Last news in Fakti

6 Септември, 2019 08:00 15 644 144

Историк пред ФАКТИ: Съединението на България е против волята на Великите сили

  • съединението на българия-
  • 134 години-
  • 9 септември-
  • независимостта на българия-
  • историк-
  • светослав живков

Русия е искала да ѝ бъдем сателит, поради това не подкрепя Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Историк пред ФАКТИ: Съединението на България е против волята на Великите сили - 1
Източник: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Честит празник, българи! Днес се навършват 134 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Това е може би най-знаменитият ден в историята на българската нация, тъй като тогава тя за първи път успява успешно да се самоорганизира и да извърши велико дело, каквото е Съединението на България. Освен това, месецът септември е изключително наситен откъм исторически събития за България. По повод днешната знаменита в исторически план дата за България, но и за някои други исторически събития случили се в този месец през XX век, ние от ФАКТИ разговаряхме с историка от Софийския университет Светослав Живков.

Историк пред ФАКТИ: Съединението на България е против волята на Великите сили
Светослав Живков

- Г-н Живков, днес честваме Съединението на България. То е изключително значимо събитие в историята на нашата нация. Какво най-вече трябва да знаят сънародниците ни за него?

- Съединението е наистина голям ден в българската история, тъй като, и идейно, и практически е акт осъществен от родолюбиви българи. Едва впоследствие получаваме подкрепа от Англия, докато в навечерието на все още неосъщественото съединение, Великите сили ни съветват да си кротуваме. Постигнат е успех по решаването на националния въпрос след Освобождението, а именно освобождаването на земите останали под чужда власт. Националният ни въпрос, както знаем, се поражда поради решенията на Берлинския конгрес. Разбира се, българската държава успява да постигне териториално разширение и след Балканските войни. То обаче е крайно незадоволително на фона на амбициите и националния идеал. Събитията около Съединението са страшно много, стотици, хиляди, безчет страници писани по този въпрос. Българите от Източна Румелия и от Княжество България просто решават да се съединят, до голяма степен и против волята на Великите сили. В този смисъл Съединението и в международен план е да речем.. не чак уникално събитие, но знаем, че Великите сили най-често диктуват събитията в международните отношения. Съединението на България е едно изключения.

- А бихте ли разказали на нашите читатели повече за позицията на Великите сили относно тази тогавашна национална кауза на българския народ? Защо например Русия не приема добре този наш самостоятелен акт?

- Великите сили, разбира се, по въпроса за Съединението, а и не само, изхождат от своите си интереси. Очаквано е всяка една държава в международните отношения да преследва своите интереси. Така и би трябвало да бъде. Конкретно Русия, на пръв поглед е странно нейното поведение, тъй като все пак руските дипломати са автори на Санстефанския проект от 1878 година, който не се реализира, в този смисъл до 1885 година всички в България очакват Русия да подкрепи едно евентуално съединение. Това не се случва поради много причини. Обикновено се изказва тезата, че влошените отношения между руския император Александър III и българския княз Александър I Батенберг са причина за това руската дипломация да не подкрепи Съединението. Има го и този момент на влошените лични отношения, но по-сериозната, системна причина е, че всъщност българският проект на Русия в тези първи години след Руско-турската война - не се реализира. Руският проект за българската държава е България да бъде един руски сателит. Буквално. Не просто съюзник в едни бъдещи планове на Русия на Балканите, за влизане на проливите и т.н., а една държава, която да бъде изцяло руски сателит. Този руски проект, поради ред причини, не се реализира. Българите към 1882-1883, особено около провала на Режима на пълномощията, поне българският политически елит, голяма част от него, начело с княза, демонстрира, че не желае България да бъде такъв руски сателит. От 1883 година започват плановете на Русия да детронира княз Александър I Батенберг. Това ще се случи три години по-късно, една година след Съединението. В този контекст Русия няма как да подкрепи едно такова съединение. Едно уголемяване на държава, която се очертава най-малкото като такава, която не е руски сателит.

- Може ли да се посочи български държавник, който е с най-голяма заслуга за осъществяването на Съединението?

- Обикновено би трябвало да е държавният глава и министър-председателят. По това време, вече споменахме, държавен глава е княз Александър I Батенберг, а министър-председател е Петко Каравелов. Ситуацията тогава е малко странна. Министър-председателят до известна степен върви след събитията и това всъщност може би се оказва и правилната позиция. Самото съединение до голяма степен е инициатива на местните българи в Източна Румелия, те подемат акцията, те създават таен комитет, пропагандират съединистката идея през цялата 1885 година. Самото съединение е извършено в Пловдив, конкретно към 6 септември, малко звучи странно, но то е военен преврат. Милицията на Източна Румелия, не цялата, разбира се, а тези части, които са ръководени от Данаил Николаев в Пловдив, свалят главния управител на Източна Румелия и обявяват Съединението. Това става с помощта и на четата на Чардафон, както и на някои други чети като Чирпанската. Водещите фигури, инициаторите на акцията, са от Източна Румелия. Князът, той е в течение на нещата, като към края на август, началото на септември, вече се ориентира в събитията.

Неговата заслуга се състои в това, че той постъпва доста смело, като без да е получил съгласието на Великите сили, Батенберг пристига в Пловдив и признава акта на Съединението. Оглавява обединението на Северна и Южна България. Съединението само по себе си - не е само 6 септември. Знаем, че веднага след този акт, Великите сили се събират на конференция в Цариград и се обсъждат различни варианти. В началото на ноември Сърбия напада България и всъщност Съединението е защитено с военния успех на България срещу Сърбия в Сръбско-българската война, в която върховен главнокомандващ е князът, това от една страна, а от друга страна и със самото решение на Великите сили, изразено в Топханенския акт.

- А дали не толкова дейното участие на тогавашния министър-председател Петко Каравелов, не се дължи на някакво външно влияние спрямо него?

- Най-вероятно Петко Каравелов именно поради тази причина си пасува. Защото съединистките дейци, освен, че установяват контакт с княза през лятото на 1885 година, те установяват контакт и с Петко Каравелов. Той буквално им казва: стойте, не правете лудории, рано е, няма подкрепа. Може би от тази гледна точка, позицията на Каравелов е издържана. Тя не е особено блестяща и патриотична, в случая, но това е на пръв поглед. В края на краищата е успешна позицията, защото Съединението, начинът, по който е извършено, българите показват, че това не е толкова акция на държавата и нейните институции, колкото на местните българи извън България. Тоест тези, които се намират тогава на територията на Източна Румелия.

Факт е, че впоследствие, вече след като е обявено Съединението и след като князът го подкрепя, влиза и в Пловдив, Петко Каравелов е с него. Самото признаване, ние вече споменахме, до голяма степен е успешно и заради Сръбско-българската война. Има и обаче едни Българо-турски преговори, една активизация на българската дипломация в началото на 1886 година. Българският външен министър Илия Цанов, който е министър в кабинета на Каравелов, а и негов политически и личен приятел, сключва предварителното споразумение с Османската империя, на което се стъпва при оформянето на последвалия Топханенски акт. Това споразумение е от януари 1886 година, като да, Топханенският акт има малко по-различни клаузи, продиктувани от влиянието на Великите сили, но в края на краищата българската дипломация също е активна и ролята на Каравелов не може да се отрече.

- Вървейки хронологично в годините, отново през септември, но този път на дата 22-ри, а годината е 1908, тогава е провъзгласена независимостта на България. Може ли да се каже, че именно тогава и Съединението, случило се 23 години по-рано, е признато напълно от международната общност?

- Чисто формално - да. Всъщност, когато става дума за Съединението, ние веднага трябва да кажем, че фактически България се съединява с Източна Румелия още през 1885-86 година, но формално, от гледна точка на международните отношения, Източна Румелия продължава да съществува като самостоятелен ентитет до 1909 година, когато е призната независимостта на България. Това се дължи на самия Топханенски акт, който просто казва, че българският княз се назначава за главен управител на Източна Румелия. Има и една свикана комисия през 1886 година, Българо-турска, която нищо не решава. Ние фактически имаме съединение още през 1885-86, защото институциите на Източна Румелия са ликвидирани и областта от чисто конституционно правна гледна точка е буквално слята с България. В тази област започват да действат българските закони, българският суверенитет, но в международно правен план обаче, включително и на международните географски карти, Източна Румелия продължава да съществува като отделна област. С факта на българската независимост и неговото признаване впоследствие, вследствие на българско-турски протокол, известна роля и на Русия, както и на останалите Велики сили, фактически Турция и останалите признават и самото съединение. Независимостта е утвърдена април 1909 година.

- ''Скачаме'' доста напред, г-н Живков, с над 30 години. Оставаме обаче в същия месец. От хубавите събития в българската история, отиваме към може би най-трагичните за страната ни в по-новата ѝ история. На 5 септември 1944 година, по непонятни и до днес причини, СССР обявява война на България. На 8 септември съветската армия нахлува в България, за да дойде прословутият ден 9 септември, в който България се сдобива с правителството на Отечествения фронт. Защо това се случва на България, какъв е прочитът Ви?

- По този въпрос има безброй много гледища, за огромно съжаление голяма част от тях са политически детерминирани. От гледна на това, дали авторите на тези гледища симпатизират на Съветския съюз и съответно на комунистическата идеология или не симпатизират. Или пък са в другата крайност, симпатизирайки на крайнодесни, пронацистки и профашистки идеологии. Защо се случва 5 септември, а впоследствие и 9 септември? Има един мит, че 5 и 9 септември са се случили, защото България е била съюзник на Германия и всъщност Съветският съюз обявил война на България, съветската армия нахлула на 7 срещу 8 септември, е освободителка на България, както наскоро разбрахме и на цяла Източна Европа, от фашизъм, нацизъм и т.н. Аз лично смятам, че за да има освободителна мисия, след това освобождаване, условно казано, трябва да има някакъв статус на освободеност, на свобода. След 9 септември няма никаква свобода в България и от тази гледна точка да говорим за освобождение е крайно нелепо. В България е факт, че има прогерманско и пронацистко правителство. То може да не е от нацисти, но в края на краищата България е съюзник на Нацистка Германия. Това правителство обаче е управлявало не до 5 септември, а до края на май. Последното прогерманско правителство в България е това на Добри Божилов. Друг е въпросът, че в него има хора, които не са симпатизанти на Нацистка Германия и които са участвали в акцията по спасяването на българските евреи.

От 1 юни, когато се формира кабинетът на Багрянов, България постепенно започва да къса отношенията си с Германия. Това, разбира се, няма как да стане рязко, предвид международната конюктура и хода на бойните действия във Втората световна война. Страхът в България от германска окупация, също не бива да бъде забравян, но доколко той е адекватен към лятото на 1944 година, е друг въпрос. Такова обаче е било мисленето на българските политици тогава. Фактически от средата на август месец, България не само декларира неутралитет във Втората световна война, но и практически взима мерки за скъсване на своите отношения с Германия. Има и една мисия на Стойчо Мошанов за примирие с Великобритания и САЩ, първоначално в Анкара, а впоследствие в Кайро. Тя започва всъщност още по-рано, в края на юли е замислена.

По-същественото е, че на 2 септември в България идва нов кабинет, който не само не е прогермански ориентиран, но е и съставен от политици, които са демократи. Те, в предишните 10 години, след 1934 година, са били опозиция не само на прогерманския и условно казано пронацистки курс в България, но са били противници и на цялата авторитарна диктатура в България, която се установява след Деветнадесетомайския преврат от 1934 година. Това правителство е оглавено от земеделеца Константин Муравиев, а в него влизат негови колеги като Димитър Гичев и Вергил Димов, демократи от Демократическата партия, каквито са Никола Мушанов, Борис Павлов и Александър Гиргинов. Влиза и народнякът Атанас Буров, който между другото е един от най-големите русофили в България. В тази връзка, 9 септември сваля от власт русофил.

Това правителство предприема и конкретни мерки, не само за скъсване на отношенията с Германия, но и за демократизация, нормализация на ситуацията в България. Дава амнистия, фактически то отменя антиеврейското законодателство с подзаконов нормативен акт. Не случайно на 5 септември, още преди СССР да ни декларира обявяване на война, българското правителство заседава и взима решение да скъса отношенията с Германия и да ѝ обяви война няколко дни по-късно. На 5 септември е това решение, а не на 8. Конкретният повод за него са първите сблъсъци между българската и германската армия, случили се на 3 и 4 септември в Нишка баня, където е бил щабът на българските войски в Източна Сърбия.

В този смисъл СССР обявява война на България, която се управлява от правителство, което в никакъв случай не е нито прогерманско, нито авторитаристко. То е напълно съставено от демократи. Ние не можем да го наречем демократично правителство, защото то все пак не е излъчено след избори, но и няма как да се направят такива през лятото на 1944 година. Правителството е съставено изцяло от привърженици на демокрацията. Те не са съветски хора, а са хора на съюзниците на СССР по това време. Тоест пробритански и проамерикански ориентирани хора.

Основната цел на това обявяване на война, всъщност е СССР и съветската армия да имат повод да навлязат на българска територия и да спомогнат този прокомунистически преврат, който се случва на 9 септември, съответно и постепенното взимане на властта от страна на комунистите. Няма никакви военни предпоставки за обявената война от СССР на България, тъй като съветската армия е в Румъния и тя фактически се забавя, минавайки през България, което помага на германските части да се укрепят в Югославия, създава се фронтът, който всъщност забавя разгромa на Нацистка Германия.

Самият 9 септември, чисто технически, от една страна в София е военен преврат, в който главни фигури са не точно комунисти, а по-скоро техните политически съюзници от ''Звено''. Повечето от тях запасни офицери като Кимон Георгиев, Дамян Велчев, Кирил Станчев и Владимир Стойчев. Именно те овладяват основните обекти в столицата. На първо място военното министерство, след това Пощата, Телефонната централа, Централна гара, БНБ също. Това обаче е в София. В провинцията на повечето места, особено важи за по-малки градчета и села, властта е взета от комунистическите групи. На някои места това започва още от 7 и 8 септември. Разбира се, където вече е влезнала съветската армия още на 8 септември, там по-бързо става завземането на властта.

Септември, както споменахте, наистина е изключително наситен със събития. Със Септемврийското въстание през 1923 година е направен първият опит за налагане на съветска диктатура и комунистически режим в България. Има и едно друго събитие, което не трябва да се пропуска, то е на 7 септември. Имам предвид Крайовската спогодба, с която през 1940 година България си връща Южна Добруджа, като това е всъщност ревизия на Ньойския договор. Връщаме си територии в Североизточна България, като Добрич и Балчик, които са български, но между двете световни войни, не са. Това събитие е ценно и важно за всички българи, особено пък за тези в Добруджа. Неслучайно се почита.

- Има свидетелства на български граждани от онзи период, че съветските войници са били доста груби и арогантни спрямо мирното българско население, а някои от тях не са били в особено трезво състояние. Има ли данни потвърждаващи това?

- Разбира се, че има. Тук, ако обективно погледнем на нещата, съветската армия от една страна влиза като неприятел, а от друга страна няма водени бойни действия. Като цяло съветската армия се държи доста по-малко агресивно тук, в сравнение с нейното поведение в страни, където срещу нея се водят военни действия. Това е нормално. Например в Унгария, в Полша, в Германия, там поведението на съветските войски е доста по-брутално. Не липсва обаче насилие от тяхна страна и по българските земи. Самите български комунисти в един момент се оплакват на Москва и казват: ''Укротете своите хора''.

