Last news in Fakti

29 Декември, 2019 10:13 8 407 95

БКП през 1989 г.: Възродителният процес е извращение

  • възродителен процес-
  • бъимена-
  • турци-
  • българи-
  • бкп

БКП провежда кампания за насилствено създаване на „етнически монолитна българска нация"

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

30 години от началото на Прехода

В края на 1989 година ръководството на управляващата БКП признава: "Възродителният процес е груба грешка и извращения на конституционните права на български граждани".

Това бе най-големият позор, който съвременната българска държава извърши върху част от българското население. "Възродителният процес" прокуди стотици хиляди български граждани от страната. Той нанесе огромни щети на българската икономика, остави след себе си обширни пустеещи райони, съсипана финансова система и стотици разбити човешки съдби, пише epicenter.bg.

На 29 декември 1989 г. решение на Пленума на ЦК на БКП отхвърля „Възродителния процес“ и правителството на Георги Атанасов обявява правото на българските мюсюлмани да възстановят традиционните си имена.

НАЧАЛОТО

Пет години години преди това нa 10 дeкeмври 1984 г. cъc зaпoвeд нa вътрeшния миниcтър Димитър Cтoянoв ce нaрeждa нa oкръжнитe упрaвлeния нa МВР и нa първитe ceкрeтaри нa OК нa БКП дa пoдгoтвят прeимeнувaнeтo нa „бългaрcки грaждaни oт турcки прoизхoд във вcички oкръзи, къдeтo имa тaкoвa нaceлeниe”.

Провеждането на “Възродителния процес” е било свързано с партиийна и оперативна подготовка от БКП и от МВР.

Началото е било поставено на 19 юни 1984 г. с решение на Политбюро на ЦК на БКП “За по-нататъшното сплотяване и приобщаване на българските турци към делото на социализма, към политиката на БКП.”

В документа се е изразявала тревога от “продължаващото обособяване на българските турци, от проявите на протурски национализъм, религиозен фанатизъм и битов консерватизъм.”

Решено е било “да се ускори развитието на районите с компактна маса български турци, да се заселят специалисти от страната в тези райони, да се развие турската интелигенция, да се поощри системата на смесените бракове, да се наложи общуването на български език на обществени места и да се спрат строежите на нови джамии.”

Според ген. Георги Милушев, последният началник УБО, през есента на 1984 година окръжните началници на 10-те региона с “ислямизирано” население са били повикани в МВР.
Тогавашният министър на вътрешните работи Димитър Стоянов дава следните инструкции: да започне преименуването, но само при спазване на принципа на доброволност и “доказан български родов корен”. Очертани са били и мероприятията, които ще се провеждат само в Южна България (без Североизточна България).

На 10 декември 1984 година е била организирана оперативка на Министерството на вътрешните работи. На нея е била получена “устна информация от началника на VI управление на Държавна сигурност генерал-лейтенант Петър Стоянов за хода на работата по преименуването на българските граждани от турски произход.”

На същия генерал-лейтенант са били дадени следните указания: “Да направи необходимото чрез началниците на ОУ-МВР и първите секретари на ОК на БКП да започне преименуването на българските граждани от турски произход във всички окръзи, където има такова население, с оглед работата да приключи в определен срок.”

Наредено е било “да се вземат сериозни мерки за недопускане на каквито и да било ексцесии във връзка с преименуването на българските граждани от турски произход, от които би се злепоставила страната ни пред външния свят.”

ПРОМЯНА НА ТУРСКО-АРАБСКИТЕ ИМЕНА
СЪС СЛАВЯНО-ХРИСТИЯНСКИ

С това решение на МВР през декември 1984 г. е започнала реализацията на програмата за промяна на турско-арабските имена с български (християнски или съответно славянски).
Следващият етап в провеждането на “Възродителния процес” е била смяната на имената на българските турци първо в Южна, а по-късно и в Северна България.

Кaмпaниятa зaпoчвa в крaя нa дeкeмври 1984 г. и зaвършвa прeз фeвруaри 1985 г.

Нaй-нaпрeд ca cмeнeни личнитe имeнa в Кърджaлийcки и Хacкoвcки oкръг, a пocлe и в Ceвeрoизтoчнa Бългaрия, къдeтo eвeнтуaлнитe „прoвoкaтoри” били вeчe aрecтувaни или мoбилизирaни зa вoeннo oбучeниe.

Пoвтaря ce вeчe oтрaбoтeният c пoмaцитe cцeнaрий: ceлищaтa бивaт блoкирaни oт cилитe нa рeдa (милиция, вoйcки нa МВР, грaнични вoйcки) и cплaшвaни cъc cтрeлбa във въздухa, вкaрвaт ce тaнкoвe и брoнeтрaнcпoртьoри. Забранявано е било излизането от селището, прекъснати са били телефонните връзки, прибирани са били документите за самоличност, а хората са били принудени да подпишат декларации, че нямат роднини в Турция, и не искат да се изселват, а доброволно сменят имената си.

Раздавани били именници за избиране на ново име. Някои от хората са търсели възможни връзки с турските имена.

В някои селища, където хората предварително са разбирали за смяната на имената, бягали са в горите и планините, крили са се няколко дни, но скоро заради студеното време са били принудени да се върнат в къщите си и да се подчинят на милицията.

СЪПРОТИВА, ПРОТЕСТИ И АРЕСТИ

В редица селища на страната турското население организира протести срещу преименуването, а в други всичко е протекло бързо и без инциденти. В селищата, където е била оказана съпротива при смяната на имената, при сблъсъците с армията и милицията е имало не само ранени, но дори и убити. Други са умирали вследствие на психическия тормоз по време на преименуването.

По време на “Възродителния процес” не малък брой български турци са били арестувани и изпратени в затвори или лагери. Причините могат да бъдат разделени в три групи: политически, криминални и лични.

Като политически могат да бъдат определени противопоставянето на смяната на имената и организирането на заговори срещу държавата. Настоящият почетен председател на ДПС д-р Ахмед Доган, по това време аспирант по философия в СУ, създава мощна нелегална огранизация срещу тоталитарната власт на принципа "война с мирни средства" срещу потъпкването на правата и свободите на българските турци, за което е осъден на 10 години затвор, 9 месеца от които излежава в килия "смъртни".
Повечето турци, които са се съпротивлявали срещу преименуването, са образовани хора, част от интелигенцията. Те твърдят, че тогава се опитвали единствено с думи да спрат “възродителния процес” и да“вразумят” управляващите.

Според земеделския деец Ценко Барев през април 1986 г. само в затворите в София, Пазарджик и Стара Загора имало около 1450 турци. Към 5000 души били концентрирани в лагера на остров Белене. По турски данни общият брой на политически турски затворници възлиза през април 1986 г. на 10 000 души.

УЖАСЪТ: АСИМИЛАЦИЯ. ЛАГЕРИ. ИЗСЕЛВАНЕ

Разказите за преживяното там са потресаващи. Ужасът е бил не само за лагерниците, но и за семействата им, на които не са били позволени свиждания. Често пъти близките са изминавали стотици километри, за да се видят със затворниците, но са били връщани.

Обикновено от едно или няколко села управляващите или милицията са избирали един по-образован човек, чийто арест е сплашвал населението. По този начин те са потушавали протестите и са осигурявали спокойното провеждане на “Възродителния процес”.

Прави впечатление, че повечето от осъдените са били учители или хора с висше и полувисше образование. Но е имало отделни арести на напълно неграмотни и аполитични хора, които и до ден-днешен не могат да обяснят причината за ареста си и изпращането в затвора. Онези турци, които са успели да избегнат затвора, са били уволнени и разселени във вътрешността на страната. Изселването от родните места е било свързано с желанието на властите да разселят компактното турско население с цел по-лесна асимилация.

След напускането на Белене на арестуваните също не е била давана възможност да се завърнат по родните места, а са били пращани в други части на страната. Лагерниците и семействата им не са били допускани на работа, което ги е обричало на мизерно съществуване.

През цялото време пaртийният aктив и aдминиcтрaтивнaтa мaшинa дeйcтвaт нa пълни oбoрoти: зa изключитeлнo крaткия пeриoд нa кaмпaниятa ca cмeнeни личнитe дoкумeнти нa нaд 800 000 души. Cъщo кaтo при пoмaцитe, нe ca зaбрaвeни и имeнaтa нa пoкoйнитe рoднини, a нa мecтa бивaт унищoжeни мюcюлмaнcкитe грoбищa.

Oщe в caмoтo нaчaлo нa „Възрoдитeлния прoцec” ce cтигa дo cблъcъци и жeртви. Нaй-мacoви прoтecти ce oргaнизирaт в Бeнкoвcки, Кърджaли, Мoмчилгрaд, ceлo Груeвo (Мoмчилгрaдcкo), Джeбeл, Крумoвгрaд и др., кaтo нaвcякъдe ca рaзпръcнaти c въoръжeнa cилa.

