Last news in Fakti

28 Юли, 2019 19:07 11 683 52

Митовете за Васил Левски

  • васил левски-
  • митове-
  • апостол на свободата-
  • ивайло христов-
  • професор-
  • гроб

Един от споровете е за това къде е погребан Левски

Митовете за Васил Левски - 1
Снимка: Wikipedia
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Васил Левски безспорно е най-известната личност между българите, но в същото време е и революционен и политически деец, чиито жизнен път и дело крият и редица загадки. Например: бил ли е идеолог на тайната Вътрешна революционна организация (ВРО)? Или е само деятел – практик, положил нейните организационни основи? Кога и по какъв начин дейността му става известна на турската полиция? Защо толкова опитен революционер се връща в Ловеч на 24 декември 1872 г., (на път за Букурещ), след като е знаел, че там е в опасност? Следователно, Левски предаден ли е или той в Къкрина сам е попаднал в клопката на заптиетата? И най-важното питане: вярвал ли е наистина Апостола, че България ще се освободи преди всичко със силите на своя народ, при положение че е имал доста причини да е резервиран към такава перспектива? При наличието на огромната и силна армия на Османската империя, липсата на средства и оръжие в комитетите, отсъствието на международна подкрепа и т.н. В тази поредица от неизвестности без съмнение един от най-интересните и дискутирани въпроси е този за последните мигове и гроба на Апостола.

Последната нощ на Апостола

Има предположения, че през нощта срещу 6 февруари 1973 г. Хаджи поп Ангелко – свещеник в черквата „Св. Архангел“ (сега съборена) се среща с Левски, за да го изповяда. На път за казармите до „Св. Ал. Невски“, минавайки през църквата „Св. Архангел“, за да вземе епитрахила и кръста, сварва там Христо Хамбарков, клисар на „Св. Петка Самарджийска“ и добър познайник на Левски, когото взема със себе си. Когато се връща вкъщи, поп Ангелко казва на домашните си, че изповядал Левски и че ще го бесят на другия ден. Дали тази среща е била официално позволена или Апостола я урежда по свой начин, какво точно са си казали тримата, какво се е изповядал Левски, остава да гадаем. Твърде вероятно е тогава Дякона да е поискал християнско погребение, и по всяка вероятност изравяне от Позорните гробища. С други думи, такава възможност се е предвиждала още преди обесването и за тази цел е била извършена необходимата подготовка.

Един от големите страхове на Левски като духовно лице и вярващ християнин е да не остане неопят и непогребан и да не се знае къде е гробът му. Затова на Велика събота – 19 април 1864 г., Левски реже косата си и я дава на майка си да е скрие с думите: „Като чуеш, че съм загинал, да я извадиш, за да се опее и погребе вместо мен, защото може да остана неопят и непогребан.“. Такова е и предсмъртното желание на Апостола, изказано пред Никола Цвятков по пътя им от Търново до София: „Ако ме обесят, поне ще ми остане гробът в България и всякой ще го знай, а ако ме пратят на заточение, ще ми изгният костите надалеко“. Това всъщност е единственото нещо, което той е поискал за себе си!

Последният ден

Денят на обесването на Левски – вторник, 6 февруари, пазарен ден, е бил студен и ветровит. Мястото е заобиколено с кордон от два взвода заптиета. Заедно с полицейската част присъстват и тълпа от турци и цигани. След като изчакват да дойде управителят на София Мазхар паша с няколко други големци, довеждат конвоирания Левски. Българи наоколо е нямало, освен по двама-трима представители на тогавашния еснаф, които за били задължени да отидат, както и неколцина българчета. Те по-късно възпроизвеждат по най-различен, често произволен начин обесването и поради това трудно може да им се гласува доверие. Оскъдните спомени свидетелстват, че Дякона е бил облечен с дрехите, с които е заловен в Къкрина – ямурлук, турски полувехти дрехи с вишнев цвят, арнаутски потури, опасани с пояс, навуща до коленете от бяла аба с черни гайтани и цървули. Нозете са в окови, на ръцете – белекчета. Бил е изнемощял, с изпито, пребледняло страдалческо лице и с вързана глава.

