Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Защо сериалът "Чернобил" е толкова успешен?

Сериалът "Чернобил" ни припомня една версия за разпада на комунизма, която бяхме позабравили: аварията в Чернобил. Тя показа, че системата е дълбоко неадекватна и вече застрашава не само себе си, но и света.

Публикувана: 14 Юни, 2019 13:00
17 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1395
Защо сериалът "Чернобил" е толкова успешен?
Снимка: EPA/БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.
 
Източник:
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Различни са версиите за края на комунизма. Едни подчертават политиката на човешките права на слабия президент Картър, укрепила дисидентските движения в лагера. Други величаят покерджийския блъф на силния Рейгън за стратегическата отбранителна система "Звездни войни", която изнерви Съветите и ги накара да хвърлят картите. Сериалът на НВО ни припомня една трета версия, която бяхме позабравили: аварията в Чернобил; посочвал я е впрочем и самият Горбачов. Тя показа, че системата е дълбоко неадекватна и вече застрашава не само себе си, но и света.

"Чернобил" и комунизмът

Много мнения бяха изказани за това дали действителността във филма е реалистично показана - че тогава в СССР нямало тениски и ходели по потници или че не можело партиен деец да пие водка на работното си място. (За тениските не съм сигурен как беше; водката мен лично ме убеждава). По-сериозната критика върви в посока на централния конфликт между смелия индивид и системата - той, казват, бил характеристика на англосаксонската култура и звучал привнесено в съветската действителност. Може би има нещо такова: сериалът така или иначе е предназначен за глобална публика. Но като се замислиш, защо да е толкова различна Русия? Какъв персонаж беше физикът-дисидент Сахаров, революционерът по неволя Клим Сангин на Горки, близкият до декабристите Пушкин, затвореният в психиатрия Чаадаев? С какво физикът Легасов е различен като типаж от Чеховия доктор Рагин ("Палата номер 6"), който започва да съчувства на психично болните си пациенти и в последна сметка бива затворен при тях?

Художественият образ предполага дистанция и обобщение. Не знам дали точно така е изглеждала ядрената централа, но комбинацията от обективно остаряла техника, грозни блокове и осветление, което убива цветовете, ми внушава усещане за убогост. Всичко е направено евтино и набързо. Това е впрочем резултат от благородната цел, която комунизмът си поставя, поне от Хрушчов нататък - спешно да задоволи "растящите потребности" на народа. Строи неугледни панелки, произвежда развалящи се Москвичи, но когато почне да произвежда и евтини атомни централи, става страшно.

Самата авария ни дава идея за основния проблем в тази система: информацията. Причините за нея са много - от недомислица в технологията до човешка грешка. Въпросът е, че обществото е така устроено, че деецът А не може да вдигне телефона и да съобщи на дееца Б: имаме такъв и такъв проблем. Намесват се идеологически ритуали, изпълнение на планове, западният империализъм, та дори самият Ленин. Резултатът е престъпната първомайска манифестация, когато хиляди граждани в Киев, Минск, та чак в София получиха високи дози на облъчване.

Представяте си колко неадекватна би била тази система днес, след дигиталната революция? Един изследовател писа, че американският интернет успял, защото действал "комунистически" - потребителите споделяли безкористно информация; обратно, съветският забоксувал, защото в него действали вълчи капиталистически закони - всеки се страхувал от всеки и пазел информацията само за себе си.

Ужасна система, която ражда героизъм

Не разбирам защо сериалът предизвика тази яростна реакция на русофилите в България, пък и в самата Русия, където готвели ответен сериал с агент на ЦРУ, който ще се окаже виновен за взрива. Огромният му успех се дължи именно на това, че наред с обречената система, той показва невероятния героизъм на съветските хора, който - да ме прощавате за патетиката! – не мога да не асоциирам с Отечествената война. Когато Сталин, поделил Европа с Хитлер и обезглавил армията си, хвърля народите на СССР в чудовищно изпитание, те го преодоляват въпреки грешките и диктатурата му.

Силата на филма е в това, че в този героизъм няма патетика - нито съветска, нито холивудска. Нещата са някак всекидневно двусмислени. Хората хем знаят какво рискуват, хем не съвсем, защото радиацията е невидима. Бабата, видяла и фашисти, и комунисти, отказва да се евакуира пред тази невидима заплаха. Заместник-премиерът Шчербина, изпратен на място, научава едва от учения, че ще умре до две години, което и става. Миньорите, повикани да копаят под централата, се досещат, че на тази дълбочина няма как да са защитени и все пак продължават работата. Наред с преливането между знание и незнание е сложното отношение между принуда и доброволчество. Пак асоциация с войната: хем саможертва, хем политкомисарят е отзад с пистолета.