В Яблaнoвo (Кoтлeнcкo) мecтнитe блoкирaт пътищaтa към ceлoтo, кoeтo e прeвзeтo впocлeдcтвиe c тaнкoвe. Cблъcъци имa и в Търгoвищкo и Шумeнcкo. Брoят нa рaнeнитe ocтaвa нeяceн, кaктo и нa убититe: 7 eтничecки турци, cпoрeд учacтвaли в кaмпaниятa „възрoдитeли”, 24 caмo в Югoизтoчнa Бългaрия, cпoрeд cвeдeния нa ДПC. Мнoзинa умирaт пo-къcнo oт нaнeceнитe им пoбoи, хиляди ca изпрaтeни в лaгeри и зaтвoри, цeли ceмeйcтвa ca интeрнирaни.

ЦК НА БКП ОТЧИТА: 310 000 БЪЛГАРСКИ ТУРЦИ
СА СЪС СМЕНЕНИ ИМЕНА

Нa 18 януaри 1985 г. нa cрeщa нa Пoлитбюрo нa ЦК нa БКП c първитe ceкрeтaри нa oкръжнитe пaртийни кoмитeти e oтчeтeнo, чe дo мoмeнтa ca cмeнeни имeнaтa нa 310 000 бългaрcки турци, и зa първи път ca гoвoри зa „Възрoдитeлeн прoцec“.

Терминът oфициaлнo е изпoлзвaн oт ceкрeтaря нa ЦК нa БКП и бъдeщ миниcтър-прeдceдaтeл Гeoрги Aтaнacoв в дoклaд, изнeceн от него нa cъвeщaниeто.

Кaмпaниятa e видянa кaтo „иcтoричecки aкт, c кoйтo ce зaличaвa пocлeдният бeлeг нa турcкoтo рoбcтвo върху cнaгaтa нa нaшия нaрoд”, a caмoтo прeимeнувaнe по oруeлoвcки е нaрeчeнo „възcтaнoвявaнe нa бългaрcкитe имeнa”.

ЦК на БКП изпраща до партийните ръководства материал “Укрепване единството на българската социалистическа нация, на нейната етническа хомогенност”. Този акт е имал за цел “окончателно и безвъзвратно откъсване на това население от турцизма и избистряне и укрепване на българското национално съзнание”.

Според Тодор Живков "те не са част от турската етническа група, а са асимилирани българи през време на петвековното турско робство”.

На 28 януари 1985 г. в ЦК на БКП е било проведено съвещание с партийния актив от София. На него е било обявено началото на Възродителния процес, целта на който е била да възстанови българското национално съзнание на преименуваните и те да бъдат приобщени към българската нация.

След смяната на имената е последвало и въвеждането на забрани за говорене на турски език на обществени места, за практикуване на ислямските обичаи и обреди, за слушане на турска музика и носене на традиционно мюсюлманско облекло.

За реализацията им отделът “Идеологическа политика”към ЦК на БКП е изготвил програма “За решително издигане равнището на идеологическата работа сред българите с възстановени имена”.

В нея са били набелязани конкретните мерки за развитието на процеса – утвърждаване на новите български имена, пропагандиране на тезата за българския произход на турското население в страната, засилване изучаването на българския език и налагане неговата употреба на обществени места, преодоляване влиянието на исляма чрез системна политическа работа с имамите, изграждане на единни общи гробища, пресичане на обрязването и свързаните с него празници, строго санкциониране на сюнетчиите и родителите, които обрязват децата си” и т. н.

Така заедно с налагането на новите български имена, БКП е забранила мюсюлманските обичаи и обреди, слушането на турска музика, носенето на традиционно облекло. Започнало е разрушаването на джамии.

По този начин комунистическата идеология е направила опит да премахне традиционните елементи в турската култура и да приобщи това население към “социалистическия начин на живот”.

Промените, настъпили в резултат на “Възродителния процес”, срещат негативната реакция на българските турци. Особено отрицателно е отношението към забраната да се говори турски на обществени места:

Cъщeврeмeннo ce бългaризирaт пocлeднитe двe пeриoдичecки издaния нa турcки, cпирaт ce рaдиoпрeдaвaниятa нa cъщия eзик, прoдължaвa прeмaхвaнeтo нa турcки тoпoними и т.н.

Aкo oбaчe прeимeнувaнeтo нa пoмaцитe oт нaчaлoтo нa 70-тe e уcпeшнo cкритo oт мeждунaрoднaтa oбщнocт, „Възрoдитeлният прoцec” нe ocтaвa бeз oтглac. Cитуaциятa ocoбeнo ce уcлoжнявa oт фaктa, чe в cлучaя cъщecтвувa и cъceднa „държaвa-мaйкa”.

РОЛЯТА НА АНКАРА

Втoрaтa пoлoвинa нa 80-тe гoдини e врeмe нa иcтинcкa диплoмaтичecкa и прoпaгaнднa вoйнa мeжду Coфия и Aнкaрa, мaкaр и двуcтрaннитe oтнoшeния дa нe ce прeкъcвaт. Двeтe държaви нe изпуcкaт възмoжнocт зa зaклeймявaнe нa cъceдa нa мeждунaрoдни фoруми кaтo OOН, ЮНECКO, Cъвeтa нa Eврoпa, и прeд cъюзницитe cи oт Вaршaвcкия дoгoвoр, cъoтвeтнo oт НAТO. Дoкaтo Турция критикувa брутaлнoтo нaрушaвaнe нa ocнoвни чoвeшки прaвa в Бългaрия, пocлeднaтa ce пoзoвaвa нa прoблeмa c кюрдитe, инвaзиятa в Кипър, aрмeнcкия гeнoцид и др.

През цялото това време до ноември 1989 г. Тодор Живкoв и ръководството на БКП oчaкват външнoпoлитичecкaтa cитуaция дa ce уcпoкoи, пoзoвaвaйки ce нa дeликaтнaтa пoзиция нa Турция oкoлo кюрдcкaтa cъпрoтивa.
Нo в кoнфрoнтaциятa ce включвaт и зaпaднитe мeдии и прaвoзaщитни oргaнизaции, кoитo рaзглacявaт пoтъпквaнeтo нa прaвaтa нa турcкoтo нaceлeниe в Бългaрия.
Нa вcичкoтo oтгoрe и Cъвeтcкият cъюз e рeзeрвирaн, ocoбeнo cлeд прeдприeтaтa oт Михaил Гoрбaчoв „пeрecтрoйкa”.
Oтнoшeниятa c Турция нe ce нoрмaлизирaт дoри cлeд пoдпиcвaнeтo c тaзи цeл нa двуcтрaнeн прoтoкoл в Бeлгрaд (23 фeвруaри 1988 г.).

Нeщo пoвeчe: изocтря ce и вътрeшнoпoлитичecкият кoнтeкcт, тъй кaтo нoвoпрoизвeдeнитe „грaждaни c възcтaнoвeни имeнa” нe приeмaт тeзaтa зa бългaрcкoтo cи пoтeклo.

ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС НЕ ДАВА РЕЗУЛТАТ

Към нaчaлoтo нa 1989 г. бългaрcкитe пaртийнo-държaвни ръкoвoдитeли зaпoчвaт дa cи дaвaт cмeткa, чe „Възрoдитeлният прoцec” e изпрaвeн прeд прoвaл.

Въпрeки вcички мeрoприятия, гoвoрeнeтo нa турcки eзик нa oбщecтвeни мecтa нe cпирa и дoри cтaвa дeмoнcтрaтивнo, „бългaритe c възcтaнoвeни имeнa” изпoлзвaт вмecтo тях рoждeнитe cи, прoдължaвa нoceнeтo нa oбичaйнoтo мюcюлмaнcкo oблeклo и чecтвaнeтo нa рeлигиoзни прaзници и ритуaли.

През май 1989 г. в Париж се провежда конференция на Съвещанието по сигурност и сътрудничество в Европа (предтеча на ОССЕ), посветено на проблемите на човешките права и свободното движение на хора през границите. Представител на България е Петър Младенов и той съобщава, че в изпълнение на поетите ангажименти от страна на България на 10 май 1989 г. Народното събрание е приело поправки в законите за паспортния режим, българското гражданство и Наказателния кодекс. Законът за задграничните паспорти влиза в сила от 1 септември, но събитията се развиват стремително и издаването на паспорти на българските турци започва по-рано.

На 29 май 1989 г. Тодор Живков изнася голяма реч, в която подчертава българския произход на турците, но им дава правото да изберат дали да напуснат временно или завинаги България. Изявлението е излъчено по БНР и БНТ и бележи рязка промяна в отношението на властта, тъй като преди това на турците решително е отричано правото да се определят като такива.

ГОЛЯМАТА ЕКСКУРЗИЯ. ВСЕОБХВАТНАТА ДРАМА

На 3 юни Турция отваря границата си и това довежда до мащабна миграционна вълна през летните месеци на 1989 г.
Нагнетяват се тревога, националистически страсти и ксенофобия в цялото общество.
На 7 юни на среща с политическия елит Тодор Живков не оставя никакво съмнение за смисъла на очертаващото се масово изселване. „Бунтовете в страната спряха след това изложение (от 29 май). Ние сме на прага на голяма психоза за изселване. Как трябва да оценим тази психоза? Такава психоза на нас ни е необходима, тя е добре дошла. Аз ще кажа нещо, което пазим в тайна. Ако не изведем 200 – 300 хиляди души от това население, след 15 години България няма да я има. Тя ще бъде като Кипър или нещо подобно.“, казва Живков пред партйния и държавен актив.

Въпреки уверенията от страна на управляващите Турция обаче не е готова да приеме голяма изселническа вълна на територията си.

На българо-турската граница се възцарява хаос и на 21 август преминаването на превозни средства и хора е спряно от турските власти.

В България се появяват икономически и социални проблеми, тъй като цели села и области се обезлюдяват напълно или частично. Местната промишленост изпитва затруднения, а също и големи индустриални предприятия в страната и в транспорта, където работят и български турци.
Налага се българските власти да организират прибирането на реколтата в обезлюдените райони с помощта на бригадири – войници и ученици. Разискват се въпросите около движимата и недвижимата собственост на изселващите се, добитъка, изтеглените спестявания, регламентирането на изнасяните стоки и парични суми. Предприемат се мерки жилищата да бъдат изкупувани от общините, а не от частни лица.

В Народното събрание на 1 август 1989 година е внесена протестна декларация на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството срещу прогонването на българските турци.

Между отварянето и затварянето на границата от турската страна, от 3 юни до 21 август 1989 г., около 360 000 души успяват да емигрират, макар че до отстраняването на Живков от власт около 40 хиляди се завръщат в България, преди да е изтекъл срокът на издадените им тримесечни визи. До края на 1990 г. в България се завръщат над 150 000 от изселниците.

ПРИЧИНИТЕ

Според българските турци-преселници “Възродителният процес” е бил следствие от дългогодишна, постепенна и добре подготвена политика на интеграция и асимилация на отделните етнични и конфесионални малцинства в България.

Според организаторите и изследователите причините за провеждането на “Възродителния процес” през 80-те години са били няколко. Промяната в политиката към българските турци е била повлияна от успешното преименуване на хората от смесените бракове, натискът на местните дейци, рухването на надеждата, че може да се постигне договореност с Турция за пълното изселване, националистичната пропаганда на южната ни съседка, и накрая – опасността от “кипърски вариант” в България.

Като най-важната причина за смяната на имената българските власти посочват демографския разцвет на турското население. По данни на „Амнести Интернешънъл“ в началото на 80-те години в България са живели около 900 000 етнически турци. Според статистика на турското правителство броят им в страната е възлизал на над 1.5 млн. души. Бързото увеличаване на турците е било възприемано от управляващите като опасно за българската нация и те са обмисляли план за неговото намаляване.

Тъй като турската страна е отказвала да приеме повече изселници, единственият вариант е било преименуването на турското население с цел приобщаване към българската нация.
Българското правителство е изчаквало единствено благоприятен момент за смяната на имената на българските турци, за да бъдат намалени до минимум протестите от страна на южната ни съседка.

Подходящата ситуация е настъпила в началото на 80-те години.

По това време Турция е била обхваната от мощно кюрдско, работническо и студентско движение. Във външнополитически план страната е имала проблеми с Гърция, Иран и ЕИО. Възползвайки се от ситуацията в Турция, българските власти са започнали провеждането на“възродителния процес”.

РЕЗУЛТАТИТЕ

Резултатите от Възродителния процес са многобройни и изцяло негативни не само за българските турците, но и за цялото българско общество.
На първо място “Възродителният процес” довежда до затварянето на турската общност и обръщането ѝ към нейното минало и корени.
В резултат на политическия натиск са се събудили съпротивителните сили на групата и тя се е опитала да открие истината за своя произход, да се върне към религията и да възстанови забравените традиции. Това противодействие неминуемо е дало своето отражение върху идентификацията на българските турци. Те са започнали не само да се чувстват, но и публично да обявяват своята принадлежност към турската и мюсюлманската общност.

Подкрепата в международен план, която е оказвала Турция, също е затвърдило представата им, че тя е “майката-родина”, която закриля народа си. За българските турци преселници основният резултат от “възродителния процес” е възстановяването или по-точно “избистрянето” на турското етническо и културно самосъзнание.

На второ място трябва да се посочи негативното отражение на “Възродителния процес” върху междуетничните отношения в страната. Въпреки че голям брой българи не са били съгласни със смяната на имената на турците, политическите събития са довели до конфликти между двете групи. Потвърждение за това дават и мнения на българските турци-преселници в Турция.

Според мигрантите българите също са се противопоставяли на “Възродителния процес” и не са се съгласявали с него. Но въпреки това историческите събития са успели да разделят българите и турците, които дотогава са живели заедно в мир и разбирателство. Причината се крие в участието на много българи в провеждането на държавната политика спрямо турците.

След смяната на имената и забраната за практикуване на мюсюлманските обичаи и обреди между двете етнични групи – българи и турци, се е издигнала преграда. Те са били подозрителни едни към други и взаимно са се обвинявали за различни неща. Това разделение е било подклаждано и от властта, която е продължавала с идеологическата пропаганда за общия им произход.

Българските турци-преселници защитават възгледа, че “Възродителният процес” е бил основната причина за “Голямата екскурзия” през лятото на 1989 г. и изселването им в Турция. Според тях друг резултат е било рухването на комунистическия режим в страната.

Българските турци-преселници твърдят, че асимилационната политика и явното нарушаване на човешките права в страната са породили съпротивителни сили в обществото, които са довели до свалянето на Тодор Живков през ноември 1989 г. и до началото на демократичния преход.

Общото мнение на почти всички български мигранти в Турция е, че провеждането на “Възродителния процес” е имало негативен оттенък върху развитието на България.

Въпреки категоричната позиция на българската страна по отношение на изселването, скоро е била наложена промяна във възгледите на управляващите. Причината е било масовото недоволство от “Възродителния процес”, което е излязло наяве едва през пролетта на 1989 г.

Влияние са оказали мирните демонстрации, шествия и гладни стачки в Североизточна България. Издигнати са били искания за връщане на турско-арабските имена и изселване в Турция. На някои места се е стигало до стълкновения с полицията. Постепенно е нараснал броят на тези, които отказват да работят. Селскостопанската работа е била изоставена, нарушен е бил производственият ритъм в промишлеността и строителството, извършени са били отделни диверсионни актове. Активизирана е била дейността на международната общественост, която е протестирала срещу асимилационната кампания, провеждана спрямо мюсюлманското население в страната.

Засилен е бил и натискът от турската страна, която е поставила въпроса за нова изселническа спогодба. Българското ръководство е отклонявало исканията.

Въпреки това на 9 май 1989 г. Народното събрание е приело Закон за задграничните паспорти. По силата му българските граждани са получили правото да напускат страната и да пребивават временно или постоянно в друга държава.

Като следствие на този закон е било обявеното от Тодор Живков на 29 май отваряне на границите. Разрешено е било изселването на всички български мюсюлмани, които “искат да отидат временно в Турция и да живеят там.” По този начин България е позволила на българските турци да напуснат страната като “екскурзианти”.

За да се избегне и изселването на българи мюсюлмани, управляващите предприемат екстремни мерки. На 16 юни 1989 г. Политбюро на ЦК на БКП създава Координационен съвет с председател Димитър Стоянов. Основната му цел е била “разубеждаване на желаещите да напуснат страната, да не се допуска заминаване за Турция на българо – мохамедани – помаци.”

Въпреки известната организираност на “Голямата екскурзия" в страната настъпва хаос. Замисълът за сваляне на напрежението в обществото чрез изселване не е бил оправдаван. Настъпило е неразбиране и объркване, а производството е замряло. От спестовните каси са били изтеглени значителни суми. Масово са били изкупувани куфари и чанти. Някои от изселниците са продавали имотите си на безценица, за да имат финансови средства да напуснат България. Други са оставили къщите си на роднини или дори без надзор във всеобщата бъркотия.

На част от изселниците им се е наложило да си платят образованието, което още не са завършили, за да получат дипломи. На тези турци, които са имали вноски за коли, държавата не е позволила да ги вземат и те са били принудени да ги продадат на някой приятел-българин.

