Last news in Fakti

10 Декември, 2019 19:01 2 386 12

Дядо Тричко

  • българия-
  • пенсии-
  • проблеми

А Нели Иванова преведе от български на своя елементарен български «Под игото»

Дядо Тричко - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не е лесно да избереш лошото от по-лошото, но и това злощастие го проспахме. У нас дивотиите се случват твърде често, за да им обръщаме внимание. Така след скалъпените надве – натри избори върху ни се изля потоп от събития. Дядо Тричко, нали му е слаб ангелът, на стари години хукна по чужди жени. Фустите от американско не са като нашенки – може да не са нещо особено в лицето, но знаят как да подръпнат тънките струни на загорялата пожарникарска душа... Ти ги гушкаш край булдозерите, изкарани по случая на иначе замразения обект, те ти гукат за хъбове и енергетика... И израстваш като, хм... Просто израстваш в нежните дамски ръце.

Но, както се казва: за някои – любоф, а за другите – оф или даже ох. Оставените без надзор храненици на сантименталния бабаит се разпасаха. Бай Горан нахока на всеослушание една журналистка и се закани да закрие телевизията ѝ.

Сетне депутатите – бързаци се разправиха с тлъстата пица... И кой ли плиткоумник е решил да нарече така държавния бюджет? Оказа се, че пари има за всичко с малки изключения – такива като, например, осъвремяването на пенсиите на 2,1 милиона българи и развитието на науката.

А Нели Иванова преведе от български на своя елементарен български «Под игото».

Средствата за масова информация мимоходом съобщиха за стотици килограми заразена с листерия риба, продавана в магазините.

Работодатели и политици издигнаха идеята да не се плаща първият ден от болничния (дано им приседне на скръндзите!)... Синдикатите решиха да протестират - поразмърдаха морни телеса, покашляха се и кротнаха.

Дядо Тричко успокои духовете и замина на отвъдокеанско пътешествие. Там си направиха снимка с него и се съгласиха да вземат под контрол нашата енергетика и да ни продават на завишени цени ток и газ. А за отплата за безгръбначието ще ни готвят за пушечно месо.

Сдърпахме се със сърбите.

Обвиниха ченгета, че са разнасяли наркотици с патрулката и че са арестували хора по поръчка.

В Европарламента няколко български представители не гласуваха против резолюцията, притискаща ни да приемем Истанбулската конвенция – въпреки, че у нас документът бе обявен за противоконституционен.

Дядо Тричко, нали знае всичко, ни в клин ни в ръкав, заговори като професор за екология и за свободата на словото.

Докато го подхвърляха от болница в болница, почина дете. За престъплението не беше виновен персоналът, проявил безсърдечност и непрофесионализъм, а системата. Същата система, заради която безотчетно изчезват огромни бюджетни суми, а нас ни карат да плащаме в брой за полагащото ни се лечение.

Средствата за масова информация мимоходом съобщиха за тонове заразено със салмонела пилешко, продавано в магазините.

Разказаха за небивалиците в учебниците на нашите деца. Например, подвигът на опълченците на Шипка там е сравнен с усилията на хората, гасели пожарите на Витоша.

Дядо Тричко обнови харема, пардон – Министерския съвет. Оказа се, че булята отначало е била върла противничка на премиера и е влязла в политиката с помощта на протестите срещу него. Сетне склонила да приеме висока длъжност в Министерстовто на образованието. За нея твърдят още, че си пада по джендърите – но за това байното да му бере гайлето.

Чу се, че за някои участъци от автомагистрала «Хемус», които вече се строят, нямало издадени разрешителни от ДНСК.

Оставиха Перник без вода. Всички без държавата знаят кой е виновен... Но държавата, така или иначе, хич я няма.

Следизборно много общини обявиха за повишаване на данъците.

Пилотът без аероплани обеща да охранява македонското небе за голяма радост на нашите позаблудили се западни сънародници и гърците. После той замина на срещата в Лондон, където гостите се подиграваха на Тръмп и съставиха резолюция против страшната Русия.

