25 Август, 2019 10:00 15 940 132

Битката за Шипка спасява България

  • шипка-
  • руско-турска война
Битката за Шипка спасява България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Битката за Шипка на 23 август 1877 година е повратен за хода на Руско-турската война.

На 23 август 1877 г. е решителният бой на връх Шипка по време на Руско-турската освободителна война.

Битката, в която главни действащи лица са 72 000 руски войни и българските опълченци, които оставиха костите си по бойните полета на Плевен, Шипка и Стара Загора, спасява войната, а оттам и цяла България.

Целта на турското военно командване е неговите бойци да преминат Стара планина, за да се съединят с войските на Мехмед Али паша. Заедно те трябвало да подпомогнат отбраняващия Плевен Осман паша, а после да изтласкат обратно руснаците зад Дунав.

В началото на месец август настъпателният устрем на руската армия е спрян по всички направления.

В новата обстановка от особено значение за Главното командване на руската армия е задържането на овладените старопланински проходи.

В изпълнение на тази задача е отделена специална група войски, т.нар. Балкански отряд, под командването на ген.-лейт. Ф. Ф. Радецки. Фронтовата линия е дълга (над 120 км), не е известно и мястото, което ще бъде атакувано от армията на Сюлейман паша.

Затова на проходите са оставени малки отряди, които да поемат първия удар на противниковите части и да ги задържат на всяка цена до пристигането на основния резерв на отряда.

За отбраната на прохода е сформиран така нареченият Шипченски отряд. Новата бойна единица се състои от 7500 руски войници и български опълченци. Тя разполага с едва 27 оръдия.

Първоначално в състава му влизат 36-ти пехотен Орловски полк, първа, втора, трета, четвърта и пета опълченски дружини, три конни сотни, пионерен взвод.

Начело на отряда е командирът на българското опълчение генерал-майор Николай Столетов.

Срещу тях настъпва Централната османска армия с 27 000 войници, 48 табура, 16 конни ескадрона и 48 оръдия.
С това числено превъзходство трябва най-напред да се сломи духа на руско-българския отряд, да бъде унищожен в неравностойна битка и в крайна сметка да се осъществи преминаване в Северна България, където се намират други турски армии.

На 19 август ген. Столетов съобщава, че целият корпус на Сюлейман паша е построен срещу Шипка, че силите му са огромни, но че неговите бойци (36-ти Орловски пехотен полк и пет български опълченски дружини - 5500 души с 27 оръдия) ще се бият докрай и че подкрепления "са крайно необходими".

Но ген. Фьодор Радецки, чиито войски са разположени на фронта от Севлиево до гр. Елена, счита, че придвижването на турците към Шипченския проход е само демонстрация и че главният удар ще бъде нанесен откъм Осман Пазар (днес гр. Омуртаг).

Сюлейман паша насочва войската си към Шипка на 20 август 1877 година. Атаките започват на следващия ден през нощта. Частите от колоната на Реджеб паша се придвижват към вр. Малък Бедек и около 7 часа сутринта превземат руските постове, изграждат позиция и разполагат там батареята си.

Към 8 часа атакуват руските позиции на връх Свети Никола.

Нападението е отблъснато от пехотата и Стоманената батарея.

Позициите на защитниците на Шипка са обхванати от противниковите части във вид на подкова. Една страховита подкова, заплашваща да се превърне в огнен обръч, прекъсващ единствения свободен път, водещ към Габрово.

Така съдбата не само на прохода, но и на войната, се оказва в ръцете на малкия отряд руски войници, български опълченци и техните командири.

Боевете за Шипка, останали в историята с името Шипченска епопея, започват на 21 август 1877 година.

В нощта преди заветния ден на проведения военен съвет ген. Столетов произнася следните емоционални, но и уверени думи: „До последния човек ще сложим костите си, а позицията не ще предадем”.

През този ден предната отбранителна линия на защитниците, разположена по стръмните склонове на връх Свети Никола (днес връх Шипка) и Орлово гнездо се оказва мястото, ожесточено атакувано ожесточено турската армия. Командир на тази позиция е флигел – адютант полк. граф М. П. Толстой, командир на трета бригада от Българското опълчение.

На 21 август сутринта войските на Реджеб паша започват атака срещу позициите на връх Св. Никола, а челните части на Шакир паша настъпват срещу Орлово гнездо. Положението на защитниците на прохода се влошава и от липсата на вода. Турската пехота държи под постоянен обстрел единствения водоизточник — един ручей в източното подножие на връх Св. Никола.

В отбраната на Шипченския проход българските опълченци се сражават героично. Отблъсквайки 7 атаки през първия ден, руско-българският отряд дава 250 убити и ранени.

Руските войници и българските опълченци отблъскват противника със залпове, камъни и ръкопашни схватки.

Опълченецът от Първа дружина Леон Крудов прехваща смело турска граната и я хвърля обратно към настъпващите, артилеристът подпоручик Киснемски използва турски трофеи и изработва фугаси, ранените отказват да отидат в лазарета, получават най-необходимата медицинска помощ и отново се връщат в строя.
В разгара на боя на позициите пристига 35-ти пехотен Брянски полк. Орловци, брянци и опълченци – те са героите на този първи ден, те поставят началото на последвалите героични страници от славната отбрана на прохода.

На 22 август Сюлейман паша изненадващо не предприема нова атака. Той използва времето, за да организира подробно разузнаване и да изработи план за действие на следващия ден. Османските сили инженерно подготвят заетите изходни позиции. Монтират нови артилерийски батареи на първата площадка под Орлово гнездо.

След прегрупирането на турските сили на 22 август, през следващия ден – 23 август Сюлейман паша започва мащабна офанзива, целяща да увенчае с успех неговото намерение да обхване шипченския отряд от три страни – запад, юг и изток и да прекъсне връзката му с Габрово. Той е така сигурен в своята победа, че предната вечер изпраща следното донесение до султана: „Русите не могат нито да се съпротивляват, нито да се изплъзнат от ръцете ни. Ако тая нощ противникът не се опита да избяга, то утре сутринта ще подновя атаките и, надявам се, ще го смачкам”.

На 23 август 1877 година е решителната битка в прохода.

През този ден ударните атаки на противника са насочени срещу Главната руска позиция, включваща височините Шипка, Централна и Волинска.

Под връх Шипка и на Орлово гнездо противниците са на метри едни от други. Турската атака започват около 4 часа сутринта с артилерийски огън. Около 10 ч. Сюлейман получава и свежо подкрепление, а целта изглежда постигната.

Към обяд турските атаки са отбити, но положението на защитниците на прохода остава тежко. Патроните и снарядите са на привършване.

Към 14 часа конница черкези напада главната позиция в тил, но е отблъсната. В този особено критичен момент командирът на 35-ти пехотен Брянски полк полк. А. О. Липински повежда в атака 150 войници, които изтласкват успешно нападателите. От позициите на Втора и Трета опълченски дружини с командири майор Куртянов и майор Чиляев се чуват песни и викове „ура”.

Към 17 ч. настъпва критичният момент.
По скатовете лежат труповете на повече от 1380 защитници. В боя се хвърлят всички, включително и тежко ранените. Суеверен страх обхваща турците, когато срещу тях политат трупове. В последния момент идва помощ.

Майор Чиляев се е обърнал към опълченците със следните думи: „Братя, неприятелят ни обкръжи от всички страни. Път за отстъпление няма! Ще се държим, докато дойде помощ, а ако не успее да дойде, ние всички ще положим кости за освобождението на България!”

В спомените си подпоручик Стефан Кисов, командир на Първа рота в Трета опълченска дружина, описва тези часове по следния начин: „Атаките не свършват, те стават все по-чести и ожесточени. Сред нашите редици се чуваха гласове: „Блъскайте, бийте, юнаци! Да умрем, както са умирали нашите прадеди”.