Може да прозвучи малко грубо това нещо, но все пак по време на война, тези неща са, колкото и да звучи тежко, нормални. Това са хора, които воюват, срещу тях се стреля, те стрелят, убиват. При това положение цената на човешкия живот се понижава значително. А също така и на човешката чест. Така че аз не мога да твърдя, че това е била целенасочена съветска политика, когато говорим конкретно за насилие упражнявано от съветските войски, които са били в България. По-скоро е този психологически фактор на войната. Друг е въпросът, че самата съветска армия тук има най-различни куриози. Трагични куриози. Армията на СССР дава най-много жертви в България при един инцидент в Бургас, където няколко десетки съветски войници се натравят с метилов алкохол. Тук на българска територия няма бойни действия, заради които съветски войски да загинат. Има съветски войници починали, тъй като пристигат от Румъния в България ранени, тук са лекувани, но загиват.

- В този ред на мисли, нашата армия имала ли е сили да се противопостави на нахлуващите съветски войски, макар и временно?

- Чисто технически е могло българската армия да окаже някаква съпротива, но тя би забавила влизането на съветските части в България за няколко часа или най-много ден, два, три. Не сме имали нито материално обезпечение, нито ресурс за някаква помощ, германска или друга. Дори чисто психологически българите не са били готови да воюват срещу съветската армия. Трябва да се има предвид, че в лятото на 1944 година, въобще цялата 1944, общо взето доминиращото чувство в българско общество е такова на обреченост. Това е така предвид обрата във войната, предвид американските бомбардировки, които нанасят и чисто психологическа травма, особено на населението в София и Западна България като цяло. Не случайно една от целите на българската външна политика от лятото на 1944 година е да излезем от войната, преди армията на СССР да достигне българските граници. Това е политиката, и на Багрянов, и на Муравиев до голяма степен.

Когато Съветският съюз обявява война на България на 5 септември и след като българските министри са уведомени за това, те веднага взимат решение да се иска примирие. Изпращат човек в руската легация, като тук е другият интересен момент, че Съветският съюз обявява война на България, без преди това е да е скъсал дипломатическите си отношения с България. Най-малкото това е нещо необичайно в международните отношения. Освен да се иска примирие, се решава и ако влезнат съветските войски в България, да не им се оказва никаква съпротива. Тоест Съветският съюз може да ни е обявил война, но ние не се считаме за негов противник и няма да воюваме срещу армията му. Има индивидуални, много редки прояви на съпротива, дело на отделни офицери, очевидно хора на честта, очевидно не обичащи съветската армия, които гръмват с пистолет, самоубиват се впоследствие, или са убити.

- Последен въпрос. По повод 9 септември се разрази един дипломатически скандал между България и Русия в последните няколко дни. Руското посолство в София подготвя изложба на 9 септември, която в контекста си тълкува тази дата като ден, в който България е била освободена от нещо. Министерството на външните реагира остро по повод това събитие, но от руското посолство защитиха изложбата си. Какво е мнението Ви не толкова на историк, а на обикновен гражданин?

- Позициите на руската дипломация са ясни. Те не са от вчера. В наши дни Русия от една страна се опитва да играе като наследник на имперска Русия, но от друга страна тя не отхвърля съветското наследство. С това се появява една малко шизофренна ситуация, защото в края на краищата съветските другари ликвидират Руската империя. Те ликвидират физически Романовата фамилия, императорът и неговото семейство.

Факт е, че Русия, когато става дума за такива дати като 9 септември, като 9 май, ако искате, където и мащабът е доста по-голям, приема ги тези събития като свое дело. Тезата, която в България съществуваше по комунистическо време, че Съветският съюз, респективно Русия, е двоен наш освободител, веднъж от османска власт, втори път от фашистко робство, отдавна е отхвърлена в България. Дори от по-леви дейци не се възприема на 100%. Въпросната теза обаче продължава да се отстоява в Русия, а и да се налага от най-високо правителствено равнище. Преди година и малко имаше подобна декларация от страна на Мария Захарова, която в крайна сметка е говорител на руското правителство, за двойното освобождение и прочее.

Аз вече споменах, че за да има освобождение, веднага след него трябва да има някакъв статус на освободеност. Това, което прави съветската армия в Европа е, че заменя един наистина също безскрупулен режим, какъвто е нацисткият, и нацистката окупация в страни като Чехословакия и Полша, със своя не по-малко варварски и не по-малко тоталитарен режим. Трябва да се отбележи, че съветската армия е едно оръдие, тя не е някаква институция, която действа на своя глава, а просто по военен път прокарва и налага политическите интереси на държавата, която стои зад нея.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    70 6 Отговор
    Днес е денят на Съединението и нали знаете, че то прави силата, бъдете силни. :)

    Коментиран от #116

  • 2 Криско

    109 23 Отговор
    Е много ясно англета, франсета, италианци, 500г са ни гледали как се мъчим, за да могат те да се разрастват и да владеят света чрез колонии.

    Коментиран от #8

  • 3 Трудовакъ

    73 7 Отговор
    Честит национален празник на всички български граждани! Съединението и делото на 19 - майците са единствените значими събития в историята на Третата българска държава, за реализирането на които не сме питали т.н. Велики сили, не сме вземали тяхното съгласие и са наше, национално дело. Да бъде велика нацията! Да живее България!
  • 4 Факти

    58 5 Отговор
    Съединение преди. Разединение в днешни времена. Никой не мисли, за държавата, как да допринесе нещо, за да сме добре живеещи, като народ всеки дърпа чергата, към него. И кво празнувате бавното угасване на България ли?
  • 5 СссереМ

    66 62 Отговор
    И какво излезе, само Англия ни поздравява па макар и с половин уста,а какво ще коментират руските подлоги за саботажа на руския цар и подтикването на сърбия да ни нападне?

    Коментиран от #11

  • 6 сашо

    44 17 Отговор
    Всичко очернихте и отрекохте,
  • 7 Българин

    54 10 Отговор
    Честит празник на всички българи!
  • 8 Истината

    44 58 Отговор

    До коментар #2 от "Криско":

    Единствено руската кочина и русофилите са били против. Чети Симеон Радев.
  • 9 Хаджи хаджи Българин

    97 33 Отговор
    Случайно попаднах в нета на един публикуван документ! В който се описваше споразумение между Русия и Англия след Руско- Турската война 1876 - 1878 г.! Англия предупреждава и заплашва Русия с нова война, ако тя подържа Съединението на Княжество България с Источна Румелия! И представете си драги и уважавани историци! При положение, че Англия подържа Османската Империя от столетия с оръжие, турските генерали се обучават в английски военни академии, също и техническа подръжка,! Достатъчно ясно, кого подкрепя тя! Колко ли трябва да си лицемерен, за да поздравиш България с това Съединение - от страна на Англия?!? За първи път чета, че Русия е искала да бъдем нейн сателит и затова не е била съгласна с този акт! Както и след това по времето на Т. Живков за 16 Република на СССР! Защо ми се струва, че пресоляеате малко манджата, по отношение ма Русия, а в същото време , подсладявате - по отношение на Англия!!!!!

    Коментиран от #15, #21, #103

  • 10 ссср

    37 18 Отговор
    този дебил, по скоро прилича на кебапчия.

    Коментиран от #133

  • 11 Хаджи хаджи Българин

    28 12 Отговор

    До коментар #5 от "СссереМ":

    Представи си ти, че анфличаните са лицемерни и сам ще си отговориш!!!
  • 12 анова

    65 7 Отговор
    Великите сили ни поздравиха като насъскаха Сърбия ама никой не очакваше че БЪЛГАРСКИ ТЕ КАПИТАНИ ЩЕ БИЯТ СРЪБСКИТЕ ГЕНЕРАЛИ

    Коментиран от #16

  • 13 Хаджи хаджи Българин

    58 18 Отговор
    Честит свят празник на всички истински Българи! Бог да пази България и Русия, която ни разкъса 5 вековните окови на османското робство!

