Last news in Fakti

27 Март, 2020 10:12 5 384 79

Да затвориш храмовете в дни на изпитание е катастрофа

  • храмове-
  • църкви-
  • християнство-
  • вяра-
  • православие

Не бива да забравяме, че служенето в тях е извор на упование и надежда. Да се забрани на свещениците да служат е като да се забрани на лекарите да лекуват.

Да затвориш храмовете в дни на изпитание е катастрофа - 1
Явор Дачков, снимка: Гласове
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Чувал съм от различни и много добри лекари следното наблюдение от професионалната им работа: има граници на науката и възможностите на медицината, отвъд които човешкото здраве или болест минават в други ръце. Независимо от усилията, които лекарят полага, има моменти, в които болестта не може да бъде овладяна. И обратното, без никакви основания за надежда пациенти оздравяват, след като са били отписани от медицината. И още - при еднакви случаи, симптоми и лечение - едни пациенти оздравяват, а други умират. Без видима логика и без научно обяснение.

Едва ли има лекар по света, който може да каже, без да прилича на глупак, че владее напълно ситуацията с даден пациент, независимо дали става дума за леки или тежки случаи. Дори и при най-рутинните интервенции лекарите често казват следното: „Операцията е напълно безопасна, но знаете, че винаги има дори и минимален риск”. Това „застраховане“ от тяхна страна не е защото са неуверени в професията си, а защото знаят от опит, че не всичко е в техните ръце.

По-прозорливите се досещат, че животът е тайна,

която си остава такава въпреки изключителния напредък на науката, свръхтехнологиите в медицината и „чудесата“, които тя прави в днешно време. Именно до тази тайна се е докоснало християнството, а от две хиляди години Православната църква е посветила ежедневното си служение на нея и Нейния Създател. Казвам православната, защото чрез своите богослужения и духовното наследството на Светите отци, свидетелствата на светците и подвижниците на вярата тя е пазител на двухилядолетния опит от срещата с раждането на Христос във Витлеем и Възкресението му 33 години по-късно.

От тогава до днес нищо не се е променило вътре в тази църква, независимо от външните обстоятелства и житейски обрати. Православната църква нарича този опит Свещено предание и се отнася към него толкова благоговейно, колкото и към Свещеното писание - Библията. Христовото Рождество и Христовото Възкресение са исторически факти, а не красива митология.

Факти, които променят човешката история завинаги

и радикално, защото ѝ дават съвсем друг смисъл и цел, излизаща отвъд пределите на смъртта и преходния образ на този свят. Св. апостол Павел казва в своето послание до християните от гръцкия град Коринт: „ако пък Христос не е възкръснал, то празна е нашата проповед, празна е и вашата вяра“ (1Кор.15:14), защото е искал да предпази християните от изкушението да гледат на Христовото възкресение като на символ. Като на красива измислица за утешение на бедните и онеправданите. Християнството се обръща еднакво силно както към вярата, така и към разума, защото се отнася сериозно към фактите на Христовото Рождество и Неговото Възкресение. Факти, които са променили живота както на простите рибари, корумпираните митничари или просветените фарисеи (какъвто е бил самият апостол Павел), така и на могъщи императори, владетели и народи, учени и писатели.

Трудно е да си представим, че ап. Павел, бл. Августин, св. Патриарх Евтимий, Бах, Паскал или Достоевски, както и милиарди християни в последните 2000 години са глупави наивници, които повтарят като папагали красиви измислици. Християнството не е учение, идеология или система от морални предписания, а жив опит.

Живот, който има досег с тайната на своя произход.

Сам Иисус Христос е положил началото на днешната литургия по време на Тайната вечеря с причастието: „И когато ядяха, Иисус взе хляба и, като благослови, преломи го и, раздавайки на учениците, каза: вземете, яжте: това е Моето тяло.

И като взе чашата и благодари, даде им и рече: пийте от нея всички; защото това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на грехове. (Мат. 26:26-28). Това правете за Мой спомен (1 Кор. 11:24). Това е центърът на литургията от тогава до днес. От две хиляди години християните се причастяват с Тялото и Кръвта Христови с надеждата за вечен живот, който им бе засвидетелстван от Този, който възкръсна от мъртвите. Това е реалност, независимо дали ни докосва или не, дали я разбираме или не. Християните знаят, че

вирусът и болестите са само симптоми на смъртта, която Христос победи със своето Възкресение.

