11 Април, 2012 09:39 2 006 0

Кремъл все пак ни готви сметката за АЕЦ ''Белене''

  • аец белене-
  • русия-
  • оборудване-
  • росатом

Доставчиците на оборудване за АЕЦ "Белене", от строителството на която се отказа България, започнаха да пресмятат своите загуби, пише руският делови в. ''Коммерсант''.

Вероятните загуби на контролираната от "Газпромбанк" група "Обединени машиностроителни заводи"(ОМЗ) от потенциалното разтрогване на договорите за доставка на оборудване за българската АЕЦ "Белене" се оценяват на 2,152 млрд. рубли (100,1 млрд. лв.), се казва в отчета на банката за 2011 г.

От ОМЗ оценяват като "много висока" вероятността за обезщетение за всички понесени по договора разходи. По данни на източниците на "Коммерсант", голяма част от оборудването, което е произвела ОМЗ за "Белене", е "готова на практика". От "Атоменергомаш" уточниха, че поръчката за "Белене" е включвала осем парогенератора, два от които вече са готови, още два се намират в стадий на финално комплектуване. От холдинга не уточниха цената на поръчката, но отбелязаха, че "компанията възнамерява да изпълни договора за производство на оборудването до край и за момента не е изчислявала загубите".

По данни на "Коммерсант", вече е платена две трети от цената на този корпус.

"Силови машини" се намират "в процес на преговори с АСЕ за изчисляване на компенсацията". Източник от пазара смята, че производството на оборудване за "Белене" даже не е достигнало до стадий производство на основни възли.

"Газпромбанк" отбелязва, че ОМЗ има редица договори с "руския главен изпълнител, отговорен за строителството на АЕЦ в Източна Европа". Става дума за влизащия в "Росатом" "Атомстройекспорт" (АСЕ). "В договора са предвидени условия, позволяващи на главния изпълнител при определени обстоятелства да развали договора с групата ОМЗ", се отбелязва в отчета на банката.

Поръчки на оборудване имат също така "Силови машини" и "ЗиО-Подолск".

Схемата с прехвърлянето на оборудване от един проект за друг е използвана от "Росатом" и по-рано,

припомня БГНЕС.

Например, на четвърти блок на Калининската АЕЦ е инсталирано оборудване, изработено още за първия проект АЕЦ "Белене" /спрян през 1990/. Корпусите на реакторите, които трябваше да изработи ОМЗ, се оценяват на около 30 млн. долара всеки.

Единият е готов, него българското правителство възнамерява да изплати и вероятно да инсталира на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

За момента от София са обещали да купят само един реактор. Ако България не плати останалите поръчки, на "Росатом" ще му се наложи да прехвърля оборудване в други АЕЦ.

Договорът за строителството на АЕЦ "Белене" беше подписан между АСЕ и НЕК през 2008 г. Но българското правителството отлагаше началото на проекта, а през март 2012 г. реши да се откаже от него.

Към тази дата АСЕ беше поръчал вече оборудването с дълъг цикъл на производство, коментира в. ''Коммерсант''. Окончателните сметки между страните трябва да бъдат направени, след като съвместната работна група определи обема на разходите на НЕК и АСЕ. В края на март, източници, близки до преговорите, оценяваха общия обем на руските финансови претенции към българската страна на "минимум 1 млрд. евро".

От "Росатом" обясниха за в. "Коммерсант", че освен ОМЗ основен подизпълнител на АСЕ по "Белене" а "ЗиО-Подолск" (контролиран от "Атоменергомаш", обединяващ машиностроителните активи на държавната корпорация), произвеждащ парогенератори; "Силови машини" на Алексей Мордашов (произвежда турбини) и Carsib – консорциум между "Арева" и "Сименс", на който бяха поръчани системите за контрол и управление.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА