26 Април, 2019 09:56 2 578 19

Вебер е срещу "Северен поток". А в Берлин какво мислят?

  • северен поток-
  • германия-
  • политика-
  • икономика

Германският консерватор Манфред Вебер, претендент за поста председател на ЕК, се обяви срещу "Северен поток 2", а по този начин и срещу линията на канцлерката Меркел

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Намерението на кандидата на ЕНП за поста председател на ЕК Манфред Вебер да се противопостави с всички сили на изграждането на "Северен поток 2", ако бъде избран, постави федералното правителство в неудобно положение. Работата е в това, че Манфред Вебер е представител на ХСС, една от двете консервативни партии в коалицията на Ангела Меркел. Той е и основен кандидат на германските консерватори за предстоящите европейски избори на 26 май. За разлика от Манфред Вебер, канцлерката Меркел се отнася положително към проекта "Северен поток 2", макар и с някои резерви. Тази тема стана основна и на правителствената пресконоференция в Берлин вчера.

Заместничката на официалния представител на канцлерката Улрике Демер отначало изобщо не пожела да отговаря на въпроси за плановете на Манфред Вебер, като заяви, че не е в нейните компетенции да коментира изявленията му. Но журналистите не се умориха да питат дали се е променило отношението на канцлерката към "Северен поток 2". "Не, не се е променило. Както и преди, канцлерката смята, че изграждането на втората тръба от газопровода отговаря на интересите на ЕС и е преди всичко комерсиален проект, макар и с политически измерения", каза Улрике Демер. Политическото измерение на този проект всъщност е транзитът на природен газ през Украйна, който може да се окаже излишен след пускането в експоатация на "Северен поток 2". Отчитайки факта, че в такъв случай Киев ще бъде лишен от транзитните такси, Берлин настоява за запазване на украинския транзитен маршрут за доставки на газ от Русия в ЕС и то в значителен обем. "Затова федералното правителство подкрепя усилията на ЕК, която се старае да намери решение на проблемите с транзита през Украйна на тристранни преговори с Русия и Украйна", заяви Улрике Демел в отговор на въпрос на кореспондента на ДВ. Не стана ясно обаче, в както точно се състои тази подкрепа.

Отговаря ли "Северен поток 2" на интересите на ЕС?

Защо за разлика от Манфред Вебер, германското правителство смята, че "Северен поток 2" отговаря на интересите на ЕС? Говорителката на министерството на икономиката и енергетиката Аника Айхорн отговори следното: "Ние сме заинтересувани от това, и занапред да бъдат задоволявани потребностите от природен газ на Германия и ЕС. А тези потребности ще растат. В това число и поради факта, че Германия реши да се откаже от ядрената енергия и въгледобивната енергетика", заяви Айхорн. Тя припомни, че Германия възнамерява да удовлетворява своите потребности от природен газ по различни пътища. В това число и чрез внос на втечнен природен газ. За тази цел ще бъдат изградени специални терминали за танкерите, превозващи втечнен газ.

Германското министерство на околната среда, което обикновено е доста сдържано по отношение на големи и рискови за околната среда инвестиционни проекти, също не възразява срещу "Северен поток 2". Прессекретарят на министерството Габриел Хауфе заяви, че "германските служби за спазване на екологичните норми са били приятно изненадани от факта, че участващите в реализацията на проекта фирми, са предоставили много обширна и подробна документация, демонстрирайки много високо ниво на информационна прозрачност".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русонефил

    4 20 Отговор
    В Германия упавлява голяма коалиция. Тоест Меркел заедно с другарите на приятеля на Путин Шрьодер. Така, че тяхното мнение е предвидимо.

    Коментиран от #2

  • 2 Meganoob BG

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "Русонефил":

    Ако бяха по-леки зимите в Германия...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Манфред Вьорнер беше шеф на НАТО.

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "антиНАТО":

    Той е покойник.

    Коментиран от #5

  • 5 То и тоя

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "Манфред Вьорнер беше шеф на НАТО.":

    То и тоя ако продължава така , скоро ще е покойник.
  • 6 Вебер не ги умее чалъмите

    1 4 Отговор
    От едно време всичките линии в които е участвала Меркел са ПРАВИ линии.Също като при нас.Пример с генералните изводи,по отношение на линиите и джизгиите,заложени в смисъла на Априлския пленум на ЦК на БКП:''всяка КРИВА линия,прекарана успоредно на АПРИЛСКАТА линия е ПРАВА линия!!!!!!''Така че..........
  • 7 гост

    3 8 Отговор
    България има и днес достъп през терминали в Гърция и Турция. Ако условията на търга за доставка на Булгаргаз не бяха направени така, че да изключат априори доставки на ВПГ през изискването за редовни месечни доставки – можехме да видим подобни оферти още при сегашния търг. Надявам се изкуствените бариери да бъдат премахнати и на предстоящия нов търг да имаме вече конкуренция и с доставчици на ВПГ, без значение дали е от САЩ, от Катар, Алжир или друга дестинация. Цените на спот пазари са изключително благоприятни в сравнение с цените по дългосрочните нефтеноиндексирани договори, по които купуваме от Газпром. И това няма скоро да се промени – вижте конюнктурата на пазара на суров нефт. Така ще бъде и през третото и четвърто тримесечие на тази година, както и в началото на следващата. Основните пречки евтин газ от глобалния пазар на ВПГ да не стига потребителите, са договорите на Булгаргаз с нефтена индексация с Газекспорт, клаузата „вземи или плати“ и най-вече рутината на десетки години работа с него. Има и много съпътстваща пропаганда – ако вярвате на наши медии и политици по-евтин и качествен от руския газ няма. Често цитират като доказателство уж растящия износ на Газпром за Турция във връзка с прекарването на Турски поток.