Последните мигове от живота на Васил Левски са документирани в разказа на неговия изповедник при бесилката – иконом поп Тодор Митов (1836-1891), учител и свещеник през 1873 г. в църквата “Св. Неделя”, член на Софийската религиозна община и на основания от Левски революционен комитет. Той е повикан специално от Мазхар паша да причести Апостола. След Освобождението на България поп Тодор става депутат в Народното събрание и внася предложение за отпускане на 20 000 лева за започнатия, но недовършен поради липса на средства паметник на Васил Левски. Той е единственият възрастен българин, пряк свидетел на случващото се под бесилото в зимния февруарски ден на 1873 г.

Както е известно, разказът на поп Тодор е записан от Захарий Стоянов през 1885 г. в малка тетрадка с надпис “Ботев – Левски – Бенковски” (съхранявана в НБКМ – БИА II А 8675). Сведенията за обесването на Левски там заемат първите три страници. Най-вероятно срещата между двамата е станала между 9 и 15 януари 1885 г., когато Захарий Стоянов идва в София да събира допълнителни данни за готвеното от него второ допъл­не­но издание на биографията на Левски. След Освобождението поп Тодор разказва за последните мигове на Левски пред различни свои съвременници. Между тях са Иван Вазов, Стоян Заимов, Иван Кършовски, Стилиян Чилингиров, Георги Попов, Михаил Буботинов, Тома Васильов, Иван Бобевски и др. Във всички разкази с малки изменения се повтарят идентични моменти: осъденият Левски пристъпва към бесилото хладнокръвно, само с наболи капки сълзи в очите; приел е не само да се изповяда, но и да се причести; молбата му е да е поменаван като йеродякон Игнатий; изповядва греха си за убийството на чирачето в Ловеч, но подчертава и мотива за греховете си: „Всичко, което правех, правех го за народа“. Преди да бъде избутано бурето изпод краката му, в три от разказите срещаме и последните му думи: „Боже, избави България!“. В спомените на Иван Бобевски се среща и изразът, казан от Левски: „Моли се, Отче, не за мене, а за Отечеството България!“.

Знае се със сигурност, че след обесването на Левски тялото му е било закарано с каруца наблизо до бесилката в тогавашните софийски „позорни“ гробища, в които са заравяни хора без самоличност, самоубийци, екзекутирани престъпници, ударени от мълния и пр. Там е бил заровен и Апостола. Оттук нататък започват хипотезите.

Версиите

Анализът на съществуващата, откъслечна информация по тази проблематика показва, че спорът за това къде е погребан Васил Левски реално се върти около няколко вероятности. Едната е свързана с възможността Апостола да е погребан с разрешение от турските власти в т. нар. “западно гробище” на София, което е редовно християнско гробище. Това са българските гробища извън тогавашния град, на запад от сегашния булевард „Христо Ботев“, в близост до днешното Министерство на земеделието и храните. Тази теза е поддържана главно от археолога проф. Стамен Михайлов. Наскоро в книгата си „Разкрити документи за гроба и костите на Левски и Бенковски“(2017) Николай Иванов актуализира тази хипотеза за погребването на Апостола. Поддръжници на ясновидката Ванга застъпват становището, че мощите на Левски са в църквата „Св. Николай Чудотворец Мирликлийски“ (срещу Софийската митрополия), съществува и предположение, че Апостола е погребан в родния си град Карлово или в Сопот.

Най-дискутираната, но и най-близко до истината и най-красива е версията, застъпвана от Николай Хайтов. Тя определя църквата „Св. Петка Самарджийска“ като място, където е препогребан Васил Левски. Резюмирана, тя звучи по следния начин: Левски е погребан в “позорното гробище” на София. Това обстоятелство не може да не е пробудило желание сред неговите съратници, почитатели и приятели да го извадят оттам и удостоят с почетно погребение. Така още същата нощ след деня на обесването тялото на Апостола е изровено, пренесено и погребано в олтара на църквата „Св. Петка Самарджийска“. Този подвиг е извършен от Христо Хамбарков – клисар на „Св. Петка Самарджийска“, свещеник Кръстьо Стоилов и Илия Лазаров Джагаров от с. Локорско, участник в четата на Христо Ботев.

