Last news in Fakti

15 Февруари, 2020 13:07 7 208 64

Защо унищожаването на Дрезден беше необходимо

  • германия-
  • дрезден-
  • втора световна война-
  • the washington examiner-
  • том роугън
Защо унищожаването на Дрезден беше необходимо - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди 75 години, на 13 февруари 1945, в последните месеци на Втората световна война, Британските кралски военновъздушни сили, заедно с американските им колеги започват двудневни масивни бомбардировки над източногерманския град Дрезден. Резултатът е, че някога красивият германски град е превърнат в капан на смъртта. Домовете, фабриките и културните центрове са сринати в море от изпепеляващи, неконтролируеми пожари. Общо 25 хил. души се предполага, че са загинали, по-голямата част от тях цивилни. В контекста на тези разрушения и защото те се случват във вече почти победената Нацистка Германия, бомбардировките са противоречиво действие, а според някой дори военно престъпление, коментира консервативното американско издание The Washington Examiner в материал, представен без редакторска намеса, който отразява само мнението на своя автор.

Но макар (авторът на статията, Том Роугън) да съм пристрастен, защото дядо ми е служил в британските войски, вярвам, че фактите показват, че тези бомбардировки бяха оправдани.

Първо, трябва да помним, че бомбардировачите на съюзниците се опитват да унищожат цели от голяма важност за нацистите. В Дрезден по това време има повече от сто фабрики, които работят за армията на страната. Също така градът е жизненоважен логистичен възел, по който се изпращат подкрепления и ресурси до фронтовата линия.

В тази връзка, трябва да прегледаме и военния контекст, в който бомбардировките се случват.

Макар Третият райх да губи по-голямата част от военния си потенциал до февруари 1945 г., те все пак държат фронтовете си по възможно най-добрия начин. На Западния фронт, през този месец две съюзнически армии се опитват да обградят част от силите на Вермахта на германската граница. Съюзническите войници в този момент трябва да знаят, че командването прави всичко по силите си, за да сломи Хитлер. Бомбардировките на Дрезден служат като метод да бъде пречупен германският народ. Поне до някаква степен, това ги оправдава.

Все пак те се оказват по-важни за Източния фронт.

Докато американските и британските сили бомбардират Дрезден, съветската армия се сражава на изток. Тя се опитва да премине през отбранителните линии в Силезия. Там се води ключова операция, от успешното изпълнение на която зависи отварянето на пътя на маршал Жуков към финалната офанзива към Берлин. Но тази кампания не е лесна. Точно в средата на дрезденските бомбардировки, на точно тази дата преди 75 години (13 февруари), две германски дивизии започват контраофанзива срещу Червената армия в близост до Дрезден. Тя е неуспешна, но съветските сили понасят много жертви и тя демонстрира нежеланието на Нацистка Германия да се предаде.

Трябва да запомним този факт.

В крайна сметка, като се имат предвид милионите убити на Източния фронт, Великобритания и САЩ по това време имат и морална отговорност да подпомогнат с каквото могат своя съюзник СССР.

Освен това те имат и политически причини за това. Президентът на САЩ Франклин Рузвелт е на смъртно легло, но той и премиерът на Великобритания Уинстън Чърчил знаят, че Йосиф Сталин ще се опита да включи в съветската сфера на влияние всички територии, които може, веднага след края на войната. Имайте предвид, че Ялтенската конференция на този етап е приключила, само два дни преди старта на бомбардировките в Дрезден.

И има още едно нещо. През 1945 г. точността на бомбардировките в никакъв случай не може да се сравнява със съвременните прецизни удари по точни цели. Във втория ден на бомбардировките, кралските военновъздушни сили удрят в една от акциите си не Дрезден, а Прага – на 120 км от германския град.

Накратко, стратегическите бомбардировки не са перфектното средство във война – при тях има огромни човешки жертви, на пилоти и цивилни. Но те все пак са важно средство.

В крайна сметка бомбардировките в Дрезден са оправдани заради три фактора – военното значение на града, продължаващите боеве на земята, и спешната нужда Втората световна война най-сетне да приключи. Това не прави случилото се нещо хубаво, но го оправдава.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историк

    122 4 Отговор
    Този автор е олицетворение на наглата западна политика. След като удрят Прага, какво казват "упс извинете" ама всичко е оправдано

    Коментиран от #19

  • 2 Behemoth

    106 2 Отговор
    Ха-ха демократичната бомба най добрата бомба!
  • 3 Д. Димитров

    114 5 Отговор
    Чисто военно престъпление! Колкото и да се оправдават и от Козяк, това е било терор срещу цивилни... Но това е приом на западните "демокраций"... Милиони избити индианци, хиляди избити в латинска Америка, Авганистан, Либия, Ирак, Сирия, ЮГОСЛАВИЯ... ЕБЕМ ТИ И ДЕМОКРАЦИЯТА.....

    Коментиран от #57

  • 4 веселяк

    83 5 Отговор
    Е можеха да напишат, че Путин е виновен!

    Коментиран от #9, #47

  • 5 az #Победа75

    96 2 Отговор
    Всъщност унищожението на Дрезден и масовото убийство на цивилни от англосаксите преследва една единствена цел и тя е да бъде демонстрирана силата им пред Сталин, за да могат да наложат волята си в следвоенна Европа. Същият мотив е в основата и на ядрените бомбардировки над Япония. На тази демонстрация Сталин отговаря с Берлинската операция като на свой ред им демонстрира на какво е способна Червената армия! Всички други опити за оправдаване на това зверство извършено от англосаксите си е чиста пропаганда...
  • 6 Шляп

    57 2 Отговор
    След като се самооправдават,дали ще могат и да се самоопростят?!
  • 7 Миро

    75 9 Отговор
    Американците и англичаните не са изиграли никаква съществена роля за победата над Германия,това е факт!!!!!
    И без тях Червената армия макар и с цената на милиони жертви разби нацистката машина!!!!

    Коментиран от #53

  • 8 Пунчо

    76 3 Отговор
    Като толкова са бързали, защо са бавили откриването на втори фрот 3 години?

    Коментиран от #30

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    11 23 Отговор
    Публикувано във факти.бг: бомбардировките са противоречиво действие, а според някой дори военно престъпление
    И кой е този някой?

    Коментиран от #50

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 атлантик

    73 2 Отговор
    Има ли някакъв подобен американски анализ защо са бомбардирали толкова жестоко София?

    Коментиран от #27, #40

  • 13 Панов

    10 29 Отговор
    Германската военна индустрия и цялата инфраструктура са работили за военни нужди.
    Изчислено е че месечно еквивалент на 50 ядрени бомби като тази на Хирошима са се сипели над германия.
    Това обезсилва германската военна машина.
    Също,германия е изразходвала повече ресурс за подводници от строителството на танкове.
    Отделно на СССР са доставени безвъзмездно военни и граждански товари равняващи се на над 15% от съветското производство.
    Тук не са включени предоставените лицензи.

    Коментиран от #36

  • 14 Електрошок

    70 1 Отговор
    Според руснаците жертвите са 120000,а според други източници достигат до 250000!С годините броят им намалява,а жертвите на холокоста се увеличават!Истината е,че в Дрезден не е имало военна промишленост и изглежда безопасен,затова се напълва с бежанци-жени и деца!Това е едно от най-големите военни престъпления срещу човечеството,наред с Хирошима и Нагазаки! Победителите пишат историята!
  • 15 охо бохо

    62 1 Отговор
    Не мога дори да прочета подобна гнусна статия ! Убиецът да обяснява как убийството било оправдано ! Отврат !
  • 16 SDEЧЕВ

    42 2 Отговор
    Напишете в Гугъл fire bonding of Tokyo и ще видите най големия геноцид за 1 ден 160 000 цивилни деца,майки и възрастни хора изгорени с напалм.Още никой не е бил този рекорд на САЩ.
  • 17 Същото е като

    50 1 Отговор
    Това оправдание ми напомня едно друго такова нагло и безочливо оправдание...--Когато една журналистка попита бившият държавен секретар на САЩ Медлин Олбрайт "Струваше ли си заради американската демокрация и интереси да умрът над 500 000 (петстотин хиляди) иракски деца ? Олбрайт без да се замисли каза"Еми струваше си"
    ...Представяте ли си безумието,арогантността и дебелоочието в случая...?
    ПП Видеото го има в Ютуб
  • 18 Чичо Тони

    47 0 Отговор
    Имам чувството, че прочетох пасквил на нацист защо е било необходимо "окончателното решение". Бомбардировката на Дрезден е класическо военно престъпление. Там по това време няма нищо значимо от военна гледна точка. Върху града се изсипват бомби с TNT еквивалента на създаваната в този момент атомна бомба и за американците е важно да имат база за сравнение на пораженията. А англичаните искат да си отмъстят за бомбардировките на Ковънтри (с което не се различават от нацистите).

