Last news in Fakti

4 Февруари, 2020 21:45 33 999 115

Ялта, 1945: как Сталин надхитри Чърчил и Рузвелт

  • йосиф сталин-
  • ссср-
  • ялта-
  • уинстън чърчил-
  • рузвелт-
  • 1945-
  • втора световна война

Сталин постига пълен успех на конференцията в Ялта през 1945 година

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди 75 години една снимка обикаля света: британският премиер Уинстън Чърчил, американският президент Франклин Д. Рузвелт и съветският диктатор Йосиф Сталин седят рамо до рамо, загърнати в балтоните си, и сериозно гледат към фотообектива. Сцената е трябвало да демонстрира единството между Великите сили и да вдъхне надеждата, че е възможен траен мир след края на Втората световна война.

Снимката е направена по време на конференцията в Ялта, организирана по покана на съветската страна. На 4 февруари 1945-та в двореца "Ливадия" на полуостров Крим "Голямата тройка" обсъжда заключителната фаза на Втората световна война. Хитлеровият "хилядолетен райх" е пред окончателния си срив.

Как да бъде разделена Германия

Американските и британски войски напредват в Западна и Южна Европа, независимо от продължаващата ожесточена съпротива на Вермахта. По време на зимната си офанзива съветските войски, напиращи от изток, са се доближили на 100 км от германската столица. На 30 април Хитлер се самоубива в бункера си в Берлин, на 8 май Германия капитулира. В тази кървава война загиват над 60 милиона души.

В Ялта, където едно време са прекарвали летния си отдих руските царе и аристократи, предстои да се определят контурите на новия световен ред, както и да се договорят разделението и денацификацията на Германия. „Голямата тройка" е трябвало също да разпредели бъдещите сфери на влияние в следвоенна Европа. Западните сили са настоявали и за създаването на най-важната бъдеща глобална организация - Обединените нации.

Победителите се надяват на трайно сътрудничество

Конференцията е имала деликатната задача да съчетае твърде различните интереси на победителите. Това, което е обединявало комуниста Сталин и капиталистите Рузвелт и Чърчил, е бил общият враг: Германия.

През 1945 все още не си личи, че съвсем скоро съюзниците от антихитлеристката коалиция ще се превърнат във врагове.

"Чърчил и Рузвелт са си кореспондирали по време на цялата война, организирали са и срещи помежду си. До този момент те са се виждали със Сталин само веднъж - в Техеран в края на 1943-та - и предполагат, че сътрудничество ще продължи още дълги години, ако не и десетилетия след войната. Поради тази причина Чърчил и Рузвелт са били готови на компромиси", обяснява кьолнският историк Йост Дюлфер.

Както Чърчил, така и Рузвелт не са били никак доволни от избора на мястото за конференцията. За да стигне до Ялта, тежко болният американски президент е трябвало да пропътува общо 11 000 километра с кораб и самолет. А британският премиер дори бил казал, че е "едва ли е можело да се намери по-лошо място от Ялта, дори и да е било съзнателно търсено". За Сталин обаче е било изключително важно срещата да се проведе на съветска земя, за да използва това стратегическо предимство в своя полза. Съветският диктатор дава разпореждания да бъдат инсталирани телеграфи и високочестотни телефони. А за да подслушва чуждестранните делегации, организира разполагането на насочени микрофони в храстите около двореца "Ливадия". За всеки случай е подготвен и специален бункер-бомбоубежище. Подбрани келнери от луксозните московски хотели са командировани в Ялта, за да поднасят на гостите изискани блюда, докато в цялата страна цари истински глад.

Сталин успява да се наложи за редица важни неща

"От друга страна Рузвелт и Чърчил вече са знаели с кого си имат работа. А и това, че крайно бруталната съветска диктатура се стреми да разшири влиянието си в Европа. Те не са имали никакви илюзии относно този факт", обяснява историкът и експерт по проблемите на Източна Европа Вилфрид Лот.

Сталин все пак успява да постигне своите цели. "Атмосферата като цяло е била добра. От време на време някой от участниците в срещата е скачал от стола си ядосан, защото не е можел да приеме определени неща, но като цяло конференцията е преминала под знака на сътрудничеството", посочва Йост Дюлфер.

До 11 февруари тримата държавници водят пазарлъци за бъдещето на Европа. Резултатите са следните: Чърчил налага Франция като допълнителна окупационна сила в победената Германия; Рузвелт получава обещанието на Сталин, че СССР ще се присъедини към бъдещите Обединени нации и ще се включи във войната срещу Япония. А Сталин постига това, че областите, в които напредват неговите войски, са обявени за съветска сфера на влияние.

Освен това шефът на Кремъл успява да се наложи и за друго: към СССР са придадени територии в Далечния изток, които са отнети от Япония и Китай. Съветският лидер си урежда и право на вето в бъдещия Съвет за сигурност. Определянето на конкретните граници на Полша е оставено за времето след капитулацията на Третия райх. Сталин обаче успява да договори като източна граница демаркационната линия, до която достигат войските му по време на агресията срещу Полша през 1939 година. По онова време Съветският съюз все още е съюзник на Германия.

Компромиси и открити въпроси

Всеки участник в конференцията постига по нещо, коментира историкът Дюлфер: "По териториалните въпроси успява да се наложи предимно Сталин. А западните сили налагат възгледите си относно рамката на бъдещия мирен ред". Историкът Вилфрид Лот добавя: "И тримата са били наистина доволни от постигнатото на конференцията. Те са смятали, че договореното представлява добра база за бъдещо сътрудничество". В резултат на преговорите обаче са били постигнати редица твърде мъгляви компромиси, които остават неуточнени по конкретни точки.

Участниците в конференцията явно са изхождали от това, че същинските решения за Европа ще бъдат взети след края на войната. В този смисъл Ялта е нещо като преходна конференция, която дава само насоката за бъдещето. "Реално погледнато, трайният мир в никакъв случай не е бил договорен на конференцията в Ялта", казва историкът Лот. И следващата конференция на "Голямата тройка", проведена в Потсдам на 17 юли 1945-та, не успява да даде отговор на всички открити въпроси, нито да заглади всички различия. Така на практика е подготвена почвата за очертаващата се вече Студена война.

Автор: Ралф Бозен


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 70 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    129 57 Отговор
    Сталин им сложи пръста и на тия смехурани Чърчил и Рузвелт и на двата пръста мустак от Райха!
  • 2 Надхитрили са курец

    70 128 Отговор
    39 търпят огромни загуби от малка Финландия и Германия ги напада.
    Отново както в Първата световна Американските кравари удрят в гръб немците и спасяват рамките от разгром.

