Last news in Fakti

12 Декември, 2019 17:15 1 976 29

US визите щели да паднат. Някога, но не сега

  • бойко борисов-
  • доналд тръмп-
  • визи-
  • сащ-
  • визита

Тръмп и Борисов са от една порода - авторитарни манипулатори

US визите щели да паднат. Някога, но не сега - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българският премиер Бойко Борисов долетя до Вашингтон, разходи се из Белия дом (изглеждаше като домакин) и на изпроводяк обясни, че визите скоро щели да паднат. Преди това американският президент Доналд Тръмп каза в отговор на мой въпрос, че отношенията между двете страни са такива, че това би могло да се случи. Някога, но не сега, както се пее в една песен на дует „Ритон“.

Темата за американските визи изглежда е тази, до която се свеждат българо-американските отношения в очите на повечето ни сънародници (странно, никой никога не пита за руските визи въпреки декларираната обществена любов към съветския ни поробител). Визите няма да паднат скоро. По един или друг начин са го казвали всички американски посланици.

България e проядена от корупция и няма никаква причина управляващите да бъдат възнаградени с политическата награда от отпадането на визите. Сегашният US посланик дори обяви, че американски визи няма да бъдат издавани на корумпирани български държавници и техните семейства. Американската страна ясно показва, че вижда визите като средство за натиск.

България си остава руски сателит, „завладяна държава“, според оценката на нов доклад от американския Сенат. Страната остава зависима от руските енергийни доставки, руското политическо и културно влияние във всеки аспект на живота в страната, а Борисов винаги е изглеждал страхлив от това, което Русия може да му причини (все пак той падна един път от власт заради протести, организирани от руските интереси). Тези зависимости тревожат Вашингтон, въпреки неестествената любов, която сегашният временен обитател на Овалния кабинет показва към руския диктатор.

Въпреки че българските граждани правят все по-малко имиграционни нарушения, процентът на отказа на американски визи в посолството на САЩ в София остава твърде висок – между 11 и 17% през последните 10 години. Често заради грешно подадени документи или дребни шмекерии по български. По закон отказите не трябва да надвишават 3% три последователни години, за да може страната да бъде приета в програмата за безвизово пътуване. Т.е. падането на визите не зависи от американския президент. Това трудно би могло да е случи в един мандат на който и да е президент. Да, неговата администрация може да нареди на служителите в консулството да бъдат по-благосклонни при издаването на визите, но разликата от 3 до 17 процента е твърде голяма, за да бъде лесно преодоляна само по този начин.

Така че да обобщим – визите няма да паднат скоро, независимо колко уверен е Борисов или пък любезен е Тръмп.

Иначе срещата между двамата беше като между близнаци, които никога не са подозирали за съществуването си. Тръмп може и да се отдръпна от първоначалния опит за целувка от Борисов, но бързо усети, че са от една порода. Това беше едно от най-интересното ми посещения в Овалния кабинет – гледайки тези двамата еднотипни политици – авторитарни манипулатори, които имат харизмата да влияят на масите с глупостите и лъжите, които често бълват. Само дето Тръмп може да завиди на медиите, които придружаваха Борисов във войяжа му на борда на правителствения самолет (само да уточним – екипът ни пътува отделно и за своя сметка, въпреки че от МС ми предложиха да летя също с делегацията, понеже бях в България преди посещението и се върнах отново там). Повечето от тях бяха по-развълнувани от самия Борисов, че влизат в Белия дом, и това опиянение ги беше завладяло тотално.

И макар че визитата на Борисов беше по-скоро успешна за него самия и без гафове, тя е разочарование за България. Една от придружаващите го журналистки ме попита с много радостен глас: „Е, кажи сега, това, което се случва, не е ли хубаво за България?“ Отговорих ѝ, че хубаво за България щеше да е, ако в Белия дом имаше президент и администрация, за които борбата с корупцията и върховенството на закона беше важна и които биха използвали подобна среща, за да окажат натиск върху българските власти по тези теми. А сега имаме президент, който вижда всичко като една бизнес транзакция – докато купувате наши самолети и газ, ще ви потупвам приятелски по рамото и ще обещавам за визите. Просто защото корупцията не е проблем нито за Тръмп, нито за Борисов. Те просто процъфтяват в нея.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Усмивката

    28 1 Отговор
    Говорих с човека и той каза ще видим.....
  • 2 русенец

    38 1 Отговор
    Тръмп каза твърдо :" Ще видим!" , а Тиквата целуна ръка и се насра от кеф!

    Коментиран от #26

  • 3 Рошко

    25 1 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува
  • 4 Бай ганю

    23 2 Отговор
    Тати каза, че ще ми купи колело ама друг път

    Коментиран от #25

  • 5 Чук

    16 1 Отговор
    Тате каза, че ще ми купи колело ама друг път.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ей Дарак прост

    8 6 Отговор
    ПИШЕШ ЗА АМЕРИКАНСКИ ВИЗИ, А СРАВНЯВАШ С РФ! ЗАЩО НЕ ПИШЕШ, КОЕ ОТ ДВЕТЕ ЛА..НА Е ПО- СЛАДКО? РУСКОТО ИЛИ АМЕРИКАНСКОТО? ПОЗНАХ! АМЕРИКАНСКОТО!
  • 8 Blackthorn

    10 1 Отговор
    В шестък ще паднат!
  • 9 кнаус 485

    8 3 Отговор
    Чудесна статия...вярна,аргументирана и точна...

