Last news in Fakti

27 Март, 2019 16:02 14 733 126

Какъв е бил животът на българите в Османската империя?

  • българи-
  • османска империя-
  • живот
Какъв е бил животът на българите в Османската империя? - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Само безпристрастната интерпретация на документите и свидетелствата от епохата на османското владичество може да очертае една сравнително правдива картина за живота на българите през петте века между падането на страната им под чужда власт до нейното освобождение. Издаденото току-що първо цялостно изследване на демографското развитие по българските земи допринася да разберем как се е формирала днешната българска нация.

Въпросното изследване, изготвено от проф. Щелиян Щерионов от БАН и посветено на демографските аспекти в процеса на създаване и укрепване на българската нация, разсейва редица митове и стереотипи за положението на българите под османска власт. Един от основните изводи гласи, че българите се вдигат срещу властта на султана не заради недоимък и глад, а заради пробудилите се национално самосъзнание и стремеж към свобода и независимост. Масовата смъртност поради глад и тежко недохранване е непознато явление в цялата българска история.

Българското население нараства с 1 милион

През целия период на османското владичество българите-християни са преобладаващата етно-религиозна общност в границите на автономната Българска екзархия, утвърдена със султански ферман. През по-голямата част от този период темповете на демографско нарастване сред българите-християни превишават съответните показатели за поданиците на султана, изповядващи исляма. В стопанско отношение България дори е сред най-развитите части на империята, а качествените и много ценени стоки на българските занаятчии и земеделци намират широк прием не само на обширните османски пазари.

В периода непосредствено преди падането на България под властта на османските завоеватели българското население възлиза на около 1,4 милиона души. Непосредствено след Освобождението българите-християни в Княжество България и Източна Румелия са около 2,4 милиона души. Както сочат многобройни документи и анализи на епохата, раждаемостта сред българите-християни е по-висока от тази сред мюсюлманите. Към средата на 19-и век тази раждаемост достига годишно 53 новородени на 1000 души население - рекорд в цяла Европа. Разбира се, това немислимо в днешни времена равнище е вид компенсация на изключително високата детска смъртност.

И още данни от епохата: авторът на изследването проф. Щерионов посочва, че процентът убити в резултат от насилия се движи в рамките на показателите за континента. Жертвите на Априлското въстание през 1876 г. са между 30 хиляди и 35 хиляди души, докато по време на Полското въстание в Русия през 1863 г. броят на избитите от армията на ген. Гурко достига 60 хиляди души, допълва проф. Христо Матанов от Софийския университет. През епохата на османското владичество отрицателен прираст на населението по българските земи се наблюдава единствено между средата на 17-и и началото на 18-и век. Като основни причини за този временен демографски срив проф. Щерионов посочва влошените климатични условия и бумът на епидемиите.

В онзи период повечето българи живеели в нехигиенична и болестотворна среда, свидетелстват цитираните в изследването документи. Косвено доказателство са и регистрираните 11 по-големи чумни епидемии, които отнемат живота на над 300 000 обитатели на българските земи. Експертът по историческа демография доц. Венцислав Мучинов отбелязва, че смъртността от епидемии сред българите-християни все пак е била значително по-ниска, тъй като през по-голямата част от Средновековието те са населявали преди всичко селските райони. За разлика от мюсюлманите в градовете, които приемали епидемиите като неотменимо божие наказание и не правели нищо, за да ограничат разпространението им, християните бързо напускали заразените селища в търсене на убежища сред природата.

Наредбите за противодействие срещу епидемиите и изграждането на здравни служби в някои градове не оказват особено влияние върху борбата срещу бича на епохата - инфекциозните болести. Първите стъпки към организирано медицинско обслужване датират едва от началото на 19-и век. Русе и истанбулският район Галата са първите градове и градски райони в империята, благоустроени по западноевропейски образец, обяснява доц. Мучинов. А проф. Щерионов отбелязва, че към датата на Освобождението повечето от практикуващите близо 150 лекари са българи.

По една сребърна пара за всяко ваксинирано дете

В тази връзка Щерионов разказва за посещение на медицинския екип от кортежа на султан Абдул Меджид през 1846 г. в Търново, където местното население категорично отхвърля предприетата от османските власти кампания за ваксиниране на децата срещу смъртоносната едра шарка. За да ги убедят в ползата от ваксинацията, хората на султана обещават по една сребърна пара и по една кърпа като подарък за всяко ваксинирано дете. Проф. Христо Матанов от Софийския университет уточнява, че приложеният способ за ваксинирането е бил заимстван от арабската медицина. Друг любопитен детайл, свързан с хигиената, е изграждането на много обществени бани. По този показател Османската империя изпреварва редица западноевропейски държави, където по време на Ренесанса монарсите са се къпели извънредно рядко.

Между 15-и и 18-и век общият брой на селищата в българските територии почти съвпада с броя им в съвременна България - около 5 500. Броят на градовете през османската епоха е около 80, като в тях живеят над 10% от населението. За да се увеличи броят на данъкоплатците, а покрай това да се повишат и приходите за хазната, османските власти провеждат активна демографска политика - независимо дали става дума за християни, мюсюлмани или юдеи, обяснява доц. Мучинов. В началото на османското владичество Истанбул разселва преселници от Анадола в Лудогорието и низината на Марица, които са стратегически за сигурността на империята. С течение на времето обаче този поток рязко намалява. Постепенно той е заместен с обмена на население между османските територии, Русия и Австро-Унгария. В България се установяват около 300 000 кримски татари и групи северокавказци, приели исляма. Приблизително същият брой българи-християни бягат към Русия и Австро-Унгария по време на войните между империята и тези две християнски монархии. Малко известен е фактът, че силното обезлюдяване на Източна България вследствие на руско-турските войни през десетилетията преди Освобождението подтиква Истанбул да предприеме кампания за завръщането на избягалите в Русия и Влашко българи, на които се обещават данъчни и други привилегии. В епохата на своя разпад империята просто не разполага с достатъчно демографски ресурс за презаселване на обезлюдените краища с мюсюлмани.

