ФАКТИ.БГ

Станишев пред "Обзървър": Време е левите да спасят Европа. Отново!

Публикувана: 20 Април, 2019 16:16
37 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1312
Станишев пред "Обзървър": Време е левите да спасят Европа. Отново!
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Време е левите да спасят Европа. Отново". Така е озаглавена статията, която президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев публикува във влиятелното европейско издание "Обзървър" в навечерието на изборите за Европейски парламент.

Ето какво пише той:

Преди по-малко от един човешки живот Старият континент бе в руини. Войната беше опустошила съдби, бъдеще, доверие – между хора и държави. Стотици милиони бяха без дом, а десетки милиони се оказаха бежанци. Цивилизацията изглеждаше на ръба на силите си.

Точно тогава, след две опустошени от войни поколения, Европа избра да направи нещо напълно различно. Да гледа напред, да се обедини в името на мира. Веднъж постигнала мир, тя продължи да се развива по посоката на взаимна помощ и благоденствие на всички страни-членки на ЕС. Заживяхме в Обединена Европа – сигурен, уютен и светъл дом за нейните обитатели.

Обединена Европа е, убеден съм, не само върховото постижение на модерния свят. Тя е и най-красивият негов проект.

Ние, левите и прогресивни сили, бяхме в авангарда на тези, които градиха обединена Европа в следвоенните десетилетия. Неслучайно историците формулираха концепцията за „социалдемократическия консенсус“. Ние постигнахме този консенсус – „златните десетилетия” на Европа – стъпвайки върху нашите базисни ценности, формулирани още от френските революционери: Свобода, Равенство, Братство.

Известно време десницата беше партньор в градежа на общия ни дом, но в последните десетилетия тя обърна тотално подхода си. От началото на икономическата криза през 2008 до днес, Европа притеснена от възможността за нов финансов колапс, постепенно премина в ръцете на десните партии. И това се оказа фатално.

Подмяната на ценностите

Десницата подмени Свободата с подчинението на човека на „изискванията на пазара”. Според десницата, не икономиката съществува, за да обслужва човека, а точно обратното – човекът съществува, за да обслужва икономиката. От полезен инструмент за постигането на добър живот, пазарът бе превърнат в господар на човека. Категорично отказваме да приемем превръщането на свободните хора в обслужващ персонал на този пазар. За нас именно човекът, свободният и достойният гражданин, е в центъра на проекта „Обединена Европа”. Това положение е залегнало дори в Лисабонския договор, но управляващата десница удобно го забравя.

Десницата подмени Равенството с възстановяване на феодални по същността си отношения на неравенство. Разликата в доходите е нечувана, поне от края на 19-ти век насам. Свръх-богатите не връщат нищо в общността, защото им е дадена възможността да не плащат данъци изобщо, криейки се зад офшорни фирми. Разликите по отношение на властта заплашват да стигнат до средновековни мащаби. Докато „върховете” концентрират все повече власт – и все по-успешно се измъкват от контрола на гражданите, „низините” губят и власт, и права. Именно усещайки опасността да бъдат върнати към статута на крепостни селяни, в последните години европейските граждани непрестанно излизат на протести срещу управляващите елити.

Десницата изтръгна Братството от сърцето на европейската идея. А именно чувството за братство породи политиките на солидарност, довели до онова благополучие на гражданите на Европа, което беше пречупено от десните политики на затягане на коланите. Докато обаче гражданите послушно затягаха, свръх-богатите съвсем развързаха своите.

Изоставянето на базисните ценности на обединена Европа започна да отнема на европейците онова, което вече имаха. Нашият общ дом започна да става все по-несигурен, по-студен и по-мрачен. Под диктата на управляващата десница изгубихме Социална Европа. Европейските институции, доминирани десетилетия от ЕНП, се подчиниха на финансовия капитал, големите компании и парите, и загубиха доверието на европейците. Европа забуксува на различни скорости, без перспектива и без лидерство.

Точно в този момент, в който Европа беше отслабена отвътре, я заляха кризите: мигрантски вълни, неравенство, промени в климата, тероризъм и насилие. Отслабени, ние не можахме да реагираме успешно на тези кризи. Загърбили наследството на основателите на ЕС, вместо да се обединим в обща визия за по-добро бъдеще, допуснахме разделение, взаимни обвинения, крамоли и нарастващо недоверие помежду ни. Доминиращият пазарен егоизъм прерастна в социален и в национален егоизъм. Катастрофата „Брекзит” е само най-явният симптом на това състояние.

