Last news in Fakti

8 Март, 2019 13:00 2 927 30

Германия с канцлер-мюсюлманин?! Може

  • канцлер-
  • ислям-
  • германия

Възможно ли е мюсюлманин да стане канцлер? Този въпрос и отговорът на един германски политик сгорещиха до крайност страстите в някои партийни среди. Всъщност – има ли пречка за подобно нещо?

Германия с канцлер-мюсюлманин?! Може - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Само 16 думи, а успяха да разбунят духовете в Германия - особено сред консерваторите. В интервю за протестантската информационна агенция idea, председателят на фракцията на ХДС/ХСС в Бундестага Ралф Бринкхаус беше запитан дали смята, че е възможно мюсюлманин от средите на ХДС да стане канцлер на Германия през 2030 година.

"Защо не, ако е добър политик, който споделя нашите ценности и политически възгледи", гласеше неговият отговор. Бринкхаус е 50-годишен, католик с консервативни възгледи, който от 5 месеца ръководи фракцията на ХДС и ХСС в Бундестага.

Всъщност Бринкхаус каза нещо напълно коректно. Германската конституция не поставя някакви по-специални изисквания пред кандидатите за канцлерския пост. На практика всеки, който може да бъде избран за депутат, може да стане и канцлер на Германия.

Кой може да стане канцлер?

Той или тя трябва да има германско гражданство, да е навършил 18 години и да не му е било отнето по съдебен начин избирателното право. Дори не е задължително кандидатът за канцлер да е избран за депутат в Бундестага.

И въпреки това изявлението на Бринкхаус породи възмущение в социалните мрежи, макар и със значително закъснение: седмица след публикуването на интервюто от idea "Билд цайтунг" направи от него гореща новина: изданието излезе със съобщението, че лидерът на фракцията на ХДС/ХСС Бринкхаус не изключва възможността мюсюлманин да стане канцлер на Германия.

Бързо новината събра 18 200 отзиви и коментари в мрежата - колкото никоя друга журналистическа публикация през деня. Много от тези харесвания, споделяния и коментари дойдоха от сайтове, близки до дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия". В публикацията на "Билд цайтунг" въпросът е поставен твърде полемично: "Наистина ли ХДС е готов за канцлер, който се кланя на Аллах, вместо на Господ?"

Редица второразрядни политици от ХДС после започнаха да се питат защо Бринкхаус изобщо е трябвало да се изказва по темата. Други, като министърката на образованието на провинция Шлезвиг-Холщайн Карин Прийн от ХДС, обаче защитиха Бринкхаус: „Естествено и мюсюлманин, който е християндемократ, може да стане канцлер, също както и някои индус или атеист. Защото за членство в партията не се изисква принадлежност към определено вероизповедание. Казано е само следното: "Основа на нашата политика е християнското разбиране за човека и неговата отговорност пред Бога".

„Да не смесваме религията с политиката“

Целият този дебат изнервя редица съпартийци на Бринкхаус - например Недждет Савурал, мюсюлманин и председател на местната партийна организация на ХДС в Ханщет - малко градче, близо до Хамбург. За ДВ той казва, че е важно кой как работи, а не каква е религиозната му принадлежност. "Да вземем за пример Турция - Ердоган може и да е мюсюлманин, но неговата политика няма нищо общо с исляма", казва той. В Германия пък има много лоши политици, които са католици, протестанти или атеисти. Или обратното, казва Савурал.

Той апелира да не се смесва политиката с религията. Според него, едното няма нищо общо с другото. И добавя с усмивка на уста, че следващото, което щял да направи, е да се кандидатира за президент на Германия. Впрочем, той отговаря на всички условия за това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хойо

    53 5 Отговор
    Край.Германия умира.
  • 2 сектант

    38 7 Отговор
    еми време е да стане официално колония на турция
  • 3 Хйу

    27 3 Отговор
    Забравяте,че може и да е то,не само тя и той
  • 4 Биде

    39 3 Отговор
    Браво! Чудна вест! Предполагам че Хитлер и сие радетели за чиста арийска раса се преобръщат в гробовете, но подобни начинания са налице и в Франция, Англия и другаде но не чак на толкова висока позиция! Това е положението Европа някога я превзеха ордите им след война сега Меркел и сие и я поднасят на тепсия!!! Нямам думи....
  • 5 Перър

    30 2 Отговор
    да не отворят аушвиц пак

    Коментиран от #12

  • 6 Гъдю Гъдев

    48 2 Отговор
    Мюсюлманин който е християндемократ???? Това не го разбрах.

    Коментиран от #17, #20, #26, #27

  • 7 Грую

    39 2 Отговор
    Идва краят на Европейския съюз щом манафин стане германски канцлер!
  • 8 ТОЧКАТА

    31 0 Отговор
    ...На вниманието на соросоидите.....ТОВА Е БЯЛА ДЪРЖАВА!!!????Май само Москва и Русия остана такава!!!!!
  • 9 Гост

    28 1 Отговор
    Започна се! Всъщност началото постави Великобритания и излезе от ЕС. Наред е Германия, после Франция и ще се окаже, че последните са станали първи - България - и единствени в ЕС.....
  • 10 Уркс

    2 33 Отговор
    С вашите расистки виждания може само надолу да вървите.

