Новини

„Газета.ru“: Цигани и разруха: Защо българите бягат от страната си

Икономическият растеж е незначителен, но стабилен

Публикувана: 1 Октомври, 2019 13:01
76 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4541
„Газета.ru“: Цигани и разруха: Защо българите бягат от страната си
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.
 
Източник:
Focus
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Преди повече от 10 години България влезе в Европейския съюз. Но, попадайки в тази страна, се чувствате все едно сте в някоя страна от СНГ (Съюза на независимите държави), а не в Европа. Типичната картина са големия брой недостроени сгради с обяви „Продава се“, раздробен асфалт на дупки, дори в района на елитния курорт Слънчев бряг, нелегална търговия на дребно, която дотолкова е окупирала централните улици на включения в ЮНЕСКО град Несебър, че е много трудно да се разгледат историческите забележителности“, пише популярният руски портал „Газета.ru“ в материал, представен без редакторска намеса.

Към това се добавя и специфичният южен колорит на страната – изобилието от цигани. В отделни райони на „културната“ столица Пловдив има цели цигански квартали, до които обикновените българи се стараят да не се заселват и като цяло не ходят там.

По думите на експертите, икономиката на страната е в много противоречива ситуация. От една страна, от 2016 година насам се отчита увеличение на обема на номиналния брутен вътрешен продукт (БВП).

Икономическият растеж е незначителен, но стабилен

Както отбелязва главният стратег на Univer Capital Дмитрий Александров, през второто тримесечие на 2019 г. икономиката добави 3,5%.

Макроикономическите показатели на България като цяло също са добри - инфлацията не надвишава 3%, частният сектор доминира над публичния сектор, дългът също е сравнително нисък, казва Нарек Авакян, ръководител на отдела за инвестиции в „БКС Брокер“.

Така че България, чийто дълг към БВП е само 20,1%, изглежда много добре и дори се дава като пример за другите държави в ЕС. Самата еврозона има подобен показател на ниво от 85,1% и дори не мисли да го намалява“, отбелязва анализаторът на „Финам“ Алексей Коренев.

Но за населението това не означава нищо. За разлика от макроикономическите показатели и за невъоръженото око е очевидно, че социално-икономическата ситуация в страната е крайно тежка. Нивото на бедността в страната превишава 22%.

„Средната годишна заплата в България е 7400 евро, което е повече от двойно по-малко от средното за ЕС, където тя е на ниво 15 хиляди евро. Населението на страната бързо застарява – младежите активно напускат държавата, а остават да „доживяват“ основно хора в пенсионна и предпенсионна възраст“, посочва Коренев.

Така населението на страната през последните 30 години намаля от 9 на 7 милиона.
Откритата граница с ЕС привлича като магнит младите перспективни работници и предприемачи. Те не виждат смисъл да останат в България.

За да оцелеят по някакъв начин, тези, които остават да живеят в страната, са принудени активно да печелят допълнителни пари - основно сезонни приходи. В по-голямата си част това е работа, свързана с обслужване на туристи. Като цяло делът на сивата икономика в БВП според различни оценки е почти 50%, заяви Алексей Антонов, анализатор от БК „Алор“.

По-рано един от най-доходоносните отрасли в българската икономика беше строителството и продажбата на недвижими имоти. Тук голяма част от търсенето беше от руснаци, които купуваха за 20-50 хиляди евро апартамент на морето. Но само до 2014 година, когато след санкциите и девалвацията на руската валута такива покупки спряха да са по джоба на руснаците.

„До 2014 година руснаците бяха най-активните чуждестранни купувачи на българско недвижимо имущество. През 2014-15 години имаше рязък спад, когато руснаците, напротив, станаха най-активните продавачи. А от втората половина на 2016 година България спря да е чуждестранен пазар номер 1 за гражданите на Русия, отстъпвайки на Испания“, коментира главният редактор на сайта Prian.ru Филип Березин. Основният поток на заявките от руснаци за закупуване на недвижими имоти в България е получен от компанията до 2015 година, потвърждава и анализаторът на Tanio.ru Руслан Галимов.
През 2013 година е имало близо 30 пъти повече покупки, отколкото през 2018-та. Резкият спад се е случил именно на границата между 2014-2015 години, когато в Русия падна курсът на рублата, отбелязва експертът.