Жертването на базисни ценности в името на текущи печалби рязко изостри кризисните явления. Подчинението на цялото обществено развитие на „изискванията на пазарите” закономерно доведе до невиждана от поколения финансова и дългова криза. Обществата ни все още плащат социалната й цена, а по всичко личи, че се задава и следваща.

Задълбочаването на социалната пропаст

Световната банка наскоро обяви, че пропастта между бедни и богати в ЕС е нараснала за 15 години с над 70 процента: 10 % от най-бедните граждани на Европа са обеднели с още 7 %, а 10-те % най-заможни са станали с 66 % по-богати. Тези неравенства породиха протести и стачки в целия ЕС. От Брюксел до София исканията на работещите са едни и същи: достойно заплащане за достоен труд, равни права, по-високи пенсии, перспективи за младите.

Докато управляващата десница безпомощно набюдаваше разгръщащите се кризисни явления, из Европа започнаха да бродят, за пръв път от поколения, мрачните пророци на омразата – крайните реакционери, националисти и ксенофоби. Само за няколко години фашизоидният език, със съответстващите му идеи, излезе от маргиналните сайтове и се настани на голямата арена на политиката. Омразата към другия започна да се опакована като израз на национално достойнство.

Това сме го виждали и знаем до какво ще доведе: всекидневно насилие и, в крайна сметка, антисемитизъм. В последните месеци, в някои европейски страни приближихме тази крайна спирка.

Имам честта да принадлежа към европейска нация, която по време на Втората световна война спаси евреите на своя територия от кървавите нокти на нацизма. Спаси ги всичките, 50 000 човешки същества. Ние, левите и прогресивни сили, няма да допуснем отново някоя народност, някоя група, да има нужда от спасяване.

В същото време, управляващата десница влезе в опасен флирт именно с пророците на омразата. Вместо да стъпи върху базисните ценности и така да намери силата да реши заливащите ни кризи, управляващата десница реши да спасява себе си. За да остане в управлението на Европа, десницата прегърна национализма и се опитва да легитимира цяла плеяда от крайни реакционери, националисти и ксенофоби. Развързана, легитимирана и позиционирана, крайната десница вече се прицелва в сърцето на европейската идея. Вместо общ дом, националистите предлагат разпадането на обединена Европа на национални държави, гледащи се изпод вежди през граници, опасани със стени и телени мрежи.

Мисията на левицата в Европа

Точно както след Втората световна война, мисията на европейската левица е да не допусне разделение и разруха, а да спаси европейското бъдеще.

Ние, социалистите, прогресивните и леви сили изградихме онази мирна и благоденстваща Европа, която днешната десница счупи. Наша е отговорността да спрем разпада и да започнем възстановяването. Ние сме от онази страна на барикадата, където е идеята за Европа, където са мечтите и правата на гражданите й, справедливостта, солидарността и надеждата. От другата страна са онези, които работят за разгръщане на национания и класов егоизъм, на разделението и популизма, на страха и обречеността.

Такъв е залогът на предстоящите избори. Това ги прави истински съдбовни за всички нас. Няма да допуснем да се случи широко рекламираният предстоящ триумф на национализма. Ще се борим за възстановяването на Европа и отново ще назоваваме нещата със собствените им имена. Експлоатацията ще наричаме експлоатация, войнолюбието – войнолюбие, омразата – омраза, бедността – бедност, беззаконието – беззаконие.

Европейският съюз не може да има бъдеще, в което се отнася към гражданите като към досадни молители; заменя свободи в името на недоказана сигурност; подменя демокрацията и върховенството на закона заради политическа стабилност; третира здравеопазването като стока, а не като основно право; вижда кохезионните фондове като инвестиции за големи компании; съди гражданите на базата на това колко имат, а не какво правят.

Затова сме убедени, че възстановяването на европейския проект задължително трябва да съдържа Нов социален договор за Европа – лява политическата платформа, която ще преобрази континента след изборите през месец май. Този нов договор е начинът да изградим наново нашия общ дом на основата на Свободата, Равенството и Братството.

