6 Април, 2020 15:58 60 189 118

Италия предупреждава: Европа може да не преживее епидемията

  • коронавирус-
  • covid-19-
  • европейски съюз

Ако опишем тази ситуация без да използваме политкоректна терминология, се получава така: „Трябва да приемем всички мигранти“, защото така е казала Меркел, без да мисли за последствията. Всички европейски страни заедно трябва да наложим санкции на Русия, защото така е казала Меркел, а ние трябва да проявим европейска солидарност, даже и това да е в наш ущърб. Но с последствията от кризата всеки да се оправя сам, защото така е казала Меркел, а европейската солидарност се отнася за нещо друго.

Италия предупреждава: Европа може да не преживее епидемията - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Италианските политици от различни сегменти на политическия спектър решиха, че вече е време да поставят ребром въпрос на Германия: или солидарно със съюзниците си ще плаща за всички разходи в Евросъюза, докато продължава епидемията, или след тази епидемия Евросъюзът просто няма да го има. За безкомпромисните защитници на европейската интеграция, това бе почти шантаж и то сервиран в най-неподходящ момент. А евроскептиците бяха на мнение, че точно сега е времето да стане ясно колко пари струват всички приказки за европейска солидарност и всички уверения, че ЕС е едно семейство, в което всички членове се грижат един за друг, особен в условията на обща смъртоносна заплаха.

Както съобщава британският в. "Телеграф", група италиански политици, включително и членове от парламента, и кметове от различни политически партии, е закупила една печатна страница в авторитетния германски в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", за да призове германския политически елит „да спре да се противопоставя на създаването на програма за общоевропейско финансиране на борбата с коронавируса и възстановяване на икономиките на страните, пострадали от епидемията“. Авторите на възванието отправят апел за европейска солидарност, позовавайки се на общата история на западния свят и напомнят на германците, че след 1945 г. другите европейски страни са помогнали за възстановяването на Германия.

Призивът също така съдържа намек, че ЕС като структура може да не преживее епидемията в случай, че в условията на толкова явна криза, някои страни заемат принципно егоистична позиция. В призива се казва: „Скъпи германски приятели, заедно с коронавируса, западният свят отново зае централно място на историческата сцена. Днес ЕС няма средства да реагира на кризата с единен фронт. Ако Евросъюзът не докаже, че съществува като единна общност, самият той ще престане да съществува“. Именно тази фраза може да се приеме, и като предложение, и като упрек на Рим към Берлин.

Като цяло конфликтът между северната и южната част (или по-богатата и по-бедната част) на ЕС се свежда до един-единствен въпрос: кой и колко ще плати, за да не се окаже цялата икономика на Евросъюза в дълбока криза, която ще продължи и след края на епидемията? Трябва да се подчертае, че във всички случаи се предлага да се плати по-късно, тъй като и без това пари няма в нито един от участниците в политическите баталии, от които зависи бъдещето на европейската общност. Тоест битката се води конкретно за това на чия шия да се окачат дълговете, които ще бъдат натрупани за спасяване на европейската икономика.

Особена пикантност на ситуацията придава фактът, че формата „всеки за себе си“ е възможен изход, но практически е трудно реализуем за всички страни-членки на Евросъюза, с изключение на Германия, Австрия, Холандия, Люксембург, Дания и може би Швеция и Финландия. За Италия, Испания, Франция или Португалия вариантът да тръгнат да молят с шапка в треперещите си от температура ръце за пари по световните фондови пазари едва ли е най-доброто решение, още повече, че кредиторите ще гледат със справедлив скептицизъм на икономическите переспективи на тези страни, след като епидемията и карантината приключат. И затова е нормално заемодателите да поискат много висока доходност по отпуснатите кредити за спасяване на икономиките на пострадалите от епидемията страни. Да не говорим, че това ще може да стане само в случай, че все пак се намерят достатъчно желаещи да кредитират.

Разбира се, може да се разчита и на вариант, при който Европейската централна банка ще изкупи всички облигации за набиране на средства, спешно пуснати на пазара от правителствата на Италия, Франция и т. н., като едновременно с това поеме и всички рискове и проблеми, свързани с това изкупуване. Но тогава политиците и редовите граждани от европейските страни, които са понесли икономическите последствия от вируса, могат да зададат резонния въпрос справедливо ли са разпределени ролите и финансовите потоци в Европейския съюз. Ако опишем тази ситуация без да използваме политкоректна терминология, се получава така: „Трябва да приемем всички мигранти“, защото така е казала Меркел, без да мисли за последствията. Всички европейски страни заедно трябва да наложим санкции на Русия, защото така е казала Меркел, а ние трябва да проявим европейска солидарност, даже и това да е в наш ущърб. Но с последствията от кризата всеки да се оправя сам, защото така е казала Меркел, а европейската солидарност се отнася за нещо друго.

