Last news in Fakti

11 Март, 2019 20:30 3 833 10

Часът на истината за Великобритания

  • великобритания-
  • брекзит-
  • тереза мей-
  • ес

Ще има ли най-сетне решение по сделката за Брекзит?

Часът на истината за Великобритания - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наближава решаващото гласуване. Ако парламентът в Лондон отново отхвърли сделката за Брекзита, постигната от Тереза Мей, навярно ще се стигне до отлагане на Брекзита. Могат ли да се очакват изненади?

Ще има ли най-сетне решение по сделката за Брекзит? И какво ще покаже гласуването в британския парламент - ужасен край или по-скоро ужас без край? До официалната дата за Брекзит на 29 март остават по-малко от две седмици. А изходът от споровете в Лондон е повече от неясен.

В петък Тереза Мей посети пристанищния град Гримсби в Североизточна Англия, където над 60 процента от гражданите бяха гласували за излизането на страната от ЕС. След западането на рибната промишленост градът се бори за оцеляването си. Там Тереза Мей призова ЕС да направи едно "последно усилие", за да можел Брекзитът да бъде доведен до успешен завършек през тази седмица.

Думите ѝ прозвучаха така, сякаш европейците имат някакъв интерес британците да напуснат ЕС. За пореден път тя заплаши, че консервативните хардлайнери сами застрашават Брекзита, щом отказват да гласуват нейната сделка. В неделя външният министър Джереми Хънт участва в политическото токшоу на BBC и се изрази още по-конкретно. Той заяви, че ако тази седмица в парламента не се постигне мнозинство, има опасност "Брекзитът да бъде провален". Хънт допълни, че това ще има опустошителни последици и за бъдещето на британските тори.

Нещата не изглеждат добре за Тереза Мей

Тези призиви обаче едва ли ще променят нещо. Очаква се, че Тереза Мей ще загуби и гласуването във вторник (12.3). При това на нейна страна са умерените поддръжници на Брекзита в собствената ѝ партия, някои склонни на компромис проевропейски политици, както и шепа лейбъристки депутати от избирателните райони, в които има мнозинство, подкрепящо Брекзита. Не е ясно обаче колко такива лейбъристи-бунтари има и дали те ще успеят да „спасят“ сделката на Тереза Мей. Голямата част от опозицията е против споразумението.

Ключово ще се окаже решението на северноирландската „Демократична юнионистка партия“ (DUP) и на радикалните поддръжници на Брекзита около Джейкъб Рийс-Мог. В последно време той направи някои нееднозначни изявления. От една страна сигнализира готовност за компромис, а от друга - окачестви споразумението с ЕС като неприемливо и непоносимо. Бившият министър за Брекзита Дейвид Дейвис също се изказа срещу "ужасяващата сделка". А тези изявления не звучат като одобрение.

Какво ще стане, ако Тереза Мей загуби?

Преговорите в Брюксел за последни промени в сделката за Брекзит изглеждаха окончателно провалени. Ръководещият преговорите - британският главен прокурор Джефри Кокс - явно се оказа по-скоро пречка за постигането на успех. От ЕС се оплакват, че Кокс иска да реши един политически проблем с юридически средства. Какво ще се случи, ако гласуването във вторник отново завърши с провал за Мей? Като следваща стъпка депутатите биха могли да я принудят с решение да поиска от ЕС отсрочка на датата за Брекзит. Вероятно тя ще изпревари подобно решение и сама ще поиска отсрочка.

Оспорван въпрос е колко дълго може да продължи подобна отсрочка. Тереза Мей предпочита по-кратък срок - до края на юни. Тя смята да направи нов опит да склони правителствените ръководители от ЕС на решаващи отстъпки по време на срещата на върха, която ще се проведе на 21 и 22 март. Мей вече се провали веднъж в подобни опити, но тя е много упорита.

Остава неясно и това дали и колко дълго правителствената ръководителка ще оцелее в създадения от нея хаос около Брекзита. В момента някои среди във Великобритания предприемат нов опит да я принудят да подаде оставка, с цел твърдите поддръжници на Брекзита да бъдат умилостивени. Засега обаче по нищо не личи, че този опит ще се увенчае с успех. А за Тереза Мей така или иначе важи изречението, че всички новини за нейния скорошен политически край са силно преувеличени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    20 1 Отговор
    Ще бъдат ли най сетне доволни британците? Най-вероятно не! Британците не са виновни дори когато имат роби да им работят за безплатно. А сега са още по-малко доволни понеже бедни румънци и българи им искат изобщо пари за да работят. По тяхна логика ако направят някаква демонстрация на световно ниво, това ще им реши проблемите с миризмата на бедност която им носим.
  • 2 Анти седераст

    15 2 Отговор
    Добитъци управляват западните септики. Бездетни уроди.
  • 3 среднощен

    10 1 Отговор
    "DW" е "страна по случая" относно Брекзит..!? Сорос има интереси и в DW, и в това да не се състои Брекзит..!? Така че за "часът на истината" във Великобритания по-добре да коментира някой друг, а не DW..!?
  • 4 Клюкар

    12 0 Отговор
    А на мен ми писна на онаа работа от тия. Ако излизат да излизат.

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Клюкар":

    Те искат, ама не могат. Ми, толкова могат ся...
  • 6 Сладурчето на сайта...!

    6 0 Отговор
    Не ме интересуват....!
  • 7 Отегчен

    8 0 Отговор
    На кого му пука за тъмнокожата Англия !
  • 8 Коментатор

    8 1 Отговор
    Да излизат по-скоро. Само пречки са създавали в ЕС уж като балансьор между Франция и Германия. Дано след Брекзит се намерят умерени европейски политици, че Маркон дърпа чергата към себе си, а Германия отдавна загуби реална представа какво се случва. Италианците са новата Гърция, а Източна Европа е играе сепаратистки и си чака фондовете. Така че Бог да е на помощ на ЕС.
  • 9 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    НАПРАВО СПАЗВАТ "ИСТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ" !!! МЪЖКИ ЕС И ЖЕНСКА ВБР -НЕ СЕ БИЯТ ПРИ РАЗВОДА , А СИ ВЪРТЯТ ГАДНИ НОМЕРА ...И ЗАЩО , КАКЪВ Е СМИСЪЛА ??? ПРЕДПОЛАГАМ ,ЧЕ "ШВАЙНЕНЗИ-ФРАНСЕЗ " -ЖАЛЯТ ,ЧЕ ВЕЧЕ НЯМА ДА МОГАТ ДА ЕБ.АВАТ И ОСТРОВА !!!???
  • 10 ЕЕЕ

    1 0 Отговор
    Чували сте поговорката - Англия няма вечни приятели а вечни интереси. Така , че никой не е видял хубаво от Англия. Тя накрая прецаква всички. Мисля, че сега за първи път мислейки се за голямата работа, се самопрецака. Само европа да не се обърка да им прави компромиси. Нека да си видят колко им е капацитета. И някой ден може ако ни помолят учтиво да си помислим да ги приберем ли или ня.