„Намаляването на интереса може да се свърже и с растящите цени на недвижимите имоти в самата България. Според данните на Националния статистически институт (НСИ) на България, от първото тримесечие на 2014 година до първото тримесечие на 2019 година цените на недвижимите имоти са нараствали средно с по 1,5% на тримесечие. Сумарният ръст е 34%. Това е повлияло на интереса на руснаците, сред които е имало доста инвеститори с малък бюджет“, коментира Руслан Галимов.
Ниското ниво на услугите, ниското качество на обслужването на всички нива, стандартът на живот, който очевидно е неподходящ за страна-членка на ЕС и множество съпътстващи фактори също са повлияли на желанието за закупуване на къща тук, посочва Коренев.

„„Въпреки добрия климат и ниските цени руснаците започнаха да губят интерес към България. Желаещите да купят недвижими имоти там вече са направили това. Останалите или не могат, или избират други държави“, добавя той.

Освен това условията за издаване на разрешение за пребиваване в България не са много интересни за руснаците. Причината за това: висок праг за влизане, трябва да закупите обект за повече от 300 хиляди евро - за България сумата е огромна. От 2012 г. само около 20 руснаци са получили разрешение за пребиваване по тази програма, казва Галимов.

Като цяло, според експерти, лошите отношения с Русия имат много негативен ефект върху икономиката на страната. Така българският износ надвишава вноса само с 2 милиарда долара годишно. Преди това руският пазар беше един от ключовите за износа на български стоки, казва Авакян. Европа няма нужда от тях.

„Русия и България имаха многогодишни стабилни икономически, хуманитарни и образователни връзки, развит туризъм, който даваше значителен принос за българската икономика, но отношенията се охладиха на фона на атаките на българската страна срещу активисти и правозащитници“, пояснява Дмитрий Александров.

По думите на Антонов, България би трябвало да използва географското си положение за транзит на ресурси, например газ, и да се опита да изгради около това външната си политика и икономиката си.
Така нереализираният проект „Южен поток“, който се планираше да бъде положен по дъното на Черно море от района на Анапа до българското пристанище Варна, беше добър шанс за страната, но България успя да го изпусне.

Изданието припомня, че Русия се отказа от проекта заради активната критика в ЕС срещу него. Тогава Европейският парламент прие резолюция, в която препоръча на София да се откаже от строителството на газопровода.

При това подкрепата на Европа за България не помага на страната.
Първоначално ЕС отпусна средства, но впоследствие програмите бяха многократно спрени поради твърде висока корупция и неефективност при изразходването им в България. Например международната организация Transparency International преди това нарече тази страна най-корумпираната в Европейския съюз. Съдебната система и законодателната власт са най-ангажирани в това, а селскостопанският сектор не изостава.

В същото време, поради факта, че Великобритания ще се оттегли от Европейския съюз, финансирането за други страни от Брюксел ще бъде допълнително намалено.
„България има нужда от промяна на елитите и политиките, реформи, но елитите едва ли ще се съгласят с това, по-скоро ще продължат да провеждат популистка политика“, обобщава Антонов.

Превод и редакция: Иван Христов, Фокус

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.1 от 17 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Az1
1 Отговор
Изключително точно и вярно казано

Коментиран от #66


Оценка:
-17 +120

Йосарян
2 Отговор
Право Куме в очи.

Коментиран от #10, #65


Оценка:
-16 +90

777
3 Отговор
Боли ме дедовия който иска да бяга на мен си ми е добре тук. Тъкмо като избягат ще е по широко за останалите .

Коментиран от #11, #57


Оценка:
-56 +31

Васил Левски
4 Отговор
Българските държавници ги интересува държавата до толкова, до колкото им са засегнати кесиите. Няма ли нещо за кесиите им, няма и интерес за държавата.

