Last news in Fakti

28 Май, 2012 18:09 1 508 6

Кунева: Не ни допада ролята на балансьор

  • меглена кунева-
  • очаква-
  • по-добър доклад-
  • шенген-
  • лисабонски договор-
  • "българия на гражданите"

Тя е оптимист за ЕС и следващия доклад на ЕК

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вече имах възможност да споделя, че Румъния ще помогне на България по въпроса за "Шенген". Помня, че при преговорите за присъединяването ни към ЕС, имаше много критики, че те протичат в тандем с Румъния, която тогава изоставаше. Това заяви в Proинтервю лидерът на „България на гражданите” Меглена Кунева в отговор на въпрос каква е Вашата позиция по въпроса - трябва ли София да настоява за отпадане на наблюдението и кога е най-благоприятната ситуация това да се случи.

Според Кунева, ситуацията днес е променена. „Много се надявам, че очакваният доклад на ЕК ще бъде малко по-добър, защото предишният беше толкова лош, че е много трудно да има по-лош от него. При срещите си в Брюксел продължавам да търся подкрепа за страната ни, нищо, че престъпността продължава да е висока, а с разкритите престъпления да се цели предимно публичен ефект. Важно е да влезнем в Шенген. Механизмът за сътрудничество и проверка ще отпадне, рано или късно, но дали това ще подобри условията ни на живот, ще ни направили по-дисциплинирани и ще знаем ли, че чувството за справедливост е възтържествувало?”, коментира Кунева.

Тя е оптимист за бъдещето на ЕС. Не вярва, че ще се стигне до отказ на държави от съюза. „Впечатление ми направи, че политическите партии в Гърция, които подкрепят спасителните планове на ЕС и МВФ си възвръщат доверието на хората, а 80% от гръцките граждани искат да останат в еврозоната. Важно е ние да не повтаряме грешките на южните ни съседи”, заяви Кунева.
Запитана къде ще е мястото на „България на гражданите” в център или дясно, тя отговори: „Какво ще е мястото на "България на гражданите" - нека решат хората. Мога да кажа, че не ни допада ролята на балансьор, нито сме се обявили за такъв. Решението да учредим нова партия дойде от енергията на хората и в никакъв случай не бих си позволила да я пропилея. Категорична съм, че в задкулисни договорености няма да влизаме. Изминалите президентски избори доказаха това.
Не ми допадат етикетите. Дали сме новото дясно - вероятно, след като хората припознават ценностите на десните партии в "България на гражданите". "България на гражданите" си поставя за цел да възстанови усещането за нормалност в българската политика, коментира Кунева.

Според нея инициативите на Лисабонския съвет са дългосрочни и целят да изпреварят проблемите, предлагайки решения. Инициативите са свързани с иновациите, като ключ към работни места, модерното икономическо развитие, дигиталната икономика и правителството на бъдещето, предприемачеството и развитието на човешкия капитал чрез растеж и създаване на стратегията „ЕС 2020” – платформа за дебати за предизвикателствата пред икономиката.

”Един от последните форуми беше кръгла маса на високо равнище за малките и средни предприятия (МСП). Те представляват 99% от европейските компании и осигуряват над 2/3 от заетостта. Европейското схващане е, че именно те, чрез иновации, са двигателите на растежа, заетостта, бъдещия напредък. Зад тази идея с мнения и конкретни мерки застават най-големите европейски авторитети – политици, действащи министри, учени, икономисти, юристи, предприемачи. И в този случай присъствието ми в групата е прекият път да съм полезна на белия бизнес в България съвсем конкретно. И не е случайно, че при многобройните ми срещи в страната, представителите на МСП идват с проблемите си и с конкретни мнения”, подчерта Кунева.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наблюдател

    1 0 Отговор
    Кои граждани води гражданката Кунева? Тези които предаде като главен на България преговарящ с ЕК? Вместо да се бори за по добри и поносими условия за всички исканя на ЕК, както защитиха интересите на своите граждани Полша и Румъния, тя послушно козируваше и прие всички условия без коментар. Един чиновник иска да води след себе си граждани, това е парадокс!
  • 2 геофизик

    0 1 Отговор
    До наблюдателя:
    По-добре чиновник, отколкото му.ри.
  • 3 Пинокио

    1 0 Отговор
    ДВИЖЕНИЕТО НА КУНЕВА Е БЕЗСМИСЛЕН ЧЕРВЕН ПРОДУКТ, ПО СКОРО - ОТПАДЪК ОТ БСП...
  • 4 Зъмта

    0 0 Отговор
    Приятели, в момента се подготвя проекта за нов Наказателен кодекс! Но каквито и наказания да бъдат предвидени в системата за наказване, то те ще са прекалено меки за наказателната отговорност, която трябва да се потърси от др. Пръмова за бедите, които нанесе на България. Нека обаче емоцията да не надделява-тя ще влезе в следващото НС и тогава ще успее окончателно да погребе България.
  • 5 Геврека

    0 0 Отговор
    Другарката Пръмова е още гладна и балъците ще я нахранят.
  • 6 гостенка

    0 0 Отговор
    Боже,на тая другарка още си иска да живее от наште дждбове тя въобще не се срамува ,