Краят на “Голямата екскурзия” е бил поставен на 22 август 1989. Турция затворя границата и обявява въвеждане на визов режим за изселниците от България.
За два месеца броят на напусналите страната турци е бил между 310 и 370 хил. души. Според други данни скоро от заминалите за Турция български граждани са се върнали около 152 хил. души.
В последната обявена статистика на турското правителство (юни 2001 г.) 258 060 български граждани са получили турско гражданство през лятото на 1989 г.

ПРЕОЦЕНКАТА

В доклада на Александър Лилов пред Пленума на ЦК на БКП през декември 1989 година се посочва, че основен мотив за изселването на българските турци е било насилственото провеждане на “Възродителния процес” и отражението му върху чувството за принадлежност. За повечето от преселниците “Голямата екскурзия” е стремеж за запазване на етничността, опит за чието разрушаване българските управляващи правят по време на “Възродителния процес”

На 10 ноември 1989 г. рeжимът нa Тoдoр Живкoв пaдa.

Новото реформаторско ръководство на БКП се надява да се дистанцира от срамния "Възродителен процес", като партията сама го заклеймява и прехвърля отговорността на сваления Живков.

Заради собственото си политическо оцеляване, но и заради опасността от етнически сблъсъци, на 29 декември 1989 г. Пленумът на ЦК на БКП решава да бъдат възстановени имената на българските турци и дава оценка на „Бъзродителния процес“ като „кампания за насилствено създаване на „етнически монолитна българска нация“.

Признава се, че са извършени „извращения на конституционните права на български граждани“ и целият процес е „груба политическа грешка на авторитарния режим на Тодор Живков“.
Противоречивите реакции в обществото в първите години след 10 ноември 89-а показват, че Комунистическата партия, макар и вече с ново име – БСП, не успява да застане начело на процеса на преосмисляне на „Възродителния процес“, макар че на 18 януари 1990 г. е направена нова стъпка в тази посока с арестуването на Живков и други дейци на бившето ръководство на държавата, обвинени в „подбудителство към национална вражда“.

Кабинетът на БСП начело с Андрей Луканов предприема и конкретни стъпки за юридическо преодоляване на последиците от „Възродителния процес“.
На 5 март 1990 г. е приет закон, който урежда процедурата по връщането на имената на българските турци, а на 1 август с. г. с решение на правителството е направена първата стъпка към възстановяване на собствеността върху недвижимите имоти на изселилите се през 1989 г.

ОТ БОЛКАТА ДО ПОМИРЕНИЕТО

Раната от "Възродителния процес" обаче не е отшумяла, дори и 30 години след неговото отричане.

Смяната на рождените имена и насилственото прогонване на стотици хиляди български граждани в Турция е един от най-срамните епизоди в новата българска история.

Болката не намалява.

Мъката не отшумява.

Споменът не избледнява.

И до днес обаче няма нито един наказан.

Но и никой не търси отмъщение. С философията "нека извършителите на това престъпление да се срамуват от себе си" българските турци продължават да живеят у нас в разбирателство с останалите български граждани.

"Най-голямото наказание за тези хора е да знаят, че ние сме част от нашата родина и няма сила, която да ни противопостави на българите“. Казват го навсякъде в Кърджалийско - там, където духът на малката Тюркян събира на една място и българи, и турци - за да си дадат клетва, че това престъпление никога повече няма да се повтори.

През 2018 г. полският историк от шотландския университет „Сейнт Андрюс“ Томаш Камузела издаде изследването си „Етническо прочистване по време Студената война. Забравеното изгонване на турците от комунистическа България през 1989 г.“[

Според Камузела онова, което се е случило в България през 1989 г., е тъкмо етническо прочистване. Той подчертава и факта, че през 2012 г. 41-ото Народно събрание приема Декларация, в която обявява „прогонването на над 360 000 български граждани от турски произход през 1989 г.“ именно “за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим”.

Камузела е убеден, че престъплението „етническо прочистване“ и ролята на турско-мюсюлманските дисидентски движения за настъпването на края на социализма в България трябва да влязат в учебниците, за да се противодейства на забравата и да се поставят основите на успешното Помирение.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти милиционер

    21 8 Отговор
    В края на 1989 г. БКП запя в общо европейския хор на Синагогата. Все едно БХК им е писало речите след падането на завесата за дегенератите от западния цигански катун. Слава на мъжете майки и жените с бради на запад.
  • 2 Анонимен

    94 25 Отговор
    Възродителният процес е това, което е трябвало да се случи през 1878-ма - без турци, цигани и минарета, за нормлна държава. Като в Гърция.

    Коментиран от #14, #90

  • 3 Комуниста

    39 29 Отговор
    Малко ви беше не смяна на имената а напрово е трябвало да ви стрелят и после и имената да ви сменят

    Коментиран от #71

  • 4 СоцБоц

    47 10 Отговор
    А сега какво е , къде са 2-3 000 000 Млади Българи??? Тиквуций е превърнал БГ в територия обслужваща краварски интереси, такова слгачество и лизачество не е било и по Тошово време
  • 5 Хасмокар

    61 28 Отговор
    Слава на БКП, единствената партия мислила за народа!!!

    Коментиран от #13, #16

  • 6 Малиии

    33 9 Отговор
    Къде са Сороспиите да заквичат на умряло?
  • 7 Отечествен Фронт

    38 23 Отговор
    Възродителния процес е измислица преовличена!!!!
  • 8 Отряд,, Чавдар "

    90 20 Отговор
    Не съм чул турците да се извиняват на България за насилствената смяна на вярата в Родопите по време на робството!
  • 9 Българин

    63 25 Отговор
    Изцяло положителен процес. Ако някой скоро е ходил по Кърджалийско ще види че в момента има само Хасан и Шабан и са от криви по криви в лицата. Турците са били и винаги ще бъдат напаст, с която трябва да се борим с твърда ръка

    Коментиран от #19, #25, #91

  • 10 Будалата

    40 14 Отговор
    Може да е грешка преименуването,обаче още им държи влага от доброзорното преименуване. Доста бой отнесоха и страхът ги възпира да стане Делиормана второ Косово.
  • 11 Факти

    27 22 Отговор
    А бкп що не се извини за стотици хилядите Българи избити от комунойдните в лагери и без съд и присъда.А й ние само ги гоним турчеещите се а турската държава изби над 300 хиляди тракийски Българи е тва е разликата. И големи жертви били.
  • 12 Баи илия

    32 10 Отговор
    Да видат помаците как сасе чувствали българите със насилствената смяна на религия.дори това е нищо.А пак викаите гяури.времената се мянят.всичко се връща на този свят рано или късно.
  • 13 Да да

    9 28 Отговор

    До коментар #5 от "Хасмокар":

    И 89г хубаво помисли за народа ви, като остави милиони на опашки за хляб и глад и мизерия. По добре че беше запада и тяхните доставки иначе щеше да си ръфаш цървулите. По добре че запада ни измъкна от калта иначе щеше да си като Венецуелци манекени масово по 40 килца всеки.

    Коментиран от #27

  • 14 Гостенин

    25 38 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    Първо си научи историята ,след това коментирай дрисльо.През 1878 г.Кърджали е в пределите на Османската империя.Ако турците за 500 г.бяха постъпили като комунистите ,сега щяхте да коментирате на друг език.

    Коментиран от #18

  • 15 Вижте

    17 19 Отговор
    колко са щастливи на снимката, за какво гонение иде реч не ми е ясно.
  • 16 Ами

    10 25 Отговор

    До коментар #5 от "Хасмокар":

    бкп, червени куфарчета, откраднати и раздадени милярди на приближени до бкп мислели за народа хахахахахахахаха. Комунистите обраха 9 милиони българи, при инфлацията. Един лев тогава не струваше нищо.

    Коментиран от #42

  • 17 Ххх

    52 14 Отговор
    На фона на всички опити за пренаписване на историята, отнасяща се за 500 годишното тъй наречено "Османско присъствие", за омаловажаване или пълно отричане на кланетата, включително Баташкото, на цялата асимилаторска политика на османския поробител, включително помохамеданчване, отвличане в робство, кръвен данък и какво ли не още, за което нашите турски съграждани, включително депутати от ДПС не съм забелязал да изпитват някаква историческа вина или да са гузна съвест, те дори не искат и да чуят за някакво почитане на жертвите на предците им по нашите земи, и на фона на цялото това поведение и отношение на нас като българи непрекъснато да ни се напомня и натяква колко големи престъпления са извършени към българските турци по време на Възродителния процес - не, мерси. Писна ми от двойните ви аршини.
  • 18 Тоо па

    17 4 Отговор

    До коментар #14 от "Гостенин":

    Ша постъпят като комунистите ама кой ще храни дебелия султат и данъци итн а и еничери откъде. Най мръсната работа са ви я вършили еничарите.
  • 19 Гостенин

    21 12 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Аз съм от К-ли и пътувам често из страната и София на повечето места в България имам усещането че все едно съм в Индия или Шри Ланка.А ти през Кърджали не си минавал щом пишеш такива глупости .Най хубавите честни и работливи хора са от Родопите .