Ако се систематизират съществуващите свидетелства, върху които се основава тезата на Николай Хайтов – един от най-активните участници в общобългарския дебат, свързан с тленните останки на Апостола, те биха изглеждали по следния начин:

Установено е, че Васил Левски е погребан в „позорното гробище“ на София. Не само защото спомените в тази посока са най-вероятни, а и поради това, че това би била естествената мотивация на османските власти за съответното разрешение. Абсурдно е наличието на дълга и тържествена погребална процесия през целия град, до западните българските гробища, при положение че близо до бесилката на Левски са позорните гробища. Гробът на Левски в позорните гробища не е открит. Във всички биографии на Дякона се посочва, че гробът на Левски край бесилото на другия ден бил разкопан и празен. Той не е открит и в основите на паметника в София, не е открит и през 20-те години на миналия век, когато се засилва интересът към гроба на Левски. Тайната започва да се разплита от съпругата на един от погребвачите на Левски – софийската жителка Мария Поппавлова, по мъж Джагарова, през 1937 г., когато се честват 100 години от рождението на Апостола. Нейното разкритие излиза в тогавашния в. „Мир“ на 6 март 1937 г. Там е посочено, че Левски е препогребан в олтара на църквата „Св. Петка“ на ул. „Мария Луиза“ № 2 (където се намира и днес). Съобщава и имена на онези, които са погребали, начело с клисаря Христо Хамбарков. Нужно е било само да се разкопае посочено място и да се провери казаното от Мария Поппавлова, но Софийската митрополия не разрешава, тъй като църковния олтар е свято и неприкосновено място.

Деветнайсет години по-късно, през 1956 г., във в. „Труд“ (от 17 май) е обнародвана статия, където ясно се казва, че в „Св. Петка Самарджийска“ е гробът на Васил Левски. Като тези съобщения не изказват някакви произволни хипотези, а посочват точното място на гроба – „отляво на Светия престол“. Едва тринадесет дни след публикацията в „Труд“, по време на археологически разкопки, именно в църквата „Св. Петка Самарджийска“ до ЦУМ е намерен скелет № 95 (на Левски), именно „отляво на олтара“ на храма. Скелетът е на мъж 172 см., зарит в гробна яма без ковчег, а долните му крайници са били вместени в дупка, побита в олтарната основа. Съвпадението е очевидно и смазващо. И за непредубедените няма съмнение, че е разкрит гробът на Апостола. Тоест имаме пълно съвпадение между документираните в печата съобщения и откриването на гроба на посоченото място на 30 май 1956 г. , което е най-убедителното доказателство за тяхната историческа истинност. Незнайно по какви причини обаче откритият в олтара гроб е заринат, а костите – събрани в едни циментов чувал и изнесени неизвестно къде.

Нови 23 години се мълчи по този въпрос, докато в кн. 11 от 1979 г. на сп. „София“ излиза една статия на арх. Сава Бобчев, заместник-ръководител на разкопките от 1956 г. Той излага истината по разкриването на гроба на Левски и подкрепя твърдението си с направените от него скици и проучвания. Тогава избухва с пълна сила спорът за гроба на Левски, в който се включва и Николай Хайтов през 1984 г.

Кулминация на полемиката за гроба на Левски е състоялото се обсъждане в БАН през февруари 1986 г.

Основният извод (който не е оспорен нито на това обстойно обсъждане, нито в излезлите след него публикации) от проведената дискусия е, че в „Св. Петка Самарджийска” са „били извършени необичайни погребения след изграждането на църквата. При това положение е голяма вероятността единият от скелетите да е бил на Васил Левски, като се изхожда от сведенията, които насочват вниманието към тази църква още преди 9 IX 1944 г.“ Препоръчва се да се обсъди, в светлината на историческите свидетелства, въпросът за поставяне на паметна плоча в църквата с надпис, удостоверяващ, че въз основа на исторически сведения в олтара на църквата е бил препогребан от родолюбиви българи Апостолът на свободата Васил Левски. Такова решение е взето от Президиума на БАН на 26 април 1986 г., а паметната плоча след дълги митарства е сложена едва през 2012 г.!

