5 Ноември, 2019 10:00 4 944 19

"Ню Йорк Таймс": Как олигарси източват милиони от еврофондове в земеделието

  • олигарси-
  • европейски фондове

Разследване на „Ню Йорк Таймс“, проведено в девет европейски страни за голяма част от 2019 г., разкри системата за субсидии, която е умишлено непрозрачна, грубо подкопава екологичните цели на Европейския съюз и е изкривена от корупция и своеволия

"Ню Йорк Таймс": Как олигарси източват милиони от еврофондове в земеделието - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как олигарсите източват милиони от европейските фондове в земеделието, пише американският вестник The New York Times.

Всяка година блокът от 28 държави изплаща 65 милиарда долара субсидии за земеделските стопанства, предназначени да подкрепят земеделските производители на целия континент и да съхранят селските общности. Но в Унгария и голяма част от Централна и Източна Европа по-голямата част отива в няколко мощни и свързани с властта олигарси . Премиерът на Чешката република събра десетки милиони долари субсидии само миналата година. Субсидиите са потънали в мафиотски сделки за земя в Словакия и България.

Програмата на Европа за земеделието, система, която играе важна роля за формирането на Европейския съюз, сега се използва от същите антидемократични сили, които заплашват блока отвътре. Това е така, защото правителствата в Централна и Източна Европа, някои ръководени от популисти, имат голяма роля в разпределението на субсидиите, финансирани от данъкоплатците в цяла Европа , въпреки, че цялата система е обвита в тайнственост.

Разследване на „Ню Йорк Таймс“, проведено в девет европейски страни за голяма част от 2019 г., разкри системата за субсидии, която е умишлено непрозрачна, грубо подкопава екологичните цели на Европейския съюз и е изкривена от корупция и своеволия.

Европейският механизъм в Брюксел позволява тази груба корупция, тъй като действията срещу нея биха означавало промяна на модела, който помага да се държи крехкият съюз. Европейските лидери не са съгласни с много неща, но всички разчитат на щедри субсидии и широка дискретност при харченето им. Съпротивата срещу тази система за овладяване на злоупотребите в по-новите държави-членки би нарушило политическите и икономическите блага на целия континент.

Ето защо, със законопроекта за земеделските плащания, подготвян тази година, акцентът в Брюксел не е върху премахването на корупцията или затягането на контрола. Вместо това, законодателите се стремят да дадат на националните лидери повече правомощия как да харчат пари - заради възраженията на вътрешните одитори.

Изданието посочва конкретни примери на злоупотреби със земеделските фондове в Унгария и Чехия и връзката на земеделските олигарси с управляващите кръгове и най-вече с премиерите на двете страни
В България субсидиите са се превърнали в благосъстояние за земеделския елит.

Българската академия на науките установи, че 75 процента от основния вид европейска селскостопанска субсидия в страната се оказва в ръцете на около 100 предприятия. Тази пролет властите извършиха разследвания в цялата страна, които разкриха корупционни връзки между държавни служители и земеделски бизнесмени. Един от най-големите производители на брашно в страната беше обвинен в измама във връзка със субсидиите и го очаква съдебен процес.

В Словакия изданието коментира за връзката между разследванията срещу олигарсите и убийството на разследващия журналист Ян Куцияк.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 mediator37

    15 35 Отговор
    Американски дрънканици. Лепене на етикети по комунистически. Нищо вярно няма в простотиите на газетата. Газ пикаят и дрищят под налягане, понеже не успяха да си пробутат ГМО-тата в Европа.
  • 4 Хабиб

    21 3 Отговор

    До коментар #2 от "Осман":

    Той е нашия брат.
  • 5 Роско Плевнята

    25 0 Отговор
    При нашата демокрация такова нещо няма , ние само ги усвояваме средствата там където е най-належащо като например лични нужди.
  • 6 Гост

    30 1 Отговор
    бойко не само, че не краде, ами той раздава безвъзмездно парички на хора, които имат нужда, особено последните 10на дни е дал много парички, хората се радват и са щастливи
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Земеделец

    22 0 Отговор
    Защо само по Източна Европа и най-вече България се плюе?

    Та това го има и във Франция, прави се навсякъде, дори в Америка. Подобни фондове са направени за богатите за да станат още по богати, а не за тези които наистина им трябват и нямат пари да поддържат една ферма. Прах в очите, нищо повече и не е нещо ново, а още по феодално време са правени тези схеми.
  • 10 на 3 т. м. се

    13 0 Отговор
    навършват 30 години от прословутите протести на Екогласност.Което си беше замаскирана и подкрепяна от Запада акция за насилствена смяна на устройството на НРБ.След това се създаде сдс-то и най-великите демократи,като събираха верващите предА.Невски безсрамно ги лъжеха,че като стане раздържавяването ще има и средна класа.Това източване на еврофон-е от мощни арендатори е още един шамар за наивниците от онова време.И не само.Но които са на власт и те блажат яко.Разследването е категорично!
  • 11 onq s konq

    4 4 Отговор
    Русофилите тука СЪС ЗЛОРАДСТВО ЗАЯВИХА,че Еврофондовете СПИРАТ /секват/ за България от 2019г,така че написаното в Статията не се отнася за нас.
  • 12 100

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    Така е, всичко е честно, той си взима законно, нали негови хора правят законите. ;)
  • 13 Бай хой

    5 2 Отговор
    Ню Йорк Таймс га фани магариту за кула и познава че е мъжко.
  • 14 Само

    15 0 Отговор
    от земеделските субсидии се крадат 3 милиарда годишно!
  • 15 стари истории

    9 0 Отговор
    открихте топлата вода!!! Браво!!! Направо невероятно откритие!!! Как не се усетили милиция, прокуратура, разни там контролни органи от фондовете, че дори и самият ББ!!!
  • 16 Самата истина

    7 1 Отговор
    А що не напишат какви ги натвориха американците за нашето земеделие по време ,,управлението" на Ф. Димитров?
  • 17 Лаура Кьовеши

    2 3 Отговор
    Скоро пристигам Боклукборисофф ще ти пръсна банкянския зайчарник тиквооо
  • 18 Крум

    1 1 Отговор
    Ако не е поредната куха и преекспонирана лъжа, от Руските служби, или USA ГМО производители които не могат да внасят в Евр. Съюз. Корупция има по света навсякъде.
  • 19 By ::) b

    1 0 Отговор
    Крумееее,рупаш гмо 30 год та рак фащаш,ама нема да го вденеш нивгаш