4 Юни, 2019 10:00 4 300 39

4 юни 1989 година

  • тянанмън-
  • китай-
  • студенти-
  • бунт

Забравеното масово убийство

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 4 юни се навършват точно 30 години от клането на площад Тянанмън в Пекин, когато китайската армия уби най-малко 700 студенти, които искаха свобода в Китай. Студентските протести започнаха в средата на април 1989 – стотици хиляди се събираха на огромния площад с искания за демокрация, човешки права и елементарен свободен живот. Това беше удивително за страна, като Китай, където комунистите убиха около 60 милиона от враговете си.

Това коментира във "Фейсбук" Огнян Дъскарев.

С изумление гледах как режимът позволи на стотици хиляди студенти да правят общо взето каквото си искат в сърцето на столицата. Студентите направиха палаткови лагери и там се заселиха, което предизвика големи хигиенни проблеми и заплаха за населението на Пекин. Това беше допълнителен довод за властите да ги премахнат от площада. Студентите ставаха все по-предизвикателни и отказаха да изпълняват заповедите на ККП. Сигурен бях, че ще случи нещо много лошо и всеки ден слушах Би Би Си и Гласът на Америка за информация.

Тогава, в средата на май 1989 в Пекин пристигна на посещение Горбачов, първото от 30 години, очевидно с необикновено значение. Студентите правилно разчетоха, че докато той е там, те са в безопасност и затова утроиха демонстрациите, исканията, митингите. Но бях убеден, че след като Горбачов отпътува, ще има страшен погром. И това се случи – в ранното утро на 4 юни армията обкръжи площада и даде смешния срок от 2 часа на студентите изцяло да го опразнят. В противен случай, армията ще използва сила, както счита за добре.

Два часа явно бяха напълно недостатъчни стотици хиляди души да се изнесат и на мен ми стана ясно, че след два часа ще започне клането. След два часа, според Би Би Си /световната радиостанция/, на площада се чул тежък обстрел от автоматични оръжия и дори подкрепен с артилерия, и танкове! Явно комунистите бяха решили да ликвидират проблема бързо и завинаги. Масовите убийства продължиха два дни – 4 и 5 юни 1989.

Дън Сяо Пин, тогава най-влиятелен водач на Китай завинаги се опозори, защото се изцапа с кръв до шията. Сега го превъзнасят, като бащата на икономическото чудо, но всъщност той е /не/обикновен касапин. Другите двама масови убийци са Цзяо Цзян, генерален секретар на ККП и Ли Пън, премиер.

Има още стотици, като тях, но тези тримата трябва да се помнят.

Според властите убитите били около 300 души, което е очевидна лъжа. Според различни източници убитите са от най-малко 700 до около 3000 души.

След клането, обаче, настъпи най-срамното след самото клане. Западът повика, по-протестира, по-възмути се, няколко западни медии писаха известно време /няколко месеца/ и после – КРАЙ и ПЪЛНА ТИШИНА!

Западът, вкл. Америка НЕ СИ МРЪДНАХА ПРЪСТА да накажат по някакъв начин Китай. Точно обратното - Западът, вкл. Америка обсипаха Китай с хиляди фабрики, заводи, производства, технологии, за да може Китай сега да е втората икономика в света. От началото на века, само от САЩ не по-малко от 60 хил. заводи бяха изнесени към Китай, благодарение на глобализма и алчността на глобалистите. Те, естествено никак не се интересуваха от масовото убийство в Тянанмън.

Китайските комунисти това и чакаха – те успяха почти ИЗЦЯЛО да изтрият от паметта на китайците страшното масово убийство в центъра на столицата. В последните 30 години в Китай НИТО една дума не беше казана за клането – по медиите и навсякъде другаде. В учебниците по история няма нито дума за това, до днес. В резултат от десет китайци, днес само трима знаят какво се е случило.

Забравата позорно порази и днешните западни медии – днес да чухте по някоя западна/българска медия да се говори за клането?

Символът на страшното масово убийство завинаги се превърна неизвестният човек с торби с покупки, който предизвиква колона от танкове и не им позволява да се придвижат! И това в сърцето на комунистическата държава, която изби 60 милиона от собствените си жители!

Този неизвестен и вероятно още тогава убит смелчак, днес е световен символ на свободата.

А единственият човек, който сега наказва ефективно, мощно и болезнено Китай, макар поради други причини е Доналд Тръмп.