Лесно е да се забележи, че в тази конструкция има определени нюанси на несправедливост. Именно по тази причина италианските политици и даже лично президентът на Франция Еманюел Макрон предлагат в условията на криза да се пуснат в обръщение общоевропейски дългови облигации, наречени „коронабонове“, като отговорен за плащането им да бъде целият ЕС като единна структура. Целта на този финансов инструмент е парите, получени като дълг, да бъдат използвани в борбата с епидемията и за икономическото възстановяване на всички страни от Евросъюза. В интерес на истината, трябва да отбележим, че опитът на италианските политици, въпреки неговата издържаност в духа на политическия пиар, едва ли ще има някакъв реален ефект.

Миналата седмица в подкрепа на „коронабоновете“ се изказа президентът на Франция. По време на последната, осъществена чрез видеовръзка среща на върха на лидерите на ЕС, Макрон предизвика разгорещен спор, придружен с обвинения към лидерите на най-богатите европейски страни именно по въпроса за съвместния дъл,г предназначен за борба с кризата. Както подчертава американското издание "Политико": "В резултат на този спор лидерите на ЕС се оказаха на границата на политическия крах, който беше предотвратен благодарение на постигнатата договорка, след намесата на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, европейските лидери да се върнат към дебата след две седмици, когато ще бъдат разгледано официалното предложение на министрите на финансите от еврозоната".

Независимо от това, срещата на лидерите, която трябваше да демонстрира европейското единство, но вместо това показа разногласията, предизвикани от продължаващото възмущение по повод начина на уреждане на дълговата криза преди десет години, а така също и от гнева на Италия по повод първоначалното нежелание на другите страни от ЕС да и помогнат с медицинско оборудване. Независимо от това по какъв начин ще се разреши кризата с „коронабоновете“, за Евросъюза тя едва ли ще завърши с нещо добро. Ако не се приеме предложението за общ дълг, то на следващите избори в много от силно пострадалите страни големи шансове за победа ще имат тези партии, които ще предложат или да отмъстят на Брюксел и Берлин, или като минимум да не им се подчиняват в бъдеще. Нещо повече, даже някои от системните европейски политици могат да решат да преминат на евроскептични позиции. А ако „коронабоновете“ бъдат пуснати, както предлага Макрон и италианските политици, то тогава проблеми ще възникнат в по-богатите страни от ЕС, в които избирателите могат да решат да подкрепят тези политици, които ще откажат да стоварят на гърба на своите граждани дълговете на италианските бюрократи.

Идеално решение, без негативни последствия вече няма и ще бъде необходима сериозна готовност за компромиси от страна на водещите лидери на европейската общност, за да не се окаже, че накрая най-голяма жертва на епидемията ще бъде самият ЕС.

Автор: Иван Данилов, ria.ru

Превод от руски: Никола Стефанов, "Гласове"


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 87 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт!

    61 181 Отговор
    Италианците ги видяхме що няма проблеми в Малта Нова Зеландия Исландия та дори и в Германия.Щото италианци защото сте НЕспособни.Айде пълнете още азиатски туристи и дръонати говедари.

    Коментиран от #3

  • 2 Комуниста

    248 18 Отговор
    Оказа се че са заедно само в здраве в болест не са заедно ЕС!

    Коментиран от #60

  • 3 Биоинжинера

    187 36 Отговор

    До коментар #1 от "Факт!":

    Тази теория че китайците са разнесли заразата отдавна не акотоална, време ти е да излезеш от нафталина!

    Коментиран от #5

  • 4 Р.Гелаев

    21 107 Отговор
    жаби ша ядете и охлюви
  • 5 Факт!

    33 66 Отговор

    До коментар #3 от "Биоинжинера":

    Що да не би французите да са превзели Ухан?

    Коментиран от #11

  • 6 среднощен

    189 20 Отговор
    С Брекзит разпадането започна..! Да видим само, как ще бъде "разпределен" ЕС..?

    Коментиран от #16, #43

  • 7 Прави са

    211 20 Отговор
    Германия ни прави роби,за капак ББ го управляват от наци-фондацията"Ханс Зайдел"!
  • 8 Оня

    63 163 Отговор
    Как такива "новини" идват се от руски източници? Тия дето все всичко знаят , само собствената си държава не знаят как да оправят!

    Коментиран от #78

  • 9 Корона глад

    198 48 Отговор
    Еми дано се разпадне тоя съюз поне едно добро ще има от вирусът
  • 10 Бай Кольо

    66 115 Отговор
    И все пак статията е превод от Руски, в Италианската преса и телевизия подобно нещо още не съм видял

    Коментиран от #81, #82, #98

  • 11 Eссерем

    151 31 Отговор

    До коментар #5 от "Факт!":

    Както вече споменах,ако ви духне РФ и сте паднали, с цялото ви NATO, егати кочината сорософилистична!!! Така ще бъде като решенията се оставят на гейдружинка "Калинка" ЕНП.Те освен да крадат качествено за тъщите и друго не могат! След тази пандемия ЕС ще е друг!!!