    Коментиран от #21, #23

  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "Историк":

    Нещо повече, "......сили удрят в една от акциите си не Дрезден, а Прага – на 120 км от германския град....." ??Ударът в Прага?? е ЕДНА ЕДИНСТВЕНА БОМБА, изпусната по грешка върху църквата на манастира Емаус...
  • 20 Пако

    34 0 Отговор
    Малко трудно но,статията ме “убеди”че,
    заличаването на Дрезден е било от изключителна важност за победата над Хитлер(все пак са избити 25хол.цивилни)които ,е
    било много вероятно да бъдат мобилизирани за
    да отидат на Източния фронт,а с този варварски
    акт са предотвратили това.
    Сега,ако могат да ме убедят(макар и трудно)и в
    нуждата от атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки,ще се убедя че,са най-човеколюбивата държава в света.
    Определението за нашите,Несвободни и зависими медии,умишлено го пропускам...
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 15 Отговор

    До коментар #18 от "Чичо Тони":

    Чичка, не забравяйте, че "нацистите" са всъщност нацивалСОЦИАЛИСТИТЕ...
  • 22 Електрошок

    36 2 Отговор
    Ето данни от филма на Алексей Денисов "Дрезден-хроника трагедий"В дрезден няма военна промишленост.В него са намерили убежище над 200хил.бежанци плюс местното население.Бомбандиран е от около 3000 самолета!Избити са 135хил.цивилни,жени и деца!Унищожени са 35470 здания.Оправдават се,че са искали да помогнат на съюзническите войски-руснаците,което дори руснаците отричат!
  • 23 Пако

    33 0 Отговор

    До коментар #18 от "Чичо Тони":

    Може би ти е известно че,в Ковънтри са
    загинали повече от 10хил.цивилни но,съвсем
    не само по вина на германците.
    Англичаните са заловили и дешифрирали
    шифрограмата,и са знаели кога немците ще
    бомбардират но,за да запазят тайната на
    Енигма и германците да се усъмнят и сменят
    кодовете,не са евакуирали населението.
    Та англичаните също са съпричастни към
    избиването на толкова цивилни в Ковънтри
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    44 0 Отговор
    Помнят за Дрезден, град на страна във фронтова война, а не споменават за бомбардировките над София, при които е унищожен 80% от сградния фонд и всички улици са разбити..., а България в този период не води активни военни действия по фронтовете...
  • 25 Е.С.

    37 1 Отговор
    Тази статия е рядко гнусна. Англосаксите изпепеляват Дрезден, само за да не попадне в съветската сфера на влияние в цялост. Това е едно от поредицата техни военни престъпления.
  • 26 Усмивката.

    1 29 Отговор
    Сега къде са русоидните хлебарки. Да се покажат и научат нещо за помоща на Съюзническите армии в гръб на нациските сили.
  • 27 Айхман

    38 0 Отговор

    До коментар #12 от "атлантик":

    Защото са военни престъпници.Никаква нужда не е имало да бомбардират София и редица други градове.
  • 28 групен фюрер

    37 0 Отговор
    Написаното в статията е гнусна лъжа.Красивият град Дрезден не е имал никакво военно значение.Такава отмъстителност на 'победителите' историята не помни.
  • 29 Пена

    36 0 Отговор
    Ало авторе, требва да се срамуваш от дедо ти.
  • 30 Пиниза

    32 1 Отговор

    До коментар #8 от "Пунчо":

    Щото са били бъзльовци. Направиха се на герой когато окончателно видяха и разбраха ,че Германия губи.

    Коментиран от #31

  • 31 Пиниза

    27 1 Отговор

    До коментар #30 от "Пиниза":

    Допълнение: Започват да ритат падналия.
  • 32 Бай хой

    29 0 Отговор
    Забележете цинизма на терористите. Невинните цивилни жертви са били цел за тях за да принудели военните да се откажат. Със същия цинизъм оправдават и атомните бомбардировки на невоенните Хирошима и Нагасаки. Териториално и тероризма са военна доктрина на сащ и днес.
  • 33 Дрезден е удрян с Фосфорни бомби

    30 0 Отговор
    Пропуснато е умишлено.....
  • 34 соросоидни кърлежи

    20 1 Отговор
    Това не прави случилото се нещо хубаво, но го оправдава. Убийство на жени и деца с нищо не може да се оправдава.
  • 35 И от мен

    27 1 Отговор
    Авторът на статията не е прочел и една страница от историята на Дрезден. Вероятно не е и чувал, че в града военни бази не е имало. Нападението с над 400 000 бомби е военно престъпление. Надявам се дядо му да е в ада.
  • 36 Карма