Константин Везенков, лекар в Опълчението, виждайки група войници, останали без командири след една от поредните мощни атаки на противника, напуска временно превързочния пункт и повежда бойците към оголения участък на позицията. По-късно през деня д-р Везенков не се поколебава сам на кон да премине по непрекъснато обстрелваното трасе и да занесе на ген. Столетов писмото за приближаването на Четвърта стрелкова бригада към прохода.

Драматизмът на нестихващите боеве ражда много случаи, които днес приемаме за подвизи, но тогава се смятат за нещо естествено. Такъв е случаят с Николай Караев – Дудар, ординарец на полк. княз Вяземски, командир на 2. бригада от Българското опълчение. Той участва във взривяването на фугаси, охранява единствения извор за вода на Шипка и помага при спасяването на ранения полк. Вяземски.

На Орлово гнездо рамо до рамо се сражават руският войник Никифор Миколенко и българският опълченец Димитър Цветков. По време на една от ожесточените турски атаки срещу тази позиция опълченецът защитава с тялото си своя другар и пада тежко ранен. В знак на признателност към спасителя си руският войник узаконява името „Болгарев”, което прибавя към своята фамилия.

Към 17 часа в окопите на Шипченската позиция има повече убити и ранени, отколкото здрави и годни за битка войници и опълченци. Но те знаят – път за отстъпление няма, има само борба на живот и смърт.

В тези тежки за отбраната на прохода часове пристига дългоочакваната помощ – първите бойци от 16-ти стрелкови батальон на Четвърта стрелкова бригада. С тяхна помощ турските войници, вече проникнали на пътя за Габрово, окончателно са отблъснати и върнати на старите им позиции.

Отстояването на прохода и през следващите три дни с пристигналите подкрепления показва на противника категорично, че трябва да изостави първоначалния замисъл за успешна обсада на шипченските позиции и настъпление в Северна България.

Изходът на войната, е решен на Шипка.

На чуждестранните кореспонденти, посетили Шипченския проход след шестдневните августовски боеве, ген. Радецки заявява: „Пишете главно за храбрите ми полкове и доблестното българско опълчение, които, когато нямаха боеприпаси, отблъскваха турските атаки с камъни”.

Днес на Шипка има надпис: „Тук изгря свободата на България“.

Малцина знаят обаче защо руското командване е било изненадано от присъствието на армията на Сюлейман паша в Южна България.
В началото на бойните действия тя се намира в Албания, но е била превозена оттам с английски кораби по нареждане на английския премиер Бенджамин д’Израели.


Именно армията на Сюлейман паша (всъщност, истинското му име е Соломон Леви) извършва най-голямото клане на българи в историята – старозагорското, където са зверски избити 15 хиляди българи.

Именно след това Сюлейман паша се насочва към Шипка, където бива спрян от опълченците и руските части…

Така битката на Шипка се оказва ключова във войната.

По време на 3-дневните боеве загубите на Шипченския отряд възлизат на 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци.

Противникът губи над 8200 души.

Турците минават към отбрана, което е повратен момент във войната за Освобождението на България.

Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен, и заедно да изтласкат руската Дунавска армия северно от река Дунав.

Боевете продължават и през следващите три дни, но проходът вече е здраво в ръцете на руската армия.

На 26 август османската атака към Свети Никола успява да достигне руските окопи, но отново е отблъсната. В този ден пристигат още руски подкрепления и е направен опит за контраатака срещу османските позиции, но без успех.

С това битката завършва, като двете страни остават на позициите си. Няколко седмици по-късно Сюлейман паша прави още един безуспешен опит да превземе прохода в третата битка при Шипка.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сюлейман паша

    21 4 Отговор
    Ако може моят Хасан да се изкаже по въпроса!

    Коментиран от #13, #40

  • 2 Woldemars

    57 8 Отговор
    СЛАВА РОССИИ!
    СЛАВА БОЛГАРСКИМ ОПОЛЧЕНЦАМ!
    Позор на днешните калпазани!
  • 3 Срам и позор

    55 10 Отговор
    А днес "българските патриоти" слугуват на чужди господари. Народът измира в мизерия, а чорбаджиите/демократи хвърлят милиарди в чужди сметки. Страна с 1 300 годишна история се е превърнала във безгласен васал на САЩ и Германия.
  • 4 Кирил

    34 10 Отговор
    Битката на шипка спасява и руската армия от поражение.
    Години по късно ген Столетов пише в спомените си че за да задържат прохода са щяло да са им нужни 5-6 пъти повече руски войни от опълчението.това значи,че един опълченец е струвал колкото 5-6 руски войника,при това опълчението е било въоръжено с негодно оръжие и почти без муниции.за медикаменти и храна въобще са били забравени.
    Според Столетов,план Б,при преминаване на турската армия в Северна България е бил оттегляне в Румъния и евентуално възобновяване на кампанията според обстоятелствата.
    Войната е спечелена на Шипка.

    Коментиран от #9, #14, #25, #44

  • 5 Woldemars

    24 2 Отговор
    ние всички ще положим кости за освобождението на България!
    Каза майор Чилчев
  • 6 СссереМ

    21 49 Отговор
    А защо не се споменават загиналите украинци, фини и прочие народи,а само руснаци и руснаци,а повечето войници са били именно НЕРУСНАЦИ,руснака се е доказал че за войник не става.

    Коментиран от #11, #18, #36

  • 7 Academeg

    42 12 Отговор
    А где во время шипченской эпопеи были САЩ, Франция, Германия, Англия, которых вы, евро-атлантические популисты так любите?

    Коментиран от #132

  • 8 Панов

    42 2 Отговор
    Сюлейман е можел да насочи армията към Хаинбоаз,Ришкия или Върбишкия проходи.там е имало руски части които лесно е можел да преодолее.разузнаването му докладва че на Шипка са Българите.решава че там ще е най лесно и прави фатална грешка.при преминаване ще се съедини с гарнизоните на Шумен и нови пазар и с турското население в делиормана.абсолютна истина е че войната е спечелена на Шипка
  • 9 Woldemars

    14 9 Отговор

    До коментар #4 от "Кирил":

    Ти си Турски подлог, щом пишеш това.
  • 10 Woldemars

    41 1 Отговор
    Турската армия била превозвана с английски кораби по нареждане на английския премиер Бенджамин д’Израели.
  • 11 Woldemars

    25 16 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Защото истината не е такава, както вие турски плужеци я давате.
    Истината е това, че 99% от войниците са били руснаци.
  • 12 Да ама

    12 7 Отговор
    руснаците вече ни разбраха. В час са.
  • 13 Qqq

    38 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сюлейман паша":

    И пак нашите партньори британците , участват дейно в антибьлгарски изяви!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 А опълченците колко са били?

    6 16 Отговор
    Най много 200 човека. Колкото четата на Ботев.

    Коментиран от #50, #60, #129

  • 16 Woldemars

    30 2 Отговор
    Сюлейман паша - истинското му име е Соломон Леви Явиш - евреин, завършил Сорбоната...
  • 17 Презвитер Козма

    29 5 Отговор
    Слава на героите. Доколкото съм чел обаче, българското опълчение е съставлявало огромната част от защитниците на Шипка. Не случайно командващ е Столетов, който е командир на българското опълчение. Руския състав по-скоро е бил комадващи офицери. На българските опълченци е главната заслуга за отбраната на прохода и спечелването на войната.
  • 18 NikNay

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Кой се среща за наемниците авантюристи и печелбари?
  • 19 Презвитер Козма

    19 5 Отговор

    До коментар #14 от "замълчи бе неблагодарнико":

    Затова генерал Гурко – от малкото способни генерали, като преценява че Сюлейман паша ще премине Балкана през прохода Хаинбоаз, тръгва с руските войски към Нова Загора и Хаинбоаз, а оставя опълченците на Шипка. Но противно на логиката Сюлейман паша тръгва в посока Стара Загора. Съдбата се стича така, че войната трябва да бъде решена от българите, тъй като е ясно, че сражението Стара Загора-Шипка ще реши войната. И българите правят чудеса. Първо при Стара Загора, когато 5 часа и половина задържат челната колона на Сюлейман паша и буквално я смилат, позволявайки си лукса да се вдигнат в контраатака и да се изтеглят на Шипка. И на 9-10-11 август, когато дават решително сражение на Сюлейман.
  • 20 Презвитер Козма

    23 9 Отговор
    Въобще не е вярно, че на 11 август „йоще миг – ще падне заветният хълм”. Истината е, че наистина пристигат руски стрелци, качени по двама на коне, но опълчението току-що е приключило с отпора на атаката и е подгонило турците. Затова офицерите, с тъпото на сабите ги връщат обратно, тъй като в равнината били обречени на смърт при числено превъзходство на противника.

