Last news in Fakti

20 Март, 2019 13:00 6 875 42

Какво видях, докато охранявах Брежнев и Горбачов

  • леонид брежнев-
  • михаил горбачов

Болни и склерозирали старци, които обаче до последно не изпускат властта. Така главният телохранител на Брежнев и Горбачов резюмира видяното по време на службата си. "Човекът зад гърба" има впечатления и от България

Какво видях, докато охранявах Брежнев и Горбачов - 1
Снимка: socbg.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Разпадът на комунистическата система в Източна Европа в немалка степен се дължи и на механизмите, чрез които са били подбирани и крепени управляващите в СССР и в сателитните му държави. Свидетелства за това твърдение могат да се открият в мемоарите на Владимир Медведев, началник на охраната на двама от последните съветски лидери - Леонид Брежнев и Михаил Горбачов.

"Човекът зад гърба"

В книгата си "Човекът зад гърба" бившият генерал от КГБ Медведев свидетелства, че решенията на ранния Брежнев са прагматични, но независимо от това системата постепенно се разпада. А след около четвърт век ще се разпадне и самият Съветски съюз. Главният охранител на Брежнев разказва, че председателят на КГБ Андропов е докладвал лично на генералния секретар за десетки шефове на съветски републики и висши апаратчици, които бъркат дълбоко в държавния казан. Стандартният отговор на Брежнев бил: „Ако ги арестуваме, какво ще каже Партията, която им е оказала доверие и ги е избрала да ръководят?“.

Един от най-ярките признаци за напредването на заболяванията на Брежнев е решението за нахлуване в Афганистан, взето в края на 1979 година под влияние на хардлайнерите в съветското Политбюро. Към този момент много болният Генерален секретар вече не е в състояние да прави трезви преценки, дори когато му докладват за тоталния срив на плановата съветска икономика. Точно това безпомощно състояние е изключително удобно за корумпираната политическа и стопанска върхушка в СССР, пише генералът от КГБ.

От онова време датира и мълчанието, с което Брежнев посреща докладите за „подвизите“ на дъщеря му Галина, която има слабост към алкохола и публичните скандали и си набавя големи количества диамантени бижута и западни модни аксесоари. Не остава по-назад от нея и корумпираният ѝ съпруг - генерал във Вътрешното министерство. В чин генерал е издигнат и съпругът на личната медицинска сестра на Брежнев. Тя пък доставя на Генералния секретар неограничени дози от забранените му приспивателни, които го държат в полусънно състояние.

По време на управлението на Брежнев в българските медии можеха да се видят негови снимки заедно с Тодор Живков в открита лимузина. През последните години преди смъртта на съветския лидер обаче сцените в открита лимузина създавали огромни главоболия на неговия главен телохранител. Медведев описва тържествените посрещания от твърде любопитна позиция: генералът е лежал на пода на лимузината, за да държи изправени краката и задните части на своя олюляващ се работодател. Главният охранител разказва и други сходни случки. Само час преди да почине, приемникът на Брежнев Константин Черненко бил преоблечен в официален костюм. Двама телохранители го завели от болницата в избирателната секция, за да бъде сниман от телевизията как гласува. Друг виден функционер пък заспал в тоалетната по време на официален конгрес на комунистическата партия, та се наложило КГБ да разбива вратата, за да го събуди.

Медведев припомня и едно посещение на Брежнев в Прага в края на 1970-те години. По програма чехословашкият лидер Густав Хусак трябвало да му покаже новите станции на пражкото метро. Оказва се обаче, че още от сутринта Хусак е сериозно пиян. Брежнев пък бил силно гримиран, защото малко преди това по време на лов изпуснал пушката, която разбила лицето му. Телевизионните камери веднага са отстранени от стълбищата на пражкото метро, за да не бъде заснета сцената с двамата олюляващи се високопоставени старци, хванати под ръка и обкръжени от плътна охрана.

