ФАКТИ.БГ

Дебатът „за“ или „против“ хвърлянето на Кръста е глупав и трябва да спре

Всички до един сме вярващи, повече или по-малко, по един или друг начин

Публикувана: 7 Януари, 2020 10:00
41 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2111
Дебатът „за“ или „против“ хвърлянето на Кръста е глупав и трябва да спре
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.9 от 18 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера за 14 - ти път участвах в Богоявленския ритуал по хвърляне на Кръста в ледените води на някоя река, или езеро. Първите шест пъти бях на езерото в „Дружба“. След това три пъти в Калофер и преди малко се прибрах от петото ми потапяне в река Ботуня във Вършец. Това коментира в блога си "На стената" Стефан Антонов.

Като цяло намирам за смешен дебатът „за“ или „против“ този ритуал, но ще се включа, защото смятам, че имам сериозни причини да го направя и ще ги обясня в хода на този текст.

През първите шест години на езерото в „Дружба“ се запознах с уникални личности – рекламисти, инженери, полицаи, честни работяги, хора на честта, мениджъри. Обособихме се като групичка от хора, които търсим духовното изживяване в този ритуал. Всички до един сме вярващи, повече или по-малко, по един или друг начин. Не ми е известно да имаме сред себе си неправославни християни, но не бихме върнали, или гледали отгоре никой, бил той католик, или протестант.

Обществото ни няма опит да се самоорганизира и от това произлизат недоразумения

В „Дружба“ преживяхме множество забавни моменти. Ежегодната игра на нерви с общината и полицията. Те опитват да наложат таван за броя на скачащите. Ние им казваме, че ако не пуснат всички, никой няма да скочи. Имали сме и скандали, но като цяло почти винаги нещата са приключвали добре. През 2012 година се скарах с кмета, че не са организирали предварително пропуска на хората, ако ще и чрез записване. Просто поискаха от нас да изключим някого, за да може другите да скочат. Аз отстъпих мястото си на човек, в когото видях вътрешна интимна потребност да скочи, след като предната година очевидно не е била добра за него. Накрая полицаите вдигнаха ръце и пак скочихме всички.

Виждал съм хора, които се чувстват на дъното на човешкия си път и имат нужда да си повярват, че създават връзка с Бога. Виждал съм хора, които искат просто да демонстрират и засвидетелстват вярата си, като извършат акт, който намират за предизвикателен и смел. Виждал съм хора да скачат по традиция, от благодарност, за спорта, от келешлък, от бабаитлък и за парите.

Каквито и глупаци да опорочават богоявленския ритуал, много повече хора търсят духовно изживяване и заслужават да го направят с достойнство

Виждал съм представители от плувни клубове да заемат стартови позиции като формация от бойни самолети, с цел да покрият максимален периметър и да гарантират, че някой от тях ще хване Кръста. Имаше и саботьори, хора, които са толкова изнервени от всичко това, че просто скачайки хващаха някой от плувците, с цел да разрушат тактиката им. Имаше хора, които псуват по свещениците, че се бавят. Една батка си е татуирала на гърба пистолет, който е препасан и дулото му завършва между бузите на задника му. Друга батка скочи, за да се подготви за студа, но докато мина целият ритуал, получи хипотермия и го отведоха.

Когато излизахме от гребния хангар и се запътвахме към понтона аплодисментите на стотиците зрители са ни карали да се почувстваме нещо средно между спортни звезди и гладиатори. Но сметнахме, че суетата в „Дружба“ е малко повече и се насочихме към Калофер.

Първият път през 2013 година беше ок. Вторият път започнахме да се чувстваме не съвсем на място, третият път – през 2015 година видяхме няколко примера на агресия от страна на местни към пристигналите от другаде. Научихме и че има отделна група калоферци, които си правят паралелно мъжко хоро, по-нагоре пак в завирено място по течението на Тунджа, но само за местни. Когато през 2015 година научихме, че организацията е „местните с предимство, останалите после“, вместо например „Само трезвите“ или „Само тези с народни носии“, решихме да спрем посещенията в Калофер.

