25 Декември, 2019 19:01 4 034 27

Два въпроса към председателя на Народното събрание

  • цвета караянчева

Ние не сме ли убедени, че славянското население в Македония е с български генетичен код

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Уважаема госпожо Караянчева, от 2009 г. Вие сте народен представител от ГЕРБ. От 2017 г. сте председател на Народното събрание.Член Първи на Конституцията гласи,че България е република с парламентарно управление. Пак според Конституцията Народното събрание е висшият орган на властта, който упражнява парламентарен контрол върху изпълнителната власт.

Как смятате да изпълните Вашите преки задължения по два конкретни въпроса?

Първо. В началото на месец декември Българската академия на науките даде категорично определение,че “официалният език в Република Северна Македония е писмено–регионална норма на българския език“.

Това определение прави излишна по–нататъшната работа на смесената българско–македонска комисия за решаване на спорните въпроси между двете страни.

Всъщност, какъв спор може да има въобще? Ние не сме ли убедени, че славянското население в Македония е с български генетичен код? От началото на 40–те години на миналия век то целенасочено е разделяно от корена си за сметка на българската история и българското национално достойнство.Какъв контрол сте готова да упражните върху правителството, за да заеме позиция, отговаряща на историческата истина и интересите на Република България?

Второ. През март 2018 г.като голям успех бе отчетено, че българският премиер е поставил пред президента на Република Турция въпроса за имуществените претенции на потомците на бежанците от Тракия и Мала Азия (1913 г.). Двамата великодушно решили да възложат този проблем на смесената българско–турска комисия по тези въпроси.За Ваше сведение комисията не се е събирала от 8 години.

Известна ли Ви е позицията на Съюза на тракийските дружества в България,който от десетилетия отстоява интересите на над един милион потомци на бежанците от османския геноцид в Тракия и Мала Азия? Тя гласи,че Тракийският въпрос има историческо, международно–правно и хуманитарно значение. Неговият имуществен аспект следва да се решава в рамките на отделни преговори между двете държави,тъй като става дума за избиване от турската армия на над 60 000 български мъже, жени, деца и старци. Прогонени са с каквото могат да носят на гръб над 280 000 души. Конфискувана е няколко милиона декара частна земя на българи.

Турция представя този тежък проблем като въпрос от частно естество, за да избегне факта, че става дума за геноцид. Тя търси и вече намира поддръжници в България, които заради лични облаги са готови да забравят трагедията на своите предци.

Готова ли сте в рамките на Вашите конституционни задължения и правомощия да разгледате този общонационален въпрос в Народното събрание с цел прецизиране на позицията на Република България по Тракийския въпрос?

Въпросите задава Любомир Шопов, който е дипломат от кариерата. Посланик. Кадрови служител на българското външно-политическо разузнаване. Автор е на книгите „Отдел „Трети“ (2012 г.), „Геноцид“ (2014 г.) и „Турският въпрос и държавната сигурност“ (2016 г.) Член е на Асоциацията на разузнавачите от запаса и на Национална асоциация „Сигурност“.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тая дъни от простотия

    124 5 Отговор
    Основният въпрос е КОЛКО СТЕ ПРОСТА Г-ЖО КАРАЯНЧЕВА , отговорът е БЕЗКРАЙНО.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Караянчева

    76 3 Отговор
    Къде беше тая Мала Азия бе?
  • 4 Не е честно

    112 2 Отговор
    Да се задават толкова сложни въпроси на една стругарка.Можеше нещо по-лесно.Например къде е Пекин.Все пак е острието на ГЕРБ.
  • 5 Последния софиянец

    90 2 Отговор
    Намерили кого да питат. Един от многото бушони.
  • 6 За тая

    64 1 Отговор
    Се говори че като се натаралянка , много обичала да прокарва тръби на млади мъже

    Коментиран от #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 три

    45 1 Отговор
    Как е ключицата? Едно возене на Ми-8?
  • 9 Кой68

    49 1 Отговор
    Когато си исторически и религиозно неук,да му се обяснява е излишно каквото и да било......Само като се сетя за бившия областен на Пк ми става зле.Нищо чудно че ни се подиграват в Европа.
  • 10 АБРИВИАТУРА

    48 0 Отговор
    Ей сега PR-ите ще измислят нещо от рода на „глупавият задава толкова въпроси на колкото умният не може да отговори” и готово.Партията майка е пълна с интилигенти.