Европа или ще е прогресивна, единна и солидарна, или няма да я бъде изобщо. На върха на копието този път е оцеляването на този красив проект и запазването на човешкото достойнство, свободата и социалните права на всеки един от нас.

Оригинала на публикацията можете да видите тук:

https://euobserver.com/opinion/144661

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Станишката ще ни спасява..........
1 Отговор
Ха-ха-ха.........Той него си не може да спаси от кака Кури.

Оценка:
-3 +19

Левицата
2 Отговор
Са нагли преразпределители на паричните средства! Пълни паразити! Ярък пример е С. Дм. Станишев!

Оценка:
-3 +26

onq s konq
3 Отговор
Такива "дълги неща" мн малко хора могат да напишат и Станишев е ТОЧНО ОТ ТЯХ/ другият е Кеворкян/.Е затва не го обича Нинова - защото пише ДЪЛГО И КРАСИВО!А както пък отново се сдушиха с Йончева,като нищо могат да й спрат тока ДИСТАНЦИОННО от Брюксел.

Коментиран от #5, #9


Оценка:
-11 +10

Емил
4 Отговор
Както я "спаси" коминтерна и я довърши социнтерна! Откачени юдри!

Оценка:
-2 +18

Емил
5 Отговор

До коментар #3 от "onq s konq":


Когато няма какво да кажеш - пишеш дълго!

Оценка:
-5 +13

Читател
6 Отговор
"По делата им ще ги познаете" и още "Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас с овчи дрехи, а отвътре са вълци грабители." Библията, Матей, 7 глава. Съвременно тълкование: Става дума за ПЕС и Станишев.

Оценка:
-4 +15

ТОЗИ САМО РАЗВАЛЯ ИМИДЖА НА
7 Отговор
Бе СЕ ПЕ-ТО. СЛАБ КЪТ ЧОВЕК И ЗАВИСИМ В СГОВОР С ЕЪР ДОГАН.

Оценка:
-4 +5

Въпрос
8 Отговор
От кого бе Станишев да я спасят? От такива като теб ли?

Оценка:
-2 +19

куку руку ку
9 Отговор

До коментар #3 от "onq s konq":


Ти прочете ли го, т'ва словоблудство?

Коментиран от #25


Оценка:
-2 +6

10
Този коментар е премахнат от модератор
Срам ме е
11 Отговор
Тоя наглед няма срам ! Некадърник алчен ! Такива като него провалят Българите ! Само пречи !

Оценка:
-4 +15

Лошо лошо лошо
12 Отговор
Никога ! Никога за фалшивото БСП със Сер Гея !

Оценка:
-4 +9

Повръщащия
13 Отговор
Комунистическия боклук ще спасява.
Коя църква се гласите да взривите този път?

Оценка:
-5 +15

14
Този коментар е премахнат от модератор
месара
15 Отговор
кога левите (комунисти, социалисти) са спасявали Европа? та те завладяха и окупираха цяла източна Европа, а казваха че водят освободителни войни. тази зараза трябва да се унищожи, а не да и се позволява да плъзне отново!

Оценка:
-3 +11

Западните Балкани
16 Отговор
Ако Станишев участва, то опазил ни господ

Оценка:
-3 +8

оскар
17 Отговор
Всички леви и червени на сапун.Никога повече социализъм

Оценка:
-4 +7

редно е заради този пъпеш БСП да изчезне
18 Отговор
Сещам се за едно интервю по телевизията с полковник Николай Марков,бивш служител на НСО.На въпрос,какво или кой би помогнал на България,за да може да се изправи един вид,той отговори горе-долу така:" За съжаление България толкова е потънала,че надали нещо или някой би могъл да и помогне.Но все пак да не е песимизъм на 100 процента,бих казал че най,най,най-последната възможност е единствено СТРЕЛБА и КУРШУМИ".

Оценка:
-3 +13

Само наистина националистически
19 Отговор
партии могат да спасят Европа и то не като Европа на гейовете, а като Европа на отечествата. Псевдонационалистите, като ВМРО, НФСБ... не стават.

Оценка:
-0 +6

факт номер едно
20 Отговор
Любимец 5 на българските пенсионери и пенсионерки,бесепари и бесепарки.Само дето отдааааавна ги е погребал и сега милее и трепери за цигани и бежанци!