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Geo

    170 10 Отговор
    Aкo oпишeм тaзи cитуaция бeз дa изпoлзвaмe пoлиткoрeктнa тeрминoлoгия, ce пoлучaвa тaкa: „Трябвa дa приeмeм вcички мигрaнти“, зaщoтo тaкa e кaзaлa Мeркeл, бeз дa миcли зa пocлeдcтвиятa. Вcички eврoпeйcки cтрaни зaeднo трябвa дa нaлoжим caнкции нa Руcия, зaщoтo тaкa e кaзaлa Мeркeл, a ниe трябвa дa прoявим eврoпeйcкa coлидaрнocт, дaжe и тoвa дa e в нaш ущърб. Нo c пocлeдcтвиятa oт кризaтa вceки дa ce oпрaвя caм, зaщoтo тaкa e кaзaлa Мeркeл, a eврoпeйcкaтa coлидaрнocт ce oтнacя зa нeщo другo.

    По точно от това здраве му кажи.

    Мога да добавя само че Меркел е казала и за Южен поток, за петролопровода, за АЕЦ Белене, за кривината на краставиците, за това колко да са щастливи кокошките и прасетата и още много други обаче като стана въпрос за солидарност с бедните - да го духат бедните.

    Коментиран от #92, #99

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ria.ru... 😊😊😊😊😅

    38 77 Отговор
    Управете се първо вие, скапани нещастници, па тогава плачете за ЕС. Че джуджето утре ще заплаче на Европа...свалете санкциите че умираме!!!

    Коментиран от #29, #83

  • 16 Предизвестено!

    81 26 Отговор

    До коментар #6 от "среднощен":

    Ха, добър ден!!! Ами, то, това е целта, бе! Ще се сетите! Западна Европа с Америка и Израел, а другият лагер Китай, Русия и Турция(тук вероятно ще е и Италия, те затова не ѝ помагат от ЕС). НАТО, вероятно, също ще се разпадне. Ние ще сме към втория съюз, но се предвижда и възстановяване на Османската империя и е твърде възможно Турция да извърши анекс спрямо чужда територия, ако е към нас, Бог да ни е на помощ, защото не виждам, на какво друго да се надяваме!

    Коментиран от #20, #22

  • 17 бай Киро

    82 11 Отговор
    A бе ако италианците чакат на еврейския съюз,жална им майка...но има една система коят сработи при тях.Системата на Бенито Мусолини!
  • 18 Русия е само лъжи и престъпления

    24 81 Отговор
    Направо са жалки усилията на неграмотните гробокопачи на Европейския съюз от провалени и провалящи се псевдодържавни образувания. Естествено проводник на долнопробните им интриги у нас е подлистникът на всяка злонамерена изява - Гласове.

    Коментиран от #72

  • 19 Проблемите им са други

    61 27 Отговор
    След Италия започват да реват за пари Испания, Португалия, Гърция, Франция. Германците от къде да им ги вземат. Меркел щеше да им даде пари ако си брояха мъртвите правилно, но те се правят на тарикати и слагат всичко под корона вирус, демек правят ги на балъци. А истината е, че Италия и Франция бяха фалирали и без короната. Във Франция ако решиш да правиш бизнес трябва да отделяш по 70% от оборота за данъци. Разговарял съм с българи работещи там, те очакваха фалит още миналата година, жълтите жилетки и т.н...
  • 20 среднощен

    43 15 Отговор

    До коментар #16 от "Предизвестено!":

    Ако се надяваме на Бог то ние ще знаем, че - "..и косъм от главата ви няма да падне без Моята воля.." Т.е. Бог промисля за всичко..! Лошото е, че България все повече губи вярата си в Бога..! По-скоро да се страхуваме от това, Русия да не измени на Православието..! Тогава наистина ще стане страшно..! За Турция не се бойте - тя е следващата разпадаща се след ЕС..! Може и да го видим, но по-добре е да не сме свидетели на тези времена - защото в тях ще има белезите на "последните времена"..? Т.е. - болка, страдание и страх от това, "..което има да стане"..!

    Коментиран от #35

  • 21 444

    70 12 Отговор
    Надявам се какафонията с вируса да довърши започнатото от Бекзит и ЕС,поне в уродливия си вид от последните двайсетина години да иде в историята.
  • 22 леле

    25 6 Отговор

    До коментар #16 от "Предизвестено!":

    бре много са те уплашили чалмите ..
  • 23 Доко

    31 19 Отговор
    Каква наглост окрадаха над 2 трилиона евро за 10 години ,изкуствено изповядват висок стандарт ,и сега и на малкото не са доволни ,те са като нас само ,че с самочувствие ,всичко което получат потъва
  • 24 гост путинист

    25 15 Отговор
    раша форевер
  • 25 Челентано

    27 17 Отговор
    Сега разбрахте ли защо точно от цяла Европа, точно Италия пламна от зараза!

    Коментиран от #84

  • 26 Нищо не е вярно

    33 24 Отговор
    Това е Руски коментар, Не италиански. Ако някоя страна като нас излезе от ЕС - ВЕДНАГА ЩЕ ПОПАДНЕ " ПОД КРИЛОТО" НА ДРУГА ИМПЕРИЯ. СЕщате се коя. Малка хапка за подхранване на собствената икономика.
  • 27 Експерт

    49 12 Отговор
    Е, щом статията е превод от руски, анализът е точен със сигурност.
  • 28 Някой си

    47 12 Отговор
    Много врачки станаха на клона май!
    Европа е преживяла много по страшни пандемии и две световни войни!
    Ще преживее и коронавируса!