    Коментиран от #25

  • 11 222222

    66 1 Отговор
    Жената е с ограничен мисловен ресурс, не разбира какво и говорите.
  • 12 Монтерей

    53 1 Отговор
    Караянчева? Още една ГЕРБерска паДка за отстрелване. Списъците вече са готови.
  • 13 Ангел

    9 32 Отговор
    Аз пък имам въпрос към другаря Шопов. След толкова книги и публикации на тема ,,бежанци от източна тракия и беломорието” можели да ми отговори защо 30 години не съм чул и една дума за земите в Добруджа, които са отнети от хората и преотстъпени на Румъния, а тези земи трабва да бъдат платени от българската държава.

    Коментиран от #19

  • 14 тоя с катъра

    44 1 Отговор
    Нямам думи и за тази подложка, ама какво ли се учудвате, погледнете столичната подложка- повишението на данъците на газовите автомобили най-голямо!!!! Тя щото е загрижена за екологията..... За да изпъкне простотията и гьонсуратлъка и , ще кажа , че в западноевропейските страни колите на газ се третират като евро 6... Ама на Белчин-ка така са и наредили!!!!!
  • 15 слаботоков

    29 0 Отговор

    До коментар #6 от "За тая":

    Смисъл..???да надува дудуци или да свири на флейти!???

    Коментиран от #18

  • 16 Гоуст

    27 0 Отговор
    Е ти не знаеш ли коя е Караянчева, та питаш и да чакаш отговор, пък камо ли действия? Осъзнайте се и не се хабете да питате и молите
  • 17 Мордекай

    4 47 Отговор
    Колко сте смешни в стремежа си да мятате кофите с лайна. От на баба си задника вадите някакви несвързани простотии , вие ограничените и уж постоянно притискани медии в стремежа си да осерете всичко което е ГЕРБ. Будите съжаление в яловите си напъни да направите от бялото черно , няма кой да ви се върже на постните ви интриги. Смешници недоклатени
  • 18 Не бе брат

    17 0 Отговор

    До коментар #15 от "слаботоков":

    Чувал съм че е нещо като акционер в завод "Напорни тръби-Русе" нищо повече не знам
  • 19 Генерал

    17 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ангел":

    Какво искаш да чуеш за земите в Добруджа? В която е живеело българско население още от времето на нахлуването на Аспарух в тези земи и основаването на Първата българска държава ли?!
    Или, че след Освобождението Южна Добруджа остава в пределите на България, а северната част става румънска територия, която да компенсира откъснатата от Румъния Бесарабска област. Това изкуствено разпокъсва българската земя и българското население, защото тази област никога не е принадлежала на Румъния - нито географски, нито етнически, нито исторически.
    През 1913 г. се подписва Букурещкия мирен договор - единият от двата договора, с които се слага краят на Втората Балканска война. Според него Южна Добруджа също преминава в румънско владение. Така всички села и градове на североизток от линията Тутракан – Кранево (тогава Екрене), се превръщат в румънска земя. За да затвърди позициите си, Румъния населва в тези новопридобити територии почти 100 000 румънци.
    А нещо за "Румънските зверства и жестокости над българите в Добруджа през август и септември 1916 г." да си чувал??
  • 20 стил няма акъл няма пост има

    19 0 Отговор
    С какво се е навлякла тая селяндурка ?!

    Коментиран от #23

  • 21 Аз пък

    5 16 Отговор
    питам БИВШИЯ топ-разузнавач, дипломат от кариерата,завършил най-вероятно по партийна линия АОНСО или в Москва, какво точно е направил той и нему-подобните червени мекерета от ДС за дългите години, когато ТЕ бяха държавата, по тези фундаментални за нацията въпроси. Като даде отговор, тогава може да пита!
  • 22 бубубубуб

    20 0 Отговор
    Ще печем ли пекинска патица за НГ, само питам?
  • 23 ХУ Ю

    10 0 Отговор

    До коментар #20 от "стил няма акъл няма пост има":

    С БАБИНИЯ СИ ЧЕИЗ ,С КАКВО ТО РАСЛОТО ПО ЧУКАРИ ...КВО ДА ЧАКАШ
  • 24 зоро

    8 0 Отговор
    отговорът е каквото каже ББ
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 onq s konq

    4 0 Отговор
    Чудя се тая шматка до кога ще прокламира ниска колтура и високо самочувствие. Двете дарби вървят заедно.
  • 27 Видя се

    1 0 Отговор
    че ние сме си виновни! Избираме такива неуки хора да ни управляват, а после им се сърдим, че били прости, крадливи, невъзпитани и т.н.