    Коментиран от #23, #25, #58

  • 14 Борис

    49 7 Отговор
    Честит празник. Достатъчно е само това, че на пук на великите сили сме направили нещо, което сме считали за правилно. И сме успели. И тогава е имало българи, които са били предатели. Цяла кохорта са отишли при Александър III, за да топят родината си, за да запазят превилегиите си. Англия, по това време велика сила, е поддържала Турция в контекста на противовес на Русия. Никой не е искал силна България. Не можем никого да съдим от дистанцията на времето. Но не бива да въздигаме в култ и една държава, която и днес има имперски амбиции въпреки, че изпосталя, която жонглира с историята както и е изгодно. И отново България гъмжи от предатели, готови за лична изгода да продадат държавата си и го правят.
  • 15 Рубладжийче

    32 44 Отговор

    До коментар #9 от "Хаджи хаджи Българин":

    Рубладжиите винаги четете историята с руски очила!

    Коментиран от #30

  • 16 Истината

    24 36 Отговор

    До коментар #12 от "анова":

    Русия насъска сърбите!

    Коментиран от #39

  • 17 Факт

    24 16 Отговор
    Съединението и впоследствие обявяването на независимост развързват ръцете на педераста Фердинанд да сключва тайни договори и водят до национални катастрофи.
  • 18 Истината

    22 25 Отговор
    еспондентът на "Кьолнише цайтунг" А. Фон Хун, който следи час по час събитията, добре познава княз Батенберг, а и българските политици, е категоричен:
    Никоя държава не се показа толкова враждебна спрямо Съединението, колкото Русия. Ако и любовта към Русия да беше доста поохладняла през последните години, то тя охладня сега съвсем. Повикването на българските офицери из българската армия показа ясно на българите, че Русия обича България, а не българския народ. Тази враждебна постъпка отвори очите и на простолюдието, което преди вярваше в благодеянието и в любовта на руския цар, както в Евангелието. Следствието от това беше, че българският народ обърна гръб на матушка Русия
    (А. фон Хун, Борбата на българите за Съединението си, Русе, 1890 г.).

    Коментиран от #56, #141

  • 19 Дреме ми

    10 38 Отговор
    За скапаното Съединение не ми дреме
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Истината

    29 39 Отговор
    Истинският празник за България е 9 септември. Дотогава царуват извратени германски аристократи , вкарват ни във войни и ни донасят трагични национални катастрофи

    Коментиран от #52

  • 23 Българин

    29 36 Отговор

    До коментар #13 от "Хаджи хаджи Българин":

    Руските подлоги никога не сте били и никога няма да бъдете българи. Да не забравяме, че именно русофилите подписахте по руска заръка молба до султана да окупира Източна Румелия за да възстанови решенията на Берлинския конгрес.
  • 24 соросоидни кърлежи

    46 22 Отговор
    Каквото и да говорим, едно е ясно, без Русия нямаше да има днешна България. Сигурно нерес сорос и нпо кърлежи щяха да ни освободят-смешници,неблагодарни.

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Съединител

    7 23 Отговор
    Ден съединител на княжество България и източна цигания
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Българин

    30 22 Отговор

    До коментар #24 от "соросоидни кърлежи":

    Без Русия нямаше да ви има единствено вас, националните предатели и българофоби!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хаджи хаджи Българин

    33 19 Отговор

    До коментар #15 от "Рубладжийче":

    Аз получавам € за работата ми, която работя, а тя няма нищо общо с тролването на глупости и простотии в нета! И да ти кажа нещо тихо на ухото, за да не чуят другите тролове като теб! Всеки 2ри нормален и образован германец, харесва Русия и се срамува за неговите предци, какви зверства са извършили през ВСВ! И запомни, че във всяка война между двете воюващи страни, стоят интересите на най - малко 5 други сттани, които са в сянка!

    Коментиран от #31, #61

  • 31 Рубладжийче

    15 15 Отговор

    До коментар #30 от "Хаджи хаджи Българин":

    Как пък не попадна случайно в нета на книгите на Симеон Радев?
  • 32 ИВАН

    24 24 Отговор
    Този розовичък прасчо ли е историкът дето пробутват история каквато им е угодно на националните предатели, само защото някой им е платил ... май лицемерните комунисти все пак бяха по-добри от сегашната шайка отявлени престъпници и убийци
  • 33 Долу

    5 15 Отговор
    Съединението
  • 34 Истината

    27 22 Отговор
    Понеже Съединението е провъзгласено против волята на Русия, то е празника, който е неглижиран и откровено мразен от руските слуги и лакеи. Коментарите им по-долу за пореден път доказват това.

    Коментиран от #45

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Приятел

    13 18 Отговор
    Този "историк" само като му погледнах фотографията и ми се отщя да чета статията.Какво ми го презентирате този зубър.То му личи от 100км,че е изял официалната литература наизуст. Какъв "истЕрик" само...карикатура

    Коментиран от #41

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 анова

    16 9 Отговор

    До коментар #16 от "Истината":

    Защо смятате така че Русия има пръст съм съгласен но ултиматума дойде от Австроунгария не че и тях нямаше да бием ама ставаше сложно
  • 40 на майка ти путката

    22 17 Отговор
    Точно Русия плаща за нашата независимост на Турция!
  • 41 😎😂😎 Гуньо

    7 3 Отговор

    До коментар #37 от "Приятел":

    Ти брат го описа по- ясно и от Хр. Ботев!
  • 42 гост

    9 11 Отговор
    Българската история е: ТИНТИРИ-МИНТИРИ, знаете какво значи нали?
  • 43 ББББ

    25 5 Отговор
    На 3 март 1878 г. между Русия и Турция е сключен Санстефанският мир. Според него Сърбия, Черна гора и Румъния придобиват независимост, а България се превръща в автономно княжество, окупирайки земите от Дунав до Беломорието. Освен това Турция обеща да изплати обезщетения на Русия и да проведе реформи, насочени към разширяване на правата на християнските региони. Великобритания и Австро-Унгария обаче се опасяват, че Русия през България ще получи достъп до Средиземно море. Под заплахата от нова война Санкт Петербург е принуден да участва в Берлинския конгрес. Следователно преговорите придобиват суров характер и Русия трябвада се задоволи с малко. България беше разделена на три части: княжество България, васално към Турция, автономната провинция Източна Румелия и Македония, завръщайки се в Османската империя без никакви права. Черна гора, Сърбия и Румъния придобиват независимост, но тяхната територия беше намалена в сравнение с Санстефанския договор. Освен това Русия е принудена да върне част от завоеванията си в Кавказ на Турция.

    Коментиран от #55

  • 44 Borislav Popov

    16 18 Отговор

    До коментар #36 от "Хаджи хаджи Българин":

    Да де, да де, и да не и струва на тойта Русия, конфронтацията с Англия много скъпо, тя реши да заложи против обединението на България ! С други думи, тойта Рашка се погрижи за своя си интерес, за сметка на българските интереси. Типично по руски, по братско-славянски и по православному.

    Коментиран от #51

  • 45 Хмммм

    13 10 Отговор

    До коментар #34 от "Истината":

    Ти си толкова Истина, колкото този смешник от снимката в статията! Бог да пази България от такива като теб! Честит празник драги Българи!
  • 46 Пипи дългото чорапче

    18 12 Отговор
    За мен най големият празник е 3 март.Без него ни Съединение,ни независимост.Не омаловажавам никой празник,още повече че това е нещо което сме направили сами и е добро за страната.Честит празник и на пляжуващите по Гърция и други места

    Коментиран от #48

  • 47 Истината

    20 22 Отговор
    Кой въстана срещу нашето свещено дело — съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България?Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв!

    Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука…

    Коментиран от #54, #129

  • 48 Българин

    16 14 Отговор

    До коментар #46 от "Пипи дългото чорапче":

    За руската пета колона Съединението не е празник, защото е против волята на господарите им. Няма по гнусни национални предатели от петоколонниците!
  • 49 доко

    7 13 Отговор
    слава на ссср...
  • 50 Всички соросоидни боклуци

    23 14 Отговор
    Набийте си в тъквите, че ако руснаците не бяза възпрепятствали търците да се върнат по къщите си в Източна Румелия, населението на Източна Румелия щеше да стане предимно мюсулманско и „великите сили”, старите ни НЕприятели Англия и Германия, нямаше да позволят да се обединим.

    Коментиран от #87

  • 51 Хаджи хаджи Българин

    22 9 Отговор

    До коментар #44 от "Borislav Popov":

    Когато си запазваш неутралитет, не означава, че си против! Ако си пропуснал урока по география, щети помогна! България попада тогава ( и днес продължава да е така) в буферната зона, на интересите за господство, на 3 велики сили! Русия - Османската империя - Австро- Унгарската Империя, последната подтиква Сърбия да ни нападне през 1885 година, като мотива е териториален реванш за Сърбия след Съединението! Бягай по другите страници, че си пропуснал новините за Путин днес!
  • 52 Цуци

    14 6 Отговор

    До коментар #22 от "Истината":

    А след това царуват цървули ограбващи имотите на хората . Кое е по добре а.

    Коментиран от #60

  • 53 Джони

    22 2 Отговор
    Велика дата . И нека се обединим отново в името на хората проляли кръвта си за свободата на отечеството ни . Нека всеки харесва нещо си , русия или запада , НО да обича България . И най важното , идват много тежки времена , запомнете го , и ако не сме заедно ще бъдем изтрити от лицето на земята . И всички ще плачат , фоби и фили ..потърпевшите ще сме ние ..

    Коментиран от #63, #86

  • 54 Болен мозък

    24 8 Отговор

    До коментар #47 от "Истината":

    Изкривената в главата ти стина е такава, ама фактите са съвсем други. Трудно е да се опровергават лъжи, които дори не са базира и на реални събития, но: Сърбия е насъскана срещу нас от Аавстроунгария; Русия създава в България държавните структури,, а не Англия, Астроугария или Прусия/Германия, еле па краварите. Руснаците правят възможно съединението, не само защото те правят възможно съществуването на държавата България, а и не позволяват на турците да се връшат в Източна Румелия, което би дало повод на тия, на които лижешбсега задника, да се противопоставят на съединението.
  • 55 Хаджи хаджи Българин

    20 5 Отговор

    До коментар #43 от "ББББ":

    Брат, моля те препрати го това, на оная невежа - Борислав Попов, че да назубка малко, иначе, ще си остане тъпичък, какъвто си е сега!Иначе има доста документи по темата! Но катастрофата на България идва след " имплантирането" от Австро -Унгарската Империя на княз Фердинант в България! Той разбива от вътре страната, и в последствие териториалните загуби от 1/3 на България!
  • 56 Хаха жалък опит за лъжа

    22 7 Отговор

    До коментар #18 от "Истината":

    Ограничения соросоиден речник винаги издава опитите на нискоинтелигентни нац.предатели за фалшифициране на исторически източници:„...че българският народ обърна гръб на матушка Русия”! Немски кореспондент употребява думата „матушка” през 1890г! Добре си копирал целия съчинен текст, ама да го беше прочел, че току виж забележил издайническата шизофренична омраза към Русия.
  • 57 Поредният фалшификатор

    23 16 Отговор
    Лъже-историко, какво донесе на България Съединението? Войни, национални катастрофи, въстания, терор, лагери за комунисти и евреи, бомбардировки, рязани глави и пр.
    Истинският празник за България е 9 септември, освободил ни от монархо-фашисткото робство, след койтозапочва 45 години бурен възход на страната.
  • 58 Бай Хой

    8 15 Отговор

    До коментар #13 от "Хаджи хаджи Българин":

    Е ти като голям българин защо искаш Бог да пази и Русия? ми защото си руска подлога-русороб. Бог да пази България!

    Коментиран от #64

  • 59 Аман то грантаджии

    17 8 Отговор
    Соросоидите изпълзяха на припек. българия загива, те отработват грантовете си с антируски клишета. Да попитаме историка-соросоид, какво донесе съединението и независимостта на България? Власт на извратени германски агенти и национални катастрофи.

    Коментиран от #68

  • 60 Стига лъгал

    16 8 Отговор

    До коментар #52 от "Цуци":

    Няма по-голямо ограбване на имоти отколокот след Освобождението. Държавата попада в ръцете на германски агенти и техните лакеи и започва масово разоряване на дребните селяни. Така както и след 10 ноември, земята се отнема от върхушката и се създават огромни частни земевладения. След 9 септември няма и един разорен селянин, напротив, тогава за първи път държавата отпуска пенсии на селяните.
  • 61 Бай Хой

    8 15 Отговор

    До коментар #30 от "Хаджи хаджи Българин":

    Да, вярно е че доста германци от старото поколение се срамуват от стореното от тях през войната, но да кажеш че всеки втори харесва русия си е пълна олигофрения от твоя страна, колко може да се хареса на нормален човек една кочина. Или може би работиш в източна германия , където всеки втори германец е бил доносник на службите пряко подчинени на руската измет КГБ. И защо не ходиш да работиш в любимата ти кочина за да помогнеш на тяхната икономика ами помагаш за икономическия просперитет на омразния ти капитализъм? Руско надупените сте двулични олигофрени с празни кратуни. Вашето място е в кочината пРоссия, там ще имате пълна свобода да лижете задници, а можете и да се навеждате на воля.

    Коментиран от #67

  • 62 На борба за свобода България измира

    14 11 Отговор
    Най-големият празник за България предстои.
    Ще има нов 9 септември 1944, когато Червената армия ни освободи от германско фашистко робство.

    Коментиран от #65, #84

  • 63 анова

    14 4 Отговор

    До коментар #53 от "Джони":

    Джони много си прав нямате представа колко тежки времена идват световната икономическа система ще рухне отведнъж ще настъпи такъв хаос че няма да знаем къде се намираме
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Хаджи хаджи Българин

    6 5 Отговор

    До коментар #62 от "На борба за свобода България измира":

    Освободи от НАГЛО- САКСОНЦИТЕ!
  • 66 Бесен

    14 7 Отговор
    Тоя е историк колкото на манго магарето е състезателен жребец! Мижитурка платена, само като го гледаш къв е убитак в мутрата ти се отщява да му вярваш на историческите факти
  • 67 Хаджи хаджи Българин

    20 8 Отговор

    До коментар #61 от "Бай Хой":

    Просветление господне ! От 30 години живея и работя в Германия! Дори Случайно следвах 7 години във Франкфурт на Майн! Но да чуеш от един Професор - по Политическа география, че сътрудничеството на Германия с РФ е много по- приемливо и за двете страни, е доста показателно! Човека говори за сътрудничество , а не за ограбване! Както и мах колега, запасен офицер, с когото сме обсъждали доста неща, по отношение, преди 1989 и след нея! И ще ти призная, че германците са много по - притеснени от популацията на турците в Германия и преселението на талибаните, отколкото от руснаците! Но по думите , които използваш субективно по темата, мога да преценя, колко е твоето IQ- вероятно, не по - голямо, от размера на обувките ти! Хубав ден и весел празник, на всички Българи, независимо, къде живеят и работят!
  • 68 Българин

    3 14 Отговор

    До коментар #59 от "Аман то грантаджии":

    Русофил=национален предател =българофоб!

