Last news in Fakti

27 Ноември, 2019 10:01 3 563 28

За Борисов Путин е строг господар, а Тръмп опонент

  • борисов-
  • тръмп

Нашият премиер се разходи до САЩ по опънатото нервно въже между Москва и Вашингтон без да падне от него

За Борисов Путин е строг господар, а Тръмп опонент - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Очакванията за нещо “голямо”, което може да се случи на\след срещата на премиера Борисов с президента Тръмп в Белия дом, се оказаха фалшиви. В прогонозите си познаха само местните русофили. Също като Борисов, който заяви след това, че за него срещата му не била вълнуваща ( защо е свикнал на такива посещения), поклонниците на култа към евразийството бяха спокойни предварително, че техният Борисов няма да ги разочарова.

Не просто се оказа, а се доказа, че приказките на Борисов за баланс в отношенията между Русия и САЩ са за вътрешна употреба с цел укрепване на позициите му в България като несменяем ръководител на държавата. И не само заради абсурда да балансираш между съюзник и противник, което носи ползи на противника, но и откроява видимия дисбаланс в отношението на Борисов към Путин както към строг господар, докато към Тръмп Борисов демонстрира позволено самочувствие на опонент по няколко теми.

Сред тях на първо място е визовият въпрос, макар той далеч да не е най-важния двустранен проблем от стратегическо значение. Нашият правителствен ръководител е наясно, че Америка е привлекателна за българите. Дали я обичат или не, не е важно, но стотици хиляди българи се пренесоха да живеят там и за никакъв баланс в отношението към Русия в това отношение не може да се говори.

Борисов се постара да бъде чут от журналистите изпреварващо да (пред)поставя на влизане в Белия дом темата за визите, а след това да коментира на излизане, че не е пропуснал да акцентира върху искането за отпадане на визовия режим и по време на разговора си с Тръмп. Отговорът на Тръмп очевидно е отрицателен пред Борисов. В преразказа на Борисов обаче той е положителен, защото при следваща срещу между двамата вече щял да бъде решен. Получи му се като като във вица за Иванчо, на когото баща му обещал да купи колело, ама друг път.

На ръба на упрека към домакините прозвуча и констатацията на премиера Борисов, че администрацията на тази държава е “тежка” и затова си мисли, че централата в Белене е руска. С лек, почти бащински тон, на какъвто е свикнал поради заседяването си във властта, Борисов все пак похвали Тръмп, че е “схванал” проблематиката около ядрения проект. Схватлив се оказва той, според нашия министър-председател!

Още по-ясен беше в посланието си по същия казус Борисов към наострените уши на лакомниците у нас, които са петимни да се извади от тресавището проекта за централата, заседнал в земетръсната зона по препоръка още на съветските специалисти преди повече от 30 години. На тези местни лакомници и на онези от Москва, които им подхвърлят апетитни надежди в корупционната клетка, Борисов потвърди от американска земя, че се опасява да не го гонят с камъни и ги увери, че няма да изхвърли в реката руските реактори, за да ги замени с американски.

Не може да се отрече, че Борисов спази своето твърдо обещание, дадено пред журналистите часове преди разговорите в Овалния кабинет в неговия самолет, да не допусне решение за изграждане на натовска военноморска база в България. Той изрази съмнение, че изобщо ще му бъде поставен такъв въпрос. Съмненията му явно не се оправдаха, както стана ясно от спазарения компромис да бъде изграден команден център на НАТО във Варна.

Дали пък именно от допълнителни питания на американските журналисти относно отказа му да сътрудничи със съюзниците в Черно море не се е опасявал Борисов, който така услужливо беше предпазен от техните въпроси след като напусна Овалния кабинет?

През цялото време на посещението си в САЩ, което към момента на появата на този текст още не е приключило, фокусът на Борисов беше към опитите му да впечатлява българската аудитория, а не американската, отписана предварително от него като публика за неговото шоу. За целта премиерът се държа като на магистрала ”Хемус”, захранвайки с видеоклипчета любопитството на българските потребители на филмовото му производство към негова личност. Макар и напълно лишени от каквато и да била значима информация за случващото се, тези постаянни напомняния все пак показаха, че да се хареса у дома е първата му грижа.

Една от големите разлики между САЩ и Русия е в това, че американският президент има само “съвещателен глас” по въпросите на икономическото сътрудничество. Той не може за изкомандва американския бизнес да обърне внимание на България, камо ли да предложи конкретни инвестиции с тази чужда за него пита. Докато Путин е в състояние да нареди каквото си иска в този смисъл – без да се опасява от корупцията, чиито главен генератор у нас са съветско-руските традиции на правенето на “бизнес” по старите колониални правила. Така че Тръмп и при най-голямо желание не би могъл да обещае на Борисов как ще се държи в бъдеще американския капитал, представен твърде скромно за неговите възможности в България с класирането си на 6 място сред чуждите инвеститори в страната.

Но ако се върнем на въпроса какво доказва, че Борисов не е никакъв балнсьор, отговорът е не само в липсата на логика да играе роля, която никой не му е възлагал, но и в обобщението: в Москва Борисов се извинява, че не се старае достатъчно пред Путин, докато във Вашингтон не се чувства длъжен да се държи като подчинен пред началника си.

Фактът, че нашият премиер се разходи до САЩ по опънатото нервно въже между Москва и Вашингтон без да падне от него, не го прави балансьор, а въжеиграч. А когато го чуем да упреква руската администрация, че е тежка, т.е. малко глупава и не разбира кой може да стои зад изграждането на една ядрена централа, ще можем да признаем, че е постигнал баланса на собственото си отношение към Изтока и Запада, с който така незаслужено до момента се хвали.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 паспорт без снимка

    55 13 Отговор
    Путин не е строг господар,а полити прагматик и мъж на място.Не търпи лиглювци и дупедавци и най вече фурнаджийски лопати.

    Коментиран от #3

  • 2 Нормален

    11 36 Отговор
    Руските поклонници у нас не могат да осъзнаят тази проста истина.
  • 3 Хах

    9 41 Отговор

    До коментар #1 от "паспорт без снимка":

    Какъв мъж на място е това джудже бе?Дребно комплексирано диктаторче.

    Коментиран от #28

  • 4 Патето яки

    28 4 Отговор
    Начукаха му канчето на ББ.

    Коментиран от #20

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тръмп

    5 24 Отговор
    Тръмп е от немски произход и въпреки това похвали Борисов за процента от бюджета за въоръжаване за сметка на Германия и Меркел!!!:):):)Това ако не е признание за един политик и една държава,здраве му кажи!!!:):):)
  • 8 Тръмп

    5 14 Отговор
    За падането на визите,Тръмп е с вързани ръце от Закона и няма как да ги отмени еднолично!!!:):):) Може да ни помогне единствено с информация Защо процента на откази е 11% и останалото зависи от нас за да ги намалим до 3%!!!:):):)Няма друг вариант!!!:):):)
  • 9 Тръмп

    3 17 Отговор
    В момента 100% от енергоносителите са ни руски газ,петрол и ядрено гориво,което означава 100%-ва Зависимост от Москва и КГБ!!!:):):)Когато енергийните ресурси на една държава са под едноличен чужд контрол е немислимо да говорим за някаква Независимост!!!:):):) Борисов не е тъп,нито Тръмп и знаят какво е нужно на България,за да е относително Независима!!!:):):)
  • 10 Тръмп

    3 20 Отговор
    Да припомня на Инджев,че веднъж Борисов падна от власт благодарение на Енергийни протести!!!:):):)Опитаха и втори път същия номер от Москва с Енергийните протести срещу цените на горивата,но този път не успяха,което показва че Борисов не е глупака,който повтаря грешките си!!!:):):)
  • 11 usa out

    32 1 Отговор
    Иво Инджев и Асен Генов се срещнали на по бира, след поредния усвоен грант от "Америка за България".
    - Асене, заслужих си грантчето! - Започнал да се хвали сина на видния партиец, възпитаник в Москва, понастоящем пръв русофоб и евроатлантик.
    - Какво направи бе, Иво? - С интерес попитал професионалния протестър и блогър Асен.
    - Изсрах се насред Червения площад, да видят гадните руснаци! - заразказал подвига си Инджев.
    - Брей! - Ахнал Генов - и какво стана като те хванаха руснаците, какво ти направиха?
    - Нищо, Асенчо... не ме хванаха!
    - Е, как, това е центъра на Москва, сърцето на империята на злото. Как не те хванаха?!
    - Лесно! Срах тихо, без да си свалям гащите!
  • 12 Тръмп

    10 7 Отговор
    Другарю Инджев,при положение че целия ни внос на енергоносители е руски не бих ги определил Русия и Путин,като Противник!!!:):):)Използвате погрешни думи за фактическата ситуация!!!:):):)Ние сме им ценни Клиенти,нищо повече!!!:):):)
  • 13 Тръмп

    4 11 Отговор
    Град Козлодуй е изцяло комунистически и нищо не се променяло някога там!!!:):):)Ако някой е забравил как беше устроена държавата преди 30години,нека посети Козлодуй и ще си припомни!!!:):):)
  • 14 Тръмп

    4 19 Отговор
    Ще припомня за един знаков момент от визитата,когато Тръмп посочи българските журналисти и попита Борисов дали ги познава,тоест дали им вярва и гарантира за тях!!!:):):)След което наруши протокола и ги покани в Овалния кабинет,нещо невиждано от нашите журналисти!!!:):):)Това показва Пълно Доверие и Уважение към Борисов и България,което е най-важно при взаимоотношенията между хора и държави!!!:):):)На Путин не може да му се има доверие,при комунизма всичко се крепи на лъжи,кражби, манипулации и саботажи!!!:):):)Путин играе вечната игра на Разделяй и Владей!!!:):):)
  • 15 Behemoth

    14 0 Отговор
    Още един неуспех на психиатрията в България!
  • 16 Ивайла

    16 2 Отговор
    Всички видяхме, къде кацна правителственият ни самолет на селскостопанско летище километри от Вашингтон!!! Беэ присъствието на стопаните на Белия Дом, червен килим, медии и цветя!!! Апропо, малкото време, което отдели Тръмп на нашия премиер е било между, награждаването на кучето герой от ирак, и иэбора на две пуйки!!! Все пак утре е денят на благодарността в САЩ!!!

    Коментиран от #17

  • 17 Казуар

    2 9 Отговор

    До коментар #16 от "Ивайла":

    В САЩ гостите се посрещат пред Белия дом, а не на летището.
  • 18 да така е

    9 1 Отговор
    до 17
    За САЩ не зная но га Роско бе преЦидент ги посрещаше неговите хамерикански "гости големи началници" долу на тротоара на плочките пред президенството мдаа в поза мирно и малко наведен после повече !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Чичак

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Патето яки":

    Но той е толко тъп, че и това не разбра
  • 21 gggw

    7 2 Отговор
    иво инджев, не е като към строг господар, ами е като ръководител на държава от която българия зависи и то не само по желание или нежелание, ами и по геополитически причини - 2 най-важни зависимости : от русия зависи газта, от русия зависи ядреното гориво за козлодуй. не може да си правиш каквото си искаш...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Нед

    6 0 Отговор
    Да обясня на лаиците ,че втечнения газ от САЩ всъщност е руски . Вземете малко да четете преди да пишете глупости

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Иван

    3 2 Отговор
    Ще почнем да мислим дали Путин е господар на Борисов, ако нашият премиер подпише съгласие за руска военна база на наша територия. Дотогава - драсканиците на Инджев си остават само негови фантазии.
  • 26 Румяна Костова

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Нед":

    Точно така, но това няма толкова връзка с някакви политически конспирации, а се дължи н вътрешни правила в асоциацията на производителите на втечнен газ. В случая печели Америка, но и Русия също. А купувачите си мислят, че купуват демократичен американски газ докато част от парите им отиват в Русия.
  • 27 Интерестно

    1 0 Отговор
    Каде ли не беше нашия Бойко кадето стъпи все лошото нещо ходи с него абсолютен разрушител. Ето защо не ни трябва армия.
  • 28 Хах Аха-х

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хах":

    Дребно комплексирано диктаторче...Е Твоята българска Банскя-Мутра възприета от теб като някакво подобие на псевдо премиер!
    Къде ви докара до просешка тояга..пък и не само Той!.Но какво да чака Човек от такава умирисана на американски пикоч -подлога.
    500 години търпяхте турците,200 години гърците ..няма какво да е чудно,че търпите тоя Ваш Любим Крадлив ПожарниКЯР.
    А ..Да ВИ Е ЧЕСТИТ.