    Малко хора знаят, че опълчението съкращава турската армия почти наполовина - 18 хиляди загиват. Останалите след сраженията – около 22 хиляди, губят настъпателните си възможности. Тук Вазов е прав – опълчението спаси не само България, но и руската армия, и руския император. Останалото е въпрос на подробности. При стоварилата се руска мощ на Балканите, при активизирането на румънците, дните на Сюлейман паша са преброени.

    Коментиран от #26

  • 21 Презвитер Козма

    26 7 Отговор
    Не е много известен и фактът, че руските генерали се съмняват в бойните качества на Българското опълчение в състав от 12 хил. 444 души, тоест численият състав на една дивизия. Те смятат, че това е сбирщина от 16 до 60-годишни мъже, които нито са преминали военно обучение, нито познават военната дисциплина. Поведението им в лагера в Плоещ като че ли потвърждава това. Опълченците отказват военно управление, нощно време пиянстват и тероризират местните влахини.

    Не се знае още, че руските офицери смятат за наказание, ако ги назначат в опълчението. Има случаи на дуели и самоубийство на млад офицер. Неслучайно за командир на опълчението е назначен генерал – недворянин и това е генерал Николай Столетов. По закон той няма право като недворянин да извика на дуел началника си, който го предизвикал с назначението. В мемоарите си Столетов признава, че можел да откаже, но забелязал нещо при опълченците. Те отивали с желание само на бойни учебни стрелби, в които постигали 70% успеваемост. Руснаците имали 30% успеваемост. Столетов знаел, че това е нормално. Хората от опълчението имали дълги години „тренировки” по живи мишени – турци по балканските чукари и то с далеч по лоши пушки.

    Коментиран от #23, #29, #30

  • 22 Бесен Язовец

    37 5 Отговор
    Ако зависеше от ингилизите, България трябваше да е още по турско робство! Мразят ни заради Калоян и кръстоносния поход.
  • 23 КОНТРАТА

    12 20 Отговор

    До коментар #21 от "Презвитер Козма":

    Що си съчиняваш глупости бе? Долен соросоид, нямаш уважение на нищо неграмотник!

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Бай хой

    15 4 Отговор

    До коментар #4 от "Кирил":

    Това значи единствено че не си Българин. Освен че избиваш някакви комплекси чрез оплюваме на освободителката Русия.
  • 26 До Козмата

    8 12 Отговор

    До коментар #20 от "Презвитер Козма":

    Явно даскалицата ти по история добре ти е обработила мозъчето.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 А твоя кой?

    4 0 Отговор
    Тебе кой те учи история?
  • 29 Бай хой

    19 8 Отговор

    До коментар #21 от "Презвитер Козма":

    Слава на опълченците и руските войници. Това е основното
    Престанете с тия НПО лозунги. Имало там индианци от Дакота и те били донесли свободата на България. Четете бе не само "новия поглед". Четете историческите факти. Загинали са 3 100 руски войни и 550 български опълченци. Имате ли малко мозък да разсъждавате? Според сороспиите едва ли не опълченците да дарили свобода на Русия.

    Коментиран от #32, #72

  • 30 Бай хой

    5 7 Отговор

    До коментар #21 от "Презвитер Козма":

    Пиши се с още по гръмко име и отдолу ощепо големи простотии.
  • 31 Адолф Хитлер

    6 8 Отговор
    Добре че беше кайзера Ото фон Бисмарк че да ни освободи от турско и руско робство!Gott mit uns!!!

    Коментиран от #41

  • 32 Презвитер Козма

    16 16 Отговор

    До коментар #29 от "Бай хой":

    Тая статия е писана под диктовката на учители от СССР и любимия ти коминтерн, те никога няма да признаят истината. Минусите, които сте ми "напляскали" само потвърждават до каква степен русофилите са анти българи и работят срещу българските интереси в полза на Русия. Както онзи изменник русофил ген. Радко Димитриев, които умишлено бави настъплението на българската армия в междусъюзническата война, под диктата на руските си господари. Вечен позор за вас!

    Коментиран от #38, #94

  • 33 сорош вън

    21 4 Отговор
    Като чета коментарите се сещам за едно време, за чорбаджиите-днескашните соросоиди. Които ще продадат родината и душата си за няколко мизерни гроша. От това България страда най- много.

    Коментиран от #37

  • 34 123

    39 2 Отговор
    Било е голяма касапница! Историята малко я украсява и героизира, за да изглежда на нормална битка между роби и господари! Твърдо не, било е зверска касапница, в която малкото българи въобще не са имали какво да губят! Грам не им е пукало, и са се били с каквото им попадне, все едно са били дрогирани! Никога платена армия не може да направи това, което може да стори човек, защитаващ род и семейство, изгубил всякакво чувство за милост, представа за време и усет за болка! За такава битка в Холивуд щеше да има поне 50 филма и 20 Оскара! Респект!
  • 35 Госあ

    16 2 Отговор
    Наистина хубава статия. Прочетох я цялата, което рядко правя. Относно някои коментари, нека служат за ориентир за кликата днес.
  • 36 Дух

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Да бе,-бьлгари от твой тип са герои.Дека са трите морета?
    Нищожество!
  • 37 Презвитер Козма

    11 11 Отговор

    До коментар #33 от "сорош вън":

    Един цитат от писмо на Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов:
    “Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ - В. Лъвский

    Коментиран от #54

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Адолф Хитлер

    22 8 Отговор
    Русоробите не могат да приемат истината,че България е освободена от Германия,Волжка България и Украйна!Ото фон Бисмарк и Германската империя спонсорират руско-турската война хем с пари,хем с доброволци.Германия първа признава независимостта на България,Германия първа ни помага финансово (след освобождението),а 90% от войниците са били от Волжка България и Украйна.Самарското знаме е ушито във Волжка България В Русия през 1972 е имало 2.2 млн души,които се самоопределят като българи.Бесарабските българи също участват,но украинците са с главна заслуга.Имало е и доста финландски войници,както и немски.След войната,Русия окупира България и добре че е Германия и Англия,които се борят за независимо Княжество България.Доколкото до Сан Стефано-това си е договор,който е подписан по настояване на Германия,а не на Русия,която иска да се добере до Босфора и да унищожи Отоманската империя.Да не говорим,че ние си плащаме и 32 тона злато на Русия,така че е абсурдно да се говори за освобождение.🇧🇬🇺🇦🇩🇪

    Коментиран от #43, #123, #131

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Боа

    6 3 Отговор

    До коментар #31 от "Адолф Хитлер":

    Затова,че сил дружка с Хитлер,ще носиш вечен позор и презрение от сьседи си.

    Коментиран от #49

  • 42 Соросоида да чете

    23 3 Отговор
    Главнокомандващият на цялата турска армия Мехмед Али паша всъщност е германец и се казва Карл Дитрих. Вейсел паша, който командва турската армия в битката при Шипка-Шейново, всъщност е австриец, като името му е фон Вексел. Армията на Сюлейман паша, която извършва кланетата в Стара Загора, е превозена с английски кораби от Албания в Тракия. Самата английска флота впоследствие влиза в пристанището на Цариград, за да предотврати падането на турската столица в руски ръце в края на войната.

    След сключването на Санстефанския мирен договор в Родопите започва мюсюлмански метеж и нови кланета срещу българите, пряко организирани от Хидает паша, който всъщност е англичанина Станислас Сенклер.