    Коментиран от #74

  • 69 Само питам

    5 17 Отговор
    Колко голям боклук и мръсна отрепка трябва да си, та на най-българският празник да възхваляваш чужда държава, която от 1885 година е враг на България?

    Коментиран от #71

  • 70 333

    18 1 Отговор
    Ни Русия, ни Англия, ни Австроунгария, ни САЩ се интересуват от добруването на тоя малък балкански народ. Всички си имат собствени цели, които често не съвпадат с нашите. Не мога да разбера защо се караме кой бил наш приятел или враг. Никой не е. Само България е важна за нас! Не се кланяйте никому.
  • 71 Веднага ти набивам канчето

    16 5 Отговор

    До коментар #69 от "Само питам":

    Трябва да си голям боклук като соросоидните подлоги, за да възхваляваш на нац. ни празник Австроунгария и Англия. Т.е. трябва да си като теб ;)

    Коментиран от #78, #83

  • 72 Днес полит шаиката

    1 15 Отговор
    Чества денят в които ви тури хомота на шията и началото на българското робство .....народа не живее по добре при беге управление напротив виждате какво става и в каква кочина живеем оправия ше има само кога Ердоган си прибере територията и настане закона на шериата тука

    Коментиран от #75

  • 73 соросоид дебил

    19 8 Отговор
    " Русия е искала да ѝ бъдем сателит, поради това не подкрепя Съединението" ....Виждате ли идиотската логика на този "историк"-дебил? Русия не подкрепя Съединението, защото можеше да получи нова "Кримска война" от великите сили и Турция щеше тогава да си върне България този път завинаги! Тези "историци", защо един път не отговориха, защо Турция тогава не ни обявява война след като сме нарушили Берлинският договор? Ами защото руски дипломати спешно заминават за Цариград и успяват да ги убедят да не реагират, като срещу това им са опростени репарациите от Руско-турската война от 1878г господа "историци"-атлантици! България действително прави всичко на своя глава тогава без да се консултира с Русия и всичко това е можело да завърши с катастрофа за нас и Русия.Нашите политици тога са неопитни и не осъзнават големият риск който поемат. Батенберг, който е разбирал това на практика е заставен на сила българската армия да тръгне към Пловдив.Важното е че всичко свършва добре и минаваме само с войната със Сърбия, която е насъскана от Австро-Унгария. Не може да си тълкуваме историята така, както на нас ни изнася.

    Коментиран от #81, #94

  • 74 Хаджи хаджи Българин

    15 6 Отговор

    До коментар #68 от "Българин":

    Ако не беше марушка Русия през 1876- 1878г ти сега щеше да се казваш Мюмюн! И да са ти резнали онази ти работа! А си и толкова Българин, колкото аз съм негър !

    Коментиран от #76, #77

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 NSDAP

    6 17 Отговор
    Честити празник на всички българи,независимо от религията им(Помаци,потурчени българи,българи католици и т.н.).!!!Тази дата е много,ама много по достойна за национален празник,отколкото 3 март,защото на 3 март, Отоманската империя вече не контролира земите на днешна България,но какво от това? Българската държава се създава няколко месеца по-късно през същата година.Доколкото до Русия,аз съм го казвал много пъти и сега само ще го повторя:
    Русия няма място в Европа!Това е монголо-татарско племе,а славяни никога не са съществували.Ние дължим само и единствено едно голяма БЛАГОДАРЯ на Германия,че от 1878-1945 беше наш съюзник и никога не ни изостави,въпреки трудните моменти.Адолф Хитлер, Хинденбург,Бисмарк=ИСТИНСКИ БЪЛГАРОФИЛИ!Германия,въпреки много по-силна от България,никога не ни е казвала какво да правим,кого да ни управлява и как да се управлява България.Доколкото до цар Борис 3,той е отровен от Москва,а не от Берлин.Хитлер и цар Борис 3 са били много добри приятели и дори вече излезнаха снимки наяве,където Адолф Хитлер и цар Борис 3 са заедно и карат шейна на Пирин.

    Коментиран от #105

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 АНАЛИЗАТОР

    17 5 Отговор
    АКО НЕ БЯХА РУСНАЦИТЕ,КАКВО СЪЕДИНЕНИЕ ЩЕШЕ ДА ИМА В ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ. СЕГА НАЙ-РАЗЛИЧНИ НОВОИЗЛЮПЕНИ ДРЪНКАЧИ,ЗАПОЧНАХА ДА ПРЕНАПИСВАТ ИСТОРИЯТА НИ,ПОД ЧУЖДА ДИКТОВКА ОТВЪН.

    Коментиран от #85

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 NSDAP

    5 12 Отговор

    До коментар #62 от "На борба за свобода България измира":

    Такива като тебе моето момче,правиха пътища,мостове и работеха по цял ден!След това,бяха разстреляни предателите като теб.Само че,ние изгубихме войната и комунистите измислиха Холокоста и газовите камери,с цел да целият свят да ни мрази,но то вече истината излиза наяве,и всички вече знаят как вашите гулаци са били огнени пеши,където сте горели хората,а ние сме имали трудови лагери.

    Коментиран от #100

  • 85 Българин

    4 14 Отговор

    До коментар #82 от "АНАЛИЗАТОР":

    Ако не бяха руснаците нямаше да ви има предателите безродници и българофоби, които винаги сте закопавали България за да угодите на руските си господари. Никъде няма такива национални предатели като вас!
  • 86 NSDAP

    6 14 Отговор

    До коментар #53 от "Джони":

    Джони ти не разбираш!В България няма деление между русофили и русофоби.В България има деление между българи и русофили.Българи,които обичат България и да готови да умрат за нея,и русофили които са готови да умрат за Русия и да направят България 83-тата република в руската федерация.

    Коментиран от #89

  • 87 NSDAP

    7 9 Отговор

    До коментар #50 от "Всички соросоидни боклуци":

    Тъпчо,самите учени на султана казват,че в Европа турци няма!Самият Кемал Ататюрк дори не е бил турчин,а е бил потурчен българин.В европейската част на Турция има само България!Слава богу,че братята келти отриха ДНК и вече може да се докаже през него и то е,че 89% от населението в европейската част на Турция е българско!Турците са в монголи и са в централната част на страната.Източните турци са кюрди и ние имаме интерес да подкрепяме Кюрдистан,защото Турция държи милиони българи в плен и не им дава да се самоопределят като различни от турци.Ти от къде си мислиш,че има руси туркини и туркини с арийски черти. :)

    Коментиран от #98

  • 88 Мунчо

    2 9 Отговор
    Това не е съединение, а разединение на България подготвено от Англия и изпълнено от предатели Чардафон педала и останалия боклук, купен от господарите си.

    Коментиран от #91

  • 89 Истината

    8 9 Отговор

    До коментар #86 от "NSDAP":

    Днес, четейки русофилските коментари само можем да се убедим, колко актуално звучат думите на покойния историк проф. Пламен Цветков: „След 9-ти септември ни разделиха на човеци и нечовеци. В България днес живеят две нации – едните се подчиняват подсъзнателно на всичко руско и съветско, а останалите се опитваме да бъдем българи”.

    Коментиран от #92

  • 90 NSDAP

    7 10 Отговор
    Въпрос към русофилите!Ако Русия е толкова голям приятел на България,колкото вие я изкарвате,защо Левски,Ботев,Раковски,Захари Стоянов и другите революционери са били върли русофоби?Няма логика,нали Русия е била брат на България?Как тогава нашите борци за свобода са били русофоби?Ако някой русофил ми отговори на този въпрос смислено,ще призная че Русия е брат на България.

