Last news in Fakti

27 Август, 2019 10:00 3 699 33

Искам оставката Ви, господин Банов

  • боил банов-
  • музикант-
  • комисии

За последните години, господин министре, всичко, което се случва у нас става не благодарение на вас и вашите предшественици. Ако нещо се случва, то става въпреки вас

Искам оставката Ви, господин Банов - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Здравейте, министър Банов. Казвам се Венцислав Мицов и съм дългогодишен музикант на свободна практика. Това в нашия случай означава музикант, който около 20 години се е скъсал от свирене на етюди, гами, пиеси, сонати... А накрая, след всичко това се е наложило да си изкарва хляба по кръчми и пианобарове.

Където, в тези кръчми и пианобарове, господин министре, човек може да се сблъска от първи ред с, как да кажа...не особено толерантната критика на слушателите, често почерпени с няколко уискита, няколко Редбула и, не дай си боже, някоя...как да кажа...а бе да го нарека "хранителна добавка" за стимулиране на нощния живот.

Да, аз съм музикант и като такъв през последния четвърт век видях доста неща.

Видях как всичките ми съученици от випуск 1990 в тогавашното СМУ (днес НМУ) "Л.Пипков" емигрираха.

От целия випуск днес я сме 10 души тук, в България, а не сме и толкова.

Видях как колеги карат таксита, за да могат да издържат семействата си.

Как лепят плочки и правят ВИК инсталации.

Видях как мнозина имаха големи криле, но когато се опитаха да ги размахат, се оказа, че тук, у нас с големи криле не може да се лети.

Може, но нисичко, тихо, кротко и бездарничко - без много - много да размахвате крилцата, че да не веете на съгражданите.

Видях всичко това, но видях и друго.

Видях комисии - комисии, създадени сякаш от Кафка - пълни с анонимни, мрачно вперили поглед в талмуда и скрижалите на администрацията бездушни фигури, които живеят само за да се почувстват значими за няколко часа.

Видях финансиране - то бе предназначено само за "свои" хора, които произвеждаха продукти, които дори не можеха да избият една петдесета от инвестициите си.

Видях, че бездарници пишат закони, некадърници пишат правилници, а отправната точка, към която бяха насочени всичките тези беди бе не културата, а нещо друго.

Няма да го нарека с име. Защото това нещо няма име. То е хидра с много глави.

Хидрата на бездарността.

За последните години, господин министре, всичко, което се случва у нас става не благодарение на вас и вашите предшественици.

Ако нещо се случва, то става въпреки вас.

Въпреки "проектното начало", което направи така, щото в момента финансиране получават не най - добрите, а тези, които най - добре пишат проекти.

Въпреки "прозрачните критерии", които, чрез системата за оценяване понякога правят излишни самите конкурси.

Въпреки атмосферата във висшите и средни музикални учреждения у нас, която прилича на времето на клановете в средните векове.

Ако нещо се случва, то е въпреки вашите величествени усилия, които се състоят в това да напишете статус във Фейсбук с искане определен директор да подаде оставка.

Но днес, господин министър Банов на мен вече ми писна.

За това тук, на това място, във Фейсбук ви искам оставката. Нека тя бъде на бюрото още утре.

Искам я в правото си на ваш работодател, който, чрез данъците си е един от тези, които ви плащат заплатата на министър.

И нея, и финансирането на стените ви от тухли и работилниците ви за мартеници по време на Европредседателството.

И 200 000 лева, които давате на една продуцентска компания, за да снима рекламно филмче за България, докато културата у нас получава трохите от държавния бюджет, за което вие не сте казали дори една членоразделна сричка.

Искам оставката ви, господин Банов. И го правя така, както и вие - чрез Фейсбук.

Заради загубения смисъл. Заради загубените поколения. Заради кафкианската цитадела, в която се е превърнала културата у нас.

С това моят пост завършва.

А към вас, колеги от музикалната гилдия имам само едно изречение. Ако не размахвате крилата си, някой ще ги откъсне и ще ги сервира панирани в KFC.

