ФАКТИ.БГ

Когато сексът е тайна, сексуалното насилие остава невидимо

Публикувана: 14 Февруари, 2020 16:03
21 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1986
Когато сексът е тайна, сексуалното насилие остава невидимо
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има деца в България, които са изнасилвани, които са жертва на блудства, сводничество и отвличане за разврат. За 2019 по данни на МВР общо 264 деца са станали жертва на престъпления от страна на възрастни, като са били използвани и малтретирани сексуално. Това е официалната статистика, която говори за най-тежките и драстични случаи. Остава отворен въпросът за всички онези, които са потулени заради срам, гняв или просто от страх, припомнят от "Национална мрежа за децата".

Сексуалните посегателства могат да са на улицата, могат да са някъде близо около дома на детето или понякога дори в самия му дом. Когато вкъщи „цари тишина“ за сексуалното посегателство, децата така или иначе се учат навън – на първо място от приятели и на второ място от порнографски сайтове. Запознаването на децата с темата за секса по този начин носи висок риск – защото води до ранна сексуализация, до последващи затруднения във връзките, депресия, агресия и дори здравословни проблеми.

Детето трябва да е научено да разпознава границата и да различава приятелското потупване и опипването на гениталиите. Да прави разлика между приятелската целувка и прегръдка и тази, която го кара да се чувства неловко, възбудено или объркано. Непознаването на тази граници прави децата лесна жертва на сексуално посегателство. Родителите знаят ли как да обяснят това? Могат ли да го направят? Някои могат, като се досещат, други го правят инстинктивно, а трети ги е страх или им е неудобно. При всички случаи родителите имат нужда от помощ, за да знаят как да говорят с децата си по тази тема и как да го правят по най-подходящия начин.

Училището, детските градини и други организирани пространства за занимания с деца, са местата, където трябва да се говори открито, по подходящ начин, съобразено с връзрастта, за предпазването от сексуално посегателство и злоупотреба. И това да става не само с децата, но и с родителите и с другите професионалисти, които работят с деца.

Гражданските организации, които професионално се занимават с темата, са тези, които стават свидетели на насилието, защото жертвите търсят помощ при тях. Децата често са малтретирани многократно от по-възрастни. Те могат да разкажат много – включително и за това, как 9-годишно дете може да говори за секса като възрастен, а не за теми, които са за неговата възраст – защото никой не е успял да го защити, преди да стане късно. Затова гражданските организации, като П.У.Л.С. – Перник, Българската асоциация по семейно планиране, Български червен кръст и много други провеждат обучения в училище не само за това как децата да се пазят и да разпознават насилниците, но и когато пораснат, как да се предпазват от нежелана бременност и болести, предавани по сексуален път.

На път сме да забраним да говорим за секс с децата. Те няма да имат достъп до здравно и сексуално образование и ще останат сайтовете, шушуканията и митовете. Те няма да знаят как да се пазят. Министърът на образованието е притиснат от пропагандата и фалшивите новини, пазейки се от „джендър идеологии“. Пропагандните НПО-та и патриотичните партии и формации използват всеки удобен случаи, за да покажат колко е лошо здравното и сексуалното образование, разпространявайки фалшиви новини, дезинформирайки и откровено лъжейки, например, че децата рисуват полови органи, а родителите са несъгласни с тези програми.

Когато попиташ българските граждани дали подкрепят сексуалното насилие, отговорът, разбира се, е категорично „не“. Ние го осъждаме, а когато поредният потресаващ случай стигне до нас през медиите, се възмущаваме като общество. Не е ли по-добре вместо да се възмущаваме – да се образоваме, да знаем, да помогнем на децата сами да се пазят, а възрастните – да научим да им помагат да го правят?

Постепенно, но сигурно, вървим към забраната на здравното и сексуално образование в училище, защото политиците и държавните институции се огъват от криворазбрания „джендър“ и „патриотизъм“. Какво ще последва? Ще имаме след няколко години още повече пострадали деца в статистиката на МВР и стотици други, които се крият от срам, гняв и страх. ТОВА ЛИ ИСКАМЕ? Изборът и действията остават пред всеки един от нас.

Ние от Национална мрежа за децата заставаме зад групата родители, които категорично възразяват срещу тази дезинформация и спирането на програмата за децата им; зад фондация П.У.Л.С., тяхното добро име и дългогодишните им усилия за предотвратяване на сексуалното насилие над деца, зад директора и преподавателския колектив на 7 ОУ „Георги Сава Раковски“, гр. Перник; зад ръководството на Регионалното управление на МОН в Перник. Категорично осъждаме действията на Министъра на образованието Красимир Вълчев, който не спазва законите на страната и правото на децата, които имат законово право на сексуално образование, описан в чл. 122 (1) от Закона за здравето. С действията си той не само създава опасност за конкретните деца, които са лишени от знанията в рамките на програмата – той легитимира неверните и манипулативни послания, които се стремят да нарушат това право и за всички деца на България.


България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1 от 5 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
Някой си
2 Отговор
Дай да се еб€м по улиците тогава!
За да не е еб@нето тайна!

Оценка:
-6 +20

Гост
3 Отговор

До коментар #1 от "Mitko":


Линка е грешен. Правилния е https://freebitco.in/

Оценка:
-6 +1

Кур
4 Отговор
За НПО тата

Оценка:
-1 +16

Родител
5 Отговор
Знaчи, въпрocнoтo нпо-П.У.Л.С. иcкaт дa изкaрaт 10-гoдишнитe дeцa - лъжци?! Ocвeн чe oбърквaт нaй-чиcтитe им чувcтвa?!

"Нямa рaннo ceкcуaлнo oбрaзoвaниe в бългaрcкитe училищa. Имa oтдeлни тeми в пoгoрнитe клacoвe, кoитo ca cъoбрaзeни c възрacтoвoтo нивo нa учeницитe." Тoвa кaзa oбрaзoвaтeлният миниcтър Крacимир Вълчeв пo пoвoд cкaндaлa в Пeрник, в кoйтo cтaнa яcнo, чe учитeли ce кaрaли 10-гoдишни дeцa дa риcувaт пoлoви oргaни.
Ocвeн, чe e нeзaкoннo, aбcурднo e cлужитeл в нeпрaвитeлcтвeнa oргaнизaция бeз aбcoлютнo никaкъв oбрaзoвaтeлeн цeнз дa oгрaмoтявa ceкcуaлнo дeтeтe в 4-ти клac.
A и пoлoвинaтa oт дeцaтa нa дeceтгoдишнa възрacт cрeщaт ceриoзни прoблeми при чeтeнeтo c рaзбирaнe, дa нe гoвoрим ,чe aнaтoмия ce учи къмтo ocми клac.

НПO-тaтa нямaт мяcтo в държaвнитe/oбщинcки училищa, дa cи нaeмaт зaли, дa кaнят и кoйтo иcкa дa cи вoди дeтeтo, нo в държaвнитe/oбщинcкитe училищa НE, НE и НE!

Първoизтoчникa нa тoвa нeщo e имeннo oт oргaнизaциитe, кoитo пoткрeпят иcтaнбулcкaтa кoнвeнция.
Aкo пaк e зa пaри(a тo e), тo e прecтъплeниe cпрямo бългaрcкитe дeцa!

Cпoнcoри нa Фoндaция „П.У.Л.C.”, кoитo зaпoчвaт дeйнocтитe cи пo oбучитeлнaтa прoгрaмa „Тaрaлeжи”:
- Нoрвeжки финaнcoв мeхaнизъм
- Фoндaция oтвoрeнo oбщecтвo
- Aмeрикaнcкo пocoлcтвo

Бeз кoмeнтaр!

Коментиран от #19


Оценка:
-1 +28

Логика
6 Отговор
Осъществилото се в пернишкото училище е по-скоро граничещо с форма на разврат, а според българското законодателство това е подсъдно.
По презумпция -сексуалните посегателства могат да са навсякъде, на улицата, на вън..., и за това били предприети мерки за ранно сексуално образование.
Ако един чичко спре на улицата и заговори малко дете с думи свързани с полови органи и т. н. то той ще бъде изправен пред Темида и ще бъде съден за действията си. От друга страна слагаш си лъскава опаковка, наричаш се НПО и това ти дава свободата да извършваш подобни действия.
От тук идва въпроса защо шефката на инспектората не наказва директорката на училището и как въобще са допуснали това НПО и подобно нещо?
Как така действията им не попадат под ударите на НК?

Коментиран от #12


Оценка:
-0 +18

az #АнтиДжендър
7 Отговор
П.У.Л.С. разпространяват джендър извращения! И скоро ще си намерят майстора!

Оценка:
-0 +17

Не преиначавайте нещата!
8 Отговор
И в момента в гимназиите се учи анатомия! Предпазване от половопредавани болести, хив, спин. Раздават се листовки и презервативи. РЗИ прави летни антиспин кампании. Много моля, НПО-тата да спрат да лъжат и да преиначават нещата! Не са ни притрябвали обученията на НПО-тата!

