Last news in Fakti

7 Ноември, 2019 16:00 6 398 32

Нинова е сред най-големите победители на вота

  • корнелия нинова-
  • герб-
  • данс

Обективната статистика сочи, че с нея БСП прогресира, смята авторът

Нинова е сред най-големите победители на вота - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Искрен Вълчев

Цифрите категорично говорят, че тя движи БСП напред след голямата криза през 2013 г. -2014 г. Всъщност Корнелия Нинова оглави БСП като следствие именно на огромните проблеми тогава. Пое удавена партия. Обективен анализ не е възможен без да се отчита изходното стъпало. Но хайде още малко памет - защо дойде тази криза, защо бе стигнато дъното; феноменът ГЕРБ е едно от обясненията; другото е изключително срамното назначение на Делян Пеевски в ДАНС, отвращаващо до днес избирателите. А можеше ли след този крах БСП да се съвземе за 2-3 години? Роден ли е такъв човек, който магически да оправи нещата и да свали ГЕРБ след подобно падение? Честният отговор е “не”.

Местните избори имат спецификата да излъчват много политици, които се обявяват за победители. 265 общини, съвети и хиляди кметства са прекрасен терен, на който всеки един да вкара гол в поне една врата – и да вдигне победоносно ръце. Вода в мелницата на триумфите налива традиционната съпоставка с различните по вид предишни избори – всеки от някъде вади данни за повече събрани гласове. Само че сега има един политик, който наистина може да се похвали с успех. Той е сред големите победители на местния вот. Над партийния враг не надделя, но отлепи собствената си политическа сила от дъното и надмина очакванията за резултатите.

Най-вече – с него подкрепата за партията непрекъснато расте.

Става дума за Корнелия Нинова. Обективната статистика сочи, че с нея БСП прогресира. Няма нито една цифра, която да говори обратното.

Пределно ми е ясно, че е възможно този текст да бъде възприет като слузест апотеоз. Знам, че са налице хиляди вътрешни и външни за БСП хора, които не харесват председателката. Вярно е, че от 2016 г. досега направи много грешки. Истината е, че е уязвима с кадруване, непоследователни решения, идейни залитания или отсъствия на идеи. Наясно съм също, че словесната мелница може да произведе и аргументи срещу постигнатите от нея изборни резултати – “БСП все не успява да победи при отлива на доверие в ГЕРБ, хората не я приемат за алтернатива” и т.н. Всички тези съображения обаче не отменят фактите,че при Нинова партията бележи постоянен ръст. Обективността изисква да бъдат отчетени тези факти. А споровете кой харесва и кой не харесва Нинова са на полето на субективността.

Все пак при нея се случи нещо, което никой не бе и сънувал преди това – БСП излъчи президент.

Колкото и успехът на Радев да се дължи на личното му обаяние, колкото срещу него да бе комичната Цецка Цачева, победата дойде след решаващата подкрепа на БСП. И припомням - недвусмисленото решение на Нинова генералът да е кандидат.

А ето ги цифрите. Откакто Нинова е лидер, са се провели четири вота – президентски, парламентарен, европейски и местен. Първият няма да го коментираме, ясен е. Да видим другите. Съпоставката е максимално коректна, защото е направена спрямо вот от същия вид.

Парламентарен: 955 000 гласа за БСП през 2017 г. (Нинова), 505 000 през 2014 г. (Миков), 942 000 и 748 000 съответно през 2013 г. и 2009 г. (Станишев). Резултатът на Нинова е най-добър. Ако се върнем по-назад, цифрите са: 1.1 млн. гласа през 2005 г., 783 000 през 2001 г. Тоест актива при Нинова от 2017 г. е по-слаб единствено от 2005 г., когато след краха на царя и избирането на президента Първанов вятърът духаше в червените платна.

Макар БСП да е в криза, резултатът при Нинова от 2017 г. е на второ място за последните 20 години.

И най-добър за партията в епохата на ГЕРБ. Това е сухата статистика.

Европейски избори. От 2007 г. до днес данните се движат така: 414 000 гласа, 476 00 (и двата при Станишев), 420 000 (Миков), 474 00 (Нинова). Най-много са получени при вторите евроизбори на Станишев, но те се едва 2000 повече отколкото при Нинова на пролетните сега. Реално е налице паритет.