    21 0 Отговор

    До коментар #13 от "Панов":

    Германската военна машина , се обезсили от липсата на жизнено-важни суровини, тези които изчерпи до край от завоюваните територии , и съюзниците си , И ТЕЗИ КОИТО НЕ МОЖА ДА ДОКОПА ОТ СССР , КОЕТО БЕ ОСНОВНАТА ЦЕЛ НА БАРБАРОСА. След капитулацията съюзниците разглеждат германските индустриални центрове , с ужас установяват , че те са абсолютно незасегнати от бомбандировките , поради факта , че това производство и работниците са работели дълбоко под земята , в безопасност от бомбите , а са спрели , или лошо функционирали , единствено поради липса на суровини , и германците са правили чудеса от иновации и революционни технологични решения , за да се справят с този суровинен недоимък. Бомбандировките над Дрезден - град паметник на древна култура , и изключителна архитектура , и нищо важно от военна гледна точка , цели смачкване на германският дух , посредством , огромни жертви сред цивилното население , хванати в капана на огъня в дървените старинни къщи . Англосаксонците просто са решили ,че могат да избият едни десетки хиляди цивилно и беззащитно население. Не случайно самият английски генерал Артър Харис командващ акцията изрича- Добре ,че сме победители , иначе щяхме да сме на подсъдимата скамейка на военно-престъпниците. След акцията Артър Харис получава прозвището - "Касапина От Дрезден" . Германските източници сочат 200- 250 000 цивилни жертви. Англичаните 25-30 000 . Улиците на Дрезден са били залети от дълбока мазно-слузеста субстанция от р

    Коментиран от #37

  • 37 Карма

    18 0 Отговор

    До коментар #36 от "Карма":

    От разтопените тела на жертвите.
  • 38 Всички коментари

    13 0 Отговор
    са много точни и заслужават +.
  • 39 групен фюрер

    20 2 Отговор
    Да споменем и другото чудовищно престъпление.Атомните бомби над Хирошима и Нагасаки избили десетки хиляди невинни граждани.

    Коментиран от #61

  • 40 сноу

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "атлантик":

    Има ,има ...то още тогава тамошните анали-затори се сещат, че ще се пръкне по софето една миризлива гнида край софрата на Паси, та се втурнали да я вардят ..
  • 41 Сандо

    24 0 Отговор
    Авторът на тази простотия да прочете "Кланица 5" на Кърт Вонегът.Прекрасна книга,написана от очевидец.А боклуци,подобни на тази отрепка,започнаха да обвиняват Русия,че не са предали Ленинград.

    Коментиран от #48

  • 42 така така

    5 1 Отговор
    НЕ БЕШЕ НЕОБХОДИМО!
  • 43 Balgarin

    2 16 Отговор
    USA,Velikobritania pobedihA hitleristka Germania I spasiha demokraziata v Zapadna Evropa.Rusia makaar I pobedena ispya da zavladee ,Polsha,Cehoslovakia,Ungaria I izbi stotizi holiadi mirni gragdani
  • 44 малко пояснение

    18 3 Отговор
    след бомбандировките по заповед на Сталин , маршал Жуков изпраща малка разузнавателна група в Дрезден за да разбере
    защо толкова бомбандират града и какво са пропуснали руснацита да знаят че има там, според техните сведения Дрезден не е представлявал военен интерес.
    това е документирано и го има в архивите.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Гост

    19 2 Отговор
    Вижте наглото лице на западния демократичен свят! Истинската цел сия казват: Според Ялта, тази територия ше е под руско влияние и затова трябва да е сравнена с земята!!!! Никави такива помощи-момощи! Да бяха отворили втория фронт две години по рано, ако искаха да “помогнат”. Наглеци от класа, затова се раждат хитлерчета.
  • 47 оцелял от турското робство

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "веселяк":

    Путин е виновен.
  • 48 оцелял от турското робство

    11 1 Отговор

    До коментар #41 от "Сандо":

    и аз призовавам да се чете Кърт Вонегът. Тэй е роден в Дрезден и е най-достоверният източник за това кърваво военно престъпление.
  • 49 Юдомасон

    9 2 Отговор
    Явно за да си върнат затова, че Русия беше обърната наопаки със земята до околовръстното на Москва и 25-30 милиона руснаци бяха премазани от немските танкове, а и за да не са капо...???
  • 50 Знайко

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    академик Георги Марков
  • 51 Morgoth