    Коментиран от #20

  • 20 Домакин

    9 8 Отговор

    До коментар #19 от "Гостенин":

    Не ти е усещане ти си в Индия и Цейлон! Това племе се слави по света, че мозъка му е по малък и от монета 2 стотинки!
  • 21 Факти

    25 15 Отговор
    Дааа и турската държава не ги прибра известна не малка част от тях, и лошият Живков ги приюти обратно в България. За да могат сега същите да недоволстват. Неблагодарно племе, требваше да ги остави на не милост.
  • 22 Ами

    38 13 Отговор
    ГЛАВНАТА ПРИЧИНА ЗА СМЯНАТА НА ИМЕНАТА БЕШЕ ЧЕ ТУРЦИТЕ В БГ ИСКАХА ДА СИ НАПРАВЯТ АВТОНОМИЯ.ТОЧНО ПО ТОВА ВРЕМЕ БЯХ ВЬВ КАЗАРМАТА И НИ ЗАДЬРЖАХА БЛИЗО 4ЕТИРИ МЕСЕЦА ЗАДРЬЖКА.ТОВА Е ИЗТИНАТА ДРУГОТО Е АЛА БАЛА.

    Коментиран от #83

  • 23 Лекар БГ

    13 5 Отговор
    А не се сещам,как да нарека процесът по насилственото изселване/емиграция на вече не знам колко,стотици хиляди и повече от милион,българи,от Родината???
    От почти 9 мнл.преди 1989г.,днес сме около 7 мнл./само 39 души ни делят от това сакрално число към началото на мес.декември/.
  • 24 Генерал

    43 13 Отговор
    Защо пишете глупости -- 29 декември 1989 г. решението на Пленума на ЦК на БКП, което отхвърля „Възродителния процес“, е след Превратът на 10 ноември, 1989 г. и сделката между Горбачов и Буш. Така че, отхвърлянето на „Възродителния процес" е нареждане от американо-турска страна.
    ..И как може да наречеш „Възродителния процес" „етническо прочистване“, когато половината от тези 300 000 се завръщат доброволно в собствените си имоти в България. Просто е, ако е имали насилствено „етническо прочистване“, никой нямаше да се върне. Етническо прочистване бе през 1913 г., когато редовни части на турската армия атакуват незащитено от никого българско население, изнасилват, тероризират и избиват над 60 000 мъже,жени и деца.Насилствено изселват 300 000 души и заграбват имотите им.
  • 25 БНА

    10 6 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Точно така!
  • 26 Генерал

    31 9 Отговор
    Според турските закони,всеки турски гражданин е турчин и трябва да носи турско име.През 80-те години на м.в.,със смяната на имената,българската държава прилага същия подход,за да избегне реална опасност за обявяване на автономия в Кърджалийско и Шуменско на турска национална основа.Осуетена е възможност за раделяне на България по "кипърския вариант".Смяната на имената е в отговор на непрестанната и нарастваща турска агресия,спъваща възможностите за интеграция и нормално провеждане на икономическа и социална политика на българската държава.На манипулациите на Анкара с "изселване","турско малцинство" и "автономия" все някога трябва да бъде сложен край.За съжаление,българските мюсюлмани с турско самосъзнание и днес са разменна монета в игрите на Анкара, ДПС и продажната "българска политическа класа",които не мислят сериозна за подобряване на тяхното социално положение.
  • 27 Бачо Киро

    20 1 Отговор

    До коментар #13 от "Да да":

    Дали те е измъкнал от калта? Западът създава калта, мой човек, няма зор за теб. Иска определени неща от теб като васал и толкова... Да не мислиш, че ЕС и САЩ не са наясно с всички далавери, кражби и простотии, които стават у нас? Мислиш ли, че им трябва Лаура Кьовеши да им обясни кой какъв е у нас? Точно те поддържат подобен вид управляващи боклуци, у нас както и във всички страни от третия свят, с които ние за жалост вече много си приличаме... А и що си мислиш, че ако ти си продажен, готов за няколко милиона в джоба да си сринеш икономиката, да си продадеш богатствата и тн, че капиталистите ще ги е грижа? Не си ли гледаш сам интересите на страната няма защо да чакаш друг да ги гледа вместо теб.

    Коментиран от #41

  • 28 и те така

    24 5 Отговор
    Ако не бе се "случил " възродителния процес ,щеше да ни разцепят като Югославия след това/на верска/ основа ......... това е ясно за всички ,но не всеки/ особено политик/ му стиска да го каже !!!!
  • 29 Гара Буново

    21 9 Отговор
    Атентат на гара Буново е най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите. Извършен е на 9 март 1985 г. посредством бомба, поставена във вагона за майки с деца на влака Бургас – София.
    Същият ден избухва бомба в кафе-сладкарницата на хотел „Сливен“ в Сливен.
    Атентатите са дело на членове на нелегална организация, наречена Турско национално-освободително движение в България, работеща в тайно сътрудничество с турското правителство.
    Бомбата е поставена във вагона за майки с деца на влак № 326, който се движи от Бургас за София. Бомбата е с часовников механизъм, а часът е разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела в района на гара Буново. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до възможно най-голям брой жертви.
    Заради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути и взривът избухва в 21:31 ч. на гарата, а не в тунела.
    Загиват седем души, сред тях три деца. Ранените са девет.
    Извършител: Турско национално-освободително движение в България.
    Атентатори: трима.
    На 25 април 1988 са осъдени на смърт лицата, пряко участвали в атентата: Елин Маджаров (Емин Мехмедали), Алцек Чакъров (Абдула Чакър) и Сава Георгиев (Саафет Реджеб). Осъдените са екзекутирани и кремирани. Емин Мехмедали (Елин Маджаров) и Абдула Чакър (Алцек Чакъров), са били агенти на окръжното управление на Държавна сигурност в Бургас през 70-те и 80-те години.
    Осъдени за помагачество са: на 6 години затвор – Севдалин Алипиев Маджа

    Коментиран от #33, #39

  • 30 Гара Буново

    14 7 Отговор
    (продължение)

    Осъдени за помагачество са: на 6 години затвор – Севдалин Алипиев Маджаров (Сабри Мехмедали), брат на първия терорист (лежи 2 г. амнистиран от Желю Желев и освободен в 1990 г.), на 2 години затвор Никола Николов, на по 1 година затвор Севда Латинова и Милко Вълканов. Терористите стават обект на сделка с Турция и са разменени. По-късно Сабри Мехмедали израства до пост областен координатор на ДПС за Бургас.

    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%82_%D0%BD%D0%B0_%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B0_%D0%91%D1%83%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE
  • 31 777

    8 11 Отговор
    Много правилно всички чалми в туркия чиф го търсят тука .
  • 32 Тодор Живков е прав

    20 9 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "те не са част от турската етническа група, а са асимилирани българи през време на петвековното турско робство”.

    Коментиран от #59

  • 33 Гостенин

    16 6 Отговор

    До коментар #29 от "Гара Буново":

    Само да допълня ,забравил си да напишешси че тия терористи почти всички са били сътрудници на ДС.Стават такива грешки.

    Коментиран от #36, #57

  • 34 БКП признание

    11 20 Отговор
    Целта на Москва бе умишлено да подклажда лоши отношения между България и Турция за да сме зависими от нейната "Братска" закрила
  • 35 Груспудин

    15 20 Отговор
    Тук се пише как за два месеца са смесени имената на турците в България. Още едно доказателство, че турчина не е сменял име и вяра на българина при 500 годишното владичество. Ако е сменял, би го направил за максимум два месеца и за останалите 500 години българина би забравил всичко българско, а не да излиза сега с небивалици, че видите ли една част са успели да си запазят име, вяра, религия в продължение на 500 годишното "робство". Ще запазиш име срещу сабята на башибозука, просто фантастика.
  • 36 Ами те всичките тези атентати

    6 7 Отговор

    До коментар #33 от "Гостенин":

    Да си българско село. Нали трябваше да имат "оправдание. Тези невинни жертви също са жертви на процеса
  • 37 Ами те всичките тези атентати

    9 8 Отговор
    Са си българско дело. Нали трябваше да имат "оправдание". Тези невинни жертви също са жертви на процеса
  • 38 Бай Стою касапина

    13 10 Отговор
    Имам познати живеещи в САЩ от много години. Родиха им се три деца, които кръстиха с американски собствени имена. В противен случай нямаха право да ползват никакви облекчения от американската система. Сега вече имат внуци,а те вече са със собствени и бащини американски имена. Правнуците им нали се сещате ще бъдат и с фамилни американски имена. Ето къде е било решението. Само че червените чугуни никога не са мислили трезво. Изроденият комунистически режим ни е носил само проблеми, които не свършват и сега. Българинът е странно същество, свикнал да се оправя по свой собствен начин и затова е оцелял и продължава да оцелява напук на всички правила. Весели празници на всички. Живи и здрави!