Оценка:
-12 +80

Тролко Тролисов
5 Отговор
Но как? Лъжа?! Имаме магистрали! Заводи всеки ден се откриват! Защо лъжат тези руснаци?! Нямаме цигански проблем. Средната заплата е около 800 Е. Сега като докараме ФВ ще стане около 850Е. Щу филии с мас може да измаа народа за тия пари, балъциииии!!! Няма проблем с изпълнителната власт. Корупция тук нема. Инсинуации

Оценка:
-15 +62

Газета. му
6 Отговор
Тази статия все едно е писана от някий наши опозиционни издания. В голямата си част се отнася и за тях по отношение на доходи и застаряване на населението и емиграция

Оценка:
-51 +20

Прост Народ
7 Отговор
ХА ХА ХА ХА! Цъфнали и вързали Руснаците!

Оценка:
-47 +29

8
Този коментар е премахнат от модератор
Анти БГ
9 Отговор
Русия еба булгарите

Коментиран от #54


Оценка:
-33 +7

ИМПЕРИАЛИСТ
10 Отговор

До коментар #2 от "Йосарян":


Петербургската академия на науките е в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно служи за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия. Георги Хуца с псевдоним - Юри Венелин, като неин платен агент допринася за включването на българите към „славянското семейство”.
По-късно, по същите причини се създава комунистическата доктрина , а в момента усилено са лансира православната. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа.
За приноса на „Академии наук СССР” за отродяването на Българите от Македония и създаването на „македонски” език е излишно да се споменава.
През Априлското въстание излизаме с дървено топче и кремъклийки срещу войските на Османската турска империя, защото Русия блокира в складовете си хилядите модерни пушки закупени за въстанието от богати Българи-патриоти... Само търговецът Николай Миронов закупува 8 000 пушки, които просто ръждясват в одеските складове.....
ДА, РУСНАЦИТЕ МНОГО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ, НО НЕ И БЪЛГАРИТЕ!
А, прочети и защо Българите-опълченци се бият "с камънье и дърве" вместо с пушки...

Коментиран от #21


Оценка:
-28 +25

Аз1
11 Отговор

До коментар #3 от "777":


Ще ти е добре с комшиите манговци

Оценка:
-6 +19

БГ е кочина
12 Отговор
Гарантирано мизерна

Оценка:
-7 +21

Руските свине
13 Отговор
Както винаги смесват малка доза истина с големи порции лъжи за да покажат колко лош е живота в страни присъединили се към ЕС. А и "лошите отношения с Русия" засилвали напълно лошата икономическа ситуация. Нито дума, че сме на 200% енергийно зависими от Русия и, че с Турски поток и АЕЦ Белене още повече ще затънем. Нито дума, че търговския дисбаланс се дължи преди всичко на дисбаланса с Русия и, че българските стоки от преди 20 години бяха спрян и под различни измислени от руска страна предлози. Нито дума че руските фирми в България начело с Лукойл от 10 години не пащат данък печалба, защото работели на загуба....

Оценка:
-37 +23

Глас от ОТВЪДНОТО
14 Отговор
Горкият руснак! Той наистина вярва, че стредната заплата у нас е 610 евро!А уж руснаците били майсторите на дезинформацията. Има по-добри от тях

Коментиран от #17


Оценка:
-8 +34

Мдаааа
15 Отговор
Истината боли

Оценка:
-5 +25

Наблюдател
16 Отговор
Мръсните предатели от българофобската пета колона на Москва са мобилизирани в подкрепа на руските лъжливи внушения и оплюването на европейският избор на България.

Оценка:
-34 +14

Истината
17 Отговор

До коментар #14 от "Глас от ОТВЪДНОТО":


Средната заплата в България е 1253 лева или 642,56 евро а в София е 1730 лева или 887,17 евро. Това, че ти не взимаш толкова не го прави дезинформация. Продължавай да въртиш руска пропаганда и очаквай да забогатееш, путлераст .

Коментиран от #19, #71


Оценка:
-45 +15

Хахаха
18 Отговор
Професорът е жив!

Оценка:
-1 +8

Глас от ОТВЪДНОТО
19 Отговор

До коментар #17 от "Истината":


Моята заплата е 800 лв./бруто/ господин храненик-атлант, моите познати вземат наполовина

Коментиран от #22, #42, #53


Оценка:
-10 +43

onq s konq
20 Отговор
много точна и справедлива статия. Истината без пропаганда и хвалби за растеж и цъфтеж

Оценка:
-6 +34

СВД
21 Отговор

До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


Голяма конспирация спира интелектуалният ти и битов възход! Виновни - руснаците! Относно пушките! Бъдещият генерал Георги Абаджиев от Стара Загора, в спомените си пише: ,,През лятото на 1877 г., когато армията на Сюлейман запали града и аз с много българи се озовах на север от Балкана. Записах се в Опълчението. През есента на 1877 г. бях караул и наблиза мина висок офицер - Райчо Николов! Попита ме какво пазя! - Пушки, Ваше благородие! - Ех, пушки! Знаеш ли колко усилия положихме да издействаме тези пушки!? А къде са сега нашите българи да ги вземат и се запишат в опълчението? Та, толкова за войнствените юнаци и руснаците, които не искали да ги въоръжат.

Коментиран от #23, #40, #41


Оценка:
-9 +27

Истината
22 Отговор

До коментар #19 от "Глас от ОТВЪДНОТО":


Това , че взимаш толкова малко не означава, че СРЗ в България не е 642,56 евро а в София е 887,17 евро. И вместо да плюеш по България си потърси по-добре платена работа. Или предпочиташ да си евразийски храненик-хибридник?

Коментиран от #34, #36


Оценка:
-27 +13

Истината
23 Отговор

До коментар #21 от "СВД":


Защо руската измет все фалшифицира историята в полза на мръсната руска кочина?

Коментиран от #59


Оценка:
-23 +14

До 17 Уж истина
24 Отговор
тези цифри да не са от пропагандния център на Герб за заплатите не ВАШИТЕ ХОРА. Я виж заплатите на нормалните работници. Точно около 650 лв. след данъци

Коментиран от #28, #29, #52


Оценка:
-6 +29

Borislav Popov
25 Отговор
Статията не се харесва на герберските тролове защото разобличава лъжите на правителствената пропаганда

Оценка:
-7 +33

ААА НЕ ТАКА
26 Отговор
РУСКИТЕ АГЕНТИ И ИЗКОРМВАЧИ ЗНАЯТ ЗАЩО ! ТЕ ВИНАГИ ЗНАЯТ ВСИЧКО И ЗА ВСЕКИ ! ! !

Оценка:
-9 +11

Бай Мънгал
27 Отговор
Всичко, което е писал за нас тоз хайванин е вярно! Доходите растат! Готови сме за изборите да усвоим още и още! Комунизма за ромския етност е факт! Юррр-яяяяя!

Оценка:
-3 +17

Истината
28 Отговор

До коментар #24 от "До 17 Уж истина":


Има Национален статистически институт, който изчислява всеки месец, колко е средната заплата в България. И за какви ваши квичиш като се знае , че 90% от големите капиталисти в България са хора от средите на номенклатурата на БКП/БСП и структурите на ДС. Т.е. от ВАШИТЕ хора комунисти и русофили.

Коментиран от #45


Оценка:
-15 +12

Истината
29 Отговор

До коментар #24 от "До 17 Уж истина":


Има Национален статистически институт, който изчислява всеки месец, колко е средната заплата в България. И за какви ваши квичиш като се знае , че 90% от големите капиталисти в България са хора от средите на номенклатурата на БКП/БСП и структурите на ДС. Т.е. от ВАШИТЕ хора комунисти и русофили.

Оценка:
-17 +4

7345
30 Отговор
Да бе. Те, рускините - проститутки из Европа пестят за по-бързата победа на комунизма в червената кочина.

Оценка:
-12 +7

31
Този коментар е премахнат от модератор
Есаул
32 Отговор
Запомнете, джендерюги! Русия не е чужда държава! Симпатията към Русия е нормално духовно и нравствено състояние на всеки истински българин! Никой не ви пречи да си провеждате гейпарадите в Брюксел!

Коментиран от #33


Оценка:
-9 +23

Истината
33 Отговор

До коментар #32 от "Есаул":


Знаем, че за руската измет България е чужда държава и руските интереси са над всичко.

Оценка:
-15 +9

34
Този коментар е премахнат от модератор
35
Този коментар е премахнат от модератор
Истината
36 Отговор

До коментар #22 от "Истината":


е , че на бг територията големите заплати ги получават ония , които не са свършили работа и за 5 лв. Те се занимават с "по важни дейности" - доноси , интриги и т.н.
Някой беше казал :
"Ако човек получаваше според заслугите , колко ли гладни щяха да бъдат нахранени и колко ли нахранени , щяха да гладуват ..."

