6 Април, 2012 14:16 1 134 4

Бойко Борисов за АЕЦ „Белене“: Питайте прокуратурата

  • аец белене
Бойко Борисов за АЕЦ „Белене“: Питайте прокуратурата - 1
Снимка: БГНЕС

Представяте ли си това какво е? Лъжеш, че правиш едно нещо, после го буташ, правиш друго, не подписваш иписи- контракт и не правиш нищо и в същото време задължаваш, говорим за милиарди, държавата или съответно НЕК. И имаха наглостта Овчаров и Петър Димитров да говорят, че ние сме фалирали НЕК.

Това заявява премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Министерски съвет, след като министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев му представя справка за конкурса за АЕЦ "Белене", показва стенограмата.

Вижте, питайте прокуратурата какво става с това дело, защо няма обвиняеми, защо няма хора в затвора?!, продължава да се гневи премиерът. Н

е мога да допусна, че толкова години те не са могли да определят нещо, което е видно с просто око за един ден работа. Нарушение на Закона за обществените поръчки – видно. Нарушение – неподписване на иписи-контракт – видно. Задължаване с пари без да имаш необходимите ресурси за това – видно. Не знам толкова години какво чакат, за да приключат това дело. Истински се надявам да се размърдат. Това е държавният обвинител. Тук става въпрос за огромни пари, с които държавата е ощетена и в същото време минават години, години. Какво работят по тези дела, какво не им е ясно?!, заявява Борисов.

Срещнете се и питайте какво не е ясно – не знаете Закона за обществените поръчки. Дори да се включи правосъдният министър, извадете го и им подчертайте членовете какво значат, обръща се към министрите премиерът.

Приемаме Закон за съдебната власт и Закон за отнемане на имуществото. Според него, всъщност горе-долу е ясно, сигурно старият шеф на НЕК ще понесе цялата отговорност. Но пък той, като отиде да го разпитват, може да каже къде и как са го викали и какво са му казали. Но това е крайно време да се разследва. В противен случай ние си правим закони за пред кой, за пред Брюксел?, задава риторичен въпрос Борисов.

Аз затова поръчах да ми се подготви тази справка, за да чуете за какво става въпрос. Всичките вие правите обществени поръчки. Докато прокуратурата, Цветанов, не се произнесе, те могат да си говорят всякакви измишльотини, се обръща Борисов към вътрешния министър. Затова, според него, е много важно прокуратурата да излезе с ясно решение – има ли нарушение на обществената поръчка. Ако не искат да обвиняват никой, ако ги е страх да обвиняват толкова могъщи хора, които са участвали до сега, поне да излязат и да кажат публично – има ли нарушение на обществената поръчка, имат ли право това да го правят, да се говори по принцип. Да излязат прокурорите и да говорят по принцип, не за конкретното дело. По принцип трябва да знаят моите министри дали имат право да го правят. По принцип да кажем. По принцип може ли да имаш една сграда, да обявиш конкурс за нея, след това да я бутнеш и да направиш нова. Имат ли право по принцип, ето това ги помоли. Имат ли право по принцип, когато има вече подписан някакъв договор да не подпишат иписи контракт. Поне така пише в закона, се връща на темата премиерът.

Ако се тълкува по друг начин е важно да ни кажат как се тълкува законът, да знаем как се тълкува. Това ще даде огромна възможност на моите министри да намерят вратички как да обикалят законите. Това е превантивна дейност. И те са длъжни да излязат да го кажат. Това е 2008 година, сега отиваме в средата на 2012 година…!? Извинявайте, но четири години…!?, припомня Борисов. Да се види какво е направила Криминална полиция, да се види какво са направили прокурорите. Ако трябва да се видят докладите на ДАНС какви са. Поеми го и направи преглед на това стопанство, до къде са отишли всички тези дела. Но това не може да продължава - да се упражняват на тази тема. Това не е политическа тема. Това е финансово-икономическа тема. И те умишлено я вдигат на политическо ниво – "за" и "против" Русия, или каквото и да било. Тук изобщо не става въпрос за "за" и "против". Тук става въпрос за Закона за обществени поръчки, за спазване на закони, заявява още министър-председателят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Тодоров

    1 0 Отговор
    Какво става къде са клакьорите кому(ниски) изравниха се с тревата или хванаха гората???
  • 2 пут ин пут аут

    0 0 Отговор
    ми ние от там идваме те казаха да питаме теб
  • 3 ..!..

    0 1 Отговор
    Иване, аз се чудя как може да има все още такива заблудени хора като теб??? Какво си мислиш, че той не е комунист ли... Не виждаш ли, че всички до сега (повече от 20г.) са от една партия - ЛАПАЛАМА! Крадът до побъркване, карат се помежду си (прах в очите) и изпълняват плана за ликвидиране на нашата мила родина! ... а ти стой и се карай със съседа на политическа тематика...
  • 4 бивш министър

    0 0 Отговор
    Ти па как се хвана ,не виждаш ли че ванката иска да се хареса на вожда,така да се каже да бъде забелязан от съответните хора, които зорко следят какво се пише за б.б. в нетя и евентуално да бъде похвален и лично представен, щот такива хора трябват на власта верни и като стой та гледай му предложат някой министерски стол или поне диванче.......