Коментиран от #17


Оценка:
-0 +19

ГРАД КОЗЛОДУЙ
9 Отговор
не на джендърството

Оценка:
-0 +15

ГРАД КОЗЛОДУЙ
10 Отговор
НПОТА вън от БЪЛГАРИЯ не рамвирайте детската психика

Оценка:
-0 +14

Morgoth
11 Отговор
"Пocтeпeннo, нo cигурнo, вървим към зaбрaнaтa нa здрaвнoтo и ceкcуaлнo oбрaзoвaниe в училищe, зaщoтo пoлитицитe и държaвнитe инcтитуции ce oгъвaт oт кривoрaзбрaния „джeндър“ и „пaтриoтизъм“. ----- Така е, защото всеки път когато стане дума за такова образование, веднага някой включва джендъра и прогресивистката пропаганда в него. Ако се направи нормална програма няма да има проблем.

Оценка:
-4 +4

Петя
12 Отговор

До коментар #6 от "Логика":


Аз съм от Перник. Не мисля, че директорката на училището е виновна. Просто Фондация „П.У.Л.С.” излъгаха.
В проекта на "Таралежи" който бе оповестен в медиите, нямаше и думичка за сексуално образование. Откъде родителите да знаят, че, като чуят за програма против насилието или за толерантност, трябва да са наясно, че това минава през сексуално образование, под претекст, че ще учим децата да се пазят от сексуални насилници? Всичко друго могат да извъртят - не че ще им повярваме, но могат да се скрият зад привидно благовидно обяснение. Обаче тая мастурбация как се връзва с борбата против насилието... и откъде са гледали децата, за да рисуват полови органи?

Коментиран от #13, #14, #20


Оценка:
-1 +10

Morgoth
13 Отговор

До коментар #12 от "Петя":


Дойдат ли да ги говорят за ненасилие и толерантност задължително става дума за гейове и джендъри - те са им най-важния контингент когото защитават от насилие.

Оценка:
-1 +9

ГРАД КОЗЛОДУЙ
14 Отговор

До коментар #12 от "Петя":


ПЕТЯ не на нпотата не на джендърството не на гейктвото не на сорос не тровете детската ПСИХИКА

Оценка:
-0 +8

Родител
15 Отговор
Да не се посяга на децата-тези чисти същества. Колкото до запознаването с пола и отношенията свързани с него, това се включва малко по-малко в учебната програма по биология, съобразено с възрастта, никакви специални програми не са нужни. Останалото си е работа на родителите и никой не трябва да им се бърка. Ясно е как постепенно се опитват да въдворят една извратена ценностна система, вече видяхме опити за това, за щастие не успяха.

Коментиран от #16


Оценка:
-0 +14

ГРАД КОЗЛОДУЙ
16 Отговор

До коментар #15 от "Родител":


правилно точно така прав сте но СОРОС И НПО СА ЗЛО

Оценка:
-0 +10

Дори
17 Отговор

До коментар #8 от "Не преиначавайте нещата!":


в САЩ президентът Тръмп съкрати финансирането на НПО организациите с 30% и настана вой до небесата за "правата"...

Оценка:
-0 +5

Димов
18 Отговор
Платена статийка на някое НПО, изкарващо пари от развращаването на децата ни. Едно време нямахме сексуално образование в училище, но нямахме и такава жестока статистика на сексуално насилие. Но днес статистиката гони рекордни покове, в крак с извратеното ви сексуално образование. При все, че останахме шепа нация. Странно съвпадение, не ислите ли?

Оценка:
-0 +7

Димов
19 Отговор

До коментар #5 от "Родител":


За пари ще драпат догодина да го преподават и на второкласниците. Курсове за един клас по-малки деца са им още няколко милиона лв приход. Ще почнат и в детските градини, ако ги оставим.

Оценка:
-0 +7

Димов
20 Отговор

До коментар #12 от "Петя":


Подпбни учебни материали първо трябва да се съгласуват с родителският комитет и чак тогава, след като комитета ги удобри, да се представят на децата.

Оценка:
-0 +5

Димов
21 Отговор
Как пък нито едно НПО не се хвана да преподава на децата литература, математика, история, география?..... Как все на глупости и разврат тръгват да ни учат децата? Чудно, а?

Оценка:
-0 +5

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Цветелин Кънчев
Лидерът на Евророма Цветелин Кънчев с коментар за вота
Президентът Румен Радев не им върви по гайдата и това вбеси БСП"

Още бисери