Оценка:
-4 +14

Сърп и чук
37 Отговор
Кой пухал ще обясни защо загубените руснаци са се справили с азиатците, стигнали са до Аляска и владеят половината суша на планетата, а вие уж голямата работа сте се местели като чергари като ви натиснат хазарите и днес вече сте пак на изчезване? Да дадат Русия на вашия Бойко, за 2-3 дни ще я спазари, предаде и продаде, както прави това с България!

Оценка:
-5 +19

гост
38 Отговор

До коментар #34 от "Щерю":


Щерю,ако такива като теб мрънкачи си отидат,България ще бъде още по хубаво място за живеене,дори да има цигани.

Коментиран от #43


Оценка:
-13 +5

Кочо
39 Отговор

До коментар #35 от "Национална сигурност":


Това е за днес.бг, бе! Тук цензурата си е съвсем според правилата! Там трият ,,политкоректно", а и от глупост! Не разбират ли какво пишеш, а те не са много в час и те трият за всеки случай поне за денонощие.

Оценка:
-0 +6

ИМПЕРИАЛИСТ
40 Отговор

До коментар #21 от "СВД":


КОПИ-ПЕЙСТ: ......С. И. Кисов пише за пушките „Шаспо” „те можеха да служат само за ръкопашен бой”. В същия дух Атанас Бендерев отбелязва в своите спомени, че „пушката „Шаспо” лесно се разваляше и нейните мукавяни отвлъгващи патрони въобще работа не вършат”.
патрони за ШаспоОще през време на Шипченските боеве станало ясно, че пушките „Шаспо” не били подходящо оръжие за нашите опълченци. Към този момент те вече били морално остарели, технически ненадеждни и не отговаряли на съвременните за това време схващания за водене на бойните действия. В своя рапорт от 24 август 1877 г. командирът на 4-та опълченска дружина майор Редкин пише, че в боевете в периода 9–20 август пушките „Шаспо” се оказали съвършено негодни за употреба..........

Оценка:
-3 +7

ИМПЕРИАЛИСТ
41 Отговор

До коментар #21 от "СВД":


КОПИ-ПЕЙСТ: ......С. И. Кисов пише за пушките „Шаспо” „те можеха да служат само за ръкопашен бой”. В същия дух Атанас Бендерев отбелязва в своите спомени, че „пушката „Шаспо” лесно се разваляше и нейните мукавяни отвлъгващи патрони въобще работа не вършат”.
патрони за ШаспоОще през време на Шипченските боеве станало ясно, че пушките „Шаспо” не били подходящо оръжие за нашите опълченци. Към този момент те вече били морално остарели, технически ненадеждни и не отговаряли на съвременните за това време схващания за водене на бойните действия. В своя рапорт от 24 август 1877 г. командирът на 4-та опълченска дружина майор Редкин пише, че в боевете в периода 9–20 август пушките „Шаспо” се оказали съвършено негодни за употреба..........

Коментиран от #63


Оценка:
-3 +5

Толкова можеш
42 Отговор

До коментар #19 от "Глас от ОТВЪДНОТО":


Аз не знам колко залюхан трябва да си да работиш за тези пари. Един прост гипскартонджия прави по 2000,майстор плочки мин. 2000....сега ако си от някое село или малък град и чакаш работата да дойде при теб, няма да стане...... Сами сте си виновни, които работите за малко пари.

Коментиран от #44, #61


Оценка:
-15 +6

Щерю
43 Отговор

До коментар #38 от "гост":


Кой мрънка бе продажник , циганино , само казвам реалността и наистина ако всички продажници и предатели си махнете от България ще заживеем по добре

Оценка:
-3 +10

Глас от ОТВЪДНОТО
44 Отговор

До коментар #42 от "Толкова можеш":


Ха сега кажи, плочкаджията и гипсокартонджията с тези пари влизат ли в официалната статистика? Много смешен пример ми даваш г-н "Скрийданък" :)

Оценка:
-5 +11

гост
45 Отговор

До коментар #28 от "Истината":


Само изпушил бушон може да каже на капиталистите в България, станали такива благодарение на затварянето на очите за миналото им от страна на ЕС и създаването на управляващата класа със съдействието и на еврофондовете комунисти и русофили. Смени жичката! ;)

Коментиран от #47


Оценка:
-4 +8

Диамантената ръка
46 Отговор
Присмял се хърбел на щърбел работата...