Местни избори: 4 областни града днес (Нинова), нула през 2015 г. (Миков); четири години по-рано и още четири преди това БСП излъчваше по 7-8 кмета в областни градове (Станишев). Тоест Нинова е по-добра от Миков, отстъпва на Станишев.

Обобщено: по изборни резултати днешният лидер размазва Миков, надделява над късния Станишев, отстъпва на ранния.

Цифрите категорично говорят, че тя движи БСП напред след голямата криза през 2013 г. -2014 г.

Всъщност тя оглави БСП като следствие именно на огромните проблеми тогава. Пое удавена партия. Обективен анализ не е възможен без да се отчита изходното стъпало.

Но хайде още малко памет - защо дойде тази криза, защо бе стигнато дъното; феноменът ГЕРБ е едно от обясненията; другото е изключително срамното назначение на Делян Пеевски в ДАНС, отвращаващо до днес избирателите. А можеше ли след този крах БСП да се съвземе за 2-3 години? Роден ли е такъв човек, който магически да оправи нещата и да свали ГЕРБ след подобно падение? Честният отговор е “не”. Парадокс и ирония е, че главните замесени тогава са вътрешни врагове на Нинова днес. Единият – активен, другият – латентен. Сергей Станишев бе лидер на БСП при назначението на Пеевски, а председател на парламента - Михаил Миков.

Нинова не просто оправя до днес техните бакии, но и добрите резултатите са с двойно значение – победа едновременно срещу завареното наследството и срещу Станишев и Миков в качеството им на вътрешна опозиция.

За три години тя спечели президентския вот и увеличава гласовете за БСП – какво повече се иска от нея след аферата “Пеевски”?! Какво повече след ужасната стартова кота?

Няколко думи и за настоящия вот. БСП взе немислимите до вчера четири областни града, увеличи реалните гласове за листите, нараснаха мандатите в общинските съвети. За малко чрез Мая Манолова да победи и в София - това също е обективна истина.

Забравихме ли, че винаги досега в столицата партията бе бита като тъпан? Не виждаме ли, че настоящата победа на Фандъкова дойде след масово ромско гласуване и подвеждащ екзитпол през изборния ден?

Но да погледнем и провинцията. Шумните кандидат-кметски провали дойдоха в градовете, където е барикадирана вътрешнопартийната опозиция – Пловдив и Варна. Но дори и там БСП бележи ръст спрямо 2015 г. С 2000 се увеличават гласовете под тепетата, мандатите с 2. С 2500 са повече бюлетините в морската столица, мандатите нарастват с 3. Повече вземат и кандидат-кметовете в тези два града спрямо 2015 г. Ами Шумен? Бившият кмет Красимир Костов се издигна сам и разцепи социалистическата подкрепа. Но още на първи тур сборът между гласовете му и тези на официалния кандидат Венцеслав Венков бяха равни на кандидата на ГЕРБ. Ако БСП бе единна, щеше да спечели и Шумен, където накрая изостана с 80 гласа. Партията бе на ръба да спечели и Ловеч. В поне 100 общини БСП не се бореше само с ГЕРБ, а с коалиция между ГЕРБ и ДПС. Не са ли в крайна сметка резултатите прекрасни? Такива са.

Те са изключително добри не само заради наследството и змиите в собствения двор, не само заради контрола на ГЕРБ над роми и силовите ведомства, но и заради минималната субсидия, която практически лиши БСП от пари в кампанията! Можеше ли въобще БСП да има по-добри резултати?

Отговор “да” би дал само неискрен човек.

В следващите месеци вътрешните опоненти ще продължат да искат главата на Нинова, вече го направиха. Ще продължат и критиките от ляво, че не е достатъчно лява, че заиграва с националпопулизма. И от дясно – че не предлага прагматични решения. Заедно - че твори зрелища, вместо политика, че се доверява на компрометирани лица.

Ще се спори висок или нисък е таванът на БСП с нея.