    Коментиран от #51

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Адолф Хитлер

    9 7 Отговор
    Нещо много важно,в Германия до 1945 година(тоест до съществуването на свободна Германия) се е учили,че предците им идват от днешна България,както и езика им.Готите 350 година имат държава тук и тя съвпада точно с идването на Аспарух.Готският език е измислен на територията на България,както и българският,келтският и руският,който обаче е диалект на Българският.В Германия през 1941 година се публикува книга: Българите в основата на Германската държава.Тази книга обаче е забранена и до днес в България по неизвестни причини.Може би не се харесва на Кремъл и затова са решили да я скрият,като я забранят и изгорят?А доколкото до Русия....Русия е набор на САЩ и руснаците нямат нищо общо нито с Великоморавия,нито с Киевска рус,която е чиста украинска държава!
  • 46 Адолф Хитлер

    9 9 Отговор

    До коментар #43 от "Госあ":

    България губи първата световна война,защото българските войници се провалят при Македония и ние сме обградени и сме принудени да капитулираме.Вината е чисто и само наша!През втората световна война, България не участва никъде,защото цар Борис отрича: Няма да пращам войниците си да мрат за някаква си идеология.Съветската армия не окупира през 1944,а българите се бореха до край.Хиляди български войници,генерали и майори са разстреляни,защото отказват да се бият срещу Германия,която е дала на България БЕЗПЛАТЕН национален идеал,като подари на България земи колкото днешна България.Само да добавя,че ако България е била спечелила войната,днес щеше да бъде с територия,колкото Румъния и Атина да е български град!
  • 47 Соросоида да чете

    10 7 Отговор
    Немци, френци, англичани
    наши са враждебници,
    дружни с нашите тирани,
    с нашите изедници.

    Спекуланти са омразни –
    интерес им покажи,
    че да виж дела проказни
    и чифутски в тях лъжи.

    Род и вяра е идея
    за Русия най-света;
    нейний подвиг е за нея –
    благородна й целта.

    Коментиран от #48

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Адолф Хитлер

    9 6 Отговор

    До коментар #41 от "Боа":

    Защо?В цял свят има организации,които са чисто нацистки и наброяват 300 милиона души.Да не говорим,че има и много нацисти,които не членуват в никакви организации.Например,аз не съм член на подобна организация,но съм хитлерист.Да не говорим,че за разлика от комунистите,нацистите са били лекари,художници,писатели и като цяло мозъци,докато комунистите са били престъпници,терористи и неграмотници.

    Коментиран от #55, #57

  • 50 Хитър Петър

    7 3 Отговор

    До коментар #15 от "А опълченците колко са били?":

    Ти не четеш ли? 5500 са били опълченците на Шипка.

    Коментиран от #53

  • 51 Адолф Хитлер

    4 2 Отговор

    До коментар #42 от "Соросоида да чете":

    Абе умник,и двамата са евреи! :)
  • 52 Бай хой

    7 5 Отговор

    До коментар #48 от "Адолф Хитлер":

    Не сте славяни тия които днес се наричате роми а всъщност сте си най обикновени мангусто. Понял? Никой точно теб мургав алкохол няма да нарече славянин. Но основната част от Българите от Българския етнос носят гените на траки и славяни. Вие "Ади" сте пристигнали покрай пълчищата османци отгоизток. Чувствай се свободен "ром" никой не би си и помислил да те нарече Славянин. Шунса?
  • 53 Бай хой

    1 3 Отговор

    До коментар #50 от "Хитър Петър":

    Ти някоя друга статия ли четеш?
  • 54 сорош вън

    8 4 Отговор

    До коментар #37 от "Презвитер Козма":

    Това отдавна се знае, че е фалшификат зомбиран соросоиде:
    "Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй, то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките. В. Лъвский".
    Предупреждавам! Това е лъжа, измама и провокация! Такова писмо на Васил Левски до Любен Каравелов не съществува!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Дух

    5 6 Отговор

    До коментар #49 от "Адолф Хитлер":

    Редица балкански дьржави противопоставят еа Хитлера.Взимат орьжие и идват да защитават родината си.И знаеш защо?Защото са патриоти ,който вардят родината си.
    Бьлгария не го прави."Смелост" я няма.Избира политика на "подлога" при Хитлер.
    С оглед на това ВСВ за Бьлгария кпто пример за продажност и позор.
    Впрочем,тя в последствие,носи и материална загуба.Контрибуция се казва.
  • 58 Айде бе !

    3 6 Отговор

    До коментар #48 от "Адолф Хитлер":

    Заври си ДНК теста там кадето слънце не те огрява , "професоре " ! Промит мозък ! Не пиши простотии ! Не се срамувай от произхода си ! Още малко ще напишеш че българите идваме от индонезия ? Смешник !

    Коментиран от #61

  • 59 Кирил

    10 3 Отговор
    Посетете който и да е регионален исторически музей и поискайте уредниците да ви покажат артефакти за присъствие на славянско население.
    Такива няма.това е ФАКТ който всеки може да провери
  • 60 Бай Яни

    11 4 Отговор

    До коментар #15 от "А опълченците колко са били?":

    Трол нещастен, неук тъпунгел. Дори днес децата знаят че 7400 Българи опълченци защитават прохода с 5000 Руснаци, Ромънци и Финланци. Българи мохамедани помагат със снабдяването на Воиниците с храна, вода, одеала и цървули. Всеки е помагал кои с каквото може. Дори малки отряди от цевилното население на блиските села подпомага за опазването на пътеките водещи до изворите с вода. Лъжа е че само един ги е бранил. А на 3 ден идва и основното подкрепление от 2 дивизии Казаци. А до края на воината Българската възродена армия надхвърля 10 000.общият брои загинали е 200 000 от обидинената Ръска армия и 55 000 Българи.

    Коментиран от #62

  • 61 Бай Яни

    9 5 Отговор

    До коментар #58 от "Айде бе !":

    Каква Индонезия пък теб те гони ве амеба недоразвита, Аман от пишман неуки и неограмотен историци. Всеки акъл ни дава какви сме. БЪЛГАРИ СМЕ от е та време на таз земя. От Одринска Тракия до андите и кърпатите все сме си били Българи. Чети Арабска летератъра, Источно Римска летератъра и история. Няма славяни-милвяни. Има умопобъркани тролове като теб, безмозъчни неограмотен селяндурковци невежи.
  • 62 Бай хой

    9 10 Отговор

    До коментар #60 от "Бай Яни":

    Айнщайн 7 500 е общата бройка. От тях 5000 са били руски войници и останалите Български опълченци с офицерите тоже братушки. Загиналите при Шипка са 3 100 руски войни и 550 опълченеца. Турските загуби са 8 500 феса. Братята руснаци са умирали геройски за нашата свобода. И какви долни твари днес плюят и извъртат. Вярно има долни душици продаващи Род и Родина за да получат едно ашколсун от господарите си. Ми това са предателите, за съжаление живеем сред тях.

    Коментиран от #65, #76

  • 63 Истината

    8 3 Отговор
    В отбраната на Шипченския проход участват 35-ти Брянски и 36-ти Орловски полк, в които служат украинци от Полтава; 4-та стрелкова бригада, съставена от украински селяни от Херсонска област; 53-ти Волински, 54-ти Мински, 55-ти Подилски и 56-ти Житомирски полк на 14-та дивизия, състоящи се от селяни и граждани от Харкивска, Полтавска, Киевска и Херсонска област.

    Коментиран от #67

  • 64 Рубладжийче

    8 3 Отговор
    Миколенко е украинска фамилия.
  • 65 Истината

    5 9 Отговор

    До коментар #62 от "Бай хой":

    Били са братята украинци бе путиноид неграмотен. Руски войници, на етнически украинци!

    Коментиран от #66

  • 66 Раша

    5 6 Отговор

    До коментар #65 от "Истината":

    Тогава,примат,не е имало дьржава украина!