    Коментиран от #30, #31, #86

  • 29 Хахххх

    51 8 Отговор

    До коментар #15 от "ria.ru... 😊😊😊😊😅":

    Кви санкции, в Русия асортиментът на стоките от популярните западни марки е в пъти по-голям от тоя в Бг.
  • 30 среднощен

    55 5 Отговор

    До коментар #28 от "Някой си":

    Така е, но примерно Австро-Унгарската империя я няма..? Югославия също я няма..? СИВ и Варшавски договор със СССР - също..? Така че - промени предстоят..!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 месара

    60 9 Отговор
    измисления ес да се разпада, държавите да си изградят отново границите, да се спре това безконтролно обикаляне по държавите! който е загрижен за мигрантите да си ги приема и отглежда!
  • 33 гост

    28 23 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Автор: Иван Данилов, ria.ru

    Превод от руски: Никола Стефанов, "Гласове"защо това трябва да е достоверен източник на такава информация.Защо руснаците трябва да ни обясняват какво става в Евросъюза.Те си имат Евразийски съюз да си гледат него,че цъфти и връзва.

    Коментиран от #87

  • 34 Ние всички верваме!

    28 23 Отговор
    Уникална статия! Значи , санкциите не били за нахлуване в чужда държава и анексията на чужди територии, а била защото .. "Меркел била казала"! Никога нямаше да се сетя! А бе , тия Хибриди наистина се напъват да правят хората на "идиоти"! Плачат за ЕС ! Да не се окаже ,че който плаче над чужд гроб, сам пада в него!

    Коментиран от #36

  • 35 Предизвестено!

    31 9 Отговор

    До коментар #20 от "среднощен":

    Може сега да е началото на "последните времена". Ако една от целите на тази "пандемия" е да се наложи задължителна световна ваксинация, това може да е "белега на звяра". Е, те тези "последни времена" няма да са десетилетия, а най-малко столетия, но бавно вървим към края на петата раса, който е свързан с ИИ, трансхуманизъм(с всичките му извращения), тотален контрол върху ЧОВЕКА, планетата също ще се променя,.........абе, лоша работа, малцина ще преминат и белите достойни българи имат шанс, ако си спомнят кои са били!
  • 36 444

    40 15 Отговор

    До коментар #34 от "Ние всички верваме!":

    Едва ли ще са много тия дето ще плачат за ЕС-ъ.Ами да пускат кепенците по-скоро да не мъчат себе си и нас.

    Коментиран от #37

  • 37 Отговор

    18 34 Отговор

    До коментар #36 от "444":

    Мноого си загрижил за ЕС! Гледай си Евразийската кочина, че там затъването тепърва предстои!

    Коментиран от #51

  • 38 В е л и к и я

    10 20 Отговор
    Ама не може когато всички ви казвахме да не се събирате по балконите и да си пеете в лицата а да се прибирате по къщите си но вие си пеехте и се смеехте и си плювахте в устите докато други нации от по дисциплинирани държави в ЕС веднага взеха мерки и хората веднага изпълняваха всичко без да правят ехидни гримаси .. И сега да ви помагаме понеже вие сте бъбриви високомерни идиоти които сте се смеели ехидно в началото .Да си жертваме нашите медици заради вас -НИКОГА , просто мрете .
  • 39 Кой68

    29 5 Отговор
    Откакто EU съществува кога/как е взимал решения за каквото и било без благословията на САЩ.КОГА?За да приемат някоя европейска държава тя първо трябва да бъде приета в NATO,а пример е С.Македония/и друга причина е да "затворят"Сърбия/.EU действа мудно и страхливо като не показва равноправие и съпричастност......
  • 40 Някой си

    7 11 Отговор

    До коментар #31 от "3456":

    Могат да ми сложат ваксина само на......самолета!
    Той все още се вдига!
    А баварката си летиииииии!

    Коментиран от #42

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Е не е така

    48 6 Отговор

    До коментар #6 от "среднощен":

    От както ни приеха у ЕС он започна да се разпада.
    Бехме с руснаците иаа за малко да ги разпарчатосат.
    Влязооме у ЕС и он отива на кино.
    Приеа ни у нато и оно си отива
    А бе българска работа .
    Кой ни земе душа да му е яка.
    Кураво племе сме ейй.
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 44 Аха

    33 6 Отговор

    До коментар #41 от "Бай Кольо":

    Мое да си жив ама изкофял тъпчо.
    Русофили,русофоби,кравари,анти кравари.
    А бе я да си погледнем собствената кочинка.
    Ко ме инетресува,га пръдне тръмпчо да му носят вонята чак тук.
    Или разпутин да ни хока оти избегааме от них,и да ни наказва .
    Ко сме виновни ,че наште политици не са кат швейцарските на пример.
    Да мислят за народа и благоденствието му.
    А бе реално погледнато народа си е виновен.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 сори сорос

    41 2 Отговор

    До коментар #46 от "бай Шиле":