И това не е малко утешение.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Borislav Popov

    22 7 Отговор
    Тоя па слушал "свободна Европа" и Би Би Си !!! То там само правдата говорят. Като се има предвид че нито един техен журналист не е присъствал там ! Все едно обсерваторията за Сирия в Лондон - съставена от един човек!!
  • 3 С танко

    29 17 Отговор
    Китай, една от малкото страни, които се спаси от демонокрация. И сега, къде са те, къде сме ние, демонократизираните.

    Коментиран от #6, #7, #19

  • 4 Скорпион

    22 9 Отговор
    Смешния срок от 2 часа да опразнят площад Тянанмън??!! Не бе ще им дадът 2 години време. Сложиха им боя тогава за да може сега Китай да е световна сила! И тук трябваше да ви се тури един пердах и сега щяхне да сме много по - добре! Ударихте го на Анархия след 1989г.

    Коментиран от #10

  • 5 Не мина номера на враговете им

    23 5 Отговор
    Сложна ситуация. Кой стоеше зад студентите и какви цели преследваше? Такава огромна страна не може да съществува без ред. Явно им е трябвало време за историческо развитие, защото сега са изключително добре напук на техните недоброжелатели, които не можаха да разпарчельосат Китай и да го ограбят както направиха с други страни.
  • 6 Язе 2

    13 18 Отговор

    До коментар #3 от "С танко":

    Ходил ли си в Китай? Видял ли си как се работи в техните високотехнологични заводи? Като роби са - много труд за малко пари. Аз съм доволен, че живея и работя в България.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 100

    10 17 Отговор

    До коментар #3 от "С танко":

    Китай като държава може да е богата, но на 70% от китайците въобще не им е весело, бачкат за жълти стотинки, нямат много права, а държавата трупа на техе гръб трилиони долари резерв. А защо реши, че в България има демокрация? Тук просто демокрацията и модернизирането на обществото и икономиката бяха съботирани от службите и руските агенти.

    Коментиран от #26

  • 8 Бесен Язовец

    18 5 Отговор

    До коментар #6 от "Язе 2":

    Май ти не си ходил в Китай. Заплатите са им по 500$ рабитят на две места ако искат повече пари, чистота по улиците и е евтино. Последно ходих преди 2 г. в провинция Гуанджо където е индустрията, сигурно имат и по бедни райони но и в САЩ 10% живеят в кашони което е =на 35 милиона души! Много голяма заблуда е някой да си мисли че в Китай работят за 10$.

    Коментиран от #16

  • 9 С танко

    25 4 Отговор

    До коментар #6 от "Язе 2":

    Ходил ли си в България? Виждал ли си, че нищо не е останало от бившите заводи, селско стопанство, армията, образованието, здравеопазването, спорта... че и българите са на доизживяване, само пенсионери са останали, жертви на цигани, тел. имотни и политически измамници...

    Вярно е, че програмисти, хомосексуалисти, цигани, турци, бандити, най-вече с бели якички сега са по-добре. Обаче, народът си заминава.

    Коментиран от #11

  • 10 Теле

    17 3 Отговор

    До коментар #4 от "Скорпион":

    "Анархия" означава безвластие. Обаче, в България имаме власт на бандити, идиоти, гадове, българофоби, антихристияни.

    Коментиран от #12

  • 11 Професора

    15 4 Отговор

    До коментар #9 от "С танко":

    Това е плана, трябват им 5 000 000 население в плана,, Ран- Ът "е заложено, след като населенто достигне 5 милиона идват новите господари от Близкия Изток които в монента изкупуват и земеделските земи с поставени фирми.

    Коментиран от #13

  • 12 Скорпион

    11 2 Отговор

    До коментар #10 от "Теле":

    То е едно и също дали ще са тези или няма да ги има изобщо си е анархия! Затриха народ на 1300 г. само по тези земи за 30 г. а преди 681г. не се знае още от колко години сме били цивилизация

    Коментиран от #15

  • 13 етно граф

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "Професора":

    5млн., ама от тях 3млн. цигани, 1.5 млн.турци и "бежанци", и 0.5млн. "разни".
  • 14 stukar

    5 4 Отговор
    Това е един от първите "соросоиди" в Китай! Добре, че там ги поореждат чат - пат.