Противниците на хвърлянето на Кръста, са подкрепяни от чуждестранни медии.

Един от хората в групата е от град Вършец и той предложи там да отидем през 2016 година. Човекът говори с кмета и се създаде организация. Първия път бяхме шестима ентусиасти, само „пришълци“. Почти нямаше публика. Свещеникът гледаше с недоверие на ентусиазма ни.

С всяка следваща година групата се увеличаваше. Повече пришълци и повече местни. Публиката се увеличаваше, има представители на полицията, „Гражданска защита“, общината осигурява топли одеяла, награда за победителите и скромна почерпка след това. В последните години събитието се превърна в нещо значимо. Днес, въпреки, че е работен ден имаше близо триста зрители. Свещеникът служи с радост, кметът държи приветствена реч, която едновременно ни кара да се чувствам добре дошли и ни запознава с историята на Вършец.

„Пришълците“ сме с народни носии, опитваме да запалим и местните по тази идея, но засега те не се присъединяват. Винаги оставяме някой местен да хване Кръста, след това се покланяме и го целуваме и ние. С изключение на 2017 година. Тогава никой не се осмели и виждайки, че течението отнася Кръста, аз скочих и го улових. Цялата награда (100 или 200) лева дарих за благотворителни каузи. Това е единственият случай, в който се хваля с дарение, но го правя само защото не приемах парите за мои и не искам хората да мислят, че съм си ги прибрал.

Изхождайки от този си опит и наблюдения, ще споделя няколко коментара, с които искам да покажа колко фалшив и ненужен е дебатът за и против този богоявленски ритуал. Какви са аргументите на неговите критици?

Първият, хвърлил камък, е Александър Андреев от „Дойче Веле. За него това е нещо като остарял първобитен мачизъм. Ето и цитати от анализа му „А те продължават да скачат“:

Такива примитивни иниционални ритуали съществуват във всички култури, ще обяснят антрополозите. В Папуа Нова Гвинея, на Огнена Земя и при ескимосите. Но означава ли това, че модерни европейци през 21 век трябва да си навлекат настинка, ако не и бронхопневмония, а после да пият хапчета и да отсъстват от работа? Да, тестостеронът, мъжкарството, храбростта… В примитивните общества те са решаващи за оцеляването на племето и на рода…“.

и още

„Днес обаче живеем в мир и най-елементарната логика ни говори, че храбростта и саможертвата вече не са най-ценните човешки качества. Съвременният умиротворен човек има нужда по-скоро от интелект и морал, от гъвкавост и диалогичност, за да се справя във все по-бързия, отворен и комплексен свят“.

Следващият критик е Стефан Дечев, а статията му „Изобретената традиция“ бе публикувана преди два дни от „Свободна Европа“. В нея той твърди, че мъжкото хоро в Калофер няма вековна история, а е нещо изобретено в последните десетилетия. Приемам, че човекът е поровил да изрови факти, подкрепящи това твърдение и не бих го критикувал, ако беше спрял дотук. Но той отива по-далеч и започва да обвинява ритуалът, че се изражда в нещо като националистическо събитие, отклоняващо се от религията и както той-самият казва:

„Развитията обаче през последните 3-4 години са доказателство за раждането тепърва на една „нова традиция“, за която нямаме никакви сведения. В нея са запечатани сякаш цялостната нова популярна комерсиална култура и естетика, родени от 90-те години насам, и събрали в едно мутри, групировки, бабаитлък, шоу програми, звучащото по повод и без повод „Българи юнаци“. Постепенно „духът на Ботев и Левски“ изчезва и идва напълно въобразеното древно, архаично, многовековно, идещо от незапомнени времена. Ритуалът обаче в немалка степен е плод на националната държава и нейната политика в условия на демокрация и комерсиална популярна култура. Това пък е видимо от националния флаг, народните носии, химна, родопските гайди и фолклора, характерен за други региони от страната“.