Възходът на българските занаятчии и търговци

За развитието на търговията, финансовите услуги и занаятите принос имат и изгонените през 16-и век от Испания евреи, в които Османската империя съзира солиден потенциал за стопанското си оцеляване. Тя ги приема и ги разселва във всички свои провинции, в това число и в България. Българите-християни пък са отлични производители на най-качествените и търсени зад граница османски стоки като аби, шаяци, гайтани, вълнени платове, метални изделия, керамика, розово масло. Една френска фирма дори си позволява нещо, което днес бихме нарекли „интелектуална кражба на българско ноу-хау" - в Румъния тя изнася като собствена продукция изработваните в Габрово изключително качествени ножове, обяснява проф. Христо Матанов. От своя страна българските занаятчии и търговци натрупват цели състояния от износа на качествените си стоки в обширната Османска империя, допълва проф. Матанов. Свидетелства за благосъстоянието им са изключително красивите къщи във възрожденските градове, обзаведени с много вкус и пари. Именно по време на Възраждането тези градове бързо се побългаряват в резултат от интензивната миграция от селата, заключава доц. Мучинов.

Щелиян Щерионов: Историческа демография на България, Издателство на БАН „Проф. М. Дринов“, София, 2019 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Знаем

    54 18 Отговор
    УЖАСЕН !
  • 2 onq s konq

    42 60 Отговор
    Супер е бил дедо имаше дюкян и като дойдоха гадните руснаци бизнеса в Истанбул заглъхна.

    Коментиран от #47, #67, #93

  • 3 Синан

    42 15 Отговор
    Турция махна визите за руските туристи!

    Коментиран от #79

  • 4 Meganoob BG

    65 10 Отговор
    Питайте и африканците и в югоизточна Азия как им е бил живота в колониалните империи. Най-вероятно ще ви покажат пръста.
  • 5 Гост

    40 80 Отговор
    Най голямото зло за България е империята на злото Рашастан.

    Коментиран от #104

  • 6 AmiX

    62 42 Отговор
    Със сигурност живота по оново време е бил много по хубав от сега.
    Тогава е нямало чак толкова видове данъци такси и глоби каквито има по Бойково време.

    Коментиран от #122

  • 7 Роял Плаза

    85 11 Отговор
    Време е да се освободим от султан Бойко и великия му везир Цвъки!
  • 8 хан Крум

    57 8 Отговор
    Дойче зелеее....не чета !
  • 9 Хитър Петър

    90 18 Отговор
    Това че българите са били сред най образование и богати народи в Османската империя отдавна ви го пиша! Ама разни Синан, Онур и тем подобни цигани, си въобразяват че под турско, те са били господари, а ние роби. Нищо подобно! И тогава те са били най-бедни в империята защото от тях нищо не става.

    Коментиран от #13, #88, #118

  • 10 Кочо

    94 27 Отговор
    Страхотен живот с много екстри, ако те боли кръс те набивт на кол да ти се оправи гръбнака, за болки в главата няма проблем отсичат ти я отма за кожни проблеми изгаряне на клада.На толкова много хора са помогнали добрите турци че още са им благодарни в Батак,Прущица,Братцигово и на още безброй места-ех какъв живот!!!
  • 11 Шаломов

    59 14 Отговор
    Дойче зеле ни предлага да приеме Султана ,който на всеки ще даде по една сребърна пара в ръката.Да живее Сорос и ко. !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гневен

    54 22 Отговор
    Тези професори са за разстрел-а DW да се забрани в Бьлгария....
  • 16 5ко

    47 14 Отговор
    Тоя щерионов е сороска подлога и син на глуп@к.
  • 17 фактологическа грешка

    37 33 Отговор
    Османска империя няма. Има турска империя. Не само Осман е бил султан. Тези наши политици и историци са меки китки.
  • 18 Идиоти

    46 18 Отговор
    Тия дойчовците и нашите соросоидни професори ще изкарат ,че Русия ни е освободила напразно?!?!?!?!?!? Е няма такива долни медузи като тези-значи сме живяли в рая при султана-така ли бе Дойче ? Пак ще го повторя-Дойче Веле и "нашите" професори са за Народен Сьд-ма...да ви е....а

    Коментиран от #63

  • 19 0123

    54 22 Отговор
    Още един ибрикчия се изока по въпроса за (присъствието).Драги господине искам само да Ви напомня ,че само от14 до 17 век Отоманската империя е отнела 4 МИЛИОНА невръстни българчета с кръвния данък. А от Вашия пасквил излиза ,че 5 века българския народ е благоденствал под отоманския ятаган. Само да попитам Вие обрязан ли сте?

    Коментиран от #96

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бачо киро

    30 11 Отговор
    Сега какво, ще се отказваме и от национално освободителната борба, с кого ще почнем първо, с ботев или левски?
  • 23 Така де

    28 19 Отговор
    По време на Османското "владичество" сме били 1000 пъти по-добре, отколкото по време на ЕвроГейския Геноцид!!!
  • 24 Nikola

    35 20 Отговор
    Абе, коментиращите, ще обясните написаното от Достоевски, който се е движил с руската войска през 1877-1878:

    "...Помня, че още преди обявяването на войната бях чел в наши най-сериозни вестници предвиждания за шансовете в предстоящата война и за необходимите разходи и излизаше, че безспорно, „навлизайки в България, ще бъдем принудени да изхранваме не само нашата армия, но и умиращото от глад българско население"... та с така изградена представа за българите ние тръгнахме от бреговете на Финския залив и на всички руски реки да проливаме кръвта си за тях - поробените и изтерзаните, и изведнъж видяхме китните български къщички с градинки около тях, цветя, плодове, добитък, обработена земя..."

