Last news in Fakti

24 Юни, 2012 17:30 1 307 3

НАТО ще заседава във вторник за сваления турски самолет

  • турция-
  • сирия-
  • ахмет давутоглу
НАТО ще заседава във вторник за сваления турски самолет - 1
Ахмет Давутоглу - Снимка: ЕПА / БГНЕС

Постоянните представители на държавите-членки на НАТО ще заседават във вторник, след като Турция е помолила за консултации заради свалянето на неин военен самолет от Сирия. Това става ясно от изявление на Алианса.

Турция предупреди Сирия да се въздържа от каквито и да е военни предизвикателства. Турският външен министър Ахмет Давутоглу обвини Сирия, че е свалила турския военен самолет в международното въздушно пространство и подчерта по турската обществена телевизия, че никой не може да си позволи да поставя под съмнение мощта на Турция.

Спасителните екипи са открили останки от турския изтребител, който беше свален от Сирия в петък, съобщи по-рано Ройтерс. Останките са били в сирийски води на дълбочина 1300 метра. Говорител на турското външно министерство обаче уточни, че са известни само координатите на самолета. Физически следи все още не са открити.

Все още няма информация за двамата пилоти. Издирването им продължава.

България осъжда свалянето на турския самолет от сирийските ВВС. Надявам се, че пилотите на самолета ще бъдат намерени скоро, се казва в изявление на българското външно министерство.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 асдф

    0 0 Отговор
    Кого предупреждаваш бе, турчуляк? Самолетът влязъл в чуждо пространство, свалили го както си му е реда, и накрая пък и предупреждават. Пак си търсят повод смешните хамериканци и слугите им турция да нападнат Сирия...
  • 2 Димитър Василев

    0 0 Отговор
    Да това определено е търсене на повод....за война със суверенна държава. Да се надяваме, че братухите ще си отстояват интересите в Сирия.
  • 3 к7аб

    0 0 Отговор
    Аз се надявам на нашето външно министърче Изрел да му набие канчето за да не търчи като пуле пред макя си!Това си е нагла турска провокация отвсякъде и няма нужда Миколайчо да става адвокат на джагалите.Какво ли ще стане ,ако след някой ден покажат турските пилоти по някоя сирийска телевизия или пък ако сирийците извадят ламарините на самолета и се установиуче на борда му има разузнавателна апаратура и съответно записи на разузнатото.То затова турчорите припират да си приберат ламариняка.
Новини по държави: