Last news in Fakti

16 Април, 2012 12:25 20 134 18

Българската битка срещу сексизма

  • сексизъм-
  • българия-
  • реклами-
  • мара отварачката
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Правителството в София прие един романтичен документ - отчет за постигнатото по плана за гарантиране на равенството между мъжете и жените. Романтичен, защото основната му част не е по силите на никое правителство.

Коментар на Татяна Ваксберг за Дойче веле:

 



Има думи, които са като градинско плашило – хем никого не плашат истински, хем хората ги отбягват. В България такава е думата сексизъм. Тя не фигурира в тълковния речник от 1990-те години, а в Уикипедия е заменена с "полова дискриминация“, което е неточно. И както няма разяснение, така го виждаме навсякъде: сексизмът е в рекламите на алкохол и домакински препарати, във вицовете, в телевизионните шоу-програми и по билбордовете. С една дума – навсякъде, където се предполага, че един полов предразсъдък е сигурен начин да ни разсмеят или да ни накарат да пазаруваме.

Какво включва българският план?

Думата напомня за себе си покрай един документ, приет от правителството миналата седмица. Това е отчет за 2012 година по изпълнението на Националния план за гарантиране на равенството между мъжете и жените. Самият план е изработен в рамките на европейски изисквания и е провокиран от редица смущаващи данни в областта на половото неравенство. По данни на Евростат българските жени са най-застрашени в Европа от социално изключване и мизерия; те са по-зле платени от мъжете и разликата в това заплащане се увеличава. Освен това редица лошо платени професии се феминизират, което се отразява на пенсиите – жените в България получават с около 50% по-ниски пенсии от мъжете.

Въз основа на тези показатели и на общата европейска рамка за "приобщаващ растеж“ правителството е изработило национален план за преодоляване на неравенството между половете, в който са отчетени десетки постижения в тази област. Към постиженията спадат написани наръчници, семинари за повишаване на експертния капацитет в администрацията и финансиране на неправителствени организации, които работят в областта на защитата от домашно насилие. Не е ясно обаче какво е направено в една доста по-конкретна и съвсем банална сфера, каквато е например заплащането в самата държавна администрация – по данни на БХК и на информационното бюро на Европейския парламент в София дори и в държавната администрация заплатите на мъжете и на жените осезаемо се различават.

За Мара Отварачката и другите от екрана

Впрочем, този елемент от неравенството не е български патент, а европейска болест. Тя е напълно преодолима с административни мерки и няма съмнение, че рано или късно България ще отбележи напредък в области като заетост, заплащане, пенсии и кариерно израстване.

Проблемът, който обаче не може да бъде решен с административни мерки, е свързан с нагласите в обществото, които се свеждат до забранената дума "сексизъм“. Няма закон на света, който да попречи на балканския мачо да се радва на Мара Отварачката от едноименната реклама. Последната петилетка например произведе десетки, ако не и стотици изображения на жени със сладострастен силикон и всеотдайно премрежен поглед в името на нашия консуматорски интерес към ракии, климатици, щори и дори вилни апартаменти – все стоки, внушаващи, че и жените, които ги рекламират, се продават и купуват също като тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИРАКЛИ

    3 4 Отговор
    До организаторите:Прощавайте,че изнасяме в някои форуми обидни коментари,но ВИЕ сте реални хора и разбирате нашето отношение!Не претендираме,че сме светци,НО "демократичните
    промени"убиват морала в децата,внуците!.
    Внучето на един мой приятел гледал"случайно"с други деца порно
    запитъл дядо си.Дядо ти МАМА с среден пръст или с пласмасова пишка направи мама!............в САЙТ№1 има разумни хора!
    Още веднъж се извиняваме за някои крайно обидни коментари,но
    това го правим,
    дано поне малко някой се усети на къде отива!
    Благодарим Ви-ИРАКЛИ
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бачкача

    3 2 Отговор
    Няма спасение от чиновника.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мачо

    4 0 Отговор
    Не мога да разбера тия жени не се спряха ей! Утре като се изравнят всички права пак няма да им стига, тогава ще поискат не ние да ги е...м, ами те да ни е...т! Те не че не го правят в преносния смисъл на думата, но искат и в реалния смисъл да го правят! Абе разберете, че няма и не може да има справедливост на този свят!
  • 6 Jack Western

    4 0 Отговор
    Сексизма е ОК. Той е природна даденост. Както мацката не може да не се загледа по мерцедеса, така и мъжа не може да не се загледа по лъскавата мадама. Това, че в съвременната цивилизация нещата са объркани и разместени умишлено, не променя природните факти - жената се грижи за огнището, децата и готвенето, докато мъжът осигурява прехраната. Бръщолевенията на феминистките са без значение.Известно е, че "правата на жените" са издигнати в култ именно от злия елит, които е преценил, че е малко да се смуче от половината население, трябва да прекарат и другата половина !
  • 7 Експерт