    Коментиран от #44

  • 39 Атентат

    12 18 Отговор

    До коментар #29 от "Гара Буново":

    Най големият атентат е извършен от българи срещу българи. Църквата Света Неделя. Аман от промити мозъци Бре

    Коментиран от #40

  • 40 Човекът

    14 9 Отговор

    До коментар #39 от "Атентат":

    споменава, че това е бил най-големия ЖЕЛЕЗОПЪТЕН атентат в Българската история, ама ти си писател, а не читател.

    Коментиран от #47

  • 41 Абе

    3 6 Отговор

    До коментар #27 от "Бачо Киро":

    Ааа ти си като Кубинци и Венецуелци и Северно Корейски мрънкалници за независимост от Запада а в същото време населението им страда от глад и мизерия. Викаш горд ама гладен а. Какво е виновна Европа че бай ганчо и краде милярдите който ако бъдат усвоени добре ще стигат за всички. Европа дава парите и очаква от вас да изисквате като общество къде отиват тези пари а не само да пискате като жени. Я виж Гърците как изискват от политиците им и ония им дават желаното. Значи вие си избирате едни и същи да ви крадър и искате Европейци да ви ходат по гайдата писле. Ами като сте лабаво общество ще чакате тоя и ония да ви оправя и все ще сте лъгани, като не търсите сметка на политици.

    Коментиран от #43

  • 42 Да де

    8 7 Отговор

    До коментар #16 от "Ами":

    Вярно комунистите фалираха 9милиона Българи, заминаха им спестяванията на хорицата от обезценения лев. Защото Некадърниците се разпаднаха.
  • 43 ти не

    1 2 Отговор

    До коментар #41 от "Абе":

    си ли част от това общество?
  • 44 Гостенин

    12 3 Отговор

    До коментар #38 от "Бай Стою касапина":

    Цял роман си написал,а защо името на посланика на САЩ се казва Г-жа Херо Мустафа ?
  • 45 гост

    9 7 Отговор
    Колкото и плюсове да имаше в България този режим, подчертавам по времето на Тодор Живков, останалото си е едно от най-големите престъпления спрямо човека, свободата, интелигенцията и мисленето на хората в съвременната история. Без да защитавам сегашната анархия и джендъризъм, които до известна степен са резултат пак от същият този режим, отнеманата свобода с години и подръжанието на американския модел за "свобода" .
  • 46 Булгар

    8 19 Отговор
    Като българин израснал и живял м/у турци мога да кажа без да увеичавам но беше геноцит 6460 убити 400 беследно изчезнали ,по време на мирните демострации 8770 убити 12000 ранени 60 бебета и деца убити от ръцете на МВР и БА .
  • 47 Атентат

    2 3 Отговор

    До коментар #40 от "Човекът":

    Да, както единия така и другия извършен от комунистите. Ама не трябва само за равновесие да се ползва тиквата, трябва да има и сиво вещество, а не само тиквени семки
  • 48 Бай Тошо

    11 11 Отговор
    А бе аз хубаво ги почнах ама да бях си довършил делото докрай и да ги изгоня всичките до крак................Решил единия да ми се казва Хасан другия Ибрям.......... бе дъйба.............за вас Иван , Стоян няма ли...............Всичко добре почна ама да се бях задържал на власт поне още десетина години...........
  • 49 Ахмед

    15 11 Отговор
    Никъде в света няма БЪЛГАРСКИ ТУРЦИ
    ИМА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ОТ ТУРСКИ ПРОИЗХОД
    ВСЕ ОЩЕ БЪЛГАРСКИТЕ ГАЖДАНИ ОТ ТУРСКИ ПРОИЗХОД СЕ ТРЕТИРАТ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ И ОТ АДМИНИСТРАЦИИТЕ КАТО ЕТНОС ОТ ВТОРА КАТЕГОРИЯ ЗА КОЕТО ТРЯБВА ДА ПОМИСЛЯТ И ДВАТА ЕТНОСА В БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #51, #53, #60, #81

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Хахаха

    15 10 Отговор

    До коментар #49 от "Ахмед":

    А тракийските Българи как се третираха от турците. Бяха избити над 300 хиляди. Имаш ли право да ходиш в джамия имаш,даваме ли ви разрешение за строеж на джамии даваме. В турция са станали хиляди убийства на Християнски проповед ици, заради религиозна омраза повечето от който Католици. А тука от такава омраза, ако ви забраним да практикувате религията си и ходжите ги избиваме от омраза както турците Християнски проповедници ще пискате за права нали, само вие ли имате права много ви се позволява даже.
  • 52 Пламен

    19 12 Отговор
    Стигате с това кланене на Турците. И ние не можем да им простим 500г. Турско робство. То не бяха новини на Турски, то ни бяха Турски сериали. Още малко ще трябва на Турците като им се присере, и ние Българите да си отваряме устата. Омръзна ми то бива гъзолизлювци, но толкова не бива. Поклон пред великият Тодор Живков ! От 1956г. До сега, той ще си остане най великият ни управник.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Пламен

    13 12 Отговор
    Искам да допълня. Ок.Туците отбелязват 35г.от наслственното им смяна на имената.Но Турците го отбелязват в България, ок. Но аз имам предложение, да и ние Българите да утидем в Турция и да отбележим 3 Март, дали Турските власти ще ни позволят ???????
  • 55 Иван

    8 10 Отговор
    Трябвало е етническо прочистване в буквалния смисъл както комшиите сърби . Бий за да те уважават .
  • 56 Бай Стою касапина

    4 8 Отговор
    До 44.Пич,чети и мисли какво четеш. Никъде не съм казал, че е задължително кръщаването с американски имена. Всеки решава сам за себе си. Колкото до Херо Мустафа, вероятно не знаеш, че тя е родена в Ирак. 1976 година семейството й емигрира в САЩ. С това име е влязла в Щатите и никой не й го сменял. Изучила се е и се е издигнала в йерархията доста нависоко пак с това име. Чак тогава е родила две деца Ариана и Ашла. Ариана го има и като американско име, сети се за певицата Ариана Гранде. За Ашла може и да се поспори. Така е преценила Херо и така ги е кръстила. Никой не я е карал на сила. Не знам дали се сещаш обаче, че утре тези момичета ще пораснат, ще учат в престижни университети и вероятността да се омъжат за американци е доста голяма. Така че нещата пак ще се наместят. Американците знаят да чакат. Рибките сами падат в капана им. Айде, наздраве!
  • 57 Първо чети

    8 8 Отговор

    До коментар #33 от "Гостенин":

    А чак след това допълвай, ако има какво да се допълва. И не "всички" а двама от тримата терористи с турско самосъзнание - убийци на български деца и жени!

    Преименуването е било правилен, но закъснял и неправилно извършен процес!
  • 58 Бай Стойчо

    13 7 Отговор
    Добре де, нали "Нa 5 мaрт 1990 г. e приeт зaкoн, кoйтo урeждa прoцeдурaтa пo връщaнeтo нa имeнaтa нa бългaрcкитe турци, a нa 1 aвгуcт c. г. c рeшeниe нa прaвитeлcтвoтo e нaпрaвeнa първaтa cтъпкa към възcтaнoвявaнe нa coбcтвeнocттa върху нeдвижимитe имoти нa изceлилитe ce прeз 1989 г."
    ЗАЩО от турска страна не се направи същото и за Тракийските българи???
  • 59 ЧанЧун

    13 7 Отговор

    До коментар #32 от "Тодор Живков е прав":

    Е, той беше и против църквите. Една църква не е издигната по време на неговата диктатура, а по време на турското владичество има много, е, как така българин в когото е ножа и хляба не дава да се строят църкви, а турчина дава, а уж и коли и беси българите и им сменя име и вяра.
  • 60 Грешиш Ахмеде

    12 12 Отговор

    До коментар #49 от "Ахмед":

    Има български граждани с турско самосъзнание, т.е. с чуждо самосъзнание на за майката Родина. България е тук от 681 година, а от покръстването на прабългари и славяни през 865 година, България е еднонационална източноправославна християнска държава. Източноправославната църква е единствената църква създадена от самия Бог, който като Исус Христос се явява на своите ученици на 50-я ден от неговото воскресение.

    Впрочем, умните и просветени мюсюлмани, почитащи корана, почитат и Исус Христос, макар и не като Бог единосъщ със своя отец - създател на всичко видимо и невидимо, - а като велик пророк. Което доказва, че мюсюлманството е ерес на православната Христова църква, каквато са и католицизма и протестантството...

    А Османската империя е била многонационална империя от възникването си през 14 век, та чак до националиста-масон Кемал Ататюрк през 1923 г. А на масоните единния господ е дявола.

    България е станала еднонационална държава през 865 г., а Османската империя е станала еднонационална Турска държава през 1923 г.

    Османските турци почти изтребват 6-милионното българско население на Балканите през 14-16 век и потурчват родопските българи. Само благодарение на Бог и на жилавия български корен оцеляваме от османо-турския 500-годишен геноцид.

    Коментиран от #63, #69

  • 61 Тракиец

    22 13 Отговор
    Колко кратка памет имат някой хора. Прочетете малко история. Най бруталният и кървав опит на турците за смяна вярата и имената им е бил точно в тези региони. Ние сме единствената държава в света която е позволила да се издигне паметник на атентаторите избили жени и деца. Що за безочие и пълна подмяна на истината. Помня много добре този период . Много манипулирано се разказва сега за всичко. Умишлена смелите мъже със сменени имена нареждах децата най отпред след тях жените за да спрат военните"що за мъже". След това им отвориха границата те продадоха всичко и се отправиха към Турция , а ние обирахме реколтата,запълвахме тяхните работни места. След година започнаха да се връщат. Върнаха им домовете събираха ни да ни инструктират как да се държим с тях за да не се засягат. А и да ви кажа, че в нашата държава имаха привилегия като малцинство при прием на работа,висше образование и кандидатстване за жилище. Що за изкривени представи имате за този период. Тодор Живков постъпи правилно според мен . Стига вече с това натрапване на вина. Турция дължи извинение не ние.
  • 62 Овчаря

    8 5 Отговор
    Всяко стадо си има черни овце, но истаната е, че овцата е овца без значение бяла ли е или черна. Аз бих искал да знам историята на България такава каквато е, а не шлифована. Защо историята, която се учи преди 9. IX. 1944 е различна, която се учи по късно по време на диктатурата, казвам диктатура, защото си беше така, нямахме право на глас да избираме. Това, че на някои им харесало това мен не ме топли, защото вместо да сме най бедните сега, щяхме да сме в отбора на Западна Европа
  • 63 Аман бе

    9 14 Отговор

    До коментар #60 от "Грешиш Ахмеде":

    Аман с вашата жилавост, която успяла да се опази от 500 годишния геноцид. Изобщо мислиш ли какво пишеш? Нали знаеш не за 500 години, а за 500 часа башибозука ще смени име и религия. Ще те видя колко си жилав ако башибозука е решил да сменя името ти. Какво ще направиш, жили ли ще показваш. Историята е история, не се учи от пропагандни филми написани по поръчка на БКП
  • 64 Боби

    18 11 Отговор
    Всички турци да заминават в Турция и да си седят там.

    Коментиран от #95

  • 65 hjuj

    3 7 Отговор
    ясно е че турция през тези 500г е искала всички да са мюсюлмани..но не защото има алах...това политически причини и е много жалко колко много хора са се вързали на тези лъжи..исляма не е релегия..това е политически начин да се покоряват хора...но който иска да разбере..който не..не.това си е за него..не казвам че католиците не са същите психари...католиците..казвам го пак..да не стане грешка някой да говори общо
  • 66 падналия ангел

    14 9 Отговор
    Мюслитата да не квичаг! Защото същото се случи и с българите в Турция и Гърция! Преименуване и забрана да се говори майчения език! Все другите праведни!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 мнение

    7 6 Отговор
    вместо сега да са равнопоставени горди българи каквито са и по документи, те сега са нежелана пасмина с култура и ценности, които никога не са били български, нашественици, които се сърдят, че не са приети като у дома си
  • 69 мнение

    7 3 Отговор

    До коментар #60 от "Грешиш Ахмеде":

    пропускаш да споменеш, че християнството е секта на юдаизма, а юдаизма е съвкупност от по-стари безсмислени простотии

    Коментиран от #89

  • 70 Бях Айше

    3 2 Отговор
    Сега не знам как се казвам, имам, лудост и амнезия,,...! Само това помня, че не знам на какво се дължи това, на беднитията ли, на глада или.на процеса...! Майтапа настрана, но всичко в нашата страна е май,, извращение,,...!!!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 МИХАЙЛОВ

    12 13 Отговор
    ..."ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС" РЕАЛНО БЕШЕ
    КЛАСИЧЕСКО БЕЗСПОРНО ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ
    И ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО...
    ...ИЗВЪРШЕНО ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ТАЙНА СЛУЖБА
    "ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ"
    ПО ЗАПОВЕД НА ПОЛИТБЮРО И ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ
    НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ...
    ...ЦЕЛТА Е БИЛА АБСОЛЮТНО ЯСНА -
    - ДА БЪДАТ НАСИЛСТВЕНО ДЕПОРТИРАНИ ПРОГОНЕНИ
    ОТ РОДИНАТА СИ - БЪЛГАРИЯ
    НАД ТРИСТА ХИЛЯДИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ,
    КОИТО ПО НАРОДНОСТ СА ТУРЦИ...
    ...ЗА ДА СЕ НАМАЛИ БРОЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ТУРЦИ В БЪЛГАРИЯ
    ПОД ЕДИН МИЛИОН И ТАКА ДА СЕ ИЗБЕГНЕ
    ПРИЗНАВАНЕТО НА ТУРСКО ЕТНИЧЕСКО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ
    ...ЗА ТАЗИ ЦЕЛ ТАЙНАТА СЛУЖБА "ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ"
    СЪЗДАВА ТАЙНИ ТЕРОРИСТИЧНИ ГРУПИ,
    ПРЯКО ПОДЧИНЕНИ И КОМАНДВАНИ ОТ "ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ"...
    ...ЕДНА ОТ ТЕЗИ ТЕРОРИСТИЧНИ ГРУПИ,
    КОЯТО СЕ ОТЛИЧАВА С ОСОБЕНА ЖЕСТОКОСТ И СВИРЕПОСТ
    СЕ КОМАНДВА ОТ ЛИЦАТА БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ
    И АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ...
    ...ТЯХНАТА ЗАДАЧА Е БИЛА ДА ОБРУГАВАТ, ОБИЖДАТ,ЗАПЛАШВАТ,
    ИЗНУДВАТ, ПРОВОКИРАТ, ДА ОТВЛИЧАТ, ДА ИЗВЪРШВАТ
    ЖЕСТОКИ ГАВРИ И ПОБОИЩА И ИЗНАСИЛВАНИЯ,
    ИНКВИЗИЦИИ, РЕПРЕСИИ И ТЕРОР...
    НАД ХИЛЯДИ БЪЛГАРСКИ ТУРЦИ В ДЕЛИОРМАНА
    ...ВКЛЮЧИТЕЛНО И ДА ДЕПОРТИРАТ НАСИЛСТВЕНО
    НАД ПЕТСТОТИН БЪЛГАРСКИ ТУРЦИ
    КАТО БУКВАЛНО ГИ ИЗХВЪРЛЯТ
    НА БЪЛГАРОТУРСКАТА ГРАНИЦА ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ...
    ...ЗВЕРСТВАТА НА ТАЗИ ТЕРОРИСТИЧНА ГРУПА СА УЖАСЯВАЩИ,
    А ЦЕЛТА Е СПЛАШВАНЕ И ПРИНУЖДАВАНЕ
    НА НЯКОЛКО СТОТИН ХИЛЯДИ БЪЛГАРСКИ ТУРЦИ
    ДА СЕ СПАСЯВАТ ОТ ТЕРОРА И РЕПРЕСИИТЕ
    КАТО НАПУСНАТ БЪЛГАР
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Джейми Карагър

    11 6 Отговор
    Това, което никой не казва, е, че подобен "Възродителен процес" извършва всяка една от държавите-съседки на България. Още с придобиването на земи с компактно българско население всяка една околна страна затваря българските църкви и училища, избива интелигенцията в лицето на даскала и попа и забранява под страх от жестоко наказание да се говори на улицата на български. В Гърция хора са жестоко пребивани задето попитали колко лева е цената на билета до Ксанти. Българските деца от Гърция, останали без родители в резултат на някакво събитие, са разселване по цяла Европа (не е жива Любка Рондова, която са пратили от Северна Гърция чак в Полша и й позволяват да се завърне в Гърция само ако подпише документ, че е гъркиня). Истината е, че подобна асимилация извършват всички на Балканите, но в периода до Втората световна война. Единствено България няма възможност за същото и затова нейният "Възродителен процес" се извършва 80-те години, вместо 1914-1944... Така народът ни се срамува за неща, които околните с чиста съвест и желание провеждат и никога не са ни се извинявали за което... Българите от Одринска Тракия къде са?! Изтрепани, потурчени и прогонени. Румънските българи къде са? Всичките са порумънчени или пратени в лагери, така че днес са около 7500 души по официални данни. Българите в Гърция с гръцки паспорти доскоро бяха заплашвани като предатели и не смееха да говорят български... Нужно ли е да споменавам Сърбия, която по думите на голям френски изследовате
  • 75 Джейми Карагър

    11 9 Отговор
    Защо околните държави не ни се извинят за десетките хиляди избити, асимилирани и прогонени българи?! Защото не признават, че е имало такова нещо. Един геноцид над арменците и той вече век не се признава от наследницата на Османската империя, днешна Турция. Гръцкият министър-председател Венизелос пък призовава хубавичко да се напои земята с българска кръв. Някой да се е извинил?! А ние трябва да се извиняваме точно за същото нещо, с тази разлика, че нашите турци са потомци на потурчените българи, изразено като позиция и от турския държавник Мидхат паша...