Когато Раиса Горбачова посети НРБ

В България Медведев за пръв път се сблъсква с порядките в семейството на последния съветски лидер Михаил Горбачов. През 1984 година Горбачов вече е член на Политбюро и секретар на ЦК на КПСС, тъй че КГБ изпраща Медведев да охранява съпругата му Раиса по време на нейната продължителна обиколка из НРБ, в която по-късно се включва и съпругът ѝ. Според Медведев, Раиса Горбачова се държи господарски и кара домакините да я чакат с часове. „Вие пък за какво се тревожите? Като са дошли, ще чакат!“, сопва му се тя, когато ѝ напомня, че домакините отдавна я очакват да излезе от резиденцията. Гостенката има навика често да прекъсва придружаващите я българи, за да им обясни, че не познават добре нещата, които ѝ показват. Тя непрекъснато се интересува какво става в Москва, защото полуживият Черненко е в последния стадий на острото си сърдечно заболяване и всички очакват, че тъкмо Горбачов ще заеме мястото му.

Професорът по история от Пловдивския университет Людмил Спасов споделя разпространеното мнение, че между Живков и Горбачов възниква взаимна неприязън, която верноподаническите жестове на София не могат да прикрият. Съветският лидер твърдо следва убеждението си, че ако успее да смени поколенията на сраснали се с постовете си функционери като Живков, навярно ще може да съхрани и цялата система. Живков пък разчита на любимото си мото „да се снишим, докато мине бурята“.

Съветникът на Живков Нико Яхиел припомня в мемоарите си унизителното поведение на българския лидер, когато съветският посланик (и генерал от КГБ - б.а.) дава ясно да се разбере, че Горбачов му иска оставката. „Грехът ми пред другарите е, че така и не успях да си подготвя достоен заместник. Нека другарят Горбачов да ми изпрати лист с което и да е име и аз веднага ще го утвърдя“, опитва се да печели време Живков. Както е известно обаче, времето му изтича на 10 ноември 1989 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    31 32 Отговор
    Нашите русопитеци точно за това време мечтаят,а че сега господарят им в кремъл си пада по малки момченца,никой не отбелязва.

    Коментиран от #6

  • 2 Анти седераст

    33 36 Отговор
    Тази същата съветска неадекватност и дебилщина се вижда и с просто око и днес в Русия в лицето на Владимир Путин. Същият безмозъчен дебил като Брежнев. СССР 2, само че окастрен и наврян в ъгъла от импотенцията на Милиционера.

    Коментиран от #8

  • 3 Анти седераст

    27 32 Отговор
    Путин е точен двойник на бавния и неконтактен Брежнев.
  • 4 Студент

    18 23 Отговор
    Ми е за това на дъртите нафталини власт не се дава , всичко над 40 вън от парламента , изкукуригали дъртили ще ми казват какво да правя , фашистка сган
  • 5 ДАААА

    26 25 Отговор
    РОБИТЕ НА СССР ОБИЧАТ ДА БЪДАТ МАЧКАНИ УНИЗЯВАНИ , ПРОСТ НАРОД, РОБСКО ПЛЕМЕ !
  • 6 Alpha_Lone_Wolf

    14 16 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Кремълския Майкъл Джексън е Пути.
  • 7 Да ама не

    33 19 Отговор
    Дойче Веле-точно вие ли ще говорите,че някога не изпускали властта-ми че то и Меркел е сьщата бе//// 18 години е на вьрха-и направи куп безумия///// Та пьрво си вижте вашите кирливи ризи...

