Last news in Fakti

15 Август, 2019 09:59 12 821 40

Ще видим газ от Туркменистан на куков ден

  • туркменистан-
  • газ-
  • васил филипов

Хъбът "Балкан" си остава един блъф, един балон, който все някой ден ще се спука

Ще видим газ от Туркменистан на куков ден - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това казва за "Фрог нюз" Васил Филипов, енергиен експерт, анализатор на енергийни проекти и бивш шеф на Булгаргаз.

- Г-н Филипов, как ще коментирате горещата тема по преговорите за получаване на газ за България от Туркмения?

- Пътуването на Бойко Борисов до Туркмения си е една екскурзия и нищо повече. Ако някой го е излъгал, че може от Туркмения да купува газ така, както той си мисли, то просто е жалко за обкръжението му. Много министри са там - това е туризъм на държавна сметка.

Туркмения е голям производител на газ и в миналото големият ѝ купувач на нейния газ беше Русия, която го купуваше и го препродаваше - на нас, на Европа и на всички останали.Туркмения не е допускана до европейските газови пазари никога.

През 1997 година аз имах уредена среща с тюркменския министър-председател, с тогавашния лидер Тюркмен-баши - Ниязов. Пристигнах в Ашхабад, посрещнаха ни хубаво и направихме нов договор. Като станах директор на Булгаргаз през 97-а година стана ясно, че газа, който купуваме от Русия на границата ни вече е 120 долара и я купувахме за 104 долара от Газпром. Това не беше нормално. Германия получаваше по това време газ от Газпром за 80 марки или 45 долара, а Турция за 71 долара. С една дума по това време ние купувахме от Русия два пъти по-скъпо. Тогава вдигнах шум, отидох в Ашхабад и подписах договор. Депозиран е, в Булгаргаз - 1000 кубика по 36 долара. Като минеше през Русия, Украйна и Румъния газът отиваше на цена - 60-65 долара, а не 120. За съжаление руснаците не пожелаха да транзитират нашия газ. Имах много тежки разговори.

Туркмения продава газ на Турция. Русия започна да ги изнудва и те се ориентираха към други пазари. Направиха газопровод през Иран към Турция.

По моя информация в разговорите между Борисов и Медведев въобще не е ставало въпрос да туркменски газ през Русия за България. Те ни обръщат внимание, защото дължим много пари на Русия за Южен поток, около 800 млн. долара и гледат да си вземат парите. Така че няма да има никаква газ от Туркмения, а разговорите са дрън-дрън. Приказките за газ от Туркмения са една химера, едно празнословие.

- Премиерът се похвали, че като дойде туркменска газ ще заработи и хъб "Балкан" и ще станем лидери на Балканите?

- За хъб "Балкан" няма нищо ново. В него няма да влезе туркменски газ. Хъбът "Балкан" си остава един блъф, един балон, който все някой ден ще се спука. Аз просто не вярвам в осъществяването на такъв проект.

Аз работех да получим туркменски газ през Турция с българска тръба в турската газопреносна система. Имахме уговорки, беше готово, договорено, подписано, но всичко се провали заради комисионери, които поискаха много пари. Тогава американците ни уреждаха всичко, Ердоган по това време беше на колене, имахме дори идея да правим компресорна станция откъм турска страна. Но спряха и прецакаха работата и сега Борисов чака да го покани американският президент. Тогава щеше да получаваме газ и от Иран, и от Азербайджан и от Туркменистан. На 60 км от турско - сирийската граница има газопровод, който идва от Египет, можеше и оттам да имаме газ.Туркменски газ може да се получава само през Турция, през Русия не може да се получава.

Много отдавна туркмените искат да направят газопровод през Каспийско море, но руснаците пречат. Не се съгласяват и изнудват Туркменистан. Туркмените пък направиха голям газпровод и изнасят голямо количество газ към Китай. Така че ще видим туркменски газ на куков ден, въпреки големите приказки.

- Тия дни четох руски сайтове за срещата Борисов-Медведев. нашият премиер го характеризират с насмешка едновременно като враг и приятел на Русия, повтарят отново, че заради спирането на Южен поток България е загубила милиони и т.н. Как ще коментирате това?

