Last news in Fakti

31 Юли, 2012 11:41 1 489 5

Пускат АЕЦ „Белене“ на свободния пазар

  • ангел семерджиев-
  • дкевр-
  • аец белене
Пускат АЕЦ „Белене“ на свободния пазар - 1
Снимка: БГНЕС

Изграждането, на която и да е централа, в това число и на ядрена централа, трябва да се съобразява с реалностите на пазара. Така коментира председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев евентуалния референдум за АЕЦ „Белене.

Според него най-важното условие, което би определило решението за инвестиция в, е дали може да се реализира това, което се произвежда. "Ако се намери инвеститор, който е съгласен да изгради такава централа и счита, че може да си върне инвестицията, разбира се, че трябва да се направи. Но ако няма реален инвеститор може би е по-добре да се изчакат по-добри моменти.

Такава централа може да натовари българската електроразпределителна система само ако има дългосрочен договор за изкупуване, поясни Семерджиев. "Такъв няма как да има, така че не може да натовари, дори да се изгради, ще е риск за самия инвеститор. Повече няма да има дългосрочни договори както в Марица Изток 1 и 3, които също ни натоварват в крайната цена", каза още председателят на ДКЕВР.

Второто намаление на цените гарантира, че няма да има такива резки скокове на "зелената енергия" в следващи периоди. Проблемът беше не, че се увеличава зелената енергия, а че тя се увеличи повече от 300% за една година като добавка и беше съществения фактор за увеличаване на крайната цена. Това нещо не трябва да го допускаме и затова ние приветстваме дадената ни възможността да коригираме цените.

Това каза председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Парите, които се събират като "зелена добавка", ще бъдат разпределяни между дружествата, грешките ще се понасят равномерно от всички, продължи Семерджиев. "Досега грешните прогнози на електроразпределителните дружества за новите фотоволтаици се понасяха единствено от НЕК. Сега по тази методика, тази тежест ще се разпределя между всички, които формират тази зелена добавка. Законът ясно предвижда, че прогнозите се правят от операторите." Семерджиев спомена, че новата методика вече е атакувана от някои от електроразпределителните дружества.

Цялата информация за начина, по който се определят цените е ясна, те са резултативни, каза още председателят на ДКЕВР. "Истина е, че имаме 600 мегавата фотоволтаици, над 600 мегавата имаме вятърна енергия, другото са малко ВЕЦ-ове и почти няма биомаса. Има централи за биомаса, които са повече на отпадъчни продукти, има една истинска инсталация за биомаса. Разликата между фотоволтаиците и вятърните паркове с биомасата е огромна, видяхте, че инвестиционния процес при фотоволтаиците е месец и половина, при биомасата продължава с години", обясни председателят на ДКЕВР.

Ефектите от използване на биомасата са големи, но в България ние сме почти на нулата, продължи Семерджиев. "Да заклеймяваме нещо, което не се е родило просто няма смисъл." Закона ни даде право да променяме цените по наше съображение, при първата необходимост за намаляване, на каквито и да е цени ние ще реагираме, заяви Семерджиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 молител

    0 0 Отговор
    Хайде,ако може,да не ни показвате всеки път
    тази
    МАЗНА,ОТВРАТИТЕЛНА и ТОЛКОВА ЛЮБИМА
    на всички ни МУТРА,
    коментара от нея ни стига........
  • 2 енергоспестяваща

    1 0 Отговор
    Парите, които се събират като "зелена добавка", ще бъдат разпределяни между дружествата, грешките ще се понасят равномерно от всички, продължи Семерджиев. "

    Аз не съм съгласна да плащам за грешките им! А вие?
  • 3 навит.....

    1 0 Отговор
    Аз искам да плащам за грешките ИМ с 7,62мм!
    Много на брой и мн бързи,скорострелни.....
    Може,разбира се, и с 9,00,но задължително-
    със скорострелно УЗИ!!!.....
    Все някой от приятелските туристи от там
    би ми направил този мн необходим ценен подарък!
    Пък ние тук ще им осигурим сигурност,като
    използваме по предназначение подаръка.......
  • 4 инвеститор

    0 0 Отговор
    купувам.Доган ще ми е консултант по проекта.Неможе и от атоми да не разбира.абсурд...
  • 5 Николай Николов

    0 0 Отговор
    Абе хора , що за кухи лейки има в тази даржава, как може този болен мозак да ръси такива едноклетачни тапизми-като иска да плаща за грешки , да ги платят ония къде си получават заплатите в пликче.Как е възможно страна износител на електроенергия да плаща по скъп ток от продадения в съседна даржава.Тея избраници хептен без мозак мислят че е народа.