    Истината е тотално различна. Турция върви в съвършено противоположна посока - не само натовари сегашните си терминали за внос на ВПГ максимално, но строи и нови плаващи терминали. За отминалия зимен сезон бяха вкарани над 80 карга В
  • 8 гост

    6 5 Отговор
    Истината е тотално различна. Турция върви в съвършено противоположна посока - не само натовари сегашните си терминали за внос на ВПГ максимално, но строи и нови плаващи терминали. За отминалия зимен сезон бяха вкарани над 80 карга ВПГ, като процентът в турския внос скочи от 8% през 2017 година до 25% през 2018, а за последните пет месеца този процент е 33%. В същото време вносът на тръбопроводен руски природен газ през България се срина с 60 процента, без да е компенсиран през Син поток. През Турски поток доставки няма. Ако се сравним с Румъния, Турция и Гърция – през 2019 година само ние упорито оставаме без алтернативи в енергийния микс и плащаме премия върху цената за удоволствието да внасяме само от един източник. Това ни струва над 170 милиона долара на годишна основа, което е една четвърт от всичко, което плащаме.
  • 9 гост

    6 6 Отговор
    Вече всички очакват изграждането на газовата връзка между Комотини и Стара Загора, която наистина ще допринесе за диверсификацията на източниците на синьо гориво у нас. За съжаление строителството на връзката продължава да върви нелеко. Как ще коментирате проблемите за газовата връзкаq?

    - Цяло чудо е, че тази интерконекторна връзка стигна до тук, като зная цялата съпротива, пречки и откровен саботаж на всякакво равнище. Защото тя е първата и единствена външна връзка, която не е доминирана от руски газ и Газпром. Когато вървеше пазарния тест с обвързващите оферти пуснаха слухове, че няма да се получат обвързващи оферти. След това се опитаха да заплетат интрига и да сменят изпълнителния директор от българска страна, за да овладеят положението „от горе“ и контролират проекта. После тръгнаха жалбите от „вино“ и „млекопроизводители“, срещу проекта, които бяха подкрепени от български олигарси. Точно както навремето едни „екоактивисти“ бяха активирани от същите играчи, за да забавят и спрат Набуко в полза на Южен поток.
  • 10 гост

    6 4 Отговор
    Основната идея на блокирането на проекта Ай Джи Би е свързана с договора за доставка на единия милиард кубически метра от находището Шах Дениз. Ако се забави с една година, компанията с интерконектора няма да може да изпълни задължението си да пренесе природния газ към България, което ще принуди продавача да търси алтернативни маршрути и купувачи. Самото балансиране на интереси вътре в проектната компания е сложно, защото имате три компании от три страни, а проектът е с огледални процедури в Гърция и България.

    Сега същите среди изглежда са решили да торпилират проекта отвътре – с деструктивни компании и пиар, и отвън – като дискредитират проекта и обезсърчават участието чрез инсинуации и слухове. Какви ще бъдат икономическите ползи за България и региона от изграждането на един регазификационен терминал за природен газ край Кавала? Дали ще има интерес към инвеститори в такъв проект?

    - Има няколко проекта за регазификационни терминали, освен този край Александруполис, край Кавала и в залива Сарос близо до турско-гръцката граница. Въпросът е, че трябва да имаме политика каква роля избираме за българските държавни енергийни дружества– на акционери, на спедитори, на търговци. Защото не е толкова въпрос на конкретна полза, а на оптимизация на цялата верига на стойност. Страхувам се, че правителствата трудно вземат оптимални бизнес решения.
  • 11 гост

    5 10 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Има няколко проекта за регазификационни терминали, освен този край Александруполис, край Кавала и в залива Сарос близо до турско-гръцката граница !!!!!!!!!!!!!!!! Хахахахаххахаха !!!!! Българската русофилня още не е преглътнала терминала до Александрополис , а вече се готвят още ДВА ДРУГИ !!!!!!! Практически на същото място в разстояние на 40-50 км от него !!!!!!! Ееееех , мъка , мъка русофилска , хахахахха !!!!
  • 12 гост