Съжалявам за продуктовото позициониране....

Коментарът е от Фейсбук


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stoki

    67 3 Отговор
    Подкрепа!!! Този народ трябва да се събуди и погледне!!!
  • 2 Коментар📝

    55 4 Отговор
    Този ОЩЕТИ ДЪРЖАВАТА КАТО НЕ ГЛОБИ ПО ЗАКОН ЕДНА ФИРМА.ТОЕСТ ТОЙ НАРУШИ ЗАКОНА,ОСВЕН ЧЕ ТРЯБВА ОСТАВКА ПРОКУРАТУРАТА ТРЯБВА ВЕЧЕ ОТДАВНА ДА СЕ Е САМОСЕЗИРА ЗА ЗЛОУПОТРЕБА С ДЛЪЖНОСТ И ТО НА МИНИСТЪР
  • 3 Не че нещо... АМА...

    37 3 Отговор
    Да попитам... А на Министъра на екологията кога ще се сети някой да му иска оставка? Какво още трябва да се запали, че да ни светне че дишаме най-мръсния въздух в Европа?
  • 4 Тодоров

    46 2 Отговор
    Ало, БАНОВ, ТОДОРОВ СЪМ - искам ОСТАВКАТА ТИ !
  • 5 Имло едно време

    23 1 Отговор
    когато приемът в Средното музикално училище в София беше като да минеш през иглени уши...Критериите за качествата на кандидатите бяха много високи и в училището постъпваха наистина талантливи деца. Почти всички от тях продължавах в Консерваторията, а след това за музикалните институции беше въпрос на престиж да работят в тях. Сега в училището се приемат деца, които имат 'НЯКАКВИ" музикални данни. Тотална инфлация и апотеоз на ПОСРЕДСТВЕНОСТТА. Посредствеността винаги се страхува от светлината на ТАЛАНТА и затова се бори да се окупира с правото да се разпорежда с "ножа и сиренето"

    Коментиран от #17

  • 6 Бай Хой

    9 19 Отговор
    Банов не го коментирам , поредният плиткодушен бастун ! НО наистина ми писна от тези мрънкащи "музиканти" и "театлани" актьори. Сякаш държавата им е длъжна да им плаща за "изкуството". Всичките са демократи и свободолюбиви космополити, но тайничко си мечтаят да се върне комунизма, където "артистите" бяха малко по-другари от другите другари. Днес все чакат финансиране, все чакат проекти. Кое да ти финансират бе Венци ? Спирам до тук.....
  • 7 onq s konq

    9 23 Отговор
    Музикантът Мицов твърди че е ДЪЛГОГОДИШЕН МУЗИКАНТ.За времето от 1990г /от който ВИПУСК Е/ той е видял кколко много от състудентите му са емигрирали,станали са Плочкаджии,Шофьори на таксита и т.н.А тия 10 души останали от Випуска включително и ТОЙ са отдавна принудени ОТ ЖИВОТА да зарежат Етюдите, Опусите и Сонатите и да си изкарват хляба със свирене по кръчми и Пиано-Барове.Явно е недоволен Човека от хала си и понеже живеем в Демокрация,няма проблем да иска оставката на Министъра.Възниква обаче въпросът:ЗАЩО СПА ДОСЕГА музикантът Мицов,та НЕ ПОИСКА НИТО ЕДНА ОСТАВКА на "върволицата Министри",изредили се на тоя пост за 29 ГОДИНИ,т.е. откакто е завършил образованието си?А "СЛУЧАЙНО" и спонтанно ли ТОЧНО СЕГА търпението му е достигнало "Точката на кипене",или не изпълнява НЕЧИЯ ПОЛИТИЧЕСКА ПОРЪЧКА с това си искане за "Оставка",което малко или много би предизвикало недоволство ПРЕДИЗБОРНО у избирателите и настройването им против ГЕРБ?Верно че Местните избори са за Кметове,но ФАНДЪКОВА Е КАДЪР НА ГЕРБ и не е ли това ПОРЕДНАТА ПОЛИТ. МАШИНАЦИЯ НА БСП?Според мен-Е ТОЧНО ТАКА,според Мицов обаче - ИЗОБЩО НЕ...да е жив и здрав.