    Коментиран от #137

  • 91 Животновъд

    7 11 Отговор

    До коментар #88 от "Мунчо":

    От кръстоска между пияна руска свиня и червен български нерез се получават много интересни приплоди отличаващи се с българофобията и русофилиято си!

    Коментиран от #102, #124

  • 92 NSDAP

    7 13 Отговор

    До коментар #89 от "Истината":

    За жалост е така!След Русия трева не никне.Дори по времето на Отоманската империя сме били къде къде по-добре.Поне българщината се е запазвала,а днес не е така.Дано нещо да се промени,че иначе тежко горко ми на нас....
  • 93 Българин

    14 3 Отговор
    Какво просто племе сме! Бъдете БЪЛГАРИ бе идиоти, всеки ден чета за леви - десни, наклонени и прави. Истината е, че всички сте едни чуждопоклонници и пу*ки. Русия, Германия, САЩ и т.н. какво ни вълнуват те. Не сме втора ръка хора, разберете го! Не е нужно да слугуваме на никого!

    Коментиран от #95, #143

  • 94 NSDAP

    6 12 Отговор

    До коментар #73 от "соросоид дебил":

    Може някои да ги заболи,ама Отоманската империя след 1878 година не ни е правила никакви мръсотии,освен тази,че ни вземат едната част от Тракия,ама като сметнем какво ни е причинила Сърбия и какво Русия,Отоманската империя е като цвете(говоря за периода след 1878).

    Коментиран от #96, #104

  • 95 NSDAP

    7 8 Отговор

    До коментар #93 от "Българин":

    Разбира се!Много добре го каза,аз затова и казах,че истинските български националисти не са нито русофили,нито фашисти, нито национал-социалисти,нито американски слуги.Разбира се,че САЩ могат да ни бъдат съюзник,но не трябва да им позволяваме да се бъркат във вътрешните работи.Същото се отнася и за другите страни без Русия,защото Русия дължи на България твърде много за да й го простим.
  • 96 Белене скоро пак ще работи

    9 3 Отговор

    До коментар #94 от "NSDAP":

    И такива като теб, дето смятат че сърбия и русия са ни навредили повече от османците, ще имат много време да размишляват над този въпрос докато чукат камъчета с голи ръце.
  • 97 Алооуу джендърите..

    8 3 Отговор
    Като премахнем времето от 09.09.1944 г до 10.11.1989 г, и времето преди 1396 г, остава времето на европейско влияние в Бг, как са живяли българите по това време?
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 kimi

    12 2 Отговор
    Вижте картата на Санстефанска БЪЛГАРИЯ,и след това вижте картата на България след Берлинския договор.Сравнете ги,помислете малко ако можете разбира се , и тогава бълвайте глупости и простотии.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Тъй тъй гудко

    10 7 Отговор
    и след 20-30 години ще се окаже че едни американци от руски произход се били на Шипка с турците
  • 102 До животновъда

    9 7 Отговор

    До коментар #91 от "Животновъд":

    Алооуу ткзс-ара, вие комунистите грухтяхте пред СССР и плюеха гнилия Запад, а сега се изметнохте и правите четки на господарите ви от Запад и плюете Русия, обърнахте резбата, за тва и подкрепяте гей парадите. Боже кому са нужни такива безнравственици.
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Генетичен отпадък от баща си

    13 7 Отговор

    До коментар #79 от "NSDAP":

    Я кажи кой създава българската държава „няколко месеца след 3 Март?” Кой прави войска, кой обучава офицерите, кой създава държавните структури, като министерства, общини и т.н. - РУСИЯ. не англия, не сащ, не турция, не австроунгария, а РУСИЯ, бокл*к такъв.

    Коментиран от #117

  • 106 Зара

    14 4 Отговор
    Много хора, ако знаеха факти свързани с историята ни, нямаше да правят евала на Англия,Франция, Германия и т.н.
  • 107 ai stiga

    8 1 Отговор
    Смотаняци, стига се подклаждали омраза с перфектно измислени сценарии, фейк новини и т.н в полза на някои си ! Анатема!
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Честит празник

    7 3 Отговор
    Много слаба ракия е това интервю. Питат го за "великите сили" той говори само за Русия. Явно счита,че само Русия е велика сила. Смешни са аргументите, че българското правителство станало антигерманско на 2 и 5 септември 1944 г. - два дни преди 8 септември. Крайно закъсняла и безсмислена политика.Един наш демократ казваше, че не можеш да си легнеш комунист и да се събудиш демократ, та така и българските държавници от онова време. И последно, макар, че има още, историята не е клюкарска наука и е безсмислено да изхабиш години за да открехваш народа, че руски войници са се напили...и да правиш политически изводи. Много дребнаво, но ... манталитет.
  • 110 Хахаха

    7 2 Отговор
    Само не се заблуждавайте, че такива работи стават без явната и най вече тайна дипломация на великите сили! Реално и Русия и Австро - Унгария предупредиха Турция да си кротува, а официалните одобрения и неодобрения са за публиката и капризите на тогавашните глави! Нали разбирате, че ако Русия явно подкрепи, Англия ще е против и ще стане една....! Отделно личните отношения! Александър III не е Ал. II и Гладстон не е Дизраели!
  • 111 ФИКИ

    4 7 Отговор
    СЕГА ЗАСЛУЖАВАМЕ ЕРДОГАНА ДА НИ ЗАПРАСКА И ДА ОСТАВИ САМО ВИДИНСКО НА БГ. А ТОЗИ ИСТОРИК ДА ИДЕ В АНАДОЛА РАЯ.
  • 112 Браво

    10 7 Отговор
    Вид на джендер, поведение на джендер….! Така се пази топло местенце! Преди час по БНР говори някаква историчка! И тя така горката - внимателно говори, че да не дразни герберюгите! Не, че тях много ги интересува Съединение, патриотизъм и история! Главната тиква неведнъж е казвала тези работи да ги оставим на историчарите, а него го интересува коридор №8 и Западните Балкани. Да не разсърдим началниците, че ще му спрат европарите и покровителството.
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Мехмед

    3 16 Отговор
    ТУРЦИЯ минало и бъдеще на булгаристан. ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА ТУРЦИЯ!
  • 115 селянин 1

    15 6 Отговор
    Ако,нямаше освобождение..нямаше да има съединение..ако чакахме на ингелизи,франки..още един век не ни мърдаха робство,и ариците винаги са зад султана,даже и днес VW,отива при падишаха.

    Коментиран от #119

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 небрежнев

    5 8 Отговор

    До коментар #105 от "Генетичен отпадък от баща си":

    Русия се заема да сформира и ръководи Българската армия след Освобождението, като намерението й е да оформи предмостие към основната задача на империята - проливите и достъп до Средиземноморието. Когато разбира, че България е независима държава със свободен и горд народ, се обръща и отношението й към нас. Русия категорично осъжда Съединението. Само умното и правилно разчетено от управляващите международно положение, дава възможност да се обединим. Англия се противопоставя на всяка руска инициатива и най-неочаквано от тях получаваме подкрепа (може би за пръв и последен път в историята ни), а Русия остава на постоянни антибългарски позиции... до соц. режима.
  • 118 Смело патриоти

    9 3 Отговор
    Бря, много патриоти се навъдиха напоследък! Хайде юнаци, в тоз славен ден напред към чуждите бази на САЩ в нашата мила Родина, окупирали мирната ни страна и военно и икономически. Дружно да викнем в лицата на окупатора - "Вън от България янки! Ние сме патриоти, не щем чужди войски!"
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 БЪЛГАРИН в цигански държава