    Коментиран от #5, #108

  • 3 Извинете

    59 129 Отговор
    Защо ни вкарвате в матрицата на насилието?Нашите поколения нямат нищо общо с тези събития и не ни интересуват техните дела!Защо се пропагандира само за тази ВСВ,не ви ли омръзна да ни занимавате?

    Коментиран от #25, #44

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    105 40 Отговор
    до това го докара СДС ИВАН КОСТОВ който всичко съсипа иднешните мутри ПП ГЕРБ

    Коментиран от #15, #76

  • 5 Бесен Язовец

    59 24 Отговор

    До коментар #2 от "Надхитрили са курец":

    Това от скечовете в цирка ли си научил?

    Коментиран от #7, #26

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    86 32 Отговор
    ЧЪРЧИЛ И РУЗВЕЛТ СА САДИСТИ МАЗОХИСТИ

    Коментиран от #46

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 така така

    64 51 Отговор
    е как грузинска маймуна ще надхитри англичанин и американец??!?!

    Коментиран от #42

  • 10 Буков

    71 105 Отговор
    Много бил хитър мустакатия грузинец, няма що. 20 милиона жертви. Увреден генофонд на нацията за десетилетия напред. Отгоре на това, само след осем години хвърля топа като завършен алкохолик. С една дума, май е станало - на хитреца, у гъзеца.
  • 11 Бесен Язовец

    36 11 Отговор

    До коментар #7 от "Прочети малко история":

    Палячоо палячооо...
  • 12 Хисторик

    125 35 Отговор

    До коментар #7 от "Прочети малко история":

    Коя история, тая на соросоидите ли където твърдят, че американците са освободили лагерниците от Аушвиц? Съюзниците дебарнират в Нормандия и се придвижват от Франция до Германия, а,, Червената армия " стига на равно разтояние от Берлин заедно със съюзниците обаче Червената армия се придвижва от 6000км и освобождава цяла Централна и източна Европа по пътя си до Берлин! Америте 6 месеца не могат да превземат един манастир в Италия на име,, Монте Касино "охраняван от 5000 германци!

    Коментиран от #17

  • 13 някой си там

    119 13 Отговор
    Тази статия е пълна с джендърски фалшификации и манипулации! Не Чърчил, а Сталин предлага Франция да бъде включена в страните победителки за да балансира влиянието на Англия в Европа. Самият дьо Гол по-късно не скрива признателността си към СССР и Сталин. Също така Сталин е бил против разделянето на Германия, като е предлагал тя да остане неутрална както Австрия.

    Коментиран от #35

  • 14 Borislav Popov

    63 104 Отговор
    Така ги надхитри, че Западна Европа дръпна със 100 г. пред комунистическите кочини. А самата Германия днес е с 1000 г. пред "победителя" във ВСВ рушийка. Голямо надхитряне е било. Голям хитрец тоя грузински чифут бре!

    Коментиран от #16, #18, #22, #106

  • 15 Рашка с чашка

    47 48 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Смятам че Костов е за затвора, но не той съсипва всичко, това е дело на БКП - БСП и на другаря Виденов. Сложен за изкупителна жертва като премиер. При него България фалира за пореден път, преди това същото направи другаря Луканов. Направи се масова приватизация и продава ха приватизационни бонове, питайте родителите си. После долара стана от 65 лева на 3 000 лева и червените олигарси се родиха за един ден. Защото теглиха от държавата огромни заеми за развитието на новата икономика, в левове разбира се, а когато трябваше да ги връщаг,обезцениха лева с над 100% процента и станаха много, много богати за сметка на спестяванията на всички българи. При Виденов средната заплата в България достига 10 долара!,! При Костов се увеличи на 100 долара, все така мизерно, но десет пъти повече. Съветски модел!

    Коментиран от #107

  • 16 Кимон

    85 19 Отговор

    До коментар #14 от "Borislav Popov":

    Да опази и надхитри ги от джендери и дрога цяли 45 години и СССР и Източна Европа! Е банани нямаше но децата не им друсаха на 13г!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ГоСт

    34 43 Отговор

    До коментар #14 от "Borislav Popov":

    Абе че е хитрец, хитрец е..Дори и сега, след толкова години Рашка, като правоприемник на СССР още не си е изплатила задълженията по ''ленд-лийза'', докато Великобритания се е издължила напълно още през 80 те години.Абе те нашия златен резерв отмъкнаха барабар с архивите, та една Америка няма да изработят...
  • 19 Бесен Язовец

    40 13 Отговор

    До коментар #17 от "Бай Яни":

    Тоя па неграмотен чул не до чул, от къде дойдоха 1000поляка в Италия като поляците бяха разбити още 1939г? Мансрира Монте Касино е част от линията Густав, а жертвите са 54 000 от страна на съюзниците и накрая са бомбили манастира от 15 век с В52 бомбардировачи!

    Коментиран от #95

  • 20 Рашка с чашка

    41 88 Отговор
    Понеже,, комунистите много ревете колко хубаво беше в България през комунизма и лъжете децата ще дам сравнения. Средна заплата през 1986 година - 130 лева, средна заплата за София сега 1349 лева. Цени- билет за градски транспорт през социализма - 0,6 стотинки, сега 1,6 лева. Демек сега билета трябва да струва 6 лева! Телешкото месо в София е струвало през 1986г в София 5,20 лева, значи сега би струвало 52 лева за кило! Парното е било средно 20 лева на месец, сега е към 200-300 лева на месец, леко повишение. Не може и да си помислиш тогава че ще излезеш от затвора-комунистически рай, в новогодишната баница с късмети се слагаше пътуване в чужбина наред с печалба от тотото, еднакво невъзможно! Абе рай!

    Коментиран от #21, #23, #32, #36, #41, #54, #86

  • 21 Комуниста

    68 26 Отговор

    До коментар #20 от "Рашка с чашка":

    1986г киселото мляко беше 11 ст сега е 111ст и 1986г киселото мляко беше от мляко, а 2020 е от сухо мляко. И 1986г парното беше 20лв сега е 320лв. Бензина 1986г е бил 50ст сега е 2,20лв какво сравняваш?

    Коментиран от #38, #58, #67

  • 22 няма значение

    85 26 Отговор

    До коментар #14 от "Borislav Popov":

    Бориславчо мамин,вЕрно е ,че Западна Европа дръпна с 100,но не години а с 100 трилиона дългове...и когато балона беше пред спукване ...айде и Източна Европа в кюпа та да плащаме всички заедно дълговете на Западното общество .Като прибавим и това,че Западна Европа колонизира цял един континент и точеше ресурсите му и продължава да ги точи още и всичко си идва на мястото.Докато бившия СССР обратно-той издържаше цяла Източна Европа .България през 70-те години е разполагала с 300 модерни за времето си бойни самолети ,а сега България изтегли кредит за 5 хвърчила и модел от на баба ти времето.Сиреч от моргата. Само в Бг бившия СССР е построил над 700 завода..за другите соц.страни няма да говоря.И вече 30 години още не можете да окрадете построеното от СССР. .

