с циганите, ама други не ги понасяме. Не всичко е пари и има доста по-стоиностни неща в тоя живот.
  • 52 патриотъ

    10 1 Отговор
    Москва не била Русия!Да не би ДВ да е медия,а не разпространител на смрад!?
  • 53 Тест

    2 4 Отговор
    Поради предполагем природен катаклизам се налага евакуация на населението. Накаде ще тръгнат Българите: а) - На исток към Русия. б) На запад. в) Половината на исток, половината на запад. г) На никаде. Ако желаете, поставете верния одговор прад коментара си.
  • 54 Стоян

    6 9 Отговор

    До коментар #22 от "ванката":

    Министър председателя на Русия не е ли евреин?
  • 55 факт

    8 3 Отговор
    80% от българите се махнаха и кво!?
  • 56 гост

    11 5 Отговор

    До коментар #42 от "Боряшник":

    Да ти кажа ли защо НИКЪДЕ няма американски квартал? Кварталите са обосновани на етнически и национален принцип от капсулирани групи хора с общ родови геном. Как искаш да има квартал, като НЯМА етнос "американец", а американската "нация" е нищо повече от пропаганда?! Кварталите между другото в САЩ са спящи, етнически клетки, въпрос на време и контрол е да предявят свои искания, встрани от общоприетите американски
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Брой

    8 2 Отговор

    До коментар #49 от "От лудницата":

    Преди 2-3 дни съобщиха по радиото , във връзка със посещението на руската делегация в България- следното. За миналата година България е посетена от 500 000 руснаци. Българите посетили Русия са 47 000 . Това изразено в проценти прави повече процента българи са посетили Русия , спрямо по- малко процента руснаци посетили България.
  • 61 FFFF

    6 3 Отговор

    До коментар #47 от "USSR":

    По днешен курс 652 лв. ,и това е голямата заплата.
    За всички останали които хвалят руския стандарт , замислете се колко ваши познати , или познати на ваши познати са емигрирали на запад и колко към Русия , живота не можеш да го излъжеш .
  • 62 ЦРУ

    6 3 Отговор
    Победителите искат да живеят при победените …..СМЯХ ! ..Май е истина . че победители са тези . който са направили живота на населението си по- богато ...и пример за подражание ….Та кой е победител от ВСВ ?????
  • 63 Любопитен

    3 3 Отговор
    Във Флорида, около Маями, в детските паркове рускоговорящи са повечето от децата. Млади бременни идват с туристически визи, за да може детето им да се роди американски гражданин и някога по закона за събиране на семействата да прибере родителите си от великата, могъща и богата Русия в загнилата Америка. Така че Русия я чака бъдещето на обезлюдена България.

    Коментиран от #69

  • 64 стоян георгиев

    2 4 Отговор
    на путиноидите им пожелавам от все сърце д заживеят в путинландия без право да идват в геиропа и фащ.пожелавам им лада ,панелка и четворна руска лопата ,а за терапия лосион за баня и моля без обиди другари,щото точно тва има в русия ,а вие именно нея толкова много я хвалите!!!!
  • 65 анонимен

    6 2 Отговор
    По добре пишете за умиращата България а не се занимавайте с чужди проблеми!

    Коментиран от #66

  • 66 Санде

    2 6 Отговор

    До коментар #65 от "анонимен":

    Проблемите на умираща българия идват от умираща русия ..същите крадливи и лъжливи боклуци управляват и двете територии ..за сега и докато все още простеещата масовка не се е усетила да рипне и изтреби каскетлиите .

    Коментиран от #70

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Реалист

    3 0 Отговор
    Имаше един виц : кучето вървяло след коча и чакало да му паднат мъ**те , че да си похапне .
  • 69 От извора

    2 0 Отговор

    До коментар #63 от "Любопитен":

    Статията е неточна в провинцията заплатите са под 25 000р.Обикновенно в порядъка 10 000 минус до 7000.
  • 70 Проблемът на BG

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "Санде":

    Са такива като теб.Върви в Турция да береш дърва !
  • 71 662

    2 0 Отговор
    Статията общо взето е вярна.Това е наследството от изкривен социализъм ръководен от тъпаци грандомани,последвано от огромни кржби престъпност и фалшива демокрация.Комбинирайте го с водка и липса на перспектива,изтичане на мозъци което не може да бъде спряно.Изглежда че тази държава няма шанс?Ето за това руснаците харесват Путин,защото няма някой по добър.Не е перфектен но да върнат някой като Елцин или Горбачов те не искат,
  • 72 В ГЕРМАНИЯ СЪМ.................