Удивителна е сцената, в която трябва да се намерят трима за отпушване на шлюзовете, така че радиоактивната вода да изтече, преди да бъде предизвикан нов взрив. На Горбачов го казват в пряк текст: искаме разрешение да изпратим на смърт трима души; той маха с ръка, какво са трима при толкова застрашени. Физикът Легасов, заеквайки, опитва да предложи на работниците 400 рубли награда и някакви облаги, но желаещи няма. Тогава партийният човек взима думата и залага на нещо съвсем различно: просто трябва да се направи, за да не умрат милиони хора. И сега вдигат ръка трима - Баранов, Беспалов и Ананенко; поради странната рулетка на радиационното заразяване само първият ще загине.

Няма роботи, затова на терена ще бъдат пратени "биороботи", сиреч войници. Няма защитни дрехи, миньорите работят чисто голи. Наместо евакуация - блокиране на населението в района, защото престижа на държавата е по-важен от живота на гражданите. Ужасна, нечовешка система, която ражда героизъм отчасти именно поради своята неразвитост. Само защо се наложи той да бъде възпят от американска кабелна телевизия? Не знаем дори истинския брой на жертвите. На мястото на аварията със средства на ликвидаторите и спестен материал от бетонния саркофаг днес има скромен паметник с нескромното заглавие "На тези, които спасиха света". Няма защо да се подиграваме на руския месианизъм, светът наистина беше под заплаха. Въпросът е дали пък не беше по-добре да беше нямало от какво да се спасява?

България и "Чернобил"

В България филмът разбуди очаквани реакции срещу проекта "Белене". Може би помните състоянието на централата "Козлодуй" в началото на 90-те и как повярвахме на "Ку-ку"-шегата, че там е станала авария. Вероятно не е вече същото днес, когато сме плътно контролирани от ЕС, но усещането за това, че в ядрената енергия има нещо неуправляемо и надчовешко отново се събуди. И че държавица като България, където не се знае дори кой отговаря за язовирите, може би по-добре да не се захваща с неща, които не са ѝ по силите. Впрочем, успехът на филма е свързан и с мощната зелена вълна в цяла Европа днес.

Друг ефект, това е бумът на селфи-туризма, нараснал под прякото въздйстиве на сериала. Прекрасни девойки позират сред мъртвите блокове на Припят, напуснатите детски площадки, подивялата растителност, младежи се правят на мутанти, които ви дебнат в радиоактивната зона. Тази естетизация вероятно е знак за това, че аварията, а заедно с нея и безотговорният идеологичеки режим, който я направи възможна, са отишли безвъзвратно в миналото. Дали пък не избързваме, драги туристи?

Поставете оценка на статията:
Оценка 4 от 8 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Голям Слон
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Сериалът е успешен, защото е сериал :-) А народът напоследък умира за такива. И колкото повече сезони, толкова по-добре. Естествено, за мен това е безкрайно чуждо занимание, но явно че не съм като всички. Не проумявам и друго - как можеш да свързваш аварията с комунизма. В Япония комунизъм ли е? И какво стана там, след като ги удари цунамито? Две седмици се правиха, че нищо не се е случило и накрая даже не си признаха, че изтровиха океана с техните отпадъци. Но те са японци и на тях изглежда им е простено. А за бившия СССР прошка няма! Само там грешат и само техните грешки са фатални. Най-вече защото са от другия лагер..

Коментиран от #2, #14


Оценка:
-13 +24

aoжга
(гост)

Неутрално
2 Отговор

До коментар #1 от "Голям Слон":


Май нищо не си разбрал...

Коментиран от #3, #11


Оценка:
-12 +11

Голям Слон
(гост)

Неутрално
3 Отговор

До коментар #2 от "aoжга":


Сериали не гледам! По-ясно не мога да го кажа/напиша. Какво знам и какво съм разбра за случката с 30 годишна давност (и малко повече) - няма смисъл да обсъждаме. Виждам откъде идва статията и това ми е напълно достатъчно, за да разбера какво точно иска да каже и КОЙ най-вече..

Коментиран от #10


Оценка:
-7 +12

Чуден сериал
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Сега чакаме сериали и подобни анализи за екокатастрофата на Бритиш петролеум в Мексиканския залив, Фокушима, пожарите в Ирак и др. От сега си знаем, че е от комунизма.

Оценка:
-6 +16

Щото всички му правите реклама
(гост)

Неутрално
5 Отговор
И гледащите сериали го гледат. Аз не съм гледал и 1 минута от Игра на тронове, няма и 1 минута от Чернобил да гледам. А и е успешен предимно на запад, където комунизма е нещо непознато. Тук у нас не съм чул някой да го гледа.

Коментиран от #9


Оценка:
-9 +11

Дойче веле
(гост)

Неутрално
6 Отговор
сайта за фалшиви и манипулирани новини.

