Last news in Fakti

18 Ноември, 2012 11:27 1 135 1

Ирландия протестира в защита на абортите

  • ирландия-
  • аборти-
  • право
Ирландия протестира в защита на абортите - 1
Индийци протестират в памет на Савита пред ирландското посолство в Делхи. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жители на Ирландия протестираха в подкрепа на правото на жените да правят аборт, когато животът им е застрашен, съобщи Ей Би Си. Около 10 000 души се събраха на митинг срещу консервативната политика на правителството.

Повод за демонстрацията бе смъртта на 31-годишна жена, която почина в ирландска болница от отравяне на кръвта, след като й бил отказан аборт.

Участниците в проявата стигнаха до канцеларията на премиера консерватор Енда Кени, където се спряха да запалят свещи и издигнаха портрета на починалата жена – индийката Савита Халапанавар. Тя била приета в болница в 17-ата седмица от бременността й със силни болки, но лекарите отхвърлили молбите й за аборт, тъй като плодът бил още жив.

Гибелта на Савита откри с нова сила десетилетния дебат в католическата страна, която има едни от най-рестриктивните в света закони по отношение на абортите, дали правителството да легализира прекъсването на бременността, когато здравето на жената е застрашено.

Ирландските закони не уточняват при какви обстоятелства животът и здравето на жената се смятат за достатъчно застрашени, че да изискват аборт, така че това трябва да решават медиците при всеки конкретен случай. 

Министър-председателят Кени е заявил, че не би могъл да вземе прибързано решение за промяна в законодателството. Анализаторите обясняват това с опасенията му да не загуби подкрепата на по-консервативно настроените и религиозни ирландци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Друг гост

    0 0 Отговор
    Друга гледна точка по темата: http://goo.gl/On5E8
Новини по държави: