Last news in Fakti

14 Октомври, 2019 09:22 1 339 6

Иван Сотиров: Да върнем властта в общините

  • иван сотиров-
  • кмет-
  • кампания-
  • избори

Сдружение иска ясни стъпки от кандидатите за кметове

Иван Сотиров: Да върнем властта в общините - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Парламентарните партии да поемат ангажимент за решителни законодателни действия за постигането на истинско местно самоуправление в България.

Това се казва в обръщение до медиите на Иван Сотиров, председател на Управителния съвет на ДОМ.

Кандидатите за кметове да посочат финансовите източници за обезпечаване на предизборните им обещания в рамките на мандата, за който са се кандидатирали, защото не може да имаш претенциите да управляваш, ако в предизборната ти програма е пълна само с красиви обещания без да си предвидил финансовото им обезпечениe.

Кандидатите за кмет на София да заявят личната си позиция, дали стоят зад решението на Столичния общински съвет за демонтаж на паметника на окупиралата Отечеството ни съветска армия, с ДА или НЕ, без да се измъкват от въпроса, като си измиват ръцете с предложения за референдум или по друг начин, призовава Иван Сотиров.

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

От Сдружение „Достойнство, отговорност, морал“/ДОМ/

До партиите и техните кандидати за предстоящите местни избори

През последните две десетилетия се наблюдава тенденция за централизация от държавата на финансов ресурс и управленски правомощия и същевременно на прехвърляне на непопулярните дейности, с които държавата не може да се справи, към общините. Това противоречи на демократичните принципи и на Европейската харта за местното самоуправление, която е ратифицирана на 17.03.1995г. със закон приет от 37-о Народно събрание на Република България. Централизацията на властта и законодателно обезпечената колективна безотговорност на държавно и общинско ниво е генератор на системна корупция, която би била невъзможна, ако опозицията не е част от нея.

Партиите, които са имали или участвали в парламентарни мнозинства през последните две десетилетия и техните кандидати за кметове и общински съветници ни дължат отговор на въпроса, за какво местно самоуправление ни говорят, след като над 80% от общинските финанси зависят от централната власт и европейските програми. Дължат ни отговор и на въпроса, как ще изпълняват своите предизборни обещания, след като най-важните за местното самоуправление дейности, като сигурност и образование, почти изцяло се реализират от централната власт директно или като делегирани дейности на общините. Симптоматично за зависимостта от държавата и обезличаването на местната власт в България е маргинализацията на Националното сдружение на общините, което се е превърнало в поредната безгласна проправителствена неправителствена организация.

Увлечението по еко модата на кандидатите за кмет на София е изтласкало основният въпрос за обществения ред и сигурността на гражданите на заден план, а това е обещание за велоалеи с каруци и електротранспорт до гетата.

От сдружение ДОМ настояваме:

Парламентарните партии да поемат ангажимент за решителни законодателни действия за постигането на истинско местно самоуправление в България.

Кандидатите за кметове да посочат финансовите източници за обезпечаване на предизборните им обещания в рамките на мандата, за който са се кандидатирали, защото не може да имаш претенциите да управляваш, ако в предизборната ти програма е пълна само с красиви обещания без да си предвидил финансовото им обезпечениe

Кандидатите за кмет на София да заявят личната си позиция, дали стоят зад решението на Столичния общински съвет за демонтаж на паметника на окупиралата Отечеството ни съветска армия, с ДА или НЕ, без да се измъкват от въпроса, като си измиват ръцете с предложения за референдум или по друг начин.

Партиите, които претендират да управляват София да поемат ангажимент за:

- Прекратяване на порочната практика общинските им съветници да получават възнаграждения за участието си в надзора и управлението на общинските фондове и агенции;

- Създаване на музей за памет за съветската окупация и престъпленията на комунистическия режим в подземията на мавзолея или на друго централно място;

- Отмяна на срамното решение на Столичния общински съвет за преименуване на столичния парк „Оборище“ на името на човек осъден за шпионаж в полза на чужда държава, при наличието на множество български национални герои, които тънат в забрава;

- Възстановяване името „Генерал Иван Колев“ на 36 СУ „Максим Горки“;

- Премахване на всички останали паметни знаци и наименования за почит на обявения със закон за престъпен комунистически режим и на неговите дейци.

София,14 октомври 2019г.

Председател на Управителния съвет: Иван Сотиров


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянец 3 поколение на 54г

    5 1 Отговор
    От всичките проблеми в София, този дали ще се демонтира онзи паметник, ми е през оная работа. Аман от идиоти кандидати и такива безсмислени типове. Да ви дам ли по-безумно предложение? Върнете "софийското жителство". Точно да си останете по селата. Мислете преди да предлагате глупости и неща ,които изобщо не са важни.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Шаран БГ

    2 1 Отговор
    Точно така Ваньо !!За Общините си прав ...и там трябва да има кой какво да открадне. Още някоя-друга година / ще умрат всички живи свидетели от "онова" време / и всичко, което ТИ кажеш , ще е " голата истина". Не само "кръст" , но и "хикс" на сътвореното в тях години. Ами то няма и да го има.....Такива като тебе ще са окрадили, приватизирали, усвоили и.... са станали капиталисти. Разбира се, че за много изцепки на тогавашната власт по политическа линия, трябва да има присъда. Но не забравяй, че един ден и ти ще бъдеш съден.......
  • 4 Софиянец

    4 1 Отговор
    Коя майка го е родила . Тази лъскава , очилата личност ли ще става кмет .Дерзайте софиянци и мислете добре
  • 5 Партиите които

    3 2 Отговор
    са управлявали София 30 години са две - сдс и Герб, тъй че авторът който си е отявлен сесесар да се изразява ясно кои са отговорни. Предложенията по същество са примитивен антикомунизъм, който вече ни опротивя тотално. Нищо ново. Никакви гредивни идеи. Пълно безсмислие. Това ли е дясното мислене?

    Коментиран от #6

  • 6 Пунта Мара

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Партиите които":

    То там мислене няма