    Коментиран от #27, #75

  • 23 няма значение

    62 23 Отговор

    До коментар #20 от "Рашка с чашка":

    Рашка с чашка,не знам сметките ти,но само знам,че българите през соца си построиха такива къщи,където в "богатата" Северна Америка живеят само Ротшилдови,Рокфелерови и още някое и друга фамилия като тези.Останалите американци живеят в колиби-да кажем като бунгалата от соца по Черноморието ни. А панелките от соца са досущ като в Манхатан Тръмп Тауър-бетон и стъкло, с разликата ,че там живеят над 600 семейства.

    Коментиран от #24, #73

  • 24 Айде бе

    36 44 Отговор

    До коментар #23 от "няма значение":

    Явно никъде по-далеч от Драгоман не си ходил, за да ги дрънкаш такива! Значи неизмазаните къщи по типов проект с парчета счупено огледало и бутилки отгоре на оградата били мечта за американците? Да им се чудиш, че не идват на пълчища да се заселват у нас, дето толкова къщи пустеят и се рушат по селата! И да те светна: тия къщи си ги вдигнаха селяните, защото нямаше какво да се купи по соца- нито стоки, нито пътувания, храната си я отглеждаха, че и от ТКЗС-то крадваха... .затова .И още една особеност- материалите не се купуваха (не че не ги плащаха), ами се уреждаха. Както съм архитект и това ми е работа, никога не бях виждал тухли или плочки просто да се намират по магазини и складове, та да си избереш. Та леко с агитацията за соца!

    Коментиран от #50

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гост

    21 18 Отговор

    До коментар #22 от "няма значение":

    Преди 100 г. Хенри Форд въвежда заплата на работниците си от 5 долара на час и продава Ford model T за 850 д. За месец труд работника си купува кола. В соц. Бг за кола се работи 5 год.и се чака 10г.
    За Рокфелер си прав, че имал като соц. селска къща, но има малка разлика - имал е и много фирми. Една от тях се казва Exxon Mobil и струва около 260 милиарда долара. Селските къщи струваха около 5000 лв. Лесно се вижда, че Рокфелеровци са можели да купят около 50 милиона селски къщи по държавен курс на долара и 150 милиона по реален.

    Коментиран от #28, #45

  • 28 Реалист

    52 8 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Не ми говори за Форд, а говори за днешна капит. България! Колко трябва да. работи един работник със СРЗ 1000 лв. за да си купи нова кола! Колко от тези 1000 лв. може да задели за да си купи нова кола.!?

    Коментиран от #34, #59, #109

  • 29 Коба

    35 22 Отговор
    Сталин е велик доказала го е историята.

    Коментиран от #40

  • 30 Голям хитрец брееей

    22 25 Отговор
    Щото много го надхитри затова руснаците при първа възможност бягат от там и отиват в лошия Запад да живеят
  • 31 Лекар БГ

    27 3 Отговор
    Лукав и хитър-това е Коба.Колко е жесток и параноичен е др.тема.
    Слабата брънка от "Голямата тройка "е Рузвелт.Интересува се основно как ще се оправя с Япония и какво ООН ще се създаде след края на ВСВ.Чичо Джо,щедро му обещава честни,демократични избори в новите сфери на влияние на СССР.И че там,съветски модел няма да се въдворява.Знае се какво се случва после....
    Каквото може да прибере,като територии и народи,Коба го постига.Даже повече от мечтаното.
  • 32 Рококо

    16 1 Отговор

    До коментар #20 от "Рашка с чашка":

    Ти можеш ли да смяташ, че така сметнабилетчето, или нещо се улиса?
  • 33 Леля ви

    30 15 Отговор
    Тия дето плюят по Сталин , нещо са я сбъркали! Идете в Москва . Там на паметната плоча на Генералисимуса ще намерите отговора . А сега за победилия капитализъм гарниран с фашизъм спрете да го славите .
  • 34 Р34п

    16 1 Отговор

    До коментар #28 от "Реалист":

    Извинявай, но тогавашните работници на Форд са били специалисти за времето си и заплатите им не са били средните за страната. Сравнявай ги с тези, които работят за 3-4000 лева и тогава им прави сметка.
  • 35 Искаш

    10 6 Отговор

    До коментар #13 от "някой си там":

    да кажеш, че ония двамата са принудили Сталин да разделят Германия ли ? Е как може тогава да се каже, че ги бил надхитрил ? Излиза, че каквото са казали евреите, това се е случило, а Сталин е бил безгласна
  • 36 гост

    28 10 Отговор

    До коментар #20 от "Рашка с чашка":

    Погледни покупателната стойност на парите а не ми прави сравнения че лечението беше безплатно а сега за собър ден 40 лв за легло в болница като в СПА център 50—70 лв ваще те ходеха по двапъти ма море по 14 дни с тая заплата и апартамент и вила са ти направили само с работа сега ти да ръсиш мозък да имало е и много минуси но хората живееха по щастливо говориш за чужбина и какво колко пъти ходиш на почивка в чужбина за една година и по точно колко хора си го позволяват нали ходиш в Турция,Гърция и най много Хърватска да не би да си отишъл на Хавайте или в Маями ходиш нялъде на колйо си може по евтино пазаруваш от магазина готвиш и последната вечер като ти останат малко повече пари минеш през някой ресторант да си направиш снимка за вейса хахаха смешник
  • 37 Извинете

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "Лвф":

    А ти се научи да пишеш на български и тогава се изказвай по форуми.Две думи си написал и имаш грешки.Сигурно и имената не можеш да си напишеш правилно.Що за примат...
  • 38 помнещ

    16 7 Отговор

    До коментар #21 от "Комуниста":

    Бензина е бил 50ст. през 86 година наш кога..тамън на върбов ден-по това време вече беше 1лв за А-85 и 1,05-1,10 за А-91..Тия ги разправяй на ннякой друг, дето тогава е бил още течен в кесиите на баща си ( или на комшията)...виж, за другото си прав...и салама бе салам, пък и уискито беше ориджинъл, макар и от ''Кореком'', ама бе 3-4$/ 2,4лв на черно от Магурата=6-9лв за Джони или един генерал Грант.