    Коментиран от #48, #49

  • 25 Хитър Петър

    70 2 Отговор

    До коментар #14 от "Слав":

    Защо са се бунтували българите ли? В химна на Априлското и Илинденско-Преображенско въстания е казано ясно : Не щеме ний богатство, не щеме ний пари, а искаме свобода, човешки правдини! Меркантилен човек трудно ще го разбере! Грамотността при българите по онова време е била по-висока от тази в Франция, почти във всички села е имало училище. Нормално е да искат и политическа свобода и българска държава.

    Коментиран от #29

  • 26 И какво се оказва сега?

    30 6 Отговор
    Добре сме си живеели като роби...

    Коментиран от #30

  • 27 месара

    32 10 Отговор
    като видя дойче веле и спирам да чета!
  • 28 Хитър Петър

    47 3 Отговор

    До коментар #21 от "mediator37":

    Точно Каравелов пише,, Българи от старо време ". И точно Каравелов казва че българите са най-прогресивни и просветени в империята и че е крайно време да се освободят от турския феодален хомот. Вазов произхожда от богато семейство и никъде не твърди че българите са се бунтували от бедност, напротив! Къде виждаш противоречия?
  • 29 Представям си как е било във Франция

    22 2 Отговор

    До коментар #25 от "Хитър Петър":

    След като през първото официално преброяване в княжеството грамотни са били едва 4,7% от българите(1,8% жени и 2,9%мъже) голяма грамотност, няма що. То не, че нещо се е изменило с 80% функционално неграмотни днес...

    Коментиран от #31

  • 30 Хитър Петър

    33 16 Отговор

    До коментар #26 от "И какво се оказва сега?":

    Оказва се че никога не сме били роби! Едно е да си завладян от чужда държава, съвсем друго е да си роб. Кога на робите е позволено да имат оръжия? През века на анархията-кърджалйството, султана е наредил българите да се въоръжават за самозащита, независимо от тяхната религия. Много от самите кърджалии са българи християни.

    Коментиран от #33, #84

  • 31 Хитър Петър

    19 3 Отговор

    До коментар #29 от "Представям си как е било във Франция":

    Нали правиш разлика между 18-19-ти век и 21-ви век? Освен това в френския език един звук се пише с сума букви. Знаеш ли че Карл Велики е бил неграмотен до смъртта си, но въпреки това е управлявал своята империя през 10-ти век.
  • 32 Усмивката

    34 10 Отговор
    Са остана и да променят името на романа „Под игото”....на „Под владичеството ” .Тия „професори” с вродени аномалии ли ще представят България пред света.....„Боже пази България !!„ Левски

    Коментиран от #34

  • 33 Усмивката

    16 5 Отговор

    До коментар #30 от "Хитър Петър":

    Хитър Петърчо.Осведоми е на чии земи и население е въпросното даване.И досег се говори ,иди във Факия .Там турчин не е преспивал.Но на каква цена са въпросните превилегии. На цена ча са били вверните послушни поданици на падишаха.И по време на наказателни военни походи доброволно са участвали като част Сиреч башибозук.Да срамно за истина .От там излиза митът за кърджалии.Има.Доста неопредилени моменти от Българската история и минало

    Коментиран от #62

  • 34 Това е по-адекватно

    8 10 Отговор

    До коментар #32 от "Усмивката":

    Отколкото заради един художествен роман да променяме историята

    Коментиран от #36

  • 35 Тралала

    17 12 Отговор
    "Балканските народи имат дълбоки проблеми с времето, когато са били част от Османската империя. И хич не обичат да се рови из тази част от историята им. Затова я и фалшифицират. Измислят се събития, а други пък се заличават умишлено. И голям брой от днешните "проблеми" се дължат именно на тази измислена, никога не съществувала, нереална история. "

    Коментиран от #52

  • 36 Усмивката

    24 7 Отговор

    До коментар #34 от "Това е по-адекватно":

    А защо го определяш като художествен.? Може би и„Опълченците на Щипка” е художествена измислица.Не е истина.Просто там са се провеждали съвмесни приятелски добросъседски пехливански борби .А сред гостите е имало и финландски ,руски и украински отбори .Как не сме се сетили

    Коментиран от #38

  • 37 Докога с робските комплекси?

    27 18 Отговор
    Били сме част от велика империя и сме се ползвали с всички права на имперски поданици. Можели сме да пътуваме в рамките на империята и да търгуваме от Багдат до Виена докато в същото време закрепостеният западноевропеец не е можел да напуска феодала си, а за крепостниците в Русия и дума не може да става. Разбира се, който се чувства по-комфортно като робски потомък е напълно в правото си да се чувства такъв.

    Коментиран от #55

  • 38 Ами исторически ли е?

    3 4 Отговор

    До коментар #36 от "Усмивката":

    Въобще чел ли си го?

    Коментиран от #39

  • 39 Усмивката

    11 11 Отговор

    До коментар #38 от "Ами исторически ли е?":

    Умнико .А кой да ти напише История на България по онова време.Това е нашата история .Вазов ,ЕлинПелин ,Йовков.Ако на тях не вярваш на кого ще повярваш ....окаяни ми брате.

    Коментиран от #42

  • 40 Mорук

    23 5 Отговор
    По сто на седмица ако бяха трепали не българин не църква щеше да остане ,османлиите бледнеят пред Боко тиквата,за 15 години 2,5 милиона избегнаха и продължават да бегат,отворете си очите и и си направете изводите,и историята я пишат победителите ,

    Коментиран от #41

  • 41 Усмивката

    22 1 Отговор

    До коментар #40 от "Mорук":

    За това е пророк Левски ,след като казва ....„ако ще е туй пак да слугуваме на(наши) чорбаджии ,по добре да си останем под турско.Българина за жалост не уважава светилата си.За това иде реч.Затова е и беден по душа и окаян
  • 42 Ами аз все си мисля

    11 9 Отговор

    До коментар #39 от "Усмивката":

    Че история не се учи в часовете по литература, но щом твоите познания по история са от там, нямам нищо против.