Колкото и парадоксално да прозвучи, трябва ясно да се каже, че установяването гроба на Апостола реално се оказва еднакво неудобно както за комунистическата власт, така и за новоизлюпената след 1989 г. парламентарна демокрация. Абсурдно е, но е факт – днес големият дебат, свързан с местопрепогребването на Васил Левски е почти забравен! Той е само някаква следа от миналото на обществения живот в България, която днес е вън от интересите на интелигенцията, потъваща все повече в пипалата на неолиберализма и космополитизма.

Най-хубавото, което в случая е важно да се подчертае специално, е фактът, че когато на 18 февруари 2012 г. се сложи последната възпоменателна плоча върху източната стена на „Св. Петка Самарджийска“, около храма имаше много просълзени българи и българки. Те бяха и млади, и стари! За тях очевидно истината за гроба на Левски не е празна словесна полемика между скучаещи учени и интелектуалци, а думата „родолюбие“ не е грях. Така в последна сметка се сбъдната една от големите мечти на Николай Хайтов! В някаква степен се изпълни и заветът на Левски: „гробът да му е в България и всеки да го знае“! Може би и двамата са се усмихвали отгоре, когато са наблюдавали паметното събитие. Дано да е така, защото в нито една от известните досега фотографии на Апостола, той не се усмихва!


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ghost

    33 1 Отговор
    Важното е , че е в България - както е искал В. Левски.

    Коментиран от #44

  • 8 Кой68

    27 3 Отговор
    Всичко си го заслужаваме....Даже ни е малко...Дърво без корен.
  • 9 Какъв идиот трябва да си

    38 5 Отговор
    за да сложиш костите на Левски в чувал от цимент и да ги затриеш?
    Защо е трябвало да го изравят след като е имало живи свидетели,че там е заровен?
    Само луди хора са ни управлявали и преди.
  • 10 Усмивката

    32 7 Отговор
    По важното е да се знае че е имало българи. Да се напомни на Хасан че и сега ще да има. И то след почти 500 годишно изтребление! Та не би трябвало и сега, след 75 годишен комунистически геноцид да ни унищожат.
  • 11 Тръмп

    24 24 Отговор
    ИЗОСТАВЕН е на Позорните гробища,това е Истината!!!:):):)Всичко друго са спекулации и то комуноидни,като на Хайтов!!!:):):)Последното му желание не е изпълнено от никой и ТОЙ няма гроб,това е ФАКТ!!!:):):)Язък за целия му труд и себеотдаване,язък и за Революционните комитети,чиито членове изобщо ги няма в тази История,мълчат във Вечността!!!:):):)И втори Левски да се яви,пак ще остане без гроб,както и Ботев,и много други Герои!!!:):):)

    Коментиран от #48

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ААА

    24 1 Отговор
    За всичко е виновен чифлик-батиранският тертип на Национално-Историческият Музей. Когато скелета се изважда , описва , и естествено се разгарят люти спорове , то скелета е прибран в НИМ където го загубват , или проявяват с него престъпна небрежност , такава , че той да изчезне , и да не се знае къде е. А след години , и с напредването на науката , е могло да се направи вече ДНК-а анализ , и да се сравнят кичурите коса които Левски оставя при своето постригване за монах , и които кичури се пазят и днес , с намерените в църквата кости, и да се знае дали това със сигурност е гроба на Васил Левски . И големият ни публицист , писател , общественик , и в този случай разследващ журналист - Николай Хайтов , издава книгата - Гроба на Васил Левски , в която освен , че налага своето мнение за мястото -светиня и гроб на Левски , както и не спестява тежките критики към безхаберното , и престъпно чиновническо отношение , на НИМ с което са заличени безвъзвратно важни за народа ни доказателства.

    Коментиран от #19

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Неук

    13 3 Отговор
    Уважаеми професоре, не подобава на образован човек да казва причЕсти. Християните се причАстяват . И св. Николай не е МирликЛийски, а Мирликийски.
    За йеродякон Игнатий поклон!
  • 17 Мосак Фонсека

    5 1 Отговор
    Два взвода заптиета, окей.
  • 18 Господин Никой

    15 5 Отговор
    Какво значение има гробът, важни са делата и заветите на Левски!