    Коментиран от #8

  • 8 Имло едно време

    28 2 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Понеже аз съм от випуск 1968 г. и имам пряк поглед върху политиката на държавата по отношение на културата, ще ти кажа, че по-безличен министър на културата не е имало за всичките петдесет години! Няма да припомням нито заслугите на Людмила Живкова, нито на министър Георги Йорданов. Все пак на стола на министъра са седели ярки творчески фигури, чиито принос не може да бъде пренебрегнат. ЖИВИТЕ ПОМНЯТ ! А този министър с какъв принос може да бъде запомнен...Само едно ярко доказателство може ли да остави след себе си? Не смесвайте политическите си пристрастия с истинската култура, ако имате критерии за култура, моля!

    Коментиран от #9, #12, #15

  • 9 Бай Хой

    8 9 Отговор

    До коментар #8 от "Имло едно време":

    С цялото ми уважение. До кога "артистите" у нас ще се оплакват ? Сякаш някой им е длъжен за нещо или някой умишлено им пречи ? Аз пък имам сериозни оплаквания към културата, музиката и мисленето, което имат тези хора. Та те са бездарници - назовете един албум на роден артист който да има някаква стойност ? Назовете 5 модерни филма ТВ/кино, които имат някаква стойност ?
  • 10 Имаме прекалено много

    10 1 Отговор
    певици, музиканти, артисти, а нямаме водопроводчици, заварчици, селскостопански работници и много други работници. Що така?
  • 11 истината

    14 0 Отговор
    Този некадърник и злобар Банов трябва час по-скоро да си ходи.
    Това е най-некадърният и нагъл министър на културата от съществуването на това министерство.
  • 12 onq s konq

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "Имло едно време":

    Искам да попитам:КАКВО СТАНА С ДОСЕГАШНИТЕ Министри на Културата и всички ли се пенсионираха по болест или старост?...или си ОТШУМЯХА с издигналата ги Партия след падането й от власт?:)А можеха да бъдат ПРЕИЗБРАНИ от съответната Нова властваща партия...ако наистина имат Заслуги и са били кадърни.НО:Принципно ВСЕКИ МИНИСТЪР Е "ЗНАЧИМ",след като разполага с НЕОБХОДИМИТЕ ФИНАНСОВИ СРЕДСТВА,отпуснати му от Министъра на Финансиите и ПОКАЗАТЕЛЕН ПРИМЕР Е ЛЮДМИЛА ЖИВКОВА.Но както е казано "с ПАРИ всеки може да на.бе една п....,чалъмът е да го направиш само с баничка и боза"!
  • 13 Жоро

    6 6 Отговор
    Последният, който бих защитавал е министъра. Но по примера на г-н Мицов може още куп юристи, инженери и други да се оплакват, че не работят каквото са очаквали и възнагражденито им е по-ниско, от това на което са се надявали. Лично според мен те биха имали по-основателно право, защото възнагражденията при тези професии са в някакви рамки. Но при артистите и спортистите може да си световна звезда и да се къпеш в пари, а може и да си уличен артист или да свириш в заведения, в което няма нищо лошо, но едва ли министърът е отговорен...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Искра Колева

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Имло едно време":

    Мицов ми падна в очите , не че имам някакво отношение към Банов , той ми е безразличен. Аз лично не знам ,какво се иска от това министерство на културата. Какво трябва да представлява то : Нещо като НЗОК при която болния , пардон културтрегера представя една бележка за това колко опуса ,картини , халтури ,;пиеси и други високоинтелектуални продукта е създал, за които едва ли някой знае и ще иска да знае и Банов като Др Тодор Живков изважда по едни 5лв- живковски и му ги дава. Понеже съм свидетел на движението на масите през последните 50 години , ми беше много интересно да виждам развитието на много хора . От голямата радост от промените до момента в който се оказа , че свободата Санчо е нищо пред салама ,който очакваме от демокрацията . Някои хора не разбраха , че демокрацията ти дава възможност да си набавиш салама , а не ти го сервира по презумпция. Има ли дакавери, ИМА !
    Борете се с тях , но не плачете когато не сте в тях. Нищо срамно не е да си бил за известно време таксиджия , общ работник , продавач на мартеници и нещо друго . Познавам поне 50 човека с много висок ценз ,които в началото на 90те трябваше за момент да оцеляват. Но понеже бяха читави хора се върнаха там където им бе мястото на уважавани българи с висок морал и добро материално положение , без задължително да са в далаверата.

