Last news in Fakti

13 Юли, 2012 20:57 2 382 4

Красен Станчев: Да отворим портфейлите за АЕЦ "Белене"?

  • аец белене
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

 

Всъщност, ако има референдум по този повод, въпросът трябва да е "съгласни ли сте да дадете лични средства за построяването на АЕЦ "Белене" и ако да – колко?", пише икономистът Красен Станчев в Отворено писмо до гражданите на България, публикувано в бюлетина на Института за пазарна икономика (ИПИ).

"Преди време бившият министър-председателят г-н Симеон Сакскобургготски беше казал: "Хубаво ще бъде да си имаме още една АЕЦ". Защо – не обясни. Откъде ще се вземат пари и какво ще я правим след като я имаме – също. Сега същото прави г-н Сергей Станишев с няколко свои колеги по партия и кабинет.

Сигурно си спомняте, че първият забърка кашата около възстановяването на проекта за АЕЦ "Белене". БСП я досвариха – има площадка, за която според тях всички сме платили – има, няма около 1,5 милиарда лева. Между другото, плащането е през сметките за ток и данъците. И сега трябва, пак според тях, ние другите да дадем още 20 милиарда, за да може някой друг да разполага с, да управлява и да продава на нас самите електричеството от АЕЦ "Белене". Това било нужно, за да остане България в най-престижния клуб на държавите с ядрена енергетика.

Не Ви ли прилича на вица за циганина, копчето и балтона – имам копче, искам да му пришият балтон? Държави като Австрия, Италия, Полша, вече и Германия се отказаха от ядрената енергетика и без да са членове на ядрения клуб вървят напред и гражданите им живеят по-добре от нас. Ние, гордият член на този клуб от още 1972 г., сме най-бедната страна в Европа и ако продължаваме с такава неразумна политика, няма изгледи да се откъснем скоро от дъното. Още повече, ако дадем допълнително още 20 милиарда за нещо, което не ни е нужно даже след 2025 г. Доказаха го HSBC, ние от ИПИ и други сериозни анализатори и правителството спря изграждането на централата. Спря го, но не съвсем. Защото не обърна внимание именно на обстоятелството, че нови реактори не са нужни нито на площадката в Белене, нито на тази в "Козлодуй" до 2025 г.

БСП иска строителството да бъде подновено и продължено. Иска го не с аргументи, а с референдум, и то на принципа "Вярвайте ни". Откакто свят светува, най-ясният аргумент в полза на мнението, че нещо трябва да се случи, е да го финансираш със собствени средства. Когато давате ваши пари, вие най-вероятно ще поискате известни доказателства, че те не ще отидат отново на вятъра и че ще имате полза от цялото начинание.

Ако някой все пак се пита дали да подкрепи подписката на БСП за възобновяване на АЕЦ "Белене", ето защо твърденията в нея са неверни и манипулативни: Токът без АЕЦ "Белене" щял да поскъпне с една трета – кога и защо, след като от новата АЕЦ ще струва над 22 стотинки за киловатчас, а сега средната изкупна цена от електроцентралите е под 10 стотинки?

Ако ние не построим АЕЦ "Белене", казват, друг (има се предвид Турция) ще построи АЕЦ и ще ни продава ток, вместо ние на нея. Ние (т.е. фирмите износителки на ток, свързани с БСП) вече 10 години продаваме ток на Турция на цена, по-ниска от тази за вътрешността на страната. Всъщност българските граждани през тези години са субсидирали търговията на фирмите-износителки. От това упражнение нито ние станахме богати, нито Турция обедня. Тя дори попадна в списъка на десетте най-бързо развиващите се страни в света.

Инициативата имала смисъл, защото АЕЦ "Белене" била ключът към ВЕИ на приемлива цена и към развитието на "зелена икономика". Това откритие за атомната енергетика явно не го знаят в Германия, защото решиха да спрат техните АЕЦ за сметка на развитието на ВЕИ. А сега сериозно: развитието на технологиите ще изравни цената на електроенергията от ВЕИ с предполагаемата цена от АЕЦ "Белене" още през 2015 г., след което ще е по-ниска, докато от АЕЦ ще расте поради непрекъснатите изисквания за повишаване на сигурността.