Сега започвам да отговарям и на двамата. Господа, някой от вас правил ли си е труда да влезе в храмовете на Калофер, Вършец, Дружба и другите места, в чиито водоеми се хвърля Кръста? Някой от вас виждал ли е с каква вяра част от участниците пристъпват в Храма преди да влязат във водата? Някой от вас разговарял ли е с участник за да го попита на кое място поставя бабаитлъка и духовното усещане, че по този начин се приобщава към Бога?

Наистина, има всякакви.

В Живота си четири пъти съм виждал центърът на един град да е доминиран от пияни хора. Веднъж, през октомври 2015 година в Кардиф след мача от световното по ръгби между Нова Зеландия и Грузия наистина не виждах човек, който не е консумирал алкохол. И аз бях на пет-шест бири но гледката ме накара да изтрезнея. Останалите три пъти, в които виждах мнозинството от хората да са пияни, беше трите сутрини в Калофер преди мъжкото хоро. Още в седем сутринта.

Съгласен съм, че това е нещо похвално, но с групата решихме да се преместим в друг град, където подобни простотии не са станали традиция. Не се обърнахме срещу богоявленския ритуал. А защо се обръщат двамата автори, които цитирам по-горе ли. Те си знаят най-добре. Но според мен това, което ги обединява е, че творят за медии, които макар да се целят в българска публика, са финансирани от чужбина.

„Дойче Веле“ отдавна са се показали като пропагандна машина на новата мултикултурна германска визия. Някога беше Гьобелс със националсоциализма и антисемитизма. Днес са Ангела Меркел и Урсула фон дер Лайнен. Федералната република има нужда от работници и си внася мигранти от целия свят, но не знам защо опитва да наложи този модел и на останалите страни от Европейския съюз и не пестят пари за пропаганда през „Дойче Веле“. Предполагам, че трябва да им благодарим, за дето не са почнал да поят конете си на северния бряг на Дунав.

Александър Андреев навярно е щастлив да си докарва парички от чуждата медия и да пропагандира визията на работодателите си за това как трябва да изглежда реда в нашата суверенна държава. Навярно и живее в Германия, а не в България. Не знам заблуден ли е този човек или е един съвременен родоотстъпник – Кириак Стефчов, продал се за 30 сребърника, пардон, евро. Отговорът не ме интересува. Знам, че този човек ми е гнусен и никога не бих му стиснал никога ръката.

За Стефан Дечев не знаех нищо, докато не прочетох статията, която цитирам в този текст. Няма да разсъждавам за личността му. Само ще отбележа, че статията му е излязла в медия, която получава парите си от чужбина и че е специализирал в Централноевропейския университет в Будапеща, който е на Джордж Сорос.

Как нито един от тези автори, намерил трибуна във финансирана от чужбина медия, не намери порив да коригира грешното в този ритуал. Да призове влизащите във водата за трезвеност. Защо не призова да се акцентира върху духовното. Ако поривът им бе да изправят част от нередностите, щяха да пуснат статиите си през декември, или ноември, за да могат хората и общините, които домакинстват такива ритуали да си вземат поука. Ако Стефан Дечев целеше чисто културологично да коригира едно погрешно наложило се схващане за произхода на мъжкото хоро, можеше да пусне статията си по всяко време на годината.

Фактът, че и двете статии излизат точно в навечерието на Богоявление, но в различни години за мен е знак, че целта е да се привлекат кликове. Тактиката да се пусне противоречива статия и да се провокират хората да говорят е позната отдавна – нарича се „кликбайт“ и е стратегия малки медии да попаднат в радара на масовата публика. Но „Дойче Веле“ и „Свободна Европа“ нямат проблемите на малките медии. Те са финансирани от чужбина и си имат пари. Масовата аудитория няма да им обърне внимание, освен да ги запсува и да им се ядоса.

Моето обяснение е, че тези автори и медиите, които са им предоставили трибуна, опитват да капсулират онази част от обществото, която вече е отчуждена от традиционните ни ценности. Хората, които не вярват на държавата, на армията, на полицията. Които виждат в българските институции само лоши неща, а доброто в някой голям брат от чужбина.

Подобни разделителни линии има по темата „за“ или „против“ казармата. Винаги тези линии на разделение са насаждат от кръгове, които не желаят България да има автономни центрове за формулиране на идеи, политики и взимане на решения като се изхожда от националния интерес.