    Коментиран от #43

  • 39 Наблюдател

    17 21 Отговор
    Не знам за какво надхитряне става дума. Н 75 години след края на ВСВ единствената държава участничка която не съществува е СССР, а Германия, Япония, Англия и Китай са световни икономически сили, за разлика от Русия, която се опитва да си приватизира победата.
  • 40 Напротив

    22 10 Отговор

    До коментар #29 от "Коба":

    Историята доказва, че Сталин е изпълнил планове за рязане на главите на руснаците, и това е негова лична мисъл още от годините му в семинария, а защо руснаците не обръщат внимание на това е истинска загадка. Абсолютно всеки, дори и най-глупавия човек може да излезне на трибуната пред народа, и да вика :- ,,Скачайте в огъня, че друго няма какво да измисля,,. За мен лично, човек допуснал нашественици толкова на вътре в териториите си е бездарен и глупав. Славата, която му преписвате е благодарение на истински руснаци като Жуков, умни хора с тактики и стратегии.
  • 41 ГоСт

    20 13 Отговор

    До коментар #20 от "Рашка с чашка":

    130 лв взимаха тогава тези, дето ги мързеше да гледат, не да работят...там, където работех по онова време даже чистачката взимаше два пъти повече...а аз като 23-4 годишно ла.но не падах под 5-600лв..в добри месеци съм взимал и по 1300лв....мерак за работа само да имаш. Спомням си че по едно време имаше някакъв списък кой взимаше по-голяма заплата от ген.директор-бях осми с по-висока заплата ( само че тогава никой не ти казваше как са мъкнели чувалите с долари по нощите за премии на администрацията)..е, не бачках на къра, а в едни по-други заводи, но това не променя нещата.
  • 42 Ивайло Пенев

    16 2 Отговор

    До коментар #9 от "така така":

    Еди път си правя майтап с украинец. Успях да го излъжа доста добре, говоря руски перфектно, но пред украинеца се представям за узбекистанец. Като видя дебелия украинецът почна да си блъска главата в шкаф и да крещи - е, как може узбек да излъже украинец? Срам, страшен срам! По темата - Сталин е наясно във всеки един момент на какви отстъпки са готови двамата лидери на съвоюващи държави. Подслушва ги, докладват му за дискусиите с техните съветници. Затова и успява. Рузвелт е готов да признае съветските права над каквото и да е, стига нацистите да бъдат смачкани. Какво е тук половин довоенна Полша или част от Китай. Нали Полша ще бъде компенсирана за сметка на германците?! А претенциите на германците?! Какви претенции от подпалвачите на войни... Погледнато реално, в несправедливото уреждане на следвоенния свят е заложена нова мина и повод за война, но светът беше двуполюсен и отделните страни бяха лишени от възможността да подготвят нов световен конфликт...
  • 43 гост

    10 7 Отговор

    До коментар #38 от "помнещ":

    Абе брачет къв е тоя курс на долара през 86г хахаха за горивото няма да говориме че много ще се изложиш само едно ще ти кажа е така за справка БЕНЗИН А—86 беше държаван демек само държавните авт. имаха право да го ползват и беше червен на цвят и не се продаваше за частни авт. до 89г за магурата пишеш и хаха и тя е след 89г.преди това се събираха на Рубин ,Жданов и жълтите столове знаеш ли къде беше Рубин я кажи да видиме какво знаеш и помниш

    Коментиран от #49

  • 44 Едуард Петров

    21 1 Отговор

    До коментар #3 от "Извинете":

    ,,Който забравя уроците от Историята, има опасност да ги повтори и потрети...!"!
  • 45 Джак Даниълс

    14 3 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Той работникът може и да може, по твоите думи, да си купи кола след месец работа преди 100 години, но я ми кажи за днешна Америка как стои въпроса? Ще ти кажа - за повечето работнически професии без особена квалификация, заплащането е около 17-25 хил долара ГОДИШНА Заплата. Т.е. с обикновена работническа заплата и там няма да си купиш чисто нова кола след месец. Впрочем, в България можеш да си купиш чисто нов автомобил с около 1500-2000 нето за година, стига да си при мама и при тате и да не си харчиш парите излишно... И това е нормална средна заплата...
  • 46 Едуард Петров-Едо

    14 6 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ЗАБРАВИ ДА ДОБАВИШ НАЙ-ГОЛЕМИЯ САДИСТ - ДЖУГАШВИЛИ!
  • 47 От лудницата

    9 4 Отговор
    Света се остави в ръцете на двама евреи и един грузински селянин
  • 48 Чичо

    6 6 Отговор
    Малки жалки педита не знаете какви чудесни дни ви чакат напред в живота. Тогава ще запеете друга песен.
  • 49 помнещ

    10 6 Отговор

    До коментар #43 от "гост":

    Червен е вятъра в кухата лейка, дето е сложил баща ти на раменете ти ..Срещу Шератон беше Рубин, а да си спомняш къде беше ''Цицата'' или си висял все във ''Феята'' в очакване некой да те опраши в кенефа за десетачка...айде у лево бе, катър смотан..ти ше ми говориш за София.А ако си бил бунак да купуваш долар на 3-3,60 си е твой проблем.Ти си май живото доказателство че бунаците нямате свършане....ми той света на такива като тебе се крепи.

    Коментиран от #51

  • 50 Едуард Петров-Едо

    8 7 Отговор

    До коментар #24 от "Айде бе":

    Господине (не знам КОЙ СИ, защото си АНОНИМЕН, КАТО ВСИЧКИ СТРАХЛИВЦИ ТУК И НАВСЯКЪДЕ!)! ПИШЕТЕ СИ ИМЕНАТА, ЗАЩОТО анонимника, каквото и да казва, НИЩО НЕ КАЗВА! ,,Страхът е НАЙ-СПРАВЕДЛИВОТО наказание на мерзавеца!". Обръщам се към ,,ФАКТИ"! ВИЕ СИ ПРАВИТЕ СЕИР ЗА СМЕТКА НА ДУХОВНОТО ЕДИНСТВО НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ! ДОПУСКАТЕ ВСЯКАКВИ ГНИЛИ ЯБЪЛКИ, ДА ИЗПУСКАТ ЗЛОВОНИЯТА СИ И ДА ТРОВЯТ ЕФИРА НА БЪЛГАРИЯ, А ЦЯЛ СВЯТ ДА НИ СЕ ПРИСМИВА И ДА НЕ НИ СМЯТАТ ЗА НАРОД И ДЪРЖАВА! ПО ТОЗИ НАЧИН ,,ФАКТИ" ВЪРШАТ АНТИДЪРЖАВНА ДЕЙНОСТ И СЛЕДВА ДА БЪДАТ САНКЦИОНИРАНИ ОТ БЪЛГАРСКАТА И ЕВРОПЕЙСКАТА СЪДЕБНА ВЛАСТ И ПРОКУРАТУРА! Как да се коригирате? Давам скромно своето предложение: Първо, Внимателно обмисляйте всяка ТЕМА, която предлагате! Второ, Не публикувайте мнения на АНОНИМНИЦИ, ЗАЩОТО Е БЕЗПОЛЕЗНО! Една римска сентенция гласи: ,,Името отразява същността!"! А КАКВО ЗНАЧИ анонимен? Анонимен ЗНАЧИ безименен, т.е. никой, EX NIHILO, АБСОЛЮТНО НИЩО! Логично е, да кажем, че такива маргинали, като се крият, нищо не казват! Освен това, Президентът на РБългария, Министър-Председателят, Министрите, Кметовете, Омбудсманите, Членовете на Комисии, Духовниците, Лекарите, Учителите, Спортните деятели и Спортистите, Децата, Бебетата -ВСИЧКИ СИ ИМАМЕ ИМЕНА! А ТИЯ ТАРИКАТИ СА БЕЗИМЕННИ?!!!
  • 51 хахаха

    3 1 Отговор

    До коментар #49 от "помнещ":

    Значи първият знак за незнание и безсилие са обидите хаха направи си справка в гугъл както с Рубин и ще разбереш

    Коментиран от #52

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 хахаха

    2 0 Отговор
    Така е тук си прав има един смешник дето помни хаха

    Коментиран от #55

  • 54 Коко

    20 7 Отговор

    До коментар #20 от "Рашка с чашка":

    Абе много ми е интересно как джендърчета дето не са живяли по време на кумонистите му дават оценка слушай сега ако беше вкусил кумонисти домат сирене или месо щеше друга песен да пееш относно цените при средна заплата 220-250лв незнам откъде го измисли тези180 може би този който ти ги е разправял тези глупости е работил в чистотата или е копал канали хората си купиха нови жилища и автомобили и навремето беше така работиш работиш купиш си кола работиш работиш купиш хладилник управиш вила защото тогава при лошите кумонисти хората имаха имоти и на село и в града а сега работиш работиш изтеглиш заем и си платиш сметките плюс лихвите по кредитите е тва ти е урудливата демокрация и винаги съм се питал такива дебили като теб какво защитават ако ще е само заради тези прословути банани дето ги намаление при комунизма абе вземи един банан и си го намери на едно тъмно лошо миришешто място
  • 55 помнещ

    4 9 Отговор

    До коментар #53 от "хахаха":

    Бунак....сигурно помниш и как се продаваше бензин на времето срещу бонове по 18ст , закупени от кварталната сладкарница..поне като лъжеш го прави по-умно, че някой може и да ти повярва..айде сега бегай Апни едно ''парфе''в ''Ялта'', да си спомниш онези години......

    Коментиран от #57

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 хахаха

    6 1 Отговор

    До коментар #55 от "помнещ":

    Аз по гараж си падах и я хапвах на панорамата на НДК нотова е друга тема та темата беше за 86 кви купони те гонят тогава бе брачет казах ти помниш от 89 г .

    Коментиран от #61

  • 58 Бат.Влад

    20 4 Отговор

    До коментар #21 от "Комуниста":

    Кисело,23 ст прясно,36 ст бензин 86 90 ст 93,_1 ,лв. 96_1,20 лв. Дизел. 60 ст средна заплата 240 лв минимална 120. Това през 1986 година

    Коментиран от #60

  • 59 Реалист

    12 4 Отговор

    До коментар #28 от "Реалист":

    Защо трябва с 1000 лв да си купуваш нова кола? На всички дори в развитите икономики карат нови коли. А иначе с 1000 лв, може да отделяш по 200-300 за лизингова вноска и след 5 години ще си имаш Дачия, например. Или Шкода Фабия. Има не лоши предложения за около 18-20к. Никой не е казал, че с почти минимален доход трябва да караш АМГ версия на Мерцедес. Нищо, че това е желанието на всеки у нас. А статията е общи приказки. Сталин така добре си е изиграл картите, че 30 години по-късно все още си личи къде е газила руска кубинка..

    Коментиран от #78, #88

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 помнещ

    7 6 Отговор

    До коментар #57 от "хахаха":

    Хахахахаха.....абе , тиквеник....до края на 60-началото на 70- те бензина се продаваше с бонове , купени от магазините...по това си ми ясен че в кухарника ти е само мъгла и изпарения, така че сЕдни си на Д-то и не ставай за смях..айде лек ти ден и бегай в гаража да мааш торта''гАра''Ж''... и само да ти кажа-когато съм си пиел пиенето с кучките в Бамбука, ти си бил още на комшията си в дудука...

    Коментиран от #65

  • 62 стоян георгиев

    13 0 Отговор
    в ялта се поставя фундамента на новия конфликт.единствения доволен в ялта е рузвелт.тои постига всичко което иска,но чърчил е съкрушен ,тои губи полша ,което за великобритания е голяма загуба,да не забравяме че воината почва именно заради полша ,освен това чърчил разбира че източна европа ще бъде в лапите на комунизма.сталин също трябва да се примири със загубата на гърция ,австрия и огромна част от германия.след ялта чърчил обвинява рузвелт в мекоушавост и предателство ,полското правителство в изгнание обаче не приема усилията на чърчил и се стига до открит конфликт между полските власти в лондон и великобриания.
  • 63 ЧИЧЕ

    19 4 Отговор
    СТАЛИН изведе Русия от помешченска (робска) страна, създаде СССР, стресна запада с нечуван след военен икономически подем. Но наглите американци - хитрата лисица Аденауер надхитри Хрусчов глупака който създаде червената буржоазия (култ-тивира СТАЛИН), над СССР бе наложено ембарго, студена война, разпад на СССР, а сега запада иска да завладее Русия.

    Коментиран от #66, #70

  • 64 ЧИЧЕ

    8 2 Отговор
    Ето такива дето си пиеха с кучките свалих СОЦА, а нямаше бензин щото червената буржоазия го пилееше с волгите джипове те. А сега света ще го унищожат друсаните западни паляци.
  • 65 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #61 от "помнещ":

    Абе кво ми скачаш от 86 в 60—70г единственото което си правил е да седиш прав зад някой струг и да ходиш у вагон ресторанта е това си правил и стига с тая фея си се правил на разбирач че страдаш много по нея или те изгониха от нея и се премести в докторската градинка хахаха

    Коментиран от #68

  • 66 13-тият войн

    12 7 Отговор

    До коментар #63 от "ЧИЧЕ":

    Ще завладее тартанци. Той добре че Сталин спаси запада от Хитлер ами сегашните джендари кой ще ги спасява от ония чалмосани терористи не знам?!
  • 67 tyr

    10 12 Отговор

    До коментар #21 от "Комуниста":

    Къде си ходил с трабанта?На бунгало и твърдиш че си почивал, в магазина редовно нямаше месо. Не мерси. Всичко беше дотирано, затова има три фалита България. 50% от въшливите заводи бяха на загуба и някой другари бяха по равни от другите. Мерси. Заминавай в Куба, Венецуела, Северна Корея и се радвай на комунистическият рай.
  • 68 помнещ

    4 3 Отговор

    До коментар #65 от "гост":

    А бе, тупан...що не казваш че си от пернишките софиянци. Бегай до Дупница се Окъпи, па после Ела у ''Маркизата'' да те черпим една тортичка...