    Коментиран от #17

  • 15 Теле

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "Скорпион":

    Ама съвсем не е "едно и също". При безвластие и аз, мирния гражданин, и бандита сме въоръжени. При сегашното, бандитът е въоръжен, а пък аз, мирният гражданин "нямам право". Полиция, съд, медии, посолства, нпо-рки са на страната на бандита и/или циганина.
  • 16 Язе 2

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    Моите впечатления са от преди няколко години от Фокскон и Куанта. Бяха сложили мрежи на стълбищата, защото имаше масови самоубииства заради нечовешките условия на труд. Тогава заплатите в завода бяха $200 - $250 за работнизите и $2000 - $3000 за по-висшестоящите и експертите. Така че средно може да е и $500 заплатата.
    Иначе Китай има много лица. Видял съм и лъскавото му лице. Хотелът за $130 на вечер е на светоено ниво. А нещо чували ли сте за хората извън големия град от западните провинции? Защото Китай не кразбрежието.

    Коментиран от #18, #20

  • 17 100

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "stukar":

    А студентите от Тянанмън дали са знаели, че са соросоиди?
  • 18 Бесен Язовец

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "Язе 2":

    Еми ходи в село,, Мламлово "Бобов - долско и предстви че това е България на Света тогава! Все едно слушам филма на BBC за България където дават цигани в Ботевград как се греят на едно кюмбе и разказваха как българите преживяват зимата!
  • 19 Рашка с чашка

    4 8 Отговор

    До коментар #3 от "С танко":

    Отиди на Илиянци да ги питаш китайците защо са избягали от комунистическия рай. Питай ги какво търсят хиляди китайци в София. Те ще ти кажат къде сме ние, къде са те, като начин на живот за обикновените хора. Може и да ти хвърлят един бой, ако вземеш да ги поучаваш колко хубаво е в Китай.

    Коментиран от #25, #27

  • 20 Бесен Язовец

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "Язе 2":

    А бе ти си тури два камъка в една мрежа и се оплети и скачай в Язовир Искър! Видял си мрежи на стълбищата??!!! Те от стълбищата ли скачат от прозореца не може ли?

    Коментиран от #21

  • 21 Язе 2

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "Бесен Язовец":

    Точно от стълбищата са скачали, защото прозорците бяха с решетки. Просто констатирам. Аз в последствие разбрах. Мислих си колко загрижен е работодателя, а тя каква била работата. Явно работническите протести от 2012-2013г не са отбелязани в новините в БГ.

    Коментиран от #22

  • 22 Бесен Язовец

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "Язе 2":

    Ай че ми стана интересно къде точно на стълбището? Случайно да не стълбище от онова строителство от 60те години със шахтата? То по начало е задължително навсякъде стълбищата да са обезопасени ако има възможност за падане!

    Коментиран от #23

  • 23 Язе 2

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "Бесен Язовец":

    За Китай може да се говори много и за лъскавата му страна и за другата. Все пак тези младежи в заводите са отишли да изкарват пари тръгвайки от селскостопанският западен Кирай, където мизерията е по-голяма, но това не съм го видял с очите се. Просто го слушах от тях. Лесно е да се говори отстрани, когато се показват само лъскавите страни на една страна. Отиди, виж и коментирай. Много се отнесъхме в детайлите.
  • 24 и в БГ така трябваше а сега е късно

    4 2 Отговор
    700 протестърчета е никаква цена за това което са Китай в момента, много прозорливо са ги изпарили протестърските дебили, подстрекавани от лицемерния запад и боклуците от въд океана
  • 25 С танко

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Рашка с чашка":

    Интересува ме защо българите избягаха от "демократическия" "рай".
  • 26 Borislav Popov

    3 5 Отговор

    До коментар #7 от "100":

    Какви жълти стотинки бе !! 300 милиона китайци са с доходите на германци ! А Германия е 72 милиона барабар с бебетата и пенсионерите и тия на социални помощи. Работещите не са по вече от 30 милиона. Така че сам можеш да си направиш заключението за доходите и покупателната способност. То за това всички фирми направиха заводи и стоки които се произвеждат специално за техния пазар. Например - удължени луксозни лимузини - които не се предлагат никъде другаде .