    Коментиран от #70

  • 67 Бай хой

    10 8 Отговор

    До коментар #63 от "Истината":

    Какви украинци през 1877 година ве дженди. Тогава Ленин е бил едва на седем години и хабер си нямаш да създава Украйна. А всички войници тогава са били на служба в руската армия и изпратени от Русия да освободят братския Български народ. Нищожествата сегодня фалшифицират фактите и събитията. Може да е имало и мароканец на руска служба. Това не значи че Мароко ни е освободило от турско робство. Юентеливата опорка не работи. Украйна в момента работи против България. Иска ние да им защитаваме руските газопроводи а именно заради тях провалиха нашия. С нашите соросоиди предатели.

    Коментиран от #71

  • 68 Patriot

    8 1 Отговор
    Някой чел ли е архивни документи за българските опълченци?Колко са били от България и колко са били от Бесарабия?Предполагам,че има много информация!

    Коментиран от #73

  • 69 КОВАРНАТА ИСТИНА

    15 10 Отговор
    Истинските цели на Русия са мъст, реванш и жажда за власт на Балканите. А Освобождението на Българите е само претекст.
    Само за ОПЪЛЧЕНЦИТЕ и другите народи присъединили се към Русия войната е - Освободителна.
    Почит и слава на първо на поляци, унгарци и всички паднали в битката при Варна 1444 г водени от Владислав Варненчик и Янош Хуняди. Това е била безкористна битка за освобождение срещу Османците още в началото на робството. Питам се къде са били тогава руснаците? Трябвало им е цели 500г за да прозрат, че един православен народ е в робство и е подложен на клане. Изобщо не ги е било и грижа гледали са си интересите и това е истината. Кримската война е за пазари власт и влияние в региона. В резултат на нея на Русия е забранено да поддържа военен флот в Черно море а и загубва влияние. Накърнена е честа и престижа на горделивите руски офицери. Жаждата за мъст и реванш не им дава покой. А императора иска да властва и над Балканите. Национално-освободителните движения на Балканите и най вече Априлското въстание предизвиква широк отзвук в цяла Европа. Това дава повод на Русия да потърси мечтания реванш в руско-турската война на балканите и същевременно да си постигне целта за власт и влияние. Обявява войната за освободителна за да не предизвика намеса западните сили. За нас е освободителна но за Русия си е реванш и мъст заради Кримската война и да установи власт на Балканите. Руските войни излиза, че са загинали за съвсем други цели но не и за освобождението
  • 70 Истината

    7 6 Отговор

    До коментар #66 от "Раша":

    Примат е този, който вярва на руската фалшива пропаганда. По твоята извратена логика не е имало и българи в Османската империя. Така ли е путлераст?

    Коментиран от #74, #75

  • 71 Истината

    3 3 Отговор

    До коментар #67 от "Бай хой":

    Коментара ми по-долу е и за теб.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Бай Яни

    10 1 Отговор

    До коментар #68 от "Patriot":

    7 500 е броят на Бесарабските опълченци дали. 3 500 идват от Ромъния. И 2500 от Българските лигионери биещи се за сърби и Гърци. А защо никои не споменава и водените Боеве в Родопите и Средногорието от 75-77 г. Когато Столетов престига до Станимахос го посреща самият Петко Киряков с почто 10 000 армия съставена от четници и лигионери водели битки с Търците в Гръцките въстания. Пътят за Пловдив е бил свободен. Общият брои Булгари загинали за свободата е 55 000.от Рилородобската област до Сакар планина руснаците само преминават без да водят сражения. Най много жертви Руснаците, Ромънците дават при Плевен.
  • 74 Бай хой

    13 3 Отговор

    До коментар #70 от "Истината":

    Айнщайн българите в османската империя са се сражавали на страната на руската армия. И ако е еничари през годините но войската в която да се сражавали е била османска и са се били за османските интереси. Също както чуждите войници в руската армия. Как може да сте толкова като Боко та да не проумеете. Дали са били хаитяни, от мапуто или Зимбабве да били на руска служба и да се сражавали за Русия. Русия ги е мобилизирала и изпратила да освобождават братята Българи. Тогава Украйна, Финландия, Естония не да съществували и няма как да да ми освобождавали. Няма украинско или финландско опълчение или доброволни отряди. Както примерно Българи в Италия при Гарибалди, или интербригадистите в Испания.
  • 75 Раша

    7 3 Отговор

    До коментар #70 от "Истината":

    Царство Бьлгария е имало преди османско иго?
    Дьржава украйна кога се появи?
    Вьпрос като за примат:има ли разлика?
  • 76 Бай Яни

    5 5 Отговор

    До коментар #62 от "Бай хой":

    Тъпчо 12 000 защитници расположени на 3 то основни хулма. Какви 7 500 бълнуваш. Това са само за първите 2 дни. От Шеиново и околностите престигат още 2 девизии. На 9 пристигат основните подкрепления от Брянският полк Казаци и Българи. А Турците дават общо 22 000 жертви. Над 3000 ранени. А ти си повтарящи тйи що ти пишат. Вземи си химикал, тетрадка и иди на Шипка и записвай жертвите. Столетов е располагат с 7500 опълченци и 27 оръдия. Расположени над стоманената батарея над връх Шипка западно от село Шипка и прохода. Над малък Бедек. Там настъпва Реджеп Паша с 12 000 армия, а Рашит Паша нанася главният удар към Свети Никола-орлово гнездо.

    Коментиран от #124

  • 77 СПАСИЛИ СА И РУСИЯ ОТ ПОГРОМ

    11 2 Отговор
    БЕЗПРИМЕРЕН ГЕРОИЗЪМ
    Битка при Термопилите - пример за героизъм на 300 спартански елитни войни . Но никой не си спомня и за 7000 гърци които са се били там заедно със спартанците. При Шипка - пример за героизъм и храброст от ОПЪЛЧЕНЦИТЕ макар да не са били елитни войни са повторили подвига на спартанците. А русите са като гърците при Термопилите.

    Коментиран от #78, #83

  • 78 Раша

    6 5 Отговор

    До коментар #77 от "СПАСИЛИ СА И РУСИЯ ОТ ПОГРОМ":

    Слушай,ти откьде падаш?
    За бьггарско опьлчение тази битка е ОСВОБОДИТЕЛНА!Героизьм и отвага ,ЛОГИЧНО, в пьти спрямо други участници!
    Примери в света на тази тема е бол.
  • 79 Усмивката

    0 2 Отговор
    Не бяха ли 7 200 руски войника и български опълченци.Модераторите да не спияат ,а да поправят по скоро таз издънка и резил
  • 80 Знаещ

    15 5 Отговор
    Хей колко безродници има в този форум. Ясно се вижда какво са направили англичаните срещу нас, но никой не коментира. Ясно е, че са загинали 535 наши юнаци и 3100 храбри руски войници и офицери. Поклон пред светлата им памет на тези над 3600 души. Нашите безродници продали се за по няколко цента умишлено забравят за руските жертви, които както се вижда са 6 пъти повече от нашите. Шокиран съм как се опитват да извъртят историята. След 100 години сигурно ще се учи, че англичаните са ни спасили, а руснаците са били на страната на турците, но хранрите английски войници са победили двете армии накуп. Жалки продажници. Даже паметник издигнахме на английските и американските летци, които избиваха българските жени и деца през 1943 година и унищожиха над 12000 сгради само в София.

    Коментиран от #82, #84

  • 81 Усмивката

    5 2 Отговор
    Да бе, къде пък наште журналя видяха руанаци.Украинци са защитавали прохода
  • 82 Усмивката

    5 8 Отговор

    До коментар #80 от "Знаещ":

    Загиналите не са руснаци.Руски войни са защото Русия воюва срещу Турция ,а не Украйна срещу Турция.И какво безродно намираш в коректното излагане на фактите.Да не би да си комунист.

    Коментиран от #88

  • 83 Груйо

    12 4 Отговор

    До коментар #77 от "СПАСИЛИ СА И РУСИЯ ОТ ПОГРОМ":

    Много точен коментар, Руската империя е спасена от разгром именно от българските опълченци. А колкото до освободителна, знаем вече добре че България е била разпокъсана на части и живи парчета са били дадени на Румънци (Северна Добруджа) и сърби (Ниш и поморавието), Македония и Одринско остават турски, а Южна България остава автономна област на империята. Русия никога не е искала силна България, а верен сателит на Балканите. Затова нашите политици след освобождението са изгонили руските мекерета и България макар и за кратко е станала силна и независима държава.

