Last news in Fakti

30 Май, 2012 10:05 1 115 4

"Жените, които абортират, са убийци"

  • ердоган-
  • турция-
  • аборти
"Жените, които абортират, са убийци" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Жените, които абортират, са убийци, а прекъсването на бременността е посегателство срещу държавата - тази интерпретация на Ердоган се вписва отлично в плана му за "Нова Турция". Такава, каквато си я представя самият той, коментира Дойче веле.

Според действащото право в Турция всеки аборт, извършен до десетата седмица от бременността, е законен и остава без последствия. Очевидно премиерът Ердоган е решил да промени това положение, след като на няколко обществени прояви през последните дни той сравни аборта с убийство.

Формалният повод за избухването на дебата са обвиненията на опозицията във връзка със смъртта на 35 кюрдски младежи, занимаващи се с контрабанда, които турските военни взели за бойци от ПКК. По този повод премиерът Ердоган се обърна към опозицията и медиите с думите: "От месеци се възмущавате заради събитията в Улудере (мястото на въздушното нападение). Но аз ви казвам, че всеки аборт е едно Улудере."

Най-малко по 3 деца!

След като медиите подхванаха и този дебат, Ердоган побърза да уточни, че забележката му към жените, които прекъсват бременността си, не е била случайна. Той дори внесе още яснота в спора - с уточнението, че гледа на всеки аборт като на атентат срещу държавата, тъй като спирал растежа на населението и развитието на страната. В тази връзка Ердоган заяви, че всяко турско семейство трябвало да има най-малко по 3 деца. Само така турското общество щяло да остане младо и динамично.

Все още думите на Ердоган не са подкрепени и от съответен законопроект за ограничаване на абортите. Но много женски организации в страната вече бият тревога. В неделя в Истанбул се проведе спонтанна демонстрация. Няколкостотин жени поискаха да бъде запазено правото на жената сама да решава дали да продължи или да прекъсне бременността си. Айлин Назляка от опозиционната Републиканска народна партия припомни, че в Европа само Малта и Ирландия забраняват абортите. "Малта ли е визията на г-н Ердоган за бъдещето на Турция?", попита тя риторично. Други оратори пък отправиха въпроса какво прави премиерът срещу домашното насилие в Турция, където всеки ден най-малко по една жена става жертва на тормоз в собствения си дом.

Ислямизацията на Турция

Откакто през юни 2011 г. Партията на справедливостта и развитието спечели своя трети управленски мандат, премиерът и лидер на партията Реджеп Ердоган води страната уверено по пътя на нейното ислямизиране. Най-напред той обяви, че една от целите му е да възроди религиозните убеждения и традиции сред младите. След това прокара образователна реформа, която отреди привилегирована позиция на всички религиозни училища. А накрая премиерът обяви война на светското културно общество. Така например той заплаши критично настроените към управлението държавни театри със спиране на държавното субсидиране и дори с приватизация. Чак тогава, по думите му, те можели да поставят на сцените си каквото си поискат.

Сегашната му критика към жените, които прекъсват бременността си, очевидно не е случайно хрумване, а по-скоро част от плана му за "Нова Турция" - такава, каквато си я представя самият той.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    0 0 Отговор
    най-малко 3 деца...каквато и политика да има тя е подкрепяща раждаемостта за разлика от тук...където вся4ески прокарват смъртноста..главата се вмирисва от дондуков....
  • 2 Някой

    0 0 Отговор
    Всички основни световни религии (ислям, християнство, юдаизъм, индуизъм и др.) са единодушни в неприемането на аборта. Изкуственото прекъсване на бременността, особено когато не е свързано със здравословни проблеми на майката, се определя от повечето религиозни системи като разновидност на предумишлено убийство.
  • 3 Някой

    0 0 Отговор
    Можем само да се учим от турците... според мене... жалко, но факт не ми се мисли след 20-30 години каква цигания ще стане у нас... нали сме европейци, да живеят ге. парада!
  • 4 чоко

    0 0 Отговор
    Много внимавайте защото стъпвате по тънак лед,днес жените нямат право да абортират утре мъжете мямат право да се бръснат и се превръщаме в авганистан,ако ви се живее като животни хващайте гората,КАКВО ЩЕ ПРАВИ ЖЕНАТА С ТЯЛОТО СИ Е НЕЙНА РАБОТА,ви може и да не ги знаете тия работи но католическата църква забранява да се пилее мъжкото семе и забранява презервативите и една камара подобни глупости НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА НАЛАГА НА ДРУГ СВОИТЕ УБЕЖДЕНИЯ НАСИЛА........................