    Коментиран от #16

  • 8 Фифи

    25 17 Отговор

    До коментар #2 от "Анти седераст":

    Срещал ли си на живо Путин или друг лидер? Удивително е колко подробности знаеш, но дали са верни? Путин е бил в КГБ, а там ако не издържиш отпаднал. Минават през сериозен лабут младите кадри. Тия не с като генерал Бойко, от пожарникар, без академия,без опит и на генерал лейтенант. От КГБ или излизаш пекан по йерархията или с краката напред .... Много ми е смешно, как подигравате тоз човек, а той е извървял доста опит. Само глупак може да подигравате непознати и опитни хора.Путин може много неща които ти едва ли и можеш. Да присмиват е Русия е глупост, примитивизъм. Там има учени от световен калибър

    Коментиран от #28, #42

  • 9 Марк Енгелс

    9 7 Отговор
    Защо БКП и Живков, толерират буржазни наследници, буржоазната интелигенция и децата им. Защото не могат да им бъдат политическа конкуренция. Ако бяха пратили бедни деца да учат в други страни, за инженери, за медици, и за всякакъв научен потенциал, те щяха да станат конкуренция на партийният елит. В СССР са толерирали тези които са били по лагерите. Те, "буржоазната" номенклатура, ДС и БКП елитът ги превърна в сдсариатът.. Подплатени с досиета, подпрени, за лоялност. И с други компромати.
  • 10 Марк Енгелс

    10 3 Отговор
    ВЪЛКЪТ И ЯГНЕТО



    Един вълк видял едно ягне, което си пиело вода от реката и поискал да го изяде под един благовиден предлог. Вълкът, макар и да бил на гораната страна, обвинил ягнето, че мъти водата и не го оставя да пие. Ягнето отговорило, че то си пие само с устните и полека и че не може да му мъти водата, тъй като то стои на долната страна. Вълкът, като не успял с това обвинение, казал: „Ами лани защо обиди баща ми?” Ягнето отговорило, че тогава то още не било родено. „Колкото право и да се оправдаваш, аз пак ще те изям.”
  • 11 Марк Енгелс

    7 4 Отговор
    „Държавни разходи“. Тоест работи с Живков.Заместник министър на финансите в правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов. 2017та министър на финансите при Герджиков. Днес племенникът му е финансов министър. Ананиев специализира в областта на финансирането на социално-културните разходи в УНСС, както и в областта на реформата в здравеопазването в Чикаго, САЩ. 1980те, Живков праща Гечев, Кристалина и финансовият на Виденов, да учат антикомунизъм и пиночетска икономика - неолиберализъм, при Сорос в САЩ и Англия. Сидеров:Анжел Вагенщайн имаше на балконът на луксозният си апартамент, подготвени плакати за демократичните митинги. Живков: Сега предстои фирмите да се изпълнят със съдържание. Какво може да бъде това съдържание? Само онова ... което се намира в западните фирми ... – нас напълно ни удовлетворява ... Предстои цялото здравеопазване да мине на акционерен принцип ... Ако не го задоволява лекаря или менюто в болницата – ще си доплати. ... Акционерната фирма ще обхване като ракови образования цялото общество. Хитлер: "Правителството няма да защитава интереса на германският народа, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемаество" Сидеров казва, че няма нищо безплатно? Гръм от небето ли ще удари, този който каже държавно здравеопазване, като в Англия. Тодор Живков за преходът - след НРБ: .. Един другар ... ми вика: Другарю Живков,
    не вкарваме ли ние вълка в кошарата? Ах, викам ...
  • 12 Марк Енгелс

    5 3 Отговор
    здравният мин. Ананиев 1980те началник отдел на Главно управление „Държавни разходи“. Тоест работи с Живков.Заместник министър на финансите в правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов. 2017та министър на финансите при Герджиков. Днес племенникът му е финансов министър. Ананиев специализира в областта на финансирането на социално-културните разходи в УНСС, както и в областта на реформата в здравеопазването в Чикаго, САЩ. 1980те, Живков праща Гечев, Кристалина и финансовият на Виденов, да учат антикомунизъм и пиночетска икономика - неолиберализъм, при Сорос в САЩ и Англия. Сидеров:Анжел Вагенщайн имаше на балконът на луксозният си апартамент, подготвени плакати за демократичните митинги.
  • 13 Марк Енгелс