    Ние не се делим на фили и фоби, нас НИ делят на фили и фоби, има разлика!
    Днес фило-фобията е инструмент за разединение и геополитическата експанзия.Или както се казва - "Много „фоби” – хилава нация"
    Не може двама човека от едно НПО да могат да се изправят срещу авторитета на председателя на Народното събрание, например, за когото са гласували 1 милион души! И те оспорват неговия авторитет.
    Някой плаща на НПО, за да вършат нещо! Трябва да се знае дали това нещо е в интерес на гражданите на държавата, или напротив.
    Тези организации ни правят на луди, и правителство и държава - а народът се ошеметява!
    Ще дам пример, за да е по-ясно:
    Някой някога питал ли се е, как така "Трети март" разединява нацията, когато Трети март е ден на възстановяването на българската държава и възстановяването на българската нация. Участието на руски и други чужди войски в Освободителната война не променя тая истина.
    Днес(заради новите ни съюзници) се неглижира възстановяването на българската държава затова, че тогава е участвала Русия, ако бе участвала Англия например-всичко би било точно.
    Ето така се разделя нация на фили и фоби.

    Коментиран от #80

  • 49 Кокала

    25 5 Отговор
    Ванга е казала : Всите ке умрат,само българите не.И Европата е наша.И кат завземем Европа ке пущим рускините в нея. Ке изградим един нов свят.
  • 50 Доналт Тръмп

    10 18 Отговор
    Хубавото е че целия този пасквил е преведен от Руски

    Коментиран от #53

  • 51 444

    29 7 Отговор

    До коментар #37 от "Отговор":

    Направо си загубих съня и апетита да мисля за тъпия ти съюз.Не му искам ни меда ни жилото.Единственото нещо,свързано с ЕС,което би ме заинтересувало е краят му.
  • 52 Споко

    16 7 Отговор

    До коментар #45 от "Чопи":

    "тия нещастни жабари" ще го напуснат.И не само те.
  • 53 Хилари Клинтън

    12 6 Отговор

    До коментар #50 от "Доналт Тръмп":

    А лошото е ,че всичко е истина.

    Коментиран от #77

  • 54 karl hoker

    13 13 Отговор
    оставете ес ....има кой да го мисли...гадните жълтури дето изядоха света са по-големия проблем .прилепи,котки ,кучета.....жлъчка от мечки и др......от тях тръгва всичко..тотален бойкот на китайските боклуци за 1 година и край с тази сган...
  • 55 помислете

    5 2 Отговор
    Кризите са измислица от,м......и на клона,останалото е прахоляк
  • 56 Бесен

    17 17 Отговор
    Италианците явно са новите гърци. Харчиха пари в унесвяс, обясняваха за "Долче вита" хубавия живот и си правеха кефа докато швабата бачкаше - сега швабата да му плаща сметката.

    Да Меркелица каза давайте мигрантите - ама тя и плащаше за тях! Сега си стягате дупето и си поемате кръста
  • 57 БРАВО

    8 17 Отговор
    От такива руски източници - такива новини !
  • 58 бай Брадър

    8 24 Отговор
    всичко хубуу, ама кво ще праем с тоя наш президент....само мрънка...под носа си

    Коментиран от #75

  • 59 Чума

    32 6 Отговор
    До там стигнахте! Риа новости да ви казва истината, защото евро пенделите шикалкавят! Ако не беше телевизия Останкино да ви каже, че Борис Джонсън е поставен на командно дишане, нищо нямаше да знаете и да говорите как Италия има по висок БВП от Русия и нищо не може да я провали!
  • 60 Гошо

    26 2 Отговор

    До коментар #2 от "Комуниста":

    Един за всички и всеки за себе си Девиза на ЕС
  • 61 незнайко

    26 2 Отговор
    Прочетах предисловието и ако статията е в този смисъл е отлична . Когато е за пари всички заедно, кагато е за БЕЗ ПАРИ , всеки да се оправя САМ ! Най ми хареса това за емигрантите, да си ги вземе всичките госпожа МЕРКЕЛ !!!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Абсолютно

    8 2 Отговор

    До коментар #62 от "Неведнъж":

    дадох 11 години от живота си там и вече в пъти по-добра държава с уникални хора. Само бедния българин ги мисли за най-велики!!!
  • 64 Някой

    21 2 Отговор
    След короната идва Планът Маршал и всичко свършва,роби до живот
  • 65 Дръвчо

    14 6 Отговор
    Обединена Европа не трябва да се подава на шантажа на САЩ, Русия и Китай. Те нямат интерес от силни европейци, а биха искали разделени и слаби марионетки. Германия до голяма степен е марионетка. Немците за зависими икономически и енергиино от тройката империалисти. Всички немски фирми Опел, БМВ, Даймлер, Тисен и т.н. Са собственост на САЩ. Газ и енергиини ресурси на 90 % са Руски, а Китай им дава всичко останало. Е как да реагира Меркел?
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Не съм сексист но

    13 1 Отговор
    това е положението. Дай на една жена власт и и гледай сеира.
  • 68 adderleev

    8 17 Отговор
    Италия ако иска да напуска ЕС. Къде ще ходи? Да се присъедини към Русия ако иска, много им здраве. Избраха си циркаджии сега Меркел им крива.