Това са новите комсомолци, родоотстъпници, които не се продават на Съветския съюз, а на Германия или САЩ.

Най-комичното е, че американците и германците едва ли си дават сметка какви интелектуални небивалици съчиняват техните грантояди. Както и да е, да са живи и здрави. Достатъчно успокоение носи фактът, че те сами се маргинализират и изолират и никой не ги взима насериозно.

Родоотстъпници и чуждопоклонници.София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.9 от 18 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Еманоил Драгнев
1 Отговор
Само луд човек трябва да е против това е все едно да се откажеш от БОГА

Оценка:
-3 +39

Лудите на стадиона
2 Отговор
Абе скачайте си, не ми пречите

Оценка:
-11 +16

Атеист
3 Отговор
Браво!Вярно и точно!

Оценка:
-2 +20

Петър
4 Отговор
Браво, много добре описано!

Оценка:
-1 +19

Киро
5 Отговор
Е струва ли си да напишеш такава дълга статия като преразказ на една махленска седянка за някакви просташки излагания в стил ала бай Ганьо......!!

Коментиран от #11


Оценка:
-26 +14

Гост
6 Отговор
В този студ трябва да съм луд да скачам ,в студена вода не ми се настива. Който вярва да си скача.

Оценка:
-19 +14

7
Този коментар е премахнат от модератор.
ай де бе
8 Отговор
За това Орбан изгони Сорос, а в суверенните държави съществуват закони за НПО-тата.

Оценка:
-0 +30

куку руку ку
9 Отговор
Атаката срещу българските традиции е много силна. Едни кръгове, които са добре финансово подплатени гледат всячески да омаловажат, а ако могат и да забранят изконно българското. Затова и толкова се навират в живота ни чужди за нас празници, като хелоуин и свети валентин. Искат да ни претопят като народ.

Оценка:
-2 +30

Към 2 и 3
10 Отговор
Викате, друго си е гей-парада. Шаренко, голи кълки, дебели и мазни задници....абе друго си е. (това към коментиращите под номер 2 и 3 и към подобните на тия, които ще коментират по-късно)
Сега към нормалните хора се обръщам така:
Хора, вижте какво става! Искат да ни направят стадо и успяват до някъде. Опростачават младите, поскокоросват ги към джендъризъм и наркомания. Обявяват нормалните за луди и опитват да наложат изчанчените за нормални. В западните държави вече е страшно да си бял хетеро-мъж . Дори е наказуемо. Тук пък дикредитират историята ни, будителите ни..... Изкарват ги "лудетини", "убийци", "лумпени"..... Пренаписват историята ни така, че да е "политкоректна". Дават права на една малцинствена група, която дори не е от български етнос и отнемат правата на нормалните българи. Развъждат интернет-тролове, които с просташки похвати се опитват да приспят националното ни самосъзнание!
Трябва да се събудим, хора! Петстотин години турско робство не са успели да ни обезбългарят като съзнание и население. Сега за едни няма и 30 години, почти са го постигнали!
Огледайте младите какво правят, какви са им ценностите! Това ли искате да оставим след нас?
Време е, хора!

Коментиран от #12, #20, #23, #32


Оценка:
-0 +38

куку руку ку
11 Отговор

До коментар #5 от "Киро":


Ти сигурно си първа цигулка на хелоуин...

Оценка:
-0 +2

А ти скочи ли вчера
12 Отговор

До коментар #10 от "Към 2 и 3":


Явно не си...скочил си тука да тролиш

Оценка:
-15 +1

Бай Стойчо
13 Отговор
Забележете, същите тези чуждестранни соросоидни медии бясно защитават "културните" особености и традиции на циг0ните, но за българина това не се отнася, напротив-мачкат всичко българско.
Лицемерие и двоен стандарт отвсякъде.

Коментиран от #14, #15


Оценка:
-0 +20

14
Този коментар е премахнат от модератор.
А защо на богоявление
15 Отговор

До коментар #13 от "Бай Стойчо":


Само сиганите скачат?