    Коментиран от #27

  • 10 Омг

    7 10 Отговор

    До коментар #6 от "слаботоков":

    Всички руснаци искат да избягат в Америка, ползват им повече долара отколкото собствената рубла, а още не съм чул някой американец да емигрирал Русия
  • 11 киро

    17 1 Отговор
    Аз и грък не съм чул и грък да ходи в ГЕЙСКА Англия или Испания , или Германия да им бърше г...вете срещу заплащане !

    Коментиран от #24

  • 12 Бай

    16 0 Отговор
    б.б. и неговата ПОДЛОГА горанов са БО-КЛУ-ЦИ !!!!!!!!!!!!!!!
  • 13 ЦарВул

    11 1 Отговор
    Ами Киро Гела как отиде бе идиот!!Нали на корумпирани,крадци и друга паплач,няма да издават визи!!Тоа как отиде!!А Тиквата!!Той е ясен!!Лъже като циганин праматарин!!И все още има галфони дето му се хващат на лъжите!!!!ПУНТА МАРА!!ФАЙЕ ВЕРДЕ!!ФУТЕ ВЪНД!!Т,ва са непреведими българо-румънскси бисери ТЪПИЗМИ!!!
  • 14 мали мали

    3 0 Отговор
    Един договор да подпише,ни стачки ни революции не е могат да ни помогнат,гласувахте а да ви е честито
  • 15 Фес

    10 0 Отговор
    Кога ще ги стигнем турците
  • 16 ГРАЖДАНИН

    3 0 Отговор
    Говорих с човека итой каза ще видим е олицетворение на Бойко Борисов говорих с Тръмп ПОЛУЧИ ВСИЧКО КОЕТО СИ ПОЖЕЛА И КАЗА ЩЕ ВИДИМ ЗА вИЗИ .

    Коментиран от #28

  • 17 Когато САЩ падне и ВИЗИТЕ ще паднат.

    5 0 Отговор
    Скоро.
  • 18 Юра

    10 0 Отговор
    И като паднат визите какво ще стане, всичко що е могло е излязло останаха само б......те, които дори не знаят че няма да могат да работят и че след три месеца трябва да си заминеш обратно.
    А знаете ли че добра квартира струва $3,000-- $3,500 пък и кой ще ти я даде като нямаш кредитна история, за това на евтин хотел по $100 на вечер, цигарите са $12 кутия а вие пушите, та да си дойдем на думата ако имате излишни пари играйте тото.
  • 19 пророк алия

    4 0 Отговор
    ще паднат на куково лето
  • 20 plkm

    3 0 Отговор
    въпреки декларираната обществена любов към съветския ни поробител

    Поробител е само за лизачи на САЩ и еврогейски ценности
  • 21 Шляп

    1 0 Отговор
    България отдавна е избрала своя цивилизационен път,който следваме повече от хилядолетие и той не се е променил дори и след 500 години турско(ислямско) робство,фашизъм(нацизъм),комунизъм(атеизъм) и т.н,та сега ли ще го променят.Самата матрица на съзнанието ни е коренно различна от западната.Ние няма как да станем истински част от западната цивилизация,защото няма как да се изтрие или промени това нещо у нас заложено свише,или както казваше Вазов(цитирам по памет):"Тирани,напразно се морите-не се гаси туй що не гасне!"

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мито пищова

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Шляп":

    20 години живея на запад, ние не сме западен народ, а нещо междинно и сме по близко до ориента.
    Погледнете нашият дом и отношение към него и роднините.
    Какво разбирате под ценности ???
    Аз разбирам морал, възпитание , култура, традиции и т.н
    Тяхната ценносна система са парите и егоизма.
  • 24 Путарина

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "киро":

    По времето като им бяха спрели банките на гърците младите се изнасяха яко по британ
  • 25 Генчо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бай ганю":

    Баи ганчо дано руменчо го поканат в сащ прав си като няма дъжд и градушка помага вместо сащ в с сусурлево
  • 26 Варненеч

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "русенец":

    Вашия асковски каун беше в багажното на грипера и какво целена на макрон
  • 27 Ново

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "кнаус 485":

    Ясене като не са ти платили билета си готов и маика си да продадеш ако си кадърен до сега щеше пари да имаш а не да плачеш ако беше малко по умен щеше да попита мермерскикак е минала срещата
  • 28 Ново

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "ГРАЖДАНИН":

    То и бсп спечели изборите но ще видим кога ще вземе власта ще видим
  • 29 Нане

    1 0 Отговор
    тати каза ша ми купи колело ма не сега. Сега ша му купим на тоя и самолет американцки да върка и да са хвали с жестове на космат примат от джунглата!