    Коментиран от #20

  • 16 Джим Морисън

    3 5 Отговор
    Мицов, БеСеПарите ги познавам , ама и ти ли заплака за соца , за безплатното ,сигурно сиренце в капана . Колегите му емигрирали , ами те са имали смелост и жажда за промяна , а ти искаш сигурното , да си стоиш у дома и да не ходиш по кръчми . Да ти изброя ли световно-известни музиканти , които от време на време свирят по кръчми-клубове срещу не кой знай какво заплащане . Последния случай бе в една клубна кръчма в NY , когато не беизвестния музикант след 2 часово шоу и почивка , каза; Момчета сложете по 10 долара за по едно питие и продължаваме.
  • 17 Мюзик Аутор

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Имло едно време":

    "кoгaтo приeмът в Cрeднoтo музикaлнo училищe в Coфия бeшe кaтo дa минeш прeз иглeни уши...Критeриитe зa кaчecтвaтa нa кaндидaтитe бяхa мнoгo виcoки и в училищeтo пocтъпвaхa нaиcтинa тaлaнтливи дeцa" В училищата кандидастват деца които имат желание . Освен това сега има огромни възможности талантливите деца да учат на много места включително и чужбина . Посредствеността винаги се е борила с таланта да, но това бе в ония години , когато соц държавата бе спонсор , Сегашните таланти имат възможност да учат ,работят ,където си искат без посредствени номенклатурчици да им тровят живота.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Имало едно време

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Мюзик Аутор":

    Така си е, за да съществува музикалното училище в София, трябва да има желаещи да учат в него, независимо дали са талантливи...Затова и приемния изпит е "между другото"... Има една малка подробност, че Музикалното училище е държавно, а обучението в частни школи или в чужбина са платени. Дали всички наистина талантливи деца могат да си ги позволят? И да ти кажа ли, когато социалистическата държава беше СПОНСОР, по света за България се говореше с признание и възхищение, преди всичко заради музикантите (певците и хоровите състави) и спортистите! Явно си много млад и мнението ти е изградено манипулативно... И пак ще кажа: Живите помнят ! А сега ...

    Коментиран от #24

  • 20 Имало едно време

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Искра Колева":

    Там е проблема, че Министерството на културата в този си вид е абсолютно НЕПОТРЕБНО! То не може да бъде само "касичка" ала НЗОК.
    То има друго предназначение, което т.н. "реорганизация" в първите дни на "демократичните" промени напълно разруши и сега жънем плодовете на едно бездуховно поколение, пристрастено към чалга продуктите. Е, Слава Богу, намират се все още и такива, които не мислят първо за салама.
  • 21 Димов

    5 1 Отговор
    Народът трябва да има правото, да уволни наорден представител, ако не е доволен от него. Народът е работодател на народният представител.
  • 22 Справедливост

    3 1 Отговор
    Оставка на Герб и затвор а Цецо вярно ли е купил апартамент още един ???
  • 23 Порно

    3 1 Отговор
    Както казват руснаците - не ме е страх от министъра на културата, страх ме е от културата на министъра. Ало Банов отдавна е за шут изодзад.
  • 24 Мюзик Аутор

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Имало едно време":

    В момента има много повече и известни българи- музиканти по света след 89 година .