И т.н., и т.н. Рингът е свободен. Не се меся в тази битка. Така или иначе БСП е в продължителна криза, тя тече и при настоящия лидер. Единствено казвам, че Нинова постигна изключително добри изборни резултати досега. Че подкрепата за БСП при нея расте. Че падаше преди това. И който си затваря очите, не обича истината.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El boko

    46 11 Отговор
    БРАВО другари и другарки!!! :D
  • 2 Иван

    50 21 Отговор
    Естествено, след 1990г. комунистите винаги са победители. И никой да не гласува за тях, те пак ще победят. Ура другари
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Софиянец

    30 21 Отговор
    Сланинова е услуга на бате докато тя е първа в БСП, просперитет не очаквайте!
  • 5 Пръч

    34 17 Отговор
    Браво дрогари и дрогарки...най-щастлив е Баце ако Кури остане на власт..
  • 6 ккк

    35 26 Отговор
    Докато БСП не изчезне от политическа карта и някоя нова партия да я замести,която да изхвърли ГЕРБ,България няма да се оправи!БСП е чумата на България,разберете го,изумително е,че продължава да съществува!
  • 7 Комунист

    53 25 Отговор
    Нинова не е демократ и много слаб политик. Но е добър играч, подла клюкарка и материална простакеса !, А който оласува за Позитания е ПЪЛЕН ИДИОТ ! За жалост в БГ ИДИОТИ МНОГО...
  • 8 Камен Костов

    34 29 Отговор
    Само БСП и ДПС си купуват изборите и си подреждат цифрите . И все те са победители и парите са у ТЯХ ! А ние ще си скърцаме още векове.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Димов

    34 13 Отговор
    На това му се вика хем нас*ан, хем голям.
  • 11 Станишеф, мразещ нинова

    24 21 Отговор
    Нинова е сред най-големите победители на вота и това е причината борисоф да дава луди пари от нашите средства на опонентите й, за да я детронират!
  • 12 Truth

    24 15 Отговор
    Общият брой на недействителните бюлетини на изборите за местна власт са 661 000. Това са хора, които са гласували против борисоФФ и ГЕРБ. Преди време кмета на Пловдив на инструктаж на кадрите на герб, участващи в избирателни секции, показа нагледно как една бюлетина, която не е за кандидат на герб, лесно може да стане НЕДЕЙСТВИТЕЛНА !
  • 13 onq s konq

    17 17 Отговор
    Нинова е ПЪТНИК.Тоя пък обаче няма да я чакат да си подава оставката,а направо ще й връчат заповедта за уволнение.При това ДИСЦИПЛИНАРНО УВОЛНЕНИЕ!:)Еса е момента да свика един Извънреден конгрес на БСП и да викне в Микрофона"Огън,служба няма!У-ВОЛ-НЕ-НИ-Е!!!"
  • 14 Тръмп

    24 17 Отговор
    Другарката Нинова начерта Светлото Бъдеще на Комунизма,сега дебилите ще спят спокойно!!!:):):)До следващата Петилетка!!!:):):)
  • 15 Напред Корнелия,

    11 29 Отговор
    народа сме с вас, Мая Манолова и истинските Българи.

    Коментиран от #18

  • 16 месара

    22 12 Отговор
    колко дълга статия за да разберем че другарката импексова губи но това било победа! 🤣да се смее ли човек, да плаче ли........
  • 17 Кико

    9 5 Отговор
    Черното е бяло, или бялото е черно! Гювеч се прави:слагаш всички продукти, разбърква, мешаш и каквото се получи! Разбрах всичко, браво!
  • 18 ДО 15

    16 13 Отговор

    До коментар #15 от "Напред Корнелия,":

    Господине, доказвате, че главата ви е декоративно приложение към зад@ника. Бива да си прост, но тошкова многп..
    Най-наглата приватизаторка (от СДС) приватизира каквото успя, прехвърли се в БКП/БСП и продължи старите номера в новата партия. 2 пъти касата им се изпразва и нито дума. Никога "псевдо социалисти те, но са си чисти комунисти, които фалираха, разграбиха и приватизираха д-вата. Само дебилни и късопаметни бунаци, с болни пожизненп мозъци, биха писали подобни глупости. В Германия ще празнуват 30г.от падането на Берлинскатс стена, в Б-Я искат връщане на комунизма. Ето затова не питайте ЗАЩО СТЕ БЕДНИ? НАГЛОСТ и ЦИНИЗЪМ. НЕ ПЛАЧЕТЕ, И ТОВА ВИ Е МНОГО, ДЕБИЛИ! ЗАСЛУЖАВАТЕ СЪДБАТА СИ!

    Коментиран от #27

  • 19 ввв

    14 8 Отговор
    С такава опозиция Герб просто си бетонира власта. Със сигурност БСП побеждава на тези избори от нула кмета в областните градове през 2015 до 3 сега т.е 300%, а герб горките вдигнали гласовете за съветниците си с 10% и имат 17 кмета на областни градове. Ако броим колко от населението ще се управлява от кметове на ГЕРБ това са около 80% от населението...
  • 20 голям майтап

    14 8 Отговор
    Рядък наглец От тези които 45 години ни обясняваха колко хубаво ще е при комунизма докато ние висяхме по опашките за хляб и мляко
  • 21 Николай

    10 4 Отговор
    Над 300% прогрес според Муравей Радев. На предните избори не са имали нито един кмет на голям град, а сега имат трима това си е 300% повече.
  • 22 Николай

    11 6 Отговор
    Кoлкoтo и уcпeхът нa Рaдeв дa ce дължи нa личнoтo му oбaяниe, кoлкoтo cрeщу нeгo дa бe кoмичнaтa Цeцкa Цaчeвa, пoбeдaтa дoйдe cлeд рeшaвaщaтa пoдкрeпa нa БCП. И припoмням - нeдвуcмиcлeнoтo рeшeниe нa Нинoвa гeнeрaлът дa e кaндидaт.

    Коментиран от #23

  • 23 Николай

    10 5 Отговор

    До коментар #22 от "Николай":

    Сам ще си отговоря, решенията се взимат другаде Корни и БСП само изпълняват. Справка срещите с ген. Решетников.
  • 24 дондел

    7 6 Отговор
    Имa дocтaтъчнo мнoгo пoдгoтвeни и убeдeни лeви пoлитици и крaйнo врeмe e зa cъздaвaнeтo лявa-цeнтриcкa тип Лeйбaриcткa пaртия, кoятo дa зaмeни cтaрицaтa-cтoлeтницa; нямa кaк тя oтнoвo дa мимикрирa c тaзи тeжкa eпикризa. Младите соц и др лявоориентирани политици вместо да слугуват на стари кукуригалници е редно да станат създатели на ново ляво политическо пространство. А статията мерише/вони на поръчкова/слугинска разговорка.

    Коментиран от #26

  • 25 Наблюдател

    4 6 Отговор
    Искрен и Гласове са извъртели много яка свирка на кака Курнелия! Ашкоолсун, идва им отръки!
  • 26 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #24 от "дондел":

    И кво? Нов бардак със старите ку-ви.
  • 27 777

    7 8 Отговор

    До коментар #18 от "ДО 15":

    А вездесъщият Буда от коя партия се пръкна? Не беше ли БКП?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 стоян георгиев

    3 2 Отговор
    тия комунягите съвсем икперкаха!!!ако бсп е управляваше някои нормален човек ,тя още преди 4 ри години щеше да помете герб и от партията на борисов днес нямаше да е останала и следа.реално заради нинова герб изживяват втори ренесанс.изборите за кмет го показват точно!реално бсп спечели на много малко места на тези избори и се реанимира партията на костов пред алтернативата бсп!тва всичко се дължи на малоумната лидерка!
  • 30 Ели

    0 0 Отговор
    Глупотевини, не е победител!

    Докато БСП не се дистанцира и освободи от Гергов и фамилия корпорейшън, няма истинско ляво като Сандърс в САЩ, който ще издигнат демократите, нямат друг полезен ход..

    Освободете се от подобни зависимости, или открито изповядвайте целта на привлечения капитал.

    Тъй като подозирам, че не притежавате англосаксонско лицемерие, да "напсуете опонента" тихичко в ухото, и той да се усмихне пред медиите, подозирам, че шептенето в ушенце на Нинова към Гергов беше искрено и неподправено (последна среща БСП), което не буди интерес в истинското ляво, доколкото е останало в БГ.

    Само истински аристократи могат да съчувстват на БГ народ, дали ги има в ностоящият БГ елит, съмненията са огромни.

    А иначе Нинова ми е симпатична като възпитаник на "класическата гимназия", но...? Нея все пак, не са я подбирали в училището за гениални деца, навремето имаше подобни структури, а родителите й не са я отказвали от подобна възходяща перспектива,предвид родственици в чужбина преди 1989 г.

    Чакам истинското ляво, колкото и срамно да звучи в реститутите на София, все пак не са аристократи по рождение!
  • 31 истината

    1 0 Отговор
    тая биволица е само за обора,да преживя сено и да дава млеко.за друго не става.Когато я видя и ЧОВЕК престава да ми звучи гордо. Много се надявам скоро да изчезне ор политическия хоризонт
  • 32 Другар

    0 0 Отговор
    Когато Нинова говори, цифрите мълчат!