    Коментиран от #45

  • 43 Citizen X

    13 0 Отговор
    Истината убива пропагандата.
  • 44 Усмивката

    11 3 Отговор
    Коя еистория .Която през последните 25 години се променя 25 пъти в зависимост от политическата„конюнктура”.Така е.Имам правото сам да си я чета.Но...държава имаме ли.Уважаваме ли я си.Честито на Вежди Рашидов новата му придобивка.Апартамент за 300 000 лева .Това ши са изучава ли в новата ни „Българска история” И кой ще я ни напише ......окаяни сме
  • 45 Усмивката

    5 3 Отговор

    До коментар #42 от "Ами аз все си мисля":

    Коя еистория .Която през последните 25 години се променя 25 пъти в зависимост от политическата„конюнктура”.Така е.Имам правото сам да си я чета.Но...държава имаме ли.Уважаваме ли я си.Честито на Вежди Рашидов новата му придобивка.Апартамент за 300 000 лева .Това ши са изучава ли в новата ни „Българска история” И кой ще я ни напише ......окаяни сме
  • 46 Генерал

    27 17 Отговор
    Явно политиката на Турция за реанимация на Османската империя, която е подплатена с огромни финансови средства и агресивна кампания, дава резултат. Ето го и тоя измекяр Щерионов явно си е пласирал изгодно задните части и сега яде сладка турска баница, за да пише тези глупости. Дори и да е направила някои благоустройства и подобрения по българските земи през последните си 3-4 десетилетия, неизменен и неоспорим факт е, че Османската империя унищожава българската държава за цели 5 века. Щетите, които тя нанася върху нашата демография, етнос, самосъзнание, култура, бит, народопсихология, територия и изобщо върху цялата ни същност, са непоправими и ни тежат и до ден днешен. Това е истината и никакви Киряк Щерионовци не могат да я изменят, другото е евтино дупедавство и слабоумни мозъци промити с долнопробни турски сериали.

    Коментиран от #60

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Генерал

    27 13 Отговор

    До коментар #24 от "Nikola":

    Мисълта на Достоевски е ТОЧНО ОБРАТНАТА. Почети цялата част от дневника на Достоевски, а не само определени шорошки извадки от интернет, защото половината истина е чиста лъжа...
    Продължението на Достоевски:>> http://www.anapest.org/damaskin/index.php?byId=7
    >> „Тъй стана, че когато негодуващите срещу българите заради хубавия им живот дочакаха печалния им край, те волю-неволю разбраха, че животът на българите всъщност е само един декор, че всички тия къщички и градинки, и жени, и деца, и непълнолетните момчета и момичета в тия къщички – всичко това всъщност принадлежи на турчина, който си го взема, щом пожелае. И той го взема, взема го и в мирно време, взема и в моменти на процъфтяване, взема и пари, и добитък, и жени, и девойки и ако въпреки всичко нещата изглеждаха цветущи, то е само защото турчинът не иска да разорява окончателно една тъй плодородна нива – та нали и занапред ще жъне от нея. Напротив, той разрешава понякога тук-там да има и пълно процъфтяване именно за да може, когато дойде времето, да взема и да взема…“

    Коментиран от #102

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ай де бе

    20 11 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Българското население нараства с 1 милион---Автора е мръсен манипулатор! За 500г. с един милион!!!! Англия и Франция са били приблизително, колкото населението на България тогава, преди падането ни под турско робство. Колко е населението в тези страни сега??

    Коментиран от #53

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Citizen X

    16 8 Отговор

    До коментар #35 от "Тралала":

    Балканските народи живеят в мир в Османската империя, преди да започне да се разпада. След това, започва боя, кой когото хване.
  • 53 Гост

    19 12 Отговор

    До коментар #50 от "ай де бе":

    Колко беше населението на България през 1989 година и колко е сега умнико. Минус два милиона, и с тенденция още да намалява. Живейте още в миналото, мислете си че сте били роби след като това ви харесва. Хората им казват не сте били роби, те НЕ, роби сме били

    Коментиран от #56, #57, #59, #94

  • 54 ФИЛИП

    9 3 Отговор
    ДРАГИ ПРОФЕСОРИ КАДЕ БЯХТЕ ПРЕЗ ИЗМИНАЛИТЕ 200г! И БЪЛГАРИТЕ ИМАХА САМУЧУСТВИЕТО НА РОБИ И СЕГА......
  • 55 Citizen X

    14 4 Отговор

    До коментар #37 от "Докога с робските комплекси?":

    Отделно Англия и Франция воюват постоянно. В Европа тридесет годишна война (1618-1648) обескървяват Европа. Като част от Османската империя сме имали достатъчно позитиви, затова трябва да се правят сравнения с другите империи и животът на техните поданници, иначе няма да има никаква обективност.
  • 56 Хитър Петър

    20 4 Отговор

    До коментар #53 от "Гост":

    Цялата работа е че някои си мислят че ако заявим факта че българите са били едни от най добрите занаятчии, земеделци, търговци в империята. Според унгарците и хърватите най-добрите градинари в света са българите.Ако кажем че
    от това са забогатявали дори и под турско, някак ще принизим заслугата на Русия за свободата ни. Това не е така, но как да го обясня на промит мозък. Той си предпочита да е роб.