    Коментиран от #19

  • 11 Да го кажем направо

    23 2 Отговор
    А сега ми кажете,че Дойче Веле не е прпагандиска соросоидна медия...--и после как да им вярваме на тях??????? Сами си унищожават държавата-еми да стават халифат и да се разтуря това безумие Е.С...
  • 12 за съжаление е така

    19 2 Отговор

    До коментар #5 от "Перър":

    Няма пак да го отворят Аушвиц-на германците толкова са им промили мозъците с мулти-култито,толерантността и джендарията-че няма никакви шансове да стане това

    Коментиран от #13

  • 13 бъдете сигурни

    15 0 Отговор

    До коментар #12 от "за съжаление е така":

    И точно за това пак ще го отворят и то не германци,защото самите германци този път ще наскачат в него.
  • 14 Ggffff

    15 1 Отговор
    Някой може ли да каже какъв е кметът на Лондон

    Коментиран от #15, #21

  • 15 Aaa

    16 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ggffff":

    Противен! Чакаме го с нетърпение да се махне!

    Коментиран от #16

  • 16 Ggffff

    2 12 Отговор

    До коментар #15 от "Aaa":

    Кмета е на лондончани, по - скоро тебе ще те махат от там
  • 17 ТОЧКАТА

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гъдю Гъдев":

    ДДДДЖЕНДЪР бе,джендър,многополовмултикулти!!!!!Д а не мислиш ,че Сроос ни е оставил!!!!
  • 18 Али Мемет

    7 2 Отговор
    Аз ще съм следващия канцлер ..................
  • 19 6666

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Уркс":

    Муахахахха.... Колко си прост. Малеее
  • 20 Логика

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гъдю Гъдев":

    Дървено желязо?!
  • 21 Логика

    17 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ggffff":

    А можеш ли да кажеш, колко процента участваха на изборите за кмет на Лондон? Ще ти помогна-37%. Тактиката е ясна: отчайваш местното европейско население и задействаш машинките за правилно гласуване. Там решават тарторите, за кого да се гласува. Познато нали? Сега се докарват машинките за гласуване...
  • 22 Българин

    5 1 Отговор
    Как ще легнеш с жена примат? Това е гнусотия. Само русофоб е способен на такова нещи.
  • 23 Националист

    11 1 Отговор
    Мухамед се оженил за 5г. Айше, когато е бил на 51г. Това е истина. Представете си едно общество, в което около вас се разхождат 50г. мъже с 6-10г момичета, не техните дъщери, не техните внучки, но техните съпруги.
    Това не е нищо друго освен педофилия, която е опасна, вредна, травмираща, унищожаваща живота на малки деца безсилни да се защитят. Кой нормален родител ще си даде малката си дъщеря за жена на който и да е мъж, пък бил той и самопровъзгласил се пророк?
  • 24 Националист

    8 0 Отговор
    Бог желая доброто на всички хора, най-вече на малките деца. Нужна ли ни е религия, която одобрява педофилията?
  • 25 ГАЛЕВ

    12 0 Отговор
    СЕГА МЮСЮЛМАНИН В БЛИЗКО БЪДЕЩЕ И НЕГЪР-ДЖАГАЛ ОТ АЛ КАЙДА-БАХТИ ТЪПИТЕ НЕМЦИ-ТИЯ СА ПО-ЛОШ МАТЕРИАЛ ОТ НАС
  • 26 Иванов

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гъдю Гъдев":

    Може, обаче задължително да е криптоеврейн, като Меркел!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Тъп

    8 0 Отговор
    Тъй им го редят батките от задлоквието.Под давление на КАНЦЛЕРакта!!!!
  • 30 Емигрант в Нететал.

    3 0 Отговор
    Запомнете,в Германистан САМО по работа. Ако сте обикновенни бачкатори от прованса в БГ, елате сьбирайте пари, примерно за кьща, апартамент,за парцел,или за образование на децата и бягайте,
    1. Щоерклас 1- с ергенски даньк 33% от заплатата ви отива в даньк.
    2.Ток всеки месец по 35 евро на глава от домакинство.
    3. Всеки месец 17,50 на домакинство за Радио и Телевизия
    4.Наем от 300 до 800 евро в зависимост от големината на жилището.И в кой край сте.
    5.От 120 до 280 Небенкостен(топла,студена вода, канализация,чистачка на входа,подрьжка на зелените площи пред блока и тн).
    Стойте докато направите пари,50 хил. или 100 хил.евро за кьщичка и с 200 за БГ.

    ПС: Чешмяната им вода не е годна за пиене,взимат минеральна,която не може да стьпи на никоя наша минеральна вода. Пият Vittel и Volvic уж френски.