Last news in Fakti

6 Юни, 2019 11:59 2 283 8

„Труд“: Свободата ни е скъпа, но друг трябва да я плаща

  • журналисти-
  • медии-
  • нова телевизия
„Труд“: Свободата ни е скъпа, но друг трябва да я плаща - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В последните дни група от сайтове, обединили редакционната си политика по волята на техните собственици, част от които подсъдими, провеждат активна кампания срещу най-голямата медийна група у нас. „Какво се случва в Нова телевизия?“, „Защо собствениците уволняват журналисти?“, „Свободата на словото е застрашена!“, гласят гръмките констатации на колегите, които целят да внушат, че първата частна телевизия у нас има непреодолим проблем с част от журналистическия си състав. Освен, че тези атаки по същество представляват уронване авторитета на конкурент, нанасят удар и срещу националния капитал. Никога досега срещу телевизия от ранга на Нова или на бТВ не се е водила толкова ожесточена кампания, може би и защото не са били българска собственост. Има и друг важен детайл – изданията, които проявяват нездрав интерес към съдбата на малка част от работещите в конкурентната Нова телевизия и сайтовете на групата, до едно са на издатели, чиито други бизнеси финансират изданията им.

Истината, разбира се, е далеч по-различна и последното нещо, за което в случая става въпрос е „свободата на словото“. Новите собственици на Нова телевизия, свързаните с нея нишови телевизионни канали и сайтове, са в правото си да търсят начин за ефективно управление на бизнеса си, което включва оптимизиране на разходите, които реалността показва, че са били значителни. Иначе, как да си обясним факта, че през 2008 г. Нова телевизия струваше 620 млн. евро, а десет години по-късно бе продадена за 180 млн. евро. На какво се дължи тази драстична разлика в цената, всеки сам може да си отговори, но не е далеч истината, че злоупотреба може да има не само при управлението на публични финанси, но и в частния бизнес.

Има ли изобщо казус с “уволнени” журналисти? По скоро няма. От Нова телевизия е била освободена единствено Виктория Бехар, която е била на изпитателен срок. Решението е дошло след като се е установило, че длъжността ѝ припокрива длъжностните характеристики на още двама директори в телевизията. Отделен е въпросът, че заплатата ѝ е била доста висока.

Парадоксално е, че напускането на двама продуценти от “Новините” – Цветомир Семов и Диана Димова също е включено в “хибридната пропаганда” срещу новите собственици на медията. За обикновения зрител тези имена не говорят нищо, за сметка на това заплатите, които са получавали, надвишават сериозно възнагражденията дори на водещи лица на телевизията и са били в пъти по-високи от тези на репортерите. Кой и как ги е оценил толкова високо? Оказва се, че несъразмерно високите възнаграждения са били възможни благодарение на бившата шефка на новинарите в Нова телевизия Дарина Сарелска, която бе освободена от предишните собственици, след разкритията на разследващия журналист Васил Иванов за налагането на цензура върху негови материали.

Доста различна от тиражираната се оказва истината и за трима други репортери – Миролюба Бенатова, Генка Шикерова и Марин Николов. Тримата са получили предложение да подпишат авторски договори и възнаграждението им да бъде обвързано с работата им. Срещу това телевизията е предложила пълни гаранции за тяхната независимост и пълна юридическа закрила при необходимост. Докато обмислят предложенията, информацията за офертата на телевизията се появява в сайтове, които в последните седмици демонстрират тенденциозно отношение към новите собственици на Нова. Разбира се, покрай многото невярна информация, за чието разпространение способстват, колегите предпочитат да се скрият зад мантрата за “свободата на словото”, но не и да признаят, че става въпрос основно за пари. За много пари. За заплати, които се конкурират с възнагражденията на депутати и гонят тези на президента и на премиера.

И за да бъде ясно, че зад цялата кампания срещу Нова телевизия, очевидно прозират нечисти интереси, нека погледнем какво започва да се случва с конкурса за нов генерален директор на БНТ. Изданията “Капитал”, “Дневник”, “Медиапул”, “Свободна Европа”, “Клуб Зет” цял месец ще ни убеждават, че конкурсът е нагласен, че “телевизията майка” няма бъдеще, защото не я управляват посочени от техните собственици ръководители, че “свободата на словото” у нас пропада още, и още… “Свобода”, която всъщност има своето изражение във финикийски знаци, “свобода”, която обаче друг трябва да им я плаща.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 6 гласа.
Платена публикация

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Преброяване на бесните язовци

    15 3 Отговор
    Хахахах ай бегайте бе. Не сте "Труд", а "Труп". Слагаческа "медия", като 99% от медиите у нас.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Лора

    2 3 Отговор
    Много вярно заглавие на темата....!!!
  • 4 ПЕШО

    7 2 Отговор
    Много е мазен този Петьо Б. чак мас тече от този трудещ се вестник
  • 5 Гост

    11 0 Отговор
    затова се купуват медии и телевизии, определени хора да пропагандират определени неща.
  • 6 Тити

    3 0 Отговор
    Имам вестник ще пише каквото поискам.
    Имам телевизия ще се предава каквото кажа, ще обслужвам тези които ми плащат!
    ТОВА СЕ НАРИЧА СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ И СВОБОДА НА СЛОВОТО ПО НАШЕНСКИ!
  • 7 Смотан

    0 1 Отговор
    За медиите не знам, но друг да плаща е фикс идея.
  • 8 Нещо се случва, еди кой си...!

    1 0 Отговор
    То отдавна се случи вече....!