ФАКТИ.БГ

В България: хем работят, хем са бедни

В България има все повече хора, които работят, но въпреки това са бедни. Проблемът е най-сериозен в Северозападна България, докато в София работещи бедни почти няма.

Публикувана: 28 Ноември, 2019 13:04
33 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2480
В България: хем работят, хем са бедни
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Размерите на бедността в България се запазват, независимо от ръста на икономиката и заплатите, сочат данните на Евростат, статистическата служба на ЕС. Нещо повече - нараства относителният дял на хората с трудов договор, чиито домакинства преживяват с доходи под линията на бедността. По данни на Световната банка, преди десет години този дял е обхващал осем процента от всички заети, а най-често бедни са били ромите, жителите на селските райони, пенсионерите и многодетните семейства. Оттогава в България не се е променило нищо съществено - делът на работещите бедни дори е нараснал до 12 процента.

Адриан Николов от Института за пазарна икономика отбелязва, че делът на заетите хора между 20 и 64 г. в България (72,4 процента) вече е по-голям от този в далеч по-развити и богати държави като Люксембург, Белгия, Франция, Испания и Италия. Но защо по-високата заетост не води и до по-адекватни доходи? На този въпрос може да се отговори след анализ на онези 380 000 работещи български граждани, които живеят в трайна оскъдица: по възраст, образование, професия, размер на домакинствата и местожителство. Оттам нататък вече става ясно, че работещият беден българин най-често е част от 4-5-членно домакинство, което включва един безработен и двама или трима души, зависещи от единствения доход в семейството – деца и/или много възрастни хора.

Аномалии в образователната система и на пазара на труда

"Наличието на твърде много зле платени работни места е сред основните фактори за тази неблагоприятна ситуация: една трета от работещите бедни живеят в четири или петчленни домакинства и упражняват най-ниско платените професии, които не изискват квалификация - в селското стопанство, строителството, мините и сметосъбирането. Шансовете за попадане под линията на бедността (през 2017 г. тя е 330 лева на член от семейството – б.а.) са най-малки в случаите на тричленно домакинство с двама заети. Многочленните богати семейства са огромна рядкост за България в сравнение с повечето от останалите страни-членки на ЕС", посочва Николов.

Експертът обяснява и защо е толкова висок процентът на хората с професионална квалификация и дори с висше образование, които работят, но въпреки това са бедни: този ефект се дължи на аномалиите в образователната система и в регионалните пазари на труда. "Университетите и професионалните училища често не предлагат адекватни учебни планове и програми, съобразени с нуждите на местния бизнес, така че завършващите младежи нерядко остават без постоянна работа. Така например в Плевен има излишък от хора, завършващи местното голямо училище по хотелиерство и ресторантьорство, но районът не разполага с големи туристически обекти. В същото време Бургас, който е голяма туристическа дестинация, обучава прекалено много кадри за селското стопанство".

Николов добавя, че националната статистика продължава да има системен проблем при оценката на заетостта и доходите на хората от ромското малцинство и често не ги включва в своите извадки. А това в значителна степен изкривява картината на бедността в страната, тъй като 100 хиляди души - или над една четвърт от работещите на трудов договор бедни - са именно роми.

Българите вече харчат по-малко за храна

Голяма роля за структурата на бедността в България играе нарастващото неравенство в доходите между хората, съставляващи една пета от най-богатите и най-бедните слоеве в страната, твърди Адриан Николов. Сега тази разлика е около седем пъти, докато в скандинавските страни-членки на ЕС тя е около три пъти. Още по-драстични са вътрешните различия по отношение на равнищата на бедност по общини, области и региони. В област Монтана 46 процента от заетите попадат в категорията на работещите бедни. Със сходни показатели са областите Видин, Враца и Сливен. В столицата само 8,8 на сто от заетите са бедни по стандартите на Евростат.

Новото изследване регистрира и една положителна констатация за България: намалява броят на домакинствата, живеещи в бедност, а за абсолютна бедност в страната вече не може да се говори. Намалява и делът на младежите между 18 и 25 години, които не правят нищо - той е спаднал от 25 процента до 20. По този показател допреди година-две България бе рекордьор в Евросъюза, а днес с по-лоши параметри от нея са Италия, Гърция и Малта. Адриан Николов посочва и, че за храна и напитки българските домакинства вече изразходват по-нисък процент от доходите си - 28 процента от семейния бюджет на фона на 48 на сто през 80-те години в НРБ. "Българските граждани се стремят да отделят все по-голяма част от доходите си за активен отдих и развлечения", отбелязва икономистът.

Източник: Deutsche Welle

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
нали
1 Отговор
Работещи-бедни защото нямат мозък в главата.

Коментиран от #3, #17


Оценка:
-49 +13

Това е
2 Отговор
МАФИЯ!

Оценка:
-5 +41

Грую
3 Отговор

До коментар #1 от "нали":


Терминал 2 ако си по-млад! Няма какво да му мислиш. Те тука точно тези дето нямат мозък са удобни и са добре. Имаш ли мозък се усещаш какво се случва, винаги си неудобен и никога няма да бъдеш добре!

Оценка:
-8 +37

....
4 Отговор
Не бе как много сме си добре, всичко ни е наред

Оценка:
-5 +14

Йосарян
5 Отговор
Самият термин Работещи бедни, говори че сме Роби на система от васални феодали по места.

Коментиран от #8


Оценка:
-4 +42

ГЕРБ
6 Отговор
Мафиотите от Герб

Оценка:
-5 +29

ззззззз
7 Отговор
Никакъв ръст на икономиката НЯМА В МОМЕНТА. С такъв ,, ръст,, скоро нормални доходи няма да има. Няма и увеличение на заплатите. Има само в бюджетния сектор, тъй като има излишък в бюджета и им замазват очите. Я да ВИДИМ ОТ ДРУГАТА СТРАНА : какво се е увеличило? Ток-увеличен, вода -увеличена, храните- в космоса. Всичко това при много ниска инфлация, фиксиран курс и сравнително постоянна цена на горивата. Стъкмистиката е хубаво нещо, министърчета, явно поне това сте научили по университетите, за останалото е много съмнително. Само че действителноста е друга : най-ниски пенсии, най-ниски заплати в ЕС , за друго няма да говорим щото не е по темата

Оценка:
-3 +28

Така е
8 Отговор

До коментар #5 от "Йосарян":


Защото 90% от капиталистите са свързани с червената номенклатура или са агенти на ДС.

Коментиран от #11


Оценка:
-5 +19

проблемът е етнически
9 Отговор
Един българин никога няма да плати на друг българин висока заплата, независимо колко висока е производителността на труда му, тъй като не може да се пребори с мисълта, че може да направи нещо добро за друг българин. Принциоът му е, за другите или лошо или нищо. Затова българите живеят зле, когато са заедно. Те са вредни за себе си и не могат успешно да формират ” народ”

Оценка:
-5 +38

Пустиняк
10 Отговор
И аз толкова годин все блъскам па едва стигат да изхраня децата. Стига с тези лъжи за растеж и цъфтеж. Който е на държавна хранилка, той е добре.

Оценка:
-4 +26

Йосарян
11 Отговор

До коментар #8 от "Така е":


Да де. Пребоядиасан слугинаж на външни сили, както е било винаги. Апотеоез е шофьорчето на Живков да го играйка демократ. Или нинова да примлясква за нов кинтекс. А най големият сладур е шиши.

Оценка:
-1 +16

Сава Радев
12 Отговор
Като гледам тук колко герберски тролове лъскат лицеви опори в краката на първия само за жълти стотинки си личи колко сте богати.

Коментиран от #23


Оценка:
-7 +13

БЪЛГАРИН
13 Отговор
Е ,работа пак и пари,май много искаме и ставаме нагли спрямо Борисов.

Оценка:
-11 +6

Емигрант
14 Отговор
Аз отдавна избрах терминал две. Имам достойнство и не допускам да ме яхат. Прибрах тук и семейството. Сега сме си добре. Изкарахме да купим кола и къща в Германия.

Коментиран от #27


Оценка:
-8 +18

onq s konq
15 Отговор
Кой знае къде миеш чиний в твоята Германия. А жена ти сигурно гледа старци и живеете в някой берлински бордей. За разлика от тебе аз останах и открих истината в най моралната партия Герб. И сега съм по добре от тебе.

Коментиран от #20, #22


Оценка:
-29 +9

Баш Майсторът
16 Отговор
Няма да я построим.няма,"демокрацията*.

Оценка:
-0 +7

Jacques Yvec Moineau
17 Отговор

До коментар #1 от "нали":


Що бе?
Публикувано във факти.бг: богати държави като Люксембург, Белгия, Франция, Испания и Италия.
Да не би тези народи да имат повече мозък в главата?
Истината е една- Политиците подържат ниски доходи, за да ходят хората да печелят пари в чужбина и да го внасят в България. Така най-лесно се оправя БВП, и остава за крадене. Само за сведение- заинтересувай се кой е най-големия инвеститор в България...

Коментиран от #29


Оценка:
-1 +13

бунга бунга
18 Отговор
#9. Много точно. Българите не стават за държава, мразят се едни други, нямат нищо общо помежду си. Как с такъв материал да правиш държава ? Трябва им един с мустачки да им затегне гайките, ама няма желаещи да си докарват главоболие. Та така. Поздрави от Кирибати

Оценка:
-1 +12

Ввв
19 Отговор
БГ-трагикомедия,всеки,който поне малко се уважава и има достойнство няма да стои в кочината

Оценка:
-3 +8

Оня с майка ти
20 Отговор

До коментар #15 от "onq s konq":


Ти ли бе мършо,ти и твоята ГРОБ ще се въргаляте по софийската боклушка столица и ще си мислите,че сте господарите на света,цървул!

Оценка:
-3 +14

Петър953
21 Отговор
Статистиката за бедността на работещите е манипулация. Как бихте приели "под границата на здравето за живота Ви?

Оценка:
-0 +9

Пунта мара
22 Отговор

До коментар #15 от "onq s konq":


С какво си по-добре бе мизерник?! Чак ме мързи да отговарям на толкова НИСКОИНТЕЛИГЕНТНИЯТ ти коментар! Такива като теб заслужават само тоалетни да мият през целият си жалък живот,палячо! Само глупости дрънкаш и като ти чета коментарите разбирам,че повече обичаш да дразниш коментиращите тука айиии сиктир.....

Оценка:
-3 +15

Нафарфори
23 Отговор

До коментар #12 от "Сава Радев":


Кале ги виждаш тук , тук е люпилня на червени тюфлеци , тва им е заниманието по цял ден , да плачат колко са зле , как навън е рай и тем подобни простотии. Ами да си дигнат задниците и да почнат да си впрягат мозъка доколкото го имат , може и да постигнат нещо в скапания си живот. Мързеливци с претенции и платена сволач.

Оценка:
-7 +5

Пираня
24 Отговор
Последните шест месеца живея в Турция, по добре е от Германия. Живеещите в Германия ще ме разберат. Да, в Германия храната е евтина ако следиш промоциите, но половината заплата ми заминава за данъци, 200 евро ми е само здравната осигуровка, едно билетче за градския транспорт е близо три евро, за квартира близо 1 000 евро...

Коментиран от #25


Оценка:
-4 +6

Нафарфори
25 Отговор

До коментар #24 от "Пираня":


Тук не могат да те разберат , тук са или платени или с промити мозъци

Оценка:
-2 +8

П. Р. СЛАВЕЙКОВ
26 Отговор
Не сме народ, не сме народ, а мърша,

хора, дето нищо не щат да вършат.

Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!

"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.

И не знаем, не можеме, не щеме

да работим за себе си със време.

Само знаем и можеме, и щеме

един други злобно да се ядеме...

Помежду си лихи, буйни, топорни,

пред други сме тихи, мирни, покорни...

Все нас тъпчат кой отдето завърне,

щот сме туткун, щото не сме кадърни...

Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -

а всякому мерамът е развала...

Не сме народ! Не сме народ, а мърша,

пак ще кажа и с това ще да свърша.

Поклон пред великия

Оценка:
-2 +9

Петър Андонов
27 Отговор

До коментар #14 от "Емигрант":


Жив и здрав. Само че там имотите са безбожно скъпи и може би си взел или в малък град от селски тип или в някое селце. Освен ако под "купих" нямаш предвид "изплащам с банков кредит". В Берлин примерно квадратът по гетата е към 3000 евро,до средно 4-5000 в нормален квартал. Със заплата никой немец не може да си позволи да си купи жилище . Правят го само милионерите .

Коментиран от #31


Оценка:
-2 +7

ПЕШО
28 Отговор
Един полковник от ДС казваше " Какви куфарчата , вагони с пари се раздаваха , вагони "

Оценка:
-0 +6

О.Ч.З
29 Отговор

До коментар #17 от "Jacques Yvec Moineau":


Чудно дали ще Ази година този инвеститор ще стигне до 2 милярда или за другата година Боко ще открие най големия завод във фащ със около 200хиляди работни места

Коментиран от #30


Оценка:
-2 +0

Jacques Yvec Moineau
30 Отговор

До коментар #29 от "О.Ч.З":


Като нищо. То Чикаго май е един от най-големите български градове.

Оценка:
-1 +0

Кукундрело
31 Отговор

До коментар #27 от "Петър Андонов":


Ами че то и в България не е ли същото мой човек?!

Оценка:
-0 +3

Коментиращ
32 Отговор
Стига с това мрънкане бе!!! Българите не били народ, а мърша, били мързеливи и затова заплатите били ниски, не можели да съжителстват заедно???????
Ми кат ви е писнало, пък изнасяйте се и се кланяйте на чуждите държави, миите чинии, берете краставици по нивите им, що седите тук и плюете?????
Аз съм с коренно различно мнение от вашето, аз съм сигурен, че има българи, интелигентни и скромни, които са готови да се борят за по-добър живот в родината ни!!!!!!
Ако не бяхме достойни да бъдем нация, щяхме ли да оцелеем 500г под турско робство?????
Прави впечатление, че някои от емигриралите са постоянно в българските сайтове и плюят ли плюят, ще рече човек че себе си убеждават, дали са направили плавилния избор в живота???!!!
А от другата страна са онези, на които винаги комунизма им е виновен?!
Не е комунизма като идеология, а онези които имат повече мат'рял в мускулите, отколкото в главите!!! Та тези същите винаги имат една мисъл в главите си"оня е по смачкан и слаб от мене, що той ще взима повече, чакай да направим някоя далаверка..."
И после тези се превръщат в силовите групировки, окупират всички звена в държавата и накрая вече ето ви ги онези същите разпространени по всички високи етажи в държавата!!!!
Малоумни, некомпетентни, неуки, но с мускули, самочувствие и много връзки!!!
Но тези горните са една шепа хора, държащи цялата власт, и ако народа се осъзнае каква сила държи, ако се обедини, онези нямат никакъв шанс!!!!

Оценка:
-0 +2

" Комунизма си отива "
33 Отговор
Е/а ни се ямата : искахме да пътуваме , да сме свободни , искахме да сме като нормалните държави . А сега ОРИГАЙТЕ НА ЗАПАДНИ ЦЕННОСТИ - бездомен въшкар от улицата ! С Донорство от ЕС - Станахме Заден двор на Европа и ПАПЛАЧ без държава ! А след 2020 - Донорството ще е СПОМЕН МИЛ ! Хиляди мълнии ! Пейте тогава пак " Комунизма си отива " , та комунистите са се същите демократи днешни , дето рушаха комунизма и днес рушат и туй що годе остана !

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.