Коментиран от #25


Оценка:
-7 +0

стоян георгиев
16 Отговор
евала на автора .прав е на 100% !само които участвал в такова събитие може да каже истината за него!

Оценка:
-1 +11

17
Този коментар е премахнат от модератор.
Смях
18 Отговор
Кои всички са вярващи? това звучи отвратително! християните имат навика да говорят от името на всички, възхвалявайки инструмент за мъчения на римляните, колко е умно това само психотичните си знаят. натрапват си психозите както и на който им попадне, по-нагли и от прайдовете. малоумници унищожили човешкото съзнание. Не че ми дреме, но това е ритуал за егоисти и лицемери, които очевидно водят война за обиране на лаврите и разделение между индивидите нещо, което е против учението на евреина Исус. В 21-ви век хора, които уж са умни и интелигентни още се занимават с глупости о вярвания за ,,спасение,, т.е. куп страхливци треперещи да не би да попаднат в Ада. Е, треперете и се самоунижавайте, за слабаците това е лесно

Оценка:
-9 +5

По-интересно
19 Отговор

До коментар #17 от "Някакъв варварски ритуал":


е, че пишат по коментарите за разни евреи, а в същото време месията им е евреин секта на юдаизма, и за финал, умирам от смях, че това е представено като култура и ценности, направо невероятно

Оценка:
-12 +4

Nznxn
20 Отговор

До коментар #10 от "Към 2 и 3":


,сериозно ли да си хетеро мъж е наказуемо или си просто трол???

Оценка:
-10 +4

гбгб
21 Отговор
Като искат, да си скачат. Но миналата или по-миналата година едни се сбиха, кой да вземе кръста. Това няма нищо общо с религията! То като се замисля, в България няма нито един свещеник обвързан с религията. Не е много по-различна ситуацията с миряните. Истински уповаващи се на бога стават само онези, които ги удари безпощадна болест.

Оценка:
-1 +6

Behemoth
22 Отговор
Абе аз гледах по телевизията и ме беше срам ...жалка работа....тия дето го правят ги разбирам навсякъде по света има такива циркове за развитие на туризма...ама пак беше жалко...

Оценка:
-2 +4

Иво Инджев
23 Отговор

До коментар #10 от "Към 2 и 3":


Че к'во му е лошото на гей прайда???За к'во децата да учат Ботев,Вазов???Нека се учат на "новите ценности"!Аз си пия кафето с амер. посланик и заедно Росен капута благославяме парада.Нали така?Демокрация е!

Коментиран от #31


Оценка:
-5 +4

Бай Стойчо
24 Отговор

До коментар #14 от "Айде сега глупости":


1.Банго Васил(13 Януари-семеен циг0нски празник) и няма нищо общо с Васильовден (1 януари християнски празник)
2. Официално, голяма част от циг0ните в България са мюсюлмани и празнуват мюсюлманските празници. Тази малка част която празнува Тодоровден го прави заради шоуто с коне, а не защото ще влезне в църква да слуша литургия и почете християнския празник. Подобно е и с Гергьовден- св. Георги Победоносец - покровител на овчарите и стадата.
Ние го честваме като Ден на храбростта и празник на войската. На този ден по традиция се освещават бойните знамена на Българската армия.
При циг0ните празнуването на Гергьовден е свързано с вярването, че Свети Георги е спасител на цог0ните и с легендата, че змеят на зъл цар започнал да изяжда циг0ните, но Св. Георги го убил.

Коментиран от #28


Оценка:
-0 +5

Бай Стойчо
25 Отговор

До коментар #15 от "А защо на богоявление":


Циг0ните скачат заради паричната награда.

Коментиран от #27


Оценка:
-1 +4

Трябва да направят задължително
26 Отговор
Скачането посред зима в ледени води за всички християни. За да не изчезнат традициите.

Оценка:
-4 +3

А защо има парична награда
27 Отговор

До коментар #25 от "Бай Стойчо":


Защото иначе няма да скочи никой ли?