Оценка:
-3 +5

7
Този коментар е премахнат от модератор
8
Този коментар е премахнат от модератор
НАТО ВЕЦ
(гост)

Неутрално
9 Отговор

До коментар #5 от "Щото всички му правите реклама":


Така е щото не си от клубчетата на "чичко" Шорош, където е задължителен предмет към курса по пропаганда.

Оценка:
-1 +1

аожга
(гост)

Неутрално
10 Отговор

До коментар #3 от "Голям Слон":


Би ли обяснил какво и кой иска да каже нещо, като виждаш откъде е статията?

Оценка:
-1 +2

Крепостен селянин
(гост)

Неутрално
11 Отговор

До коментар #2 от "aoжга":


Първо прочети статията изгледай филма после коментирай.
Филмът е направен доста сполучливо. Само не вярвам да са пускали работници и войници без защитно облекло. Руснаците по това време бяха доста напред в химическите войски. Но всичко останало е вярно. Тоталитарната система е збъркана, непрогресивна, води до застой и нравствен и материален упадък.
Аз при гледането се отвратих от кадрите в същото време си спомнях, че точно така бяха нещата и се чудех как сме могли да живеем така 45 г.

Коментиран от #15


Оценка:
-2 +4

Нафърфорий
(гост)

Неутрално
12 Отговор
Както беше казал тук един форумник- гьобелсовата пропагандна машина ряпа да яде! Меко казано съм отвратен! Направили американците един филм, за да анатемосват Русия, без те да виждат собствените си кирливи ризи. Малко са американските режисьори и автори, които си позволяват да покажат кирливите ризи на САЩ - Раковите заболявания във Виетнам и на Балканите на какво се дължат? За един приятел питам. И сега всичкото меедии,тролове гледа да намаже от този сериал, хем пара да вземе, хем рейтинга на тая боза да вдигне. Нали виждам, изказвам си мнението аргументирано и по три торола ми скачат да бълват слуз!

Оценка:
-3 +4

Румяна Костова
(гост)

Неутрално
13 Отговор
Очаквах по-добър филм от НВО,но се оказа като се разрових, че не е само тяхна продукция. Не ми хареса патоса във филма. Обикновените хора били добри и герои, когато го изисква ситуацията Дреме им на американците за обикновените хора, те залагат на пропагандата. И с този филм изглежда успяват,мниго овци има по света . И недоразумение то във фил а въобще не е в потници те или използуване на ОК в разговорната реч Относно бабата, която била преживяла и царизма и комунизма с конфискацията на имота и, че и чак Голодомора-тука отново сценаристите са излъгали. По времето на колективизация районът около Чернобил е дива местност, там не е имало никакви села и баби, които после да разказват за лошите руснаци, които са ги морбили от глад, а Дойче Веле да изпада в умиление. И това, ако не е пропаганда, здраве му кажи

Оценка:
-0 +0

Румяна Костова
(гост)

Неутрално
14 Отговор

До коментар #1 от "Голям Слон":


Прав сте за Япония, там също обществеността не се информира веднага, което пък никак не омаловажава престъплението на комунистите, начело с Горбачов Къде сега е, обаче той и защо никой не му търси отговорност за първоначалното премълчаване на този инцидент. Горбачов си е в Америка, преподава в университет там, награден е с Нобелова награда за мир 1989 година и има много други награди и почетни звания, една от които е,, Хуманист на столетието"Филмът може би щеше да се получи по-нормален, ако имаше по-малко пропаганда и ако миньорите бяха показани по-реалистично.

Оценка:
-0 +0

Румяна Костова
(гост)

Неутрално
15 Отговор

До коментар #11 от "Крепостен селянин":


И миньорите, копаещи километри тунел с малки лопатки също е реалистично според Вас. Изглежда те не само техника не са, виждали, ами и обикновените кирки като възможен инструмент в мините са им неизвестни. Но иначе са оцапани с черно по лицата и се разкарват голи пред камерите. Щото, ако не видим да лъсне гол мъжки задник и предник, може да се усъмним в героичността им.

Оценка:
-0 +0

Хрониките на Евразия
(гост)

Неутрално
16 Отговор
За пръв път гледам западен филм  за СССР , направен толкова реален , до най - малките детайли .Във втората серия на "Чернобил", Легасов  даже от дивана става като съветски човек - с лошо ушит от некачествен материал костюм ,с натегнати панталони над корема , рогови очила и с недообръсната брада .
Въобще филма е страшно реалистичен ..

Оценка:
-0 +0

реално
(гост)

Неутрално
17 Отговор
защо да не е реален. намерих стари кадри и като се загледа човек, нещата изглеждат кат ов сериала. постарал се е режисьорът. по средата на видеото тук има кадри на ликвидаторите на покрива: https://www.youtube.com/watch?v=TqVrNMneED8

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.