Оценка:
-4 +2

Истината
47 Отговор

До коментар #45 от "гост":


Ами какви са Баневи, Арабаджиеви, Гергов, Бенчев и още 90% от големите капиталисти в България бе русоид? Или комунистически номенклатури или офицери или доносници от ДС.

Коментиран от #70


Оценка:
-5 +13

Гостилничаря
48 Отговор
Глупости, нема такова нещо, язе па вчера питаа Баце, он каза, че мурзилките лъжат за всето......

Оценка:
-3 +6

ай де бе
49 Отговор
За 20 години токът е скочил 120-130 пъти, храните са поскъпнали 50 пъти, а заплатата едва 4 пъти!!
България в Европейски съюз, през 2019 г.: над 1 500 000 души са под прага на бедност!
Без думи!!!

Оценка:
-3 +14

О я стига глупости
50 Отговор
Преди месец бях в Москва. Цените в магазините им са като в нашата "циганска" държава, ама руснаците реват като ...за.... че им било скъпо. Що не се погрижат за благоденствието на техните фиркани сънародници, които гледат да избягат в България?

Оценка:
-6 +4

Шабан
51 Отговор
Браво на автора на статията! Точно и безпристрастно е видял кочината в която живеем! Много добър анализ и прям! Има евала от мен.:)

Коментиран от #62


Оценка:
-2 +12

Бай Яни
52 Отговор

До коментар #24 от "До 17 Уж истина":


Аз взимам 1200 след данаците, или си не кадърен или много мързелив. Една истина няма в статията, освен казаното за самите руснаци че им намалява ресурсите, да де кинтите. Аман от лъжи. Иначе разполагаме с 1600 лева месечно.

Оценка:
-4 +3

Borislav Popov
53 Отговор

До коментар #19 от "Глас от ОТВЪДНОТО":


И това ти е много. Троленето по сайтовете не е много доходоносна професия. Защо не я смениш?

Оценка:
-3 +0

54
Този коментар е премахнат от модератор
cornholio
55 Отговор
Присмял се хърбел на щърбел... ватенките нямат асвалт на 90 процента от територията си а 20 милиона души нямат тоалетни. Децата на всичките им политици и олигарси живеят на запад. А тука само мрънкяне и близане на мужишкия гъз.... държавата това сте вие, като псувате по нея псувате по себе си...

Оценка:
-4 +6

Шаран БГ
56 Отговор
И "Дойче веле" да беше го написала, пак щяхме да псуваме! Древните са го казали: Веритас одиум парит / Истината ражда омраза/. Хеле пък като са я казали руснаците значи, си е чиста лъжа. От горе до долу !! Майката му е да следваме напътствията на янките, както правят велико-британците. ЕС явно вече е бегал.......

Оценка:
-0 +7

57
Този коментар е премахнат от модератор
Jaguar
58 Отговор
Било ги е срам да довършат с Народа е прост щото матеряла е лош.Ма иначе кажете че не говорят истината

Оценка:
-0 +3

59
Този коментар е премахнат от модератор
Жоро
60 Отговор
Пинделите от ГАЗЕТА да ми ядат ХОЯ. ...Рашките ако можеха щяха да са преселят в Сащ до един....Смешници,вижте си кочината и тогава коментирайте България...

Коментиран от #64


Оценка:
-3 +3

Както казваш
61 Отговор

До коментар #42 от "Толкова можеш":


сами са си виновни тия които работят в булгаристан

Оценка:
-1 +3

Бах
62 Отговор

До коментар #51 от "Шабан":


Действително много правилна статия , а пък някои мърльовци тук в сайта , да си плещат глупостите , те нямат никаква стойност!