    3 5 Отговор
    Тодор Живков за преходът - след НРБ: .. Един другар ... ми вика: Другарю Живков,
    не вкарваме ли ние вълка в кошарата? Ах, викам ... вярно е, вкарваме
    вълка в кошарата, но ... вълкът ще изяде мършата, а това което е здраво,
    то ще остане ...
  • 14 Марк Енгелс

    11 5 Отговор
    Краят на социализмът започна с корекомите. Партийците си купуваха всичко от корекомът и показният, ако замръкнат в някое село там имаше марлборо, кока кола, балантайнс, в оремаг, всякакви вкусни бонбониери, и са забравили за това какво реално може да купи всеки българин. И сравнявайки изостаналата структура заради тях, но не знаейки за грешката си, те сравняват кореком и другите магазини, и казват социализмът е недоносче. Така е и с болниците, едни за тях други за народът. А командната икономика е отлична, стига да знаеш нуждите, а качеството също е командно - стандарт - стандартизация, ако стандартът включва златна опаковка с цветни надписи и картинки и гурме продукт, то така ще е. Социализмът е като семеен дом, няма нужда от етикети на бурканите и домашната фанела. Но настойниците в това семейство ядяха и се обличаха от комерсиалната търговия.
  • 15 Марк Енгелс

    8 3 Отговор
    Мао твърди, че новата буржоазия е партийната върхушка. И от страх от марксизмът, соц елитът уплашен от събитията в Китай и Чехословакия, сменят конституцията и затягат олигархичната си диктатура, с намерения да убият социализмът и марксизмът. На партийците им е трудно да управляват добре държавата и предприятията, като назначават не кадърните, а децата си на държавни и директорски постове. Но жрицата на капитализма и егоизмът Айн Ранд, казва че егоизмът ще те направи кадърен. И ПАРТИЙЦИТЕ ВДЪХНОВЕНИ ОТ АЙН РАНД, И ЧРЕЗ ПРИВАТИЗАЦИЯ СТАНАХА ЕГОИСТИЧНИ СОБСТВЕНИЦИ НА ЛИЧНИ ФИРМИ И ЗАВОДИ. Калин Манолов е син на шефът на живковото строителство, а днес е директор на Айн Ранд обществото в България.
  • 16 българин

    10 10 Отговор

    До коментар #7 от "Да ама не":

    Неграмотнико какъв DW те гони.Това ,че те споделят написаното в книга от ГЕНЕРАЛА ОТ КГБ Владимир Медведев, началник на охраната на двама от последните съветски лидери - Леонид Брежнев и Михаил Горбачов е само за адмирации. всички наши журналисти са се покрили по дупките за да не обидят другарите от КГБ и ДС . Болите те като четеш за осраната си държава СССР,нали!!! 75 години ни тъпкахте като роби,но се свърши.Ето ти еди абзац от статията -Публикувано във факти.бг: Според Медведев, Раиса Горбачова се държи господарски и кара домакините да я чакат с часове. „Вие пък за какво се тревожите? Като са дошли, ще чакат!“, сопва му се тя, когато ѝ напомня, че домакините отдавна я очакват да излезе от резиденцията. Гостенката има навика често да прекъсва придружаващите я българи, за да им обясни, че не познават добре нещата, които ѝ показват.
    Мислихте си ,че България е ваша губерния и сега ви е много яд,че имаме сибствено мнение и хората не са така заслепени.Не можете да ги манипулирате .

