Last news in Fakti

20 Март, 2019 19:00 6 331 25

Проф. Димитър Иванов: Епилог!

  • проф. димитър иванов-
  • бсп-
  • сергей станишев-
  • корнелия нинова

Станишев, който сам се обяви за водач на някаква си виртуална опозиция в БСП (виртуална, защото няма нито идеология, нито организация, нито лидер) закономерно загуби избора срещу един не особено политически опитен конкурент

Проф. Димитър Иванов: Епилог! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проф. Димитър ИВАНОВ

Последният опит на петдесетина кариеристи и обикновени мрънкачи в БСП да свалят Корнелия Нинова от председателския пост се провали. Платформата, от която искаха да я съборят - бламират, бе изборът на водач на партийната листа за евроизборите на 26 май т. г.

За този свой пореден неуспешен опит да си отмъстят на Нинова за лишването им от постове и парични възнаграждения срещу нищоправене и губене на избори те разчитаха на съмнителния авторитет и влияние в партийните структури на Сергей Станишев.

Самият Станишев, без сам да вярва в успеха си, положи усилия да се хареса на медии, политолози и десни политици, системно отричащи новата роля на БСП и Нинова като обществен авангард.

Затова и Станишев, който сам се обяви за водач на някаква си виртуална опозиция в БСП (виртуална, защото няма нито идеология, нито организация, нито лидер) закономерно загуби избора срещу един не особено политически опитен конкурент.

Всъщност, той загуби срещу партията, на която отдавна измени и докара до полуразпад след 13-годишното си председателстване (2001-2014 г.). Като добавим и факта, че Станишев се бори не за социалистическата идея, а за да не изпадне от европейската политика и европейските институции.

Затова и вниманието на Нинова се концентрира върху различията и грубите отклонения в поведението на бившия председател на партията от мисията, визията и стратегията на БСП, провеждани от Националния съвет под нейното ръководство.

А това е не само погрешно поведение, а проява на идейно и организационно фракционерство. Тежки думи, които отдавна не са произнасяни в БСП, но аргументите за тях намираме в призива на Корнелия Нинова: Да освободим другаря Станишев от неудобството да съчетава позиции на ПЕС и БСП, които са различни и ще продължават да бъдат различни.

Кои са тези важни различия?

1. Позициите на ПЕС и БСП по отношение на санкциите срещу Русия. По този въпрос БСП се съобразява с българския национален интерес и с решението на партиен конгрес, а Станишев - не!

2. Разминаванено по Истамбулската конвенция и джендър идеологията, която конвенцията легитимира в Европейския съюз. Партията е е против, обществото е против, Конституционният съд е против, Станишев е - за!

3. Отношението към пакта за миграция, който ПЕС и Станишев приветстват и активно работят той да влезе в действие, докато БСП не приема.

4. Отношението към управлението на ГЕРБ и резултатите от Европредседателството. Оценката на БСП е опозиционна и силно критична, докато на Станишев е примиренческа спрямо ГЕРБ и възхвалителна за председателството на Евросъюза през първата половина на 2018 г.

5. По отношение на националната сигурност и корпуса на бившите и настоящите служители в разузнавателните и контраразузнавателните служби. Станишев години наред демонстрира некомпетентност и безотговорност. По негово време като председател на БСП и министър председател на България бяха извършени законодателни и организационни реформи, които доведоха до разбиване и демотивиране на системата за сигурност. Бе приет т. нар. Закон за досиетата, който освен, че е дълбоко антипрофесионален, нанесе значими морални и психологически щети на десетки хиляди хора и семействата им - традиционен електорат на БСП. И то - само, за да се хареса на антикомунистическите и русофобски ястреби във Вашингтон и Брюксел. Това е силно недалновидна политика, която БСП и Корнелия Нинова не приемат.

6. Необяснима от идейни и политически принципи е пасивността на Станишев към т. нар. "Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен", който без аргументи и мотиви зачерква в обществената памет и съзнанието на младото поколение цял исторически период, с който БСП е свързана.

7. Спрямо съотношението "постове - политики", Станишев иска пост, без да поема ангажимент за определена политика, утвърдена от националното ръководство. Докато Нинова формулира ясни и неотменими политически и социални ангажименти на представителите на партията в бъдещия Европарламент.