- Казвал съм го много пъти - решението за спиране на Южен поток беше правилно решение. Аз ходих през 2012 година в Донецк, където е правен проекта за Южен поток и се срещнах с колектива. Американци искаха от мене да изясня всичко по проекта.Като се прибрах в България написах изложение до премиера, в което му обясних, че този поток е кьорфишек. Специалистите казаха, че тръбите могат да се положат, но не може да се създаде необходимото налягане, няма да бъде ефективен преноса и т.н. Русия търпи големи загуби и от Син поток, защото и там не могат да постигнат налягане от 250 атмосфери и се получават големи кондензации. Така всичко става много скъпо.

- А какво става с Турски поток, май ще го има. В Сърбия вече слагат тръби за него?

- Няма да го има и него. Каквото изкарат до Турция ще изкарат, но и там ще берат ядове. За България няма да има газ от Турски поток. В България ще бъдат прекарани тръби, но не за този поток. Един ден ще заработи Набуко от Иран, където е едно от най-големите находища на газ в сета. Ще дойдат големи количества от Израел. Ще се направят и станции по морето, за да получаваме втечнен газ. А сърбите използват, че руснаците плащат и им правят тръба. Газ за нас от Турски поток няма да има. За да го има трябва да създадат налягане от 350 атмосфери, а са ги докарали само до 150.

- А как стоят нещата със Северен поток, ще стане ли? Меркел го иска, американците са против?

- Може и да стане, по-вероятно е да стане.

- Има ли надежда на хоризонта за азербайджаския газ? Всеки ходи там и обещава, а накрая няма нищо?

- Ами всеки , който е ходил там е бил на екскурзия. До Турция TANAP е готов. Сега се строи до гръцката граница. А ние вече една дузина години чакаме да има отклонение до България. Що пари се окрадоха и нищо не сме направили.

Разговаря: Красен Бучков


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко мършата

    74 14 Отговор
    Работете пчелички за да живея аз добре
  • 2 бензино наполони

    69 6 Отговор
    Много специалисти, а дълго чаканата газ, я няма.
  • 3 Мордекай

    27 55 Отговор
    Аман от бивши някакви си номенклатурчици. Все разбирачи , ама в минало свършено време , нещата каквито той си ги спомня не са актуални в дадената ситуация , той ако е некадърника който не вижда как може да се случат нещата има по умни от него които могат да замълчи и да се радва на копейките

    Коментиран от #6

  • 4 Яжо Секвоев

    80 12 Отговор
    Поредната пунта мара на тиквата. Както и завода на фолксваген. Балъци сме.

    Коментиран от #31

  • 5 Монгола

    42 14 Отговор
    Ще има да чакаш Набуко краварски измекяр! За,, ХЪБ Балкан "съм съгласен че са само ала - бала. А налягането от 250 атмосфери може да се компенсира и постигне с по малка тръба(диаметър) и там не уцели всезнайко!!
  • 6 гост

    52 19 Отговор

    До коментар #3 от "Мордекай":

    Е точно пък тоя не е копейкаджия, много си в грешка.Всъщност човека е наистина професионалист е много навътре в нещата...и казва нещата право куме в очи...затова не е удобен на нито една власт.

    Коментиран от #7, #13

  • 7 Атамбай

    30 8 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Козяк е твоя експерт и лъже за цената на газа от 120$ 1997г.като иска за България евтин газ да беше направен Южен Поток. Лобис за Набуко ясен е какъв е и на кого е на издръжка. Тоя едно време говореше че в България трябва да се бие за Листов газ. Хъба също е измислица че ще го има.
  • 8 Боко газара

    38 6 Отговор
    Всичко, което ви дрънкам е въздух под налягане - метан, които лично произведох ...фарт !

    Коментиран от #9, #37

  • 9 Боко

    39 9 Отговор

    До коментар #8 от "Боко газара":

    Газ от Черно Море:България- Катар на балканите,Атомната в Белене:гьол,газов хъб Балкан,завод на VW?На гол гъз с чифт пищови съм!Мноо съм прозт,ама вие сте по-прозти от мен щот ма избирате веч 10 години,ха,ха,ха.По-велик са напраих и от бай Тошо.Ся следващите 50 години ша ми ядете краката.