В същото време у нас сезираха прокуратурата да провери документацията по договора за ремонта на военните ни самолети. Беше оповестена и информация за разграбването на имотите на Министерството на отбраната.

Дядо Тричко сграбчи под мишница и председателката на Европейската комисия. А завистниците го обвиниха в търговия с политическо влияние, понеже накарал парламентарната си група да гласува за председателя на ВКС.

Според проучване на Центъра за изследване на демокрацията в 35 % от българските фирми признават за корупция в европроектите. България е световен фактор в киберпрестъпността с ръст от по 100 % годишно. А през 2018 год. три милиарда лева, придобити от незаконна дейност, са били инвестирани в икономиката ни. Оказва се, че освен хакерството, тук процъфтява и проституцията. Това не е за учудване - такъв пример дават на обществото повечето политици, обществени и културни дейци.

И 47 % от българските ученици са неграмотни. Е, поне увеличиха заплатите на учителите...

Месецът набъбна от простотия.

Живеем така безгрижно, сякаш разполагаме с цялото време на света. Макар в действителност да демонстрираме, че не сме способни да владеем даже своя жалък живот. Жестокото турско иго ни е строшило гръбнака, лишило ни е чувството за държавност и оттогава се влачим и гърчим, не помним защо сме на тази хубава земя... Три века сме чакали Дядо Иван да ни освободи, а след онзи велик 3 март все си търсим нови господари. Дори в 21 век съумяхме да създадем нашенски феодализъм – с отъпели от преяждане и всепозволеност властници, смехотворна икономика и ширеща се нищета. Но за да има законност и ред, е нужен морал... Вероятно с това трябва да се почне, ако някой изведнъж се прежали и поеме отговорността за територияте между Дунав и Родопите – да научим кое е правилно и кое – не, и да сме непримирими към несправедливостта. А после предстои много работа, докато обществото и държавата се изградят наново.

Продължим ли по пътя, по който кретаме в момента, няма да стигнем

далеч – ние, последното поколение на България.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор
    СПРЕТЕ ПОДИГРАВКИТЕ С ИСТОРИЯТА И КУЛТУРАТА НА БЬЛГАРИЯ
  • 2 eeeee

    21 1 Отговор
    Браво НИКИ!
  • 3 бас държа

    13 1 Отговор
    че по случай следващия избягал затворник бай дядо тричко ще увеличи заплатите на пазвантите в затворите. щот са си го заслужили увеличението!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Шаран БГ

    6 1 Отговор
    Какво е "морал" и има ли почва у нас ? - от академик Ганьо Ганев Ганчев. Изключително полезно четиво ...Издателство "Безхаберие" - 2019 год.
  • 7 Реално

    12 1 Отговор
    Щеше да е смешно-ако не беше тотално трагично
  • 8 черногледец

    2 9 Отговор
    Бреййй ! Ако (по)вярваме на г-н "автора" - ми то ние живеем в самият ад ,бе ! Ако г-н "автора" наистина така (си) вижда живота - най добре е да се обеси (веднага) ,та да не се мъчи (и да не мъчи и нас).

    Коментиран от #9

  • 9 Въпросче

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "черногледец":

    И кое от това което пише не е вярно?!! Ако някой иска да го обори, да посочи фактите.

    Коментиран от #10

  • 10 черногледец

    3 6 Отговор

    До коментар #9 от "Въпросче":

    Ми щом и ти така си виждаш живота - купи си въже и действай !

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Въпросче

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "черногледец":

    Трябва не въже, а сопа, и след това шут, за тези които са докарали нещата до това положение и продължават в същия дух.
  • 12 Оптимистче

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "черногледец":

    Абе, човекът те попита и помли да обориш нещо, което не е истина в статията, ти пак твоето си знаеш.
    Да си виждаш живота необективно е заболяване, мой човек. Ментално при това. А да приемаш желаното за истина и да сложиш "розовите очила" си е чиста диагноза. Ако, пък го правиш за пари, то тогава си за як бой.