    Коментиран от #86

  • 84 Презвитер Козма

    9 6 Отговор

    До коментар #80 от "Знаещ":

    Няма смисъл да се пенявиш толкова, на твоите години не е безопасно. Цифрите в тази статия не са достоверни, провери и други източници. Колкото до безродниците, това за мен са точно руските мекерета, които предадоха българските национални интереси и клаха и избиваха героите от 5 войни за национално освобождение след окупацията през 1944, които предадоха Македония на сърбите и спряха дейността на ВМРО. Тези, които подкрепяха създаването на македонската нация и език, пак под диктата на Москва. Това са истинските предатели и безродници, а децата им продължават да бълват помия и днес в този форум.

    Коментиран от #87, #90

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Бай хой

    9 4 Отговор

    До коментар #83 от "Груйо":

    Дженди пак лъжеш като ром. След Сан стефанския договор наложен от Русия гарантиращ освобождението на Българите евроатлантическите ти партньори Англия, Франция и Германия стоварват войски при Босфора и налагат несправедливия Берлински договор. До там ли стигна да лъжеш долнопробно. Позор. Най вероятно не си Българин, ако си тогава си срам за Родината.

    Коментиран от #89

  • 87 Знаещ

    10 3 Отговор

    До коментар #84 от "Презвитер Козма":

    Не знаех, че 46 години е опасна възраст. Достатъчно съм прочел за да знам как англичаните винаги са играли срещу нас и са ни прецаквали, а когато може са ни и убивали.
  • 88 Знаещ

    7 2 Отговор

    До коментар #82 от "Усмивката":

    Коректното излагане на фактите показва, че руската армия е дала много повече жертви от българското опълчение. Както и че българското опълчение е командвано от храбри руски офицери, които са загивали заедно с нашите орли. Само на Шипка 120 души от тях са дали живота си за нашата свобода.

    Коментиран от #95

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Бай хой

    8 4 Отговор

    До коментар #84 от "Презвитер Козма":

    Пак лъжи ве. Неграмотен ли си? Македония е предадена през 1913 година когато евроатлантическите ти партньор Румъния нахлува подло до София. Тогава предателите както сега се обявяват за врагове на Русия. Сега отново и когато се наложи преразпределение тук отново тежката дума ще е на Русия. Сащ тук нямат интереси. И благодарение на престъпните правителства най-вероятно България ще бъде сведена до границите от Ньой. Точно това прилагат днешните окупатори войска до 20 000 и ислямизиране и предаване на южна България под турско протекторат. След днешните изпълнения на Плевнелиев и, тикви и други зарзавати с какви очи ще искаме Русия да ни защитава?
  • 91 Бай хой

    12 5 Отговор

    До коментар #89 от "Груйо":

    Кои велики сили бе просто същество? Не четеш ли че Англия е стоварила башибозука изклал Старозагорско. Тъп ли си или се правиш на такъв? Позор за отвратителните изроди плюещи народа пролял кръвта си за свободата на България. Няма думи да изразя какви долни отрепки сте. Сега ще ме изтрият за справедливи обиди. А гледам простащините ви си стоят.
  • 92 Усмивката

    5 3 Отговор
    Коректно е да помена ,че ако не бе жертвата на българите и украинците на важния и повратен момент от хода на войната между Турция и Рисия ,Шипченски проход, Русия би дала много, ама много повече, БЕЗМИСЛЕНИ жертви в една война на тотален разгром.И страшни последствия за България
  • 93 Знаещ

    6 3 Отговор

    До коментар #89 от "Груйо":

    Аз лично съм чел не малко, а наистина много. Русия няма нужда от бутафорни договори. Тя има нужда от голяма България чрез която ще има излаз към Средиземно море. Това го знаят много добре и нашите приятели англичаните, които пак повтарям винаги са били срещу нас и когато им е било възможно са ни убивали. Първитe oтзиви oт пoдпиcaния прeдвaритeлeн дoгoвoр cтaвaт яcни, вeднaгa щoм тoй cтaвa извecтeн зa зaпaднитe Вeлики cили. Oбeдинeнoтo крaлcтвo и Aвcтрo-Унгaрия ce oбявявaт прoтив нeгo, зaявявaйки чe Руcия caмa e рeшилa Изтoчния въпрoc в cвoя пoлзa, бeз дa ce дoпитa дo зaпaднитe Вeлики cили.

    Зaeднo c Oбeдинeнoтo крaлcтвo, Итaлия и Фрaнция ce oбявявaт cилнo прoтив излaз нa Бългaрия нa Бялo мoрe, пoд прeтeкcт чe щe бъдe изпoлзвaн oт Руcия, зa дa oкaжe влияниe нaд Cрeдизeмнoмoриeтo и мoрcкитe cили в Eврoпa.[23] Гoтoвo дa пoкaжe нacтoйчивocттa cи, Oбeдинeнoтo крaлcтвo зaпoчвa дa ce гoтви зa вoйнa. Зaпoчнaти ca мeрки зa cъcтaвянeтo нa двa eкcпeдициoнни кoрпуca зa вoeнни дeйcтвия cрeщу руcитe и прeвoз нa aнглийcки вoйcки oт Индия, прeз Cуeцкия кaнaл в Cрeдизeмнo мoрe.[24]
    Руcкaтa aрмия нe e cпocoбнa нa втoрa вoйнa, вeднaгa cлeд приключилaтa. Зaгубитe й ca ceриoзни, a ocвeн тoвa в aрмиятa върлувa тиф.

    Коментиран от #97, #98, #99

  • 94 На дедо ви дедо му

    10 5 Отговор

    До коментар #32 от "Презвитер Козма":

    Даааа! И комунистите креят оригинала на "Опълченците на Шипка", където се казва:
    .....
    Йоще миг и ще падне заветният хълм!
    Изведнъж осем F16 пристигнхаа със гръм...
    По трима в кабината и по двама на крилата
    братята американци решиха войната!
  • 95 Усмивката

    3 5 Отговор

    До коментар #88 от "Знаещ":

    Коректно е да помена ,че ако не бе жертвата на българите и украинците на важния и повратен момент от хода на войната между Турция и Рисия ,Шипченски проход, Русия би дала много, ама много повече, БЕЗМИСЛЕНИ жертви в една война на тотален разгром.И страшни последствия за България

    Коментиран от #101

  • 96 Инфо

    11 4 Отговор
    Русия ни освободи, но днес България е под много по-страшно робство от турското. Шайка майцепродавци унищожават българския народ. България е на първо място по смъртност 14.7 на 1 000 преди Лесото, 2 000 000 мизерстват и гладуват, всеки ден се самоубиват по 6-7 души, млади и стари, над двеста хиляди престъпления всяка година, 70% не са виждали море и почивка, наркомани, болни без лекарства и т.н. И това за да може една компрадорска върхушка да живее в разкош и евтини тераси.
  • 97 Знаещ

    5 3 Отговор

    До коментар #93 от "Знаещ":

    Пропуснах кавичките на приятели англичани. То е ясно, че това е оксиморон. Да се чете “приятели” англичани.
  • 98 Усмивката

    2 2 Отговор

    До коментар #93 от "Знаещ":

    Щом си чел много ,каква е логиката на Русия и каква е ползата и щом знае че Западните държави няма да допуснат Русия до Босфора

    Коментиран от #102

  • 99 Усмивката

    2 1 Отговор

    До коментар #93 от "Знаещ":