    Мога да кажа само, че от днешната българска държава нищо не става...
  • 76 Бай Петко

    4 5 Отговор
    Да , ама не . Имали са ИЗБОР. и сега са си същите.
  • 77 Независим

    16 2 Отговор
    Двата етноса живеят в мир,но явно това не се харесва на някой и всекидневно се публикуват материали,които подклаждат омраза.
    НЕ ИМ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ!
  • 78 BTC

    12 5 Отговор
    Възродителният процес е изиграл своята роля.Бил е идея изцяло в защита на нацията.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Аве Адолф Хайлллл

    2 7 Отговор
    Спокойно , скоро ще палнем пещите и ще решим проблема .....
  • 81 Goiko Mitich doide

    3 4 Отговор

    До коментар #49 от "Ахмед":

    Е да де ама от турски произход са едва след 1924 .До тогава в дели ормана и родопите са мюсулмани ТАТАРИ ЧЕРКЕЗИ ПОМАЦИ ЮРУЦИ КАЗЪЛБАШИ СИГАНИ КАРАМАНЛИИ ........ ПОМАКА МУСТАФА КЕМАЛ СЪЗДАВА ТУРЦИЯ ПО МОДЕЛ С ОРЪЖИЕ И ФИНАНСИ НА СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ .КЪДЕ СА ОСМАНЛИИТЕ КЮРДИТЕ ЛАЗИТЕ КАРАМАНЛИИТЕ ПОНТИЙЦИТЕ АСИРИЙЦИТЕ ПОМАЦИТЕ .........В ДНЕШНА ТУРЦИЯ??? ТАКА КАКТО В СССР НЯМАШЕ ГРУЗИНЦИ ЛИТОВЦИ А ВСЙО БЕШЕ СЪВЕТСКИ ГРАЖДАНИН ДНЕ Е СЪЩОТО В ТУРЦИЯ.Османците насилствено изселват големи групи мюсулмани които се съпротивляват и бият с тях на балканите.Такива са мюсулманите от КАРАМАН .Защо и днес в Резе Синоп Трабзон гояорят на различен от измисления през 1926г турски на базата на азерски и казахстански?????? Ми диалекта на мюсулманите от Кърджалийско и Разградско е различен .Амет Соколо почетния не е ли Татар?????? Казълбашите защо си казват ние не сме турци????.
  • 82 Балканец

    0 4 Отговор
    81 коментара, а Хасан не се е изказал по темата????? Какво става с този сайт?
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Бай Стою касапина

    6 11 Отговор
    Каквото и да се пише и коментира, в България турчин е само турският посланик.Факт!
  • 85 Усмивката

    1 2 Отговор
    Ашколсун бе. 10 години чакаме очевидни престъпници,убийци, узурпатори и опустошители сами да си признаят грешките.Престъпление срещу човечеството не знаех че не се преследва и се оставя дейците и да се саморазкаят.За комунистическите злодейства над зялата българска земя говоря , а не за отделно отделно племе ,което е на път да открадне от историята ни ,и последното от достойнойнството на българина ,,ПАТРИОТ"
  • 86 Тренвало е

    2 10 Отговор
    Не смяна на имената а направо в Белене да копат на големия камък без имена а с номера и после да бъдат изпратени в майка Турция да спят вечен сън след като изкопат големия Камик в Белене
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 милорад улемек легия

    0 0 Отговор
    Pichku Vi Materinu
  • 89 Напротив

    3 2 Отговор

    До коментар #69 от "мнение":

    Християнството е отрицание на расистката и античовешка претенция на юдаизма за изключителност на народа на Израил. Затова християнството е толкова много мразено от юдаистите расисти, както по времето на нашия Бог на Земята, единосъщ с Отца и Светия Дух, Господ Исус Христос, така и през вековете, така и до ден днешен.

    Ето как отговори Исус Христос на юдеите книжници и фарисеи; Светото Евангелие от Йоан; Глава 8; стих 42, 43,44,45. Стих "42 Исус им рече: Ако беше Бог вашият Отец, то вие щяхте да Ме любите, защото Аз от Бога съм излезъл и дошъл; понеже Аз не съм дошъл от Себе Си, но Той Ме прати. 43 Защо не разбирате моето говорене? Защото не можете да слушате Моето учение. 44 Вие сте от баща дявола, и желаете да вършите похотите на баща си. Той беше открай човекоубиец, и не устоя в истината; защото в него няма истина. Когато изговаря лъжа, от своите си говори, защото е лъжец, и на лъжата баща. 45 А понеже Аз говоря истината, вие не Ми вярвате."
  • 90 RAle

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    Se vidi da ste sicko fashisti. Za toa bugarskata nacia nema da bide. Djubre mora da smrdi. A za mianre i Turcite mozete da gi im popusite, oni se 80 miliona a Bugari kako ciganska semka so ovia fastisti nema da bide nacelno.

    Коментиран от #94

  • 91 Хасан

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Късно е либе за китка ..намаляш в геометрична прогресия..младите напускат..бъдещето е наше
  • 92 NSDAP

    1 7 Отговор
    Така нареченият възродителен процес е част от плана на юдео-руско-комунистите за унищожаване на България.В директива на Сталин до Георги Димитров от 1927 година е записано,че България трябва да бъде унищожена по следният начин:
    а) създаване на македонска нация
    б) създаване на помашка нация
    в) създаване на добруджанска нация
    До 09.09.1944 в България има организация на българите мюсюлмани със седалище Смолян.След идването на гнусната съветска сган,тази организация е ликвидирана.Помаците винаги да били българи и винаги ще бъдат.Помаците са българи,приели исляма по време на Османското владичество.Част от тях доброволно,други пък насила.Турци на балканите няма.На балканите има Българи и албанци с мюсюлманско вероизповедание(ама то албанците да братовчеди на българите,щото ние сме траки,а те са илири).Любимият ви Батак е дело на евреина Соломон Леви,масон,член на масонска ложа в Истанбул.Днес,е Албания има 100 000 българи,които се казват Ахмед,Ауше,Юнес,ама се пишат като Българи.Тук,комунистите промиха мозъците на нашите братя мюсюлмани и те вече се мислят за някакъв отделен етнос.ЕС направи генетично изследване на европейските народи(данните са публикувани в Уикипедия),и там ясно пише,че българите нямат нищо общо със славяните,че българите и "турците" от Тракия са един народ с малки разлики при монголидните гени.

    Коментиран от #93

  • 93 NSDAP

    2 3 Отговор

    До коментар #92 от "NSDAP":

    Когато не ските войски,начело с генерал Лист влизат в Беломорска Тракия,където населението е мюсюлманско,то развява български знамена и плакати с надпис: Да живее цар Борис трети обединител.Гнусните комунисти идват на 09.09.1944 и почват масови метежи над българите с християнска и мюсюлманска вяра.След това,след извършеният геноцид тук са настанени руски комунисти и сръбски,които трябва да държат местното население в покой с кръв и терор.Последните български рицари се сражават на страната на Вермахта и горяните до 09.05.1945,когато марксистите печелят войната.Така нареченият възродителен процес е част от плана за унищожаване на България и българската нация.
  • 94 Мохамед чист ариец

    0 1 Отговор

    До коментар #90 от "RAle":

    Абе шиптър(ако не си след 20 години ще си гражданин наВелика Албания) и ще искаш да се спасиш при бугари-татари.Шо е маке се е .л..но
  • 95 Кенан Османов

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Боби":

    Няма нужда , нали всички Българи емигрират в Европа аз кво да харча пари за билети !