Оценка:
-0 +4

СВД
63 Отговор

До коментар #41 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


Е, и!? Самите руснаци не са били добре въоръжени - със старите тежки ,,Крнка"! Есента и опълченците са превъоръжени с тях. Само стрелковите бригади и пристигналата по късно гвардия при Плевен са с ,,Бердана". А турците са добре въоръжени от нашите западни приятели, които освен, че ги въоръжават, при обявяване на войната отслужват във Ватикана и катедралите молебени за победата на турското оръжие. Някои при Осман паша са разполагали с по 2 пушки - ,,Пибоди" за далечен бой и ,,Уинчестър" за близък! Наш българин от Одринско пише -Жалко беше да гледаш левент руски богатир с някаква тежка и стара пушка, а сополиви анадолци се перчеха с жълти ,,Уинчестъри"!

Коментиран от #67


Оценка:
-0 +5

щото ние не бихме
64 Отговор

До коментар #60 от "Жоро":


се преселили в Сащ ако можехме нали

Оценка:
-1 +2

Fuckyoutoo
65 Отговор

До коментар #2 от "Йосарян":


пРосия е цъфнала и вързала нали Куме, руснаците не могат да им насмогнат да им издават визи,посолствата работят нонстоп,особенно това на Сащ. Ама те се притиснили за малка България щото голямата им кочина не им стига.

Оценка:
-1 +1

66
Този коментар е премахнат от модератор
ИМПЕРИАЛИСТ
67 Отговор

До коментар #63 от "СВД":


Русофилче, нищо не си разбрал...Накратко: Пушките на опълченците, с които ги е въоръжила матушката, са били годни единствено като ТОЯГИ...

Оценка:
-1 +2

Западните Балкани
68 Отговор
Ако някой ти казва, че си грозен, погледни се в огледалото. Дали той е също грозен, няма значение, ако е прав за теб. А България е грозна и грубо управлявана.

Оценка:
-1 +4

Усмивката
69 Отговор
„България има нужда от промяна на елитите и политиките, реформи, но елитите едва ли ще се съгласят с това, по-скоро ще продължат да провеждат популистка политика“, обобщава Антонов.".......Евала брачед ,трябеаше да го кажеш като първо изречение

Оценка:
-0 +3

гост
70 Отговор

До коментар #47 от "Истината":


Ами ти кажи какви качиталисти са були началото на 89-та? Руснаците ли им наливаха пари и те ли ги оставиха да крадат на воля? Само да те питам, какво влияние имаше в Русия по времето на Горбачов и Елцин? Не беше ли западно? Не създаде ли точно запада олигарсите на Русия и България, оставяйки беззаконноста да се вихри, само и само да се разсипе държавността? Това беше по-важната цел - не преследването, а използването на крадците за постигането й. Чел ли си изтеклите доклади на американските дипломати за сегашният премиер от преди 20 години? Кой инвестира в този проект? Русия ли? Я пак помисли, мисълфобче?! Защо няма европейски контрол на отпусканите фондове, a констатации, че се краде без последствия за крадците? Най-много да спрат временно финансирането и след период пак да дадат парите на същите крадци. Всичко се знае, а нищо не се прави!

Оценка:
-0 +2

Средната Заплата
71 Отговор

До коментар #17 от "Истината":


между Пеевски и една шивачка е десет хиляди евро. Това означава ли че тези пари се разпределят поравно между Пеевски и шивачката?

Оценка:
-0 +3

2221112
72 Отговор
тея да си оправят кочината и тогава да ни гледат нас.

Оценка:
-0 +1

цачо
73 Отговор
Какъв растеж? Какви 5 лева? Трябва да се промени стихотворението "Аз съм българче" на "аз съм циганче".

Оценка:
-0 +2

Телевизора на Елвис
74 Отговор
Имам роднина, който живее в Австрия. От доста години живее. Висше образование имаме и двамата. Стандарта на живот ни е горе-долу еднакъв, само че той работи държавна работа на 4 часов работен ден, а аз бачкам за голяма частна фирма тук официално на 8 часа, неофициално- 10 и нагоре+допълнителна работа на граждански договор на още едно място. Нито той, нито аз се оплакваме, обаче някак си не е много справедливо.

Оценка:
-0 +1

00000
75 Отговор
Да *** тия Руски *****

Оценка:
-0 +1

Някой си
76 Отговор
Рано или късно САЩ ще затрие Русия

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.