    Коментиран от #73, #89

  • 69 Бунтата

    10 2 Отговор
    Май взе да Ви идва акъла!!!!
    Ще се усетите навреме кой духа под полите Ви!!!
  • 70 БАХ

    19 6 Отговор
    Този човек говори истината . След вируса Европейският съюз ще ускори разпада си . Това е най добрият вариант за всички . Нали разбирате , че от страна на Италия , санкциите срещу Русия ще отпадна немедлено . Добре дойде вируса за да ускори разпада !

    Коментиран от #88

  • 71 Дънди

    8 11 Отговор
    Разочарован съм от китайци и италианци.Едните развъждат вируси от лакомия а вторите ни заринаха с боклуци.Не съм съпричастен да мрът

    Коментиран от #90

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Момчето

    18 1 Отговор

    До коментар #68 от "adderleev":

    Те ще отидат с Русия и другите умни държави, ама ти и заради такива не нормалници като тебе къде ще дене България. Видяхме какво ни донесе европейският съюз заедно със сащ унищожение на икономиката и упадък на нацията почти без изход.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Бибитко

    9 0 Отговор

    До коментар #58 от "бай Брадър":

    Бай брадър., стой си в къщичката и не си подава носленцето навън. Дават ти папкане, легълце, може и някоя "вип" русичка тъпо умница. Какво повече ти трябва. Не се мъчи да разъждаваш!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Бибитко

    8 0 Отговор

    До коментар #53 от "Хилари Клинтън":

    Хилари, нали знаеш какво обича Бил. По доволен ще дае! На теб също ще ти хареса.
  • 78 гост

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Оня":

    Ти само на Дойче веле ли вярваш?
  • 79 Ами

    5 11 Отговор
    Ами, като прочета статия от путинофилите от Гласове , преведена от руски за европейските проблеми , ми става ясно , че не нищо друго освен за пропаганда по опорната точка , че Европа се разпадала. Междувременно Европа дава 38 милиарда за борба с вируса на държавите , плюс събиране на 800 милиарда във фонд за солидарност , плюс неограничено изкупуване на дълг на страните от Централната банка за 800 милиарда за справяне с проблемите .Общо над трилион и половина евро за справяне с кризата , което е повече от целия БВП на Русия, която пък може да дава пари единствено за фейк нюз, а Путин се скри "мъжки" в скафандър и затвори в кабинета си при кризата , да не го свързват с нея и да пази имидж.

    Коментиран от #108

  • 80 Гост

    13 1 Отговор

    До коментар #48 от "сори сорос":

    До48 "За председателя на народното събрание са гласували 1 милион"много лъжеш ей,за твоя председател са гласували само 200 тунеядци и то им е наредено от бацето.Авторитета никой не и го руши ,а тя самата с глупавите си изказвания коя била столицата на Китай,за заплатите като на др. ден веднага се извини и т.н.

    Коментиран от #94, #100

  • 81 А коя

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Кольо":

    Бай Кольо, коя италианска преса следиш. Я си напиши италианското име, защото италианците имат навик да слагат на чужденците име подходящо за изговаряне на техния си език.
  • 82 фжфж

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Кольо":

    Бай Кольо се прави, че знае италиански.
  • 83 dsсса

    17 2 Отговор

    До коментар #15 от "ria.ru... 😊😊😊😊😅":

    Помниш ли? В 2014-та, когато и наложиха санкциите, ти писа, че Русия щяла да умре за три месеца. Сега уж умрялата Русия прави изкуствено дишане и сърдечен масаж на уж живия ЕС.
  • 84 Хулио Иглесиас

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Челентано":

    Издиша ти аргумента. Ако вземеш пред вид броя на населението, се оказва, че Испания е по-тежко пострадала от Италия. А и Францията вече почти догонва Италия.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Во Нгуен Зияп

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Някой си":

    Никой не оспорва оцеляването на континента Европа. Що се отнася до политическото образование ЕС, през какви тежки периоди е преминало?
  • 87 dsсса

    11 0 Отговор

    До коментар #33 от "гост":

    Ти погхледнал ли си в Дойче зеле, колко статии за Русия има? Защо не си гледат умиращите в Съюза, ами са се втурнали да се занимават с Русия?
  • 88 ттт

    5 0 Отговор

    До коментар #70 от "БАХ":

    Не. Санкциите от Италия няма да отпаднат, защото Италия е окупирана държава. Но няма да ги спазват. Ще бъдат само на книга. Те реално и сега не ги спазват.
  • 89 фжфж

    5 1 Отговор

    До коментар #68 от "adderleev":

    Плашиш Италия, че без един съюз, който не е в състояние да произведе парче плат, ще закъса.
  • 90 dsсса

    10 0 Отговор

    До коментар #71 от "Дънди":

    Италианците казват "имаме едни боклуци, който ги вземе, му даваме 30 сребърника". Австрийците са по-близо, ама не ги взеха. Сърди се на нашите политици и бизнесмени, които се полакомиха за 30 сребърника.
  • 91 Tate