    Коментиран от #10

  • 10 Яжо Секвоев

    27 16 Отговор

    До коментар #9 от "Боко":

    До 10 години турците ни взимат Родопите. За 50 годин никой няма да помни, че ни е имало.
  • 11 Двуличие

    22 8 Отговор
    Cпeциaлиcтитe кaзaхa, чe тръбитe мoгaт дa ce пoлoжaт, нo нe мoжe дa ce cъздaдe нeoбхoдимoтo нaлягaнe, нямa дa бъдe eфeктивeн прeнoca и т.н. Руcия търпи гoлeми зaгуби и oт Cин пoтoк, зaщoтo и тaм нe мoгaт дa пocтигнaт нaлягaнe oт 250 aтмocфeри и ce пoлучaвaт гoлeми кoндeнзaции.......---А СЕГА ВИЖТЕ РАЗЛИКАТА и ПРОТИВОРЕЧИЯТА на този специалист-----Публикувaнo във фaкти.бг:
    - A кaк cтoят нeщaтa cъc Ceвeрeн пoтoк, щe cтaнe ли? Мeркeл гo иcкa, aмeрикaнцитe ca прoтив?

    - Мoжe и дa cтaнe, пo-вeрoятнo e дa cтaнe........---А при С.Поток 2 не трябва ли да има налягане бе"експерте"---там не се ли образува конденз???????????????

    Коментиран от #15, #18

  • 12 мухаха

    12 22 Отговор
    четете колко ви обича Русия-червени глупаци!!!

    Коментиран от #28

  • 13 Мордекай

    16 7 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Навътре е бил по времето на Костов , от 1998 година е само публика , и тоя като Октай само лакърдии , въобще не е наясно със настоящата ситуация, Технологията може и да му е ясна но това не е достатъчно да ръсиш компетентни мнения , 95% от сделките с газа е политика а той там е неадекватен.
  • 14 ТтТ

    16 8 Отговор
    За всички русофили!

    Това не беше нормално. Германия получаваше по това време газ от Газпром за 80 марки или 45 долара, а Турция за 71 долара. С една дума по това време ние купувахме от Русия два пъти по-скъпо.
  • 15 Иван

    10 13 Отговор

    До коментар #11 от "Двуличие":

    И понеже ти се ще да е така както си го написал и се мислиш за хитър, но си чел недочел. Ако беше се поровил щеше да знаеш, че дълбочината, на която са тръбите, е по-малка и ето затова не е необходимо такова налягане. Южен Поток там където излиза пред Варна в морето има падина и става доста дълбоко. Ай сектир от червени кухи кратуни....жалко за БГ с такъв матрял.
  • 16 ТтТ

    9 13 Отговор
    Човека ви го каза, руснаците сЪ въздух под налягане! Дори и атмосферите не могат да ги постигнат! Аз казах, че с южен поток ги при караха руснаците! За да дойде газ от Израел и Иран!

    Коментиран от #25

  • 17 ДАААА

    20 6 Отговор
    ОЩЕ ЕДИН НАГЛЕЦ КОЙТО НИ Е ОГРАБВАЛ !
  • 18 Русия капут отдаааавна

    14 15 Отговор

    До коментар #11 от "Двуличие":

    Тулски поток-дълбочини от около 2200 метра!!!!!!Там трябва налягане не 250 атмосфери,ами даже поне 300.Не че немогат да го вдигнат.Могат,но нещата откъм разходната част се обесмислят.Ти мислиш ли,че руснаците не го знаят това нещо?Е тогава??Поредната руска шарлатания.Тези тръби бяха обявени за скраб.Факт.Хем е смешно,хем Русия стана за смях.Факт.Сега обаче въпросът е как жалката и крадлива Русия да ги набута тези тръби на космическ цуени на нас,за да може ние да станем смешните,че и жалките.Жалките,защото нашите комунистически палячовци ходят да се молят на руския малоумник.

    Коментиран от #20, #21, #27

  • 19 анонимен

    22 3 Отговор
    Колкото завод на Фолксваген толкова и газ!Наблюдаваме апотеоз на простоията и пълната некадърност!
  • 20 Ама си "умен" бе

    16 6 Отговор

    До коментар #18 от "Русия капут отдаааавна":

    Ти прочети пак...-ключовите думи в цялата статия са "Тогава американците ни уреждаха всичко....." и тогава ми се пеняви кой става за смях....Ако можеш разбира се да схванеш...