    Коментиран от #61

  • 57 Усмивката

    9 5 Отговор

    До коментар #53 от "Гост":

    Анонимнико.Въпрос на виждане е .Едни търпят .Други не.За еин е унижение .За други не.И сега е така.За тебе заплата от 456 евро може да е достатъчна и да целуваш ръка даже.За други си е подигравка и финансово иго .Тези които държат власта харесват най много такива като тебе .И привилегии има.За това казвам.За едни ИГО е имало ,за други не.....разбра ли ме

    Коментиран от #71

  • 58 Да бе да

    7 3 Отговор
    И кой преброи и как населението преди 6 века

    Коментиран от #66, #68

  • 59 Преброяване на бесните язовци

    16 5 Отговор

    До коментар #53 от "Гост":

    Това е най-тъпата опорка на руските отрепки. До 89-та населението ни било мнооооо. Ама не казвате, че ако не бяха затворили границите, още до около 1960-та год. всеки щеше да си е бил камшика към Западна Европа. Тук щеше да останат само Тошо Цървула, родата му и 5-6 други комунистически изчадия.
  • 60 Citizen X

    8 1 Отговор

    До коментар #46 от "Генерал":

    Ти имаш ли поне малка представа какъв е бил живота в Руската империя или те стяга фурашката на старшина?
  • 61 Усмивката

    10 6 Отговор

    До коментар #56 от "Хитър Петър":

    До 18-19 век българите са били без права в империята.След това под натиск от....Запад ,султан едикой си с указ променя ,подобрява участа на поданиците християни,но това не се случва веднага.Издевателствата си продължават.То и сега сме в демокрация от вече 30 години ,но по будните българи не виждат особена разлика .Ил промени

    Коментиран от #73

  • 62 Хитър Петър

    13 5 Отговор

    До коментар #33 от "Усмивката":

    От усмихва е не ти е останало време да помислиш! Естествено че е въоръжавал верните си поданици султана! Да не мислиш че има цар, княз, император, султан по света, който ще въоръжава тези които се бунтуват срещу него! Въпроса е че е въоръжавал българи християни, при това масово срещу кърджалиите. При подготовката на Априлското въстание българите са купували оръжие и от турците с обяснението че им трябва за лов( Захари Стоянов) и те без проблем са продавали. Е, ако бяха безимотни и безправни роби, кой щеше да им продава/дава оръжие?

    Коментиран от #65

  • 63 El Torro

    15 8 Отговор

    До коментар #18 от "Идиоти":

    Сега е времето да разбереш,че Русия не ви е освобождавала от братска любоФ, а всичко е въпрос на имперски интереси и влияние.
  • 64 башак

    4 3 Отговор

    До коментар #51 от "Sky-blue":

    Свири на гавала наосмана
  • 65 Усмивката

    8 8 Отговор

    До коментар #62 от "Хитър Петър":

    Да.За тоз разпад на империта говоим.Но това е в края и ,и малък период от общо 500 гоини.Инак си е било в по голямата час робство и иго.Останалото е манипулация и интереси
  • 66 Преброяване на населението

    5 1 Отговор

    До коментар #58 от "Да бе да":

    От Цик
  • 67 оле

    5 6 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    От този дюкян се е подавал чепа на коня дето продължаваш да смучеш
  • 68 Citizen X

    15 3 Отговор

    До коментар #58 от "Да бе да":

    Османската империя има доста подробни архиви, които са достъпни за историците. Вера Мутафчиева е наш историк с издадена книга - "Икономическа история на Османската империя"
  • 69 Българин

    6 5 Отговор
    Живяхме много добре.Е имаше отвреме на малко лашкане
  • 70 Коце

    8 4 Отговор
    България никога няма да има истинска история
  • 71 Гост

    3 9 Отговор

    До коментар #57 от "Усмивката":

    Смешко за теб може да са много 456 евро, но аз за по- малко от три хилки в евро не си развалям съня

    Коментиран от #74

  • 72 Коце

    14 1 Отговор
    Интересно ми е фамилиите Джам бански Каракачанов Сидеров Български ли са?
  • 73 Гост

    6 6 Отговор

    До коментар #61 от "Усмивката":

    Смешко много СССР - ска литература си чел, отвори малко и западна за да ти се разясни

    Коментиран от #75

  • 74 Усмивката

    5 0 Отговор

    До коментар #71 от "Гост":

    Намали малко ракията.Никъде не споменавам че 456 евро за мене са много.
  • 75 Усмивката

    3 3 Отговор

    До коментар #73 от "Гост":

    Ссср-ска литература няма от 30 години.Така че няма как да съм я чел,защото по онова време не съм проявявал почти никакъв интерес .И помни .Ракията вреди в по големи количества.Да премахва временно досадни спомени от грешно минало.Но си си същия
  • 76 70годишен

    18 15 Отговор
    Прабаба ми почина на 102 години, така че имам информация от първа ръка за живота в онези времена. Този набеден професор, да беше правил "проучването си от изселници и разкази на оцелели потърпевши, а не от османски вестници! Докато тук ни хвалят, как сме рая и добра градина за отглеждане на бели деца роби за султана, гледали овце и т.н., останалите европейски народи са поставили основите на съвременната физика, Великите географски открития, Астрономията и др. Освен това се говори за положението по българските земи, а не на Българите!!! Прабаба ми разказваше, колко пъти, сутрин заварвали някоя групово изнасилено съседско момиче (задължително до 14-15 години. Нагоре е вече възрастна), след което изтезавана до смърт (отрязани ръце и крака, изкормена и т.н.). Една сутрин заварили целия род на братовчедка и обезглавени с натрупани глави на децата на купчина. Едно съседско момиче липсвало, като след 2 дни видели, как тялото и се изхвърля от близкия военен гарнизон. Турците имали навика да поддържат няколко бели робини-деца за групови вечерни изнасилвания. Понеже рая има много, не смятали за нужно даже да се храни и просто я изнасилвали няколко дни докато умре и след това вземали следващото 10-15 годишно момиче. Понякога "демографската " политика на султана включвала и подмяна на местното население, затова имало и заповеди за пълно унищожение на цели села и заселването в къщите на българите на анадолски примати.

    Този професор, кой му плаща запалтата?!

