26 Февруари, 2020 09:57 1 731 13

Това уронва имиджа на България: частни кабинети "ограбват" чужденци по Черноморието

  • медицински кабинет-
  • преглед-
  • черноморие-
  • курорти

Чуждестранните туристи плащат в брой и се надяват да си получат парите обратно от своите застрахователи

Това уронва имиджа на България: частни кабинети "ограбват" чужденци по Черноморието - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Някои наричат това дори рекет: многобройни лекарски кабинети, които работят най-вече през летния сезон из популярните български курорти, често таксуват услугите си за чуждестранни туристи по нереално високи тарифи. Калин Сутев е представител на германския туроператор "DER Touristik" за България и всяка година се сблъсква с проблеми, свързани с медицинското обслужване по Черноморието. "След травми, хранителни отравяния или при други спешни случаи чуждестранните туристи обикновено искат да получат помощ навреме и по възможност близо до мястото, където са отседнали. Най-често се обръщат към рецепциите на хотелите, в които са настанени", казва туристическият агент. Той обяснява, че оттам в повечето случаи ги препращат към частни лекарски кабинети. Много от тях са разположени в помещения в самите хотели, които "буквално им одират кожите с огромни наеми". Съответно частните практики "гледат да си избият парите с абсурдно високи тарифи" за предлаганите медицински услуги, добавя Калин Сутев.

Чуждестранните туристи плащат в брой и се надяват да си получат парите обратно от своите застрахователи. При спешни случаи много от германците, отседнали по Черноморието, не се обръщат към своя туроператор, защото често не знаят кой е техният туристически агент и как да се свържат с него, разказва още Сутев. "Голяма част от туристите не помнят дори името на обслужващия ги туроператор. А ние дори имаме сключени договори с авторитетни лицензирани болници по Черноморието, където изпращаме нуждаещите се от медицински грижи. Всичко това е изписано в нашите информационни брошури, казваме го и по време на инструктажа на туристите след пристигането им в страната", обяснява Калин Сутев.

Няколко шева струват до 1500 лева?

Според туристическия агент на "DER Touristik", проблемът с частните кабинети, изискващи твърде високи цени за предлаганите медицински услуги, е огромен. "Дори да знаем кой ги е сертифицирал и кой ги закриля, ние пак не можем да се справим с ядовете, които ни създават. Няма как да се преборим с тях, след като законово имат право да действат на територията на комплексите. Те направо завличат туристите с невероятните си цени! Например за една превръзка или няколко шева искат до 1500 лева. И постоянно воюват помежду си за разпределение на зоните в курортите", твърди Сутев.

Проблемът придобива още по-големи размери при някои от по-младите туристи (най-вече германци, британци и холандци), които след алкохолните си подвизи често попадат директно в патрулиращи линейки на частните медицински практики, казва Сутев. "Никой не може да докаже какви точно "услуги" са оказали "изтрезвителите", преди да връчат на замаяните младежи сметки с невероятни суми за многобройни медицински манипулации. Просто няма регулатор, който да контролира цените на тези съмнителни здравни услуги. Това си е направо явление с криминален оттенък. За създалата се ситуация вина носят институциите, които им дават лицензи, без обаче да осъществяват контрол върху абсурдните им ценоразписи. Случващото се е постоянна тема сред оплакванията на туристите в социалните мрежи, защото застрахователите им в Германия не приемат "фантастичните" фактури. Те си имат собствени представи и разценки, които са далеч от описаните във фактурите. А туристите очакват да получат от застрахователите обратно парите си", обяснява Калин Сутев.

Той разказва още, че частните кабинети понякога дори задържат документите за самоличност на пациенти, които не били в състояние веднага да платят в брой. "Стигало се е дори дотам, че да изпращаме наши представители да преговарят с частниците, за да могат гостите да напуснат страната."

Управителят на Германо-българската индустриално-търговска камара д-р Митко Василев е убеден, че въпросните практики са некоректни и уронват доброто име на България като туристическа дестинация. Именно те са и една от причините за инициираните от Камарата преговори между специализирани български лечебни заведения за спешна помощ и Асоциацията на германските здравни каси. "В момента български институции изготвят пълен списък на болниците, който след това ще бъде проверен от авторитетния германски здравноосигурителен фонд Techniker Krankenkasse. Тази инициатива е поредният механизъм за насърчаване на туризма в България, който изработваме с помощта на нашите партньори от Българския съюз по балнеология и спа туризъм. Туризмът е от важните сектори в българската икономика и с общи усилия трябва да работим за подобряване имиджа на България като туристическа дестинация, включително и сред по-платежоспособните туристи. Качествените здравни услуги на място са стъпка в правилната посока“, казва Митко Василев.

Защо проблемът все още не е решен?