    9 1 Отговор
    Бомбардировките над Дрезден са чиста проба отмъщение. Те са за да се изпозват самолетите и бомбите от които вече не е имало нужда. Било е ритане на умряло куче. Количеството експлозиви използванi там е надминавало силата на атомните бомби използвани срещу Япония.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Говедар

    4 1 Отговор

    До коментар #52 от "Собственик на 433 крави и три мандри в България":

    Те твоите крави като хлебарки се размножават, бре!
    Вместо да се радваш, ти ми се виждаш нещо угрижен, обаче...
    Дали предусещаш НАРОДНИЯ СЪД!?
  • 55 Говедар

    3 0 Отговор

    До коментар #53 от "Будинов":

    Пак си се напил и си заспал в повръщаното. Навярно затова и всичко ти смърди...
    Пробвай да се изкъпеш.
  • 56 Говедар

    10 1 Отговор
    Сега вече искам да кажа за Дрезден нещо.
    Вместо да оправдава дядо си, автора да беше дал 5 лири за възстановяването му. Защото миналото си е минало и не може да бъде поправено, въпреки многото опити на Биг Брадър. Но настоящето ни е ужасно точно заради безплодното чепкане на миналото. Германци и руснаци трябва да се мразят най-много след тази война. Но те си сътрудничат и правят взаимоизгодни сделки и съоръжения. Ние бяхме големи достове първо с едните, после и с другите, а сега се опитваме да хапем ръката която ни е хранила...
    Затова ще сме си все в калта - предателите никой не ги обича. Дори и новите ни господари...
  • 57 Демокрацията

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "Д. Димитров":

    колкото и да е лоша е по добра в момента от комунизамът.Който е много хубава идеология но не напълно измислена например неможе всички да са равни..защото един пие ракия мързи го да гледа и не работи сина му студентче не работи мързи го некъв лигоч станал само по кафета и чалга клубове е добре нема как тая измет да е равна на мен или на други хора които работят и си изкарват малкото пари с усилен труд.Другото което е колкото и дае добра една идеология ако малоумници взимат решенията и раководят то йеби га както викат братята сърбе.
  • 58 Ku-Rec

    10 0 Отговор
    Много тъпа британска статия! Кажете си го честно - сринахте Дрезден в реципрочност за Ковънтри!!! Това в положението, чисто и просто отмъщение. Типичен британски стил! Заедно с дружките ви - сега нали пак ще сте си дупе до слива. Нали не си мислите, че това с двете германски дивизии е сериозно? За мащабите на източния фронт! Нещастни английски скатавки... Нямаше ги австралийците, като при Чанаккале да ви перат пешкира. Отрепки! При англетата май всичко достойно е приключило при Трафалгар, а адмирал Нелсън май е последния истински британец!

    Коментиран от #63

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Гнусна статия

    8 0 Отговор
    Гнусна статия на Том Роугън, преписана от "The Washington Examiner". Това, което извършват британските и американските пилоти по заповед на неосъдения военнопрестъпник Чърчил е военно престъпление срещу човечеството, сравнимо само с военните престъпления в нацистките концлагери в Аушвиц и с американските атомни бомбардировки над Хирошима и Нагасаки. Загиналите в Дрезден са неуточнен брой цивилни граждани, но не 25 хиляди, а между 100 и 250 хиляди жени, деца, старци и военнопленници. Градът е сринат до основи, от запалителните бомби температурата е достигала до 1500 градуса по Целзий; скривалищата и мазетата са се изпълнили с дим и смъртоносния въглероден окис, от който хиляди са се задушили като при газова атака. В града не е имало никакви военни обекти и германски войски. Атаката е извършена, за да се забави настъплението на Съветската армия чрез тълпи от бежанци по пътищата и само защото според договореностите от Ялта прекрасният град Дрезден е бил договорен в Съветската окупационна зона, подобно на Прага.
  • 61 Хирошима и Нагасаки

    5 0 Отговор

    До коментар #39 от "групен фюрер":

    Избити стотици хиляди мирни жители, също като в Дрезден и Хамбург.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 камара на лордовете

    6 0 Отговор

    До коментар #58 от "Ku-Rec":

    Първото нарочно бомбардиране на цивилна цел е по нареждане на военнопрестъпника Чърчил.
    На 11.05.1940 ...един ден след встъпването на Чърчил в длъжност министър- председател, той нарежда да бъде бомбардирана цивилна цел.
    Бомбардиран е Мюнхенгладбах.
  • 64 темелко

    2 0 Отговор
    Трий постове модераторе, удоволствие за теб.