    5 8 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Истината е тотално различна. Турция върви в съвършено противоположна посока - не само натовари сегашните си терминали за внос на ВПГ максимално, но строи и нови плаващи терминали. За отминалия зимен сезон бяха вкарани над 80 карга ВПГ, като процентът в турския внос скочи от 8% през 2017 година до 25% през 2018, а за последните пет месеца този процент е 33%. В същото време вносът на тръбопроводен руски природен газ през България се срина с 60 процента, без да е компенсиран през Син поток. През Турски поток доставки няма !!!!!!!!!!!!!!! Е кво стана бе русконадупените , хахахха ???!!!!! Що му бяха на Путя турските потоци , да ръждясват на дъното на морето , хахахах ????? Същото очаква и северните ви патоци , само гледайте !!!!!!!!!!
  • 13 Дориан

    4 4 Отговор
    Таа, в компетенциите на Германия влиза единствено стоката, която получава. Не е важно как е доставена или произведена. Поставянето на условия не е много на място. Това е все едно прост човек да се бърка в работата на архитекта как да конструира къща и да поставя "условия". Нека всеки си гледа в своята купа. А пък лобиста Вебер нека се укроти малко, защото депутатите пенсионери в страната му направиха глупавата стъпка да затворят изведнъж сумати централи, вместо да се създаде преходен период.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 гост

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "Дориан":

    Верно ли бе , ти да видиш , хахахаххаха !!!! Значи Германия е простия човек , а Раша "архитекта" , хахаххахахаха !!!!! Все съм знаел , че русконадупените не са съвсем в ред с главите , ама вие и за Карлуково сте безнадежден случай , лелееее !!!! То Наполеон и Цезар от тамошните ряпа да ядът в сравнение с "архитектите" , малеееееей !!!!
  • 15 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "Дориан":

    И вземи прочети нещичко преди да плещиш глупости , че хората ще пукнат от смях от тия простотии !!!! Първо не зависи от Германия , а от ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ , която трябва да РАЗРЕШИ на Германия изключения , ама ако ИСКА и ако РЕШИ , хахахха !!! И в директивата черно на бяло пише , собственост на тръбичките от НЕЗАВИСИМ оператор , в НИКАКЪВ случай свързан със собственика на газа , транспортиран по него !!!!!! ЗАПАЗЕН КАПАЦИТЕТ за ДРУГИ ДОСТАВЧИЦИ , НЕ ПО-МАЛКО от 50 % !!!!!!! Та кво викаше за "архитекта" , хахахахха !!!!!! Да речеш селски мазач надничар , да се съглася , хахахах !!!!!
  • 16 ASD

    1 3 Отговор
    Края на 2019 началото на 2020 Русия ще приключи с изграждането на газопровода "Силата на Сибир", които ще доставя газ за Китай. Сметките показват, че Русия няма достатъчно газ за запълване на всички налични тръби. Или по просто казано тръбата през Украйна пресъхва при всички положения. Дали Германия ще ще се включи към "Северен поток-2" си остава изцяло неин проблем.
    Остава като алтернатива доставки на втечнен газ чрез терминалите. Там също по-евтиния газ е руски, но на по-висока цена от газопроводния. Е винаги има алтернатива. Американски втечнен газ на 3-пъти по-висока цена!

    Коментиран от #18

  • 17 bye bye russia

    6 4 Отговор
    Нито северски, нито южен. Руски поток йок. Русия да продава своя газ на Пакистан и Афганистан. Тук сме ЕС. Ще получим газ от нашите членове в Средиземно море, Гърция и Кипър. Руснаците трябва да се научат да произвеждат и продават други неща, не само газ, така че да не гладуват.
  • 18 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "ASD":

    Хубаво е да се успокояваш със собствените си розови сънища , ама що трябва да ни занимаваш нас със тях , хахахах !!!! Първо "силата на Сибир " или както аз му викам по-точно СРАМА на Сибир , хахахха , е за 80 млд кубика !!!!! Разширението беше ОТКАЗАНО от Китай , който се готви до 3-4 години да повтори шистовата революция в САЩ и от вносител да стане ИЗНОСИТЕЛ на газ !!! Но така или иначе руски повече НЯМА да внася , включително втечнен , а преди 10 дена подписа 20 годишен договор за АМЕРИКАНСКИ втечнен газ !!!! Толкоз за Китай !!!! В ЕС Раша внася над 200 млд кубика и се надява на увеличение , напразно между другото , ама да речем , че ще устиска тия 200 млд !!!! Северните ти потоци са 110 млд ДВАТА и то ако втория изобщо стане !!!! Турския дето уж от миналата година трябваше да "захрани" Турция е празен като кратуната на раменете ти !!!! Доставки по него НЯМА и няма да има в близките поне 4-5 години , после я камилата , я камиларя !!!! И кое щяло да "пресъхне" , бе душко , тръбата през Украйна или жалките копейки които заработваш , хахахах ???!!! Да не говорим , че в момента има нов оператор , включващ най-големите компании от Франция , Холандия , Белгия , Австрия и дори ГЕРМАНИЯ !!!!!! Правилно виждаш , макар че сигурно ти се ще да си сляп !!!! Не само , че не пресъхва , количествата ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАТ през нея , а твоите сънища ще станат КАФЯВИ !!!! Сещаш ли се защо , хахахха ???!!!
  • 19 селянин 1

    1 0 Отговор
    Тоо,,Uber,,да си гледа такситата..а не да се занимава с руската газ..