    5 0 Отговор
    ВЪОБЩЕ НЕЩАТА НЕ СА ТАКИВА, КАКВИТО СА ПРЕДСТАВЕНИ В ТАЗИ ПРОМИВАЩА СТАТИЯ..............В ГЕРМАНИЯ Е ПЪЛНО С АРАБСКИ МИРИЗЛИВЦИ..........................ЗАПЛАТИТЕ СА МАЛКИ....................РАБОТИ СЕ МНОГО...................НЕМЦИТЕ МИСЛЯТ ПОВЕЧЕ ЗА СЕБЕПОДОБНИТЕ СИ..........................КУПУВАНЕТО НА СОБСТВЕНОСТ Е ОБРИЧАНЕ НА МИЗЕРИЯ.......................................ПЕНСИИТЕ - ИЗГЛЕДИТЕ НЕ СА БЛЕСТЯЩИ..........ЖИВОТЪТ НЕ Е ОХОЛЕН!..........ТЕЖКО ЕЖЕДНЕВИЕ, СКЪПОТИЯ
  • 73 гост

    2 0 Отговор
    Платена смешна пропаганда от краварите.
    На това могат да вярват само краварските подлогите в Булгаристан.

    Коментиран от #76

  • 74 Гост

    1 0 Отговор
    Значи Германия е много привлекателна...ами защо тогава по данни на немските социологически служби 50% от германците искат да емигрират?
  • 75 negramotenziganinpederast

    0 2 Отговор
    ами защото се напълни с българи, цигани, руснаци ,турци,румънци ,араби и други. И къде искат да емигрират ? В Австралия Нова Зеландия Сащ и Швейцария ,никой не иска да емигрира в Русия или
    България.
  • 76 negramotenziganinpederast

    0 2 Отговор

    До коментар #73 от "гост":

    ВЪОБЩЕ НЕЩАТА НЕ СА ТАКИВА, КАКВИТО СА ПРЕДСТАВЕНИ В ТАЗИ ПРОМИВАЩА СТАТИЯ.......Най-привлекателна си остава Германия. Нищо чудно всъщност: причините, поради които руснаците избират тази държава, се виждат с просто око. В Германия има качествено образование и добро медицинско обслужване, дружелюбно отношение към чужденците, (кое от това не е вярно?)...... В ГЕРМАНИЯ Е ПЪЛНО С АРАБСКИ МИРИЗЛИВЦИ...........които за разлика от нашите цигани работят и плащат данъци а не живеят само от помощи ...............ЗАПЛАТИТЕ СА МАЛКИ.....минималната ставка е ..около 9€..на час бруто (при липса на квалификация и незнаене на език) ....минимална ставка в БГ.3,37 лева.......РАБОТИ СЕ МНОГО......8часа ( плюс още 2 на друга работа която не се облага с данък ако не надхвърли 450€) .............НЕМЦИТЕ МИСЛЯТ ПОВЕЧЕ ЗА СЕБЕПОДОБНИТЕ СИ......ний не можем да спим от мисли за другите ....................КУПУВАНЕТО НА СОБСТВЕНОСТ Е ОБРИЧАНЕ НА МИЗЕРИЯ.........в България като си купиш жилище
    и процъфтяваш ..............................ПЕНСИИТЕ - ИЗГЛЕДИТЕ НЕ СА БЛЕСТЯЩИ...минимална пенсия 700/800€ срещ 207 лева в България.......ЖИВОТЪТ НЕ Е ОХОЛЕН!..........ТЕЖКО ЕЖЕДНЕВИЕ така е дискотеките работят само петък и събота трябва да си лягаш рано за да ставаш рано за работа не е добре да си махмурлия не можеш да пушиш на всякаде , трябва да
    си плащаш сметките редовно СКЪПОТИЯ кутия цигари 6€ литър олио 99 цента 10 яйца 1,20€ килограм свински врат 5€ кисело мляко 45цента
    трудно