    Коментиран от #99, #121

  • 77 Незнайко

    16 14 Отговор
    Вие луди ли сте бе хора, турското робство е най-лошото нещо в българската история! Напоследък по медиите забелязвам стремеж да се подобри имиджа на Турция пред българите. Това е целенасочена пропаганда от страна на турското правителство!
  • 78 гост

    1 5 Отговор
    абе много скарида в тая статия....много нещо
  • 79 Чалма чалга и iq скарида

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Синан":

    Няма да дойдат, ще имате война с Гърция, нали така казвате, така казвате, няма да дойдат, ще бъдете съсипани туристически(поне).
  • 80 Повтарям ти

    4 6 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Гъркиня. Нейните внуци...пържи ги Тамерлан. Ηейните снахи...изнасилва ги Тамерлан. Α Беязид който вижда всичко от клетката, като маймуна ударя главата си по решетките и умира.
  • 81 Незнайко

    11 9 Отговор
    Правят ни на балъци с тези писания. Също така се създава убеждението, че България е частен случай и няма какво да се жалваме от робството. Истината е че османското варварство е известно на всички наши съседи, без изключения, както и голямата част от държавите в Европа.Факт са писмата на Дженюариъс Макгахан, преведени и издадени в отделна книга от Стефан Стамболов през 1880 година в печатницата на Я.С. Ковачев. Или пък към по-малко познатите писма на американският учен, писател и дипломат, Юджийн Скайлър. Факт са стотиците очевидци-чужденци, посланици, журналисти, войници, търговци... писали за онова време...
  • 82 Незнайко

    12 9 Отговор
    Дженюариъс Макгахан:..."Навсякъде се виждаха човешки кости, черепи, ребра и дори цели скелети, глави на момичета, по които все още висяха дълги плитки, кости на деца, скелети, по които все още имаше дрехи. Видяхме къща, чийто под бе бял от праха и овъглените кости на трийсет души, изгорени живи вътре. Видяхме мястото, където селският първенец Трендафил е бил набучен на копие, а след това опечен, бидейки по-късно погребан на същото място. Видяхме една отвратителна яма, пълна с разлагащи се трупове. Видяхме яз на воденица, пълен с подути тела. Видяхме училищна постройка, където укритите двеста жени и деца впоследствие били изгорени живи. Видяхме църква и църковен двор, където все още бяха на показ полуразложените тела на хиляда души — висок няколко стъпки изпълващ ограденото място куп от ръце, крака и глави, подаващи се от камъните, които напразно са били нахвърляни върху им, за да ги скрият, а из цялото пространство се носеше ужасна смрад... След моето посещение управителят на санджака изпратил каймаканина на Татар Пазарджик в Батак с вар, та да ускори разложението на телата и да предотврати появата на епидемия... Ахмед Ага, който ръководил клането, бил награден и повишен в званието юзбаши..."
  • 83 Голям прос

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Осман ташак":

    Може да останеш само Осман
  • 84 838

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Хитър Петър":

    Публикувано във факти.бг: Кога на робите е позволено да имат оръжия? В древна Гърция. Известно е, че заедно с атиняните в Маратон, на страната на спартанците в Термопилите, но и на други места, робите се сражавали до шефовете си. В древна Атина например полицаите са роби.
  • 85 Ivan Daraktchiev

    11 8 Отговор
    На всички философи препоръчвам да се разходят до рая и да попитат там за мнението им относно живота им в Османската империя няколко свидетели, напр.: Добри Чинтулов, Георги Раковски, Иван Вазов, Христо Ботев, Васил Левски, Панайот Волов, Георги Бенковски... Ако не ви се ходи далеч, можете да прочетете показанията на тия свидетели в печатните книги, вестници и списания, съхранявани в библиотеки и архиви. След което си задайте въпроса "Може ли един далечен потомък да знае по-добре от предците си техния живот?".
    Две съобщения: 1) Това, че огромната маса е с промити мозъци, не е смекчаващо вината на отделните индивиди обстоятелство; 2) Точно успехът на Сорос и компания с масовото промиване на мозъци е предпоставката за четвъртата национална катастрофа, в която е хвърлена България днес.

    Коментиран от #97

  • 86 Орел

    3 10 Отговор
    Няма турци, това е изобретение, турци викат хората които са променили вярата си и са станали мюсюлмани, за да имат полза, икономическа и социална. "Турците" на Балканите, в Гърция, България, Македония и др. не се различават по генеалогично от християнските гърци, българите, македонците и др.
  • 87 Голям прос

    11 10 Отговор
    Ние не им вярваме на тия професори, споко. Знаем, че Русия не е дошла за черните ни очи. Но има една: Ела зло, че без теб по-зло. Избира се по-малкото зло. Не съм чувал да има клани, изселвани, и тн. българи от руснаци. Яд ме е, че като тийнейджър слушах глупостите на Дойче Веле. Още тогава са ни манипулирали.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 ай де бе

    7 8 Отговор

    До коментар #53 от "Гост":

    Населението на България през 1989 бе близо 9 мил., сега 7 мил. Днес Англия е 56 мил.,а Франция 67 мил., за средно вземаме 60 мил. Както и да го смяташ в % не излизат десетки милиони население, изчезнали по време на пет вековния турски геноцид над българите.
  • 95 Безграничност

    2 2 Отговор
    Истината важна ли е? Направете ги академици, модернизмът в историята изключва истината.Възхвалявайте ги, може да сътворят нещо още по- иновативно в историята.
  • 96 Хасан

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "0123":

    А има ли някакви исторически факти за това или е като художествено произведение на Вазов ??
  • 97 Хасан

    6 6 Отговор

    До коментар #85 от "Ivan Daraktchiev":

    Факт е че след 1878 г обирджии и хайдути които рекетираха,убиваха,ограбваха конаци станаха до един революционери...като Т.Живков след 1944 '' и той е бил в нелегалност ама никой не е знаел
  • 98 m26