    А нещо за Кавказкия фронт да ,,знаеш", на Русия
  • 100 Българин

    10 4 Отговор
    Битката на вр. "Св.Никола" и околните върхове не спасява България. Тогава още е нямало България! Героизмът на 4000 български Опълченци и 2500 руски войници през първите дни на сраженията през август 1877 година спасява всъщност Руската армия! Защото ако войската на Сюлейман паша е успеела да пробие отбраната на прохода и се съедини със войските на Мехмед Али паша от изток и двете армии се притекат на помощ на Осман паша в Плевен, изтикването на Руската армия отвъд Дунава, а може би и пълния и разгром е било въпрос на дни! А това е водело до загуба на цялата руско-турска война 1877-78 год. На практика до падането на Плевен, руската армия не е имала никакъв значителен успех. Ами ако е паднел и Шипченския проход?
    Никой не отрича, че след тази война турците са напуснали част от българските земи. Но руските помисли за войната не са били чисти помисли. Истинските помисли са били за промяна на статуквото след Кримската война, възвръщане на влиянието на Русия върху Османската империя и владеене на Проливите! Манифестът на Александър II е само едно пропагандно клише! Защо не са заети и земите в Македония? Защо не са заели земите в Добруджа и са оставили там турските гарнизони, които след войната са изведени от там с такъв зор? Защото те не са интересували руската политика! Тях са ги ги интересували Черноморските проливи и затова са се насочили към Одринска Тракия и Истамбул! но англичаните са ги изпреварили, влезли са в Мраморно море и са настанили ескадрата си н

    Коментиран от #103, #104

  • 101 Знаещ

    5 2 Отговор

    До коментар #95 от "Усмивката":

    Държава Украйна няма по това време. Има Русия. Това е все едно да кажеш, че македонския цар Самуил е направил еди кво си. Самуил си е наш цар и това, че след много векове по нашите земи е изникнала измислената държава Македония не значи, че не е такъв.
  • 102 Знаещ

    7 4 Отговор

    До коментар #98 от "Усмивката":

    Имало е шанс англичаните да не искат да проливат кръвта си в точно тази далечна част от Европа където нямат никакво физическо присъствие. То е ясно, че много са мразили руснаците и най-вече нас, но наистина е имало вероятност да не започнат война. Уви това не се е случило. Омразата и притеснението от силни България и Русия е надделяла.

    Коментиран от #107

  • 103 Знаещ

    9 5 Отговор

    До коментар #100 от "Българин":

    Спасява точно България. Русия е имала достатъчен резерв за да може да задържи турците на Дунава. А и цялата румънска армия е щяла да помогне за да не превземат страната й. Така че единствено България нямаше да бъде освободена.
  • 104 Знаещ

    11 1 Отговор

    До коментар #100 от "Българин":

    Ето какво са искали руснаците за нас: “Тeритoриятa нa Бългaрия щe oбхвaщa зeмитe oт рeкa Дунaв пo нoвoуcтрoeнaтa cръбcкa грaницa и oттaм пo зaпaднaтa грaницa нa кaзaтa Врaня дo плaнинaтa Кaрaдaг. Oттaм грaницaтa щe минe пo зaпaднитe грaници нa кaзитe Кумaнoвo, Кoчaни, Кaлкaндeлeн дo Кoрaб плaнинa. Cлeд тoвa грaницaтa ce cпуcкa нa юг пo Чeрни Дрин и пocлe пo зaпaднaтa грaницa нa кaзитe Oхрид, Cтaрoвo и Кoрчa cтигa дo плaнинaтa Грaмoc. Oттaм грaницaтa тръгвa нa изтoк прeз Кocтурcкoтo eзeрo, cтигa дo рeкa Мъглeницa и ce cпуcкa дo Coлунcкия зaлив. Грaницaтa зaoбикaля Coлун и прeз Бeшичкoтo eзeрo излизa нa Oрфaнcкия зaлив. Oт Буругьoл грaницaтa извивa нa ceвeр към Рoдoпитe дo Чeпeлaрe, oткъдeтo зaвивa нa изтoк и ce cпуcкa пo Aрдa, пocлe минaвa прeз Изтoчнa Трaкия дo Чeрнo мoрe, кaтo ocтaвя Oдрин в Ocмaнcкaтa импeрия, a Лoзeнгрaд, Люлeбургac и Мaлкo Търнoвo – в Бългaрия. Грaницaтa нaпуcкa мoрcкия бряг при Мaнгaлия и прeз Дoбруджa излизa нa Дунaвa при Рacoвo (Члeн 6).
    Дoгoвoрът ce oпитвa дa cъздaдe гoлямa cлaвянcкa държaвa нa Бaлкaнитe – княжecтвo Бългaрия би имaлo плoщ oт oкoлo 170 000 кв. км и би oбхвaщaлo Видинcкo, Врaчaнcкo, Търнoвcкo, Руceнcкo, Cилиcтрeнcкo, Вaрнeнcкo, Coфийcкo, Пирoтcкo и Врaнcкo в Пoмoрaвиeтo, пoчти цялa Мaкeдoния (бeз нaй-южнитe oблacти), чacти oт Кocoвo (Кaчaник) и Aлбaния (Кoрчaнcкo), чacт oт Изтoчнa Трaкия и Южнa Дoбруджa.[21]“

    Коментиран от #113

  • 105 Инфо

    12 1 Отговор
    Англия и Франция воюват на страната на Османската империя в Кримската война. Тя завършва с победа на коалицията и Русия подписва Парижкия договор. Съгласно договора Англия и Австро-Унгария имат право да се намясят на страната на турците при война с Русия. Това е причината Русия да се откаже от Сан Стефанския договор, защото не е готова да воюва с Англия и Австро-Унгария сама. Това я принуждава да подпише Берлинския трактат и разпокъсването на България на три части. Така България губи възможността да стане най-голямата държава на Балканите със 170 000 000 кв.км и излаз на две морета.
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Усмивката

    3 7 Отговор

    До коментар #102 от "Знаещ":

    Шикалкавиш като истински политкомисар на селски митинг.Войната с Турция е прокламирана от Русия като освобождение на балканските народи и християните ,а не за излаз набяло море.В това англичаните са си в право.

    Коментиран от #108

  • 108 Знаещ

    8 2 Отговор

    До коментар #107 от "Усмивката":

    Написал съм фактите. Надявам се си чувал за изказа: да съчетаем полезното с приятното. В случая Русия за разлика от Англия ни освобождава и същевременно през Бяло море иска да има достъп до Средиземно море. Не виждам какво лошо има в това? Хубавото е, че ние щяхме да сме огромна страна. И измислената страна Македония щеше да си е българска, както, голяма част от Албания и части от Гърция и Турция. Това са си били български територии и руснаците са искали да ни възстановят държавата в пълни граници. П.П. Комунистите не знам защо ги намесваш тук. Дядо ми е раняван неколкократно защитавайки Родината ми и заради героизма си е награждаван многократно от царя.
  • 109 ОСВОБОДИТЕЛИ ИЛИ НАШЕСТВЕНИЦИ

    10 3 Отговор
    Внимавай кой ти помага е доста точен израз. 1916г генерал Иван Колев, Освобождава цялата Добруджа от руско-румънски части . Нали бяха освободители какво дирят тук като агресори.
    За какво Освобождение говорим като Русия ни е използвала за разменна монета. Щом Руския ботуш е стъпил тук те се чувстват като новия господар. Може би трябва да сме радваме, че Турция запазва неутралитет през втората световна. Сталин първо я моли да се включи на страната на Русия като и обещава всичко каквото пожелае най-вече Балканския полуостров и даже Крим и др. А после даже я заплашва и предприема някакви действия за да я подтикне. Та ако беше се включила то неминуемо щеше да се настани пак и в България и в много други страни. Но за радост са запазили пълен неутралитет. Та Русия се разпореждала с България както своя собственост и ни използват като разменна монета. Макар че то е едно и също дали ще са турците или руснаците все са колонизатори. Макар че и Хитлер е предлагал на турците но без обещания а и ни е върнал и Добруджа. докато Сталин подарява Македония на Тито.
  • 110 123

    4 3 Отговор
    Започвам да се замислям, дали си е заслужавало жертвите!
  • 111 От Пирдоп

    5 7 Отговор
    Истината е една- ПРЕДИ ВОЙНАТА държава БЪЛГАРИЯ НЯМА, а след това се появява картата на ЕВРОПА за пръв път след близо 500 години!А всичко друго е Жалки интерпретации, инсинуации и скъпо платени ФАЛШИФИКЦИИ!