    Коментиран от #69

  • 69 хахаха

    1 3 Отговор

    До коментар #68 от "помнещ":

    Как да ти кажа един соц стругар няма как да ме обиди просто е невъзможно но пък ме кефиш как подскачах хаха стругарче

    Коментиран от #71, #72

  • 70 стоян георгиев

    5 7 Отговор

    До коментар #63 от "ЧИЧЕ":

    няма по робска държава в света от сталинова русия ,другарю.никога не е имало.даже при фараоните.тва е страна в която хората умихраха периодично от глад и нямаха абсолютно нищо.едни дрипи на гърба и тва е.само ще ти цитирам биографията на хрусчов,тои като шеф на украина е бил в по-бедно състояние отколкото като овчар при царя.тва го казва наследилия сталин,направи сметка на народа кво му е било.само от глад в ссср умират около 6-10 милиона съветски граждани.в помещическа русия при всичките и недъзи не е умрял ни един от глад!
  • 71 помнещ

    4 2 Отговор

    До коментар #69 от "хахаха":

    Ами продължавай да подскачаш, лошо нема..ма барем си дояж гАража ...да ти е сладко, неграмотнико....мухахахаха...абе може и да съм бил, пък може и да не съм бил стругар, важното е че сега такива като тебе и за метачи не ставате...капиш.
  • 72 помнещ

    4 1 Отговор

    До коментар #69 от "хахаха":

    Публикувано във факти.бг: но пък ме кефиш как подскачах хаха стругарче...нещо си искал да кажеш, ама май единствената гънка в пилешкия ти мозък като че ли е залиняла...ти, бро и за стругарче не ставаш, най-много да си некое пишман КАТ-аджийче, дето не може и сам да си разчете почерка..Продължавай да скачаш, свобода е все пак , ама...по-добре си стой на село. Нали знаеш-по-добре пръв на село, отколкото немит перничанин...мухахахахааа. Ааайде, бай....
  • 73 Мохамед чист ариец

    1 3 Отговор

    До коментар #23 от "няма значение":

    Нищо лично против социализма последните 3-4-5години,даже имахме повече свобода спрямо доста лицемерни демокрации,с изключение на свободното гласуване.Като гласувате сега какво се промени?А за къщите ,каквито къщи съм видял в Сащ ,направени с много вкус и умение.Не винаги е необходимо да са преалано скъпи.Незнам дали е така в цяла Америка но тук всичко е строено с акъл-дървета ,храсти,градинки,цветя,много паркоместа ивсичко е просторно.Не като тук сграда до сграда,с черни пътища наоколо и търговски площи на всички приземни етажи.Само за справка- до нас има някакъв стар мол,който не е голям и оборотен ,които има паркинг места за няколко хиляди коли.
  • 74 Иван

    9 13 Отговор
    От всички драскачи имали живели през соца или не?
    Жигули 2101 1982г. 6100лв, бензин 0.22лв., заплата от 100-1000лв.и осем години чакане с вноска от 1500лв. Внинаги съм си мислел за тези, който говорят за соца, че ако мисленно ги върнат в това време ще изкарат два дни. Тогава повечето магазини бяха смесени и имаше сол, метли, опашка за хляб от 8-12 часа после няма, сирене, кашкавал, салам с връзки. Суджук луканка по Нова година, ако имаш видео и в затвора може да те вкарат, за дрехи да не говоря. Сталин няма как да излъже хитрите англо-саксонци, щото е прост свещенник и то не до изкарал семенарията. Живяхме в затворен измислен свят. Разликата, че нашите дядовци са били силни хора и както се казва: Който носи потури има мадури, който носи дънки има трънки.

    Коментиран от #77, #79, #87

  • 75 Гост

    7 15 Отговор

    До коментар #22 от "няма значение":

    "СССР издържаше цяла Източна Европа" - Сега, когато не я издържа взе че се разпадна, а Източна Европа е с пъти по висок стандарт от Русия.
    Явно е било точно обратното. В Бг се произвеждаше селскостопанска продукция в огромни количества: 12 мил.тона пшеница при нужди на страната от 1 мил., картофи повече от производството на Германия... и всичко отиваше да изхранва СССР, като за това ни се плащаше с остарялата им военна техника. Вместо да си бракуват старото въоръжение ни го натрисаха в колосални количества (имахме танкове и самолети повече от Гърция и Турция взети заедно), като за това оръжие трябваше да изхранваме половин СССР, а държавата даваше 30% от БВП за ремонти на остаряла военна техника. Е, затова тук се чакаше с десетилетия за апартамент и кола. Сега да си работят руснаците и да се научат сами да се изхранват.

    Коментиран от #80

  • 76 _he_

    4 6 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Да, да и за Ялта е виновен Костов!
  • 77 Athens

    18 9 Отговор

    До коментар #74 от "Иван":

    Иване,много лъжеш. Не ти прави чест! Не е имало опашки в магазините за хляб ,храната беше истинска а не ГМО и луканките ги имаше в изобилие .И разбира се говорим за истински луканки от месо,а не от суха кръв и кожи както са сега. Единствено нямаше банани,но затова пък сега са ви все в задниците;)))
  • 78 Коко

    12 3 Отговор

    До коментар #59 от "Реалист":

    Да при 1000лв заплата можеш да отделяш по 300 лв лизинг за нова кола обаче ако не плащаш тока водата и парното няма да говорим ако случайно се разболееш което на никой не го пожелавам как лека полека започваш да изпадаш в финансова безтегловност за ремонт на някой електроуред няма да говорим защото те не се развалят по команда апъкза КАЧЕСТВЕНА храна няма да говорим

    Коментиран от #82

  • 79 Коко

    9 3 Отговор

    До коментар #74 от "Иван":

    Толкова лошо беше тогава че бяхме 8 милиона а сега на този разкош останахме по малко от 5 нямам намерение да споря само да ти кажа че има много хора с ниско образование но мислещи за страната си и истински патриоти той и Чърчил е учил във военен колеж нищо особено ама взе максималното за англичаните
  • 80 Athens

    17 9 Отговор

    До коментар #75 от "Гост":

    Само един луд може да каже,че 9 милионна България може да издържа 200 милионния СССР със скапаните си чушки и домати.
    Да, СССР го разпадна Кремъл за да може да стане Русия това,което е сега ....и без Източна Европа да й виси на врата.И спрете да лъжите ,че сте имали стара военна техника.Бг е разполагала с 300 модерни за времето си бойни самолета..Разполагала е с ракети способни да носят ядрен заряд.В енергетиката,която Бг беше последна до средата на 20 век ,стана една от първите по енергийни мощности в Европа. Наравно с Белгия и Австрия ,изпреварва Гърция Дания ,Португалия..Бг тогава беше шеста космическа сила в света,а сега е бунището на Европа. Ти не ги мисли руснаците ,ами погледни ,че българите изчезват като нация.Погледни се ,че си клошара на света сега...Видя се като Русия спря кранчето на безплатните ресурси ,които течаха през времето на соца на какво сте способни-станахте клошари.

    Коментиран от #89

  • 81 Фейсбук

    8 0 Отговор
    Тук, никой не може по тази статия, да напише най добрия коментар...! Това е една от трудните конференции , която се е състояла в Ялта за Световен Мир, естествено с общи приказки, няма как да, се разрешат , сериозни проблеми никъде...! Провокира ме да напиша.,, коментарче,, на такива потребители, които се правят на,, свестни,, пишейки си уж истинското име..! Който не харесва даден сайт, много е ясно, отива другаде, има избор...! Тези трима световни лидери, останали в историята, дори и със своите лоши качества и не дотам добри дела, но такава е историята за човека, родил се на тази земя и страдайки по един или друг начин...!
  • 82 Ако живееш

    11 1 Отговор

    До коментар #78 от "Коко":

    При мама и тати става,и като отшелник. Онзи ден детето се разболя, температура ,повръщане,диария 150лв тънкана мина. 50лв един антибиотик,гледат те на кръв ако вземеш болнични, без бабиндом направо ми се реве. Да ви клецам и демокрацията
  • 83 Руси

    14 1 Отговор
    Какво квичите, бази на ссср нямаше,наркотици,престъпност. Живееше се спокойно ключа под изтривалката, а сега решетки до 10 етаж,сот,камери,наркотици. Да имаше липси и ограничения но имаше сигурност. Ако сложиш +/- на кантара беше по добре.
  • 84 Руси

    2 0 Отговор
    А и не банан а АНАНАС да си наврете,на тъмното и миризливо място,да там отзад
  • 85 Овце

    0 0 Отговор
    Ето затова са се срещали там, да ви държат устните заети и да сте послушни овце, има истински филми за тия войни които се свалят от Интернет след 10 мин, потърсете малко бе ОВЦЕ
  • 86 Спас

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Рашка с чашка":

    Ти май си учил математика.... след 1989г!!!:)))/))
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 българин

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "Реалист":

    "Желание" на всеки да кара АМГ на Мерцедес ???
    На селяците и парвенютата - да, но с какво тази кочина за 100-200 бона е по-добра от Панамера или Бентли, дето юе ги куиш дори на по-ниска цена ?
    Егати селяците !!!
  • 89 стар кашик

    2 4 Отговор

    До коментар #80 от "Athens":

    Прав си, ама до някъде..верно, глупости са че сме хранили СССР..все пак 250млн души няма как да ги изхранят 8 млн...Но..как да си обясним феномена, че тогава българските стоки на руския ( имам предвид-съветския) пазар, бяха по-евтини с около 30-40% отколкото в България.Верно е и това че взимахме нефт на смешни цени....да, така беше.Колкото до военната техника..освен едни Т-72 и малко самолети, всичко останало беше скрап.Когато влязох войник през есента на 82г , в полка, където служех заварих Т-34 от войната,Едва 83 г ги замениха с Т-55 от изтеглящия се от Германия контингент. А поделението прикриваше Одринското направление..смятай колко щяха да оцелеят танкистите ако беше станало нещо.И пак добре че по това време амуджите беха много по-зле от нас.Колкото до ракетите..ами да, способни бяха, само дето ги нямаше ядрените заряди.

    Коментиран от #110

  • 90 Фашистки-внук....

    0 0 Отговор
    Господине, ходл- ли- сте, навън....
  • 91 Фашистки-внук....

    1 0 Отговор
    Всяка- война, зависй- от- банката,....
  • 92 Иван

    1 0 Отговор
    В двореца "Ливадия" в Крим не са ли почивали укро-питешки царе и аристократи,нали е покраински?
  • 93 Иван

    0 1 Отговор
    Проститутката от Германистан е трябвало да спомене и эа идеите на боклука Чърчил относно България.
  • 94 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    Както винаги зелето лъже!!!ГОЛЕМИЯТ ПОБЕДИТЕЛ е Рузвелт!!!!ТОЙ разгромява БРИТАНСКАТА ИМПЕРИЯ с номера на ,,ленд/лиза/ и ,,,наетите,, от британия военни бази по СВЕТА които ОТКАЗВА да върне!!!!!!КРАЙ С Британската империя!!!А СТалин е вторият ,,печеливш,, , защото цяла източна европа увисва на врата му и ,,изсмуква,,, ресурсите на СССР!!!!!!Стандартът в нея бе ПО-ВИСОК от този в СССР!!!!

    Коментиран от #96

  • 95 Буров

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бесен Язовец":

    Абе,глупак тогава в 52 не е съществувал.
  • 96 ГоСт

    5 1 Отговор

    До коментар #94 от "ТОЧКАТА":

    Не е съвсем така..истината е че точно Източния блок издържаше СССР-то И ако не ти е известно, първата съветска атомна бомба е създадена с уран, добит от България..и не само тя.А големия проблем, последиците от които още се усещат, е че нямаше свободен пазар, източните икономики нямаха достъп до западните пазари и това бе точно политика на СССР. Освен всичко друго, се работеше и се внедряваха някакви що-годе читави технологии основно във военната промишленост, а за масовия пазар нещата бяха на самотек. Така че кой-кого издържал е доста спорен въпрос.Все пак..не може да се отрече че с помоща на СССР България се превърна в добре развита за времето си държава. А че това не се ползва като база за надстройка, вече си е друг въпрос. Ротния ми навремето казваше че ''Българина си е останал едно крадливо, въшливо и еб..иво племе още от Аспарухово време''....Сега разбирам колко е бил прав.