    3 8 Отговор
    Алоо! ДВ ли ще "коментира" "безпристрастно" "живота" на българите в осмаската империя?
    Това си е точно по вица от днес в сайта:
    "Да чакаш евродепутати в Брюксел да оправят България, е все едно да чакаш еничари в Османската Империя да освободят България."
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Хасан

    9 4 Отговор
    Хората пишат за срциалното положение на българина ..за правата му ..за успехите му ..а не за отделни частни случаи ,за селски разкази ..от типа «Дядо Вазов написа.. »''«баба ми разказа ....»...все измислици ..митове,селски разкази ..
  • 101 Опа

    7 7 Отговор
    Браво на професора! Със същият успех можеше и счетоводител да направи този анализ :)
    Разцвет и хармония 5 века.... О Османци... Благодарим горещо.... В тази връзка се чудя дали не сме осуетили плановете им да възстановят и средновековните градове, които разрушават при завземането на България, със глуповатите стремежи на шепа безумци да Освободят България... О Неразумни професоре
  • 102 Хасан

    11 7 Отговор

    До коментар #48 от "Генерал":

    Достоевски е дошъл от Русия ..там където е имало крепостно селячество ..и мисли като руснак от това време..селяните и земята са на болярина и се продават заедно с тях демек земята принадлежи на турчина и българите се продават и купуват заедно .....типично по руски ..а реалността не е така ..българина си има земи ..плаща данък и си живее спокойно ..имало е контрол на цените ..няма спекула,няма манипулации

    Коментиран от #103, #107

  • 103 Генерал

    7 7 Отговор

    До коментар #102 от "Хасан":

    Стига си пляскал глупости,ами прочети целия дневник на Достоевски: http://www.anapest.org/damaskin/index.php?byId=7 >>
    "Всички тия красиви къщички, посеви, градинки, добитък - всичко е била разграбено, опожарено и изтрито от лицето на земята. Не десетки, не стотици, а хиляди и десетки хиляди българи са изгинали от огън и меч, разкъсвали са децата им на части и те са умирали в мъчения, обезчестените жени и дъщери или са избити след позора, или са отведени в плен за продан, а мъжете - същите, които са посрещали русите, а пък и ония, дето никога не са ги посрещали, но при които русите биха могли да дойдат, - всички те са платили за нас с бесилки и клади. Изтезаващите ги зверове са ги приковавали за цяла нощ с гвоздеи за стобора, а на сутринта са бесели всички до последния човек, като са карали един от тях да беси останалите и той, обесил двайсетина души, бил принуждаван накрая да се обеси сам сред гръмкия смях на мъчителите, сладострастно садистични скотове, наричани турска нация..."
  • 104 натовец

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    След като това е най-голямото зло , отивай в Турция. Какво правиш тук. Сигурно ще направиш и св...ка на Местан.
  • 105 Аз ,Врчанката

    5 9 Отговор
    До коментар#19. Много сте прав господине,като споменавате кръвният данък. Той е бил един от най- тежките данъци,повреме на турското робство. Ами еничарите?! Взимали са ни младите и хубави момчета от родителите им и които родители са проявявали съпротива-смърт. След това са ги убочавали в турските казарми и после,същите тези момчета са убивали майките,бащите,бтатята и сестрите си. Такава ,,толерантност,, е имало по време на турското робство. Ами Баташкото клане и безчинствата на турците из Родопите?! Ако а проявили малко непокорство или ги обезглавявали; набучвали ги на колове; или ги връзвали за два коня и ги разкъсали,както се къса хартия и това става,когато била насилствената ислямизация на Родопите! Ние българите, никога не сме покръствали насила някой,който изповядва ислямската вяра,а гадните турци по-онова реме са го правили насила и то по особено жесток начин. А,този набеден професор,от пръстите ли си ги изниква тези неверни данни?! Еми да вземе да прочете книгата на Антон Дончев(Светла му памет!)-Време разделно и тогава,ще разбере,колко е била ,,толерантна,, към българите от онова време! Или Под игото на Вазов;и там Вазов е описал подробно,живота на българина под турско робство. И в този ред на мисли искам да се обърна към Хасан-от коментар 96. Хасане,така,както Ви чета името,предполагам че изповядват ислямската вяра,в което няма нищо лошо.Ако не сте запознат с историята на България под турско робство,то има една Укипедията,която знае всичко. Отвор
  • 106 дела и документи

    11 3 Отговор

    До коментар #99 от "Хасан":

    Тук си много прав. Когато Османската империя е била най-силна, българи са съдели турци в съдилищата, защото е имало върховенство на закона и документите за това все още ги има. Когато е била слаба е било лошо за всички.
  • 107 Citizen X

    9 1 Отговор

    До коментар #102 от "Хасан":

    Кога ли архивите на Руската империя ще станат достъпни, както османските?

    Коментиран от #109

  • 108 стоян георгиев

    4 6 Отговор
    статията е доста тендненциозна.показва периода основно след кримската воина,които е едва 10% от целия османски период в българските земи.да между 1850-1878 в османската империя се извършват маса реформи в полза на българския народ,но въпросните реформи са под натиск от вън.преди това ситуацията е напълно различна.става въпрос за геноцид и постоянно малтретиране на етнически и религиозен принцип.отселяването на българското население е поради неговата жилавост и адаптивност както и от необходимостта на османците от евтина работна ръка в земеделието.въпросния учен може лесно да си направи ретроспекция от една страна как се е развила демографията на българи и гърци в османската империя и как на румънци,сърби и хървати които са били частично или напълно извън нея.днес румънците са два пъти повече от гърците и три пъти повече от българите,а през 1400 година вероятно е било обратното.
  • 109 наивник

    4 6 Отговор

    До коментар #107 от "Citizen X":

    Че турските архиви достъпни ли са, предоставят много малка част от тях и на неща които са похвални за " великата турска империя"...