Причастявайки се, те се борят с надежда в сърцето си с причината, а не със следствието, което се опитват да лекуват лекарите. В този смисъл да се забрани на свещениците да служат и на християните да се причастяват и молят на Онзи, който ни е създал и Който победи смъртта, е същото като да се забрани на лекарите да лекуват. И едните, и другите вървят по различни пътища към една цел. Оставете Църквата да следва своя път, който за две хиляди години не е отвел никого в грешна посока. И бездруго съвсем скоро тя ще остане единственият ориентир в смутните и объркани времена, които предстоят.

Впрочем православните пастири и свещеници непрестанно призовават за благоразумно поведение. Енориашите да се молят вкъщи, да не излизат, за да присъстват непременно на богослуженията в храма, да спазват предписанията на властите, необходимата дистанция и хигиена или да не пристъпват към Светата чаша, ако имат оскъдна вяра и се притесняват - никой няма да ги съди. Православната църква винаги е била внимателна към мярата на човека, без да забравя Божествения си произход. В нея няма и помен от магически реализъм, какъвто се опитват да ѝ приписват, а само дълбок духовен опит, извиращ от Самия Извор на живота - Светата Троица. „Упованието ми е Отец, прибежището ми е Син, покров ми е Дух Свети“, се казва в една молитва. Колко утешително звучи тя в днешните времена на всемирна тревога и страх от неизвестността!

Природата на днешния вирус, неговата непредвидимост и тоталната безпомощност, в която изпадна целият свят с цялата си напреднала наука, развити технологии, милиарди за здравеопазване, ваксини, лекарства и претенция за човешко могъщество, ни казват само едно -

човекът сам по себе си е толкова немощен,

че нечие кихване може да го заличи от лицето на земята. Дори и Меркел е под карантина. Да затвориш храмовете в дни на голямо изпитание е много по-голяма катастрофа от пораженията на болестта или тежката икономическа криза, която се задава. Мерзостта на запустението в буквален смисъл е зловещ знак. „И тъй, кога видите да стои на свето място „мерзостта на запустението“, за която е казано чрез пророк Данаил (който чете, нека разбира), тогава ония, които се намират в Иудея, да бягат в планините; който е на покрива, да не слиза да вземе нещо от къщата си; и който е на нивата, да се не връща назад да вземе дрехата си… защото тогава ще бъде голяма скръб, каквато не е била открай свят досега, и няма да бъде“ (Мат. 24:15-21).

Отвореният храм, в който се служи, а не е превърнат в туристическа атракция или затворен до второ нареждане, е извор за упование и надежда. Добре е да не го забравяме. Особено в днешния ден на Благовещение - ден на голямата надежда, че ще дойде Онзи, в Когото няма болести и смърт.

Статията е публикувана в последния брой на в. "Галерия".

Автор: Явор Дачков

Източник: "Гласове"


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гаргамел

    36 27 Отговор
    От кога червените боклуци са загрижени за църквата питам?

    Коментиран от #8, #12, #16, #17

  • 3 Шабиха

    31 38 Отговор
    Руска мурзилка. Сега защо всички чакат от лекарите и биолозите да лекуват, да направят ваксина, защо не чакат от вмирисания руски поп да измоли лечение от еврейският дядо Коледа ? Как се наричат хората, които си говорят с невидими, измислени приятели, не бяха ли шизофреници ?
  • 4 гост

    40 20 Отговор
    Едва ли в България има по-продажна и нагаждаческа отрепка от Дачков !
  • 5 любопитко

    31 24 Отговор
    Е това вече е идиотщина (чиста проба) ! Дачков ,я заминавай към "Пирогов" и започни да се грижиш за заразените от коронавирус ,недей да ползваш никакви предпазни средства и се моли (без прекъсване) ,любопитно ни е ,на кой ден ще умреш !
  • 6 ТАТА

    21 15 Отговор
    ГЛЕДАЙТЕ КОКВО ПРАВЯТ УМНИТЕ ХОРА - ВАТИКАНА И НЕ РАЗСЪЖДАВАИТЕ ИЗЛИШНО.
  • 7 Рошко

    20 7 Отговор
    Браво, нали гледат на болнавите и старите да им отнемат надеждата, че да се отърват от тях
  • 8 да де

    13 10 Отговор

    До коментар #2 от "Гаргамел":

    Откакто тиквата стана вЕрващ.
  • 9 Българин

    36 18 Отговор
    Дачков е еталон за човешка наглост и лицемерие - да защитаваш църквата когато си си продал душата на дявола за жълти копейки ...
  • 10 Дон Чико

    26 17 Отговор
    Тебе трябва пръв да те затворят, след това всички попове, мюфтаци, молли, аятоласи, сектанти и тем подобна измет.
  • 11 1 С КОВИД МОЖЕ ДА ЗАРАЗИ 800

    27 24 Отговор
    100 В ХРАМА МОГАТ ДА ЗАРАЗЯТ 80 000 СКРИЙТЕ ТОЗИ ДОЛЕН ЧОВЕК
  • 12 някой

    14 12 Отговор

    До коментар #2 от "Гаргамел":

    Ами питай Борисов,той е все още член на БКП и по телевизиата каза,че да затвори храмовете,това той няма да го направи!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 човек

    19 9 Отговор
    Тоя е една фурнаджийска лопата
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гост

    9 6 Отговор
    Кой беше тоя капацитет, че ми се струва познат. Няма да е много известен май.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Канторовитц

    15 4 Отговор
    Заработват шекели и то здраво колега! Ей на,по предложение на правителството на държавата Израел...затвориха Храма на Божи гроб!!!!!!!!!! И мислят,че ще им се размине..ей така! Сега цялата соросоидна пасмина ще изквичи от удоволствие..."Виждате ли колко са превидливи и загрижени за хората израилтяните! Дори Божигроб затвориха,а нашите попове......." Само дето същите тия "синове на завета" твърдят в талмуда,че..."душите на евреите са от Божествен лъх,а на гоите/т.е ние с вас/ са сътворени от зли духове! Та такива ми ти работи.
  • 24 среднощен

    20 8 Отговор
    Дачков в статията по-горе говори истината..!! Лично познавам Дачков - да той е "фурнаджийска лопата" и се е "продал"..? Но не сме ние тези които трябва да го съдим..! Трудно е обаче и да се поучим от човек даван като "пример на двуличие", колкото и красиво да ни говори - ФАКТ..!! Да се поучим обаче от дядо Добри, от Св. Иван Рилски, от Св. Петка Търновска, от Св. Цар Борис...! Достатъчно български светии имаме..! А за неверниците в този сайт ще припомня думите на Спасителя - "..който повярва и се кръсти, ще бъде спасен, който не повярва, ще бъде осъден.."!!

    Коментиран от #36, #76

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хахаха

    28 5 Отговор
    Пост е все пак. Престанете да бълвате лошотии срещу другите. Когато в една нация превалират разрушителите,
    разрушава се всичко. Малко доброжелателност, позитивизъм няма да е излишен сега. Изводи не правите ли, хора? Спрете се, премислете някои неща. Не случайно Господ е допуснал сегашното положение. Лицемерието стигна своя пик. Не се търпеше вече: нито фалш, нито двойните стандарти, нито новите антиприродни "ценности". Добро винаги побеждава. Бъдете добри!
  • 28 Behemoth

    11 13 Отговор
    Още един лицемерен християнски сурогат...цялата паплач трябва да бъде събрана на литургия н а стадиони ...после да бъдат изолирани без хляб и вода само на молитви...
  • 29 Цъфнал гербер

    10 7 Отговор
    Не ви трябват храмове. Вярвайте само на Баце, който обикаля с джипката целия народ.
  • 30 Истината

    6 11 Отговор
    е, че големият началник вече е самия Борисов. В тези храмове само се заразяваме.

    Коментиран от #41

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 палачинка

    14 4 Отговор
    Този е хибрид между ветропоказател и фурнаджийска лопата. Неговото мнение няма никаква стойност.
  • 34 Аве Адолф Хайллллл

    12 7 Отговор
    Ех Дачков , каква си ми лицемерна червена подлога ти ..... та за вяра си седна говориш безвернико , баси комунистическата измет колко можела да бъде нагла ......
  • 35 Аман от глупаци със самочувствие

    12 0 Отговор
    Прост човек и силен вятър нищо не ги спира
  • 36 карамфила

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "среднощен":

    не ми се вярва генералисимус борисоф който се кръсти с лявата ръка че ще бъде спасен

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Novus ordo seclorum

    4 9 Отговор
    Църкви, молитви , медицински и други чудеса, предсказания и виждане на бъдещи събития..... Мога да изреждам почти до безкрай! Всички тези неясни и описвани като чудеса събития, всички те , изглеждат така само защото не се подчиняват на общата теория на относителността. А не се подчиняват на нея , защото се подчиняват на квантовата физика! Вече над 50 години от както науката обяснява с наблюдения и опити, че на субатомно ниво частичките могат да имат свойството на вълна или твърда частица, в зависимост от наблюдателя! Ние влияем на света около нас с мисли и наблюдение! Внимавайте какво мислите, защото единствено сигурно нещо е , че ако го вярвате на съзнателно и подсъзнателно ниво, то неизбежно ще се случи! И пак казвам, това е чиста квантова физика, а не някакви чудеса! 21 век все пак!
  • 39 среднощен

    8 2 Отговор

    До коментар #36 от "карамфила":

    Ако говорим за вяра в Някого, Който има власт да ни спаси, трябва да допуснем и мисълта, че Той Е Личност. Защото ние сме личности. Никое божество не прояви себе си като личност /защото друг бог, освен Единият Бог, няма/ освен Господ Иисус Христос, Който прие плът за да ни говори за Бога - като Личност на личност. Прие и нашето естество, за да яви Своята любов към нас хората - като победи смъртта със Своето Възкресение. Той възкръсна от мъртвите и ни показа, че има вечен живот. Стори всичко за нас и отново ни е оставил свободни - сами да избираме.. Да си спомним "разбойника на кръста", който беше отдясно на Христос! Нима не го помилва Господ? До като имаме дихание и живот в този свят, можем да се спасим. Стига да се променим към добро /да се покаем/ и Бог ще ни помилва и ще ни прости!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Хърба

    6 4 Отговор
    Пазете храмовете, защото са паметници на лултурата.

    Иначе сме в 21-ви век. Не може да се кара само на приказки, поне при възрастните хора. Богове, грехове, изкупления - хигиена и здрав разум трябва да са ви боговете в днешно време.
  • 43 Готин

    7 4 Отговор
    Не е важно, кой го казва, а какво ви казва. Ако наистина сте вярващи православни, то трябва да разбирате смисълът на написаното въпреки, че ,,срещата ви,, с бога не е задължително да е в черквата и в присъствието на духовника.
  • 44 ПЕНКО

    3 5 Отговор
    ВСЕКИ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОЧИЛАТ ХАХОБРЪМ -ВЯРВАЩ В ЕВРЕЙСКАТА ИЗГЪЗИЦА- ЗА ХРИСТИЯНСКАТА "РЕЛИГИЯ" !!!САМО ЕДИН ВЪПРОС : " КОЙ Е ПО -СКЪП НА ГОСПОД -АДАМ ИЛИ ХРИСТОС /ЕДИНИЯТ- "С РЪЦЕ И КЕФ, А ДРУГИЯТ С ОНАЯ СИ РАБОТА "СВЕТИ ДЮХ " / И ЕВА ГО ОТНАСЯ ОТМАХ - А ПОКОЛЕНИЯТА СИ ПРАВЯТ ХОЛИВУД!!!!!!!!!!!
  • 45 Не религиозен

    2 7 Отговор
    И ако човек е изпаднал сам на самотен остров...на който няма храм, какво му остава, да спре ли да вика към Бог и ако вика, Бог не ще ли чуе? И ако има вяра "понеже и Христос пострада за вас, и ви остави пример да последвате по Неговите стъпки; Който грях не е сторил, нито се е намерило лукавщина в устата Му; Който бидейки охулван, хула не отвръщаше; като страдаше, не заплашваше; но предаваше делото Си на Този, Който съди справедливо; Който сам понесе в тялото Си нашите грехове на дървото, тъй щото, като сме умрели за греховете, да живеем за правдата; с Чиято рана вие ОЗДРАВЯХТЕ.(1 Петрово 2:24). ОЗДРАВЯХТЕ !!! Това вече е факт! Минало - свършено! Само трябва да протегнем вярата в сърцето си, защото ТОВА е факт, за ония, които вярват! Бог е оставил в Словото си - ВСИЧКО, което трябва да знаем и НЕ е скрил нищо от нас в тайнствена мистика.

    Коментиран от #50

  • 46 Поназнайващ

    7 6 Отговор
    Дачков в случая е напълно прав. Независимо какъв е, статията е доста точна!!! Кое написано не е вярно?! Затворят ли църквата, ще вземат и последната надежда на човек, но вярата няма да успеят!
  • 47 Въпросващ

    7 0 Отговор
    След като е толкова ревностен православен, защо живя с една журналистка толкова години без брак? Може ли да посочи коя част от православния канон го оправдава?
  • 48 шаш на Сороша

    7 1 Отговор
    Е какво се пенявите на комунистите? То пък все едно либераст соросоидите са много загрижени за църквата.
    Даже най-изявения евроатлантик каза на всеуслошание- "М*й*а*а му на провославието"
  • 49 среднощен

    5 2 Отговор
    "...Бог е оставил в Словото си - ВСИЧКО, което трябва да знаем и НЕ е скрил нищо от нас в тайнствена мистика..."???;. Когато Господ Иисус Христос говореше на евреите - "който яде Моето Тяло и пие Моята Кръв в Мене пребъдва и Аз в него..." - те Го мислеха, че е полудял..? Така е днес и с протестантите...? Те не приемат Св. Богородица и тайната на раждането на Богочовека Христос от нея, тук в този свят..? Не приемат и тайнството Покаяние - защото те вече са спасени...? Не приемат и мистиката на исихастите и православното учение за нетварните енергии и богоуподобяването...? Не приемат и истинността в догмата за почитане на иконите..? И т.н и т.н...? Ние православните ще отговорим с думите на Св. Цар Давид - " Чашата на спасението ще приема и Името Господне ще призова"!! На тайната вечеря Господ дава на Своите ученици тази "Чаша на спасението" - Светото Причастие!! Приемайки хляба и виното, пресъществени от Светия Дух по време на светата Литургия, вярващият приема Самото Тяло и Самата Кръв на Господа Нашего Иисуса Христа!! В това общение няма ли мистика и религиозно преживяване...? Целият живот на християнина е мистика, защото пазенето на моралните ценности дадени ни от Христа са начин на живот, живот с който придобиваш Вечен Живот!!

    Коментиран от #53

  • 50 среднощен

    4 0 Отговор

    До коментар #45 от "Не религиозен":

    Коментарът ми #49 е в отговор на неправилното ви становище относно мистиката в Православието.
  • 51 Неправославен

    4 3 Отговор
    Защо се проявява открита дискриминация? Всички останали места за богослужение на католици, протестанти, мюсюлмани и евреи са затворени, а само православните са оставени свободно да сеят зараза и да показват на българина, че са над всякакви закони, над извънредното положение и над нормалната човешка норма? Когато ревностните православни започнат да се заразяват взаимно, кой ще им е виновен - сектантите или тяхната извратена представа за християнство?

    Коментиран от #58

  • 52 Не религиозен

    0 4 Отговор
    Моят въпрос беше, при ИЗВЪНРЕДНИТЕ обстоятелства, на един изпаднал на самотен остров където няма храм, оня който вика ще получи ли спасение или Бог ще го остави да погине? Второ, не мисля, че е време да се дуелираме, но все пак ще приема предизвикателството, защото аргументите ви срещу ХРИСТИЯНИТЕ- протестантите, са или плод на невежество или са откровена клевета срещу братя. За онези, които се чудят кое да приемат ще кажа: Протестантите приемат непорочното зачатие, иначе Исус няма как да е Син на Бога. Второ - ПОКАЯНИЕТО и изповядването на ГРЕХОВЕТЕ е първият призив възстановяване на връзката на човека с Бог. Петър се изправи и рече "ПОКАЙТЕ СЕ " (Деяния на апостолите 2:38) Трето - християните-протестанти вярват в кръщението във вода и Св. Дух и има много случаи на изцелени хора след този акт. Християните-протестанти практикуват ПРИЧАСТИЕ, по начина който е постановен в Божието Слово и ВЯРВАТ в неговата Божествена сила.

    Коментиран от #57

  • 53 Не религиозен

    0 5 Отговор

    До коментар #49 от "среднощен":

    Това е продължение на отговора ми от #52. Словото на Бог ни ПРЕДУПРЕЖДАВА да пристъпваме към причастието ,"но да изпитва човек себе си и така да яде от хляба и да пие чашата, защото който яде и пие без да разпознае Господнето тяло, той яде и пие осъждение на себе си. По тази причина мнозина между вас са слаби и болнава, а доста са и починали"( 1 Коринтяни 11:28-30). И накрая чувството за превъзходство , себеправедност и присвояване на правото за "правилното славене" не е ли е ГОРДОСТ ?

    Коментиран от #55

  • 54 Не религиозен

    0 5 Отговор
    И какво да кажем за НОВАТА ЗАПОВЕД, която Исус Христос ни даде: "Да любите един другиго, както Аз ви възлюбих. По любовта помежду ви, ще познаят, че сте мои ученици". Не е ли сега усилно време, в което благочестивите християни, да покажат любовта за която Христос ни призова. Колко възрастни и наистина самотни хора, стоят затворени в домовете си и броят храната, която свършва?
  • 55 среднощен

    5 2 Отговор

    До коментар #53 от "Не религиозен":

    Не сме на самотен остров...? Епидемии през вековете от Христа до днес е имало много...! Има и специални правила за богослужението и приемане на Причастието в такива ситуации..! Не е гордост, а ревност при отстояване на истината!! Има разлика! За "външните" тази ревност изглежда като "гордост"..!
    Проявата на гордост в днешно време са "гей-парадите", "джендар-идеологиите", "безбрачното съжителство", "еднополовите бракове" и всичко, което човек върши против моралните повели, които Господ Иисус Христос остави да пазим..! Всъщност ще дойде време, когато ще забранят да служим в храмовете, както е било при Сталин и при комунистите в България..! Но това време няма да бъде "прикрито" зад някаква "пандемия"..? Ще бъде време на открито гонение! "..Ако Мене гониха и вас ще гонят.." - думи на Христос! Сега тези сили, които ненавиждат Светото Православие, само "опипват почвата" - "пробват се"..!!

    Коментиран от #60

  • 56 Не религиозен

    0 1 Отговор
    И колкото и "небогоугодни" да са останалите християнски деноминации, те изпълниха поръката на Спасителя "Идете прочее, научете всичките народи и кръщавайте ги в Името на Отца, Сина и Святият Дух, като ги учите да пазят всичко що съм ви заповядал" ( Еванг.Матей 28:19,20).И отидоха по всички крайща на земята и построиха сиропиталища, училища, университете, болници и църкви. Майка Тереза, не православната, покори сърцата на целия свят...
  • 57 среднощен

    3 2 Отговор

    До коментар #52 от "Не религиозен":

    За "иконите", за "исихазма", за "Таворската светлина", за приемствеността на благодатта в тайнството Хиротония / Ръкоположение/, за единоначалието на Христовата църква, чийто глава е Сам Христос - нищо не казвате...?? В коя от всичките протестантски деноминации е Истината? Мисля че те вече са над 1500...? Не "кръстосвам шпаги", но отстоявам истината!

    Коментиран от #61

  • 58 Не религиозен

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Неправославен":

    "Всеки ЧОВЕК да се покорява над властите, които СА НАД НЕГО, защото няма власт, която да не е от Бога властта, противи се на Божията наредба и колкото власти има те са отредени от Бога. Затова, които се противи на властта, противи се на Божията наредба; а които се противят ще навлекат осъждение на себе си" (Послание до Римляните 13:1.2)
  • 59 витанов

    5 3 Отговор
    Браво.Чудесно написано.Без Православие няма България.

    Коментиран от #62

  • 60 Не религиозен

    1 4 Отговор

    До коментар #55 от "среднощен":

    А, аз пак ще попитам и чакам този отговор - ако някой е на самотен остров...,и извика към Бога? И мисля, че човечеството е поставено на контролен изпит заради пренебрегнатите заповеди на Бог. Този "мор" не обикаля случайно света..( 2 Летописи 7: 14). Сега е време за призив за равносметка и покаяние на всеки вярващ или невярващ. Сега е време за просвещение и завръщане към ценностите на Божието Слово преди вземане на причастието. Сега е време да излезем от храма и да ПРОГЛАСИМ Благовестието ЗА СПАСЕНИЕ на човешкия род.

    Коментиран от #64

  • 61 Не религиозен

    3 4 Отговор

    До коментар #57 от "среднощен":

    Исус е пътят ИСТИНАТА и живота! Божието Слово е ИСТИНАТА! Човешките предания подлежат на коментар, БОЖИЕТО СЛОВО - НЕ!

    Коментиран от #63, #77

  • 62 емигрант

    4 0 Отговор

    До коментар #59 от "витанов":

    Ох, "горките" протестантски и католически държави. Всички българи там избягаха..."Родоотстъпници" .
  • 63 среднощен

    4 1 Отговор

    До коментар #61 от "Не религиозен":

    "...Човешките предания подлежат на коментар, БОЖИЕТО СЛОВО - НЕ!..." Много удобно като оправдание на "доктрина" имаща началото си 14-15 века след учредяването на Православната църква...?
  • 64 среднощен

    4 2 Отговор

    До коментар #60 от "Не религиозен":

    Православната църква не е спряла да проповядва покаяние и обръщане към доброто през всичките векове от Господ Иисус Христос до днес..! Не може с лека ръка да се пренебрегнат решенията на седем вселенски събора и всичките решения на поместните събори, наричайки ги човешко тълкувание...? Разбирате ме...? Вие сте упорит в своята заблуда, това си е ваш проблем...? Не искушавайте, обаче, "неукрепналите" във вярата...?

    Коментиран от #67, #74

  • 65 Православен

    6 3 Отговор
    Чудесно е написал Явор Дачков, но за съжаление малцина разбират смисъла! Православното християнство е българската духовност, всички други западни и източни ереси и секти са имитация на духовност. А Съвета Литургия е центъра и същността на единствената Христова Църква - Православната. Ако спре отслужването на Литургията на земята, "небесата ще се свият като дреха". Не е дадено на всеки да разбира тайните Божии! Бог да пази България!

    Коментиран от #70

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Не религиозен

    0 4 Отговор

    До коментар #64 от "среднощен":

    " Нe мoжe c лeкa ръкa дa ce прeнeбрeгнaт рeшeниятa нa ceдeм вceлeнcки cъбoрa и вcичкитe рeшeния нa пoмecтнитe cъбoри, нaричaйки ги чoвeшкo тълкувaниe...?" А тези събори не са ли учредени от човеци , па макар и "святи" и всяка "доктрина" - е човешко мъдруване. Отнася се и за учредяването на православната църква - пак човешки избор...Моделът за Новозаветна църква имаме в Деяния на апостолите гл.2 - "И тъй, тия които приеха поучението му (на апостол се покръстиха Петър) И те постоянстваха в поучението на апостолите, в общението, в преломяването на хляба и в молитвите.(41); И всеки ден прекарваха единодушно в храма и разчупваха хляб по къщите си и приемаха храна с радост и простосърдечие, като хвалеха Бога и печелеха благоволението на всички хора" (46,47).
    Моята упоритост се основава ЕДИНСТВЕНО НА ПИСАНОТО СЛОВО НА БОГА, което за мен е ПРЕВЪЗХОДНИЯТ АВТОРИТЕТ ! И Словото на Бог ни предупреждава - "Проклет оня, който уповава на човек" Човекът е тленно създание и в много неща греши. Словото на Бог е ВЕЧНО. И ще се изключа от този безполезен спор с последните думи в Откровение на Йоан 22: 18 . Никого не "изкушавам" - само цитирам Божието Слово, а Бог знае как да опази своите. Вашата упоритост, че само и единствено вие, "славите" правилно Бог, се нуждае да бъде подкрепена с реални плодове в живота на хората. Като тези на майка Тереза или на всички безименни мисионери, които отидоха до всички крайща на земята за да направят възможно Благовестието #56 и мно

    Коментиран от #68

  • 68 Не религиозен

    0 4 Отговор

    До коментар #67 от "Не религиозен":

    и много от тях положиха живота си там, вместо да стоят в храма или зад стените на манастира. Тази суета, с която се изтъквате е непонятна за истински покаял се човек, предал живота си на Исус Христос, с убеждението: "Така самият Дух, свидетелства заедно с нашият дух, че сме Божии чада .И Ако сме чада, то сме и наследници, наследници на Бога, а сънаследници с Христа, та АКО СТРАДАМЕ с Него, да се и прославяме заедно с Него" (Римляни 8:16,17). А за времената, когато църквата ще бъде гонена, сме предупредени и с протести и шумни акламации няма да променим нищо. Всеки трябва да бъде готов, да "вземе кръста си" и да направи избор - кого ще следва.

    Коментиран от #69

  • 69 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 1 Отговор

    До коментар #68 от "Не религиозен":

    Превъзнасяш се, дори мисля, че си в прелест. Бог да ти помага! Амин.

    Коментиран от #72

  • 70 Непослушко

    2 2 Отговор

    До коментар #65 от "Православен":

    Напротив - всеки, които търси - намира, който чука, ще му се отвори. Няма "тайни" за "богоизбрани"., това е суетна вяра, която не върши Божията воля. Всеки, който поиска от баща си хляб - ще получи.

    Коментиран от #71

  • 71 Православен

    5 0 Отговор

    До коментар #70 от "Непослушко":

    Всеки, който иска, получава; всеки, който търси, намира; и на всеки, който чука, му се отваря - това Господ ни обещава, че Бог винаги отговаря на нашите молитви, като ни дава онова, за което просим, или дори нещо по-добро. Отрицателният Му отговор означава, че Той знае, че изпълнението на нашата молба не е най-доброто нещо за нас, затова е по-добре да приемем отказа Му, отколкото да ни бъде изпълнено това, за което молим.

    Коментиран от #73

  • 72 Не религиозен

    1 3 Отговор

    До коментар #69 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Не се превъзнасям! Старая се, с Божията помощ. да стоя здраво на краката си, защото знам в КОГО ПОВЯРВАХ и цената, която Той плати за мен. А милозливите молитви не вършат работа. Излезте и идете при хората, които са изплашени и объркани. Те няма да дойдат на литургия. И какво - да погинат ли? "Не продават ли се две врабчета за един асарий? и пак ни едно от тях няма да падне на земята без волята на Отца ви. А вам и космите на главата са всички преброени. Не бойте се, прочее, вие сте много по-скъпи от врабчетата.(Матей 10:29-31) Идете, намерете ги и дайте им надежда и вяра, че Исус Христос беше на кръста И ЗАРАДИ ТЯХ ! Има един филм с Дензъл Уошингтън - Книгата на Илай. Добре е да го видят повече вярващи и невярващи.
  • 73 Непослушко

    0 0 Отговор

    До коментар #71 от "Православен":

    Нали и аз това казвам...
  • 74 Не религиозен

    0 6 Отговор

    До коментар #64 от "среднощен":

    " Православната църква не е спряла да проповядва покаяние и обръщане към доброто през всичките векове..." Кое е ДОБРОТО ? Доброто хранене, доброто отношение, чистене или...Доброто изобщо или ОБРЪЩАНЕ към жертвата на Исус Христос на кръста?
  • 75 Дачков е умен мъж

    2 5 Отговор
    А вие дето го плюете сте примитиви. Не сте чели и една книжка. Драскате постове и тъпеете у Фейса. Толкова ви е багажа. Овце!
  • 76 Роко

    2 5 Отговор

    До коментар #24 от "среднощен":

    Защо не обясниш на милионите загинали от епидемии какво е казал Исус? А те за разлика от тебе, този продажник и въобще цялата квичаща пасмина от руски подлоги са били истински вярващи и са се молили по цял ден, но въпреки това са измирали с милиони.
  • 77 ОртоДокс

    4 2 Отговор

    До коментар #61 от "Не религиозен":

    Че точно пък протестантството е направено от човек.От лутер,който е изхвърлил сума текстове от библията,дето е елиминирал 3 от десетте Божии Заповеди.Протестантството е секта.Тръгнал си да плямплаш че догмите в православната църква били направени от хора.От хора ама от окрилени от Светият Дух, който Господ им го праща.
  • 78 pantata

    2 3 Отговор
    sıberete 5 popa 5 imama...5 partceta kakvi beha Evreyskiite popovi..5 ot budisti v edna golema zala 10 dena bez hleb samo malko voda i mnogo vino da vidim na 20 tiya den koy kogo ubil i izyal...togava ızbireyte religiya na kanibal jalko za vinoto no se resava vajen vıpros koy kogo i kak
  • 79 Много сте прости

    0 0 Отговор
    Само да ви кажа че най големите комунисти ,генерали и всички "против църквата"хора тайно са се венчавали ,кръщавали и викали поп в домовете си посред нощите ТАЙНО. Тези които вървят срещу Бога ще получат това което им се полага .Боже пози всички дори и тези който те хулят