4 Август, 2019 13:25 2 578 26

България е в зачатъка на европейската идея

  • българия-
  • ес-
  • виктор юго

С всеки свой ред, Виктор Юго защитава обединението на европейските народи, за да бъдат спасени по-малките от деспотизма на Империите

България е в зачатъка на европейската идея - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато през 1485 година Леонардо да Винчи илюстрира първия самолет, неговите съвременници едва ли са го взели на сериозно. През август 1876 година, един друг далновидец, много по-близък до нас, държи пламенна реч пред френския парламент. Седемдесет и четири годишният Виктор Юго призовава западноевропейската цивилизация да приобщи малките балкански народи в едни общи европейски съединени щати. Авторът на „Клетниците“ е покъртен от зверствата извършени от отоманските окупатори в потушаване на Априлското въстание. Според него, единственото спасение за малките и слабите е приобщаването им към богатите и силните, защото ценностните ни системи не се различават.

Тази негова реч, недотам разбрана навремето, дава резултат едва един век по-късно.

Малко са хората, които знаят, че кръвта на българите пролята по време на Баташкото клане, е тази която води най-значимият френски общественик и писател до заключението, че само обединена Европа може да ни спаси.

Неговата реч е публикувана под заглавието „За Сърбия“. Виктор Юго бърка България със западната ни съседка. Той не знае, че последния турски войник е напуснал Сърбия още през 1867 г. Той не може да бъде упрекван за тази грешка защото по това време няма нито телеграф, нито телефон. Юго дори не разполага с пишеща машина. Освен това България не съществува на картата на Европа. Писателят току- що се е завърнал в родината си след деветнадесетгодишно заточение на остров Гернозе. Балканите са някъде далече, населени с християни, попаднали в лапите на Отоманската империя. Не може да става дума и за Гърция, защото тя е освободена през 1832 година. Юго явно е информиран от очевидци. Описанията му отговарят на действителността. „В сегашния час, съвсем близко до нас – пише той – пред очите ни се убива, опожарява, краде. Режат се гърлата на майки и бащи, отвличат се деца, за да бъдат продавани, тези които са прекалено малки, се посичат със саби на две. Градът Балак от 9000 жители е намалял на 1300.“ Виктор Юго пише Балак вмесото Батак. За него са по-важни безчинствата, които се вършат в окупираните от Отоманите християнски земи, повече от прецизността за точното място на което се вършат. Френският будител описва клането, пожарите и изнасилванията на поробеното население, обвинявайки европейските правителства в лицемерно затваряне на очи в името на държавните интереси. „Убийството на един човек е престъпление – пише той – а изтребването на един народ, дипломатите наричат „въпрос“. ( Много са примерите: гръцки, сръбски, арменски, български… ) Правителствата в Европа трябва да знаят, че там се кормят бременни жени, че площадите са побелели от скелети на изнасилени момичета, че кучета глождят черепите им…“ Просветеният общественик не се задоволява само със защита на жертвите. Той е солидарен с тяхната борба. „Защо този народ е въстанал? Защо човешкото стадо не се е оставило да бъде газено като овце?“ – пита Юго и отговаря. Защото народът е цивилизован, а неговите господари са варвари! Писателят-политик се обръща към цялата общественост: „Кога ще свърши мъченичеството на тази малка героична нация?“ Той е категоричен – няма друго спасение освен създаване на Съединените щати на Европа! „Обединените народи да вземат мястото на разединените правителства. Диващината е толкова ужасна, че тя се превръща в стимул за защита на цивилизацията. Чрез действията си Ахмед паша стана баща на прогреса. Ужасите в Сърбия (България) показват, че само една обща европейска националност и едно общо правителство могат да пазят мира, братските отношения и демокрацията. По принцип постиженията на гениите са доказателство. Всяко правило обаче има изключение. В настоящия случай, безчинствата ни действат убедително.

С всеки свой ред, Виктор Юго защитава обединението на европейските народи, за да бъдат спасени по-малките от деспотизма на Империите. Неговият идеал е „Република Европа“ или „Федерация на континента“. Както Леонардо да Винчи, Юго не е бил разбран от неговите съвременници писатели и депутати. Френският елит го е обвинявал в утопизъм. Съвсем друга е позицията на редовите французи. Те са тези, които превръщат погребението на Виктор Юго в многомилионна манифестация, която изпраща тленните останки на общественика до Пантеона. „Да махнем политическите въпроси и да ги заменим с човешките!“ – завеща на бъдещите европейци, най-смелият защитник на истината за Баташкото клане.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Професора