    Коментиран от #22

  • 21 Ама си

    8 5 Отговор

    До коментар #18 от "Русия капут отдаааавна":

    Ти прочети пак...-ключовите думи в цялата статия са "Тогава американците ни уреждаха всичко....." и тогава ми се пеняви кой става за смях....Ако можеш разбира се да схванеш...
  • 22 Русия капут отдаааавна

    9 13 Отговор

    До коментар #20 от "Ама си "умен" бе":

    Е и??Какво ти пречат в случая американците?Може би не те оставят да се нахапляриш до ушите ли?От цялата статия това ли намери за съществено?Ами кажи нещо конкретно бе човек!Отвори си очите,виж цените,виж срокове за изпълнение,виж гаранции,виж регионални ползи,файди,виж Полша,виж Румъния и т.н.Какво да ти напиша още?Рекоха,докараха един кораб CNG американците и тези нашите мухльовци изпаднаха в остро недоумение,хукнаха по Русията.''Ама Путине това,Путине онова,ама извинявай Путине грешка стана тука!!!Ние започваме да строим и Турски поток,че и Белене за извинение!!Почваме,почваме,ти само не се сърди!''И дотърча от Русията наш президентин Румен и рече: руската газ за България ще е СКЪПА,но за сметка на това доставките ще са редовни!!!!Пропусна обаче да отбележи,колко милиарда трябва да заровим,докато се доберем до тази скъпа руска газ!Можеш ли да кажеш,колко струваше бензина по бензиностанциите в НРБ примерно през 85-86г. и защо?Айде да те видим колко си отворен.

    Коментиран от #23

  • 23 Питам

    15 6 Отговор

    До коментар #22 от "Русия капут отдаааавна":

    А милиардите заровени за 5 години , когато самолетите които евентуално ще получим ще са морално и физически остарели - скраб .

    Коментиран от #24, #26

  • 24 Поправка

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Питам":

    Да се чете СКРАП .
  • 25 Надежда всяка от там забравете

    17 2 Отговор

    До коментар #16 от "ТтТ":

    Ще дойде газ от Израел и Иран на куково лято. Иран първо ще пита руснаците дали може , и руснаците ще им предложат да им транзитират газа през тяхната територия , или ще им кажат , на кого , по колко. Иран играе плътно в руско-китайският отбор, и газа му е последна грижа , щото изнася големи количества петрол за Китай , и има нужда само от военна сигурност , и стабилност, каквато Русия и Китай му предоставят, иначе до сега англосаксонските евреи , да са го прегазили. От Израел (Египет) също не става защото първо това са още недоказани залежи , газопровода е партньорски , от поне 3 държави минимум трябва да се събере газа , и там на пътя на тръбата е застанал Ердоган с големият сатър , и казва нещо от рода - Вие нещо питали ли сте?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Аман от експерти

    15 2 Отговор

    До коментар #18 от "Русия капут отдаааавна":

    Това с наляганията би трябвало да е " проблем " на Русия , а не на група слабо технически грамотни индивиди . Преди години и Костов каза ,че е невъзможно , но Синият Поток си захранва Турция , докато ние лежим на недоказани мантри , и отново за палците на краката. Утре ще ни спрат газа през Украйна , а вие още обсъждайте конденза . Има хора дето това им е работа , смятали са изчислявали са , и са намерили нужните решения - Добре ,че беше гн. Филипов да им съобщи, и предупреди за" проблема" , та сега "клетите" да не знаят какво да правят. Малко напомня на следното - Не могат да излетят в космоса , има безвъздушно пространство .

    Коментиран от #32

  • 28 Мамин боци

    15 1 Отговор

    До коментар #12 от "мухаха":

    Че кой ни обича покрай батман боци тиквата, тя всяка една дътжава ни презира заради невероятното търпение което имаме към нашите надарени гъзоблисци...

    Коментиран от #38

  • 29 Пешо

    4 1 Отговор
    Доста сложни проекти за българо-руските ахмаци.
  • 30 ЧИЧО

    3 3 Отговор
    ТОЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ КРАДЕЦ ПАК СЕ ПОЯВИ И Е НА ЯСНО С ЦЕНИТЕ НА КОИТО КРАДЕ ПРЕДИ
  • 31 Някъв бг live от YouTube

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Яжо Секвоев":

    В грешка си!фолцваген преглежда градовете в България защото ние сме конкурент пред Турция, а и пък не виждам сравнение с гз който е по договор със завод който ще плати на държавата за площа която ще вземе
  • 32 Русия капут отдаааавна

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "Аман от експерти":

    Не само,че би трябвало да е проблем на Русия,ами Е проблем на русия.Проблемът обаче е,че тази Русия се опитва този проблем да го набутва както на нас,така и на такива като нас.Просто ние трябва да осребряваме руските проблеми.Идеята е да се реве и то во време,защото след някакъв руски проблем следва,втори такъв,след него трети и т.н. и т.н. дооооо края айде да не е на света,но поне до края на Европа.Колкото до Синия поток,той си е отвсякъде проблемен по отношение на налягането,което пък директно удря цената на газта.Обаче там Путя мълчи,сумти и компенсира с цената на газта на такива като теб и мен.Няма как да се прави на маймуняк на турците,защото само там все още не се е ос*ал.Някъде горе го бях писал,ще го кажа пак,не е толкова проблемът в обезпечаването на тези високи налягания.Проблемът се състои в тово,че те вдигат цената на газта неимоверно много.Руските ''технологии'' винаги са биле неандерталски и такива ще си останат.Кажи ми за нещо руско,нещо най-обикновено,да речем от бита,което поне маааааалко да се е доближило до негов западен аналог?Аз лично не се сещам.Същото е и с тръбопроводите им,да не говорим за качеството на това,което тече в тях.Имаха невероятен човешки ресурс,който за съжаление обаче затриха,какво остава за нас.Руски тъпанари!!!!От там нищо добро не чакай.
  • 33 Венелин

    2 1 Отговор
    Нещастният човечец. Кондензатът се сепарира още на устието на сондажа, след това се минава през още инсталации. Тръбопроводният газ пък се състои основно от метан, който е два пъти по-лек от въздуха. Какви 220 атмосфери, какви пет лева. Редакторите на сайта са също за окайване, защото са завършили университет, без преди това да изкарат гимназия.

    Коментиран от #34

  • 34 Пешо

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "Венелин":

    За това не могат да натоварят достатъчно Син поток.

    Коментиран от #35

  • 35 Закона на седемте П ета

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Пешо":

    Какво значи " да го натоварят" - това да не е камион бе. Пускат толкова колкото им трябва , зависи от моментното им потребление . Важното е ,че върши своята работа , и да има свободни резерви , ако наистина се наложи да го натоварят . Ако твоя захранващ електрически кабел на жилището е примерно 6-8 квадрата , задължително ли трябва да го натоварваш с консуматори , за да можеш да му използваш пълният капацитет , или само колкото има нужда в момента , плюс предвиден резерв. На руснаците газопроводите обикновено се изпълняват с около 50% капацитет , и 50% резерв на тръбата , и от това не губят нищо , освен може би при изпълнението и полагането на по големите тръби. ПРАВИЛНОТО ПРЕДВАРИТЕЛНО ПЛАНИРАНЕ ПРЕДОТВРАТЯВА ПИКЛИВОТО ПОСРАНО ПОСИРАНЕ.
  • 36 Георги Илиев Митев

    0 0 Отговор
    ВИСШИСТ ЗАПОЧНАЛ ДА ГОВОРИ, ЗА ДА УГОВОРИ НЯКАКВА ИГРА ЗНАЧИ Е В БЕДА. УЧЕН ДА ТЕ ЗАЩИТИ ОТ "СЕЛСКИТЕ ЧЕРТИ " И "ГРАДСКИТЕ МЕЧТИ" ЗНАЧИ, ЧЕ ГРЕШИ, ЗАЩОТО НАЙ-ГОЛЯМАТА БЕДА Е ПЛАНЕТНАТА МЕЧТА.
  • 37 Газовия хъб Балкан

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Боко газара":

    Боко,тикво лъжлива пръцни още два пъти да ме напълниш с газ
  • 38 Българин 1

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Мамин боци":

    А не са ли прави да ни презират?
  • 39 Косс

    0 0 Отговор
    Какво е "куков ден"?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.