8. По отношение на уставните норми - в необуздания си стремеж да бъде издигнат за водач на листата на БСП за евроизборите, Станишев загърбва уставната постановка, че Националният съвет определя водача на листата, подрежда и утвърждава листата по вишегласие, а не избира едновременно първия и втория, т.е. двама водачи.

Вероятно могат да се изброят още антисоциалистически и антисоциални действия на бившия председател на БСП Сергей Станишев, като въвеждането на "плоския данък", безпринципната коалиционна политика и пролибералните решения, но и изброеното дотук е достатъчно, за да осъзнае Станишев ситуацията, в която сам, и с помощта на нефелното си обкръжение, се е поставил.

Може и да му изглежда обидно, може този текст да звучи несправедливо в собствените му уши, но има една истина: щом другарите ти говорят, редно е да се замислиш.

Днес, утре ще бъде късно!

Източник: "Епицентър"


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чакал

    50 6 Отговор
    Станишев е пълна трагедия. И преди и сега. Той и неговите сподвижници са виновни вота за БСП да падне до 15%. На неговите хора в НС си им беше добре. Парламент след парламент си висяха там, нищо не правеха, получаваха си високите заплати и се разхождаха по командировки. Нормално е електората в един момент да му писне от това нищоправене и да спре да гласува за БСП. На България и трябват амбициозни и работещи хора, а не мижитурка като Станишев.
  • 2 Дате еа у професора

    33 26 Отговор
    Този елемент в 8 точки обясни как всъщност БСП няма нищо общо с лявото, социалното, справедливостта и хуманизма. За което му и благодаря!
  • 3 Емил

    17 27 Отговор
    БСП=КГБ!

    Коментиран от #22

  • 4 ГОСТ

    31 11 Отговор
    Като добавим и факта, че Станишев се бори не за социалистическата идея, а за да не изпадне от европейската политика и европейските институции...... Точно казано когато си в дадена листа и избран от нейните привърженици трябва да защитаваш политиката на тези който са те поставили в листата а не собствените си амбиции или чужди. А след това да претендираш да си лидер в листата им като си продал техните идеи и си хвален от основния си противник в изборите като го хвали че българин бил председател на дадена фракция в ЕП.
  • 5 безпартиен

    26 6 Отговор
    Докато не изгони Корнелия всички свинари, говедари , влашки пиандета и тем подобни , няма да се опраят и ще са за подбив на грабливите които само това чакат !!!
  • 6 Шестак

    23 7 Отговор
    Прав е!
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 3 Отговор
    Социални дейности може да провежда само богатата държава, а богата държава се прави от богати граждани, а не от тези разчитащи на социалните мероприятия. При тоталитарните държави подходът е по-друг. Независимо дали тази държава се титулува социалистическа..., народно-демократична..., народна република... гражданите се обират от властта, като им се дават средства колкото да преживеят и контролирано възпроизвеждат. С окрадените пари тоталитарната държава финансира своята социална политика. За да реализира тази си дейност се разчита на огромен идеологически апарат за овладяване съзнанието на масите, а за по-коравите глави и на огромен репресивен апарат в началните етапи. След пречупването на населението, репресивният апарат се реорганизира. Премахва се системата на трудови лагери, като този акт се завоалира под някаква форма на борба с култа на личността или грижи на партията за ....... Възприемат се по-меки методи за контрол, като се набляга на скритите форми. Ограбването демотивира хората да работи за благото на обществото, а започват да търсят други алтернативи като част-пром , незаконна емиграция , черна борса, корупция и т.н., което води до тотално икономическо изоставане и крах на системата.
  • 8 Давид

    16 6 Отговор
    В България е нужна блиц - криг политика . Забрана на всички НПО . Забрана на членовете участващи в тези организации в държавни структури и такива от национално значение . Както и на техни роднини . Възстановяване на ТКЗС . Северен поток , Бургас - Александрополис . Турски поток . Парите от транзита да се влеят в армията . Закупуване от тези приходи само на руска техника . Закупуване на собствени сателити и овладяване на интернета - собствен такъв . Изгонване на НАТО . Лустрация . Забрана на ГМО и пропаганда от Холивуд и чужди медии. Лустрацията да е особено активна в изолирането на евреи на всякакви длъжности и в общия генофонд . Общата стратегия да включва в първата си част намаляването до минимум на това генетично увредено племе . Възраждане на Велика България и обединени Балкани . Пълно обединение с Русия , Китай и променена Русия , както и Европа без соросоидни елементи . Цел Евразия и Европа да са едно . Другари , време е да затворим аквариума .

    Коментиран от #20

  • 9 Кирил

    11 11 Отговор
    Много познато. Когато падне поредният бкп шев, гестапото го оплюва яко и СЛОВОСЛАВИ новият със суперлативи. Нали си е голям стратег.

    Коментиран от #14

  • 10 Професоръ

    9 7 Отговор
    Професор? хахаха
  • 11 LJТК

    25 0 Отговор
    Много точен анализ. Станишов без нито ден трудов стаж го направиха Министър председател Първанов и Доган. Този човек предаде и даже уби лявата идея в България. Няма место в каквато и да е лева партия. Да си ходи при Иван Костов.

    Коментиран от #13

  • 12 стоян георгиев

    5 9 Отговор
    професора от държавна сигурност натиска за костовото протеже курнелия нинова вместо за потомствения комунист геи станишев!!!основната мотивация в тази посока е лоялността към москва.много патриотично ,типично по кагебиски!
  • 13 386

    8 5 Отговор

    До коментар #11 от "LJТК":

    Ама когато му ръкопляскахте,с издути жили,и изцъклени очи,не беше така. Защо? ЗАЩОТО СМЕ СОЦИАЛИСТИ. ХА ХА ХА...
  • 14 Бай Шиле

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Кирил":

    Да,може би много безкритично за Нинова,но за Станишев е много прав и конкретен.
  • 15 Български По Хелзинкски Комитет

    13 0 Отговор
    Много точни характеристики на Станишев.Вероятно за да е по мек,стария лисугер Иванов, не коментира престоя и мимикрията на Станишев в Брюксел.
  • 16 Митко

    12 0 Отговор
    Станишев е един прост само кариерист ,долен опортюнист , лъжец и крадец на всичко възможно!

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Валя

    5 0 Отговор
    Хора, пише се ИстаНбулска конвенция, как може да сте толкова неграмотни! А за Станишев - не ми пука!
  • 19 Крум Дончев

    6 1 Отговор
    Другари ,това не е ли Митко Гестапото - Бившия шеф на политическата полиция В НРБ - 6то управление на ДС , а сега виден библиотекар , номинирал Ахмед Доган за заслуги за опоскването на България чрез раздаване на порции . Щом гестапото защитава Курнелия , значи правете си сметката , не че другите са цвете за мирисане.
  • 20 Десимир Христов

    5 8 Отговор

    До коментар #8 от "Давид":

    Забрана на всички комунистически фракции и секти . Забрана на всичко руско в България ,включително браковете с рускини. Забрана на всякаква руска техника . Експулсиране на всички русолизци в задунайская губерния. Тотално Обезпаразитяване на нацията от руско-съветския бацил. Така ще унищожим възраждането на черната борса от времето на комунизма , шуробаджанащината, баш майсторите , партийните секретари , некадърните текезесари , шестаците и всички малоумни идеи на сифилистика Ленин , кръволока Сталин и Тошко Електрокарчето , както и ловната дружинка на Пенчо Кубадински.
  • 21 Петя Йончева

    4 1 Отговор
    Много познато. Когато падне поредният БКП шеф, гестапото го оплюва яко и СЛОВОСЛАВИ новият със суперлативи. Нали си е голям стратег.
  • 22 глей ти

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    БСП=КГБ+ДС+ДПС=ГЕРБ

    Коментиран от #24

  • 23 Челмето.

    3 0 Отговор
    Станишев винаги е бил мръсник.Той разчисти пътя на Тиквата,той и Първанов579
  • 24 Маршшшш в ада

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "глей ти":

    Нквд , чекисти, кагебе бкп дс комунисти комсомолци дпс патриоти бесепе ткзс ,идиоти крадци ментерджий мушеници все деградивни и вредни неща които деформират цял свят.
    Тези и гестапото трябва да знаят че вредят на държавата ни
  • 25 1944

    1 2 Отговор
    каквато ви идеологията, такива ви и "професорите". смрад отсекаде!