    12 0 Отговор
    Бабичката на съд !! И Германия извън ЕС.Тъмнозелените към Arbeit mach frei !! И приключване на лелеченето Неолиберастлъка съсипа Велика Германия и я приравни с Франция Испания и Италия !! Затова Дойчланд Юбер Аллес !! И бабичката на ешафода !!
  • 92 някой

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Geo":

    Страхотен коментар, напълно точен и ме разсмя на фона на всичко случващо се :)
  • 93 prosd

    6 6 Отговор
    ЕС е икономически съюз преди всичко, държавите в него са суверенни и е напълно нормално в такава форсмажорна ситуация да спасяват с приоритет себе си. Не виждам нищо нередно и неочаквано, ЕС не е държава.

    Коментиран от #106, #110, #113

  • 94 Боби

    3 0 Отговор

    До коментар #80 от "Гост":

    Тя и много нейни колеги - пази , Боже сляпо да прогледне.....
  • 95 панагюреца

    3 3 Отговор
    Италианците сами са си виновни. Да не търсят вина в другите! Аз бих попитал генералите-"Защо толкова малко хора са в болниците? В къщи и от джипита ли трябва да се лекуват? ВСИЧКИ С ПРИЗНАЦИ НА БОЛЕСТА ТРЯБВА ДА СА В БОЛНИЦА!!! НОЩ правят всичко възможно да живеем в дълга и мъчителна нощщщщщщ!!!
  • 96 добруджа

    2 9 Отговор
    Стига с тъпите руски коментари! Да си готвят парада, но да незабравят, че войната свърши благодарение на СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ ИЛИ -USA!!!
  • 97 ЧИНЦАНО

    3 4 Отговор
    ЗАЩО ХЛЕНЧОТЯТ.ЕДНИ ОТ НАЙ БОГАТИТЕ СА В ЕВРОПА МИЛИОНИ ГАСТАРБАИТЕРИ И БОЛНОГЛЕДАЧИ РАБОТЯТ ЗА ТЯХ.А ИМА ФАМИЛИИ КОИТО НЕ СИ ЗНАЯТ ПАРИТЕ ТЕ ДА ДАВАТ.КОЙ ОТРУДЕНИЯ, РАБОТЛИВ , СПРЕТНАТ , СЪЗНАТЕЛЕННЕМСКИ РАБОТНИК ЛИ ДА ПЛАЩА ЗА НЕДИСЦИПЛИНИРАНИТЕ НАТРУПАЛИ МИЛИАРДИ ЕВРА ДЪЛГОВЕ ОЩЕ ПРЕДИ КРИЗАТА.ТЕ СА СЪЩАТА МАНДЖА КАТО ГЪРЦИТЕ БОГАТИ И НЕРАБОТЛИВИ.ТАКИВА СА БИЛИ И КАТО ВОЙНИЦИ В ВОЙНИТЕ ВСИЧКИ ПРОБИВИ СА СТАВАЛИ ПРЕЗ ТЕХНИТЕ ФРОНТОВЕ И АРМИИ- БЪРЗО СА КАПИТУЛИРАЛИ И ВДИГАЛИ РЪЦЕ ОБРЪЩАЛИ РЕЗБАТА.А ЩО СЕ ОТНАСЯ ЗА ГЕРМАНИЯ ТО ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД НЕПОБЕДИМИТЕ НЕМСКИТЕ ЖЕНИ СЪЗДАЛИ И ВЪЗРОДИЛИ ДЪРЖАВАТА ДВА ПЪТИ ОТ РУИНИТЕ НА ВОЙНИТЕ.
  • 98 Хамерикански манаф

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Кольо":

    Как Бай Кольо ще видиш,като едвам се оправяш с българския ?Представям си как се оправяш с чуждите езици.
  • 99 И аз доволен

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Geo":

    от прочетеното ,макар и да не е съвсем така. просто се губат едни германски Ойро докато стигнат по предназначение или на книга има и след влизане тук над 50 % отиват за комисионни , посредници ,плановисти и откровенни рушвети в ръчичките на 100 тина човека. Обикновено чрез техни фирми оправлявани за парлама от подставени послушковци . Назначена партийна администрация и бизнесмени. Ако няма вход на евро средства ще лъсне и голия задник на фалшивата ни икономика и всите строежи и глупости. само за пример -вижте колко пътни нови знаци има дублиращи се и направо излишни по нов участък от път. Стоп на отсечка 10 метра асфалт водещ в полето .Той е за тракториста и е през 100 метра това чудо. така се усвоява . Колко струва един пътен знак от направа до монтаж- сигурно е около 1000 . просто тези които дават не са дошли да видят какво всъщност става защото са една партия. Парите не са техни .
  • 100 сори сорос

    10 0 Отговор

    До коментар #80 от "Гост":

    Обяснил съм, че това е пример - за председателя на Народното събрание може да са гласували 1 милион, а може и 1 000.
    Въпроса е друг, ние нямаме закон за НПО-тата, финансират се от чужбина и нито един български гражданин не е гласувал за тях, а те се мешат в политиката на страната.
  • 101 Стефан тачев