    Коментиран от #25

  • 17 Марк Енгелс

    7 3 Отговор
    Горбачов от март 1999 г. в началото на въздушната война на НАТО срещу Сърбия: „Западът мами Русия. Ние бяхме единни за Новия световен ред. Обединените щати – през Европа, Атлантическия океан до Урал, трябваше да са под управлението на Русия. Русия няма да забрави тази измяна.”
  • 18 Марк Енгелс

    7 4 Отговор
    Лекарите докараха капитализмът отново. Даваш им образование, но усвоеното умение ги прави друга класа, нова буржоазия. Новата буржоазия, която има полза от възстановяване на капитализмът. Мао е казал, че това ся партийците. Но и Калоянчев казваше, че би бил богат като дениро, ако беше капитализъм. А сега пращим от робъртденировци, или преди 1944та от кларкгейбъловци. Но ситият на гладният не вярва, и си мисли че има умението да хваща Господ за шлшферът, дори и в джунглата, дори срещу цялата световна конкуренция, и плюе на баща си.
  • 19 Марк Енгелс

    10 6 Отговор
    200лв заплата от социализмът купувала колкото 1000лв сега. Тогава 70% взимат над това, сега 70% взимат 50% от такава заплата. Два пъти спад на доходите. ФАКТ! ФАКТ! Делът на бг от световната икономика пада три пъти.

    Коментиран от #36

  • 20 Марк Енгелс

    6 3 Отговор
    Георги Русев играе Тодор Живков във "Вчера", главният герой е Бриго Аспарухов. "Стената" е филм от 1984г., показва недоволството на БКП от социализмът "Карнавал" показва какво ни готвят.
  • 21 Оруел

    0 4 Отговор
    До този момент Робърт Максуел беше единствената връзка между социализма на трудещите се и външния свят, но непрекъснато се носеха слухове, че Брежнев се готви да подпише определена търговска спогодба или с мистър Вили Бранд от ГФР, или с мистър Никсън от САЩ, ала както бе отбелязано, не и с двамата едновременно. Горе-долу в този период партийците неочаквано се преместиха в господарската къща и заживяха в нея. И пролетариата отново си спомниха, че в началото са вземали решение против подобни действия, ала Живков пак успя да ги убеди, че не е точно така. Крайно необходимо било, рече той, партийците, които били мозъците на социализма, да имат спокойно кътче, за да работят. Освен това на високия пост на Вожда (защото напоследък той бе почнал да говори за Ленин като за „Вожда“) повече подхождало да живее в къща, отколкото в обикновена квартира. Въпреки всичко някои от пролетариата се смутиха, като чуха, че партийците не само се хранели в кухнята и използували гостната за почивка и развлечения, но и спели в леглата. Годините минаваха. Сезоните идваха и си отиваха, отлиташе краткият живот на обитателите на социализма. Дойде време, когато никой не си спомняше дните преди Бунта освен журналистката, историкът, евреина Мойсей и няколко партийци. Социализма вече процъфтяваше и беше по-добре организиран: към площта й дори се прибавиха две страни, закупени от мистър Чърчил. Вятърната мелница най-сетне бе успешно завършена, социализма разполагаше с вършачка и машина за п
  • 22 Оруел

    1 4 Отговор
    Социализма вече процъфтяваше и беше по-добре организиран: към площта й дори се прибавиха две страни, закупени от мистър Чърчил. Вятърната мелница най-сетне бе успешно завършена, социализма разполагаше с вършачка и машина за прибиране на сеното, бяха построени различни нови сгради. Робърт Максуел си беше купил кабриолет. Ала в крайна сметка мелницата не беше използувана за производство на електрическа енергия. Служеше за мелене на зърно и носеше добра печалба. Работниците работеха усилено, за да построят още една вятърна мелница; говореше се, че този път, като я завършат, ще монтират в нея динамото. Но удобствата, за които Маркс бе учил пролетариата да мечтаят ? къщи с електрическо осветление, с топла и студена вода и тридневна работна седмица, ? повече не се споменаваха. Живков бе отрекъл подобни идеи като враждебни на духа на пролетариата. Истинското щастие, твърдеше той, е в това да се работи усилено и да се живее скромно. Искал да отправи само една забележка, рече той, към чудесната доброжелателна реч на мистър Рейгън. През цялото време мистър Рейгън говорил за икономиката на трудещите се. Разбира се, той не би могъл да знае ? защото Горбачов сега за пръв път го обявявал, ? че името Стопанство на трудещите се е забранено. Отсега нататък СССР щяла да се нарича господарство Русия, което, така смятал той, било правилното и истинското й име. ? Господа ? рече в заключение Горбачов, ? ще вдигна същата наздравица като предишната, само формата ще е различна. Н
  • 23 Оруел