Калин Сутев обаче не е убеден, че преговорите с Асоциацията на германските здравни каси ще повлияят осезаемо върху решаването на проблема с "медицинския рекет" в българските курорти. "Повтарям, че много малко туристи търсят нашето съдействие при получаването на спешна помощ от квалифициран персонал, с който застрахователите могат да работят. Проблемът трябва да се реши от законодателя, контролиращите институции и местните власти. Цените на оказваните по комплексите медицински услуги трябва да бъдат регулирани в разумни и приемливи за застрахователите граници. Само че досега нито една от страните, които могат да съдействат за преустановяването на този грабеж, не е проявила интерес към решаването на проблема", казва агентът на DER Touristik.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    8 6 Отговор
    Защото ако отидете някъде навън , ще ви купуват чорапи. И при тях важи максимата как се оправя , босия в тръните и болния на легло.

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Точно така

    7 9 Отговор

    До коментар #1 от "боцмана":

    Щото нас там ни жалят! Но по традиция ние пак за чужденците сме се загрижили. Нас - кучета ни яли...
  • 3 НАТО ВЕЦ

    7 6 Отговор
    Всяко нещо струва толкова, колкото си съгласен да платиш за него. И защо трябва да ме е грижа, че туристите не си знаели туроператора и не го търсили да им решава "проблемите". Ми да не водят туристи с Алцхаймер.

    Коментиран от #4

  • 4 жоро уудстока

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "НАТО ВЕЦ":

    Винаги съм казвал на сина си да се поставя на мястото на другата страна при спор.Всеки остарява,било с,или без Алцхаймер.Явно за повечето българи коректност и етика вече нищо не означава.Бялата мафия вече е най-безскрупулната -не пожелавам никому да влиза в болница без връзки и мнооого пари.За източването на здравната каса да не говоря.А иначе полагат Хипократова клетва...уж.По-скоро се кълнат в Златния телец.Жалка,безскрупулна история...
  • 5 NikNay

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "боцмана":

    Ти навън явно не си излизал. . . .
  • 6 Ами да

    2 0 Отговор
    Това е същото като историята на Великденските острови или курортите по Испания. Обаче докато / ако някога се възстанови популярността на Черноморието сред НОРМАЛНИТЕ ТУРИСТИ, може да е късничко. Е, глупака като правило живее за мига и хич не го е еня какво ще се случи утре. Та за това иде реч, ама гледам, че някои от коментиращите трудно могат да проумеят проблема. Да не говорим за имиджа на страната ни сред белите държави.
  • 7 Таки

    5 0 Отговор
    Тези по курортите повечето дори не са доктори а търговци. Ако случаят е по сложен го препращат в държавната
    болница. На летището в Бургас ако припадне пътник и няма 100 евро не може да пътува защото доктора го изнудва че няма да издаде сертификат че е годен да лети. Също там питат спътниците на припадналия дали може да плати, ако не викат Бърза помощ която идва след 15 минути.
  • 8 Бял мафиот

    9 0 Отговор
    Всички лекари са такива. Джипитата вземат по 10 000 лв. и все им не стигат, ако може таксите да станат10 лв. за пенсионери най.добреза тях. Бакалска работа.
  • 9 Рекетьор с бяла престилка

    3 3 Отговор
    Сезонът е само три месеца, така че никаква милост за чужденците. Туризмът ни по принцип е боклучав, така че едва ли имиджа му ще се повлияе от качеството и цените на лекарските услуги
  • 10 Шишо Бакшишо

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Няколко шева струват до 1500 лева?....Макяяааа..тия ни подминАха като бръз влак малка гара...А реват че бакшишите ги ,,напомпили'' с 4-5 лева. И реват яко, с глас..като гигенски биволи... га са препили дунавска вОда.
  • 11 6328

    0 2 Отговор
    zasho da e reket...za vseki polojen trud se plasha..i lekariat si opredelia zenata..kakvo povech ama nali ste bargari ste prirodno zavislivi i jajdata vi machi..ami stanete doktori i vzemaite kinti..nesho dupetata vi omeknaha

    Коментиран от #12

  • 12 Шишо Бакшишо

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "6328":

    Така, така...и аз като си определя моята цена ти оревеш орталъка за едни кирливи 10 лева...да та таковам в тъпанара
  • 13 до загрижения Калин Сутев

    0 2 Отговор
    Нали си представител на германски туроператор- ами като си толкова загрижен за 'грабежа' тогава публикувай германските цени за мед. аналогична дейност, предложи ги да се приложат към твоите подопечни и - готово! Какъв е проблема? Нека нашите да работят с по-евтините цени на германия Холандия, Англия и Ирландия! Нали цените на тика, горивата и храните са ни почти изравнени. Само не говори за "регулиране в разумни и приемливи за ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ граници".