Оценка:
-1 +7

123
21 Отговор
Ти си проблема ще загубите заради тебе жалко

Оценка:
-0 +6

Диамантената ръка
22 Отговор
Голямо оправене ще падне...

Оценка:
-0 +3

166
23 Отговор
За Станишев знаем че е супер-ляв ,след целувката му с Местан.
И отново се тика най-нагло напред.
Какво ще спаси този този подмолен наглец,крадец,гей и лаладжия?
Без нито ден трудов стаж в биографията си.

Оценка:
-1 +13

Марони
24 Отговор
Ще учиш Европа как да краде ли?Комунистите така все спасявате бедните!Като увеличите в пъти броя им,когато видите власт.

Оценка:
-1 +12

onq s konq
25 Отговор

До коментар #9 от "куку руку ку":


Обяснимо и логично е определението "словоблудство" което употребяваш за написаното от Станишев,защото ЧЕТЕШ ПОВЪРХНОСТНО!За разлика от тебе обаче аз го прочетох И ОТЗАД НАПРЕД,като по тоя начин открих СКРИТИЯ СМИСЪЛ НА ДУМИТЕ...който ме порази тотално!

Коментиран от #26


Оценка:
-3 +4

хайде
26 Отговор

До коментар #25 от "onq s konq":


Опитай да говориш без да крещиш, така все едно си в някаква истерия.

Оценка:
-3 +3

Тръмп
27 Отговор
Точно наглия Станишев въъведе плоския данък 10%,нали всички олигарси са от партията грабителка-комуноидни фашисти!!!:):):)Точно родителите на Станишев и комунистите избиха Спасителите на евреите с Народния съд!!!:):):)Господ забавя,но не забравя и ще им се покаже скоро с Истинско правосъдие започвайки от джендърите и всички уродливи гнилочи!!!:):);)

Оценка:
-2 +10

Дора ухото
28 Отговор
Станишев защо. Не отидеш в Москва нея да просвещаваш ти забравили че както стояхте паднахте че не вие спасихте евреите а царя вие после избихте цвета на народа.моля се на Господ да не стана това което сте замислили злобните курнелия Елена ти така се подиграха с теб .

Коментиран от #30


Оценка:
-1 +5

Госあ
29 Отговор
Крайно време е мениджърчетата да бъдат сложени на място и да бъдат просто мениджъри,а не да се изживяват като крале. И всички, които се надяват да се докопат до баницата, трябва да знаят че в най добрият случай за тях ще има само трохи. Време е за ляво ;)

Оценка:
-2 +5

Д'мин
30 Отговор

До коментар #28 от "Дора ухото":


Майката на Станишев е украинска еврейка. Иначе и той, като Костов-оакат се на метеното, снишат се за известно време и току подадат глава от акото!

Оценка:
-0 +7

Диамантената ръка
31 Отговор
Абе защо все тая пуста Европа ги влече Станишев и Нинова, а не кръжока по българо-съветската дружба? Едно говорим, друго правим.

Оценка:
-1 +3

Ставрю
32 Отговор
Тоя боклук ще оправи комунистите. Продажен крадлив комунист.

Оценка:
-1 +2

Лев Ляв Дже
33 Отговор
Абе оно левите одавна имат лоби и у т'ва лоби има и от десните, ама не спасяват, а по стар лев обичай само се е@ават, че и нас почнаа офицялно.

Оценка:
-0 +0

Националист
34 Отговор
Този ми прилича на бездарник, разновидност на Борисов. По-добре е да се оттегли от политиката.

На България й трябват, умни, добри, талантливи, готови себе си да жертват за народа смели водачи.

Оценка:
-0 +1

Изкукуригал серизно горкият
35 Отговор
Тва момче не може да си върже обущата ,нас ни оправи хубавичко и ся ше оправи европа,
Що не го водят на лекар???????
Иска да лапне и от европейските пари .

Оценка:
-0 +0

Тъп
36 Отговор
Федалите и жендърите не могат да спасят Европата.Те могат само да е доубият.ПЕСоглав плъх.

Оценка:
-0 +0

Бай Благой
37 Отговор
Това да не е някакъв виц нещо?
Или верно го е казал....?

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.