Last news in Fakti

4 Юли, 2012 12:11 2 715 3

Огънят на Витоша пред опасно разрастване (обновена)

  • витоша-
  • пожар-
  • цеко минев-
  • витоша ски
Огънят на Витоша пред опасно разрастване (обновена) - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Четиридневните хаотични усилия да бъде загасен пожарът на Витоша може да отидат нахалост, ако спешно днес огънят не бъде овладян. Пламъците вече засягат и живи иглолистни дървета, които буквално горят като факли, предупредиха на пресконференция представители на екологични организации.

С много труд пожарът в резерват „Бистришко бранище“ бе овладян от едната страна, но същевременно опасно продължава да пълзи към зелената гора над Бистрица, заяви Александър Дунчев.

Този фронт е с дължина от 800 метра до 1 километър, което налага спешното прокарване на няколко противопожарни просеки. Юристи твърдят, че това не е в противоречие със закона, както твърди ресорният министър Мирослав Найденов, защото местността е природен резерват.

„Ако пламне зелената гора, ще стане страшно, защото смолата в иглолистните дървета гори като бензин“, разясниха еколозите. Тогава температурата на място ще се повиши, което още повече ще затрудни гасенето.

„При моето участие видях, че доброволците със своя ентусиазъм вършеха половината от работата с риск за живота си“, обясни Дунчев. Той заподозря, че пожарът е умишлен.

Стотиците защитници на Витоша гасят пламъците с риск живота си и трябва да бъдат обучени, за да няма фатален край. „Това са хората, които бяха и на протестите на Орлов мост, ловци, месните хора от Бистрица първи се отказаха. Те показват своето гражданство чувство, но трябва да бъдат обучени. По цял свят доброволците се обучават, разделят се на отряди и биват обезопасени“, заяви Андрей Ковачев. Той е катеричен, че страната ни не може да справи с горските пожари.

„Пожарникарите искат да пазят хората. Те действат отговорно. Приоритет номер 1 е здравето на хората. Полицията и пожарната не позволяват самоинициативи. Проблем са трудностите в организацията“, разказа доброволец, който вчера е бил в планината.

Ковачев призова столичният кмет Йорданка Фандъкова да анулира договорите на общината с „Витоша ски“ и да отнеме приватизираните лифтове, провокиран от вчерашното публично обсъждане на спорните поправки в Закона за горите, към което се присъедини собственикът Цеко Минев. Той се закани лифтовете отново да не тръгнат, ако промените не бъдат повторни приети, което обрича на провал и следващия туристически сезон.

Андрей Ковачев няма информация за друг инвестиционен интерес на Витоша, с което отговори на въпроса дали зад пожара не стои частен интерес.

От вчера подобни версии циркулират в социалните мрежи. Вирусно разпространение получи разказ на доброволец, назовал се като Крум Фильовски, според когото пожар в такава труднодостъпна местност може да бъде единствено умишлен. Той твърди, че в последния момент им била отказана доставката на помпа, за която  били подготвили изкоп в рекичка над пожара, за да се използва водата за загасяването му.

Днес в борбата с огнената стихия участват близо 500 човека, 135 от тях са доброволци. Всички отзовали се преминали инструктаж за безопасно поведение и са прикрепени към екипи от професионалисти. Трите хеликоптера продължават да помагат в потушаването на огъня, като се водозахранват от езерото в Панчарево, съобщават от МВР. Очаква се по-късно през деня на място да пристигне специална тежка верижна техника, пригодена за гасене на пожари в труднодостъпни местности, собственост на ТЕРЕМ.

„С всеки ден положението става все по-зле, а ние чуваме, че се подобрява“, разказа Димитър Кацов. Самите пожарникари са съвестни хора, но сред тях имаше и разногласия как да се гаси пожара, допълни той.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Педалщина!

    0 0 Отговор
    Хм, нали това е целта на Бочко, на Цеко и останалите... Много ясно, че ще се разрастне след като целенасочено не се прави нищо адекватно,. след демонстративно-дебилното правене на нищо и недопускане на доброволци. И най- нищужното огънче може да се превърне в бедствие, както в случая! Проклета държавка!
  • 2 Пловдив

    0 0 Отговор
    Нали беше изгаснал,всичко беше под контрол,нямаше опасност и пр?... Или Пожарникаря до такава степен се е вживял в ролята си на цар и господар в държавата,че вече си е въобразил,че е станал полубог и е овладял и стихиите?...
  • 3 Явор Кръстев

    0 0 Отговор
    Хъм , тези "противопожарни просеки" дали няма да се окажат по трасето на плануваните от Цеко нови писти ? Съвсем случайно разбира се !