    Коментиран от #20

  • 19 Тръмп

    9 15 Отговор

    До коментар #14 от "ААА":

    Хайтов бил разследващ журналист???:):):)От Държавна Сигурност обаче и съответно може да измисли и кацане на Марс при Ленин!!!:):):)Погребват го в Позорните гробища и всички са се крили да не се замесват с Левски,типично по български!!!:):):)Ако беше погребан тайно,щяха да се намерят 1000човека да се похвалят,а то нищо до появата на Шерлок Хайтов от ДС!!!:):):)Само дебили могат да се вържат на небивалици!!!:):):)

    Коментиран от #21

  • 20 Тръмп

    10 6 Отговор

    До коментар #18 от "Господин Никой":

    Има значение КАК са се отнесли Сънародниците му с тялото и последното му желание,нали за Тях се е бонтувал,не за себе си!!!:):):)И получи за Делото си само думи от Лицемери!!!:):):)

    Коментиран от #24

  • 21 Карлуково 3та килия

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "Тръмп":

    Много си умен, не случайно се припознаваш като Тръмп

    Коментиран от #23, #26

  • 22 Тръмп

    10 11 Отговор
    През 1873година София е било село с 20 000души и ако някой разкопава гроб по нощите и мести трупове до някоя Църква,щяха да разберат 1000човека на първия час!!!:):):)И само след 5години всички знаещи са измрели и не са гъкнали до появата на Комуноидния БАН и Шерлок Хайтов!!!:):):)Левски е Изоставен от Своите,приемете го и гледайте напред,защото и без това не можете да промените друго,освен лицемерието си!!!:):):)
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Господин Никой

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "Тръмп":

    Има значение как са се отнесли приживе към делото и борбата му. А кости след себе си оставя всеки.

    Коментиран от #25, #29

  • 25 Тръмп

    8 14 Отговор

    До коментар #24 от "Господин Никой":

    Прочети Процесът срещу Левски и ще Разбереш как са се Отнесли!!!:):):)Поне 7човека го припознават,като Левски и го издават право Куме у очи,как е убил с два удара с нож чирачето за да не вика!!!:):):)А преди това са претърсили къщата,но парите са били малко и са чакали Чорбаджията!!!:):):)Обирът намирисва на погрешна предварителна информация колко пари има и къде са,защото Левски не е намерил търсеното и се е стигнало до убийство точно на вътрешния информатор!!!:):):)
  • 26 Тръмп

    1 5 Отговор

    До коментар #21 от "Карлуково 3та килия":

    Дано станеш психиатър за да береш ядове с мен!!!:):):)
  • 27 Карлуково 3та килия

    16 7 Отговор
    Аз съм Наполеон ... и ще кажа на колегата Тръмп, че Левски е задушил въпросното чираче без да е целял да го убиева, като му е запушил устата с ръка за да не вика, но се е наложило да го задържи така една идея в повече, което е довело до смъртта на момчето. Пийни си розовото хапче и не се възбуждай толкова.

    Коментиран от #30

  • 28 патриотъ

    15 4 Отговор
    Да,явно си заслужаваме съдбата!Левски е иконата на България,която ние забравихме и потъна в забвение!Ако можеше сега да стане от гроба и да види какви ги вършат сегашните управници,щеше пак да легне обратно и да ни анатемоса!Ние не заслужаваме жертвата на този велик Българин!
  • 29 Тръмп

    15 9 Отговор

    До коментар #24 от "Господин Никой":

    "Добре" са се отнесли всите,от Димитър Общи който се е опънал на Левски и се назначил сам за Водач на местния Революционен Комитет и Обирджия през забраната на Левски!!!:):):)Любен Каравелов,който оставя Архива и Снимката на Левски в Сръбското посолство и бяга в Белград след Обира,а сърбите го предават на руснаците и от там на турците и т.н.!!!:):):)И Ботев също е убит от Свои след скандал за пари и т.н.!!!:):):)Това е Истината,другото са лъжи,лицемерие и комплекси!!!:):):)
  • 30 Тръмп

    4 9 Отговор

    До коментар #27 от "Карлуково 3та килия":

    Два пъти с нож го е наръгал ратая Неграмотнико,чети преди да спориш с Истината и Тръмп!!!:):):)
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Тръмп

    5 9 Отговор
    В сайта Всите българи има Страниците от Делото срещу Левски,прочетете го и сами ще видите какви хора са били и Левски,и тия около него!!!:):):)Защо по Комунизма не го учехме в оригинал,какво е било в действителност,а не да ни промиват мозъците с връзки на цървули и прескачане на огради!!!:):):)Левски сам казва пред Съда как е заловен фактически и там можете да прозрете предателството,единия отива уж за кон събале и после идват заптиетата!!!:):):)
  • 33 Тръмп

    10 4 Отговор

    До коментар #31 от "Напълно нормално":

    Левски наистина е Герой и Велик Българин,просто другите около него не са били!!!:):):)Повечето са били необразовани прости хорица,та им е простено за глупостите,но Левски е бил интелигентен и смел,отличавал се е!!!:):):)

    Коментиран от #34

  • 34 Карлуково 3та килия

    5 1 Отговор

    До коментар #33 от "Тръмп":

    Браво колега, тук Наполеон подкрепя Тръмп. Ако утре се събудиш като Сандокан, ще продължим спора за двату ножа

    Коментиран от #36

  • 35 Тръмп

    18 5 Отговор
    Левски е осъден на смърт по два члена,единия е за обир и убийство!!!:):):)Ако беше само убил или ограбил,го чака Диарбекир!!!:):):)Другия член е за Публичен призив към бунт срещу властта,което може да се докаже само чрез свидетели-предатели и самите турци споменават пред Левски,че бройката им е 150човека,та няма мърдане от бесилото!!!:):):)Ако граф Игнатиев се беше застъпил,пак става,но това вече е Имперската политика и там е сложно сам да направи нещо по симпатия!!!:):):)
  • 36 Тръмп

    5 5 Отговор

    До коментар #34 от "Карлуково 3та килия":

    Наздраве,надявам се със следващите Левски и Ботев да изкупим греховете и да се отнесем по-достойно,та поне гробове за преклонения да имат!!!:):):)Станало е,не можем да го върнем,Той и така е доволен,все пак сме свободни!!!:):):)Целта е изпълнена на 100% към днешна дата!!!:):):)Не са погинали напразно!!!:):):)
  • 37 Такъв човек не е съществувал

    2 18 Отговор
    Това е комунистическа измислица и пропаганда и служи за създаване на омраза към Туркия ...ако сега бехме под управлението на Ердоган щяхме да живеем по добре но това не устройва управленската шайка щото нямаше да я има и да ни рекетира

    Коментиран от #39, #43

  • 38 Госあ

    8 4 Отговор
    Гледам много туитове, много нещо. Позорно е да не се знаят гробовете на най големите ни революционери. Позорно е ! И тогава хората са били като и сега- простодушни, нахални интересчии. Без капка благородство и чест. Хора като Левски са живели и живеят в Ада. Нищо добро не чака България. Колкото и да плюете по соца, това е било времето на някакви постижения все пак благодарение на дисциплина и мобилизация. Освен това, наистина мисля че има и други важни въпроси зададени отчасти, от това да се ровим по изгубените за съжаление тленни останки на Апостола на свободата.
  • 39 Мерси

    8 1 Отговор

    До коментар #37 от "Такъв човек не е съществувал":

    Ако беше кадърен, ти досега да си при Ердоган! Затова преди да кажеш за кочината, стой си в нея! И питай вашите защо се върнаха, а комшиите ви останаха там! Ще научиш чудесна история, и може би ще разбереш че Турция взе тези които имат дарба и поглед в бъдещето! Останалите ги върнаха, не искала турция михлюзи!
  • 40 Памет

    12 1 Отговор
    Можем да си направим ясен извод що за племе сме, след като се намират тролове които да плюят дори и срещу Левски. Усещането което остава от подобни изхвърляния е само едно - погнуса. Но добре е, че осъзнаващите истината все пак са повече. Поклон пред Апостола!