    4 0 Отговор
    Мъжете и жените са различни! Това някой оспорва ли го? Преди време жените от тенис елита недоволстваха защо получават толкова малко пари в сравнение с мъжете тенесисти. Скъпи жени, всеки получава според възможностите си! Играйте срещу мъжете, побеждавайте ги и ще вземате повече пари тях! Това се отнася за всички области, толкова е просто, но май невъзможно...
  • 8 юрии луканов

    1 0 Отговор
    брррррррррррррррр
  • 9 Жена

    1 1 Отговор
    Малко ми е обидно, че трябва да коментирам тази статия, може би и поради тази причина няма други коментари от жени... Драги ми Jack Western, по повод на коментара ти "...природните факти - жената се грижи за огнището, децата и готвенето, докато мъжът осигурява прехраната" ... В България реалността е, че жената се грижи за децата, къщата, чистотата, хигиената, прехраната, социалните контакти, кучето, котката и папагала, опитва се да балансира между съпруга, майка, работничка и какво ли още не, а мъжа се грижи за това да е вечно пиян в някоя кръчма... Това, че всеки от половете си има предимства и недостатъци е вярно, както е вярно че сме различни.... Тук става въпрос за бизнес, където свършената работа е една и съща, а заплащането се различава съществено. Световната практика доказва, че всъщност жената е по-добрият служител. Проучването изтъква, че жената е по-лоялна спрямо работодателя, по-изпълнителна и по-съсредоточена в работата си. Четейки сексистките ви коментари, едва ли нещо от казаното от мен би променило това което сте или онова, което мислите... Това налага, мили мъже, необходимостта да бъдете манипулирани... Замислете се ... Който и да изкарва парите, кой всъщност ги харчи?!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мъж

    0 0 Отговор
    Абе, то е ясно, че ние винаги сме дефакто прее...те! Ама на вас жените не ви стига да ни харчите общите пари, ами и искате да изкарвате повече само за вас! Май е време и мъжете да почнем да се борим за правата си, както вървят нещата :)
  • 12 КРОМАЗА

    1 0 Отговор
    Я ,какъв светъл повод за избиване на комплекси. Но ,както и да е. Основния въпрос обаче ,след тия всички бръщолевиния в тази статийка е : кога нашите мили управленци ще спретнат закон с точните и задължителни наклони на всички отверстия и стърчащи части на собствените ни тела ? Също така в коя от алинеите на този закон ще е записан точния размер на усмивката и очичките ако случайно видиш хубава жена насреща си ? Смях голям еееееееееей !
  • 13 Виновният

    0 1 Отговор
    Аз съм виновният. Не че съм направил нещо лошо. Просто съм българин, имам висше образование, работа и дори не съм п...раст. Затова съм предполагаемият лош, който се отнася зле към малцинствата, неграмотните, безимотните, жените, гейовете, децата...
    Стига бе! Нали на такива като мен чакат повечето, за да ядат. Аз съм дискриминиран, защото от мен идат помощите, пенсиите и какво ли още не. Не мразя и не мога да мразя жените, но докато те мереха дрешките, с които ще се покажат във ВУЗ, аз обличах въшкарниците на армията. Ако някоя жена е попаднала на смотаняк, когото трябва да храни, нека се отърве от него и да не плюе по нормалните мъже.
  • 14 наказател

    0 2 Отговор
    :) Ами защо не дойде да разтовари един тир днеска като мене и тогава да реве за висока заплата? Ами си чешат цял ден по барчета......
  • 15 наказател

    0 2 Отговор
    Само знаят да реват, ама за един к.. работа не щат да вършат! Хем да е лека работа, хем високо платена, хем да не поемат отговорности.....тоя филм го нема никъде! Всичко постигат в тоя живот с .... отворени крака! Поне в БГ е така.
  • 16 Щрек

    1 0 Отговор
    Абе вие луди ли сте?! Какво значение има мъже-жени. Само на комплексарите това им е болната тема.... WTF !?!? "малцинствата, неграмотните, безимотните, жените, гейовете, децата" ... забавната класификацийка :) А сексизмът като "изъм" е насочен и срещу двата пола - зависи от гледната точка и от потърпевшия основно :)
  • 17 Щрек

    0 0 Отговор
    ... ама в случая са виновни тези чиновници, които занимават БГ народа с подобни глупости, а в икономическо и социално отношение затъваме все повече.
  • 18 Минко

    0 1 Отговор
    Моята жена е старомодна, по отношение кой да изкарва парите - мъжа. И еманципирана, иначе казано "зъби се" всичко което кажа. Удобно е когато ти изнася, да си еманципирана, ако не си слаба. Може доста да се спори, кой пол е подтиснат. Кой измисли еманципацията? Зли жени, които не могат да задържат мъж? Някой, от тези дето управляват Света и не искат да съществува семейството. Хората се събират за да се допълват, за това са различни (мъж - жена), а не да си мерят - ПРАВАТА.