Коментиран от #29


Оценка:
-6 +2

Продължаване с глупостите
28 Отговор

До коментар #24 от "Бай Стойчо":


Банго Васил и васильовден са един и същ празник, просто едното е по новият стил, а другият по старият. Примерно прадядо ти го е празнувал в един и същи ден с сиганите.

Коментиран от #30


Оценка:
-7 +4

Бай Стойчо
29 Отговор

До коментар #27 от "А защо има парична награда":


Да, иначе нема да скачат!

Оценка:
-1 +4

Бай Стойчо
30 Отговор

До коментар #28 от "Продължаване с глупостите":


Открий разликите:
1."Празнуването на Банго Василий (куцият Васил-13 януари) е свързано с няколко циг0нски легенди. В някои от тях Банго Василий е застъпник и защитник на циг0ните. Той възстановява моста, разрушен от дявола, по който преминават циг0ните. В други легенди Банго Василий е куц овчар, който спасява давещо се циг0нско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си циг0нин.
Според друга легенда Свети Василий спасил циг0нския род от удавяне в бушуващото море. Дълбокитеводи щели да погълнат циг0ните, но беловласият светия им изпратил ято гъски. Циг0ните се покачили на тях и стигнали невредими до отсрещния бряг"
2."На 1 януари Източноправославната църква празнува Васильовден или Сурваки. На този ден източните християни почитат паметта на Св. Василий Велики. Един от великите философи и писатели на раннохристиянската църква.
Народната традиция свързва празника на Св. Василий Велики с обичая сурвакане. Въпреки тази малка съществена разлика с коледарските групи, на Васильовден се събират млади мъже, които обикалят къщите през нощта и сурвакат техните стопани. На самия празник минават и групи от деца, които също сурвакат стопаните на къщите. Самото сурвакане се явява един вид продължение на коледарските благословии..."

Оценка:
-0 +4

я се разкарай
31 Отговор

До коментар #23 от "Иво Инджев":


това не са никакви ценности, сексът не е ценност а необходимост и е строго индивидуална, не можеш да казваш на никой как да го вдига и при какви обстоятелства, толкова ли сте прости та не можете да го проумеете

Оценка:
-1 +4

хахаха
32 Отговор

До коментар #10 от "Към 2 и 3":


в западните държави било наказуемо да си хетеро но пък западняците нямат нищо против, така ли ???? а бе на кого ги говориш тия бе ??? от 500 млн. в Европа 2-3 млн. хомосексуални ръководят живота на всички останали, въобще четеш ли си написаното, това е пълна олигофрения

Оценка:
-4 +1

Не религиозен
33 Отговор
Публикувано във факти.бг: Всички до един сме вярващи, повече или по-малко, по един или друг начин. Вярващи ? В какво? В светлото бъдеще?
Публикувано във факти.бг: Виждал съм хора, които се чувстват на дъното на човешкия си път и имат нужда да си повярват, че създават връзка с Бога . ..Имат нужда да СИ повярват...Каква връзка и за колко време? Еднократна или продължителна без обвързване...

Оценка:
-1 +0

Не религиозен
34 Отговор
"В ония дни дойде Йоан Кръстител та проповядваше в Юдейската пустиня като казваше : "Покайте се, понеже наближи небесното царство". Тогава излизаха при него от Ерусалим, цяла Юдея и цялата Йорданска околност и се КРЪЩАВАХА от него в реката Йордан като ИЗПОВЯДВАХА греховете си;...(13) Тогава идва Исус от Галилея на Йордан при Йоан за да се кръсти от него. А Йоан го възпираше казвайки: Аз имам нужда да се кръстя от тебе, и ти ли идеш при мене. А Исус му рече: Остави ме сега, защото така ни е прилично да изпълним всичко що е право. И като се кръсти Исус веднага излезе от водата; и ето отвориха му се небесата и видя Божият дух, че слизаше като гълъб и се спускаше на него; и ето глас от небесата, който казваше: Този е възлюбения ми Син, в когото е моето благоволение. ( Еванг. от Матей - гл.3). ЕТО ТОВА Е БОГОЯВЛЕНИЕ.