    Коментиран от #111

  • 110 дела и документи

    7 2 Отговор
    Тогава населението се е увеличавало и не е имало такава миграция. Днес се самоуправляваме бягаме от България и се стопяваме. Парадоксално, но е истина!
  • 111 Citizen X

    5 2 Отговор

    До коментар #109 от "наивник":

    Да, достъпни са! А, на Великата Руска империя, ще си останат недостъпни.
  • 112 Иван Вазов 1881г

    5 3 Отговор
    От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак?

    Хе, там зад горите... много е далече,

    нямам татко, майка: ази съм сирак,

    и треперя малко, зима дойде вече.

    Ти Батак не си чул, а аз съм оттам:

    помня го клането и страшното време.

    Бяхме девет братя, а останах сам.

    Ако ти разкажа, страх ще те съземе.



    Като ги изклаха, чичо, аз видях...

    С топор ги сечеха, ей тъй... на дръвника;

    а пък ази плачех, па ме беше страх.

    Само бачо Пеню с голям глас извика...

    И издъхна бачо... А един хайдук

    баба ми закла я под вехтата стряха

    и кръвта потече из наший капчук...

    А ази бях малък и мен не заклаха.



    Татко ми излезе из къщи тогаз

    с брадвата в ръцете и нещо продума...

    Но те бяха много: пушнаха завчас

    и той падна възнак, уби го куршума.

    А мама изскочи, откъде; не знам,

    и над татка фана да вика, да плаче...

    Но нея скълцаха с един нож голям,

    затова съм, чичо, аз сега сираче.



    А бе много страшно там да бъдеш ти.

    Не знам що не щяха и мен да заколат:

    но плевнята пламна и взе да пращи,

    и страшно мучеха кравата и волът.

    Тогава побягнах плачешком навън.

    Но после, когато страшното замина -

    казаха, че в оня големи огън

    изгорял и вуйчо, и дядо, и стрина.



    И черквата наша, чичо, изгоря,

    и школото пламна, и девойки двесте

    станаха на въглен - някой ги запря...

    Та и много още дяца и невести

    А кака и леля, и други жени

    мъчиха ги два дни, та па ги затриха.

    Още слушам, чичо, как пи
  • 113 Иван Вазов 1881г

    4 2 Отговор
    ...Още слушам, чичо, как пискат они!

    и детенца много на маждрак набиха.



    Всичкий свят затриха! Как не бе ги грях?

    Само дядо Ангел оживя, сюрмаха.

    Той пари с котела сбираше за тях;

    но поп Трендафила с гвоздеи коваха!

    И уж беше страшно, пък не бе ме страх,

    аз треперех само, но не плачех веки.

    Мен и други дяца отведоха с тях

    и гъжви съдрани увиха на всеки.



    Във помашко село, не знам кое бе,

    мене ме запряха нейде под земята.

    Аз из дупка гледах синьото небе

    и всеки ден плачех за мама, за тата.

    По-добре умирвах, но не ставах турка!

    Като ни пуснаха, пак в Батак живях...

    Подир две години посрещнахме Гурка!



    Тогаз лошо време и за тях наста:

    клахме ги и ние, както те ни клаха;

    но нашето село, чичо, запустя,

    и татко, и мама веки не станаха.

    Ти, чичо, не си чул заради Батак?

    А аз съм оттамо... много е далече...

    Два дни тук гладувам, щото съм сирак,

    и треперя малко: зима дойде вече.
  • 114 Borislav Popov

    7 5 Отговор
    За 500 години българското население се е увеличило с един милион души - до 2,4 милиона ??!! За 100 години след освобождението - до 1989 година сме нарастнали до 9 милиона !!! Нека всеки сам си направи сметките !!!

    Коментиран от #120

  • 115 Така е

    8 2 Отговор
    Това е самата истина и комунистическите историци да не я преиначават !
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 дела и документи

    3 2 Отговор
    Колко е било световното население към 1400 г. до 1880 г и колко от 1880 до 1990.?
    Пресметнете сами.
  • 118 Гого

    3 5 Отговор

    До коментар #9 от "Хитър Петър":

    Най-богатите българи са били чорбаджии( дупелизци, смучещи квъвта на сиромаха)
  • 119 Фатих Мехмед

    5 4 Отговор
    Я нали ви казвам при Ердоган ще заживеете като бели хора сега сте под българско комунистическо дс мутренско олигархично милиционерско робство
  • 120 Фатих Мехмед

    1 9 Отговор

    До коментар #114 от "Borislav Popov":

    Нараснали сте щото секи е правил чавета че да ги урежда на службица и да лапкат без да работят😂😂
  • 121 Хаха

    2 0 Отговор

    До коментар #76 от "70годишен":

    Само се кръстя,лека им пръст на убитите
  • 122 Заб

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "AmiX":

    За това в престижните университети и било пълно с българи. Не се връзва тезата за бедните българи ходещи със сивушки по нивите и плащащи само данъци на лошите османци. История не се прави документи стил детски приказки, а с внимателен анализ на фактите.
  • 123 маке

    2 3 Отговор
    Колко хубаво е било през турското наместничество!! Ха ха ха ха Това е царството на фалшивите новини!!
  • 124 Анонимен

    2 0 Отговор
    По времето,когато България е разделена на 3 части: Търновското царство, Видинско то царство и Добруджанската област,след като пана Търновското царство Иван Срацимир Казва, Видинското царство ще стане васално на Османската империя.Когато това се случва ,българите все още са имали право на военна мощ,но когато султана ги викне, те трябва да се подчиняват.
  • 125 данко хайрсъзина

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Какъв е бил животът на българите в Османската империя? НЕ Е БИЛ ЛЕСЕН!
  • 126 oven

    0 3 Отговор
    Тоя боклук пишман професор и доиче веле да отидат във Батак да видят черепите на избитите от турците мъже,жени,деца и пеленачета и тогава да пишат измислените си простотии...