    3 3 Отговор
    Като европейци ние всички трябва да мислим в една посока, а именно да вървим заедно напред и да преборим болестта.
    Безспорен е факта за нашия напредък като държава.Безспорен е и факта, че сме най- бедните в Европейския съюз.НИЕ СМЕ УМНА И МОЖЕЩА НАЦИЯ, затова трябва да се държим на положение в Европа, а не да ни подмятат, като хора второ качество!
  • 102 ами да

    5 4 Отговор
    Аман вече от руски фейкове! Айде погледнете си вече във вашата колибка, че като гледам накъде отива петрола, скоро не знам дали и за хляб пари ще имате и оставете ЕС сам да си решава проблемите! Има кой да мисли за него!
  • 103 Тито

    7 1 Отговор
    Много скоро ев.съюз се разпада.на хиляда процента.
  • 104 Мара Двуцевката

    7 1 Отговор
    Оказа се че в ЕС солидарност няма, а само интереси. За приятелство и дума да не става, поне искренно и истинско. За това че ЕС може да не оцелее, автора на статията може и да е прав. Първо Великобритания, след тях изглежда че и други страни ще започнат да се замислят дали да не ги последват. Всичко зависи от това, колко вруме ще продължи пандемията и колко голяма вреда на икономиките, ще е нанесла.
  • 105 бай Пешо

    3 0 Отговор
    Какво ще стане сега с вноските на държавите към ЕС?
  • 106 бай Пешо

    0 0 Отговор

    До коментар #93 от "prosd":

    Истина е това.
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 детектив

    2 0 Отговор

    До коментар #79 от "Ами":

    ..........първият въпрос при всяко разследване е : КОЙ ИМА ПОЛЗА?
    Кой има полза от съсипването на Китай, Европа, Америка и от отлагането на Олимпийските игри от които спортистите на една голяма страна бяха изгонени???
  • 109 ГЕПСЪН

    2 1 Отговор
    Италия предупреждава: Европа може да не преживее епидемията С ТЕЗИ КРАДЦИОТ ЕС ........
  • 110 Stela

    6 0 Отговор

    До коментар #93 от "prosd":

    ": ЕС е икономически съюз преди всичко, държавите в него са суверенни"

    След като държавите в ЕС са толкова суверенни, защо ги притискаха и още ги притискат, да приемат тези нагли "бежанци", които нахлуват незаконно в "суверенните" европейски държави, от които всеки знае и вижда, че са гювечари и никой не е видял и няма и да види нищо хубаво от тях?
  • 111 Tito

    4 0 Отговор
    Във този евр.съюз това е наи.корумпираната зган на света.
  • 112 турист

    2 1 Отговор
    То ако зависеше само от Салвини, отдавна да са напуснали ЕС. Италианците са мърлячи в доста отношения - хигиена, организация, трудолюбие. Само като им видиш колите - нов внос - не сменят даже и масло...
  • 113 Европарламента

    0 1 Отговор

    До коментар #93 от "prosd":

    Всички държави в съюза ТРЯБВА да приемат истанбулската конвенция!

    Това "ТРЯБВА" такова майката на суверенитета!
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Сиана

    0 1 Отговор
    Свят ми се зави от умни , грамотни, информирани българи войводи !
    Толкова сте далече от истината която четете и гледате - поръчково в държавата на ББ и компания!
    Италия каквито и граждани /селяни да има , е държава била империя и Папата е там ! Всяка членка държава на EU , има право да решава съдбата на гражданите си! Една руска статия не е критерий и не може да реши съдбата на EU и нейните членки!
    Целият този сценарий Коронавирус - епидемия
    е научен, социален, климатичен дигитален експеримент.
    В съответствие с Рамковата конвенция на Организацията на обединените нации за изменение на климата, подписана в Париж през декември 2015 г., беше решено да се охлади СВЕТА от 2020 г. до 2030 г.
    Тръмп каза, че тази конвенция, подписана от Обама, е икономическа война срещу САЩ.
    Световната организация по метрология заяви в изявлението си на 6 февруари 2019 г., че 2015, 2016, 2017 и 2018 са най-горещите години от последните 170 години и възходящата крива продължава.

    "Боже Господи .....спаси ги те не знаят какво правят! "
    Исус
  • 117 Диди

    0 1 Отговор
    Всяка държава,която има дългове,да си ги плаща.Не може от десетилетия да живеят над финансовите си възможности,а сега да реват за европейски облигации,тоест други да им плащат дълговете.Тук не става въпрос само за помощ заради вирусът,а за дългове.Германия каза,че ще помогне на Италия заради вирусът,но те искат европейски облигации.ЕС има ширм, който е на стойност около 700 Млрд.Германия каза,че тези пари са затова там,за да се ползват.Италия не иска да взема кредит от Шишманов, тъй като лихвите са високи.

    Коментиран от #118

  • 118 Диди

    0 1 Отговор

    До коментар #117 от "Диди":

    Поправка. Италия не иска да взема кредит от ширма. Преди десетилетия на Италия са биле опростени дългове.Ето сега искат същото.