Оценка:
-0 +3

Не религиозен
35 Отговор
"В oния дни дoйдe Йoaн Кръcтитeл тa прoпoвядвaшe в Юдeйcкaтa пуcтиня кaтo кaзвaшe : "Пoкaйтe ce, пoнeжe нaближи нeбecнoтo цaрcтвo". Тoгaвa излизaхa при нeгo oт Eруcaлим, цялa Юдeя и цялaтa Йoрдaнcкa oкoлнocт и ce КРЪЩAВAХA oт нeгo в рeкaтa Йoрдaн кaтo ИЗПOВЯДВAХA грeхoвeтe cи;...(13) Тoгaвa идвa Иcуc oт Гaлилeя нa Йoрдaн при Йoaн зa дa ce кръcти oт нeгo. A Йoaн гo възпирaшe кaзвaйки: Aз имaм нуждa дa ce кръcтя oт тeбe, и ти ли идeш при мeнe. A Иcуc му рeчe: Ocтaви мe ceгa, зaщoтo тaкa ни e приличнo дa изпълним вcичкo щo e прaвo. И кaтo ce кръcти Иcуc вeднaгa излeзe oт вoдaтa; и eтo oтвoрихa му ce нeбecaтa и видя Бoжият дух, чe cлизaшe кaтo гълъб и ce cпуcкaшe нa нeгo; и eтo глac oт нeбecaтa, кoйтo кaзвaшe: Тoзи e възлюбeния ми Cин, в кoгoтo e мoeтo блaгoвoлeниe. ( Eвaнг. oт Мaтeй - гл.3). EТO ТOВA E БOГOЯВЛEНИE.
А скачането във водата и хорото в нея е ритуал, който не препокрива смисъла и значението на събитията от времето на Йоан Кръстител - ПОКАЯНИЕ за греховете. За това е и призива на местният свещеник...

Оценка:
-0 +1

Мъдурко
36 Отговор
Евала на Автора как тънко и деликатно нахрани самозабравилите се и станали безкрайно арогантни пияници от Калофер, повярвали си толкова много, че вече съвсем явно наглеят и се осират!!!

Оценка:
-2 +6

1122333
37 Отговор
Гордея се с тези които изпълнявате този ритуал, а знаете ли, аз се чувствам като извисен! Малцина го правят с вяра и от сърце! Честити да сте ! Бъдете здрави!

Оценка:
-0 +4

Бранник
38 Отговор
Това е Българска традиция която трябва да се спазва. Всяко отказване от Българските традиции е национално предателство и трябва да се преследва от закона. Стига с глупости на модерното гейско движение което опитват да ни наложат. И искат да ни направят роби в собствената ни държава. Скоро време ще направят цялото общество обратни, че така е модерно. Това е целта на СВЕТОВНОТО Е******* ДВИЖЕНИЕ. Трябва да се забранят Гей парадите и пропагандата. В САЩ стигнага до лечение на обратните с значителен успех но тия хора бяха спрени и някъде изчезнаха, а бях учени с доказани успехи в научните среди. Целта е Световно принизяване на хората към примитивните организми които са двуполови.

Оценка:
-0 +6

7777
39 Отговор
Що за традиция е това да влезеш в ледена вода да я газиш докато ти измръзнат ташиците. Аз се срамувам от такова нещо, и никога не бих могъл да го нарека традиция.

Оценка:
-2 +0

Голяма традиция
40 Отговор
След премръзването на тестисите има голяма вероятност една част от участниците да станат гейове.

Оценка:
-1 +0

РСБ
41 Отговор
Написано откровено. Традицията е по стара от църквата и трябва да се запази защото в нея има истина, която не разбираме с краткото си съществуване тук. Някой ден ще разберем, или следващите след нас, че не това е деня, защото църквата го е преместила с 13 дни, а феномена се основава на естествени междупланетни вълни и сили, които се проявяват в ден когато Земя, Слънце и центъра на галактиката застанат в една линия, но...по-важно е традицията да се запази.

Оценка:
-1 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Валери Симеонов
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов с коментар за политическата ситуация
Стига за Байрактаров, нека си говорим за “Малката булка“."

Още бисери