    1 5 Отговор
    Отсега нататък СССР щяла да се нарича господарство Русия, което, така смятал той, било правилното и истинското й име. ? Господа ? рече в заключение Горбачов, ? ще вдигна същата наздравица като предишната, само формата ще е различна. Напълнете чашите си догоре. Господа, пия за процъфтяването на капиталистическа Русия! Отново последваха одобрителни възгласи и халбите бяха изпразнени до дъно. Но докато трудещите се отвън се взираха през прозореца, стори им се, че става нещо необикновено. Какво се беше променило в лицата на партийците? Мътният старчески поглед на журналистката бързо се местеше от лице на лице. Някои имаха по пет брадички, други ? по четири, трети ? по три. Но какво тогава се размазваше и променяше във физиономиите им? След като приветствията секнаха, сътрапезниците пак взеха картите и продължиха прекъснатата игра, а пролетариата безмълвно се отдалечиха. Но не бяха изминали и двайсетина метра, когато изведнъж спряха. Откъм господарската къща се надигна страшна врява. Те се втурнаха обратно и пак се залепиха за прозореца. Да, вътре бе избухнала бурна свада. Чуваха се викове, удряне по масата, разменяха се остри подозрителни погледи, звучаха яростни опровержения. Изглежда, причината за цялата разправия бе в това, че Путин и мистър Сорос бяха играли асо пика едновременно. Дванайсет гласа крещяха гневно и всички си приличаха. Сега стана ясно какво се е случило с лицата на партийците. Пролетариата отвън се взираха от олигарх към плутократ, от буржо
  • 24 Оруел

    2 4 Отговор
    Откъм господарската къща се надигна страшна врява. Те се втурнаха обратно и пак се залепиха за прозореца. Да, вътре бе избухнала бурна свада. Чуваха се викове, удряне по масата, разменяха се остри подозрителни погледи, звучаха яростни опровержения. Изглежда, причината за цялата разправия бе в това, че Путин и мистър Сорос бяха играли асо пика едновременно. Дванайсет гласа крещяха гневно и всички си приличаха. Сега стана ясно какво се е случило с лицата на партийците. Пролетариата отвън се взираха от олигарх към плутократ, от буржоа към партиец и отново от партиец към капиталис; но вече беше невъзможно да се каже кой какъв е.

    Коментиран от #31

  • 25 ай де бе

    10 5 Отговор

    До коментар #16 от "българин":

    Грамотнико, на Александър Солженицин вече и на Запад му се смеят, какви глупости е писал за комунистите и Сталин. На соросовото Дойче 90% е здрава пропаганда.

    Коментиран от #29

  • 26 ванката

    11 4 Отговор
    остана ли някой който да вярва на тоя от дойче веле аз вече и статиите не им чета ... да се вържат заблудените овчици на пропагандите им

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 гост

    5 9 Отговор

    До коментар #8 от "Фифи":

    И като какъв има опит Путин ?И точно този опит не му ли играе шега в управление на държавата ?И трето ,ще му се подиграваме,защото нищо не е научил с този Голям опит.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Пешо

    12 4 Отговор
    Поредната доза соросоидна антижурналистика от Дойче зеле. Пълни глупости.
  • 31 онзи

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Оруел":

    Човек ако искаш да кажеш нещо кажи го, стига си копирал чужди статии и мисли.
  • 32 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    2 4 Отговор
    Путин е поредния глупак дето ще бъде изигран от лукавия запад
  • 33 феликс дж