    4 10 Отговор
    Пак ли тоя неграмотен фашист бе! Фашиските надледници еърбаха България след 1989г.в 19 век!
  • 3 Обикновен Бг

    8 7 Отговор
    Чудя се ако направя партия на коятото целта ще е България да излезе от ЕС и НАТО, и да се национализира всичко като след 9 септември, колко ли хора ще гласуват за нея ? И как ще ме самоубият, да ли много ще се бавят де. Дали ще е финно, с инжекциите за инфаркт или инсулт, или тир ще ме прегази в центъра на София 3-4 пъти "случайно" разбира се, или с 5-6 изстрела в сърцето и 3 контолни в главата, абе направо чиииисто самоубийство. Вие какво мислите ? Колко човека или проценти от хората ще гласуват за мойте възгледи и вярвания ?

    Коментиран от #5, #12

  • 4 Емил

    2 8 Отговор
    Не разбирам русофилистиците от пост 1 и 2?! Москва е забранила всякаква пробългартска изява - дори споменаването на Априлското въстание ли?

    Коментиран от #6

  • 5 Емил

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "Обикновен Бг":

    Че то такива партии бол! Ти не ги ли знаеш или си толкова тъп, че не виждаш изявите им!? Да ти отворя очите: БСП, Атака, ВМРО, Воля...

    Коментиран от #7

  • 6 Напикана соросня

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Дали, по повод празника 24 Май в Москва имаше честване и дори пряко включване от Стара Загора обаче сороснята Бг. никъде не го отразиха! Нали сега се води анти- руска полити ка по заповед на спонсорите от ЕС!
  • 7 Грешиш

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    Партията, която най-много работи за излизането.на България от ЕС и НАТО се казва ГЕРБ. Непрекъснатите скандали с крадене на европейски средства, но само от тяхни хора, вършене на некачествена работа, никакви програми и пари за сектори в, които нямат контрол, съмнителни условия по договори за въоръжаване и т.н. само и единствено тези неща допринасят за анти-ЕС и анти-НАТО настроениеята в, България. Допълнително и мълчанието или дори на моменти подкрепата от запад за тази престъпна шайка, настройва хората срещу ЕС и НАТО, защото виждат че на тях им трябват само послушни управляващи. А и изцепката със самолетите и българските транспортни фирми доказа че винаги ще си гледат собствения интерес и винаги ще ни го нахлузват когато могат.
  • 8 Behemoth

    6 4 Отговор
    Малък но много прост народ!

    Коментиран от #16, #17

  • 9 До автора

    2 0 Отговор
    Много утопично звучи представана на Юго и ако всички имаха такива идеали шеше да е хубаво. Обаче няма как да стане, още тогава сме били разменнна монета за великите сили и англичаните само и само за да се противопоставят на Русия и спечелят турците, не са искали да се освободим. Същото важи и при първата победа над Наполеон - англичаните умишлено настояват престолонаследника да е от Бурбоните, знаейки че народа няма да го търпи и Франция ще е силна. Същото важии за новообразуваната Германия - в съюз с австроунгария винаги са целяли да не се появи нова мощна държава в Европа. Самите франсета и те не са по-различни и т.н. Извода е че за да сме добре, трябва да сме силни военно и икономически и винаги когато можем да се бием и разширяваме, да го правим, щото иначе ще се налага да се бием когато не можем - принцип на прабългарите. А за това се искат десетилетия стабилност и последователна политика.
  • 10 Фаренхайт

    2 2 Отговор
    Вече няма войни, превзвмат ти западняците държава с разни обещания за съюзи, като влезеш в такива съюзи разбираш че са те завладяли и направили васал колония!
  • 11 Коментатор

    3 2 Отговор
    Виждам апатичните и антиевропейски коментари. Идеята на Юго изобщо няма да я коментирам - те неразбрана и тогава, и сега от нашите пишещи. Въпросът е за Съюза сега. То затова е съюз - нещо получаваш, но нещо трябва и да дадеш. Освен това трябва и нещо да се прави, тъй че интересът на страната да се пази. Но в България обикновено, без много разум, по инерция от комунизма и заради наследниците на престъпната комунистическа върхушка, оставаме нещата на самотек - каквото стане. Ама то винаги в такива случаи става така, че България губи. И не заради друг, ами заради самите нас. Добрият пример е Чехия, Полша данякъде. Ние дори и да знаем какво искаме, пръста си не мръднахме да се осъществи. И най-лесно: ЕС, САЩ или Русия са виновни...
  • 12 Коментатор

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Обикновен Бг":

    Ти отдавна си с гръмнато съзнание и разбирания на чантаджия от ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство), откъдето да си гепиш примерно едно агънце без пари за Гергьовден...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Генерал

    2 0 Отговор
    Глупости на търкалета! Граф Ричард Куденхове-Калерги е първият, който предлага идеята за Обединена Европа през 20-те години на миналия век. Настоява за пълна ликвидация на границите и отделяне на нациите от държавата. Той твърди, че съществуват „количествени хора“ /народните маси/ и „качествени хора“ /благородниците и юдеите като „духовна аристокрация“/. Смятал, че светът трябва да се управлява от някаква „благородна раса“, надсветовен елит. А нациите и народите трябва да се омешат до получаване на единна евразийско-негроидна раса, управлявана от „качествените хора“.

    Първото финансиране за неговата идеология идва от Америка-банкера Пол Варбург и финансиста Бернар Барух.Куденхове-Калерги се смята за духовен баща на Европа и вдъхновител на идеите за мултикултурализма. Учреден е възпоменателен медал в негова чест, с който са награждавани такива политици като Ангела Меркел, Жан-Клод Юнкер, Херман Ван Ромпой …
  • 15 Генерал

    5 2 Отговор
    Винаги сме страдали от европейските държави, включително и днес.

    Всички велики сили в Европа са подкрепяли Османската империя в продължение на 200-300 години до ПСВ и след нея до ден днешен, точно за да остане Русия сухопътна държава.. А разработеният от Русия Сан-Стефански договор включваше всички територии, населени с българи, в една държава! И разделиха България намесилите се велики европейски сили - Англия, Франция и Германия, които тогава, както и сега, не считат българите за европейци(... А след Съединението, когато Османската империя ни заплашваше с война и искаше 84 милиона златни лева за контрибуции, единствено Русия от всички велики сили ни подкрепи и опрости всички военни дългове на Турция, за да я принуди да признае съединена България...

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пишман турчин си ти,

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Behemoth":

    щом идват руснаците, и се е разминало на дядо ти, ясна е работата, шматка е бил! Те руснаците, само шматките от фесовете не да избили! Или дядо ти ги е уплашил с ятагана? А народа наистина е прост, трябвало е да ви изколи, както кучето кемал е молил християните!

    Коментиран от #20

  • 18 Чинга чук

    0 0 Отговор
    Т. Е. Зигота,а ? Е кой бащата
  • 19 Голяма глупост каза

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Генерал":

    Против съединението е Русия която падтиква Сърбия да ни нападне. Османската империя, не само, че не заплашва с война ами дори и предлага военна помощ срещу сърбите

    Коментиран от #21

  • 20 Пишман българин си ти

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Пишман турчин си ти,":

    За 500 години турците са избили всички които не са били шматки. Та как така на дядо ти се е разминало? Или не му се е разминало? И кой в този случай ти е дядо? Или кои....сети ли се

    Коментиран от #22, #23

  • 21 Генерал

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Голяма глупост каза":

    Та нали ако не бяха Англия, Германия и Франция, то нямаше да има нужда от Съединение от 1885г. по простата причина, че България щеше да си е цяла в границите от Сан Стефанския мирен договор! Разпокъсването ни и връщането на Източна Румелия в пределите на Османската Империя е точно дело на Англия, Германия и Франция (справка Берлински договор). Бедна ти е фантазията какво правят след това турците с християните в Източна Румелия и това благодарение точно на Западните Велики сили.

    Русия изтегля офицерите си за да не участват във евентуалната война за Съединението. Защото това би означавало, че Русия открито подкрепя Съединението и нарушава Берлинския договор за който е гарант. Това автоматично я вкарва във война с Франция, Англия и Германия.

    ...А, стремежа на Сърбия е пристанището във Видин. Това е единственото пристанище, което Сърбия би могла да ползва целогодишно.
    Стремежа на АвстроУнгария е територии от Балканският полуостров и за да ги получи трябва да компенсира Сърбия. АвстроУнгария подтиква Сърбия да ни нападне, а не Русия.
    А Парижка банка отпуска заем на Сърбия с който купуват боеприпаси...

    Коментиран от #24

  • 22 Моят дядо

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Пишман българин си ти":

    му викаха Добри Туркотрепача!

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Генерал

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Фактите говорят друго":

    Нещо си се объркал. Точно в Берлинския договор България става трибутарно княжество.

    Извадки от Берлинския договор
    Чл. 1. България се въздига в самостоятелно и трибутарно княжество под суверенитета на Негово Величество Султана. То ще има едно християнско правителство и една народна войска (милиция).