    Коментиран от #46

  • 41 стоян георгиев

    10 2 Отговор
    за тъпаците дето плюят по апостола.другари коминтерновци и българомразци,левски е живял във време създало велики хора,но всеки допрял се до него включително хаджи димитър,раковски,ботев,караджата...са оставали възхитени от качествата му.освен убииството на чирака в къщата на ловешкия чорбаджия левски десет години прави революционни комитети,воюва или преподава .можете да попрочетете историята му достъпна е.освен това жертва личния си живот както и този на своите братя с идеята за създаване на модерна българия.в онзи период на балканите няма подобна личност ,а оФцепасите на мохамед нямат такъв герои до поне още 40 години.относно убииството на чирака.напълно адекватно и правилно е постъпил.нима е трябвало да позволи да бъдат арестувани след намесата на въпросния чирак?предупредили са го да ги пусне ,но тои се е опитал да ги задържи и е викал.нямало е как да се постъпи друго и левски е взел правилното решение да го елеминира.жалко за момчето ,но е нямало как да задържи двама професионални революционера.ако го бе позволил апостола би показал нерешителност а тои не е бил малодушен.
  • 42 Генерал

    6 2 Отговор
    Някои провокатори тук не могат да мислят.
    Времената са били такива- под робство. Турчина е клал, изнасилвал, грабил без причина. Левски не е убил момчето (което го е душало) без причина, а за да не издаде делото- за Свободата.Не е възможно за такава голяма цел - Свободата на България, де не се погубят и невинни хора.
  • 43 Димов

    4 2 Отговор

    До коментар #37 от "Такъв човек не е съществувал":

    Наказателен кодекс на РБ: проповядването на антидемократична идеология, която поставя под съмнение или се опитва да опровергае по какъвто и да е начин геноцида над българите в исторически обитаваните от тях земи по време на турското владичество, да бъде наказвано с лишаване от свобода от 1 до 5 години или с глоба от 5000 до 50 000 лева
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Име

    2 3 Отговор
    Всички днешни мутри са му наследници!
  • 46 ТОЧКАТА

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "Памет":

    ПОКЛОН!!!...Една идиотска мисъл от,,новото време,, ме покърти...Ми ако НИЕ НЕ можем да бъдем като Ботев и Левски ТЕ ЩЕ СТАНАТ КАТО НАС!!!!!УЖАС!!!И той продължава в сороско изпълнение...Ужас.Поклон и на НИКОЛАЙ ХАЙТОВ ...първи вдигнал врява за опропастяването на НАШАТА ИСТОРИЯ И НАШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ от сороските НПО на ,,затворено!!!общество,,....
  • 47 ТОЧКАТА

    2 1 Отговор
    Не мога да разбера както какъв ,идиотът ТРЪМП се меси във вътрешните работи на РБ България...Май ,прекалено му идват грантовете от ФАБ....което ни връща в новината,,,САЩ ГРАБЯТ НЕФТА НА Сирия,, А на нас историята.....
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Таласъм

    3 1 Отговор
    Това е част от съвременната култура. Да правим разни паметници и след това да пътуваме за да ги разглеждаме и да си разправяме разни легенди. Знае се за Левски, че е заклал слугата на един от чорбаджиите, които се е опитвал да обере з революционното дело разбира се . Ботев докато е бил учител обичал да си пийва и то преди да влезе в час да преподава, както и обичал да си открадне някоя кокошка за мезе на винцето. Да не отваряме приказка, че една от вероятните версии за убийството му е заради изчезналите средства 18 хиляди гроша на Врачанския революционен окръг, които той е искал да ревизира. Дето има една дума какъвто народът, такива му и героите. Ако сте гледали филма "Последния самурай" , когато накрая императорът попита главния герой: "Кажи ми как умря" той му отговори: "Щети кажа как живя."
  • 50 Виолета

    1 1 Отговор
    Господин Христов,ако ви интересува наистина къде е гробът на Левски както и тялото му и главата на Бенковски моля свържете се с мен на фейсбук : Виолета Кирилова
  • 51 Валери

    0 0 Отговор
    Неолиберализма и глобализацията напомнят за интернационализма и очакваното светло бъдеще на червените.
    Който не е с нас е против нас.
    Няма как да им хареса сплотено около националната идея общество. Затова се стараят да омажат и принизят националните ни герой.
  • 52 бай Гъдю

    0 1 Отговор
    ..." 6 февруари 1973 година"...
    Интереса ми спадна...