    7 3 Отговор
    Най-правилното решение е влизането в Афганистан. За Брежнев през 70-те години има написани такива неща от сериозни немски автори, които обаче не са тиражирани в соц пресдата, въпреки пословичната й сервилност. Явно червената буржоазия още тогава е мислил как да разклати СССР. Ссъветския съюз и Варшавския договор не се разпадат при Брежнев, а след него. Немецът обяснява това с бойния опит и закалка на Брежнев от Втората световна война - Велика отечествена за СССР. Горбачов, Елцин и останалата паплач нямат и представа за това какво е вяра и воля. Смениха ги за своите милиони - алчни и тъпи типове.
  • 34 оле

    10 2 Отговор
    Русофобските спермояди налетяха на трупа на Брежнев ! Толкова са огладняли, че само чакат нищожен повод да затролят някой цент ! Гълтайте мощно !
  • 35 не син

    9 2 Отговор
    За пореден път не поглеждам автора на статията и се самонаказвам с баня повърня ! Дойче веле , отврат !
  • 36 Aaa

    2 9 Отговор

    До коментар #19 от "Марк Енгелс":

    Ти на колко години си? Къде имаше заплати по 200 лв. през комунизма (не броим разни червени директори)? Майка ми взимаше 90 лв. като медицинска сестра! Не можехме един скапан български цветен телевизор да си купим!

    Коментиран от #37, #41

  • 37 Марк Енгелс

    7 1 Отговор

    До коментар #36 от "Aaa":

    Минималната заплата през 1985г. е 120лв. (кик инфо Минимална работна заплата за страната по години в лева) .. Баща ми взимаше 300лв, майка ми 180лв. (pdf Средномесечна работна заплата за периода 1948 г. - 1999 г.) средна заплата 1986г. е 225лв.

    Коментиран от #38

  • 38 Тръмп

    2 7 Отговор

    До коментар #37 от "Марк Енгелс":

    Доларът през 1986г. вървеше по 3лв. та дебилите сте работели за 40-60долара на месец!!!:):):)И още си спомняте ”големите заплати”!!!:):):)Вождовете на комунизма са същите дебили,не могат да смятат и мислят реално!!!:):):)
  • 39 стоян георгиев

    1 7 Отговор
    комунизма е напълно деградирала ситема,ненужна и порочна.нанесе ни непоправими щети върху народопсихологията,репрудоктивността и отношението към труда.тва дето този охранител е описал ясно показва кви ненормалници ни управляваха .модела им остана и до днес.
  • 40 Изтрезнейте най после

    0 8 Отговор
    Това е най лошата икономическа система и за това се заеше че ще фалира и фалира в агония.
    Венецуела е жив пример и ще видите как ще клекне в агония и трагедия плюс глад и мизерия.
    Съгласен съм да живея само в демократична или в монархия, но не и в комунизъм и диктаторски идиотизъм.
    Който иска чемаданчик вакзал и дасвидания , добре че сега имаме избор.
    Преди разтрелваха по границата желаещите да заминат в свободния свят.
    И все още не казват нищо колко са избитите след 1944 г без съд и присъда и безследни изчезналите хора.
    Цифрата хич не е малка, та социализмът и национал социализмът е едно и също.
    ДЕМОКРАЦИЯТА И СВОБОДАТА НЯМАТ ЦЕНА
  • 41 сйдхг

    2 4 Отговор

    До коментар #36 от "Aaa":

    Баща ми взимаше двеста и нещо, но бачкаше тежък и вреден труд като шлосер.
  • 42 Реалист

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Фифи":

    фифи, рускинче побългарено, научи българския преди да защитаваш ония кръволок в Кремъл. Руснаци и украинци водят безсмислена война точно заради тоя МИЛИАРДЕР ОТ КРЪГА ОЗЕРО. Нещо за ОЗЕРО ще ми напишеш ли - че и цигуларя на пути е вече милиардер? Изпран ти е мозъка като на всички орки...