    Коментиран от #112

  • 112 Усмивката

    5 3 Отговор

    До коментар #111 от "От Пирдоп":

    Пак не можахме да ни разкажете ,защо Русия отваря друг фронт на Кавказ в гръб на Истанбула ,щом целта им е била освобождението на Балканите

    Коментиран от #116

  • 113 Българин

    5 3 Отговор

    До коментар #104 от "Знаещ":

    "Знаещ", щом си се прехласнал по СанСтефанска България, значи никога не си чувал за Райхщадското споразумение между Австро-Унгария и Русия от 1876 г. Цитирам ти само два пасажа от него(от руския вариант):
    "...Державы будут действовать согласованно в целях урегулирования последствий войны.
    Они не окажут содействия образованию большого славянского государства..."
    "...Если бы, наконец, последствием успеха христиан явилось полное крушение Оттоманской империи в Европе, Болгария и Румелия могли бы образовать независимые княжества в их естественных границах..."
    Значи още тогава, през 1876 год., двете страни не са били съгласни да се появи голяма славянска държава! Но са се съгласили при разпад на Османската империя да се създадат две княжества: България(до Стара планина) и Румелия(Южна България)! Следователно Сан Стефанският договор е неизпълним!

    Коментиран от #114

  • 114 Знаещ

    5 3 Отговор

    До коментар #113 от "Българин":

    Естествено, че знам. Знам също така, че единствената причина за този таен договор е, че Русия разбира за вероломните намерения на Австро-Унгария да ги нападне в гръб след започването на войната с Турция. Русия естествено не може да води война на два фронта и е принудена да се съгласи с исканията на врага. Руснаците не получават нищо от Австро-Унгария освен уверението, че няма да бъдат нападнати в гръб. Русия има сметка от възстановяването на пълните граници на България за да има достъп до Бяло море. Лошото е, че от тиф и други болести умират 80 000 руски войници и след победа си над Турция Русия няма сили да се изправи срещу държавите мразещи православието.

    Коментиран от #117

  • 115 булгаристан

    3 6 Отговор
    Булгаристанци защо спряхте да пишете за натовските страни участвали в тази война! то не бяха финландски, полски, извън-земнни войници.Тогава изкарахте късмет руснаците да ви спасят дебелите празни тикви, ами кой ще ви спаси сега, като и руснаците вече се гнусят от вас бе булгаристанци!
  • 116 Знаещ

    7 2 Отговор

    До коментар #112 от "Усмивката":

    Пак повтарям за полезното и приятното. Русия освобождава България и изгонва турците от Кавказ, а и не само. Какво лошо има в това? Факт е, че Русия ни е освободила и е искала да си върнем всички територии. Факт е десетки хиляди руски войници и офицери са умрели за да я има България. Факт е, че англичаните не само не са ни помогнали, а са били срещу нас и заради тях България е ощетена сериозно.
  • 117 Усмивката

    3 4 Отговор

    До коментар #114 от "Знаещ":

    Беден си на познания ,нищо че го деклрирашн.Австро Унгария има амбиции за излаз на Бяло море далеч преди русите да се имат за държава.Какви врели некипели дрънкаш ,че имали договор.И ка би бил изпълним.Целта на руско турската война е била съвсем друга.Включително и евроазиитските събития по това време. Русия разиграва едно мащабно театро.Има потънал в мизерия народ .Има кого да жертва .Има оръжие.Нищо ново по слтнцето.И сега ни го разиграва.

    Коментиран от #120

  • 118 Индиец

    1 8 Отговор
    мръсни турци и българи

    Коментиран от #119

  • 119 Усмивката

    3 3 Отговор

    До коментар #118 от "Индиец":

    Съжалявам братчед.Пропиляхте си шанса.Прочутата руска ненаситност ви изигра лоша шега.Получихме свободата си ,но я заслужаваме.С ква писменост пиште.С македонски ли ве
  • 120 Знаещ

    6 3 Отговор

    До коментар #117 от "Усмивката":

    Продажниците сте такива. За жълти стотинки продавате родината си. Жалък си. Факт е обаче, че не Англия или Австро-Унгария ни освободиха, а Русия. А заради твоите любимци сега нямаме излаз на Бяло море.

    Коментиран от #122, #125

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Българин

    4 2 Отговор

    До коментар #120 от "Знаещ":

    Ето за такива елементарни и невежи хора като тебе, които да славят Русия е бил предназначен Сан Стефанския договор. Обясни ти се подробно, че руското имперско правителство не е искало създаването на голяма държава на Балканите, защото тя неминуемо ще започне независима политика. Обясни ти се, че този договор е неприложим предвид приети договорки с други велики сили. Сега ти обяснявам, че Македония никога е нямало да бъде отстъпена на България, защото през нея минава бленувания достъп на Австро-Унгария до Солун,заради което според Сан Стефанския договор и се осигурява коридор между Сърбия и Черна гора!Фалшивият прелиминарен Сан Стефански договор е направен с една единствена цел - българите да славят Русия и да мразят западните страни! Иначе защо да е прелиминарен!
  • 123 Аз пък четох

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Адолф Хитлер":

    Пак тук в интернет, българия била освобдена от цигани предрешили се като руски войници и от марсианци също. А самарското заме е ушито в индия
  • 124 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "Бай Яни":

    не се коси да му обяснявашна тия морон "бай хой" още като му видиш ника и е ясен
  • 125 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #120 от "Знаещ":

    За какво ти е Бяло море, та ние вървим да изгубим Черно море... А продължавайте шопандурите и густо майните да подгласяте на турската и гръцката икономическа хибридна война (като от началото на лятото с шезлонгите) в ролята на полезните идиоти и току виж Варна и Бургас вземат да виждат повече икономическия си интерес с народи който ценят морето ... И да на плаж ще ходите в Турция и Гърция ама опция България няма да има .. Наш как ще светне тогава "лайноморското бетономорие" от турската и/или гръцката пропаганда...
  • 126 Ташка

    1 0 Отговор
    Аве яяяяяяяя Марш! От българите едно време и сегашните джендърски, соросоидни, гъзодаващи(начело с сифилистика Борисов) има светлинни години разлика! Така че...
  • 127 гост

    2 0 Отговор
    Малии,що простотии изчетох...
  • 128 Това е цялата работа

    4 0 Отговор
    Битката на Шипка спасява Руската Империя и спомага да спечели войната благодарение на Българите
  • 129 Винету Борисов

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "А опълченците колко са били?":

    Участвали са два руски пехотни полка и пет опълченски дружини. По това време руският пехотен полк е наброявал около 550 войници и офицери. Шипченския отряд е бил с численост около 7000 души и се е командвал от командира на българското опълчение Николай Столетов. Напъни пилешкия си мозък, посмятай малко (ако можеш) и си направи изводи кой е основният участник в отбраната на Шипка. И още малко тема за размисъл - ген. Радецки е считал, че е малко вероятно турците да атакуват Шипченския проход.
  • 130 ДАИ

    0 1 Отговор
    Боя е продължение на овчата битка с татарите на руснаците
  • 131 Джо

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Адолф Хитлер":

    Верно ? Я па ти! Франц-Йоско (австро--Унгария),Джоджи#5( англия) и любимият ти Бисмарк ,ТОЧНО по това време , са нямали никакво желание да има славяно-източно православна държава в региона...но ти мило момче/ момиче/ трансвеститче, нито си славянин, нито Християнин, най малкото източно- православен такъв - твоя вожд Сорос, е от същия сой- Г- н никой , слуга на сатанаилчо
  • 132 Avi

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Academeg":

    Изброените от Вас държави не са искали да завладеят Босфора (както Русия), тоест не са били във война с Турция. Българските опълченци са помогнали на руските войски да стигнат на юг.