    Коментиран от #34

  • 27 Borislav Popov

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Рашка с чашка":

    Китайци има още от 1800 година и в обора и в почти всички държави по света. Почти във всеки град по света има китайски ресторанти и магазини. Продължават и сега. Не забравяй че Хонконг до скоро беше Британска колония !
  • 28 сори сорос

    10 1 Отговор
    Там номера с цветната революция не мина.Китайците изкараха танковете и при един милиард население избиват 700 зомбирни соросоида. Ние не изкарахме танковете и при 9 милиона население изгубихме 2 милиона плюс цялата икономика, природните ресурси и суверенитет. Никога до сега из многовековната ни история, страната ни не е губила толкова много във всяко едно отношение.
  • 29 Генерал

    6 1 Отговор
    На 4 юни 1989 г. Дън Сяопин смаза безжалосно опита за преврат на китайския Горбачов Чжао Цзъян. Между другото, самия Горбачов по нареждане на своите англо-американски куратори беше на посещения в Пекин май 1989 г.за да активира Чжао, по това време генерален секретар на ККП(Китайска комунистическа партия), по-бързо да ликвидира Китай по подобие на СССР . Което показва абсолютната неграмотност на Горби и неговите англо-американски собственици относно Китай. Дън като председател на Висшия военен съвет на ККП и с подкрепата на т.н. "Съвет на ветераните на ККП" свали от власт предателя Чжао, който беше арестуван и поставен под домашен арест до смъртта си, и въведе сборни военни части от 27 армия и 28 армия в Пекин да разгони наетите "протестиращи". Първи избягаха в Хонконг съветниците и заместниците на Чжао, а участието на ЦРУ и МИ 5 в събитията на Тянанмън беше документирано безспорно. Любопитно е, че единствено МОСАД от западните разузнавателни служби, категорично е отказал да участва в тази антикитайска авантюра...
    Най-интересното е, че Китай не са имали 1 ден демокрация. А винаги са били световни лидери и то още от древността.
  • 30 RTE

    1 2 Отговор
    Радостни възгласи от сорта на, 700 протестърчета по малко. Голяма радфост, показваща че нищо човешко не им е познато. На такива които ако се окажат на тяхното място по една или друга причина, и вземат че ги наблъскат с олово по китайски пример, места тогава няма да си намерят да се оплакват. Случили им се на тях същото, съвсем по друг начин ще заприказват, няма да има протестърчета и икономически чудеса, радвайки се на един изкуствен китайски балон надут преди 30 г. Но нали не са били на тяхно място, се радват на смъртта на хората. Убедил съм се значи, че в такива приличащи само на хора чудовища, разум въобще няма, радват се на чуждото страдание, но за собствената си безопасност най-много знаят да парадират и да си търсят отмъщението нарушат ли им я. За това такива само оловото и тоягата залужават, и след това да тънат в забрава, както в момента тънат в забрава събитията от площад Тянънмън от 89-та година...

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 сори сорос

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "RTE":

    Радостта не е за 700 протестърчета по малко, за това, че цветната революция не успя. В противен случай не 700, а 70 милиона население щяха да бъдат по-малко.
  • 33 Ко са 60 мил скакалци

    0 1 Отговор
    В страна с 1.5 милиарда😂😂😂
  • 34 123

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Borislav Popov":

    Стигнали са германците, ама друг път. Заплащането в китайските фабрики беше около 3.60 долара на час, което прави около 600 долара на месец. https://www.investor.bg/aziia/336/a/rastiashtite-zaplati-v-kitai-sa-noj-s-dve-ostrieta-za-ikonomikata-235061/
    В Германия средната класа взима между 1500 и 2000 евро на месец
    https://money.bg/economics/kakvi-sa-realnite-zaplati-v-germaniya.html

    Коментиран от #35

  • 35 Зависи от гледната точка

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "123":

    800 долара е китайската заплата за оператор на машини , като стругар. Земеделието е по-зле платено , но там като правило, отиват по-тъпичките , само тук са богопомазани от евро-фондове. Повечето китайци живеят, и се хранят. във ведомствените жилища на заводите , значи голяма част от тези пари им остават артък , и Китай е най- големият световен пазар на НОВИ автомобили- всичко тича да прави заводи там. На германеца колко му остава , след като си плати данъка, квартирата , лизинга на автомобила , образованието? Германците са световно известни със своята икономична пестеливост-граничеща с цигания. Специалистите им са добре заплатени , но те са заплатени във всяка точка на света , дори и в България .
  • 36 onq s konq

    0 0 Отговор
    Интересно как е "Да дойде Станко" на китайски:)
  • 37 Бачо Киро

    1 0 Отговор
    С изумление гледал режима по радиото ББС и Свободна Европа по радиоточката в Горно Нанагорнище и всичко се пише, все едно е бил насред площада ... Пълни измишльотини в свободно съчинение... Колкото до САЩ що не си мръднали пръста .. ми те и сега го мърдат само където им изнася... Абсолютен бастун...
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.