Last news in Fakti

23 Юни, 2012 21:36 5 411 5

Врагове или съюзници?

  • самолет-
  • турция-
  • сирия-
  • нато
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сирия потвърди свалянето на турски боен самолет над Средизимно море. Анкара от своя страна обяви, че ще предприеме "необходимите" мерки. Дали пък не разбира под това параграф №5 от договора за НАТО?

Коментар на Дойче веле

В петък сирийските ВВС свалиха турски боен самолет F-4 с двама души екипаж. Според говорител на военните в Дамаск, "неидентифициран летящ обект" е бил засечен с висока скорост в сирийското въздушно пространство. "След това сирийските ВВС са открили огън и самолетът е бил свален на няколко километра от сирийския бряг", четем в съобщението на държавната сирийска агенция САНА. Едва по-късно сирийската страна разбрала, че става дума за турски боен самолет. От канцеларията на турския премиер Ердоган заявяват, че двамата пилоти са в неизвестност. Премиерът Ердоган каза за турските медии, че по време на обстрела самолетът се е намирал на 15 километра от сирийския град Латакия. "След цялостното изясняване на инцидента Турция ще предприеме с цялата си решимост съответните мерки", заяви Ердоган.

Старите приятели - кръвни врагове?

Инцидентът с турския боен самолет може да изостри и без това обтегнатите отношения между Сирия и Турция. Турция е един от най-яростните критици на режима на Асад. От началото на кръвопролитията в Сирия много сирийци потърсиха убежище в съседна Турция. Турското правителство пледира за създаването на защитни зони в Сирия за предпазване на бежанците от нападения на сирийската армия. В последствие турското правителство се отказа от предложението си, тъй като подобна мисия изисква военна намеса. Освен това е необходим и мандат от Съвета за сигурност на ООН.

Според информации от ООН, от началото на съпротивата срещу режима на Асад през март 2011 година са били убити над 10 000 души. Най-малко 500 хил. сирийци са вътрешно-сирийски бежанци. Общият брой на нуждаещите се от помощ се е увеличил на 1,5 милиона души.

Преди началото на арабската пролет Сирия и Турция минаваха за съюзници. След това Турция стана един от най-яростните критици на режима на Асад. Около 80 хил. сирийци се напуснали страната и са потърсили убежище в Турция. А други са в съседна Йордания. Турция беше домакин на няколко конференции на "Приятелите на Сирия". Премиерът Ердоган посещаваше бежанските лагери. Неговото правителство настоява за оставка на Асад.

Преди няколко дни говорителка на НАТО изрази "сериозната загриженост на Алианса" по повод сирийския обстрел срещу бежански лагер на турска територия. След инцидента през април Анкара заплаши Сирия, че ще се позове на параграф №5 от договора на Алианса. Според този параграф нападение срещу страна-членка на НАТО се разглежда като нападение срещу целия пакт и допуска ответен удар от всяка една страна-членка. Досега този параграф е влизал в сила само веднъж- след атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 човек

    1 0 Отговор
    Айде честито. Чудеха се ционистите каква провокация да измислят за да имат оправдание за война и решиха да пуснат 1 самолет на Сирия - перфектна провокация. Армията на Сирия разбира се че ще го свали и сега има почва за война. Това им е нужно на въпсросните ционисти, за да могат по-лесно да се справят с Иран, докато Сирия се бие с Турция примерно! Защото Сирия и Иран са съюзници и биха си помогнали. Ако някой не зацепва за какво говоря, да уточня че турското правителство са пионки и са си хора на евреите ционисти. Това е абсолютн факт и беше тотално потвърдено като миналата година имаше инцидент между турски кораб и евреиската войска - защо тогава Турция не каза нищо? :) :) :) Еми защото и Израел и Турция се управляват от едни и същи паразити. САЩ западна европа се управляват от същите хора. Свободни все още държави са Сирия, Иран и Венецуела и затова има медийна пропаганда срещу тях. Всичките купени еврейски медии в България също говорят за 'режим' в Сирия, а там няма никакъв режим това са долни лъжи с цел заблуда. И успяват добре. И този сайт не остава по назад с пропагандата. "режима в Сирия" бла бла събудените хора не можете да излъжете пионки! Мишки! И сега стигнахме дотам че сме на прага на трета световна война. Гледайте си турските сериали, новините и си пушете цигарите и си мислете че "света се оправя" Скоро ще усетите като спите какво ще стане. Третата световна война е сигурна, но тя е нищо сравнение и с другите планове на ционистите. Няма какво да казвам да се събудите, защото вече е късно. Роби!

    Коментиран от #5

  • 2 MOSSAD

    0 0 Отговор
    עיכוב אך לא לשכוח!
  • 3 РЕАЛИСТ

    0 0 Отговор
    ПИСНА МИ ОТ АЛЧНИ И ЖАДНИ ЗА ВЛАСТ ХОРА ! НЕ СЕ НАЯДОХА НЕ СЕ НАПИХА НЕ СЕ НАКРАДОХА ! ТО НЕ СА ВОИНИ ТО НЕ Е БОРБА ЗА РЕСУРС И НАДМОЩИЕ ТО НЕ Е ЛИЦЕМЕРИЕ ... НАПРАВО ДА СЕ ИЗДРАЙФА ЧОВЕК ОТ ВСИЧКО ТОВА !!! ЕДИНСТВЕНОТО ХУБАВО Е ЧЕ И ТЕЗИ КОИТО ОБЪРКВАТ ЖИВОТА НА ОБИКНОВЕННИЯ ЧОВЕК ЕДИН ДЕН ... ЩЕ УМРАТ !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 4 Грую

    0 0 Отговор
    "Келеши" - май тази беше думата за хора дето правят така на български, а "марионетка" като чуждица май следва да се преведе "келеш по поръчка".
  • 5 заета държава

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "човек":

    ".....Свободни все още държави са Сирия, Иран и Венецуела...."
    Аз се сещам за още една "свободна" - С. Корея.