    Коментиран от #27

  • 25 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    ПРЕДСТАВЕТЕ СИ : " АЗ СЪМ СВИРЧО ,СВОБОДЕН ДА СВИРЧОСВАМ И ОТ МЮЗИКФЕЙСБУК ТЕ ОПЛЮВАМ И ЖУРНАГЪЗНЯРЧЕТО ОТ САЙТА ЩЕ МЕ ИЗПОЛЗВА ДА СПЕЧЕЛИ НЕЩО " !!!!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Имало едно време

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Мюзик Аутор":

    Има, и много от тях са се изучили благодарение на "спонсорството" на социалистическата държава...И понеже ника ти е "музика аутор"си мислиш, че си наясно с механизма за развитие и поддържане на културата. Но да знаеш, че всяка държава, която има претенции да е част от световния културен елит, полага грижи за стимулиране на изкуството и културата. И " не всичко е пари, приятвлю''...

    Коментиран от #28

  • 28 Мюзик Аутор

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Имало едно време":

    Точно така , не всичко е пари. Ако някой е решил да се занимава с нещо ,то не е за това ,че някой ще го спонсорира ,а защото му е на сърце. Спонсорството е само от страна на самостоятелни икономически субекти. Държавното " спонсорство ' води до корупция , представи си някой чиновник да определя на кого колко да дадем , а нали уж Мицов е срещу това , а пък в същото време е за. Да ,държавата като представител на гражданите си естествено трябва да се грижи за нацията и да отделя средства за култура , но целият икономически живот е обвързан . Не може да отделяш огромни средства за армия , да спонсорираш държавно хиляди мероприятия и в същото време да не можеш да осигуриш на гражданите си елементарен набор от стоки и услуги които са нужни за тяхното съществуване . Това води до фалит на държавата и тогава всички тези спонсорства стават безпредметни. Така ,че хвалбите за соц държавата като майка отиват в отходния канал , щото НРБ фалира тотално . Не случайно на Герба бе написано 681-1944 . България родена 681 и умряла 1944г .

    Коментиран от #29, #30

  • 29 Имало едно време

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Мюзик Аутор":

    Публикувано във факти.бг: Ако някой е решил да се занимава с нещо ,то не е за това ,че някой ще го спонсорира ,а защото му е на сърце. Така значи...Всичко "от сърце". Извинявай, ама някога докосвал ли си музикален инструмент. Не те питам, дали си дал сърцето си от детска възраст с посвещение за ежедневен труд...А като толкова си отворен можеш ли да дадеш пример как стои въпросът с меценатството в България и как в държавите, които са създали музикални институции ЕТАЛОН ЗА ИЗКУСТВО? Какво знаеш за управлението на Метрополитен опера, за Миланската скала, за Виенската филхармония и да не изброявам още. Дали там "с трици ловят маймуни"....
  • 30 Имало едно време

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Мюзик Аутор":

    Горчивата истина е, че тук културата умишлено е натикана в миша дупка. Колкото повече чалга , толкова повече...Първосигнално население лесно се управлява. Не защитавам г- Венци Митов, дори не го познавам, но много от нещата, които казва са ИСТИНА.
  • 31 Tate

    3 0 Отговор
    Цялата ВИ работа е като в този виц "Двама пед..........си си вървят и сединия гледа група младежи и казва "Хеейй момчета " младежите реагирали "Я гледай пед..........ас да го набием" и го хванали и почнали да го бият а вторият пе.....ас започнал "АА биите го биите го" Венци се изказва по принцип че не се търпи вече но го нападате "Той какъв е и за какво се бори" е музикант е !! И неразбирам хора дето не незнаят тон " А" от първа октава колко Херца е ,защо имат мнение кой какъв музикант е ??? Е затова в АДА няма пазач на БГ. казана .Плюете Тиквата че погледнете тези около него СЪЩИТЕ СА ! Как ще разкараш един а ще оставиш подчинените му? Докато в главите ви звучи "Тигре Тигре " няма да има оправия в Родината!
  • 32 кърлеж

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "КУРнинов":

    ДТБВГЗПДРС
  • 33 Бесен

    0 0 Отговор
    Подкрепям! Като съработодател на споменатия му искам оставката и на него и на колегите му!