Най-съвременната АЕЦ "Белене" щяла да създаде у нас "съвременни" работни места (колко – не се казва); всъщност, погледнато сериозно, в съвременните АЕЦ с такава мощност 200, най-много 500 специалисти.

С АЕЦ "Белене" българската енергетика би била модерен отрасъл, а без нея ще бъде доведена до мизерно съществуване. Точно обратното. И сега, и в бъдеще – даже и след 2025 г., България (съответните фирми) ще изнася от наличните мощности и ВЕИ до 10 милиарда киловатчаса електроенергия и без АЕЦ "Белене". А модерната енергетика, според тенденциите в развития свят, днес се основава на енергийната ефективност и възобновяемите източници.

Твърди се, че АЕЦ "Белене", като всяка такава централа допринасяла за повече сигурност – да се твърди това след Чернобил и Фукушима е, меко казано, издевателство. А след като доставките на горива са само от Русия – национално предателство. Списъкът на твърденията без потвърждения може да бъде продължен.

Че всичко около АЕЦ "Белене" произтича от БСП в съдружие с остатъците от ВМРО и АТАКА е закономерно – ретроградна партия – ретроградни идеи. Тежко и горко на българския народ, ако им повярва. И накрая нека кажем, че г-н Р. Овчаров е прав, че с повишаването на цената на електроенергията правителството спасява НЕК от фалит, но поради неразумните и неправомерни разходи за АЕЦ "Белене" (направени при управлението на БСП).

Питаме: кой ще спасява България след изхарчването на вятъра на още 20 милиарда лева за построяване на централата? А дали искането за референдум не е опит на бившите управляващи да се спасят от наказателно преследване, каквото би трябвало прокуратурата да повдигне, предвид закононарушения­та, извършени от тях по АЕЦ "Белене"? Затова твърдо НЕ на референдум за АЕЦ "Белене", заявява Красен Станчев. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 adn

    0 0 Отговор
    Нямам пари и здраве за Белене.
  • 2 ogi

    0 0 Отговор
    Neka da ima AEC!!!
  • 3 симеон

    0 0 Отговор
    и като го построят с нашите пари дали ще поевтинее тока или пак ние ще купуваме скъпия от фотоволтаиците а евтиния от аецовете ще се продава за да си пълнят банковите сметки тези които ни обричат на бедност и мизерия с противоконституционни закони
  • 4 balgarin

    0 0 Отговор
    В класацията на Топ 100 за българските фирми НЕК е на 3-то място, ЧЕЗ на 8-мо, а АЕЦ "Козлодуй" на 13-то. За какви загуби се говори, или тези, които ги говорят трябва да си върнат дипломите от престижните университети, или да ни докажат, че действително изговорените приказки са верни. В противен случай просто си пишат оставката и Премиера след съответната справка ги освобождава, възстановява на реалните цени на всичко (вие знаете за какво става дума), просто защото го подвеждат много елегантно, а отговорноста я носи пред нас лично той (за което може само да се радваме, че е поне един лидер от 23 г. до сега, които си понася отговорността). Но 2013 г. е година на избори и някои от опонентите му ще се възползват от грешките на "добрите министри". Затова да спреме с празни приказки, а да започнеме с конкретни предложения, а именно: 1) Цената на тока се връща на реалната, а подвелите го му връчват писмено оставките си, 2) В НС се приема забрана на партиите, защото прекалено много станаха на трапезата, а ние не смогваме да ги изхранваме, 3) Броя на депутатите се сваля на 60-80 максимум, според световната практика, както и да се въведедат 4 сесии на които да се приемат или променят закони, 4) За депутати могат да кандидатствуват българи, които работят за страната и народа си, а не само за лични облаготелствания, 5) Спира се приватизацията на предприятия, които са от стратегическо значение за страната, както и се въстановяват такива, които са в групата на печелившите за страната, също така да се прекратят концесиите, от които страната е на загуба. За начало това би било добре за нас и за Р.България.