    15 3 Отговор
    Не мога да разбера защо покрай такива празници се пръкват разни поръчкови статии от недодялани журналистчета . Съединението е а ние сме един разделен народ .Делим се на гербери и комунисти въпреки че всички гербери са си комунисти .Делим се на русофили и русофоби .Делим се на бели черни зелени сини и разни други .А ние всъщност сме българи били сме българи и се надявам да останем българи .Докато има разделение на нацията разни уж велики сили ще си развяват байряка тук и ще си правят каквото искат . Обединението му е майката и отстояване на интересите на държавата . А не разни лидери избрани от 20% от населението да ходят да се пъчат насам натам и да целуват европейски задници и въобще да не им пука за народа
  • 121 Помнещ

    8 4 Отговор
    Е, не видях някъде в дрънканиците на този ,,историк" да каже нещо за Австро- унгарската империяя! КОЙ праща Сърбетата срещу България, докато цялата ни армия е на туската граница! Кой ни заплашва след като армията ни триумфално марширува по улиците Белград!? РУСИЯ? ДАЛИ?
  • 122 Западните Балкани

    5 2 Отговор
    България е имала своите моменти. Жалко, че през последните 80 години не е имало такива политици.
  • 123 чичо

    17 6 Отговор
    Гледам дебилната физиономия на тоя т.н. историк и се радвам, че по мие време в Университета преподаваха достойни и интелигентни историци, чийто лекции се превръщаха в събитие! Жалко, че днес подобни недоучили тъпанари промиват студентските глави!Всъщност, то вече цялата система на висшето образование е един голям фалш. Иначе тоя плиткоумец щеше да е чел спомените на ген. Данаил Николаев и щеше да знае как са реагирали на новината за съединението, на самия 6 септември, руските дипломати в Пловдив!!! Щеше да знае, че руския военен аташе организира взривяването на жп-линията, свързваща ни с Цариград, за да осуети евентуалното придвижване на турски войски към Пловдив. И да говориш, че англичаните са ни насърчавали и помагали в тоя процес е не просто незнание, а дивашка подмяна на историческата истина!

    Коментиран от #126

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Лъчо

    5 0 Отговор
    Чесъит празник на всички истински българи,да не празнуват циганите защото са индийци и комунистите ги направиха българи по паспорти.
  • 126 Българин

    6 10 Отговор

    До коментар #123 от "чичо":

    Лъжеш русоид, Русия е против Съединението!

    Коментиран от #127

  • 127 11ап

    3 1 Отговор

    До коментар #126 от "Българин":

    Както и ЦЯЛАТА ЕВРОПА!
  • 128 Повръщащия

    6 11 Отговор
    Браво! За смелостта да каже истината за русийските боклуци, освободили България от Турско, но поробили страната ни след 1944г в робство много по страшно от турското!!!
  • 129 Ей историка

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "Истината":

    Това че си ИЗМИСЛЯШ исторически глупости и ги пишеш тук - никога няма да станат истина. Не всички хора са елементарни и зомбирани, за да ти повярват.
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 СВТ40

    4 1 Отговор
    Момчета, ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ. Англия Гърция Сърбия Франция всички ни мразят, защото са смачкани от нас.
  • 132 Българин

    7 4 Отговор
    Честит празник на всички Българи!
    Не мога да разбера от какъв зор на всички напоследък все Русия им е в устата. Напоследък се правят жалки опити да се омаловажат различни исторически истини само и само да се угоди на държави които нямат история.
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 еми

    6 4 Отговор
    Когато прочетох статията си мисля ; Дали има друг толкова не благодарен народ и толкова много лицемерни предатели ! Защото " цивилизования Запад" за 500 години никога нищо не направила не си мръднал даже пръста същите цивилизовани идиотии с нашите предатели заедно пишат нова история в която за всичко както в миналото и сега е виновна Русия. А само след освобождението не остава нито един руски войник( защото казват че Русия дошла не да я освобождава а да я да окупира .) Същото и след 1990 години не остана нито един Съветски войник и без един истрел напуснаха цяла Источна Европа. Американците окупираха Западна Европа -1945 година и даже след 1990 година и Источна Европа продължават и близките години нямат намерение да я напуснат .
  • 135 ТТТТ

    5 4 Отговор
    На 5 октомври 1908 г. Фердинанд провъзгласява независимостта на България. Но Турция поиска обезщетение от София в размер на 125 милиона франка - по-специално за железниците, построени от османците на Балканите. Тази сума беше няколко пъти по-голяма от годишния бюджет на България и беше почти невъзможно да се изплати. София и Константинопол бяха на ръба на войната. Ситуацията беше спасена от Русия. Официален Санкт Петербург инициира тристранни преговори, по време на които се съгласи да отпише от Турция 125 милиона франка задлъжнялост. България обеща да върне по-голямата част от тази сума (82 милиона) на Русия за 75 години.
  • 136 Киристе

    2 5 Отговор
    Като Пловдивчанин се гордея с факта ,че съм от Ромелия -богата страна с умни хора ,а княжество България и сега се вижда как е особено северозапада!Аз даже съм да се отцепим от севера ,а относно Руснаците хич не ми пука!
  • 137 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #90 от "NSDAP":

    Има фундаментална грешка във въпросът ти! Начинът ти на представяне на русофобство от средата на 19 век и отнасянето му в съвремието не предполага, че след като са били "върли русофоби" тогава, биха били такива и сега. Светът тогава не е бил толкова поляризиран, колкото сега. Всъщност бъдещето на България и Балканите тогава е било изцяло свързано с развоя на Руско-Турската война. Нямаш трети вариант - или Турция, или Русия. Интересите на Европа по това време са на страната на Турция. "Русофобството" на революционерите по онова време просто е било страх от неизвестното, ново външно влияние. Просто са си давали сметка, че няма кой да остави България самостоятелен играч и независима. И все пак погледа на всички, без Левски е бил обърнат към Русия: Раковски, Ботев, Димитър Общи, Вълчан и т.н.

    Коментиран от #138, #142

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #138 от "гост":

    .... И ако ти е трудно да отговориш: чети! Чети какви са били плановете на Запада и на Русия за България. Ама чети подробно и всичко, защото там е истината! България съществува не благодарение, а въпреки желанието на Европа!
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Хаджи хаджи Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Истината":

    Ти ...........трудно е да се опише, как се промъкна между коментарите, твойта......?
  • 142 Хаджи хаджи Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #137 от "гост":

    Брат подкрепям те с двете си ръце! Но манипулацията е свързана с технологии! Накратко- тролове дигитални се промъкват, ги пропускат между дискусиите! Това, може да стане само от " вътре" ! ДУМАТА РЕЙТИНГ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ, да ти говори нещо????
  • 143 Напълно съм съгласен с теб

    1 1 Отговор

    До коментар #93 от "Българин":

    Руската политика към България е най-обсъждана защото поражда в сърцата ни най-големите противоречия. Руската политика е различна преди и след смъртта на Александър втори. Разбираемо е че си гледат собствения интерес както го правят и другите държави. Русия иска контрол на проливите, Англия също. Франция поддържа Румъния. Австрия се интересува от Сърбия. Германия с лакти си пробива място сред големите. Когато някоя от тия държави ни е помагала то е било когато нашият интерес съвпада с техният. Трябва да се опитаме да лавираме между всички държави и да си търсим интереса без да се ерчим като петлете на този или онзи като си мислим че имаме приятел зад гърбът си. Стига с това русофили и русофоби сороси и кравари и не знам си кво. Всички велики ни делят за да сме слаби. "съединението прави силата". Да живее България.!

    Коментиран от #144

  • 144 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #143 от "Напълно съм съгласен с теб":

    Съгласен съм с теб почти всичко написано от теб,, но не и с края. Русофилството и влиянието на Русия от гледна точка на развитието на държавата след 44, нищо общо с влиянието на американофилството, Сорос и насажданото русофобство след 89-та. Когато се говори за България, като държава и нация ТРЯБВА да се прави разлика между приятел ( макар и не съвсем безкористен) и открит враг, прикрит зад налагане на фобии и бягане от отговорност за краха на държавата последните десетилетия!