    Коментиран от #97

  • 97 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #96 от "ГоСт":

    ...бе...и ТИ СИ ПРАВ!!!!БУДА е казал ....,,,ВСИЧКО ...ЗАВИСИ!!!ОТ ВСИЧКО,,.
  • 98 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    ...НИКОГА !!!!не се споменава че ГОЛЕМИЯТ ГУБЕЩ от ВСВ Е ТОЧНО Британия!!!!Ама НИКОГА!!!!!ТЯ губи ,,,колониалната епоха,,,!!!!ТЯ Е ХИТРА И СЕ ТРАНСФОРМИРА,НО ГУБИ!!!И ОТСТЪПВА НА САЩ!!!!!!
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Селянин

    2 3 Отговор
    Момчета, периода 1960-80 беше добър! Работа-колкото искаш, мангизи се изкарваха много и всичко бе евтиния! Рускини, полякини, германки по морето - бол! С гадже в ресторант - с 10 лв. си бог! Храна - истинска, кюфте и кебапче 8 ст.,а
    бирата - 25 ст. Бензина 8 ст.литъра, нафта-6 ст.Карта за 14 дни почивка - 18 лв. Готини цигари 32 ст. кутия. Облак 30 ст.,Роза 25 ст. Мента 25 ст.Боза 4 ст., Сладолед 8 ст, Салам 1.20 лв/кг., Захар 60 ст. , Сирене - 80 ст. Хляб 15 ст....Славни времена! Образование, здравеопазване, детски градини, плаж, мацки - всичко безплатно. Пътища-супер асфалт, без застраховки, без данък автомобил и без винетки! Всяко селище - по няколко чешми, постоянно течащи!Чиста природа! Нямаше богати и бедни, хората се радваха един на друг и се усмихваха! Спомени, спомени...!

    Коментиран от #103, #104, #113

  • 102 Милиционер

    3 1 Отговор
    Диня 2 ст./кг., домати 8 ст., краставици- 6 ст. ябълки, круши, сливи, грозде - без пари, защото ги имаше навсякъде! Домашна ракия - перфектна грозданка - 80 ст. литъра, вино червено и бяло - домашно 40 ст., Цигари "Карьочка;" - 8 ст., свинско месо - 80 ст. Живот!

    Коментиран от #111, #112

  • 103 стоян георгиев

    3 0 Отговор

    До коментар #101 от "Селянин":

    ти гаранция не си ги хванал тия времена за които пишеш.особено 60 те.питаи дядо ти колко рускини е видял през целия си живот ако не е бил в коми разбира се!верно нямаше винетки,но нямаше и автомобили,както и пътища ,но на теб кво ти пука нали е нямало винетки!смях!

    Коментиран от #105

  • 104 Геле от Иваняне

    1 0 Отговор

    До коментар #101 от "Селянин":

    А бре, селинджър, и аз бех жив по ония години, ама чак пък 8ст бензина и 6 ст нафта...цигарите,''готините''-''Марлборо'' ,''Астор'', ''HB'' -почваха от лев нагоре, ааа , извинявай, заабравих че на село готините цигари почваха от ''Арда'' паКент и свършваха със ''Стюардеса'' ( видинската беше много серт )..а кюфте от 8ст си ял, га баща ти заколеше турмето (знаеш ли кое животно е това)...така че ако перефразирам едно заглавие на Дарио Фо от онези години-''Осмо-лъжи по-малко'', че да ''фане дикиш''
  • 105 ГоСт

    3 0 Отговор

    До коментар #103 от "стоян георгиев":

    Помни, таратанци помни..влакът пътуваше два дена и три нощи до Варна, и на крайната гара се изсипваше едно ''гюме'' негри ....за пътища -да не говорим , че за Каспичан най-прекия път беше през Малко Търново...
  • 106 Николай

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Borislav Popov":

    Когато си изгубил 20 милиона човеци в разцвета на силите си и всички западни страни се готвят да те унищожат те успяват не само да се противопоставят но и да ги изпреварят във въоражение а колкото до жизнения им статус то много страни са зад тях в това число и Бъгария.Койтоне е ходил скоро в Русия да отиде и ще види но да внимава защото веднага става враг на САЩ
  • 107 Никой

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Рашка с чашка":

    Забрави инфлацията, финансисте.
  • 108 Габдулла

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Надхитрили са курец":

    Верно си нещо без мозък. Празниш се без мисъл.
  • 109 бай драган

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Реалист":

    Ако не знаеш управляват ни същите комунисто и партиини членове.. Колко тъп трябва да си, за да не го разбереш. Странно как всички ревете за социализъм, а никой не отиде да живее в КНДР, всичко отива в Германия, САЩ.. Толкова кух е станал народа, че вече ми става смешно като започне да реве някой, че взимал малко пари, ама то нито езици знае, нито образование има, но е важно да иска 4000 лв заплата. Жалка работа.
  • 110 starets

    2 0 Отговор

    До коментар #89 от "стар кашик":

    1980 godina sled prevrata v Turtsiya 3 mesetsa me vdignaha zapas spehme vırhı slameni bali...a palatkata ostanala ot tsarsko 1921 godina istırkat peçat edva se vijda ...BT tsigari imaşe nekoy pomneli tsenata v BG. İ KOLKO KOPEYKİ BEŞE V CCCP baştami vseko leto go komandirovaha po jıtva...jenite v tekstila raboteha po 3 smeni...platove i drehi za "BRATUŞKİTE"...EDİN TAKAÇEN STAN PO GÜRÜLTİYA E RAVEN NA İZTRBİREL PRİ İZLİTANE 9 ÇASA PREZ NOŞTAkak se raboti...ima norma "Po Stakanovski...
  • 111 kiro

    2 0 Отговор

    До коментар #102 от "Милиционер":

    osnovna zaplata 70-120 leva...1966 do 1975 godina..."zlatni" godini..dini 2 st samo edno leto 68 godina to i maslinite beha eftini 1.20 leva ama 1 pıt v godinata i po 0.500 gr. i opaşka do...na maynata si kogat ne mojeş da sravniş s podobno vsiçko e tsarsko...Koka KOLA KOGA DOYDE İ KAK A imaşe ALTAY konkurent...zaşto harata begaha na zapad TRİEST grad na granitsata vinagi lagera imaşe okol 200 begıltsi sışto kat Sitiytsite dnes...
  • 112 kiro

    2 0 Отговор

    До коментар #102 от "Милиционер":

    ..zabravih nay evteni tsigari beha arda 25 st i slıntse 33 st. tutunoprozvoditel TKZS prodava vıtre v sistemata si
  • 113 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #101 от "Селянин":

    Това не са спомени, а фантазии! Бензина беше 1лв и го оцветяваха за държавните коли, защото го крадяха от тях. Най евтината боза беше 6 ст., а майка ми работеше като лекар за 85 лв заплата. Между 60та и 80та година цените се измениха много, но и в двата периода нямаше стоки. Бирата беше една и можеше да си избираш дали е в зелена или кафява бутилка, без етикет. На ресторант се ходеше на високосна, нямаше дънки, дъвки. За телевизор се записваш и купуваш за 1000 лв един сандък от 60кг. Народа ходеше на море само на почивни станции, защото хубавите плажове бяха само за чужденци или управляващи. В чужбина не се ходи, не се говори срещу партията, не се обличаш различно, има 1 телевизия, не се слуша чуждо радио...
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 :)))

    1 0 Отговор
    Сталин пед*раса на к*ра ми украса!